Zákal vody
Ty úmrtí ale vůbec nejsou o zákalu ani nekrmení. To je o nezaběhlé nádrži. Ryby jsi dala moc brzo.
úmrtnost 2 rybičky zatím...
Ja by som to nejako tragicky nevidel, ono to zvycajne tak zle nedopadne.
jj, přesně tak.. nekrm je a neměň vodu. Podle toho, co mi tady napsali, ale musíš počítat s nějakými ztrátami
0 12.11.2008 19:28 JanaVobornikova Ahoj, mám založené akva 3 týdny, bylo v pohodě, ale od včerejška je ta voda mírně zakalená do běla... Takže nekrmit a nevyměňovat?
Jake prekvapeni, bude mnohem hur. Voda sice bude na pohled cista, ale nasledujici mesic z toho bude peknej koktejl kterej ryby zrovna nemusi.
Touhle cestou bych chtěla poděkovat Sidovi a taky wladys, kteří mi moc pomohli. Akvároko je už mnohem čistší. Takže každýmu, kdo měl stejný problém jako já doporučuju to samé. Neměnit vodu a nekrmit. Ještě jednou děkuju
ale umřel mi krunýřovec...
Nedavno jsem resil stejny problem. Taky jsem nevedel, co s tim, tak me napadlo dat tam 2 filtry se vzduchovanim. Za 2 dny to bylo v poho.
Takže říkáš minimálně týden...
Ty si teda trdlo, tak odid na tyzden z domu a nemusis sa pozerat.
Tak už jsem jim druhý den nedalal napapat a že by se to nějak změnilo...
chjo... kdo to má vydržet...
Tou tvrdou vodou to istotne nebude, to by uz asi bola skor zdravotne zavadna, keby tam bolo tolko zlucenin Ca a Mg, ze by sa to az zrazalo. Vezmi si napriklad taku mineralku, vacsina ma ~200 mg Ca2+/l, co je ovela viac ako akakolvek tvrda voda, a nic sa nikde nezraza, a to je este presytena CO2. Takze to budu nalevnici.
Já jsem vždycky měnila vodu po týdnu a to max do 20 litrů. Natočila jsem vodu z vodovodu, změřila teplotu a podle toho jsem tam přidávala buď teplou nebo studenou, aby byla teplota vody stejná jak v akváriu. Ale jak jsem vytáhla ty rostlinky z těch košíků a dolila vodu, tak se ta voda zakalila pískem a když to sedlo, tak tam zůstala jakoby mléčná voda. Ale podle mě to bylo asi tím, že jsem vyčistila ty houbičky v té vybrané vodě. Tedka už si to budu pamatovat, že se nesmí zároveň měnit voda a čistit filtr
Chybami se člověk učí.Už se to možná nepatrně zlepšilo. Hlavně tomu přispívá to, že je tam tedka to vzduchování. Buď tam jsou opravdu ti nálevníci,nebo je to ta tvrdá voda. Máme ji totiž opravdu hodně tvrdou. Je to spodní voda, takže chlor tam není 100%, spíš mnoho minerálů.
Musím oponovat, vždy dolévám vodu přímo z vodovodu nastavenou zhruba na teplotu v nádrži (doplňuji 30-50l) a nikdy jsem se zákalem neměl problém.
nedolievat pri vymene - teda udrzbe vlaznu,alebo teplu vodu s vodovodu ...tak sa vyhnes zakalu ..
Lupe ,Lucík má problémy s nálevníkem,takže Tvá rada o výměně vody mi příjde trochu kontraproduktivní.Zkus si celé vlákno ještě jednou přečíst.
Rybky bez jidla nejakou dobu vydrzi (5dni urcite v pohode), vodu vymenuj za odstatou (vyprcha chlor a ohreje se na pokojovou teplotu prez noc)a dalsi chemii tam nedavej, nicemu to moc nepomuze. Necekej ze se to zmeni za hodinu, dej tomu nekolik dni. Pokud je akvarium cerstve zalozeno, bude se tak minimalne mesic zajizdet a rybky dostanou peknou cocku. Takze pocitej s ubytky, hlavne nekupuj hned nove. Take by nebylo od veci aby se cerila hladina jestli ma ten filtr moznost nastaveni trysky tak ji nasmeruj do protilehleho rohu at se lepe promichava voda a nemusis mit prilis silnej proud, sice se rybky svezou, ale nedela jim to moc dobre.
Dobře... snad to ti moji macíci vydržej. Dneska jsem jim tam dala i vzduchování, podle prvních rad. A vypadá to, že je to lepší ;)
To složení co tam máš těch 4-5 dní zvládne bez problémů.
Oni právě moc dospělí nejsou.. si teda myslím..
Pokud 4-5 dní nekrmíš, není to žádná tragedie, dospělé vydrží bez problémů i 14 dni hladovky, vždy si něco najdou.
žádnou chemii tam necpi, dobrých jednoduchých rad se drž, byly hned na začátku.
To je pravda, že jsem čistila houbičky, co jsou ve filru ve vodě, kterou jsem zrovna vytáhla z akvárka. Takže nečistit filtr zároveň s výměnou vody říkáš jo? A v jaké vodě je pak mám prát?? Když se na tu vodu kouknu, tak tam vidím takové malé částečky.. to jsou ti nálevníci???
Tedka jsem si koupila AquaSafe. Tohle by jim nepomohlo???
Ten nálevník se ti přemnožil nejspíš proto,že si udělala do akvárka nějaký větší zásah..neměnila si třeba vodu a zároveň nečistila filtr,nebo neměnila dno..atd.Výměna 20%vody jednou týdně je podle mě ok.
Já jsem měnila vodu každý týden a to 20 %.. takže raději za 14 dní???
Neměnit vodu dokud zákal neustoupí a pak měnit vodu jen částečně...1/3 objemu....
To je pravda. Já mám o ně fakt strach, že mi poumíraj.. Takže říkáte neměnit vodu, vzduchovat, což teda u mě znamená kooupit vzduchovač a nekrmit??? Jak dlouho nekrmit a jak dlouho neměnit vodu?? A není to třeba osvětlením?? Možná je slabé..
Ony se mi do toho ještě otírají parmičky o břidlici.. ale to už jsem to s někým řešila. Musím koupit testík na dusitany, případně čpavek.
Spíš ji bude dělat problém,koukat do zakalené nádrže a vydržet neměnit vodu..
Předpokládám, že hodně vzduchovat půjde Lucik20 snáz, než třeba týden nekrmit...
Ještě bych doporučil hodně vzduchovat...
S největší pravděpodobností jde o zákal způsobený přemnožením bakterií a následně nálevníků, který je v nově založených akviškách běžný.
Pár dní nekrmte a také neměňte vodu.
0 09.11.2008 11:43 Lucik20 – Mléčná voda???
Ahoj všem. Jsem začínající akvaristka a potřebovala bych poradit. Nově jsem si založila akvárko a doma máme hrozně tvrdou vodu. Ze začátku to bylo dobrý, ale teďka je ta voda jakoby mléčná a nevím, jestli je to tím, jak se tam sráží ten vodní kámen, nebo něčím jiným. Prosím poraďte, jak postupovat, abych se dopátrala k příčině.
Starší reakce
Můžu se zeptat co tě vede k používání umělohmotných rostlinek??? To je chyba.
To Václav: Ryby tam ještě nejsou, je to nově založené. Chci je tam dát až po zaběhnutí celého akva + filtru /cca 3 týdny/.
Zatím jsem to tam nedával. Vložil jsem tam teď akorád novou umělou rostlinu, takže se rozvířilo dno a písek se okamžitě rychle usadil a nebylo to vůbec zakalené, takže je to zřejmě opravdu nálevník. Nene, ve dně je jen písek, žádná hlína
.
Nic se neboj ono se to usadí, akorát to bude chvíli trvat.
Pokud tam nemáš ryby a nekrmíš tak nálevník nemá šanci. Takový písek jsem měl taky, jediná jeho nevýhoda je že při odkalování utíká pryč.
Nitrifikační bakterie netřeba kupovat. Zatím tam nic nedávej, dokud se to nevyčistí (tím přípravkem bys ten zákal taky mohl podpořit) - při tak masivním přemnožení jim musí dojít živiny - pokud jsi do dna nenasypal nějaké nesmysly, jako např. hlínu. Filtruj dál přes jemnou vatu a vyčkej.
Jinak jestli je to dnem (jemným pískem) vyzkoušíš jednoduše - rozviř vodu nade dnem a pokud se zákal podstatně zhorší, je to jasné.
Nálevník je ve vodě, takže rozvíření dna by nemělo intenzitu zákalu významně zhoršit.
Ahoj, v písku problém asi opravdu nebude, protože je to opět o něco zase čistčí. Koupil jsem dneska nitrifikační bakterie tak jsem na to zvědav. Bohužel UV lampu nemám a nikoho neznám kdo ji má.
No já bych viděl problém spíš v biologickém zákalu (nálevník), i hodně jemný písek by sedimentoval rychleji než dva dny.
Prokymu: Pokud máš někoho známého s UV lampou, zkus ji zapojit přes čerpadlo, stav by se měl lepšit podstatně rychleji s dobrou filtrací.. Jinak to odezní během pár dnů...
JO taky mám ten pocit že jemný písek se pořád bude vířit a pořád zlobit, co teprve až nasadíš rybky a začnou rejdit, zkusi filtrovat přes jemnou filtračný vatu. Sám nevím, nemám zkušenosti s takhle jemným pískem v aq.
Příteli,nechci Vás moc zlobit,ale jemný,bílý písek na dně Vás bude zlobit stále a stále a stále.
Tak ráno jsem kuknul na akva a je to daleko lepší teďkom, jde vidět dokonce už i pozadí
. Na fotce to nejde ani tak vidět, ale je to lepší.
pokud už máš založený akvo,měl bys mit ty serepetičky kolem
odkalovač ti radit nebudu,páč na netu jich jsou desitky,já mám ze dvou jeden a vyšlo to na cca 120kč a jsem nadmiru spokojen
Ještě jsem odkalovač nekupoval, nebyl zatím důvod. Zkusím se poptat jaký na takovou zrnitost nebo víš o něčem který odkalovač by to zvládl?
Ahoj. Už mě napadá jedině kal z písku a asi to tak bude. Jak jsi to prosím odkaloval? Normálně odkalovačem? Co jsou prosím ty ampulárie?
Díky
pokud to je kal z pisku,tak jedině odsávat,měl jsem podobnej problém,když jsem napouštěl stěnu,tak jsem ji plnil od vrchniho akva a z něj hadicema do spodnich
a všechen kal a i když jsem 100kg pisku pral snad 6 hodin
tak ve spodnim jsem měl 3 dny zákal jak prase,takže snižit průtok na minimum je na mistě
a nechat to sednout a buď odkalit a nebo nasadit ampulárie,celkem mi to zabralo,já dělal oboji a když odkaluji,tak po cca půl roce stále odkaluji jemnej prach,ale dá se to bez problému
Myslíš, že bych měl omezit průtok filtru? Trošku mám pocit jako by se tam něco honilo, ale v te bílé vodě nejde toho moc vidět
.
a je to nálevnik?neni to spiš prach z pisku?
Přidat reakci
1 ...... ...... [35] 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x