Čerstvě založené akvárium - problém
0 25.12.2012 11:55 Optimus2x diky za rady
ve ctvrtek se mrknu po Olomouci a snad najdu
ja si myslel ze ten set nebude zadna slava
muzu jeste jednu k tem snekum ? Kolik jich mam koupit ? nadrz 112l zatim 5 rostlinek ( v ten ctvrtek asi jeste neco dokoupim ) . Po zajeti akvaria bych chtel pestovat krevety nebude pak problem s tema snekama ?
Většina neonek koupených v akvaristice přenáší nějakou nemoc
romant Ti s výměnou toho honiče vody dobře radí,aby jsi ho vyměnil hned v začátcích za tu čerpací hlavu s tím biomolitanem,ten se dává dle litráže akva.Já toto čerpadlo mám a jsem s ním velice spokojený.Jen tu kostku biomolitanu nesmíš často čistit až teprve když poklesne výkon čerpací hlavy,jinak si ničíš ty nitrifikační bakterie které v něm jsou a jsou potřebné pro udržování vody v akva.Této chyby jsem se ze začátku dopouštěl já,než mi romant poradil,že když odkaluji dno,tak at současně v tu dobu nečistím tu kostku a od té doby to tak dělám a je klid.Tak přeji do začátku hodně trpělivosti a úspěchu.
Doplním kolegu a asi moc nepotěším, neb ten filtr co tam máš je kategorie "honič vody" a má velmi nicotnej objem filtrační hmoty, má jenom ten výkon. Doporučoval bych, pokud je akvo takto v začátku vyměnit ten filtr za osvědčenou klasiku v podobě čerpací hlavy a kostky biomolitanu, čímž získáš právě ten velmi slušnej objem filtrační hmoty a místa pro osídlení nitrifikačníma bakteriema, třeba
www.akva-exo.cz/… ,
www.akva-exo.cz/… . V nov založených nádržích je velmi vhodný hned od počátku mít nějaký živočichy, ideál jsou šneci, osvědčená kombinace je piskořky do dna, a na práci na rostlinách okružáky a levatky, jejichž přítomnost procesu záběhu akvária bude nápomocna, protože jejich výkaly jsou potravou pro nitrifikační bakterie(nahrazuje se se třeba tím lehoučkým zakrmením suchým). Při osazování rybí osádkou postupovat tzv. v dávkách a nedávat nikdy všechnu zamýšlenou sestavu najednou, ideál je po týdnu doplňovat a možno začít tak po 14 dnech s prvníma(často označovanýma jako startovacíma rybkama). Jinak pokud se rozhodneš pro tu výměnu filtru teď, tak den založení považuj ten den, kdy byl filtr vyměněn. Přípravek Nitrivec možno použít na podporu bakteriotvorby a taky na snížení hladiny NO2, používám tento při akutních kalamitních stavech, jinak si vystačím s denní, či obdenní výměnou vody v průběhu záběhové fáze akvária.
www.horacovoakvarium.cz/…
www.akvarijni.cz/…
Edit: Jak zde správně kolega navazující na mě poznamenal k tomu čištění bude to individuální záležitost a bude záležet na míře znečištění oné kostky, ale první čištění jsem ještě nikdy nedělal dříve než po půl roce a to je v nádržích s extrémním zatížením živorodkama, takže při tzv. normální skladbě společenského akvária až klidně po roce. Kostka postupně hnědne, výkon se snižuje, přidáš a až už přidat více nejde a výkon se bude snižovat, tak teprve potom lehce promáčknout ve vodě z akva.
krmit klidně denně trochu tzn. pár vloček. Pokud ti ten filtr nedělá z akvária pračku tak ho klidně nech jak je. Osaď to co největším množstvím rostlin. Nejlépe zhruba po měsíci osaď cca polovinu plánovaných ryb, v této fázi klidně můžeš použít např. Sera bionitrivec na podporu užitečných bakterií. Za 14 dní zbytek ryb a mělo by být vše OK...
0 24.12.2012 23:38 Optimus2x ahoj , v patek jsem zalozil akvarko
postupoval jsem podle nejcastejich navodu na internetu . Ale nejsou mi jasne 2x veci ... pri zabihani akvaria nekteri pisi ze je dobre "krmit" prazdne akvo . Jak casto a v jakem mnozstvi ? Mam 112l , filtr AT -f302 zatim 6x rostlinek . Druha vec mam klasickej akvarnijni set z netu ( topitko , filtr , osvetleni = predpokladam zadna slava to nebude ) Jak nastavit filtr ?? Nyni na tom regulacnim posuvniku jsem na polovine . (nedela bublinky ) Voda tak poklidne vyří ... Na netu jsem nasel i nejake vzduchovace je to nutne ??
predem diky za radu
Starší reakce
To buď v klidu, já tam měl i mechovky a teď už tam nic vidět není, ryby po tom jdou jak slepice po f...u
Ryby je později vyzobou, já jich mám spoustu v krevetáriu a nevim co s nima...
Jakmile tam bude rybí osádka, tak je budou konzumovat.
vypadá to na ty Hlístice
Zkus ještě kouknout na tohoto plže:Septaria porcellana.Výborný požírač řas.
vyskytl se pro mne další problém ... po akváriu mi začínají běhat bílí červíčci
díky za tip
3 26.06.2012 11:06 grunda [1781] - Cichlidy kytky odebírají NH4+, ne NH3. ale to už je slovíčkaření, teď budu citovat zmíněný odkaz:
Nově založené akvárium, které ještě nemá dostatečnou
populaci nitrifikačních baktérií ani se nemůže spolehnout na
prosperující rostliny v dostatečném množství, není připraveno na ryby a jejich odpady. Názorně to ukázal výpočet na
předešlé straně (Akumulace dusičnanů).
Nitrifikační baktérie jsou všudypřítomné, takže si nemusíme dělat starosti s jejich zdrojem. Dostanou se do akvária
s vodu, se štěrkem, s rostlinami nebo vzduchem... cestu si
najdou. Potřebují ale dvě věci, aby zvládaly běžnou zátěž,
která je čeká později v akváriu s konečným počtem ryb.
Potřebují zejména čas – množí se relativně pomalu, takže
může trvat až dva měsíce, než osídlí všechny dostupné plochy
a budou schopny okamžitě transformovat veškerý amoniak.
Trvá 3-5 týdnů, než dosáhne koncentrace dusitanů
vrcholu a začne klesat. To je znamení, že máme v akváriu nyní
už oba typy nitr. baktérií v množství, které bez problémů
zvládá současnou zátěž. Kladu důraz na slovo současnou.
Nyní je už jen otázkou času, kdy se množství dusitanů
sníží na bezpečnou hranici, kdy můžeme vpustit do akvária
další ryby. Nenechte se oklamat tvrzením, že jakmile se
množství dusitanů začne snižovat, máte vyhráno a můžete
kupovat ryby. Žádná ryba se nepotěší, když jí dáte do prostředí, kde jsou přítomné dusitany – v jakékoliv koncentraci.
Zkus si přečíst ten odkaz kterej jsem včera dával, je to tam vysvětleno.
Nehovoriac o tom, že amoniak je pre rastliny vybraná lahôdka. V akváriu plnom prosperujúcich rastlín, nemusí jeho obsah dosahovať vysokých hodnôt ani počas zábehu.
...souhlas, ale také jde o to, že během prvních dvou až tří týdnů je tam amoniaku dost...
To je právě otázka...
Pokud zvolíte "rozjezd" (např., ale nejen u rostlinného akva) takový, aby minimalizoval riziko zařasení, pak si troufnu tvrdit, že amoniaku ve vodě dost nebude.
Necháte-li akva svému osudu (míněna zejména pravidelná, častá a co do objemu významná) výměna části vody, rozkládající se hmoty bude "dostatek". Pak bude nejspíš dostatek i amoniaku.
Ale nechat v akva rozkládat organickou hmotu je zase jen jednou z metod, jak krmit bakterie. (Vedle už zmíněného přidávání krmiva, mražených krevet, moči ap.)
150koni napsal: jen jsem tam chtěl dát požírače řas, když mi tam tak začali bujet.
Neritina zebra
grunda napsal: asi Vás zklamu, ale dítě už pár let nejsem, akvárka mám už taky pár let, pokud jsem někoho urazil omlouvám se, prostě nevidím důvod pro týrání ryb.
tak to se omlouvám
ale podání vašeho příspěvku tomu nasvědčovalo
No nevím, jestli je to dobrý nápad
cituji: "Pozor!! Rozhodně si ho nepořizujte do akvária s rostlinami. Je to totiž obrovský jedlík a sežere cokoliv. Žádná rostlina neodolá, během pár dní zbydou jen ohlodané stonky. Je sice všežravec, ale dává přednost rostlinám, pokud nemusí, vůbec nežere řasu. Je schopný zlikvidovat všecky rostliny v akváriu a pokud se přemnoží, tak k tomu dochází velmi rychle." viz.:
rybicky.net/atlasostatnich/ampularka_okruzakovita
spíše jsem uvažoval o tomhle
rybicky.net/atlasostatnich/mechyrovka_vychodni
Zkuste centimetrové marisy...
Podloží dna je staré dno od rataje. Nádrž je napuštěna již 12 dní a filtr už jsem 2x nakrmil komerčními bakteriemi. Zarybňovat chci postupně až do září. Takže si nemyslím, že bych nějak spěchal s nasazením ryb
jen jsem tam chtěl dát požírače řas, když mi tam tak začali bujet.
souhlas, ale také jde o to, že během prvních dvou až tří týdnů je tam amoniaku dost, občas i dost na to, aby se otrávily ryby, právě proto jsem odpůrcem zajížděcích ryb. Pokud člověk začne do stabilizovaného akva přidávat ryby postupně, udělá líp.
...Nitrifikace se rozjíždí postupně, tím jak si akva sedá, bakterie spotřebávají amoniak, který vzniká v čersvě založeném akva i bez ryb. Pak postupně přidávat rybí osádku. Nevidím důvod kamkoliv spěchat a přidávat "zajížděcí" ryby do nepřipravené nádrže...
Ano, ke tvorbě amoniaku dochází i bez ryb, a to amonifikací dusíku, obsaženého v organických látkách. Problém je v tom, že takové organické hmoty je v prostředí bez ryb jen "omezené" množství a organismy, podílející se na procesu nitrifikace, (přeměně amoniaku přes dusitany na dusičnany), vytvoří kolonie odpovídající pouze objemu dodávané "potravy", tedy kolonie "omezené".
Nitrifikace po
po minimálně měsíci, až si akvárium sedne tedy sice funguje, ale úměrně tomu, jak je akva zatíženo rozkladem organické hmoty.
Jestliže do takového prostředí začnete přidávat rybky, (byť postupně), celý proces zabíhání akvária v podstatě zahájíte znovu. Každá nová ryba bude znamenat zvýšení koncentrace amoniaku (a následně dusitanů), na něž se musí jejich "zpracovatelé" teprve "domnožit".
Celému procesu se dá napomoci tím, že bakteriím v akva bez ryb dodáváte potravu přibližně v objemu, jako by v něm ryby byly.
Jestli k tomu zvolíte např. rybí krmivo, mražené krevety nebo třeba vlastní moč, to už je jen na vás...
Inu jsou to Tvoje játra.
Řekl bych, že je to o jiném způsobu podání stejných informací.
Takže pokud se řídíš tímto pojednáním, tak spolu rozhodně nejsme v neschodě, o tom tak trochu již druhý den píšu.
3 25.06.2012 19:45 grunda [1781] - Cichlidy cituji Horácův článek:
nedočkavost při vpuštění ryb do čerstvě zařízené nádrže Vpuštění ryb do nového akvária může být naprosto pohodová a radostná záležitost - a nebo pěkný průšvih. A záleží to jedině na vás - na nikom jiném.
_____Nemůžete a nesmíte vrazit ryby do včera zařízené nádrže !!! Ryby musí přijít do fungujícího akvária se zaběhlým filtrem! Tohle je nejkritičtější okamžik vašeho nového akvária. Pokud nechcete své ryby otrávit N-látkami (amoniak, dusitany), musíte počkat, až se vám ve filtru pomnoží nitrifikační bakterie. Ty přeměňují velmi toxický amoniak (vylučovaný rybami) na (stále velmi jedovaté) dusitany a ty zase na (už mnohem mémě škodlivé) dusičnany. Bohužel platí, že nitrifikační bakterie se množí velmi pomalu, takže nebezpečné hladiny amoniaku a dusitanů bývají v nově založeném akváriu odbourány zhruba tak po 4-5 týdnech (viz například tento graf). Buďte trpěliví a vyhněte se této klasické, zbytečné a hloupé chybě začátečníků.
_____Edit: Osídlení filtru bakteriemi lze (trochu) urychlit. Buď se k tomuto účelu používají komerční přípravky - násady bakterií (já osobně jim moc nevěřím) nebo se do akvária umístí jedna až dvě "záběhové" ryby. (Pokud je akvárium dostatečně velké, záběhové ryby se neotráví). Samozřejmě, pokud chcete mít jistotu, můžete např. obden měnit třetinu vody (filtru si naopak vůbec nevšímejte). Další ryby se doporučuje přidávat opatrně, tj. postupně (dle obsahu dusitanů).
Tebou popisovaný rozjezd nitrifikace mě napadá pouze v jednom případě... A to za použití "slavného" starého dna který je obohacený detritem.Tam by to asi fungovalo...
Kde se tam ten amoniak v akváriu bez ryb(živočichů) bere?
Grundo sorry, ale už si fakt jak flašinet...
Připravené akvárium asi máš na mysli takové, kde je nitrifikace pevně ustavena a ani větší počet ryb nerozhodí hladinu N látek natolik, aby se to projevilo na zdraví ryb. K tomu ovšem může dojít pouze za předpkladu, že jsou bakterie přítomny v dostatečném množství a jsou náležitě krmeny, takže onu cestu s těma tzv. startovacíma rybama bych viděl jako jednu z možných a když se to udělá v úměrném počtu k velikosti nádrže, tak vše proběhne tak jak má a jako týrání bych to neklasifikoval.
Bohužel se ale tím že v něm bude pouze napuštěná voda moc nepřipraví...
asi Vás zklamu, ale dítě už pár let nejsem, akvárka mám už taky pár let, pokud jsem někoho urazil omlouvám se, prostě nevidím důvod pro týrání ryb.
Nezlobím se na něj - bavím se.
uloženo a až bude čas, určitě přečtu
Díky
Nezlob se na grundu. Pravděpodobně je to ještě dítě, což usuzuji z jeho dětínského příspěvku. Cituji: "já to vím, a co vy?"
Třeba to chtěl napsat v chemických vzorečcích a tak Micz svou odpovědí neuspěl. Každopádně by si grunda měl vzít příklad z romanta
když něco ví, tak to prostě pošle bez okolků dál
Jestli jsem tímto teď někoho urazil, tak se omlouvám
... taky mne trochu udivil grundův přístup.
...To Micz: blbost a podstatné to je...
Co napsal Micz natolik špatně, že si vysloužil toto hodnocení?
Že vyjmenoval jen některé z mnoha způsobů, jak dodat v nově založeném akva bakteriím potravu?
Ty testy jsou dobré, hlavně po založení to měřím víckrát, především NO2, ale když dáš ryby postupně, tak budeš stejně na nule
. A to hnojivo se dá podle těch testů taky "doladit", prostě dobrá volba
V čem? Hlavně nemá cenu tady tím zatěžovat začínající akvaristy. Když dodrží pár zásadních věcí tak se o to který N látky spotřebovává jaký druh bakterie vůbec nemusí starat.Akorát je to odradí a bude jim akvaristika připadat složitá...
Přidat reakci
1 ...... [43] ...... 50
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68383x