Zákal vody
0 30.01.2012 20:43 ivule –
zakal Tak akvarko se docela procistilo tak jsem moc rada asi to chce cas.Jinak moc vsem dekuji za rady.
Filtr se tím zanese.
Jak píše romant : vyměň třeba 50% vody a pokračuj v tom další minimálně dva tři dny. A jak píše scorpion075 : nehnoj ... dodám : nic nepřilévej.
Dej tomu čas filtr to vytáhne. Proprírala si ty kamínky nebo ne? Jinak jak píše romant tu vodu můžeš měnit klidně ob den.
Ze začátku akvária nepatří do akvarijní vody nic než voda, takže to chce trpělivost a klidně můžeš polovinu té vody vměnit.
Častý jev u nově založených AQ. Hnojení zatím vynech.
0 29.01.2012 20:16 ivule – zakal
Dobry vecer vcera jsem si zalozila akvarium 450l a vytvoril se mi zakal nevim zda se jedna o naledniky(jako by male castecky neceho plavou na hladine) nebo kvuli zalozeni akvaria.Na zacatku jsem tam nalila podle davkovani Feroropol na hnojeni rostlin tak mozna i to ten zakal zpusobil.Posilam i foto za kazdou radu budu rada dekuji moc predem.
Starší reakce
0 14.01.2012 18:42 j0hny [86] Vcera som koli teplote nechal cely den odkryte akvarko, teda zabudol po par hodinach zase prikryt, a dneska zakal
Mam tam parmicky 4pruhe. Vydrzia to ? Rozmyslam ze preventivne "cvrknem" nitrivec, ten mi furt na zakal do 12 hodin pomohol, ale je sobota a nemam uz ani kvapku.
Este neviem ci to su nalevniky, riasy, alebo len prach. Akurat vcera prebehla v byte vymena postelneho pradla a väcsia manipulacia s odevmi...
Starší reakce
blaza napsala: no jedná se o 6 čichavců 4 tetry a 4 pancéřníčky.
Auu, a vědi ryby, že má jednotlivými druhy teter jsou docela podstatné velikostní rozdíly.
Nicméně abych obecně neplkal -mléčné zákaly vody jsou zpravidla dúsledkem přemnožení nálevníků a na ty spolehlivě zabírá hypermangan (prodává se v lékárnách). Dávkovat opatrně -do slabě růžového zabarvení vody. Ryby je třeba ale ještě předtím přemístit. Do týdne by mělo být po zákalu. Nicméně bych tetry někomu daroval (tetry jsou hejnové ryby a 4 kousky opravdu nelze považovat za hejno)a čichavce bych zredukoval na 2 páry či na 1 kluka a 2 samice jednoho druhu. Uděláš tím radost tetrám i čichavcům a v akváriu by se ti měl vytvořit tolik omílaný rovnovážný stav.
Naváži na tvůj první příspěvek. Za prvé si prostuduj to, co ti doporučil romant.
Kdyby bylo po mém, tak si někam odložím filtr. Tím myslím do nějakého kýble s vodou z akvária a nechám jej běžet. Vyměním dno za jiné. O menší frakci. Před tím bych provedl zkoušku v octu. Bublá-li hodně, nebrat. Vysázel bych hodně, hodně rostlinek. Vyměnil filtraci za tolik proklamovanou čerpací hlavu a biomolitan. V tom případě bych vymačkal náplň v současném filtru na biomolitan. Současný filtr není nejhorší, ale pořád vyžaduje spoustu pozornosti. Předpokládám, že jej nebudeš chtít měnit. Proto ten filtr v provozu a v kýbly. Odpuštěnou vodu z akvária, tak 20 litrů bych napustil zpět a zbytek dolil čerstvou vodou. Každý třetí den bych měnil 1/3 vody alespoň čtyřikrát za sebou. Poté stejný objem co týden. Sledoval bych stav v akva. Pokud by se horšil dříve jak za tři dny. Ryby lapají po vzduchu u hladiny, jsou apatické, vzniká opět zákal - tak bych přistoupil k výměně části vody dříve. Přípravek jako je Sera Bio Nitrivec lze použít taktéž, mám s ním dobré zkušenosti, ale zase jsou to peníze fuč a lití něčeho, co je při dodržení správných postupů zbytečné.
Toto je pouze můj návrh, s kterým se někdo nemusí ztotožnit, ale já bych to tak udělal. Vycházím ze svých vlastních začátečnických chyb.
Jj, dobrá filtrace je jedním z prostředků, jak provozovat prosperující akva.
(Čest a sláva těm, kteří to umí i bez ní!
)
To vyjádření z mé strany bylo lehce matoucí. Vyjdu-li z toho, že onen bílý zákal tvoří především přemnožené bakterie(jako důsledek nerovnováhy v akváriu vyvolané třeba překrmením apod.), pak je to právě moment kdy je nutné provozovat filtr kvůli nitrifikaci čpavku a dusitanů ve vodě a dodávce kyslíku, ne kvůli odstranění bílého bakteriálního zákalu samotného. Onen zákal by měl odeznít přirozenou cestou. Ta podpora nitrifikace se dá chápat jako ochrana živočichů před konkurenčníma bakteriema, který vlastně užírají kyslík a můžou se tak podílet na problémech ryb.
Z keramiky. Filtr máme nový Elite jet-flo 75. přidala bych i keramiku, jestli to teda má nějaký smysl.
já bych tipla na keramiku...kdysik jsem s ní dělala, ale taky se mohu mejlit..
Já bych se zaměřil na dno, filtr a rostlinky
. Chtělo by to trošku něco jiného.
Z čeho je ten brouk?
máš ideální velikost akvárka na krevetky
čichavci dorostou do docela velikosti. Já osobně měla 1 pár perletových a 4 mramorových ve 200L rok a ted jsem je darovala pánovi do 500L. ted se teprva budou mít v ráji...skončila jsem u neonek 50ks a pancíky a ancík..tot vše
no jedná se o 6 čichavců 4 tetry a 4 pancéřníčky.
slepá hladina versus neonky....když se chci zbavit slepé hladiny,vyvedu ústí čerpadla k hladině a čeřím, aby to vůbec mělo pohyb je proud kapánek silnější...ale já mám akvárko čistě ( skoro) neonkové.... mám tam skupinku panceřníčku a 4 ancíky. Neonky jsou s klidných stojatých vod...vodní sloupec mám 50cm. bude jim vadit trošku divoká hladina? nelibí se mi ta ty kry ze slepé hladiny, když utlumím čerpadlo. takže na co se mám zaměřit?
14 rybek v akváriu o objemu 54 l? Za předpokladu, že je tam nějaký písek bude čistý objem vody max. 40 l.
Já osobně bych tenhle zákal bral jako přátelské varování a především bych zredukoval počet ryb (pokud se nejedná kromě toho jednoho čichavce o samé endlerky).V opačném případě se sice počet ryb zredukuje samovolně také ale k zákalu se přidá i notný smrádek.
...když se podpoří nitrifikace, tak bakterie v kratším či delším čase onen zákal zvládnou...
Zvědavost mi nedá - to nitrifikační bakterie zvládnu ten zákal? A jak to udělají?
ne
spíš naopak
Nejsou obyvatelé akvária trošku překrmovaný, nebo třeba není tam hodně šneků?
Ok. Ale je zvláštní že to v tom akvárku bylo už před předěláním. A to bylo založené v březnu.
Tak tu tzv. špatnou vodovodní vody bych z toho nevinil, ono to doporučení(nikdy neproplachujte filtr ve vodovodní vodě), někdy až hysterickým způsobem, je takovej moderní novodobej bubák. To akvárko si prostě potřebuje sednout. Pár dní bych nekrmil, všechno nechal vklidu pracovat a podpořil to výměnou vody.
řekla bych, že nepřežili. Škoda už jsi měla zajetý filtr...
ne ale omylem jsem ho namočila do vodovodní vody aby nevyschnul a neuvědomila jsem si že je chlorovaná takže nevím jestli to ty bakterie přežily
Velká předělávka to mě značí vpodstatě znovuzaložení akvária, takže bych tomu nechal ještě nějakej ten den až se opět všechno znovuobnoví. Výměnou vody se nedá nic skazit. Při té předělávce byl i čištěn filtr?
Aha, tak to jsem střelil vedle, díky mé špatné dedukci, vyvozené z fotografie. V tom případě se plně ztotožňuji s romantem, a omlouvám se za závádějící informace.
Ne. Je to taková nahnědlá mlha která je skoro po celém akvárku, ne jen na hladině.
Tvé tvrzení je určitě správné, ale v tomto případě bych to viděl jednoznačně na slepou hladinu. Nedomnívám se, že to co popisuje Tomáš, a to co má na fotce Bára, je jedno a totéž. Toto jsem měl v krevetárku, kde se mi vůbec nehýbala hladina. Stačilo přesměrovat výtok.
A ještě mne napadl jeden dotaz. Báro, je to takový slizký povlak, který když narušíš, tak se trhá jako igelit?
To bude tím, že tyhle zákaly jsou způsobený rozhozenou, nebo nefunkční biologickou rovnováhou, takže když se podpoří nitrifikace, tak bakterie v kratším či delším čase onen zákal zvládnou.
minulý týžden som mal ten istý problém, hravo ho vyriešil Bio Nitrivec od sery na druhý deň v akváriu po zakalení žiadna stopa - Odporúčam!
0 02.01.2012 13:23 blaza – zákal
Ahojte. Mám problém se zákalem (viz. foto). Je staré zhruba měsíc a půl s 14 rybičkami a má 54 l. Do Vánoc bylo docela v pohodě, ale pak se vytvořil mléčný zákal a nemůžu se ho zbavit, i když čistím filtr pravidelně a už asi 4 x jsem měnila vodu a odkalovala a používám přípravek Dajana clear aqua, co mi doporučil prodavač v obchodě, nijak to nepomohlo.Včera jsem objevila na okraji akvária málé bílé živočichy, kteří se mi tam dostali asi z mraženého žrádla. Nevím, co s tím mám dělat. Dá se to řešit jiným způsobem, než-li vyčištěním celého akvária?
Starší reakce
Čím jsi tu krupičku léčil? To probíhalo v této nádrži?
Děkuju všem, článek přečtu, až vyměním první várku vody a uvidéme, co je to za mršku. Když to najdu, napíšu. Jina o chemii vody velikosti, teplotě atd už jsem psal i bez prezentace. Na tu ještě nebyl čas.
Co filtr,čistit nebo ne? Mám vnitří, ale silnej. Uhlí jsem vyndal kvůli krupici (léčivům), kterou jsem dostal jako bonus k rybám, který jsme zachránili před spláchnutím. Je tam teda jen molitanová část.
Mám krmit nebo dát dietu? Zatím dostávali na střídačku vločky, granule, mraž. patentky.
Podle fotky to moc nejde poznat, ale pokud je to zákal a takovej hnusnej bílej blemcatej povlak, až chuchvalce (mě se to kdysi ukrutně drželo na hadičkách, filtru, topítku a všem gumovém v akva), tak jsem to řešila opakovaným omytím toho, co šlo a denní výměnou a odkalením třetiny vody.
Zmizelo to po více než týdnu, ale rybám to nevadilo.
Podotýkám ovšem, že hladina NO2 byla na nule.
Držím palce.
Jak už jsem psal, projde si tím skoro každá nová nádrž, je to nějaký druh plísně, který obyvatelé nádrže a její stabilita zlikvidují.
Informací je málo - fotka nic neříká o obyvatelích, technice, velikosti, chemii, atd, atd. Nejlépe založit prezentaci.
Ono je otázka do jaký míry, to co jsi vyfotil ovlivnila přítomnost té okurky. To, že se hnijící okurka v čerstvě založeným akva podílela na zhoršení kvality vody, o tom žádná. Podívej se na ten článek na nějž jsem Ti dával odkaz.
Vodu měnit budu, to je jistota, ale stejně bych chtěl vědět co to je. ž kvůli vlivu na ryby - přeloviz, nepřelovit atd. Takže to asi opravdu řešit budu. Nikoho nenutím, aby se toho účastnil, ale za rady budu moc rád.
Děkuji za dosavadní odpovědi.
Už to neřeš. Vyměň párkrát vodu a jestli máš v akvárku šneky, tak ty rádi pomůžou a za pár dní to tam nebude.
Co chcete vědět. O moc víc už to nejde. Hlavní je ta fotka. Pokud se s tím někdo setkal, bude mít jasno, pokud ne, stejně toho asi moc nevymyslí.
Něco drobného se tam objevilo dnes je to pryč.
Málo informací o nádrži. Je to však celkem běžný syndrom čerstvě založené nádrže. Při normální péči a výměně vody sám zmizí. Ale jak říkám, málo informací.
Jj chemická zelenina ze supermarketů je plná hnojiv a jiného svinstva, kolikrát nemá ani žádnou chuť a párkrát jsem ji vyhodil rovnou do koše
Měl jsi tam taky ty vlákna na skle?
V pondělí večer jsem dal ancíkum okurku. Ráno jsem s hrůzou zjistil šílený bílý zákal, neonky a dánia lapají po dechu, okružácí zděšeně utíkají z akva ( alespoň jsem se jich zbavil ) 2 dvě neonky se převalují na hladině. Okamžitě jsem najel vzduchování, výměna 50% vody, ty dvě neoky jsem přelovil do lahve a pustil jim tam vzduch. Jedna to už chudák nerozdýchala. Odebrány vzorky na NO2,NO3, pH - vše OK. Večer jsem tam ještě vrazil bublifuk s jemným molitanem. Dnes již voda vyčištěna po zákalu není ani památky. Výsledek okurka letěla do koše a tryzna za neonku.
Přidat reakci
1 ...... [21] ...... 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x