Zákal vody
Možná sinice. Zkus nakrmit živejma dafniema a uvidíš, jestli se to bude objevovat dál.
Edit: Tak jsem se dostal ke zkouknutí toho akva a zaujalo mě tam krmení SAK, tím bych nějaký čas nekrmil, to by mohlo trošku podporovat mojí teorii. Informace na toto téma možno nastudovat ve vláknu o sinicích.
Ahoj všichni, bublinky na kytkách jsou, teď je k tomu i slepá hladina, ale to může souviset s něčím jiným (vyčištěným filtrem, aktivním uhlím ve filtru). Jinak zákal je ráno 100% zelený, mám akva s bočním denním světlem a je to vidět i při vypnutém osvětlení docela jasně proti oknu.
Ono to vypadá tak, že když rozsvítím, začnou nějak fungovat kytky a voda se vyčistí, pohne se také růst zelené řasy, přes noc zelená řasa opadne a vypadá to, jako kdyby se rozptýlila do vody. Asi plácám nesmysly, ale takhle se to chová. Testy vody nemám, vím jen hodnoty z řádu.
Těžko říct, čím by to mohlo být. Zkusil bych se ale soustředit na hledání toho, co je v té době 8-10h jiné (světlo, fotosyntéza, teplota?, CO2?, vzduchování?, krmení? ...). Nespouští se v té době něco (nebo naopak nevypíná)? Také by mě zajímalo, jak víš, že je zákal jiný před rozsvícením světel než po rozsvícení, když v relativní tmě to těžko můžeš posoudit?
Tak to je docela divné chování, když to během dne proběhne všechny stádia. Máš na rostlinkách bublinky odpoledne? Případně nějaké testy na vodu?
Dobrý den kolegové akvaristi, v poslední době řeším v akvárku podivně se chovající zelený zákal. Už delší dobu mě trápí zelená řasa, ale nějak s ní doma bojujeme. Před cca měsícem se k tomu ale přidal zelený zákal (tedy asi zelená jednobuněčná řasa). Je pravdou, že máme poměrně tvrdou vodu a rostliny v poslední době po zimě zrovna neprosperuji, takže generují hodně odpadu samy o sobě. Přerybněni podle mě nejsme. Zkoušeli jsme omezit svícení, čistit externí filtr (po cca 8 měsících) nebo vrazit do posledního koše aktivní uhlí. Nic nezabralo.
Zvláštní je, že se zákal objevuje jen po ránu. Přesně řečeno, večer je akvárium jak křišťál (svítíme od 10.30 do 21.30). Ráno v šest je pořád čisté, ale v osm už je zelené, dále se o stupňuje až téměř k neprůhlednosti a v 10.30 s rozsvícením to začne ustupovat. Kolem 16-17 hodiny už je zase skoro čisté a večer opět bez problémů. Rybám to zjevně moc nevadí. Nenapadá vás někoho, co by to mohlo být? Možná svítíme málo, už nevím. Díky za nakopnutí.
Starší reakce
Mi pomohlo dát do akva sůl (lžíci na 50 l ) a jednorázová výměna vody (cca 70%), jen pokud máš v tom akva šneky tak tu sůl tam nedávej !!! jinak jsou za pár desítek minut K.O.
Tak to je pak jiná. Na nálevníka PMDD nepomůže
No nějaké testy by se hodily. Nemusí to být právě ono. Já jen píšu co pomohlo mě.
Už jsem to psal kolegovi do SZ, podle mě moc změn najednou a řekl bych, že to je počínající nálevník, takže to s tou výměnou vody nevidím až tak žhavě.
Edit: Tak všechno zpátky, přiznal se, že jde o jiný akvo než jsme o víkendu řešili, takže souhlas s tou výměnou vody i když to možná nálevník bude, ty piskořky signalizují nebezpečí vysokých N látek.
Díky, PMDD hnojím, ale bez KNO3 :/
Připomíná mi to to moje neštěstí. Pro začátek zkus měnit častěji vodu. Klidně ob den. Mě to sice nepomohlo a zákal jsem nakonec vyhnal ven PMDD s hodně KNO3. Prostě mi došli nějaké živiny.
Zdravím, nevíte co to může být ? Zničeho nic se mě ze dne na den zakalila voda ..
viz. foto.
Starší reakce
Děkuji, nikoho ničím nekrmím. Bohužel mi vážně nezbývalo nic jiného když mi ty rybky přivezl také...
Musíš měnit denně 1/3 vody, jinak rybky začnou padat a jak psal kolega dobrej postup v tomto případě bude použít ten Nitrivec, on pomůže s nadlimitníma hodnotama N látek a podpoří nitrifikaci, což potřebuješ hlavně. Nekrm nikoho ničím, vyndej ty rostliny z košíčků a dokup jich ještě několikrát tolik, to je taky dobrá pomoc, ale hlavně teď měnit, měnit a měnit vodu denně po dobu týdne a potom alší týden obden. je klidně možný že se to nebude lepšit, což bude ukazovat na přítomnost nálevníka na něhož platí nekrmit a vodu neměnit, ale to si teď nemůžeš dovolit, musíš jít cestou menšího zla. Jako další bych doporučil si o akvaristice něco přečíst.
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/… BTW: ta kytka co je v košíčku tam je jen dočasně aby mi neležela v pytlíku. Jde do toho malého akva...
Častá výměna vody by měla taky pomoct musíš počkat něž se ti vytvoří bakterie
možná bych to podpořil i sera nitrivec
a určitě i více rostlin!!
Zdravím akvaristi! Jsem skoro začátečník, začal jsem s malým 25l akvárkem a teď jsem přešel na větší cca 80l vody.. Jenže mám stále stejný problém jako v malém akvárku, kalí se mi voda ("šedne/žloutne").. prosím, poraďte mi co s tím. Nechce se mi akvárium celé zakládat od znova
existují na to nějaké přípravky? Nebo jak tomu pomoci bez přípravků? Děkuji za odpovědi!
Starší reakce
0 03.01.2013 16:03 pavel – mléčný zákal
Mně pomohlo 12 ml 30% peroxydu vodíku na 100 litrů. Rozmíchat v hrníčku vody a rovnoměrně rozlít v akv. Nevadí ani rybám ani rostlinám. Filtr nechat zapnutý
Starší reakce
Lutien napsala: No to akvárium má prý několik let a nikdy neměla s zákalem vody problémy. teď se to objevilo zničeho nic a po trojité výměně vody se toprý znovu objevuje a nemizí to. Při špatné hygieně by přeci výměna vody pomohla (zvířila by nepořádek, který jistě na dně je, ale ten by se usadil. tohle se usadit nechce)
Jednak už mi není zcela jasné zda jde o paní či pána, viz 15.12.2012 20:40, druhak bych ohledně té nefiltrace a údržby řekl, že "Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne".
Pokud je to skutečně nálevník, tak bych postupoval jak píše kolega, nekrmit, vodu neměnit a jenom silně vzduchovat a nálevník by měl za několik dní odeznít a posléze bych instaloval filtr, možno hned, ale to vzduchování bych nechal, alespoň do doby než se filtrace zaběhne, tudíž po dobu min. 3 týdnů.
Zákaly od nálevníků můžou být od mléčných, přes světle šedé až po šedohnědé. Takže bych to nechal nějakou dobu v klidu, pokud možno nekrmit a uvidí se. Rozhodně bych ale zavedl filtraci. Provozovat takovouto nádrž bez filtrace je poměrně hazard.
Nedostatečná údržba, protože když tam není filtr, nejsou tam rostliny a jsou tam zdatní bordeláři v podobě pavích ok, tak bude třeba dodržovat striktní hygienu dna a měnit vodu jak o život.
Vzhledem k tomu, že mám křišťálovou kouli dlouhodobě mimo provoz, tak líp neporadím.
Bez fotky bych to viděl jako slušnou tipovačku.
Zdravím akvaristy!
prosila bych o odbornou radu
Právě mi volal kamarád a popsal mi akva své babičky: cca odhaduju 60-100 l, cca 20 pavích oček, bez rostlin bez filtru (já vím, je to fakt hrůza). Akva je zavedené několik let údajně bez problémů, zaznamenán pouze úhyn rostin před dlouhou dobou (nedivím se tomu
) nyní se akvárium zakalilo do hněda, údajně jako zvířené jemné bahno. Voda měněná třikrát a zákal se objevil vždy znovu.
Napadá někoho, co by to mohlo být?
Prosím, nepište, že akva je děsné (už jsem to kolegovi řekla
)
Díky za rady
Starší reakce
Dobrá volba filtrace.
T tomu svému předešlému doporučení, bych ještě několik dní vůbec nekrmil a do akvária nijak, než těma výměnama vody nezasahoval. Filtr nechat běžet non- stop, nečistit, dno neodkalovat, prostě cvičit základní vlastnost akvaristy(ky) a tou je trpělivost. Žádný další ryby než tam jsou nepřidávat, prozatím.
Výměnu obden 1/3 akva, bakterie přidat jednorázově dle návodu. Ten filtr je co zač? Teď by se právě hodila ta prezenatce.
Bakterie podorující nitrifikaci přidat můžeš a taky můžeš častěji měnit vodu, tedy pokud ta není jak mlíko, což asi ne, jak jsem to pochopil.
Prozatím ještě nefunfuje nitrifikace, není tam dostatečnej počet těch bakterií, který jsou schopny si s tím poradit. Určitě by to chtělo pro přesnější radu nějakou fotku, nejlépe založit prezentaci a uvést tam co nejvíce údajů o daný nádrži. V tom akváriu jsou už ryby?
Prosím o radu
před 14 dny jsem zakládala nové akvárium 180l. Přidala jsem AquaSafe na úpravu vody. Po týdnu jsem opět měnila velkou část vody a odkalovala jsem. Voda už byla čistá.Jenže teď se jakoby opět zakalila.A nevím proč :( Plavou tam jakoby částečky prachu.Nevím jak bych to lépe popsala.Čím myslíte že to může být ??
Starší reakce
Myslím,že rozhodně!
Však o to přeci jde vždycky, nebo snad ne?
Hlavně aby byl spokojen tazatel
Já jsem s výsledkem této diskuse spokojen(tedy co se týká toho amoniaku) a jestli jsem použil nějakou "metodu", tak v zájmu účelu.
Je rozdíl být vulgární,nebo expresivní.
Nemusíš být hned vulgární, ale jinak máš pravdu.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x