Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2018 17:23 Žena Karcoolka [0]
Ahoj všem. A je to tady. Jdu prosit o radu ty nejzkušenější.Ale abych začala pěkně od začátku.Chteli jsme si pořídit pejska,ale můj malý syn je alergik.Co maminku nenapadlo a po čem už i dlouho touží,je akvárium.Chtela pro začátek nějaké menší,ale tatinek aktivista zacal hledat v inzerátech a ejhle,krásné prodám levně. Je to akvárium Juwel,obsah 200L. Proč ne i s rybkami. Paní tvrdila jak s tím nic nedělá,jednou za půl roku propere filtr v myčce,dolije vodu. Ok,bereme. Akvárium doma,běžela jsem dokoupit na dno kamínky,už tam byli,ale málo,než jsem se vrátila,akvárko plné vody,tatínek aktivista hned natočil vodu z kohoutku,tvrdost nevím -vychodni Cechy. Tak jsem se zhrozila no nic méně ,dosypala kamínky,nasazela květiny,která se mi líbila,doplnila ty umělé co měla paní ,koupila domeček,počkala 4 hodinky a sup tam s rybama. Tak jsme se kochali 2 dny,říkám tak si něco přečtu,a ejhle,všechno špatně. Samozřejmě do dvou dnů voda jak mlíko,ano nalevnik a jak tak studuji a studuji,vlasy mi stávají na hlavě ještě víc. Nálevníka se nám podařilo zbavit(zhasnuto,nekrmila jsem). Dneska je vše zda se v pořádku,ale nevím co dál a těch ryb je mi líto. Přemýšlím,vše překopat a udělat znovu,ale přeci jen doufám,že by to šlo i jinak 200L je 200L.Ryby jsou 3x pancernicek,2x takovy veliký ancistrus,2 malé,Cichlida papouščí,2 krásni sumecci žraloci,jeden cichavec a nějaké pruhované cosi s pusinkou dolů.krmim 2x denně jen co snedi hned a vše,nepridavam. Ano bohužel,blbá blondýna si koupila akvárko. Prosím o radu,co dál a už teď bych chodila kanálama . Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2018 13:47 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Alois
S CO2 je to tak že když příliš čeříš hladinu hodně ti ho uniká. Nakonec píšeš že jsi předělal rampu takže v tom hledej ten problém. Silné čeření hladiny a silný proud v akváriu jsou dvě rozdílné věci. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.07.2018 12:04 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Alois
Víš, co říkal Hannibal Lecter? "Simplicity" (jednoduchost).

O tom jsem ti v zásadě psal ve své první reakci. Použil jsi jazyk, který neznám, protože vše, o čem jsi psal, je mimo jednoduchost:
"Jednoduché rostliny porostou i při obyčejné 6-11W úsporné žárovce a naopak náročnější rostliny v čerstvě založeném akváriu neporostou ani při osvětlení Q nebo T." dennikn.sk/…

Na vkus některých lidí provozuji až příliš jednoduchou verzi akvaristiky, ale funguje to a vypadá to pěkně. Před chvílí přišel na návštěvu kamarád akvarista. Procházkou, po všem, co mám v akváriích, jsme strávili hodinu. Byl překvapený, že mi 80 cm vysoká mohutná rostlina roste ve 2 cm substrátu - ale evidentně roste.

P.S. Je to asi i o tom, že nemáš příliš možností si věci osahat. Čteš o hromadě techniky a chemie, ale v praxi toto vědění ovládnout a zjistit, co z psaného je blbost a co není, je nesmírně náročné. Proto uděláš podle mě nejlépe, když začneš co nejvíc zjednodušovat. Přečti si můj článek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.07.2018 09:37 Alois Re: Maq
Nemůžu říct ani půl slova a musím jen souhlasit. Proto jsem v podstatě požádal o rady, abych "dostal přes prsty" a trošku se zkorigoval. Řídil jsem se pravidlem co se všude možně dočtu, že základem je dobrá technika a materiál, tak aby akvárium mohlo dobře fungovat. Moje aplikace je však horší. Při prvním založení mi akvárium běhalo téměř rok v pořádku a vše šlo v pohodě a následně jsem se na další dva roky dostal do problémů. Akvárium jsem nově založil a problémy přetrvávají. Bohužel čim více čtu, tak tím více možností zkouším a patrně tím více se dostávám do problémů. Potřebuji prostě ukázat směr a najít trpělivost a čekat na výsledky.
Proto budu rád, když dostanu jakoukoliv radu, abych se správně nasměroval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.07.2018 09:15 Maq Re: Alois
Aloisi, na mě Ty Tvoje potíže dělají dojem, jako by jsi nastudoval motorismus z reklamních letáčků, peněz jsi měl dost, a teď děláš řidičák v Lamborghini Diablo.
Nemyslím to přirovnání jízlivě. Snažím se abys porozuměl své situaci. Akvárium není stroj, který koupíš už vyladěný. Je to dost citlivý a složitý ekosystém, který má svoje vlastní pravidla. Akvarista je poznává krok za krokem léta. Pak teprve dokáže odhadnout, jak správně tomu systému trošku pomoct. Světlem, citlivým hnojením, céóčkem, filtrací, substrátem...
Ty sis přečetl, které z těch věcí jsou (údajně) nejlepší, všechno sis to koupil, a očekáváš nejlepší výsledky. Všechno dávkuješ jak do šestilitrového motoru, jenže s takovým fárem umějí bezpečně jezdit jen hodně zkušení řidiči.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2018 08:35 Alois Re: LukšaNM
Ryby sleduji neustále a to co jsem jim tam dával, tak je patrně nijak moc nezatěžovalo. Dýchají normálně, možná jen trošku zrychleně, ale rozhodně nelapají po dechu a jsou aktivní (čekají co by se kde dalo zase sežrat :-D ). Původně jsem v akváriu rozpouštěl CO2 skleněným difuzorem uvnitř akvária a pokud jsem se dostal na velmi světlou baru dropcheckeru, tak rybky začaly velmi zrychleně dýchat a někdy lapaly už po dechu.

Až když se mi objevila řasa GDA, chtěl jsem přidat (lépe distribuovat) CO2 a živiny dle toho jak se všude píše o příčině vzniku této řasy. Externím atomizérem jsem docílit pouze toho, že mám dropchecker neustále tmavě zelený a klesá mi zásadně pH. Je pravda, že když jsem to předělal na externí atomizér, předělal jsem rostřikovací rampu se kterou se mi více čeří hladina a tím do akvária dostanu patrně i více O2. Proto snesou rybičky více CO2? Ale proč je dropchecker tmavě zelený, když s vnitřním difuzorem jsem se dostal bez problémů na světle zelenou?
Každopádně asi se vrátím na vnitří difuzor a místo přidání CO2 a živin snížím světlo, abych se zbavil řasy GDA.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.07.2018 06:00 Muž LukšaNM [309] Re: slavko
Není bublinka jako bublinka, ale i vzhledem k tomu, že kolega píše ...v celém akváriu je mlha z bublinek...tak si myslím, že tam pere CO2 moc.
Každopádně by v tom případě měl být nejlepší indikátor ryby... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2018 01:07 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Alois
Ja teda nie som chemik, a tak si mnoho vecí zjednodušujem. CO2 som si zjednodušil takto: tillmanova tabuľka je v amatérskych podmienkach na dve veci, lebo do hry vstupuje kopa ťažko merateľných/postihnuteľných vecí. Merače CO2 sú spoľahlivejšie, pokiaľ sa ich náplň neriedi vodou, lenže "odčítaná" farba je o ničom, pretože je ovplyvnená farbou svetla i osvetlením okolia (to platí pre všetky testy, kde ide o farbu, či odteň). Inými slovami, v domácich podmienkach hovoriť o mg/l nemá zmysel, lebo i tak ide o čísla s obrovskou nepresnosťou, čo nakoniec potvrdzujú i Vaše dve čísla ;-)

Osobne už bublinky nepočítam, za tie roky to mám "v oku", ale zo začiatku som stál a rátal so stopkami, ale teraz už počet ani netuším. V akva mám merač, do ktorého dávam náhradné náplne (asi tie isté čo Vy), ale nesnažím sa z neho určiť koncentráciu. Slúži vlastne len na to, aby ma, v prípade potreby, zožltnutím upozornil na problém. Dávkovanie zbytočne neženiem vysoko, nech mám nejakú rezervu, keby niečo (a keď končí fľaša)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2018 22:47 Alois Re: slavko
Rozhodně není bublina jako bublina. Avšak dávkoval jsem CO2 dle dropcheckeru, který mi ukazuje zhruba 10 - 20 mg/l koncentraci CO2 a při měření dle tillmanovy tabulky mi vyjde koncetrace cca 90 mg/l (6 pH, 3 kH), což mě vyděsilo. Nechápu jak můžou být hodnoty odlišné, měření jsem opakoval i s jinými testy a náplň do dropcheckeru jsem dal novou od dennerle a stále stejné výsledky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2018 22:37 Alois Re: MirekSazava
Bohužel hnojivo z předešlého akva mi od Adama V. došlo, avšak patrně se brzo za ním zastavím. Dle mého výpočtu mi vychází týdenní dávka draslíku do nádrže 18 mg/l včetně draslíku ze vstupní vody.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2018 22:31 Alois Re: JirkaŠčobák
Omlouvám se, ale já zase pořádně nerozumím co mi tímto chceš říci. Jelikož jsem právě začátečník, tak jsem do akvária nasázel mnoho nenáročných rostlin a vedle nich náročnější rostliny.
Problém nastal tehdy, kdy přestanou růst všechny rostliny. Například H. Polyspermu jsem do akvária nasadil a ta skoro vůbec neroste, naopak náročnější kobercovka micranthemum micranthemoides mi vykazuje mnohem lepší růst.

PS: Chápu však, že problém je mezi ušima a jsem rád za každý názor ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2018 21:13 Muž MirekSazava [71] Re: Alois
Pocital jsi nekdy treba, kolik tam lejes drasliku? Profito - draslik, NPK dalsi draslik, seachem - 1/4 z toho je zase draslik.
Kup nejaky poradny hnojivo. Mikro plus makro. Dojdi si k Adamovi Votavovi, at ti neco doporuci.
Vyhod Seachem a radsi michej RO vodu s kohotkovou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2018 19:51 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: LukšaNM
Nie je bublina ako bublina ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.07.2018 14:44 Muž LukšaNM [309] Re: Alois
Co se týče hnojení nevím jestli je to hodně nebo málo, ale co se týká CO2, tak mi to přijde, že na tvůj objem pumpuješ strašně moc, to ti ryby zvládaj? ne
EDIT: Já např. na 200 litrů hrubého objemu pouštím cca 1 bublinku za sekundu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2018 14:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Alois
Napsal jsi tu spoustu věcí, kterým nerozumím. Ale když se dívám na tvé akvárium, myslím, že je to typická ukázka současné akvaristiky, při které jsou začátečníci ambiciózní, chtějí kobereček a použijí na úvod z části rostliny, které se na úvod nehodí. Pokud chceš základ problému, tak je v tomto myšlení.

H. polysperma musí růst, když jí zaplním kouli, na dno dám dvě hrsti zeminy pro pokojové rostliny, přikryju to 1 cm štěrku, naliju opatrně vodu a detrit ze starého akvária a to celé dám na severní okno. Kytka rostoucí ven z vody. Jednou mi emigrovala do vedlejšího květináče a zakořenila v něm. Tolik ke jejím potřebám.

Aktuálně ti komplikuje život, že máš v nádrži "polízanici" z řas a současně jsou tam ryby, které chtějí žrát. Dvakrát tolik hůř se ti bude zachraňovat situace. Řasám se daří lépe, než rostlinám a čím víc živin dodáš, tím horší to bude. Musíš manuálně likvidovat řasy, dělat výměny 10% vody obden, přidat rostliny, které prosperují a za dva, tři měsíce možná bude líp.

Základ je ale změnit pohled na to, co chceš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2018 11:47 Alois – Nedostatek CO2?
Zdravím všechny,
mám zhruba 4 měsíce založené akvárium. Po 1. měsíci se mi hodně zastavil růst rostlinek. Nyní jsou některé listy polyspermy zkroucené a zespoda bílé. Dodávám 2 ml/den INVITAL FEROX NPK + Easy Life ProFito 0,8 ml/den. Dodávám CO2 z bomby s nočním vypínáním a rozpouštím ho nyní za pomocí vnějším atomizéru s bublinkami 3 - 5 b/s a v celém akváriu je mlha z bublinek. Dropchecker ukazuje střední zelenou cca 10 - 20 mg/l, ale dle Tillmanovi tabulky mi vychází 90 mg/l (3 dKH, 6 pH). Snažím se KH zvýšit (eliminovat kolísání pH 6 - 7,5) za pomocí přípravu KH +, avšak po přidání se stále pohybuji na 3 dKH a 10 dGH. Nevím kde může být zakopaný pes, že rostlinky nerostou, objevuje se neustále řasa (GDA) a jaká skutečná hodnota CO2 ve vodě je? sad

Děkuji za jakoukoliv pomoc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2018 22:20 Lukas47 Re: afc1886
Dekuji koupím :) a vymenim :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.05.2018 21:00 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Lukas47
Lukas47 napsal: plastove věci zkusím vyndat ale nemyslím ze by to dělaly ty věci
Áno, máte pravdu, tie nič nerobia, ale to je ten problém. Treba živé rastliny a na začiatok rýchlo-rastúce, tie dokážu odbúravať (papať) veci, ktoré sa v akváriu hromadia (na rozdiel od tých plastových).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2018 20:25 Lukas47 Re: afc1886
plastove věci zkusím vyndat ale nemyslím ze by to dělaly ty věci moje otázka je prosím ukáže mi někdo jak vypadá ten filtr a to čerpadlo popr kde to koupit ? Dostal jsem to takto milerad jim pobyt zprijemnim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.05.2018 20:17 R Muž afc1886 [14704] Re: Lukas47
Vyhoď ještě ven všechny plastové věci a nahraď je živými rostlinami a nešetři na jejich množství.
EDIT- ještě jsem si všiml velmi nevhodného filtru na to jaké tam máš ryby. Je to tzv. honič vody, má malé množství filtračního materiálu. Nahraď ho třeba kostkou bioakvacitu s čerpadlem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2018 20:00 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Lukas47
Lukas47 napsal: jak je myšleno vymenovani části vody ?
Aspoň tak dva týždne každý deň vypustiť asi 30 % vody a doplniť novou, najlepšie odstátou ;-) Vo výmenách pokračovať aj potom, ale už nie tak často, postupne to predĺžiť na raz za týždeň, dva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2018 19:46 Lukas47 Re: afc1886
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zaregistroval jsem se v příloze zavolám fotku akvária nevěděl jsem ze se to nesmí najednou čistit za každou radu budu rad :) co mám vše vyfotit a jak je myšleno vymenovani části vody ?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.05.2018 18:34 R Muž afc1886 [14704] Re: Lukáš
Začni tím, že se zde zaregistruješ a vytvoříš prezentaci akvária ( teda pokud nejsi goi153 nebo justinik ). Chce to více informací o akváriu, ale takhle z první ti povím, že si totálně rozhodil podmínky v akváriu. Příště buď vyčisti filtr, nebo si hrej se dnem, nikdy né obojí současně.
EDIT- ještě bych ti poradil, abys teď prováděl každodenní výměnu části vody a nikoho teď nekrmil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2018 18:24 Lukáš – Rychle se kalící voda v akvariu
Ahoj mám akvarium nové které jsem dostal od známeho v zuboženém stavu i s rybičkami má 80l odhadem tak 70l čistého jsou tam 2 čichavci 4 sumci z toho 2 pancéřníčci. Problém je že jsem akvárium kompletně včetně filtru vyčistil a kameny vyměnil za písek ale stále se po prvním krmení se voda hrozně zkalí a to i při použití AquaSafe zkrátka první den křišťálově čistá druhý den zkalená filtr jsem kompletně vyčistil akvarium také nevím kd eje chyba jediné co jsem nevyčistil na filtru je to že jsem nevyměnil granule aktivního uhlí a molitan ale nevím zda to vadí celkem mě to štve :/ ví někdo co s tím ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 22:21 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Tomas
Já byl trochu netaktní, ale prostě bylo více než úsměvné, když jsi suverénně tvrdil, jak je všechno růžové a nakonec se mi ukáže takováhle fotka, která by i u naprostého laika určitě vzbudila podezření. Pokud chceš dělat akvaristiku takhle a hlavně s takovým přístupem, brzy to vzdáš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.04.2018 21:56 R Muž Anthrax [4787] Re: Tomas
Plastový rostliny jsou ale v akváriu k ničemu. Narozdíl od živých ti z vody neodčerpají žádné dusičnany. Živé rostliny nejsou v nádržích jen tak pro parádu. Akvárium a filtr se zabíhá zhruba měsíc. A do toho to máš prerybnený. To je podle mě důvod proč ti ten ancistrus uhynul. Být tebou měním často vodu a nacházím tam rychlerostoucí kytky. Ono není náhoda že ti to tu rádi několik lidí nezávisle na sobě.

To že něco prodávají v obchodě ještě neznamená, že to k něčemu je. Důkazů je celá řada.

PS: Ten borec se tě ptal odkud jsi, protože ti chtěl pomoct a darovat ti třeba nějaké kytky. Ale když se k tomu stavíš takhle :-( Garantují ti že tvé ryby se skvěle nemají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -6   18.04.2018 21:42 Tomas Re: Tomas
Jo a rozhod sem se ze ty parmicky si tam necham, neustale hledaji neco k jidlu, takze mam sterk bez zbytku krmeni, pro nastvani odborniku, par gupek si tam jeste poridim.
Jinak zde koncim, zacalo by to tu akorat urazkami uz nejaky borec tu psal odkud jsem, na tohle fakt nemam cas :-D
Ryby se maji skvele :] tak se o ne nebojte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2018 21:38 Tomas Re: ctibum
Nic neodkaluju, filtr mam, dva tydny akvarium uz bezi urcite protoze akvarko mi prislo po velikonocich.
To ze mam plastovy rostliny tem rybam je uplne jedno, jinak by to neprodavali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   18.04.2018 21:17 R Muž ctibum [6926] Re: Tomas
Tomas napsal: poznal bych to na rybach vsech a ne ze by mi chcipla jen jedna. Dočkej času...

Obdivuju kolegovu trpělivost...
Máš tam odhadem tak 25-30 litrů vody, ale haldu štěrku na dně, takže dejme tomu tak 20-25 litrů čistého.
Viz zdejší atlas:
Parmička nádherná: min. 80 litrů (Čistý objem a je buřt, jestli se ji chystáš dát pryč. Teď tam je...)
Ancistrus sp.: min. 60 litrů
Gupka: min. "20 litrů pro 1 samce a 2 samice"
Mollyny už ti pomřely, tak ty počítat nebudeme.
1) Nemáš zajetou nádrž. Pochybuju, že je starší, než tak dva tři týdny. Ta modrá na dně se blejská jak psí kulky, což je při tomto množství velmi kadících ryb velmi podezřelé. A jestli je to proto, že často odkaluješ, tak tím spíš nemáš zajetou nádrž...
2) Nemáš filtr. 2x2x3 cm molitanu na takovou osádku v takové nádrži nestačí ani omylem. Když ho vyndáš, vyjde to úplně nastejno.
3) Nemáš rostliny.
4) 80% ryb je silně kadících a tedy znečišťujících už tak bídné prostředí bez filtru a bez rostlin.
5) Plast - raději bez komentáře...
6) Ancistrus neumřel hlady, ani na přesolení. Umřel proto (stejně jako ostatní ryby), že máš smrtící žumpu a ne akvárko.

Můj názor - všechno dosud živé někam vráť, klidně zadarmo. Zachráníš tím mnoho životů. Všechno v nádrži zbylé poté vyhoď. Štěrk si klidně nech, když se ti líbí, v kyblíku...
Tady si něco přečti:
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz
www.horacovoakvarium.cz

A pak si kup filtr, živé rostliny, začni znovu a lépe...
EDIT
A nehádej se a nediskutuj. Máš to celý hodně blbě, tak poslouchej rady... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.04.2018 21:02 Hanumana – Základ úspěchu
Nechci vám zkušeným do toho moc kecat, ale podle mě by se předešlo spoustě problémů, Kdyby nezkušení akvaristé se vykašlali na všechny kraviny. Koupili si dostatečně velký akvarium dali do něj propraný přírodní písek, živé rostliny a případně kořen (nebo jinou proplouvací, schovávací věc) a klidně po týdnu (jak dlouho myslíte že čekají chovatelé) si tam šoupli pár odolných ryb (10 kardinálek, neonky, danie, parmičky...). Pokud je málo ryb v poměru k objemu, tak není potřeba ani filtr a tyhle ryby to daji i bez topení. A pak pozorovali, co se děje a pak případně dokupovali věci, který potřebujete... Věřím, že právě tím pozorováním se člověk nejvíc naučí... Můj táta se chovem ryb živil a nikdy žádné testy ani chemii nepoužíval, jen v případě problému sůl a nebo preventin.

Možná blbý přirovnání, ale pokud člověk nikdy neměl psa, tak si taky má první pořídit nějakýho moulu a ne pitbulla. Tak si na vysněný rybky taky počkejte a ono to půjde.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 20:42 Muž martmart [106] Re: Tomas
Odkud jses?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 20:33 R Muž afc1886 [14704] Re: Tomas
Řekl bych, že se dost pleteš v tom, jestli to akvárium je zaběhlé. Kdyby jsi raději investoval peníze do těch rostlinek, než do té chémie co je pod akvárkem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 20:21 Tomas Re: afc1886
Predpokladam ze to sou dusicnany, s temi jsem se uz setkal pri zalozeni akvaria, nemel jsem ve filtru tu bakterii ted jsi nevzpomenu na nazev, to prave behem dne umrelo 5 blackmol.
Ale ted jiz v zajety nadrzi proste umrel ancistrus, jak jsem psal nevidel jsem ho zrat, takze susenou ani granule co davam to nezral, takze bud umrel hlady nebo kvuli te soli, kterou jsem pridaval, mozna preventiv udelal taky svoje.
Pokud bych tam zas mel hodne dusicnanu poznal bych to na rybach vsech a ne ze by mi chcipla jen jedna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   18.04.2018 20:06 R Muž afc1886 [14704] Re: Tomas
1-Zkus ty rostlinky, možná budeš překvapený.
2- musíš se rozhodnout, buď vodopád, nebo rybičky
3- superzoo není zrovna to nejlepší, kde brát inspiraci. A je velký rozdíl prodejní akvárium a akvárium, kde chceš rybičky dlouhodobě.
4- Víš, co to je NO2 NO3 atd., to nejde vidět, ale dobré to není ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 20:02 Tomas Re: afc1886
Parmicky planuju dat pryc. Co se tyce rostlin, nemam je tam z duvodu protoze s tim nemam zkusenost a vim ze by kytky akorat hnily a akorat z toho bordel.
Min vody mam kvuli vodopadu kterej stejka po tom pozadi.
Kdyz jsem nakupoval v superzoo ryby, maji to jeste v mensich kostkach kde neni taky zadna kytka a nemaji ani na dne kaminky a ty ryby tam maji urcite taky dost dlouho a nemaji problem, to neni duvod proc mi ten ancistrus umrel.Na interu pisou ze nema rad zadnou chemii ani jiz zmineny preventiv.
Ostatni ryby vypadaji spokojene az na parmicky ktery obcas prohani pavi ocka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   18.04.2018 19:45 R Muž afc1886 [14704] Re: Tomas
No vida a už se ukazujou chyby.
1- naplnit vodou co nejvíce
2- všechny plasty odnést do žlutého kontejnéru
3- pořídit co nejvíce rychlerostoucích ŽIVÝCH rostlinek
4- parmičky duhové bych dal pryč, je to pro ně malé rybicky.net/atlasryb/parmicka_nadherna , můžeš je darovat rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku
5- to dno bych taky vyměnil, ale to už je o vkusu každého.
Teď začni tím, že doplníš vodu a dáš tam co nejvíce těch rostlinek, samozřejmně teď prováděj co druhý den výměnu části vody.
A neboj to se všechno poddá. ;-)
EDIT- jaké máš na mysli sumečky?
EDIT 2- to 3d pozadí bych dal taky pryč, zbytečně ti ubírá místo v akváriu. Chápu, že se ti líbí, ale černá tapeta za akváriem a před tím hodně rostlinek má své kouzlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 19:40 Tomas Re: Amatértom
Muzes byt konkretni a prestat se vysmivat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.04.2018 19:38 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Tomas
Fotka pomohla smich smich smich . Pár kapek vody mezi masou rybiček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 19:35 Tomas Re: afc1886
Fotka k příspěvku Fotka zde, jinak zadnou prezentaci nemam nevim ani o co se jedna, proste koupenej akvarium set 54l, teplota vody 23/24stupnu C, Mam napusteno asi 30l, 5kg modreho pisku, 1kg bileho pisku. 3d pozadi, kytky umely, jeden vrak lodi a jeden hrad, za 3d pozadim mam umisteny cerpadlo, ktery vytvari vodopad.
Rybam se momentalne podle me uz dari.
Cca 25 az 30 gupek
1 blackmolla
6 parmicek nadhernych
2 sumecci kteri sou zalezli ve vraku lodi, vylejzaj jen kdyz zhasnu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.04.2018 19:15 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Tomas
Z té fotky se pozná více, než z tisíce slov. Mít krásně čisté akvárium je v drtivé většině případů příčina problémů. Fotku, prezentaci a šup! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 19:13 Tomas Re: afc1886
Fotku kdyztak pak pridam ale tam neni co k videni. Mam to I krasne cisty a ostatni ryby neumiraji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.04.2018 19:02 R Muž afc1886 [14704] Re: Tomas
Prezentace by nebyla na škodu. ;-) Dej aspoň fotku celého akvária, ale už teď, když čtu, že nemáš žádné živé rostliny bych si to tipl na nevhodné podmínky v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 18:57 Tomas – Umrel mi Ancistrus
Dnes mi umrel Ancistrus, ale kvuli cemu? Pri zalozeni akvaria mi umrelo vicero ryb jedna z nich byla taky ancistrus, ale tam bylo jasny ze nebyla zabehla nadrz.
Ale ted v zabehly nadrzi, Ancistrus mi zil necely tyden, v akvariu byl vetsinu casu nekde zalezly a moc nevylejzal, ryby krmim krmivem pro pavi ocka protoze tech mam nejvic a pak mam dva maly sumecky tem davam granulovy.
Ancistruse sem nevidel ze by neco zral, do vody pridavam preventiv, vodu obcas i trosku osolim, taky jsem pridaval easy balance, crystal water, ale to jen predtim, ted pouze solim a ten preventiv, v akvariu nemam zadny rostliny vse mam umely, mam taky 3d pozadi,
Na netu jsem cet ze jim skodi medeny veci a sul ve vode taky, takze se nejspis otravil?
Kazdopadne uz ho vicekrat neporidim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2018 13:10 Muž martmart [106] Re: Misok
Neni jednodussi hadice do vany, wc na odsati, odkaleni a napousteni??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2018 12:58 Maq Re: Misok
Misok napsal: vodu z vodovodu aspoň den odstát, nebo je to zbytečnost?
Je to zbytečnost. Ale hlídej teplotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 12:56 Muž Misok [0] Re: erik1982
Ahoj super díky za rady budu měnit více vody. Bohužel mám jen dva 20 litrové kanystry takže můžu max 40 l(pokud mám nechat vodu z vodovodu aspoň den odstát, nebo je to zbytečnost? :-D)

Jinak dávám CO2 i z bomby takže toho by snad HC měla mít dost. Rostliny přidám a vodu budu měnit. Snad to tedy pomůže. Díky za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.04.2018 00:09 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: Misok
Ja by som ako prvé začal s vymenov vody.Co som čítal v prezentácii tak meníš iba 20l u 160l akva čo je malo.Ten substrát ti spali tu cubu.Mas tam malo rastlín a ten substrát má v sebe živiny ktoré tých zopár rastlín nespotrebuje.Tak tiež HC má rada co2 čo dávaš ty to ako že tekuté toho tam vela nedodas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.04.2018 17:13 Muž martmart [106] Re: Misok
vaclav je zkusenej, dej na nej..
Muj nazor je ten, ze tam je prehrsel zivin a svicenim to nezachranis, jeze treba hromada rostlin..
Ale jak rikam, vaclav ma mnoho zkusenosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.04.2018 16:24 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Misok
Kameny ti šumět budou a na kubu nepospíchej a trochu jí víc posviť 6 hodin je málo. :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 50

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68242x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium--problem?od=551