Zákal vody
0 11.12.2008 18:29 Dušan2 Tak sem to dodělal, doufám že to k něčemu bude a ryby přežijí když je víc než 3/4 vody čerstvé a nezaběhlý filtr, mám z toho docela strach.
Jinak nevím co už s tím dál, přemýšlel sem dát tam sůl, ale nevím jestli by to bylo pro ryby lepší nebo horší ?
0 11.12.2008 17:20 Dušan2 – Re: Sid
No na přípravek sem nepomyslel. Z 60 cm vody mě tam zbylo 13 cm zbytek dávám čerstvou, pak měním ten molitan Rozdíl je vidět na první pohled.Tak snad to k něčemu bude a ryby budou bez úhony.
Já používám AQUA Safe. Tedy - když není zbytí.
0 11.12.2008 16:29 Štěpán Dal bych na hladinu patro s plovoucími rostlinami, do kterého bych vháněl část vody z filtru, voda by zpátky přetékala do akvária. Jednodušší by asi byla varianta napravo, ale varianta nalevo má výhodu, že nádoba by se dala udělat neprůhledná, aby ryby zeleň neviděly.
Sid napsal: .. bych já osobně raději přípravek na úpravu čerstvé vody použil...
Jaky?
Je uz cas prozradit?...
Už už jsem se chystal vypustit "moudro"
, ale pak jsem dočetl vlákno do konce a přešlo mě to...
Dušan2: Jdete na to z dobrého konce - výměna velké části vody je součástí terapie.
Zkuste, co vám přijde vhodné a kdyby to nevyšlo, můžete zkusit "můj postup". Budete-li o něj ještě stát.
Je to ale, samozřejmě, bez záruky - co funguje v jednom akvišku, nemusí fungovat ve druhém.
Při výměně velké části vody bych já osobně raději přípravek na úpravu čerstvé vody použil...
0 11.12.2008 16:06 Dušan2 – Re: Ludek
No tak to jsem dával spařený klasický salát, nebo pekingské zelí,potom okurku, asi třikrát týdně něco z toho a zkoušel sem i bramboru, ale ta jim nejela.(Teď mě napadá: co kdybych tam pěstoval brambory
)
0 11.12.2008 15:37 Dušan2 – Re: filipsi
Třeba to sid ani neví a jen dělá chytrého, (né když nechce tak aď neradí) zatim sem v půli akvárka, asi vyměním 2/3 nebo 3/4, eště uvidím kde se zarazím, jen aby to ryby přežily tolik čerstvé vody
.
0 11.12.2008 14:58 Dušan2 – Re: Ludek
Dostávaj jako přídavek zelené od dajány, když snědly i anubias tak nevím co by mělo ještě tužší listy.
0 11.12.2008 14:53 Dušan2 – Re: filipsi
Rostliny žerou tlamovci solidně a péřovci jak by smet, jinak měním běžně jednou týdně až za dva týdny tak 50 až 60 litrů, problém sem neměl ani u předchozích akva, tohle se my stalo za ty roky poprvé. Jinak ty kryptokoryny tam dám, snad aspoň trochu pomůžou. Snad ten molitan 10x10x20 cm bude lepší než ta miniatura od akvaelu, vody honí dost, ale bordel asi neudrží.
Je uz cas prozradit? "0" se take vzdy vraci s doplnenim, i kdyz malokdy s resenim.
Ja nevim, s tlamovci nemam zadnou zkusenost, ale rekl bych, ze ti cokoli mekciho rychlerostouciho tito rychle zlikviduji (jak se ti deje), takze pres rostliny moc cesta nepovede. O to vetsi potrebujes filtr s velkymi objemy naplni (to nemas), a o to casteji menit vodu, vetsi cast.
Jak casto a kolik menis? Tipnul bych si, ze tydenni vymena 1/3 je pro tohle minimum. Jestli si to nejakou dobu zanedbal, odtud to bude. Ted trpelive menit, premyslet o vetsim filtru, a pripadne pujceni uv pro urychleni "boje".
0 11.12.2008 14:38 Dušan2 – Re: Štěpán
Ten sem tam asi před rokem taky měl, ten si spletly s krmivem hned
Jinak si myslím že je nejrychlejší ta kryptokoryna.
0 11.12.2008 14:25 Štěpán navik tady radil, abys dal na hladinu rychlerostoucí rostlinu, například růžkatec
Dušane, pokud ten výskyt jednobunčných řas trvá takto dlouhou dobu, doporučil bych postup na více frontách:
1)obrat řasu o živiny a světlo (na hladinu hustě rychle rostoucí rostliny Limnobium+Ceratphylum+Egerii... + podobné rychle rostoucí kytky, které i akvárko přistíní)
2) nasadit plankton živící se jednobuěčnými řasami (živé dafnie se zatemněním nádrže))
Pokud nepomohou tyto kroky, přistoupit teprve k těžšímu kalibru
Ani bych neřekl měl jsem v tom akvariu jen umělé rostlinky a bylo jen tak na okrasu..mohl jsem dělat uplně vše zatemnovat,fitrovat ,vyměnovat vodu atd..rybám ten zákal nevadil..ale já jsem neviděl skrz akvárium...každy z nás si udělá akvarium podle svého vzhledu..a mě tento problém vyřešila UV lampa..tak svůj poznatek o tom píší a snažím se pomoct..
UV lampa je řešení, ale není z levných...
No a když si jde pomoci jinak, nesrovnatelně levněji...?
Žádný běžný filtrační materiál není schopen odfiltrovat planktonní řasu - je příliš malá.
0 10.12.2008 23:04 Štěpán vladislav napsal:...nakonec jsem koupil UV lampu...NEJHORŠÍ řešení ze všech
Dnes mě kolega upozornil, že se tady řeší případ, který nápadně připomíná to, s čím jsme se nedávno potýkali my...
Z jedné fotky těžko dělat závěry, ale vypadá to (i z připojeného komentáře) na zelené planktonní řasy. (Ovšem 100% potvrdit to může jen mikroskop. Takže u mne jen na 99%.
)
Nám s kolegou trvalo nějakých 6 týdnů, než jsme se tohoto houževnatého vetřelce zbavili...
Zkusili jsme skoro všechno, co se kdy doporučovalo, včetně zatemnění, nějakých algicidů, (tuším, že Algae Destruct mezi nimi byl také
), výměn vody atd. ...
(A teď udělám to, co tu pravidelně provádí "0"
)
Dneska ale mám ještě něco důležitého na práci, takže řešení je jednoduché, (dokonce se tu částečně už i objevilo), a zkuste si ho najít sami.
0 10.12.2008 19:50 Dušan2 Já si myslím že průtok 450 l/h stačí, a říkali to i v akvaristice, jen to má málo filtrační hmoty, proto jsem dal zatim tu vatu a koupil molitan od atmana 10x10x20 cm, ale to jsem eště nedal, zatím mám tu vatu.
No používám filtr EHEIM Aquaball a na těch 130l co mám je to ještě slabé.
0 10.12.2008 18:59 Štěpán Dušane, ten filtr je VELICE malý na takový objem vody... Ty dekorace jsou opravdu nechutné a hnusné.
0 10.12.2008 18:55 Štěpán To bude spíš řasa.
0 10.12.2008 18:51 Dušan2 Pokud je to jako u mně tak ne, já to mám vyloženě kal , kameny, písek, sklo, vše mám čisté. Tak jestly to je vůbec sinice.
0 10.12.2008 18:51 Štěpán Ten zákal je přece způsobený přebytkem živin... Kolik je tam dusičňanů?
1 10.12.2008 18:45 Dušan2 – Re: Štěpán
Rostliny sem měl, jak je vidět na fotkách v prezentaci, jenže mě je ryby zlikvidovali hodně rychle, nehledě na to že u tlamovců má málokdo rostliny.(i když to tady teď neřeším)
2 10.12.2008 18:34 Štěpán KRISTE PANE, kde jsou rostliny?! Co je to v tom akváriu za předměty? Toto není akvárium, ale skleněná nádoba naplněná bordelem, zalitá vodou a s rybami, chuděrami! Tfuj tajksl, to je hnus...
u sinic se akvárko nejen zhasne, ale taky zabalí do deky, protože sinice umí světlo využít daleko líp než rostlinky a stačí jim hrozně málo. ale tohle asi problém nevyřeší, mě to pomohlo jen trochu a potom se zase vrátila.
nemyslím, že to bude záležitostí týdne, podle mě ani měsíce ne, a to musíš přijít ještě na způsob jak se jí zbavit-jednotný návod prakticky neexistuje(teda v době kdy ho já hledala nebyl, pouze doporučení, kterým se někomu povedlo ji eliminovat, někomu jinak)
0 10.12.2008 18:26 Dušan2 Týden sem určitě nesvítil a taky nekrmil a žádná změna.
ty věci , které popisuješ by způsobily spíš vznik řasy , teda myslím, sinice je věc ošemetná a nevyzpytatelná, je spousta názorů co jí způsobuje, já vím, že se řešívá přesvětlení, a poměr N a P.já se jí zbavila až se zrušením krásnýho zarostlýho akvárka, takže konstruktivního ze mě už asi moc nevypadne. ještě vím, že se doporučuje urychlit tok vody a zastínit akvárko( což řeší sinici, ale ne její následek, může se ubjevit znova)
0 10.12.2008 18:14 Dušan2 Sinice? Ale z čeho, nepřekrmuju, přerybněno také nemám a čistím podle mně často( jednou za zeden až dva týdny) a udělalo se to až po změně dna, jestli to nemůže bejt zelené ještě z toho Algae Destructu, to bylo uplně zelený, i když už sem několikrát čistil
. Do vánoc sem to chtěl mít čisté
Není sinice spíš povlak ? Tohle je spíš kal
zázračný vodičky nefungujou
to by fóra nebyly plný vláken o sinicích a řasách.přeju pevný nervy
0 10.12.2008 17:46 Dušan2 Tak to zkusím měnit víc vody a častěj Myslíte že stačí tak jednou až dvakrát týdně třetinu až polovinu ? A jestli je lepší dát na AkvaEl jen tu houbu od atmana, než tu vatu v krytu ? Filtr mam jinak naplno, ale myslím jestli nebude ten molitan líp čistit, ale to bych ho taky musel tak na den až dva aspoň namočit do akva než to vyměním. ???
Co se týče sinice tak na to jsem dával Algae Destruct. po něm to zezelenalo eště víc.
Ps: Tak to je přesně o 20 let
zdá se mi to, nebo je to nazelenalé? o sinici se neuvažuje?
0 10.12.2008 17:31 V Před pár týdny jsem na tom byl stejně. Vyměnil jsem v týdenních intervalech 2x 2/3 vody a pak to začalo ustupovat. Udělal jsem ještě jednu "preventivní" výměnu 2/3 vody a od té doby je klid.
Chce to velkou výměnu vody, ale zároveň zbytečně nespěchat.
0 10.12.2008 15:08 Dušan2 – neprůhledná voda(už asi 2 měsíce)
Nevím čím to je, jestli zářivkou SunGlo(už nemám)a nebo výměnou štěrku za křemičitý písek(protože ryby ho přerývají a neudrží se pod ním bordel) mám asi 2 měsíce zakalenou vodu.
Filr mám AkvaEl Fan2, asi má řidší molitan. Včera sem dal místo molitanu do krytu filtrační vatu od Sery a zatim je to stejné, ještě jsem koupil molitan Biofiltr 2 od Atmanu že bych ho dal po vyčištění místo toho malého co je v AkvaElu teď. Jen nevím co mám dělat aby to bylo co nejdřív čisté, už mě to štve.
Ps: Jo a asi před dvěma měsícema jasem koupil Algae Destruct od Rataje, ale od té doby už sem asi 4x nebo 5x čistil a je to stále horší, Nevíte někdo co s tím ?
Děkuji za Rady
Přidat reakci
1 ...... [34] 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x