Zákal vody
Co to může znamenat? Z chemie jsem na gymplu skoro propadal a je to třicet let zpět
Určitě nějaká reakce CaCO3.
Moc se to nedalo zachytit. Ale je to jednoduchý si představit, opravdu "kouř ve vodě"
Starší reakce
Ahoj.
Včera po výměně vody ve větším akváriu jsem si všiml zajímavého (pro mě) "úkazu". Nevím, jak to správně nazvat, ale nejvhodnější bude asi popsat to jako slabý bílý šlem nebo (a to to vizuálně vystihuje spíš) kouř ve vodě.
Mám pocit, jako by stoupal z rostlin (Cabomba), ale jistý si nejsem. Kouř vypadal přesně jako dým z cigarety, než ho rozprášil proud z rozstřikovací rampy.
Vodu mám jinak čistou, bez zákalu, rostliny ale moc neprosperují, jsou jak "zamrzlé".
Setkal jste se s tím už někdo?
Předem díky za konzultaci.
Starší reakce
Zdar,vápenec nemám v akva,je po něm tvrdá voda,která je vhodná spíš pro tanganica akva.
Mam písek 2-3mm křemen.
Ahoj,nikdy mi to nepřeteklo,mam dvě petlahve s manometrem.
Čus,to bude spíš ten drát co na něm je okurka,ale už není.Včera vyndáno a dobrý,kal zmizel.
Já bych jako další možnost navrhoval dno pokud je v něm vápenec tak se rozpadá vlivem CO2 na takové mikro částice které se v něm usazují a pokud si dno nechtěně zvířil (stačí málo) tak už se neusadí. Normální filtrační média si s tím neporadí.
Jako další možnost nabízím to CO2 hnojení, ono někdy burčák dovede nadělat trošku neplechu, když v nestřeženém okamžiku klidně přeteče i do akva.
To bude ta okurka...
Ahoj lidi, poradte,akva běží od 10.9.2018 do ted´.Vše v poho,voda,filtr,nepřekrmuju,nic nehnije,vše zelené.Ale najednou se mi voda mírně zakalila,jako by zmléčněla toršku.Dávám na drát salátokurku pro anciky,nemůže to být z toho drátu?
Starší reakce
Co je OT.. A mam zmerane hodnoty pred a ted.. NO3, NO2, GH, pH zostalo rovnako akurat KH je o trochu zmenene z hodnoty 12 na 6..a to mevim ci teda ma vplyv.. Nebo co este mam merat a cim.
Zkus se zeptat ve vlákně hnojení tady to bude OT ale doporučuji něco přečíst. Obecně nejjednodušší je až bude akvárium fungovat změřit hodnoty prvků po týdnu zopakovat a podle toho kolik ubylo dodávat toto množství týdně. Ale to předpokládá fungující akvárium a prosperují rostliny.
Jz skusim mene svitit.. A to existuke nejaky vzorec mnozstvo hnojiva na pocet rostlin.. Nebo podla ceho sa to urcuje kolko a jak casto hmojit sem zaciatocnik.
Sviť max 8 hodin a hojit bych doporučil až po té co budeš vědět kolik máš čeho v akváriu.
Svitim od 8mej do 21 hod led viz prezentace a hnojim jednou tydne viz hnojivo prezentace.
Zelený zákal většinou způsobí moc živin ve vodě + hodně světla. Začal bych častou výměnou vody a zkrátil případně o něco utlumil světlo. Víc se bez prezentace asi nedozvíš.
0 08.03.2019 20:12 mildestory –
Re: NHKG Tak to chapem ze sa to tazko urcuje tych duvodu tam je dost... A ake su zakladne principi kdyz toto zakaleni nastane. Ma prezentace není najlepsi a podrobná. Tak prosim o radu nebo muzu odpovedet co konkretne je sve strany vedet?
mildestory napsal: Muze to byt s duvodu velkeho mnozstva rastlin nebo zla biorovnovaha?
Velké množství rostlin?
Máš málo rostlin, takže asi skutečně je akvárium rozhozené. Pořádná prezentace akvária by pomohla, bez toho těžko radit co s tím dělat.
0 08.03.2019 19:40 mildestory – Zakalena voda
Dobry den, prosim o radu jak se zbavit zakalene vody? Pred mesicem byla voda cista. Z niceho nic se voda po par dni zakalila. Muze to byt s duvodu velkeho mnozstva rastlin nebo zla biorovnovaha?
Starší reakce
Určitě tím účinek nezrušíš ale asi není třeba ty výměny tak časté klidně stačí 1-2x týdně 1/3
Můžu ještě poprosit o radu? Koupil jsem to lepší aktivní uhlí a mám tedy teď pokračovat v těch výměnách vody nebo bych tím akorát rušil účinek toho aktivního uhlí ve filtru?
koukám, že jste ještě rozpoutali diskuzi. Já tam tedy po té výměně 1/2 vody včera tu houbu nebo alespoň tu trochu co šlo, vyždímal. Je to tak o 25% lepší, ale to může být jen tou výměnou vody.
Ještě by mě ale zajímalo, když jsem to měl 2 týdny zpět tak o 90% lepší, začaly mi růst na sklech hodně řasy. Po tom, co se mi to zase zhoršilo, řasy samy zmizely. Čím to? Nižší intenzita osvětlení (to se mi moc nezdá, jak je ten zákal bílý, tak jako by to světlo ani netlumil, subjektivně) přes ten zákal nebo tam je ještě nějaká vazba řasy/bakterie?
Já měl nálevníka jen jednou a uhlí na něj zabralo do týdne předtím jsem se trápil měnil vodu zkoušel spoustu věcí a nic ale taky nemůžu s jistotou říct že by bez uhlí nezmyzel sám ale vyhladovět bakterie a řasy ve vodním sloupci kterými se nálevník živí mi přijde logické proto se snažím předat tuto myšlenku dál. Ale vážně jsem houbu mačkat nezkusil třeba to funguje jen neumím říct proč by mělo.
O filtr asi nepůjde ale o akváriu. Jednou se mě stalo že jsem měl nálevníka a trochu bordelu z filtru se mě do akvária dostalo, druhý den bylo čisté ale možná by zmizel i bez toho to nevím.
Ne nikdy sem nepláchnul houbu v akváriu ve kterém filtr běží přijde mi nelogické vyprat špínu a bakterie z filtru na to aby je filtr zpět nasál. Pokud mi ale umíš nějak rozumně argumentovat proč by to mělo pomoci rád to vyzkouším pokud budu mít podobný problém.
Vyzkoušel jsi to někdy nebo si to jenom myslíš.
Vymačkání houbu z filtru má smysl když ta houba je z jiného fungujícího akvaria kde jsou jiné kultury bakterií které v akváriu být mají. Mačkat tam houbu ze stejného akvária kde máš problém je zbytečný možná spíš kontraproduktivní.
ty tam máš docela velké kusy něčeho. Já tam mám fakt jen hnusnou mlhu.
Ok, mám nějaké filtrační sáčky, tak ho do nich sypnu. Díky všem za rady. Za čas se zase ozvu s výsledkem
Ještě jsem podle rady chtěl něco vymáčknout z houby filtru do akvárka a koukám, že je ta houba skoro úplně čistá. Tak jsem to s tím posledním čištěním asi nějak přehnal nebo nevím (máchal jsem ve vodě z akvárka a ne v den, kdy jsem měnil vodu)
Já bych se nebál klidně obě ono pokud je to nálevník nebo bakterie aktivní uhlí finguje tak že jim z vody sebere živiny a oni postupně vyhladoví. Čím více ho tam bude tím méně často ho bude třeba měnit pokud dáš jednu měn každých 10 dní.
Edit: nevím jak je ten filtr velký ale doporučuji zhruba 1g uhlí na litr vody to znamená abys tam dostal aspoň 150g.
tu rampu takto mám. Koupím nějaké jiné uhlí. Filtr mám tento:
www.mm-aquaristik.de/… , tak že bych jednu z těch spodních hub vyměnil za uhlí nebo fakt obě?
Rozdíl budu určitě v tom jak dlouho vydrží uhlí "aktivní" protože na té houbě je toho uhlí tak na kávovou lžičku. Já třeba používám tohle
e-pisky.cz/… akorát je ho hodně tak ho budeš mít na 2 roky měnit tak po 2-3 týdnech.
Edit: každopádně to chce aspoň ty 2 poslední molitany nahradit tím uhlím. Pokud máš rampu tak že čeří vodu tak ji potop a nasměruj k hladině ať se jen vlní.
Tak jsou to zkoušel s tím mlékem a přefiltrování a nepomohlo.
Používal jsem předtím
www.rostlinna-akvaria.cz/… . Když zkusím třeba tohle :
www.akva-exo.cz/… , bude to nějaký rozdíl nebo to je jedno?
Jinak tedy začínám s těmi 1/2 výměnami vody, zkusím přestat dávat to tekuté CO2 a případně koupím jiné uhlí.
Ak je substrát organický (viazaný uhlík), čo zodpovedá komerčnému opisu "Hnojivový prírodný substrát", tak je zdrojom aj pomaly sa uvoľňujúcého CO2 - rozklad
Substrát CO2 určitě nedodá částečně ho dodají bakterie které v substrátu žijí ale ty žijí v písku stejně jako v jílových kuličkách u sušených substrátů si umím představit že snížení pH může o něco zvednout hladinu CO2 ve vodě. Ale určitě to není srovnatelné s rozpouštěním CO2 ve vodě. tekuté CO2 zabíjí krom řas i bakterie a tak krom toho že do vody přidá uhlík který umí (údajně) rostliny využít zabíjí přirozené producenty CO2 což postrádá logiku "tekuté CO2" je použitelné pouze jako potlačovač řas a ani to není ideální jen jednoduché.
To, že substrát dodá rostlinám CO2 mi přijde jako kravina. Ale naprosto stejná kravina je používat desinfekci, vtipně nazvanou "tekuté CO2" a myslet si, že tím dodám nějaké podstatné množství CO2 rostlinám.
Pokud to bude živé, doporučuju pořídit UV lampu.
Zkus odebrat do sklenice kapnout do toho trochu mléka a ráno tu sklenici přefiltrovat přes tampón pokud to pomůže budou to minerály pokud ne tak je to asi živé a pak to chce to uhlí.
Uhlí jsem už ve filtru právě měl a nepomohlo. Zákal tam byl už před přidávání CO2
Myslím že aktivním uhlím ve filtru nic nezkazíš. A tím tekutým CO2 tomu taky nepomáháš.
ok, děkuju. Zkusím tedy větší výměny vody co 2-3dny a vymáčknout něco z toho filtru. Kdyby ještě někoho něco napadlo, dejte mi prosím vědět. Díky
To už po mě nechtěj, ale nejméně 2-3 dny a pak dál uvidíš. Čekat jestli se to zlepší samo asi nemá cenu.
ok, každý den nebo s jakými rozestupy?
Asi bych 1/2 udělal několikrát za sebou jestli to pomůže.
Ano ano, ve vodě z akvárka;) Mám třeba zkusit jednorázově větší výměnu vody. Třeba 1/2 nebo více?
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x