Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zákal vody

 

NápovědaFórum » Řasy » Zákaly vody 

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Zákal vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2016 20:19 R Muž romant [27987] Re: Lishaack
Ničemu to nevadí, za několik dní to bude čistý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 20:18 Lishaack Re: romant
Nehemží, takže asi jen bordel. Že by z toho, jak jsem nepropral náplně...? stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 20:16 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lishaack
Já bych řekl že si to sedne, ale ty předpokládám halogeny máš moc nízko. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 20:08 R Muž romant [27987] Re: Lishaack
Naber trochu vody z akva do skleničky a proti nějakýmu tmavýmu pozadí, ideál ve tmě do ní posviť baterkou a když se to bude hemžit, máš tam nálevníky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 20:04 Lishaack – Zákal
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Myslíte, že je to nálevník? Akva napuštěno včera, 1/3 vody je ze zaběhlého, zbytek nová. Filtr je nový (včetně náplní), molitan na vstupu filtru je z jetého akva. Filtrační náplně jsem zapomněl proprat (blbec), tak nevím, zda to nemůže být bordel i z toho.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 19:38 R Muž romant [27987] Re: Jana
Odpovídající osádku danému objemu, odpovídající filtraci danému objemu a osádce, o rostlinách se v tom akváriu nedá mluvit, bez nich je to daleko složitější a dalo by se pokračovat, jak psal již kolega, registovat se, zřídit prezentaci, co nejvíce odkrýt karty a může se na tom zapracovat.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 18:17 R Muž afc1886 [14704] Re: Jana
Moc tam toho na té fotce nejde vidět,ale začal bych tím,že bych přidal hodně rostlin a vyměnil osádku akva.Chtělo by to co nejvíce informací o akváriu.Jak je akvárium velké,jaká tam je technika,jak probíhá údržba atd.Nejlepší by bylo zaregistrovat se tady a založit prezentaci akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 17:47 Jana – Akvárko
Fotka k příspěvku dobrý den poradíte mi prosím co s tím nevím jak se zbavit zakalené vody?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 18:54 Maq
2. bílý zákal
Bílý zákal bývá tvořen bakteriemi nebo nálevníky. Ač jde o organismy hodně odlišné, příčiny i následky jejich přemnožení jsou pro akvaristu dost podobné. Bílý zákal je tvořen heterotrofními organismy, které se živí organickým odpadem ve vodním sloupci a spotřebovávají kyslík. Jsou-li přítomny ryby, mohou se dusit, a takto stresované jsou náchylné k různým onemocněním.
Moc se mi nezdá souvislost s nedokonalou nitrifikací, kterou zde někteří zmiňují jako příčinu bílých zákalů. Nálevníci i bakterie ve vodním sloupci se pasou na organické hmotě a přispívají k její dekompozici, podobně jako třeba plži. S nitrifikací to nemá přímou souvislost; nitrifikace nastupuje až je dekompozice organických dusíkatých sloučenin završena rozkladem na čpavek.
Přiznám se ale, že moc nechápu proč se bílé (většinou bakteriální) zákaly pravidelně objevují v čerstvě zařízených akváriích, a to aniž by jim předcházely viditelné zákaly zelené. Den či dva po založení v akváriu není jiná organická hmota než rostliny, možná nějaký ten plž, a další drobné organismy. Z čeho se živí záplava bakterií tak mohutná, že se voda stane neprůhlednou?
Zmiňovaný bílý zákal po založení, ač vypadá hrozně, obvykle zmizí nejvýše do tří dnů. Všiml jsem si, že na déletrvající zákaly si častěji stěžují ti akvaristé, kteří při založení použili zásobní substráty nebo hnojivo ke kořenům. Zatímco zásobní substráty mohou být plné organické hmoty, hnojivé tablety by měly obsahovat pouze anorganické sloučeniny, heterotrofním organismům nedostupné.
Nenašel jsem nikde odpověď na otázku, zdali se při bílých zákalech uplatňují chemoautotrofní bakterie. Pokud ano, leccos by to vysvětlovalo, ale současně by vznikly další otázky; např. proč se nezakalí voda při každém přihnojení?

Tímto prozatím končím, a pokládám hlavu na špalek. Prosím, vrhněte se na mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 18:53 Maq
Pročetl jsem si zdejší vlákna týkající se zákalů, a jaksi nejsem uspokojený tím, jak se vysvětlují a jaké prostředky proti nim se doporučují. (Zdejší orlové, prosím odpusťte střízlíkovi.)
Rád bych proto o věci vyvolal diskusi. Začnu tím, že stručně shrnu co o zákalech vím - nebo spíše co si myslím že vím - a doufám, že komunita moje poznatky zkoriguje a doplní.
1. Zelený zákal
Zelený zákal je tvořený jednobuněčnými řasami. Objeví se tam, kde je ve vodním sloupci hodně rozpuštěných minerálních živin. V konkurenci s řasami vyšší rostliny zřejmě mají nějaké prostředky jak proti řasám převládnout; pokud ne, je něco v nerovnováze.
V zavedených akváriích s dobře fungujícími rostlinami se zelený zákal vyskytuje zřídka, obvykle jen po nějakém chybném zásahu. Obtížnější je vysvětlit, proč zelené zákaly příliš netrápí akvária bez rostlin. Vysvětluji si to tak, že množství minerálních živin dodávaných s vyměňovanou vodou je celkem malé ve srovnání s tím, kolik živin se uvolní ze substrátu při založení akvária - tehdy se zelené zákaly vyskytují nejčastěji. Nějaké množství jednobuněčných řas je zřejmě ve vodě přítomno trvale - ani "křišťálová" akvarijní voda není bezbarvá.
Zelený zákal je sám o sobě relativně neškodný. Pokud se však jednobuněčné řasy rychle a nadměrně rozmnoží, např. při ozáření akvária sluncem, stejně rychle jsou schopny spotřebovat všechnu potravu a masově uhynout. Pak nám ve vodě plave spousta mrtvých organismů, a to je jedna ze situací, kdy se může objevit mnohem nebezpečnější
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2016 19:08 R Muž romant [27987] Re: Seasonic
Vyhodil bych z filtru všechny ty super, hyper, modern a akvo zysypal sušeným krmením. Šneky, okružáky, levatky a musí to fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2016 19:06 Seasonic Re: romant
Já to vyzkoušel hned, jak jste mi to napsal. Ale asi to chce větší množství. A stále je to jen jedna z možností. Každopádně díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2016 18:51 R Muž romant [27987] Re: Seasonic
Tak tohle jsem ti psal už kdypak? :) Ovšem není nad to, když si na věci člověk příjde sám. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2016 18:43 Seasonic Re: romant
Výměny vody jsem samozřejmě dělal. Cca 30% jednou týdně a mohu potvrdit, že zákal to neovlivní. Což by měl být důkaz, že se jedná spíše o bakteriální zákal nebo nálevníka. Protože řasy se myslím tak rychle nenamnoží.

Má amatérská hypotéza tedy je, že nitrifikační bakterie nemají dostatek potravy. Amoniak i NO2 jsou na nule. Nitrifikační bakterie stagnují a převládají jiné typy bakterií. Tuším, že to tu někdo psal. Zkusím akvárium trochu více znečistit. Ale ty filtrační média přikoupím i tak. To asi nebude na škodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2016 15:41 R Muž romant [27987] Re: Seasonic
Pokud se jedná o nálevníka a jako že by mohlo, potom je doporučení výměny vody kontraproduktivním opatřením, ale ono to chce si to vyzkoušet, ne vždycky se podle popisu musí nutně přesně problém odhadnout, takže bych zkusil obojí, tedy měnit i neměnit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2016 10:24 - Re: Seasonic
Skús 1/3 2-3x týždenne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2016 03:47 Seasonic Re: Seasonic
Uběhlo více jak 14 dní a zákal stále neustupuje. Abych se posunul, potřebuji nějak zjistit, o co se opravdu jedná. Je to bakteriální zákal, nebo se může jednat i o řasu / nálevníky. Jak to rozeznám? Mohu udělat nějaké testy? Viditelnost v akváriu je cca 6 cm od předního skla. Rostliny rostou rychle a nestrádají. Daří se i kobercovkám (cuba naroste denně o 1 cm). Dokonce Alternanthera reineckii je v super stavu a červená se, což jsem nečekal.

Proti světlu je ve vodě znatelně vidět hromada bílých teček - Jako kdyby někdo vysypal do vody sůl nebo práškový puding. Když odleju vodu do průhledné láhve, tak je trochu nažloutlá, čirá a okem není nic viditelné.

Mám zítra v plánu koupit Seachem Matrix 500ml + Seachem Stability (násada bakterií) a naplnit jeden koš až po okraj. Mám tam nyní tři JBL molitany a polovinu koše JBL MicroMecu. Ve filtru mám dokonce Seachem Purigen 100ml, který má být údajně "účinný bojovník se zákaly". Možná jej již zkusit regenerovat? Jsou to 3 měsíce od založení.

Chci dlouhodobé řešení a to by provoz UV lampy asi nebyl.

Jak často mám v tomto stavu měnit vodu a jakém množství?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2016 08:35 R Muž afc1886 [14704] Re: Zuzee
Vše už bylo odpovězeno,jen bych doplnil,že ten sliz na kořenu je normální.Časem to zmizí samo,nebo pro urychlení můžeš nasadit pár šnečků,kteří si na tom pochutnají.Ale napřed bych taky vyměnil to dno. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.07.2016 08:24 R Muž romant [27987] Re: Zuzee
Hmm, já bych moc nečekal a zapracoval na tom dnu, tedy na tom kamenolomu co tam vidím. Tyhle drti se jako akvarijní dno nehodí, jsou ostrý a bordýlek do těchto drtí zapadává, mnohdy i zahnívá a efektivní odkalování je tak značně stíženo. Ono ten problém nemusí přijít hned, ale neúprosný faktor času bych nepodceňoval. Osobně bych to teď hned vyměnil, tedy teď hned, když je akvo na začátku, nejsou tam živočichové, bude se to provádět lépe. Ovšem to je jenom můj názor, nikomu nic do hlavy netlačím. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2016 06:39 Zuzee Re: vaaclav
Tak tedy přestanu brečet u akvária (legrace) a budu čekat. Děkuji! :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2016 22:06 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Zuzee
Je to nálevník neděl s tím nic po pár dnech bude pryč. rybicky.net/forum/4822-nalevnici :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2016 21:57 Zuzee – Kalná voda, plíseň na větvi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím a prosím o radu,
Po x letech jsem se o5 rozhodla pro rybičky kvůli malé. Mám nové akvárko 112 litru. Na dno jsem dala 5l biologického akvarijního substrátu od Nutriplantu, dále x krát propraný štěrk akvarijní z Obi a 3l štěrku bílého od ATG line (taky jsem ho mockrát proprala ve vodě). V akváriu mám roszlinky (ještě jich pár přibude a funkční filtr se vzduchovačem co byl k akváriu). Dekoraci (hrad i větev) jsem opláchla vodou a zadní 3D pozadí taktéž. Voda byla po napuštění hodně bíle zakalená. Až druhý den mne napadlo, že by to mohlo být horním bílým štěrkem (bohužel v octu to šumělo dost) tak jsem vodu očerpala 95% bílého štěrku odebrala a místo něj dosypala černý, který v octu obstál. Znovu jsem dolila vodu ovšem dneska - druhý den - je voda zase kalně bílá viz fotka. Co může být příčinou? Je nutné odebrat celé dno a vyměnit? Podotýkám, že žádné živočichy tam nemáme, nejsem blázen samozřejmě x dnů/týdnů počkám. A ještě: dneska se na větvi - určené přímo do akvárií objevil bílý povlak (o5 viz fotka) vypadá to jak nějaká plíseň - může to vše souviset? Vyhodit se mi ji nechce zadatmo nebyla :-/
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2016 07:30 - Re: Seasonic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2016 02:15 Seasonic Re: vaaclav
Jak ale tak velkou lampu připojím na hadici 12-16mm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2016 16:58 Seasonic Re: vaaclav
Ta lampa vypadá skvěle za tu cenu. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2016 20:11 Seasonic Re: Xlienka
Odkaz směřoval právě na tu malou AquaEl mini UV LED. Dal bych tam hlavu AT-201 na chvíli. Neví někdo, jestli pasuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.07.2016 09:48 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: Seasonic
Ten tvůj odkaz bohužel nikam nevede. Jinak Aquael dělá i mini UV lampy 1W nebo 3W celoponorné (MINI UV LED nebo STERILIZER AS 3 W). Na příležitostné použití je to opravdu dostačující, objem vody 112L akvária nebude víc než 80L a lze je umístit na pár dnů na výstup do akvária.
Jinak akvaristika a netrpělivost bohužel nejde dohromady, doporučuji se začít učit trochu trpělivosti ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2016 23:46 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Seasonic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2016 17:16 Seasonic – Zákal 112L
Zvažuji tu UV lampu. Jakou bych měl pořídit na 112 litrové akvárium. Nejsem trpělivý člověk, akvárium mám v kanceláři a denně se mě lidé ptají, proč je tak kalné. Navíc teď už je to fakt jen akvárium plné "mlhy". A určitě se bude hodit i do budoucna. Co je nejdostupnější řešení? Jak se lampa zapojuje na vnější filtr? To se rozřízne hadice a napojí se to na hadice z obou stran?
EDIT-Někde jsem četl, že litráž uvedená u lampy není tak podstatná. Akorát to prostě bude trvat déle než se voda pročistí. Nestačilo by něco takového? Nechce se mi investovat několik tisíc. www.akva-tera.cz…#
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 22:12 Baymax Re: Rado
a ako tie nalevniky vyzeraju pretoze dnes ked som sa pozrel poriadne tak na prednom skle som videl take male biele ciarocky mozno 1mm to malo a vobec neviem co to je
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 17:41 Rado
trpezlivost alebo pouzi uv lampu a mas to priezracne za 2dni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 17:39 - Re: Baymax
romant napsal: Všechno je jednou po prvé. ;-) Njn, věhlasný firmy, top produkty a vono nálevník jak prase. :) Dej tomu ten čas, to bych viděl že bude tím lepším řešením. X-)
Presne to čo píše romant ale pomôcť si čiastočne môžeš viď. môj príspevok nižšie.I kopec baktérií môže spôsobovať zákal.Takže by som vynechal používanie Seachem stability a dal tomu čas.Ak použiješ Seachem Clarity,tak ten funguje ako vločkovač a dosť to pomáha.No hlavne ešte do tretice ako píše romant chce to čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 17:33 Baymax Re: romant
a kde som spravil chybu ze ten nalevnik tam je ? a vsetko mam nechat tak ? svetlo filter teplotu ? aj sem tam hodit do akva nejake to krmivo aby bakterie mali co zrat ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 16:28 R Muž romant [27987] Re: Baymax
Všechno je jednou po prvé. ;-) Njn, věhlasný firmy, top produkty a vono nálevník jak prase. :) Dej tomu ten čas, to bych viděl že bude tím lepším řešením. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 16:22 Baymax Re: romant
daval som tam aj seachem stability aj bakterie od ADA do dna a zakladal som uz minimalne 10 akvarok a taky dlhy zakal som este v zivote nemal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 16:19 Baymax Re: Baymax
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku tu je foto ... ta posledna fotka je z boku ale nadych tej zelenej to ma preto ze na opacnej strane su svetlo zelene rastliny a ta tretia fotka je zo spodu pri pohlade do svetla a tie velke biele bodky su bublinky len dookola je take akoby hmla
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 16:11 phdlfisch – Zákal vody
Při založení akvária jsem použil čerstvou vodu /u nás je tvrdá ze studní/ a při dodržení nasazení rybek po 14 dnech a po té přidání filtru akvárium stejně zkolabovalo,voda se zkazila.
Vzpomněl jsem si , že před lety jsem používal jiný postup : vodu jsem měl natočenou v kanystru a uloženou ve sklepě.Byla stále nejméně týden až 14dní odstátá,přidával jsem poloviční dávku rašelinného výluhu než doporučuje výrobce / Torben nebo Torumin do kanystru/, akvárium běželo.
Nyní při zakládání nového akvária jsem nechal vodu v kanystru víc jak měsíc.Všeobecně se mění mnoho vody a také často,což jen zákaly podporuje,chce to čas a vydržet,používat k výměně hodně dlouho odstátou vodu a zákal se ztratí.Krmení v tom také hraji svoji roli.
To je moje zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 15:56 R Muž romant [27987] Re: Baymax
Pokud tam nejsou ryby, tak nedělej nic a nech to tzv. se vybláznit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2016 15:47 Baymax – zakal vody
nazdar mam novozalozene akvarko uz tyzden a neviem sa zbavit zakalu presiel som si veci na fore doteraz som len menil vodu ale uz nemenim a ako niektory pisali vzduchujem a všetko ostatne je tak ako je svetlo svieti teplota stála a zakal stale neustupuje ... par krat som zakal mal ale ten zmyzol po par dnoch a voda bola priezracna ... dokonca mam vo filtry aj purigen a nic nepomaha aj rozmyslam ci to nemoze byt z filtracnych medii od matrixu alebo do tych guliciek synto mec od JBL prosim pomozte mi neviem si poradit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2016 21:33 R Muž romant [27987] Re: Seasonic
Trpělivost a přitopil bych tak na 28st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2016 18:24 - Re: Seasonic
Skús použiť aktívne uhlie alebo prípravky ako napríklad Seachem clarity.(bacha ak máš krevetky).Niekedy zákal spôsobuje i nadmerné použitie baktérií.Ono to odzneje i po obmenách vody,len to trvá trocha dlhšie.
Robil si výmenu filtrácie,tak sa musí nový filter osídliť a čiastočne zaniesť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2016 17:35 Seasonic Zákal 112L
Zákal se horší. Někde jsem četl, že pomáhá vzduchovací motorek. Je to pravda?
Co vše může způsobit zákal kromě nálevníka? Na řasu to nevypadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2016 17:38 Seasonic Re: romant
Ok, děkuji za rady. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.07.2016 17:28 R Muž romant [27987] Re: Seasonic
Ta voda je jenom v nádechu, tohle může trvat klidně 14 dní, to není žádná tragédie, osobně bych to nakrmil, týden počkal a pro ryba jel za týden další, kdy křed i po vpuštěním bych vyměnil polovinu vody a ne všechnu osádku najednou, pěkně po skupinkách, třeba po týdnech s častějším měněním vody a pomalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2016 17:25 Seasonic Re: romant
Tento týden jsem měl v plánu jet pro ryby. Nebyl jsem si jistý, jestli by jim ten zákal škodil. Někde jsem četl, že levatky produkují hodně odpadu, tak jsem myslel, že to stačí. + jsem přidal do vody TROPICAL BACTO-ACTIVE.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.07.2016 17:21 R Muž romant [27987] Re: Seasonic
Hodina je v pohodě, ono tam těch bakterií ještě moc nebylo(není) exteráky se zabíhají pomaleji. Ano podle fotky to na lehkou přítomnost nálevníka vypadá, prostě je ta nitrifikace načátá, není pevně ustanovena, ono taky ta nepřítomnost ryb k tomu i přispívá, bakterie nemají co žrát, je jich tam prostě ještě málo, podle toho jak to chápu, ryby tam nejsou od založení vůbec a tudíž ani v té kostce to s bakteriema nebal žádná hitparáda. Vodu neměň a normálka na férovku akvárko nakrm sušeným krmením, ono se to asi i více zakalí, ale je třeba to nechat vybláznit a sednout. Chce to čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2016 17:03 Seasonic – Zákal 112L
Fotka k příspěvku Zdravím,
mám dva měsíce a 10 dní založené 112ti litrové akvárium. V akváriu bylo čerpadlo at-201 a velká kostka bioakvacitu. Po měsíci se uvolnily nějaké finance, tak jsem se rozhodl pro investici do vnějšího filtru kvůli lepší estetice akvária. Koupil jsem JBL e901 (MicroMec, Purigen, UniBloc, CombiBloc). Aby se filtr zaběhl, nechal jsem současně běžet čerpadlo i nový filtr. Čerpadlo jsem po 14 dnech odstranil.

Jsem spokojen s layoutem, křemičitý písek na dně, rostlinky krásně rostou. Nyní už ale týden zápasím se zákalem. Po výměně 30% se voda zakalila do bíložluta a nechce se vyčistit. Měním 30% vody jednou za týden. Na začátku jsem nechtic udělal trochu nepořádek pomocí jílových kuliček.

Chtěl jsem zkontrolovat stav filtračních médií. Vše bylo v pořádku, ale asi hodinu jsem zápasil se znovu zprovozněním filtru. Mohly za tu dobu umřít všechny nitrifikační bakterie?

pH je cca 6.7, Amoniak na nulových hodnotách. Zatím žádné ryby. Levatkám se ale daří a je jich tam poměrně dost. Mám tam i jeden kořen z tvrdého dřeva a pár lávových kamenů.

Je to nálevník, kvůli té odstávce filtru?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2016 20:02 R Muž afc1886 [14704] Re: eliskaeliska
Přestaň vypínat filtr a dej tomu čas.Filtr musí běžet nonstop.Nevím,jak dlouho máš založené akva,ale nekopej ve dně a rostlinek nechej co nejvíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2016 19:59 R Muž romant [27987] Re: eliskaeliska
Tak začneme od začátku, to bude nejlepší. Tedy zřiď prezentaci předmětný nádrže, uveď co nejvíce pravdivých údajů a jistě se někam posuneme. Teď si zapiš za uši, že filtrace se na nic nevypíná, takže vodu filtrovanou nemáš, jako prevenci, aby to ty ryby přežili často měň 1/3 objemu vody, moc nekrm a až to uvidíme, budeme pokračovat. :-)
Edit: rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2016 19:53 eliskaeliska – Tvrdá voda- sliz na kytkách
Prosím o radu. Voda vydrží čistá tak 3 dny a pak se hned zakalí do žluto-bíla. Myslela jsem si že to dělal písek, tak jsem ho dala pryč, ale nepomohlo to. Tak jsem vyndala všechny kytky, ale taky se nic nezměnilo. Voda je filtrována každý den, akorát na noc se vypíná. Voda má 24.26 stupňů. Do vody používám na zlepšení modrou vodičku. Mám pocit, že ten zákal dělá ta voda. Už mě to otravuje každý den čistit. Neví někdo, co by to mohlo být? A ještě se mi často dělá na vodě takové mastné oka. Je to tvrdá voda? Co pro ti ní? Snad rybám z toho nic nebude. A taky se mi nezdá, že bych ty ryby nějak přikrmovala. Určitě to bude nějakym nálevníkem nebo tou vodičkou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 36

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 19314x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15415-zakal-vody-?od=401