Kořen
Tak taky moje zkušenost. Koupil jsem kořeny v HORNBACHU zároveň se vším i s akvárkem v jeden den. Když jsem přijel domů, než jsem začal s istalací akvárka, tak jem je dal kýblu i s břídlicí ze zahrady a zaliv vařící vodou.Nechal je tam asi tři hodiny a pak pod tekoucí horkou vodou přejel kartáčem. Akvárko máme čtvrtý dýden a nepozoruji že docházelo k zabarvení vody nebo nějaké změně

. Nepouštěly ani v tom kýblu.
0
[217] - Raci, krabi, krevetky 11.11.07 20:44 gošice
0
11.11.07 19:43 rolandmynar
0
[217] - Raci, krabi, krevetky 11.11.07 19:41 gošice Mockrát děkuji za reakce, trochu mi barví, tak je vyvyřím ve slané vodě a šup s nimi do akvárka, samozřejmě budou pod dohledem, kdyby dělaly neplechu, tak půjdou ven ...
Otázka taky je, jestli je to opravdu tropický kořen, nebo jenom nachytávka obchodníků a je to z našich lesů. Tropickej by hnít neměl a náš po čase začne (můj případ

)
Mám prosbu - koupil jsem nějaké kořeny, louhuji je, bohužel se mi nevejdou úplně celé do kbelíku - a na vyčnívajích kouscích se mi objevuje plíseň - prosím o konzultaci, jestli je mám rovnou vyhodit, nebo převařit a dát jim ještě šanci. Budu zakládat akvárium a nerad bych ho hned na začátku nějak zaneřádil. Děkuji.
Starší reakce
Dřevo našich lesů? Mám v akváriu samé dřevo z našich lesů

a nehnije. Nikdy jsem žádný kořen nekoupil, vždycky si něco najdu v lese, potoce... Pěkný článek je zde:
www.akvarko.cz/… Ideální je nechat dřevo měsíc až dva v sudu a je to.
Dřevo z našich lesů ti začne po čase ve vodě hnít. A když zajdeš do akvaristiky, tak musíš dát pozor, abys nenaletěla a nekoupila taky kořen z našich lesů. Dělaj to celkem rádi...
Cim nici mirne kysela voda kohoutky?
lidi,
já jsem četla, že se nemají používat kořeny jehličnanů, protože ty obsahují nějaké kyseliny..a taky kaštanové dřevo je jedovaté..asi je lepší to možná koupit..?
0
[28] - Asie 16.10.07 15:44 ufinka ja si zlutim akva umele navic Torbenem, mam totiz ryby z tmavych vod,...a libi se mi to, co bych dala za barvici koren...mne ty moje nikdy moc nebarvily-z prirody. A pokud mate vyssi pH, u nas napr. v Brne 7,5 -jinak nechapu, jak nekdo muze mit pH pod 6 z kohoutku, to vodarny preci nepripousti, nici to kohoutky...-no, proste pokud mate zasaditou vodu, pres 7 a tvrdou, tak pusobi jak pufr, stejne vam ty hodnoty moc kolisat nebudou..
moc děkuji za vaše připomínky a zkušenosti, akvárium mě učí trpělivosti

a tak budu máčet

1
[418] - Rostliny 16.10.07 14:35 Eff Některé kořeny barví, plavou, nebo obojí. Poznáš to jen tak, že ho necháš pár dní namočenej.
Pokud nechceš aby kořen barvil vodu, převař ho v slané vodě, a máčej ho tak dlouho dokud barvit nebude. Já ho 3 týdny máčel ve vodě, vyměňoval za novou, pak vařil několik hodin v slané vodě a pak ještě týden máčel abych se přesvědčil, že se voda nezbarví.
Netrpělivost se nevyplácí. Vede to jen k tomu, že spousta lidí má doma nechtěnou amazonku a pak pláče tady na fóru. Rady typu : "mám ho ocamcaď a vůbec mi nebarvil", nebo "dyť je ta barva hezká a přirozená", neberte vážně, pokud obarvenou vodu opravdu nechcete. Každý kořen, ať už je odkudkoliv, je jiný a jen ve vodě poznáte jak se chová a jestli se na něm náhodou neobjeví plíseň atd.
ja bych si dala na koren fakt bacha.. mam koren ve 240l akvarku, takze take umerne velkej.. I po prevareni voda zezloutla a na docela dlouhou dobu.. Takze radeji fakt prevarit a jeste nechat stat nakej ten den ve vode.. Protoze zluty akva, fakt za moc nestoji.. to si radeji dat praci s tim korenem, nez pak menit a menit vodu bez vysledku
Proc si znejistela? Ja tam koreny mam, v obou akva. Z kohoutku mi tece ph5.8. V obou akva mam 6.8. U matyska uz byl vymaceny dost, rostl na nem anubias, v nibanu jsou 2 ruzne, macel jsem par dni, nevaril, jen ocistil. Jedine co delaji, je ze mirne barvi.
ahoj, máte někdo kořen z aqua daho? koupila jsem si tam dva kolem 1kg a chci je dát do 112l, zatím se vaří (a že barví

), ale po přečtení všech zdejších příspěvků na téma kořen jsem trochu znejistěla...
Není drobet moc velkej? Bacha na ryby už jsem viděl jak po přidání takového obra do akvária pochcípaly všechny ryby. (Změna PH)

uvidíme co z toho nakonec bude a jestli to poputuje do akva

Starší reakce
ten moj sa zda stale farbi... nevied. teraz to budem moct skontrolovat az zajtra...nie som doma
ja sem nasel peknej koren v lese v potucku

pak sem ho 3 hodky varil a pak ho dost podrtil ocelovym kartacem

a vubec nebarvi a nijak nekali vodu

Ale neplatil já ho dostal darem

nuz, ja som za to nechcel vyvalit 800sk tak som bral, co priroda dala

a je super, a bol zadarmo. akurat, ze farbi, ale to aj tvoj, len ty si zan aj platil...

Tak to máš fajn, já ho koupil před 14 dni a pořá a pořád louhuji... a to jsem ještě schválně koupil takovej ten hladkej...
no lenze ja som ten moj oren nekupoval, ale nasiel u babky na dvore

kupeny, na tom nie je nic zloziteho a potom by sme tu nemali co riesit

kamene ja iba v klasickej, nechal som ich vo vriacej vode asi 10 minut. a rybky tiez pohoda

a este som ich predtym aj potom vydrhol kefkou...
Tak já to zkusim ještě jednou ho povařit
Jinak jsem kameny vyvářel i s trochou soli... a rybky v pohodě
nie, sol som nepridaval. pripadalo mi to zbytocne.... a nechcel som, aby mi nasiakla do korena, potom by sa mi uvolnovala v nadrzi, a to som vazne nechcel, je to predsa ine ako ked naris kamene... ale ani tie som neprevaral v soli... na bakterie staci vriaca voda a je po nich...

Když jsi ho vařil přidal jsi tam sůl?
no ja som moj varil 12h a aj tak ako sa zda farbi

a luhoval som ho 1den... tak ja si myslim, ze jeho to raz isto prestane bavit, len dufam, ze skor ako mna

a ze prestane farbit skor, ako ho odtial odsrtanim

chcem mat predsa peknu, priezracne cistu vodicku ;)
Spíš jde o to zda vůbec někdy přestane poušeť barvu...
Nevím zda mám ještě vydržet v louhování.. Vyvářet se mi ho nechce, to jsem už jednou udělal a uplně se rozpadal..

Prosím poraďte, koupil jsem kořen, druhej týden ho louhuji a pořád barví...

Přidat reakci
1 ...... [53] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 56065x