Zákal vody
Tak fajn. Až budeš mít ten Eheim, tak je nech alespoň 3 nedělě běhat společně. Do toho novýho filtru bych naočkoval bakterie z původního filtru(vymačkat, nalejt trochu obsahu). Rozhodně bych ještě pár dní nekrmil a vyměnil bych 50% vody v akváriu. To světlo bych nechal v téhle nové podobě. Do akvárka bych už nikterak nezasahoval a čas musí prokázat, zda-li je nastolená cesta správná. Tu vodu bych měnil klidně co 2-3 dny. Možná trochu radikální, ale už jsem několikrát zažil, jak je to užitečné.
jj, přesně tak, pravdu díš, jen pokud vidím, že průtok je snížen, čistím-v tomhle případě nouze jsem se ptala, zda by čištění navíc mohlo nebo spíš nemělo pomoct.. je to hrůza, člověk konečně dostane vysněný kryt a zas tohle..
ale doufám, že nový filtr též pomůže
Tak na ten bych nešahal jak je rok dlouhej. Pokud se viditelně nesnižuje průtok vody, tak je naprosto zbytečný do něj šťourat. Proč pořád otravovat nitrifikační bakterie jimiž je ten filtr osídlen od svojí práce.
Jasně, je to vnitřní, nebo vnější filtr?
Fluval, ale jak jsem psala, tenhle model je na poloviční akvárium.. Nově bude eheim
A ten stávající filtr, co je to zač? Buď jsem to přehlídnul a nebo to tady nepadlo.
samotná výměna ti nepomůže,ale když uděláš co jsem napsal tak výměnou snížíš koncetraci zákalu a za přispění kvalitní filtrace se situace začne lepšit tedy pokud nechceš akva zakládat zmovu.A stím světlem je to tutovka sám pěstuji zelenou vodu pro artemii mám položeenou zářivku přes akva 18 w na 150l vody a voda je jak brčál denně spotřebuji přes 40 l vody a měním za čersvou a voda je pořád krásně zelená tedy pro mě pro tebe jistě ne ,ty chceš pravý opak.
S nejakymi hrubymi opatrenimi bych pockal. Udelala se zmena, vznikla nejaka reakce a jeste vlastne nijak nedopadla. Kdyz se zalozi nove akvarko, tech ruznych zakalu a vseho co se deje, je take spousta, jen se to vice ceka. A at uz tohle bylo cimkoli, ta zmena byla vetsi, nez aby se to obeslo bez viditelnych nasledku. S novym akvarkem se udela jen to, ze se pocka az se to srovna, pripadne casteji vymeni nejaka ta voda (jak kdo a jak pri cem), nicmene to vlastne nakonec zmizi samo a akvarko si nejak sedne. A tady bych veril, ze to bude podobne, nehromadil bych dalsi zmeny, vzdyt ani u tehle reakce na zmenu se nevi, jak to dopadne. Nicmene opatrnosti neni nikdy dost, specialne kdyz uz v akvariu neco zije, to je jasne.
já nevím, píšu jen za sebe. Ale zkusila bych na dva tři dny zhasnout a přehodit dekou. Nekrmit dál. Napřed vyměnit tu vodu (když nemáš nálevníka, tak to neuškodí). Pokud se to vrátí, jak rozsvítíš, tak bych to viděla na to světlo...
sloupec je vysoký, 70 cm, minus 10 cm písek, takže voda asi 60 cm. Navíc mi u tohodle akvária všichni říkali, že světla 320 bude málo, že si mám pořídit halogeny. Doufám, že to s tímhle světlem půjde, tedy pokud se mi podaří ustálit tenhle šok.
jaká je výška hladiny?
Myslíš? Já se se světlem opičila po Radholovi, ten má stejné parametry akva.
Nemůžeš brát přímou úměrou velikost nádrže/watty. To (zhruba) platí u neších a středních nádrží. U velkých a giga nádrží ten obecný poměr zdaleka platit nemusí.
Teď odkaluji každý týden, předtím jednou za 14 dní, mám tam amazonku (skaláry, neonky, pancéřníčky, SAE, tetry, krunýřovce).. přerybněno určitě nemám, to mám spočítáno. Kytky hnojím jen CO2 a to nepravidelně, při tom trapném světle to nemělo smysl.
Ale to světlo není ani 0,5 w na litr, toho přece moc být nemůže. Filtr je naprd, to je jasne. Ja jsme bohuzel tech pet dni a u akvarka nemohla byt, takže proto už je to ve stádiu pro žábronožky
UV lampu pořídím když už nebudu vědět co. Ale nepřekrmovala jsem.
Jinak-píšeš, že výměna vody nepomáhá, pak že mám vyměnit půlku vody, tak to nechápu.
musím říci ,že jsi vypěstovala nádhernou zelenou vodu,kterou by Ti záviděli chovatelé sladkovodní žabronožky.Samozřemě Ti jinak nefunguje filtrace.
Pokud by tam nebyly ryby tak ti jí vyčístí žabronožky viz forum slakovodní artémie
Pokud máš UV lampu pomůže ,ale nevyřeší problém
Výměna vody nepomáhá.
Máš moc světla a spolu s nevhodným krmením a filtrací toto je vysledek.
Takže méně světla filtr důkladně vyprat a pokud máš externí pridak vatu a jemné čištění
o uv jsem psal pokud možno přidat molitanový filtr s čerací hlavou a potom vyměnit alespoň polovinu vody aby čištění proběhlo rychleji a krmit kvalitním krmením vočkami, propraným mraženým atd.
Jsou tam byby? Kolik a jaký druhy? Jak často je to odkalovaný? Jsou ty kytky hnojený?
S tím svícením já právě furt nevím, ale možná to také zkusím. Taky přemýšlím o koupi Algicidu, který někde doporučoval Sid, takže na tom asi něco bude
Jinak jsem proti chemii, ale tohle asi nebude žádná prča.
Mala som podobný problém s akvarkom zabehnutým 2 mesiace. Odporučili mi týždeň nekŕmiť a nesvietiť. Zabralo to a teraz je krásne čisté. Odvtedy menej kŕmim s svietim v pravidelných intervaloch.
Už čtvrtý měsíc mám zaběhlé akvárium, teprve teď jsem dodala odpovídající světlo a z pouhých 170 w jsem přešla na 320 (akvárium má objem zhruba 890 litrů, takže čistě voda asi tak 750 l). Kupodivu se kytkám celkem dařilo, i když spíše stagnovaly, ale naštěstí moc úbytků při slabém světle nebylo. Než jsem nové světlo ńasadila, našla jsem v akvárium starou rybku, black mollu, chcíplou a už dosti smrděla, smrděla i voda. Vyměnila jsem asi 100 litrů vody, vyčistila filtr a pustila ho naplno. Voda smrdět přestala, ale hned druhý den se akvárium začlo pomalu zakalovat, takže jsem ryby přestala krmit a už pět dní nic nedostaly. V akváriu je nyní viditelnost asi na 10 cm, hrozně se to zhoršilo. Původně jsem myslela, že se tam mohli namnožit nálevníci (díky mrtvolce byla voda jistě přesycená organickými látkami), ale řekla bych, že zákal doběla není, je spíš asi zelené barvy, takže spíš řasa. Při studiu problematiky na netu jsem se bála, že se mi třeba i do vody dostaly kvasnice, ale voda vůbec nijak nesmrdí (měla by pak smrdět spíš jak burčák) a žádné povlaky zatím nevidím. Takže tak nějak usuzuji, že zvýšení světla, plus vyšší obsah živin způsobili, že se asi řasa nebo co to je, rozjelo. Jinak ryby se zatím naštěstí zdají normální, takže žádný parazita snad. Teplota vody je 25. Jaký radíte postup?
Mám také několik otázek:
1)mám spustit CO2? Pokud je zákal způsoben řasou, mohlo by od ní dávkování pomoci? proti ostatním řasám to vždycky zabralo, ale v tomhle případě nevím.
2)mám v této situaci čistit filtr po týdnu od posledního čištění, nebo to je zbytečný zásah? Jsem si vědomá, že je slabší-víceméně na poloviční akvárium, mám teprve objednaný Eheim Professionel 2080, ale zatím vše šlapalo a akvárko bylo čisté (proud je silný) a s řasou jsem měla trochu problém jen při rozběhu akva, pak už vůbec ne (bývalý majitel ho prý měl tři roky s tímhle akváriem a šlapalo mu to, tvrdil mi, ať si větší nekupuju, že je to zbytečné-nicméně já si stejně šetřila na nový a přijde příští týden).
3)nová věc je i ta, že jsem začala krmit granulkami SAK (teda posledních 5 dní ne), máte s nimi někdo nějaké zkušenosti?
4)co výměna filtru při tomhle problému, počítám se zlepšením, ale nemůžu ještě víc narušit už tak narušenou rovnováhu?
5)co světlo-snížovat?
jestli budete mít kdokoli nějaké zkušenosti s podobnými věcmi, budu ráda za názory, akvarijničím už asi 8 let na uvědomělejší úrovni
, dětská akvária nepočítaje, ale tohle se mi dosud nestalo. Člověk si asi musí vyzkoušet všechno:
Starší reakce
Co se týče KH - taky mě ten skok dost překvapil, ale je to měřeno tím proužkem - zítra změřím znova a uvidíme - voda je vodovodní a myslím, že výměna probíhala standardně často - zkusím změřit i vstupní vodu. Chemik bohužel taky nejsem
Hnojení - od července celkem 4 tablety Sera Florennete + 2x Bioflor (menší dávka než píšou na flašce), ale možná to i tak bylo moc
Nějaký rychlerostoucí rostliny ještě teda přidám, tím se asi nedá celkem nic pokazit
Akvárium je výměna - předtím jsme měli 100l, do tohoto přišla voda+kytky+rybičky z toho původního. Dno je nové (původní mělo jinou barvu a do této 240l ho bylo málo). Při výměně jsme nechali na záběh i původní filtr + ten co jsme koupili s tímto, bohužel ten nový se asi po týdnu pos...., takže jsme pak koupili úplně nový, ale pochopitelně už nebyl zaběhnutý.
Vodu jsem vyměnil teď skoro polovinu, tak uvidíme.
V prezentaci se píše, že je přihnojováno Bioflorem a ještě nějakým tabletovým hnojivem. Nebude toho hnojiva ve vodě až moc? Řekl bych, že tam velmi málo rychlerostoucích rostlin a v kombinaci s nadbytkem živin ve vodě (přeci jenom to akva je čerstvě založený). Držel bych se svého doporučení s častější výměnou vody, nehnojil bych do vody vůbec a otestoval bych parametry vody.
No co se zmenilo? Koukam do grafu u akvarka, KH slo uplne dolu (tedy pokud to neni tim, ze nebylo vyplneno). A pri nizkem KH je ve vode nizky obsah CO2 a buhvi ceho jeste, chemik nejsem, ale skok z KH=3 na nemeritelne, je poradny skok, ta voda je rozhasena a tak v ni zacnou vznikat zmeny na urovni mikroorganismu, ledacos skonci, ledacos zacne - a to je jako zalozit novou nadrz, samy zakal, sama rasa, vsechno se rozhasi nez to sedne... At je to jak chce, stara mereni jsou k dispozici (mate je u nadrze), delejte nova mereni a porovnavejte.
Do dna šťourám na povrchu, určitě ne až na dno akvárka, stačí to?. Nějaký tip jak zjistit co ten zákal tvoří by nebyl? Díky
Edit: Ještě bych doplnil, že odkalujeme pomocí té klasické trubice - zvonu, líp to samozřejmě jde vpředu, vzadu je docela dost kytek, tak je trochu problém to odkalovat pořádně do hloubky, aby se nevyryly kytky. Jinak za poslední dobu bohužel docela přibyly řasy - ještě než se objevil ten zákal - tak jsme ubrali krmení, takže jsou rybičky docela na dietě (ale ani předtím si nemyslím, že bysme nějak překrmovali). Jinak svítíme pořád stejně a rybičky taky žádný nepřibyly (viz prezentace). Oproti hlavní fotce z prezentace trochu narostly kytky - je to vidět na té fotce z mých předchozích příspěvků. Kromě toho jak to řešit, bych fakt rád věděl, čím to může být, jak se tomu vyhnout příště
...většinou (je dno odkalováno) zároveň s výměnou vody, tj. za 1x za 2-3 týdny...
Při odkalování šťouráte do dna?
Nejprve byste se měl pokusit zjistit, co ten zákal tvoří.
O.K. postupoval bych tak jak jsem popsal výše.
No většinou zároveň s výměnou vody, tj. za 1x za 2-3 týdny.
Výměnu vody je možný chápat, jako takový vyvětrání a akvárku to je prospěšný vždy. Ještě k té rovnováze. Jak často je odkalováno dno?
OK, ale rád bych věděl čím to je? Pokud by to byli nálevnící tak se všude doporučuje vodu neměnit? Taky by mě zajímalo co se stane s vodou, když vyměním tolik vody tak často? Neporuší se rovnováha?
Taky bych rád věděl jestli je nějaká teorie co jsme udělali blbě - jsem si na 99.9% jistý, že ani předtím jsme rybičky nepřekrmovali
Spíš víc a častěji. 30-50% objemu akvárka za 2-3 dny, tím se nemůže nic skazit. Žádnou chemii, žádný hnojení, krmit obden takovou dávku co rybyčky sežerou tak za 20 vteřin, jednou za den.
Obvykle měníme cca 1/4 až 1/3 vody 1x za 2-3 týdny, poslední dobou jsme se snažili spíš míň a častěji - kvůli řase. Všechno je v deníku nádrže v mém profilu.
Kdy a jaký množství vody bylo naposledy měněno?
Cca 2 týdny se objevil v akvárku zákal vody. Předpoklad byl, že se přemnožili nálevnící, takže (i po pročtení fór jsme ubrali krmení) a následně tam i přidali vzduchování (předtím tam byl jen filtr). Nicméně voda se kalí pořád a spíš se to zhoršuje
Akvarko je to tady z prezentace, co se týče testů tak z toho co máme se celkem nic nezměnilo. Jediná změna za poslední dobu je, že přibylo zelené řasy. Neporadí někdo co s tím?
Starší reakce
nechci mu dávat jemnozrnný písek,ten želvy nesmí,zalezl by jí pod krunýř,nevím jak je to v praxi ale četla sem to a štěrk sem už dala pryč
No konečně někdo s přínosnou informací, těmito radami bych se řídil, vodu znečišťuje nesprávny přístup, chtělo by to více informací, než se pustíte do něčeho takového, pak se člověk nesmí divit. Jinak viděli už jste někdy nějako želvu která žije ve štěrku takové zrnitosti a typu jako je na dně zmíněného akva?S
Domnívám se že máte Želvu nádhernou -Trachemys(Pseudemys,Chrysemys)scripta elegans.Tato želva se dožívá až 60ti let a dorůstá do 25cm což znamená velikost akvária pro dospělou želvu cca 125-75-45cm výška vodní hladiny min.30cm(výborný plavec). Filtr vám vodu nevyčistí. Výměna vody se doporučuje jedenkrát za dva dny.Já se domnívám, že zákal jsou výkaly a zbytky krmení.Já jsem želvu krmil mimo terárko v obyčejném plastovém lavoru, jestli to zkusíte uvídíte kolik toho po ní ve vodě zůstane(výborné hnojivo)
Co se týká dna, nedával bych žádné(úklid hygiena terárka) nebo jenom zakrýt dno tmavým říčním pískem.
Rostliny vám želva sežere, je to všežravec.Já jsem používal plastové. Pozor na různé kameny pevně připevnit, želva má velkou sílu a může jimi rozbít sklo terárka. Na vyhřívání pod žárovkou jsem používal obyčejný kořen(pevně připevnit).Terárko má být ze dvou třetin zakryté(únik tepla)
Jestli to myslíte s chovem vážně, doporučil bych něco si o želvách přečíst(Hartmut Wilke-Želvy)pro začátek stačí.
Nesvítit, vzduchovat, filtrovat. To je postup udávaný jednou částí akvaristů, svítit, filtrovat,nevzduchovat je další postup atd atd atd. Obecně platí, že to,co funguje např. u mne - nemusí zákonitě fungovat u tebe. Když z toho máš "chomáče" tak by měly jít odstranit ručně né. Každopádně proti nálevníkům mi pomohlo svítit 6-12, 16-22 hod. a filtr non-stop. Nevzduchovl sem. Proč bych těm potvorám ještě ten kyslík dodával. A smozejmě nekrmit. No - je to boj - držím palce
tak když sem všechno nechala čtyři dny, nejdřív tam byl všude zákal a povlak a včera se z toho udělali všude chomáče a volně to plave,už fakt nevím co s tim
a netuším co to je
zkoušela sem i postup jako by to bli nálevníci, nesvítit,vzduchovat a filtrovat, a potom se tak udělali z toho povlaku chomáče,tak netušim...
generálku sem už taky kompletně udělala,všechno vyvařený,umytý....
Nevím, jestli jsem ti to v PM psal nebo né. Ale pomohlo.Kopmplet vše vyvařit, vyčistit,vyprat . . . Zkus to udělat. Jde o želvu,tak jí nová voda snad vadit nebude. Ale nejvíc by asi pomohla generálka.
tak po třetí,filt mám,jen není na fotce, a pomohlo tomu že sme přestava svíti UV záživkou, během dneška zákal zmizel a udělali se takové chomáče z toho, nechám pořát zhasnuto a uvidím,a právě když sem vodu měnila tak toho bylo pokaždý hrozně moc
Asi bych to celé vybral a vyčistil. Třeba něco najdeš
Máš i jiná akva, tak bych tam pak napustil vodu z jednoho z těch akvárií a uvidíš, jestli to bude lepší. Rozhodně ale měnit půlku vodu co 2 max 3 dny. Ať je "to bílé" cokoli, je to z přebytku něčeho ve vodě.
A tu skalku bych udělal spíš z té břidlice, tak jak jsi to měla dřív
A co ten filtr, není nikde vidět, pouze vzduchovací kamínek. To pro želvu nestačí!
do rána stav ještě pokročil
plné dno bílého povlku a už je i na egerii a na filtru taky...
No já nevím, želvy nechovám, ale spíš bych se bál, že si o ten štěrk ten krunýř bude odírat. A želva snad není jen tak zalezlá do krunýře, aby se jí pod ním mohl chytat písek
Pravda jsou tam nějaké kožní záhyby, ale s tím by si měla poradit, v každé lokalitě bude určité procento jemných částic dna.
Ta souš jde vyřešit třeba tím kusem korkové kůry přichycené přísavkami ke stěne akva.
něco jemnýho tam dát nemůžu,mohlo by to zalést želvě pod krunýř,ale bez ničeho by to šlo, jenže jak ve 3/4 výšky vody udělám souš?
Tak to netuším, spíš bych typl na nějaké zhluky bakterií, ale jen tip.
Jak se divám na tu prezentaci, udělal bych několik změn v zařízení akvaterária.
Prvně bych štěrk na dně nahradil něčím jemným, mezi co se nebude schovávat trus a zbytky žrádla. Budeš pak moci líp kontrolovat nepořádek v nádrži. Anebo dno nechat holé.
Pak bych napustil akva tak do tří čtvrtin. Pseudemys chce jen malou plochu souše, na to mu stačí třeba i jen plavající kus korkové kůry, nebo malý ostrůvek (rozumně)pod lampičkou.
A za třetí bych dal do vody pár rychle rostoucích kytek, třeba nějakou Egerii. Ta nemusí, v případě holého dna být ani zasazená.
A za čtvrté: rozumná filtrace bude nutná zároveň s častou výměnou vody.
Edit: filtr píšeš máš, ale v tak malém sloupci vody molitanový bublifuk? To by ani teoreticky nemělo fungovat. Nemáš fotečku toho filtru?
jo mam tam filtr,klasickej molitan
A máš tam ten filtr nebo ne?
Přidat reakci
1 ...... [27] ...... 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x