Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.10.2019 20:16 Muž RAP [317] Re: Honza123
Že by rostliny? Tedy pokud se jedná o buchanky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2019 21:18 Muž Honza123 [1] Re: zelenakapusta
Ok, diky. Nemáte tušení, jak se tam mohly objevit ? Kameny jsem nechal odstat v hypermanganu a kořen je z obchodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2019 14:35 Žena zelenakapusta [631] - TetryRe: Honza123
To vypadá na buchanky. Jsou neškodné, až tam dáš rybky, tak si na nich pochutnají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2019 14:09 Muž Honza123 [1] – Organismy na skle
Fotka k příspěvku Zdravím, 14 dní od založení akva se mi na skle objevily tyto drobné cca půl mm malé bílé tečky. Po detailnějším sledování se tečky hýbou. Nevíte co by to mohlo být ? Díky za rady
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2019 11:09 Žena Vever [5]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, mám 14 dnů staré akvárko, snažím se o africké Malawi. Je to pár dnů co mi začaly ve vodě poletovat kousky bílého jakoby závoje... tvoří se to zřejmě v hadicích od filtru a postupně se odlučuje do akvária. Ještě jsem to neviděla, tak vůbec nevím... napadá mě, jestli jsem to nepřehnala při startu s bakteriemi. Použila jsem Stability dle návodu... Přikládám foto. Díky za každý názor :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   15.06.2019 12:52 Muž Smetany [841] Re: Angus68
Zásadní problém je v tom že někteří akvaristé považují vodu z vodovodu za nevhodnou nebo dokonce "jedovatou" pokud nepočítám chlór který může částečně škodit a nebo vyloženě nevhodnou vodu není důvod proč by výměna vody měla přerušovat záběh akvária. (V řece se voda mění daleko častěji) a já určitě nechci tvrdit že to bez výměny vody nejde. Taky jsem tak spoustu akvárií založil někdy bez problémů jindy s řasou. Ale od té doby co jsem začal při zakládání používat AU a měnit vodu řasy jsem prakticky neviděl a záběh to rozhodně nezpomaluje.

Jirko s tím kyslíkem nesouhlasím. to je totiž naopak faktor který umí záběh zpomalit nebo dokonce ohrozit. Vzduchování zvlášť pokud někdo zakládá akvárium v tomhle vedru je jednoznačně pozitivní faktor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 11:45 Muž zervajs [196] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Jirko, neřeším. Teď k těm podmínkám.( např.mým)
Akvárko v provozu ( hala kde se jezdí destou, vysoká prašnost.) nemožnost odkrytého ...vyvětrávám výměnami vody, a zde tedy řeším i kyslík ;-)

David pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.06.2019 11:42 Muž Angus68 [1455]
Jó chlapci, každej ať si to vyzkouší sám. U mě to problém není. Nevím jak u ostatních uživatelů a majitelů akvárií hmm
Můj názor neznamená, že mám pravdu ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 11:40 Muž Angus68 [1455] Re: JirkaŠčobák
A ani výměny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 11:39 Muž Angus68 [1455] Re: NHKG
Jirko, o filtru nebyla řeč, ale když ho dám do nové nádrže, tak slušně zaběhnutý :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 11:30 R Muž slavko [1667] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
V zábehu sa majú namnožiť nitrifikačné i nitratačné baktérie, ktoré obe potrebujú k životu kyslík. Je fakt, že im stačí oveľa nižšie hladina ako rybám (ak sa ryby už udusia, baktérie ešte stále prosperujú), ale i tak by som netvrdil, že na kyslíku pri zábehu nezáleží...

Ale osobne pri zakladaní akva vodu tých prvých pár týždňov nemením...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 11:04 Muž JirkaŠčobák [2849] - Sbírám akvarijní rostliny, divoké živorodky a akvária bez filtru.Re: zervajs
Pokud v záběhu nemáš ryby, tak v zásadě není důvod řešit extra kyslík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 11:01 Muž zervajs [196] - RostlinyRe: Angus68
určitě ,to nikdo nepopírá.
dokonce lidé dávají ryby hned po napuštění, a funguje ;-)
je to o různých přístupech k akváriu a akvaristice všeobecně, toť můj příspěvek...
výměnami vody ( když znám její parametry) a nemám např.filtr zředím dusitany, amonium, a dodám tolik potřebný kyslík, rostlinám pohnojím ....
vyzkoušel jsem bez výměn vod, s výměnami, tak i onak...hůře,lépe, katastrofálně..ale vždy fungovalo.
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.06.2019 10:30 Muž NHKG [3738] - Hadohlavci, zeměžrouti a eLkaRe: Angus68
S tímhle může být dost problém. Pokud neměníš vodu a máš nezaběhnutý filtr, tak ve vodě může být dost "bordelu" a můžou být problémy se řasami. Takže pokud víš co děláš, tak to problém není, ale začátečníkovi bych doporučoval měnit často (pokud má dobrou zdrojovou vodu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.06.2019 10:17 Muž Angus68 [1455] Re: zervajs
Ty se směješ, ale u mě to funguje ;-) Nemám s tím problém. Přidával sem ryby i po třech dnech a pohoda ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.06.2019 10:08 Muž zervajs [196] - RostlinyRe: Angus68
hodně proměnných :)

filtr,dno,chemie,světlo, "živočichové", přeměna emerzu na submerz...co mě jen tak napadlo ;-)
zakládání podle 'metod', ...
každé akva jiné podmínky.
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 09:39 Muž Angus68 [1455] Re: Smetany
Já když zakládám nové, tak nevidím potřebu měnit vodu. Proč? ;-) Podmínky se musí ustálit. A to častýma výměnama vlastně přerušíš. A budeš čekat o to dýl ;-)
V Angusárku sem měnil vodu po dvou měsících a myslím, že to nijak neuškodilo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 08:36 Muž MirekSazava [71] Re: KaGaOri
Hlavne tady jeste nezaznela podle me ta nejdulezitejsi vec. A to, ze zalezi, jak je akva nastavene. Pokud je to nejaky lowtech bez vyzivnych substratu apod., bude stacit na zacatku mnohem mensi frekvence vymen vody. Az da Petra tuhle informaci, je mozne davat nejake rady.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2019 21:27 Žena KaGaOri [16] Re: Petra
Měla jsem zažito, že v záběhu se první měsíc mění voda (1/3 - 1/2 objemu) po tolika dnech kolikátý týden je akva v provozu, tj. první týden každý den, druhý týden obden, třetí týden každý třetí den, čtvrtý týden každý čtvrtý, pak jednou po 5 dnech a potom se přejde na normální týdenní frekvenci údržby. Upozorňuji, že se možná jedná o postup předpotopní, zbytečně drastický a dost možná moderní dobou překonaný, nicméně mi v minulosti fungoval, tak se ho držím. On asi jeden jediný správný univerzální postup nebude, přece jenom jde o biologický materiál, kde je plno proměnných :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.06.2019 20:41 Muž Atomret [30] – co myslíte měl ho tam?.-)
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.06.2019 17:19 Muž vlka [409] Re: Petra
Čauky. Pokud není vyloženě nějaký problém, tak u nově založeného AQ bez ryb nevidím důvod výměny vody. Začal jsem s výměnou až když bylo AQ s rybičkama (a mám jich hodně) a filtr byl zaneřáděný - voda už na pohled „hnědší barvy“ Teď každý týden odkalení - přední část až na dno, výměna cca 1/3 vody a 1x za 14 dní kompletní vyčištění filtru (mám vnitřní)- Pokud nemáš problémy, budeš muset sama vysledovat nutnost výměny části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.06.2019 14:40 Muž xvalp06 [140] - ŽivorodkyRe: Petra
Polož si nejdřív otázku: Proč chci měnit vodu?
Každý zásah by měl mít svůj důvod a měla by jsi vědět, čeho chceš dosáhnout.
Já při zakládání akvária, dokud nemám ryby, vodu téměř neměním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.06.2019 12:57 Muž JirkaŠčobák [2849] - Sbírám akvarijní rostliny, divoké živorodky a akvária bez filtru.Re: Petra
Nedělám výměny, pokud nemusím. Neexistuje všeobecný jediný správný postup.
Dej fotku celého akvária.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.06.2019 12:38 Muž Smetany [841] Re: Petra
Pokud máš alespoň trošku použitelnou vodu tak častou výměnou vody nic nezkazíš. Mě přijde Ob den takový rozumný kompromis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2019 12:35 Petra – prvni vymena vody 180l akvarium
Ahoj,

hledam, ale názory se rozchazeji… Mam nove zalozene 180l akvárium, ze 3/4 osazene rostlinami, 6 hodin denne svitim a v prubehu sviceni poustim co2. Kdy mam udelat první vymenu vody?

Nekde se pise nejlepe v prvnich dvou týdnech každý den, nekde zase 3 tydny na to nesahat a az pak menit. Uz jsem z toho zmatena.

Predem dekuji za pomoc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2019 13:33 Muž Kolin87 [0] Re: vaclav
octový test jsem dělal už minule a dno je bez reakce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2019 13:32 R Muž vaclav [10689] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kolin87
Vstupní voda se může během roku měnit a také si něco v akváriu můžeš pomocí CO2 rozpouštět. Chtělo by to octový test dna např. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2019 13:17 Muž Kolin87 [0]
A ještě jedna věc, říkám si jestli jsou normální hodnoty vody (KH + GH).. se mi zdají obě vysoké.. je možný, že je to teď tím, že je to zas předělaný nebo přidáním CO2? dřív ty hodnoty bývaly nižší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2019 13:08 Žena silviebaris [762] Re: Kolin87
Nechej to tak a uvidiš,bud se dařit bude nebo nee,kdykoliv ty,co se jim nebude dařit,můžes vyhodit...vypadá to pěkně. palec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2019 13:06 Muž Kolin87 [0] Re: JirkaŠčobák
ouukeeeej... z jakýho důvodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2019 13:04 Muž JirkaŠčobák [2849] - Sbírám akvarijní rostliny, divoké živorodky a akvária bez filtru.Re: Kolin87
H. pinnatifida ti nepřežije. Řeš náhradu už teď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2019 12:51 Muž Kolin87 [0] – Tak jsem tu zas
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku ahoj Po všech Vašich radách (za které i dodatečně děkuji) jsem dokoupil hromadu rostlin, odebral 2 světla. Co zůstalo, tak je rybí osádka (s tou se nemůžu jen tak rozloučit, když rostliny vyďoubou, tak jim to budu muset odpustit rozzureny ). Jediný čeho si jsem vědomý, je, že jsem znovu hrábnul do dna, abych upravil rozmístění kamenů a zasadil rostliny - celkem 25 košíků). Nechci snad ani schválení jako takové, jen by mě zajímalo, jestli je na první pohled něco, co bych měl/neměl udělat, přidat, ubrat atd.. Předchozí počínání je u mě v galerii. Dík moc
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 21:00 Muž Atomret [30] Re: gabinka632
Hailea 600 má aktivní uhlí ve dvou molitanech....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.05.2019 19:59 Maq Re: gabinka632
gabinka632 napsal: Mám doma Seachem stability, ale neměla jsem odvahu ho tam dát, když jsem to viděla.
Je pravda, že Seachem Stability u mě v testu pohořel. Žádný účinek, vůbec žádný. Ale nedělám z toho silné závěry, protože negativní důkaz (že něco nic nedělá) není tak jednoduchý. (Že jeden neumřel na kouření není důkazem, že kouření nic nedělá.)
To co se Ti stalo, je normální, a měla jsi na to jako akvaristka být připravená.
Když akvárko založíš a hlavně když do něj dáš rostliny, tak se uvolní spousta rozpustných organických látek. I pokročilým akvaristům. Vzápětí se v takové vodě rozmnoží bakterie, které je žerou. Ty dělají ten zákal.
Je to normální průběh, ale neznamená to, že je to dobře. Teď je potřeba často a ve velkém měnit vodu za čerstvou a filtrovat přes aktivní uhlí, aby se ty organické látky (a mrtvé bakterie) zredukovaly na minimum. Protože právě z toho o něco později rostou plísně a řasy. A to už je pak horší. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 18:48 Muž gabinka632 [11] Re: Luky13
Diky, jsem rada, ze to neni neco horsiho, snad to pujde dobre. :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 15:51 Muž Luky13 [28] Re: gabinka632
Fotka k příspěvku Ahoj, je to normální jev u nově založeného akvária. Měl jsem to taky, jak zákal tak bílý povlak. Do týdne je pryč zákal a ten bílý šlem se mi držel déle.
Násada bakterii mi nijak nepomohla.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 14:34 Muž gabinka632 [11] Re: Atomret
Ano, rikala jsem si, ze mu zkusim dat sanci a kdyz to nepujde, tak pak dam jiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 14:20 Muž Atomret [30] Re: gabinka632
Ten Seachem používám taky po každé výměně vody. Zkoušel jsem i chemii od Tetry crystal water a docela to zabírá. Hodně lidí chemii nemusí, ale vyzkoušet se má všechno.-) A teď budu kamenován:-) Ty máš origo filtr. od Juwelu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 14:13 Muž PeCh [76] Re: gabinka632
Netreba panikáriť. Čerstvé akvárium potrebuje len čas. Niektoré, viacej, iné menej. Moja 30ka potrebovala skoro dva mesiace, kým sa stabilizovala. Dovtedy sa tam objavoval zákal, rôsolovitý povlak a slepá hladina. Postupne sa vytvorila rovnováha aj bez násady baktérií. Jediné, čo som použil boli slimáky. Skús ich aj ty.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 14:07 Muž gabinka632 [11] Re: Atomret
Doufam, ze se to brzo procisti a kytky to i se snekama prezijou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 13:48 Muž Atomret [30] Re: gabinka632
Nezoufej , v tejdnu jsem dosypával písek do zadní části, přes trubici odkalovače a efekt stejnej. Ryby i kytky to přežily:-)))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 13:43 Muž Smetany [841] Re: gabinka632
Já s tím nemám žádné zkušenosti ale Maq nedávno končil experiment s násadami bakterií měl tam dokonce i přímo seachem tak ti třeba poví jestli to má význam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 13:21 Muž gabinka632 [11] Re: Smetany
Oboje v tom filtru je. Mám přidat třeba nějaké bakterie do začátku? Mám doma Seachem stability, ale neměla jsem odvahu ho tam dát, když jsem to viděla. Úplně mě z toho braly mrákoty. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.05.2019 13:13 Muž Smetany [841] Re: gabinka632
Nejsi. Ten mléčný zákal může být z písku nebo to můžou být bakterie ani jedno není tragédie. Měn vodu (pokud možno dešťovou nebo mix). Ve filtru pomůže aktivní uhlí a filtrační vata (hodně rychle se zanáší) ono to půjde nevzdávej to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.05.2019 13:09 Muž jarovo [426] Re: gabinka632
Ja by som si z toho až tak ťažkú hlavu nerobil, je to jednoducho čerstvá surová voda. Daj tomu pár dní a uvidíš ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 12:56 Muž gabinka632 [11] – Mléčný zákal a plíseň
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, tak jsem včera založila novou nádrž, vše vypadalo krásně a dnes dopoledne na ni mrknu a voda je mléčně zakalená a na některých rostlinách je něco jakoby plíseň. Zase jsem to pokazila a to jsem si dávala tak záležet, asi jsem ztracený případ. sad Akvárium jsem dva dny před založením vymyla vodou, potom ještě vytřela vlhkým hadrem namočeným ve vodě s octem a vytřela dosucha papírovou utěrkou. Kořeny a kameny jsem taky před vložením do nádrže umyla teplo vodou i kytky jsem před zasazením nechala v kyblíku s čistou vodou. Do nádrže jsem dala akorát tablety bioBoost (urychlovač filtrace), co byly u filtru, nic jiného. Voda je studniční (100l) + dešťová (50l).
Nemyslím, že by to byl nálevník, ale jistá si nejsem... Vypadá to spíš jako mlha. Říkala jsem si, jestli to není z písku, ale když jsem vodu napouštěla, tak z něj bordel nebyl.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.05.2019 14:17 Muž larix [1284] Re: Maya
Maya napsala:...A musim se priznat,ze 2x ledovou
Na teplotu pridávanej vody som sa pýtal preto, že na fotke jasne vidno, že rozpad starších listov (Cryptocoryne, Anubias) prebehol náhle, čo je znakom buď teplotného šoku alebo toxicity prostredia. Nekrotické pletivá majú totiž zelenú farbu, teda rastlina nestihla remobilizovať živiny (zožltnúť). Čiže tá ľadová voda je podľa mňa hlavným dôvodom momentálnej kalamitnej situácie. Aj keď mnoho akvaristov dopúšťa do akvárka studenú vodu (potom sa zo záhadných dôvodov "stále nějak nedaří"), podľa mňa je to dosť zásadná chyba. Baktérie to väčšinou prežijú (iba dočasne znížia aktivitu) ale rastliny môžu zareagovať podobne, ako v tvojom prípade, prípadne celkovo narušeným vývinom. Nejaké výkyvy určite zvládnu ale skokový 15-20°C rozdiel v teplote je problém. Ryby sú ešte citlivejšie - doktor Frank napríklad uvádzal, že ryby bez problémov zvládnu náhly teplotný rozdiel smerom dolu o 1-2°C, smerom hore 2-3°C. Všetko za touto hranicou je už pre ryby diskomfort, ktorý pri pravidelnom opakovaní môže znižovať odolnosť alebo dĺžku života rýb.
Inak by som sa držal rád, ktoré si tu už dostala - obmedziť dávkovanie svetla, pravidelne a častejšie meniť meniť časť vody (pozor na tú teplotu), pridať viac rýchlorastúcich rastlín (aspoň dočasne) a rovnako by som doplnil tie kotúľky (postarajú sa o odumreté časti rastlín, časť rias aj plesne na koreni).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2019 16:20 Anďaska Re: Maya
Ještě se může něco málo objevit, než zmizí úplně. Tak aby ses nelekla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2019 16:15 Žena Maya [30]
vtoupim vam do diskuze:) plisen na koreni se zastavila.. vcera jsem odsala neco anova se netvori potlesk cim to, nevim...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.04.2019 13:54 R Muž vaclav [10689] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kolin87
35w na 80 litrů je docela dost a nevím jestli máš možnost ho regulovat. Rostliny jdou sehnat i zadarmo nebo za poštovné a mají výhodu že jsou submezní protože nové rostliny jsou emerzní a přechod v nově založených akvárií pod vodu není jednoduchý a hlavně chce to vybrat něco nenáročného protože bez plynného CO2 dost rostlin neroste dobře. Je jich ale dá se říci větší část která se bez něj obejde chce to jen správně vybrat. Když tak jejich seznam než si je pořídíš dej radši k posouzení. PMDD bych vynechal.
rybicky.net/inzeraty/prebytky/rostliny :-)

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 45

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií Přidat příspěvek • Zobrazeno 57195x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium-problem