Zákal vody
Super, děkuju za rady. Co je ale ten vláknitej sametovej povlak (viz foto výše)?
Je to skoro jistě okurkou. Ona totiž není okurka jako okurka. Některá vydrží 2-3 dny, některá začne kalit vodu po půldni. Záleží na zdroji a stáří. (Vlastní zkušenost)
Dva týdny starý akvárko je trošku něco jinýho než řádně zaběhlá nádrž, takže naprostej souhlas s Danilou.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Může to být okurkou (i když jsem to dřív takhle dělal taky a nic), ale co to je za ten samet, co tam roste a co s tím?
A jsme doma - třídenní okurka je humus
![:-)](../obr/s/02.gif)
, doporučila bych max. 24 hodin, pak vyměnit.
Ať se daří.
![ano](../obr/s/05.gif)
Dodávám, že nehnojím, filtr s rampou a dvěma dalšími vývody běží naplno a vodu točí dost. Často věží i silné vzduchování. Teplota byla na začátku 25, patom asi 5 dní kvůli krupici 29 a dva dny zpět je zase 25.
V akváriu je asi 3 dny kus okurky pro krunyrovce. Vody bylo zatim vymeneno jen asi 20 l, a to jednou.
Že by překrmení? Zvýšená hladiny NO2 by odpovídala...
0 02.11.2011 17:50 PVC – Bílý zákal a jemný vláknitý povlak na skle a všem dalším
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/364329.webp?a=1601642341)
Ahoj,
přes noc a den se mi v akvárku udělal bílý zákal doprovázený povlakem na skle, kytkách i dalších vecech vnádrži.
Akvárko je nově založený (dva týdny) a od začátku je tam asi 8 ryb na 200l, tak casto hlidam dusicnany (kdybych je tam nedal, půvdní majitel by je splácnul).
Hodnozty vody byly stabilně PH 7 NO3 25 NO2 0 KH 6 CH pod 7
Dnešní hodnoty jsou stejné až na o něco vyšší NO3 cca 35 a hlavně měřitelné NO2 cca 3(jdu měnit vodu).
Voda nijak nesmrdí, ryby se zatím chovají ok. Rostliny do teď zatím moc nerostly - hlavně v. gigantea.
Co to múže být a co s tím?
Starší reakce
Třeba tady:
www.nasezahrady.cz/…}
Pokud máš v okolí nějakého známého, nech si od něj vyždímat fitr. kostku do svého akva. Efekt bude stejný a ušetříš.
Jak se jmenuje prostředek který urychlí činnost nitrifikačních bakterií ve vnějším filtru???
0 16.08.2011 07:38 RAP Johan napsal: Osázet akvárium více rostlinami.
Nejlépe rychlerostoucími.
Ten šutr je sice úžasný, ale do sladkovodního akvária moc nepatří a vypnul bych i ty bublinky.
![:-)](../obr/s/02.gif)
Osázet akvárium více rostlinami.
0 15.08.2011 18:21 Milajs – zelená voda
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/352248.webp?a=0)
Prosím poraďte mi co mam udělat s mojí vodou abych jí měl křišťalovou mam vyměnit pulku nadrže a přidat ještě nějakou rostlinku?? nebo stačí jen přidat nějákou rostlinku?? děkuji moc
0 15.08.2011 17:46 jakubkofi – rada-pomoc
Starší reakce
tak to by nemělo ničemu vadit
Tak jsem dostal odpověď z vodáren, že prý se ojediněle může stát že se voda kontaminuje povrchní vodou a že to rudé zbarvení je jíl... Když ji nechal odstát tak na dně kbelíku po zlití zůstal mazlavý nános... Prý zdravotně nezávadné...
U pancíků mi dost pomáhá nasávání ext. filtru u dna, ve filtru je pak neskutečně bordelu. Jinak rezatou vodu v pohodě přilejvám. Když se dávají do dna rezaté hřebíky...
bohužel u pancéřníčků je to normální, ti ripáci rozrejou co se dá, mě pomohlo častejší odkalování(jen tak polechtat dno)
pokud do akva nepouzivas nejaky vyluhy, tak to asi bude ta rez...odpusť pokazde vodu a popřípadě se mrkni na stranku vasich vodaren, jestli tam nemeli nejaky problem
0 26.07.2011 21:11 janci82 – Zákal vodovodní vody.
Prosím o radu. Používám vodu z vodovodu a občas se stane že voda má žlutavě červenavej nádech a ten trvá i po odpuštění. Zákal to snad není, voda je pořád průhledná. Neví někdo, čím to může být? A zda se taková voda může použít? Zatím jsem to vždy řešil vynecháním výměny vody. Základní testy od JBL papírkovej neukazuje žádný problém (dusičnany, pH, tvrdost). Díky za radu.
Řešení vydím dvě. Silnější, výkonnnější vzduchovací motorek, který bude účinnněji ten molitam tzv. ponánět a nebo, jako lepší řešení pro Tvůj případ(rybí osádka akva) bych viděl regulovatelnou čerpací hlavu s biomolitanem 10x10x20(když se na vejšku akva vejde), jinak menší.
![;-)](../obr/s/03.gif)
0 25.07.2011 15:15 janci82 – Re: jan
Písek by se ti měl zase rychle usadit. To co ti kalí vodu, budou spíš org. zbytky. Zkus více odkalovat, lepší filtr, zaběhlé alvárko. Nebo leda by si měl příliš jemný písek tak potom jen pořídit hrubší...
proč nechceš větší? čím víc molitanu tím líp. Zvlášť jestli je to akvárko s těmi cichlidkami, těm je dobře ve stabilní vodě bez škodlivých látek. Klidně by šel udělat filtr přes celou boční stěnu akvária
Starší reakce
Mám aqua přibližně 8 měsíců a nyní se vyskytl první problém. Už po třetí se mi po výměně vody a zapnutí filtrace tak do minuty všude oběvý něco jako pavučiny. Jsou to bílý,do 10cm dlouhý nítě. Je všude na rostlinách i ryby jsou tim omotaný ale po hodině je voda jak azuro. Filtraci mam vnitřní a vše měnim podle návodu juwel. Zprvu jsem myslel že jsou to kusy vaty tak jsem vše odlovil a vatu dal další týden novou ale znova to samí, tak sem měl podezření že jsou to chlupy z kočky co mi skočila na dekl při výměně vody, tak jsem zas odlovil a teď napotřetí jsem si všechno ohlídal a oběvilo se to zas. Tak jsem to nechal,aqua zalepený v mlze ale po hodině čisto... Tak nevim. Ty spodní filtrační bio houby maj mít ještě několik měsícu na výměnu čas
Starší reakce
Hlad je prospěšnej..věř tomu
![ano](../obr/s/05.gif)
Zdravá ryba vydrží vpohodě 14 dní bez krmení a jestě to prospěje akváriu, jako celku. Zkusil bych 5 dní a uvidíš, jak akvo zareaguje.
![;-)](../obr/s/03.gif)
A co ryby?Vydrží to?Dám na tvoji radu a vysadím krmení na několik dní a provedu častější výměnu vody.Jinak díky za rady a za čas.
Co krmení, kríš těma druhama krmiv co máš v prezentaci? Krmíš denně? Osobně si myslím, že by to mohlo bejt způsobený těma dafniema. Pokud se jima překrmí, tak se klidně nějakej ten zákal může vyskytnout. Nekrmil bych několik dní vůbec ničím a výměnu vody bych prováděl jak píšeš, klidně obden.
Zakalení trvá už asi 5 dní.Zkoušel jsem i obden vyměnit 1/3 vody, ale vůbec to nepomohlo.Nevím si rady.
Přiznám se , že z tý fotky jsem stejně moudrej, jako před tím. To zakalení se objevilo po tom odstranění toho původního filtru?
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/345509.webp?a=0)
Filtr čištěnej nebyl,nechal jsem ho zaběhnout(AT-201+biomolitan) cca.3týdny spolu se starým filtrem,kterej jsem dnes odstavil.
Fotka by tu představu dotvořila. Jak to popisuješ, tak by to mohl bejt zvejřenej bordýlek. Co filtr, jak ten funfuje? Byl od založení akva čištěnej, nebo jede stále bez čištění?
Přidám se k tématu.AQ mám už 7 týdnů a posledních pár dní se udělal zákal,ale nevypadá to jako nálevník,ale spíše jako kdyby ve vodě cirkulovali miliony bublinek kyslíku.Poradíte mi někdo???
Starší reakce
trosku mi to pripomina sinici
0 22.06.2011 16:31
Lada22 [28] ![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/345080.webp?a=0)
Díky za radu,urcite se ji budu rídit,krmení jsem omezil ale situace je nejak stale horsi,po dvou dnech od vymeny vody je voda spis zelená,na sklech ale zadne rasy nejsou a ani na kytkách,pouze na jedne co je na fotu a to je nejvyssi konec nejblize k svetlu,je to taková jakoby dooost rídká vata,zelena.Nutno podotkout ze kytky rostou,tak zivin je nejspis ve dnu dost,svitim 12 hodin denne,svetla mam 0,37/l,že by to bylo málo,no,zas dnes vymenim tretinu vody a uvidím za dva dny.
To akvárko je čerstváček a je tam už docela dost ryb, takže bych rozhodně nepodceňoval ty výměny vody a praktikoval je více než často, klidně obden. Krmil bych velmi střídmě a prozatím bych nekrmil těma komárama, až později. To, že Ti rostliny tzv. bublají po výměně vody, bude zřejmě důkaz toho, že se výměnou vody tzv. pohnojí a rostliny zužitkovávají dodaný živiny z té vyměněný vody a reagují tím bubláním.
Zdravím,mám akva založené cca 3 týdny,doposud vše v pořadku,co tyden výměna cca 30-40% vody,1x minulý čtvrtek odkaleno dno,filtr zatím bez čištění,teplota vody 25-26st.Ale v sobotu navečer se začalo kalit,ne nejak extrémně do bíla,spíše do hněda,prostě není tak průhledný jak bývalo.Teď jsem opět vyměnil vodu,viz poslední foto a ten zákal je ještě vidět oproti jiným fotkám.Krmím 1x denně suchým Tetra Crisps, 1x tydně mražený pakomáři.Mám měnit vodu hned jak se to zase více zakalí nebo to nechat běžet ať se to s tím samo popere,a čím to může být,třeba od velkého počtu rybek?A ještě asi hloupý dotaz a to proč kytky bublinkujou když vymením vodu,asi po třech dnech přestanou.Díky za pomoc.
Nevím co je to "dobrý filtr", ale bezpečně vím, že tím častým píglováním toho filtru tomu akváriu prospíváš daleko méně, než kdyby jsi ho nechal pořádně zašpinit a čistil ho až tehdy, když jeho výkon viditelně klesne. Toliko jenom k tomu filtru, protože vzhledem k tomu, že nejsou další informace o nádrži, a nemám křišťálovou kouli, tak se toho moc víc poradit nedá. Ideální je založit si prezentaci a nakrmit jí potřebnejma informacema a ten kdo poradit umí a chce, se jistě ozve.
![;-)](../obr/s/03.gif)
0 20.06.2011 17:06 Rufr – Zakalená voda
Dobrý den, mám akvárium s dobrým filtrem, ale asi tak po týdnu se začne kalit voda. Kameny se dostanou po mésíci do stavu, kdy nejdou ničim umít, takže jsou černé.. Nevíte jaký přípravek na to, filtr čistím každý druhý týden.
Děkuji
Starší reakce
ahoj,
dej si do profilu aktuální fotky, popis jaké mas dno, aktuální rostliny, množství ryb, mamereme hodnoty vody. .
predelavat akva bez zjištění příčiny problémů většinou nic neřeší
Dobry den, mam obrovsky problem se zakalem, vim ze po zalozeni nadrze je zakaleni takrka v 99% u vsech nadrzi, zkousel jsem to nechat v minulem pokuse, voda se po 3 tydnech zakalila jese vic a uplne zezelenala, nyni mam AKVA zalozene 2 tydny, prvni priznaky zakaleni se objevily pred 3 dny, zkusil jsem AKVA zatemnit, dnes po odtemneni je to horsi . na hladine plave nekonecne monoho malych castecek, castecky jsou i vsude ve vode, nevim si uz rady a prestavam mit trpelivost :( predem moc vsem dekuji za rady...
No vždyť já k tomu taky tak přistupuju a ty možná blbý otázky pokládám zcela záměrně, ať se třeba laskavý čtenář této diskuse i něco přiučí.
![palec](../obr/s/18.gif)
Ale filtr byl o pár hodin dřív a odkalování žádný extra...přesně tohle sem popsal i ve článku....to nebude vono...říkám nejsem zajíc a ani z toho nedělám tragédii ..spíš hledám příčinu abych dal radu i pro jiný..
![:)](../obr/s/16.gif)
Tak pokud tomu mám rozumět tak, že společně s odkalováním se čistil i filtr, tak by to právě mohla bejt ta příčina. Hlubší odkalení dna a řádný proprání filtru dá akvárku mnohdy pěkně zabrat a potom se to tváří, jako nově založená nádrž a než se stačí namnožit dostatečný množství nitrifikačních bakterií, tak to chvilku trvá. Ovšem může to mít i jinou příčinu, to je jasný, jenom sděluji svoje lehce utrpěný akva zkušenosti.
![:)](../obr/s/16.gif)
Jasný nejsen zelenáč....kupodivu to mizí..asi se tam něco dostalo
![ano](../obr/s/05.gif)
Když se odkalovalo, tak se i čistil filtr?
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20205x