Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zákal vody

NápovědaFórum » Řasy » Zákaly vody 

Přejít na předchozí stránku 26 Přejít na další stránku   1  
Zákal vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2010 18:09 Tata/a/Syn
Tak já vám všem děkuji za rady no a uvidíme . Potom dám vědět NAZDAR a at se vám daří líp než nám :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2010 17:20 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Ivoš
...Samotným odpojením CO2 by se nestalo nic, stačí zastínit akvárko...
Třeba se bude Tata/a/Syn vaší radou řídit. Pak bude zajímavé sledovat, jakého výsledku se dobéře. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   15.12.2010 11:58 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Re: Sid
Jasně, samozřejmě, že CO2 tady nehraje hlavní roli, tou je světlo. Nicméně je to pro tvorbu zákalu podpůrná záležitost. Samotným odpojením CO2 by se nestalo nic, stačí zastínit akvárko. CO2 doporučuju odstavit hlavně proto, aby se akvárko stabilizovalo a kytky se postavily na nohy vlastní silou. A pak zvážit, zda je pro toto akvárko CO2 opravdu nezbytné protože pár bublin CO2 navíc může s biologickou rovnováhou v tam malém objemu slušně zamíchat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2010 11:50 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Ivoš
CO2 při takové expanzi planktonních zelených řas hlavní roli nehraje. Že většině fotosyntetizujících organismů pomáhá, je pravdou, ale takový zákal se vám objeví i v nádržích CO2 nesycených; příčiny bych hledal především tam, kde jsem napsal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   15.12.2010 10:16 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Fotosyntéza
Jo, panstvo, vědecky se tomu říká fotosyntéza a je to jeden z nejúžasnějších přírodních zázraků na Zemi: cs.wikipedia.org/….
Musíme si uvědomit, že uhlík je základním stavebním kamenem všeho živého na zemi -vybavte si vzoreček metanu, etanu(fajnšmekři etanolu), benzenového jádra či kteréhokoliv cukru.
Jedná se o uhlíkaté řetězce, na kterých sem tam visí i nějaký jiný prvek či sloučenin (například tolik oblíbená - OH.
Fotosyntéza jednoduše: CO2+světlo= kyslík + cukry. A cukry, jak již všichni víme, jsou -uhlíkaté sloučeniny čili zdroj materiálu pro stavbu nových buněk a v tomto případě ještě nabité energií. Býti vyhladovělou řasou, která se dostala z temnot vovovodního potrubí do akvária pod světelnou palbou a syceném CO2, co byste asi tak udělali??? V prvé řadě byste si vynahradili nedobrovolný půst a začali byste se pěkně futrovat. Pak byste si řekli -tohle sám v životě nesežeru, ať z toho maj taky něco mladý -a začali byste se množit a množit protože zdroj světla a CO2 zdá se býti v tomto akváriu nekonečný....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2010 08:50 Muž karelpavel [18] – Re: Sid
Tam je to jedno k druhýmu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.12.2010 07:08 Žena stetinka [270]
bych to viděla na pěkně přesvícené akvárečko...jo s miníčkama se to muší umět ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2010 00:14 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: karelpavel
S CO2 nemá tahle záležitost reálnou souvislost... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   15.12.2010 00:11 Muž karelpavel [18]
Ivoš napsal: CO2 se přidává, aby bylo akvárko pěkně zelené, což se v tomto případě fakt zadařilo :-D Předpokládám, že se jedná o samorobo domácí burčák s bez jakékoliv regulace, takže to tam perete pěkně pod tlakem;-)
Podle mě je příčinou příliš mnoho živin a světla. CO2 vypnout, světlo na 2-3 dny vypnout, nádrž zastínit. Paví očka by to měla přežít bez újmy.
Pak vyměnit 1/2 vody a do budoucna se krotit, vyladit a udržet biologickou rovnováhu ve 20l akvu je pěkná fuška.

Přesně toto, je návod co s tím, a jen bych dodal - že filtr by mohl jet jen o sto 1 :-) a dle mého názoru, dávat Co2 do 20L ( 16 ) akva je hloupost ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 23:10 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Tata/a/Syn
...světlo dostatečny watty nevim...
Watty nevíte, ale v prezentaci máte napsáno - 60W. :)
Tak jak - čím svítíte?
Nemohlo se stát, že vám osvětlení svítilo nějakou dobu non-stop?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   14.12.2010 22:23 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Re: Tata/a/Syn
A jo,probíhaly tam ty výměny vody, tipoval bych, že to bude dost kyselý, Ale jak jsem psal, je to nejspíš zákal z řas, na to je nejlepší na pár dní šero.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 19:52 Tata/a/Syn
okolo 7,3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 19:04 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Re: Tata/a/Syn
Já bych se vsadil, že to skoro buble až moc :-D Jen tak pro zajímavosdt -jaké je v akváriu momentální pH???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 18:57 Tata/a/Syn
no tim co2 to nebude ono to moc nebuble
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   14.12.2010 18:49 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Re: Tata/a/Syn
CO2 se přidává, aby bylo akvárko pěkně zelené, což se v tomto případě fakt zadařilo :-D Předpokládám, že se jedná o samorobo domácí burčák s bez jakékoliv regulace, takže to tam perete pěkně pod tlakem;-)
Podle mě je příčinou příliš mnoho živin a světla. CO2 vypnout, světlo na 2-3 dny vypnout, nádrž zastínit. Paví očka by to měla přežít bez újmy.
Pak vyměnit 1/2 vody a do budoucna se krotit, vyladit a udržet biologickou rovnováhu ve 20l akvu je pěkná fuška.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 18:48 Tata/a/Syn
to druhý ale na tu fotku se ani nedívej :-D je asi z května smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 18:43 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Tata/a/Syn
to je který z těch dvou akvárek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 18:40 Tata/a/Syn
světlo dostatečny watty nevim, CO2 přidávám. Jinak jakmile odkalím za 2 hodiny je to zase celý zelený
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 18:37 R Muž romant [28001] – Re: Tata/a/Syn
Kolik světla tam šajní? Odkaluješ? Měníš vodu? V jakých intervalech a kolik. Je to akva hnojený jinak než rybkama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 18:16 Tata/a/Syn – Pomoc
Fotka k příspěvku Potřeboval bych radu mám úplně zakalené akvárium viz.foto objem 20L jsou v něm 4 paví očka a filtr valí o sto šest , prosím o radu co s tím.

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 20:05 Muž sporinek [15] – Re: hf
asi to bude ta okurka. myslel jsem že ji celou zlikvidovali, nicméně jsem ji nenašel. odkaluju i měním vodu každý týden. nejméně podle mne kalí vodu tablety Tetra Waffer Mix anebo Hikary.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 16:14 pavel.bartek – Re: romant
Ty tablety mi také dvakrát nevoní,jen to dělá bordel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 15:33 R Muž romant [28001] – Re: jalea
Pokud se pravidelně neodkaluje a trochu víc se to s těma tabletama přežene, tak bych si v těch 60 litrech jako původce zákalu právě ty tablety dovedl představit. Odkalit, nekrmit, vyměnit 30% vody a mělo by se to zlepšit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 14:45 Žena jalea [3] – Re: hf
no je pravda že okurku jsem tam měla ale jen ani ne den...tak nevím. Zkusím zvýšit teplotu a nekrmit. Ještě mě napadlo jestli to není z tabletek pro krunýřovce a pancéřníčky-mám od Rataje a teda mezi náma nic moc :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 13:12 Muž hf [54] – Re: sporinek
To jsou nálevníci. Mě to dělá právě když tam zapomenu víc okurek nebo když tam zákeřně chcípne rybička nebo šnek a nenechá se najít. I po výměně vody se ten zákal objeví. Nakonec to samo odeznělo, ale trvalo to určitě alespoň 2-3 týdny. Jestli jsem mezitím nějak omezil krmení si už nepamatuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 08:26 Muž sporinek [15] – Re: jalea
měl jsem to podobně. cca 14 dní. jakoby mouka ve vodě. podle testu ze sklenicí to i po půlhodině zůstalo ve vodě rovnoměrně, ani to neklesalo ke dnu ani to nešlo ke světlu. zkoušel jsem nekrmit a zvýšit teplotu na 28 stupňů. ani to po týdnu nepomohlo. tak jsem tuto sobotu vyměnil cca 75% vody, je to lepší a zatím se to nevrátilo. v podezření mám zapomenutou okurku pro ancistruse a moc razantní prostříhání rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2010 12:00 icemarek – muka vo vode
tiez mam problem ako Jalea... len mne sa to chyta na sklo s vnutornej strany.. a po zotreti sa to rozvyri a po case sa mi to chyta znova..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2010 12:58 Žena jalea [3] – drobné částečky ve vodě
Ahoj chtěla bych se zeptat, mám cca měsíc akvárko ze začátku bylo krásně křištálové ted mě však ve vodě plavou drobné částečky-jak když tam nadrobím křídu. četla jsem tady ten test s odebráním vody do skleničky tak to odpoledne zkusím a napíšu. Jinak akvárko má 60l filtruji Fan 1 Plus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 12:00 Žena shedlo [0] – Re: vaclav
Já mám rostlin v akva celkem hodně (vody je tak 750 litrů, čistý objem necelých 900), 6 velkých echinodorů (dva z nich jsou ještě od tebe ze Žižkova:) už je mám leta) a i spousty rychle rostoucího plevele na rozjetí, takže jsem zákal nepředvídala, ale nové světlo byl zkrátka šok.. zatím to vypadá dobře, zákal se nevrací, světlo budu přidávat postupně.. teď si začínám nastudovávat CO2 bomby, je to drahota a ještě pořádně nevím, co vše je potřeba.. hlavně že nebyly žádné ztráty na rybách, rostlinky se zase zberchají.. k chemii jsem se nakonec uchýlila protože jenom dieta, filtrování a zatemnění nepomohlo a celkem jsem našla dobré ohlasy, že to zabírá, jinak do akva nikdy žádnou chemii nepřidávám.. kromě gastropexu proti šnekům, když jsem tohle nové akva zakládala.. a stejně jsem tam teď zase dva šneky našla, mají výdrž..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2010 16:29 Usine – Re: shedlo
Nevím jak máš velké akvárium a jak dlouho, ale ze světlem opatrně. Chemií si akorát zničíš rostliny. Říká se že nejdřív musíš naučit rostliny růst a až potom jim můžeš pořádně svítit. Obráceně to jak je vidět prostě nejde. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2010 16:16 AppCraShKo – Re: Dušan2
Ahoj,ja osobne som mal tiež zelený zákal a nebol to ľahký oriešok.Dlho som surfoval po roznych weboch a zháňal informácie.Našiel som ich viacero, napr.: zatemnenie akvária na pár dní,filtrácia cez aktívne uhlie,zeolit.Zatemnenie nepomáhalo dostatočne a zákal sa vrátil ale aktívne uhlie, to bol naozaj zázrak.Kúpil som ho v akvaristike a dal do vonkajšieho exterierového filtru a akva za pár dní čisté ako krištál. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2010 14:37 Žena shedlo [0]
Tak algicid a týden nesvítit a nekrmit zabralo nejlépe.. Voda zas pěkně čistá, ale bojím se recidivy. Kytky jsou z toho špatný chudinky, takže teď mám zaplou jen jednu rampu T5 160w a budu postupně přidávat rostliny a světlo. Dnes konečně běží i nový filtr, zatím ho nechám běžet společně se starým, takže doufám, že i to pomůže odstranit nadmíru živin. Jinak ten eheim filtr je super, jednoduchá obsluha, šikovná mašinka. Kdybyste měli ještě nějaké rady, jak se zákalu vyvarovat (bojím se, že jak teď zas svítím, že se vrátí), dejte mi vědět a díky za diskuzi všem!!! Byla to zase nová akvaristická zkušenost coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2010 17:25 Pablo2
V zaběhlém akvárku se mi zničehonic objevil zelený zákal, na tomhle foru jsem se dočetl, že možné řešení je omezit osvětlení /případně na čas úplně zatemnit/. Na akvaristické burze jsem se poradil a koupil přípravek AlgoRem /na likvidaci řas/. Vypnul jsem osvětlení na dva dny a přidal Algorem, po dvou dnech je voda naprosto čistá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 21:16 Žena shedlo [0] – Re: stetinka
To je sranda, zrovna ji čtu, dneska mi ji dal kamarád jako dar:)) díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 20:57 Žena stetinka [270]
Fotka k příspěvku Byla to kniha J. Eliáše Akvarijní ryby. Stránku jsem oscanovala, ale už neumím vyznačit to přímo v tom textu. Začíná to tím "Bohužel..."

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 20:47 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: stetinka
Na zelené zákaly? Já si vybavuji, že na nálevníky...
Ale proč to nezkusit, že? Asi by bylo vhodné nejprve udělal test "mimo akva"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 20:10 Žena stetinka [270] – Re: shedlo
Teď jsi mi to připomněla. Včera jsem četla úplnou náhodou jednoho českého klasika, který přesně na tyhle zelený zákaly doporučuje pár kapek akriflavinu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 19:57 Žena shedlo [0]
No ale ještě by mne zajímalo, jestli i v tomto případě mám zkusit zatemnění nebo se to většinou stejně mine účinkem a tudíž nechat svítit jen jeden předřadník s 160 w? Co myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 17:19 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Sid
Ale jo, vzdyt my se nakonec vsichni dohodnem, pochopime, a nakonec zjistime, ze jsme i k necemu dosli. A ze ja ke stabilite dosel pres drobnejsi chybu (no boze, na chvili trocha neskodnych zelenych ras), nekdo jiny bez vetsich havarek, proc ne, vyberme si nejlepsi reseni. No a ted resime prusvih, tedy chybka vznikla, jak z ni ven, ale vetsiho svetla se nezbavovat, urcite ne na trvalo, jestli ne ted, jeho cas prijde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 15:45 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Designer
...At pocitam jakkoli... uvedenych 320W zarivek neni u takoveho akvarka vubec moc, to by jinak v prirode taky nemohlo fungovat... Take vim, ze matematika a praxe mohou byt 2 ruzne veci, ale proc chvili nepocitat...
Mne snad nikdo nebude podezřívat z toho, že se "bojím" na kytky posvítit. :)
Problém není v intenzitě osvětlení, ale ve vyváženosti. :-)
Pro ty, kteří si nevšimli, rád zopakuji:
"Nemůžete srovnávat své akva s Radholovým rybníčkem; společný mají vaše nádrže jen velký objem. Narozdíl od vaší nádrže je ta Radholova plná kytek, a protože něco tu nabídku živin a energie využít "musí", u Radhola jsou to kytky a u vás - řasy...
Nikde jsem nenapsal, že má Radhol přesvíceno! ;-)
Krom toho - také pro zakládání rostlinných nádrží existují jistá pravidla, co se intenzity světla a světelné periody týče. Pokud je neakceptujete, riziko různých "havárií" se zvyšuje.
(Chtěl jsem přidat odkaz na jednu cca 400 l rostlinnou nádrž, kterou jsem pomáhal založit a "rozběhnout", ale její prezentace už na těchto stránkách není... :-O No nic..
Ta nádrž byla {a je} osvětlena 4x 54W T5 zářivkami s reflektory ve 12 hodinovém cyklu, ovšem nikoli od prvního dne od založení! Se světlem se prostě muselo taky "pracovat", což také přispělo k tomu, že se žádné kalamity s řasami nekonaly...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 13:35 R Muž romant [28001] – Re: Designer
Naprosto s tebou souhlasím. Odčerpat přebytečný živiny, který se v akvárku hromadí je v této fázi to nejdůležitější. Ta Pistia mě příjde jako supr řešení "2v1". palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 12:59 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: shedlo
Mimochodem, pristinit v pripade potreby je snadne, staci Pistia stratiotes, a neni treba experimentovat s elektrikou tam kde to jde hur, staci Pistiu jen vice ci mene vyhazet - mne dokaze zarust hladinu snad za tyden, ci dva kdyz vyhazu vic, ackoli ji nechavam jen par kousku, at moc nestini ;-) . A zjednoduseny pohled na vec (jasne, jak uz mi zde nekdo vysvetloval, veci jsou slozitejsi), ta Pistia muze z vody vypumpovat dost zivin, pokud je jich prebytek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 12:53 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: shedlo
Podle mne si to jen musi cele sednout. Mame nad akvarkem halogeny a rikal jsem si, bude to malo, ale svetlo je hodne smerove (reflektory), sviti jen kam ma, je toho 180W na 160l nadrz... Po zalozeni jsem nestacil cumet. Cele akvarko za par dni zacalo zarustat zelenou prisedlou rasou, z rostlin sly bublinky, z pisku zacinajicim porustat rasou taky bublinky, jak pohled do limonady. Neco z rostlin ohnilo, neco zacalo rust, ale te rasy bylo moc. Vyhazel jsem 80W a nechal jen 100W. Rasa zmizela, rostliny rostly, nijak silene, ale slo to, i kdyz neco malo uplne odeslo. Po case to zarostlo a mne se zase zacalo zdat toho svtela malo. Pridal jsem zpet na 180W. Zelena prisedla rasa uz se neobjevuje, nebo zcela minimalne, a na kameni kde jsem ji nechal, postupne dale mizi, zmensuje se flek, zmensuje se uz mesice, a ja ho nechavam jako indikator co se deje. Pak se objevila na necem chloroza, zacal jsem pridavat stopove prvky, voda bez jejich pridavani prestala nejspis rostlinam stacit, ale to uz je dalsi pribeh. Co tim chci rici je to, ze ne v kazde chvili musi byt to co to chce stejne. Dnes premyslim o dalsi zmene osvetleni, uz se mi to zda malo, i kdyz zaplatpanbuh, rostliny rostou tak, ze obcas neco daruji a obcas je dost i do odpadu, treba Ludwigia repens, stonkovka, nakonec jak zde pise Roman s nickem romant ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 12:18 R Muž romant [28001] – Re: shedlo
To je podle mě správná úvaha. Došlo k náhlý změně a reakce se dostavila v podobě toho zákalu. Udělal bych to co jsem psal včera. Dosadit tam nějaký rychlerostoucí stonovky by taky mohlo pomoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 12:12 Žena shedlo [0] – Re: Designer
díky za počty, opravdu si taky nemyslím, že je toho světla moc, ale možná je problém v tom náhlém přechodu z nízké na vyšší watáž, asi to způsobilo šok a s větším množstvím živin v akváriu (nedostatečná filtrace, možná i ta chcíplá ryba?) se řasa rozjela..
je to na pytel, akvárko mám celkem zarostlé (přesazení ze starého akva), ale viděla jsem, že kytkám by větší světlo svědčilo, spíš tak stagnovaly a jen rychle rostoucí se rozmáhaly, takže jsem byla celá natěšená, když jsem ho konečně dostala a teď zas tohle..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 11:01 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Designer
Jo jsem zmatkar, nezastiram, melo byt 50000x1.34=67000Lm, omlouvam se, to ma zbrklost. Nicmene z toho vyplyva, ze kdyz to znovu prepoctu, vyjde mi jeste vice svetla nad to akvarko...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 10:51 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: shedlo
Neznam rozmery toho akvarka, ale kdyz se pise 890l, bude to podle pomeru stran na fotkach neco jako 200x67x67cm (drobne mi odpustte). A tak ma to akvarko hladinu 2x0.67=1.34m2. Slunecny den je 50000Lux, v tropech klidne i 100000Lux. A Lux jak mnozi vedi, je Lumen na metr ctverecni. Takze k napodobeni slunecneho dne, potrebujeme pro tohle akvarko 50000/1.34=37313Lm svetelny zdroj, s tim ze zanedbavam kam vsude mimo akvarko sviti atd. zjednodusime si to. Kdyz maji dost slusne zarivky 100Lm/W, pak k napodobeni slunecneho dne potrebujeme pro takto velkou hladinu 37313/100=373W zarivek. A to jsme u slunecneho dne, ne v tropech. Navic svitivost zarivek uvadim velice slusnou (100Lm/W, bezne to bude o neco mene). Toho svetla dle meho nazoru neni moc.

A ted jeste jiny prepocet, kdyz se rika, ze W/l zarivek plati jen pro bezne nadrze, ne pro obri. Takze vezmeme 100x40x40cm=160l, to je snad celkem bezne akvarko. Bezne se pro to pouzije alespon 0.5W/l, tedy 80W zarivek, proti tomu asi nebudeme moc namitat, nebo ano? Takze na plochu hladiny 0.4m2 pouzijeme 80W.
U toho 890l akvaria je hladina 1.34m2 a tak by tomu sluselo 3.35x tolik vice (1.34/0.4=3.35), tedy 268W. Jenze vyska hladiny je jednak u toho velkeho akvarka vyssi a jednak jsme pocitali u bezneho akvarka 0.5W/l, takze pri 0.75W/l u bezneho akvarka,
je u tohoto podle plochy hladiny 375W, aby se daly pestovat i na svetlo narocnejsi rostliny.

At pocitam jakkoli, at si to jakkoli zduvodnuji, uvedenych 320W zarivek neni u takoveho akvarka vubec moc, to by jinak v prirode taky nemohlo fungovat. Jasne, akvarko je uzavrenejsi organismus, neni tam vsechno co v prirode, kdo chce argumenty najde, nezastiram silne zjednoduseni cele veci.

Take vim, ze matematika a praxe mohou byt 2 ruzne veci, ale proc chvili nepocitat, kdyz nas to na zakladce naucili ;).

BTW, za pripadny preklep ci chybu v matematice se omlouvam, klidne mne opravte, je to jen v rychlosti, pac mne zajimalo, jak moc tady kdo keca a zda to nutne musim byt ja ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 09:44 Žena shedlo [0] – Re: Sid
hmhm, asi už to tak bude, to ještě, že jsem si nekoupila rovnou ty halogeny, když jsem se tu radila se světlem posledně:). Většinou mi všichni tvrdili, jak bude 320w na tu moji nádrž málo, a nakonec je to (snad zatím) naopak. Nádrž mám taky celkem zarostlou(na fotce to není vidět :)), ale pořád to asi bylo málo. Takže asi světlo uberu a teprve až zapojím CO2 lahev nastálo, tak bych ho případně zesílila. To, že filtr tuhle mikro řasu neodfiltruje je mi jasné-spíš jde o to, že doufám, že s ním už nastane větší rovnováha, tenhle stávající je věru málo..

Nicméně teď chvíli zkouším nesvítit vůbec-co si myslíte o tomhle postupu, který radila třeba geminika?
díky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 21:04 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: shedlo
...z pouhých 170 w jsem přešla na 320...
Tady je hlavní důvod vašich potíží - přespříliš světla.
Nemůžete srovnávat své akva s Radholovým rybníčkem; společný mají vaše nádrže jen velký objem. Narozdíl od vaší nádrže je ta Radholova plná kytek, a protože něco tu nabídku živin a energie využít "musí", u Radhola jsou to kytky a u vás - řasy... :-O
Použití algicidů je jednou z možností, jak se takového zákalu zbavit, ale veřejně ji propagovat nehodlám. :)
I když to není smyslem debaty o výměně filtru, jen podotknu, že žádný běžný filtr vám tento zákal neodfiltruje. A ještě doporučení - než přihnojovat CO2 nepravidelně, pak raději vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 20:02 Žena shedlo [0] – Re: romant
dobrá, díky všem za rady!

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [26] ...... 36 37

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15415-zakal-vody-?od=1251