Kořen
Možná že jo. Jen jsem chtěl mít jistotu "sterility", aby tam kromě dřeva nezůstalo nic organického a živého. Vše je pro mě zatím nové
Nejlepší je kořen našroubovat na desku plexiskla a tu přihrnout pískem nebude tě poté obtěžovat vlasec
No, teď právě ideální doba vůbec není. Špatně se z toho ledu dolují. Ideální doba už je prošvihlá. Je na podzim, když se vypouštěj rybníky a vody je v řece též méně.
To sušení a pečení bylo zbytečné, po převaření jsi je měl nechat namočené. Brzy by nasákly a nemusel bys je ke dnu uvazovat.
Momentálně je ideální doba k hledání kořenů v potocích, protože je zima, málo vody, ta je často zmrzlá, sněhu taky málo, takže jsou krásně vidět kořeny na odkrytých březích.
Taky se mi nechtěly vyhazovat prachy za kameny a dřevo. Tak jsem si je našel u řeky (Morava, pod splavem), jen teda nevím, co je to za dřevo (vypadá to, že mám 3 druhy). Všechno jsem pak doma nejdřív omyl a očistil. Kořeny jsem vyvařil se špetkou soli a k tomu i dva kameny, které byly jako zátěž, aby kořeny nebyly nad vodou. Po oschnutí na topení jsem dal kořeny pro jistotu ještě na půl hodiny "péct" do trouby, aby líp vyschly. Zatím mám akva přes dva týdny a vše je v pořádku, ani vodu mi neobarvili. A ancistrusi zatím vše spokojeně ožužlávají
. A přichycení kořenů ke dnu jsem vyřešil pomocí přísavek a rybářského vlasce (čirý, průměr 0,18mm, a ikdyž o něm vím, tak ho kolikrát ani nevidím).
Ještě budu přidávat i kokosový ořech, aby měli ancistrusi lepší úkryt.
Pokud to bude chladný pstruhový potok, tak se parazitů nemusíš bát. Většinou je tam čistá voda a ti paraziti, kteří tam žijí, nepřežijí v teplé akvarijní vodě.
no mrknu se po necem chci naky vetsi a to barveni se mi nelibi no sice je to asi dobry pro ryby i rostliny
Protože to co ten kořen do vody pouští jsou samý fajnovosti pro akvo a obyvatele, huminy třísloviny a nemusíš kupovat už žádnej výluh. Nebarvil mě ještě kořen od
www.easyfish.cz Proc?mam jeden maly koren a ten je v pohode,ale mel jsem velkej a ten teda poradne barvil tak jsem ho prodal.Me se to moc nelibi jaky druhh je vhodny?
Ale Ty by jsi to barvení naopak měl chtít.
Jaky druh kořene je vhodny do akvaria?nechci aby poustel do vody je takovy druh??diky
Starší reakce
Hele hele, nenabízel ty jsi tady tuhle taky kořen, který se ti nehodí do akva? Hm? Jestli se mu kořen nelíbí, ať ho dá pryč... ale určitě ne vyhodit, ale nabídnout, určitě by spoustě lidí udělal radost... je to krásný kořen. Ale každý má jiný vkus, viděl jsem už desítky nádherných akvárií bez kořenů a jiných dekorací, kde vše bylo soustředěno jen na krásu rostlin a ryb.
vezmi pilku a seřízni si ho jak potřebuješ,aby nezabíral půl akva,ale pak ho umísti tak,aby nebyl řez vidět..
Díky, zkusím to. Budu měnit dno, tak při té příležitosti to zkusím umístit jinak, ale i tak bude od zadního skla po přední.
Přesně tak, s tím kořenem se dá docela obstojně pracovat ....
Podle prezentace v akváriu nemáš žádné ryby, které by kořen vyloženě potřebovaly jako úkryt nebo na ohlodávání, takže z tohoto hlediska je ten kořen nepotřebný.
Je ale samozřejmě škoda se ho zbavovat za každou cenu, určitě by šel lépe umístit, pootočit. Co třeba dát ho do rohu, jednu stranu mít zvednutou a opřenou o spojnici skel a druhou mít zabořenou v písku? Uvolníš si tak střed akvária a kořen v rohu může zakrývat topítko, sací koš od filtru...Na kořen upevníš pár anubiasů či hnědovek a získáš další zelené patro...
nešel by třeba nějak šikovně rozříznout? nebo by ho třeba někdo vyměnil za menší kousky které se zas nehodí jemu
dej na svuj dobry pocit, pokud to tak citis, ze je to spatne, tak si myslim, ze ti koren vzdycky vadit bude....I kdyz urcite nebude problem ho z akva vytahnout a misto neho zasadit nejake kytky, kdyz ho tam precijen das....
No nevyhovuje/vyhovuje, jsem nerozhodný
Je to vše po otci, který vše musel mít megalomanské, prostě něco extra. Mě však přijde moc velký, když ho mám uprostřed, tak vlevo od něj mám pouze 25 cm na 35 cm a vpravo 35 cm na 35 cm, takže 50% plochy zabírá ten kořen, takže tam pak není místo na žádný palouček
A před nim a za ním není místo vůbec, je od skla po sklo.
to bylo opravdu hodne ryb. to je tak akorat na 15-20 neonek a nejakeho sneka...mozna z toho jsi mel tu rasu? ale jen hadam...
mě se obvykle stane to, že už mám tolik kytek, že se tam ten kořen prostě nevleze. Buď už od založení, nebo ho časem ty kytky "vytlačí", stejně tak větší kameny
Není nutný, důležitější jsou třeba ty rostliny, dobrá filtrace nebo pravidelné výměny vody. Ale pokud máš v akvárku místo tak proč ho tam nedat. Jestli ti tenhle nevyhovuje, třeba seženeš časem jiný lepší
Díky, to jsem potřeboval slyšet
Co je to kořen Jati? Píšou 30-45 cm. Ale odkud a co je zač, tak to nepíšou.
Osobně bych to řešil výměnou za jeden či dva menší. Kořenu bych se úplně nezbavoval, považuji to za přirozenou součást prostoru akvária.
0 17.01.2013 10:42 Maurik – bez kořene
Chci se zeptat, vadilo by něčemu, když v akva kořen nebude? Tedy krom estetického hlediska. Jde o to, ze mi v akva nějak nesedí, protože je až moc velký, teda dle mě, z mého laického pohledu. Jako nevypadá špatně, ale když ho mám položený tak zabírá místo od zadního skla az po přední a polovinu akva na šířku. A taky když mi ho od táty přivezli i s akvarkem, tak mě bylo divný co to smrdí a našel jsem tam v jedné skulince uvízlou mrtvou rybu.
Hlavně ti 4 ancíkové...
Neříkám, že to možné není
No, na 63litrový set asi 20neonek, 5 pancéřníčků a 4 ancistrusi je asi moc no
ALE zajímavé, že v karanténě kde teď jsou je 30litrů vody, dva kořeny a akvarium bez zásahu či výměny vody už 20dnů funguje bez problému. dno vápenece=rostliny rostou dobře. svítím ze 30cm asi 20W usporkou.
Taky možná otázka, jaký kořen to byl. Kupované tropické mi binec nedělaly, ten poslední je asičeský z přírody, nevím a to bude asi ono=hnije?
Ta ruducha musela mít příčinu jinde, ne kvůli přítomnosti kořenu. Taky jsem jí krátce měla, ale bylo to kvůli víc jak padesáti mladým od mollyn, kdy ani zvýšená údržba nestíhala. Kořenem ne.
Já všechny kořeny z AQ vyházel pryč, z 99% příčina ruduchy. Ještě je stále mám doma, můžu nafotit a prodat
Tak ten je krásnej... ten by mi pasoval do 112ky... byl by prakticky přes celé akvárko
Inspiroval jste me! neco takoveho zkusim najit! planuju taky nejake skryse. ale tohle je super, hlavne s tim mechem. dekuji!
jejda, to by byla polovina meho akva!
Proplouvají, ale hlavně tam mají odpočívadlo. Střídá se tam ze pět pand, SAE a přísavka thajská. Mají to tam rády.
ten je super, a tim prostredkem ti proplouvaji rybky? ja chtela neco takoveho, tak uvidim, jak se mi potesti, a co si ve zverimexu vyhrabu...
Takhle vypadal před čtyřmi roky. Výhodná koupě, tenkrát za 185,- CZK.
to je super, tak nejak bych to chtela, ted jeste sehnat ten koren....
Takhle mně dokázal kořen obrůst sám ze zachyceného vlákna mechu. Teď stříhám každý měsíc a roste jako blázen.
jo, ja to risknu....
upravim ho hezky s tema navazanyma rostlinkama a treba to bude ok...kdyby bylo zle, koren zas vytahnu..
ted uz jen prohrabat bednu co maji ve zverimexu a najit nejaky poradny
Rozhodně tím,že si dáš do akvária kořen,si tam automaticky nezavlečeš ruduchu.To je nesmysl.Podle mých zkušeností,ruducha se velmi často vyskytuje právě na kořenech proto,ža je to pro ní idelní podklad ke kolonizaci.
uff, dik...no, mela jsem vzdy za to, ze ruducha roste tam, kde se akva necisti, nemeni voda, neodkaluje....ale, jednou mi totalne zaneradila akvarium, a to kdyz jsem zmenila filtraci...bylo to desny, sezrala uplne vse..od te doby jsem ji nikdy nemela, vymenila jsem filtr prekopala akva a bylo to pak v poho..
takze je to asi tak, ze ten koren je jen casti akva, a nemuze to zas tak hodne ovlivnit rust rasy, jako treba ta filtrace, svetlo, udrzba nebo dno....no snad to chapu dobre....
Ruducha může přijít do akva s čímkoliv, ale pokud tam pro ni nejsou podmínky, tak se nerozroste. Pokud jsou pro ni podmínky, rozroste se ti v akva, i když nebudeš mít žádný kořen.
dekuji, to jste mi pomohl. akorat nevim, proc je spatne koren vyvarovat? vsude se to pise ze je to tak lepsi....neco tim pokazim, kdyz ho vyvarim?
no, chtela bych koren, ktery by se nejak rozvetvoval a ty vetve dosahly az k hladine, kde bych chtela u hladiny pestovat riccii, a nize nejake ty mechy....
navazat vic korenu, no nevim moc jak bych to udelala, asi spis zkusim sehnat neco takoveho...dik moc za radu, uz v tom mam jasneji...
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x