Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2018 13:46 Maq Re: Phoebs
Jo, je. Nic dramatického. Nějaké ty dusičnany (nemusíš hnojit dusíkem), trošku nadměrná převaha vápníku nad hořčíkem, a jako obvykle chybí důležité údaje o fosforu a draslíku.
Jednou z příčin sinic někdy bývá takový či onaký poměr dusíku k fosforu. Pokud budeš pořizovat testy, uvaž test na fosfor - napoví.
Souhlasím se zatemněním a spuštěním UV lampy, ještě bych do filtru dal nějakou vatu nebo tkaninu. Tu bych tam ponechal (musí se často měnit) ještě nějaký čas po té zatemňovací kúře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2018 11:14 Žena Phoebs [0] Re: Maq
Fotka k příspěvku Je to tohle?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.12.2018 23:55 Maq Re: Phoebs
Vyžádej si rozbor vody od vodárny. Někdy je to na jejich webu, jindy stačí kontaktovat e-mailem a pošlou. Je to jejich povinnost.
To řekne přinejmenším tolik, jako testování vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.12.2018 23:06 R Muž vaclav [14593] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Phoebs
Tu UV lampu při tom zatemnění zapni. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2018 23:01 Žena Phoebs [0] Re: vaclav, Maq
Vodárna říká měkká voda 1,13mmol/l, pH 7,7-8,5. Koupím teda nejdřív ty základní testy, abych zjistila, v jakém je to stavu.
Sinice tam určitě je, byla jsem 14dní pryč na začátku listopadu, takže se to v mojí nepřítomnosti rozbujela. Odsávám jí pryč, ale vrací se, tak zkusím zatemnit.
Filtr mám externí SUNSUN HW702B s UV lampu, kterou teda nemám zapnutou pořád. Zatím jsem s ním nedělala nic, kromě přidání bakterií na začátku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2018 21:53 Maq Re: Phoebs
Co akvarista, to názor. Budeš si muset vybrat. :)
Já tam nedostatky živin moc nevidím. Samozřejmě pomůže, pokud si opatříš rozbor vody.
Je na to špatně vidět, ale sinici tam asi máš, v tom s Václavem souhlasím. Ale nedostatek živin nemusí být vždy příčinou výskytu sinice.
Já bych ve Tvé situaci skončil s odkalováním, odsával opravdu jen řasy a sinice, a snížil obsah organických látek ve vodě. Jakou tam máš filtraci a co s ní děláš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2018 16:45 R Muž vaclav [14593] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Phoebs
Zjisti si ve vodárnách co tvoje voda obsahuje, pokud tedy nemáš vlastní zdroj. Pokud budeš kupovat nějaké PMDD nejlépe po jednotlivých sáčcích, tak by jsi si měla vybrat Dusičnan draselný (KNO3), Heptahydrát síranu hořečnatého (MgSO4x7H2O), Dihydrogenfosforečnan draselný (KH2PO4) a třeba Tenzo cotail. V klasických balíčcích PMDD je jen 6 g KNO3 a to je hrozně málo. Nebo si kup něco hotového ale dávej pozor aby jsi tam měla všechno tohle obsažené. Asi to nebude vše v jednom. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2018 15:43 Žena Phoebs [0] Re: vaclav
Díky, pořídím a zatemním. :) Dropchecker mám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2018 12:54 R Muž vaclav [14593] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Phoebs
Budeš muset začít hnojit protože těch pár rybek co máš to neutáhne a ve zdrojové vodě toho také zřejmě moc není. Kup si testy aspoň na NO3 PO4 a hnojivo PMDD+ Pokud nemáš čidlo na CO2 (dropchecker) tak si ho kup. Máš tam hodně sinice tak odsaj ji co nejvíc doplň vodu a aspoň na 5 dní zatemni akvárium. rybicky.net/forum/9608-rasy-a-sinice :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2018 12:33 Žena Phoebs [0] – boj s rasami
Fotka k příspěvku Dobrý den. V září jsem se stěhovala a rozhodla jsem si založit nové akvárium (ve starém bytě jsem měla akvárium 80l, které fungovalo cca 5 let). Koupila jsem nové akvárium 128l, substrát, techniku, rostliny a akvárium na začátku září založila. Jediné, co jsem přidala byly bakterie do externího filtru. První měsíc vše fungovalo bez problémů, rostliny se začaly rozrůstat..poté se pomalu začala objevovat hnědá řasa, snížila jsem dobu svícení na 8hodin. Růst hnědé řasy se o něco zmírnil, ale začala se objevovat vláknitá řasa a postupně i další řasy. Myslela jsem, že se akvárium pouze zabíhá a vše se srovná "samo" jen s pravidelnou výměnou vody a odkalením, které jsem dělala jednou týdně.Takže jsem čekala a kvůli řasám začala 2x týdně měnit cca 30%vody a odsávat úzkou hadičkou mechanicky všechny řasy. To sice řasy na pár dní zastaví, ale poté se začnou objevovat znovu-bohužel nic se nezměnilo, naopak rostliny už opravdu stagnují a já stále likviduji řasy mechanicky několik hodin dvakrát týdně. Je mi jasné, že chyba je jinde. Ale nevím kde. Pravděpodobně hodnoty vody,které jsem nekontrolovala. Ve svém starém akváriu jsem nikdy hodnoty vody neměřila, používala odstátou vodu z kohoutku, hnojila komplexním hnojivem a vše šlo víceméně bez problémů. Snažila jsem se teď načítat články, jak problém řešit a dospěla jsem k tomu, že musím nakoupit testy vody, ale podle článků bych jich měla koupit třeba 10různých. Proto se chci zeptat Vás, zkušených, abych situaci ještě nezhoršila. Čím začít? Děkuji za radu (přikládám foto aktuálního stavu před čištěním)
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2018 22:45 Maq Re: MichalV
MichalV napsal: ja tiež, ale je to 100% kremík? Sám som neskúšal.
Berou to z ložisek, kde je to hodně čisté. Důkladně to propírají, ale pokud vím pouze vodou, ne kyselinou. Čili to není 100% SiO2, ale těch 98 nebo 99 procent. Zbytek jsou nějaké oxidy (Fe, Al, Ti, ...) a může být i vápenec.
Sám vím že i dobře propraný filtrační písek mi zvedne vodivost o jednotky µS/cm během prvních 24 hodin.
Řekl bych že to v běžné vodě nehraje roli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   08.12.2018 19:23 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: lerner
Ne, zásobní substráty jsou jen pro lidi, co přesně vědí co dělají. Jelikož se ptáš, tak to není tvůj případ. U nezkušených většinou nadělají víc škody jak užitku.
Pokud použiješ písek, důkladně ho proper, jinak hrozí zákal, kterého se pak budeš těžce zbavovat.
@Michal: Na obale od jednoho výrobce jsem viděl "Obsah SiO2 nad 98%", takže to není 100%. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2018 19:09 lerner Re: NHKG
mám pod ten písek dávat i substrát?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2018 19:08 Muž MichalV [327] Re: NHKG
ja tiež, ale je to 100% kremík? Sám som neskúšal.
Ja som v jednom akva použil jemný kremičitý piesok zo stavebnín a doplnil ešte z historických zásob na záhrade v sudoch (pôvod neznámy :-) ).
Už neviem ktorý, ale obsahoval malé biele kúsočky, pri premývaním som ich neodstránil. Veľmi jemným veľkým sitkom by sa to dalo preosiať, ale ja som také nemal a dna bolo veľa.
Neskôr som si overil (zabehnuté akva), že tam je prímes vápenca, ale na koľko to zmení pH v takejto koncentrácii...
Predtým som používal klasickú frakciu (hráškový) tiež kupovaný doplnený o stavebninový a aj tam šumí možno každý 20-ty kamienok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   08.12.2018 18:44 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: lerner
Ryby tam ještě nemáš, takže rostliny a techniku bokem, lopatkou vybrat dno a vyhodit do kontejneru. ;-) Jako nové dno doporučuji křemičitý písek do bazénových filtrací zrnitost kolem 1mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2018 18:41 lerner Re: Anthrax
Mám založeno, a samozřejmě kamínky v octu bublají :( Prosím o cenné rady co a jak dále, resp. kde jsem udělal chyby apod. Díky moc :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.12.2018 20:21 R Muž Anthrax [4745] Re: lerner
Ahoj, doporučil bych ti založit si zde prezentaci s co největším množstvím informací (čím a jak dlouho svítíš, co tam máš za substrát atd.) a celkovou fotkou. rybicky.net/nadrze/ Ať se dá lépe poradit.
Takhle z fotek se dá říct jen to, že tam máš asi nevhodné (vápenaté) dno. Ověřit si to můžeš vhozením pár kamínků do octa, pokud to bude šumět, tak je v tom vápník... A to je pro většinu rostlin špatně. Taky nevím jestli ten korál je umělej nebo přírodní (zase ten vápník). Ale tak či tak zakládáš sladkovodní akvárko... Na vápník otestuj i ty kameny.
Jinak kytek tam máš podle fotek dost málo. Čím víc prosperujících rostlin budeš mít, tím snáze se ti to bude zabíhat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 20:17 lerner – načernalé rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mám nově založené první akvárium, které jsem dostal k narozeninám. Moc tomu zatím nerozumím a hodně informací sbírám za boje, ale rád si nechám poradit. Před týdnem jsem ho založil, dal jsem na dno substrát, nasadil kytky, zasypal štěrkem, naplnil vodou, zapojil termostat, filtr a bublátko, přidal bakterie a jak se říká nechal žít svým životem. Všechno vypadalo první dny ok ale rostlinám na fotkách, které posílám začínají černat listy. Nevíte, co s tím resp. co by to mohlo být? Díky za radu!
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2018 20:00 Muž erwinek [40] - Skaláry,Corydoras ,Thoracata,EchinodoryRe: Cyklohentán
Máte 100% pravdu,ale to by se člověk mohl upsat.Dal jsem hromadu popisů k založení bedny i fotografií nejen tady a vždy říkám,v prvé řadě to chce trpělivost,ty týdenní pauzy při zakládání akva nejsou samoůčelné ,ale letitá praxe ,příroda není blbec a nedá se oklamat.Proto ty příspěvky dávám,abych novým adeptům usnadnil vniknout do tajů akvaristiky a nezhnusil jim toho koníčka dříve,než začnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 20:15 Muž MichalV [327] Re: Maq
Áno vylučujú aj amoniak, ale len z časti ako píšeš a je menej toxický ako dusitan, ktorého v akva bude čoskoro požehnane.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 20:12 Muž MichalV [327] Re: Maq
Nemyslel som odkalovať dno v akva. Myslel som, že ryby vyberie, nechá akva nech urobí čo má a za túto dobu (2-3 týždne) bude mať ryby v provizórnej nádobe kde ich bude kŕmiť 2-3x za týždeň a všetok odpad bude po kŕmení odkalovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 19:48 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: MichalV, Maq, planorbella
Obávam sa že dotyčného to už nezaujíma. Zistil negatívne reakcie, nestara sa :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 19:46 Maq Re: Planorbella
Mýlíš se. Ryby zčásti vylučují už hotový amoniak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 19:45 Maq Re: MichalV
Odkalováním - "rušením" dna zpomaluješ záběh.
(Neodporuji Ti principiálně, spíš si s Tebou tak přehazuji argumenty. Neštěstí už se stalo.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2018 18:01 Muž MichalV [327] Re: Maq
Áno, ale odkalovaním robíš hneď aj čiastočnú výmenu vody a účinnosť metabolizmu ryby je ťažko vyšší ako 50%. Je to lepšie ako v akva kde 100% dodanej energie sa rozkladá na jedovaté metabolity.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 17:47 Maq Re: MichalV
Velkou část amoniaku ryby "vydýchají" žábrami. To neodkalíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2018 17:41 Muž MichalV [327]
tým rybám bude lepšie týždeň v inej nádobe s čistou vodou bez kŕmenia ako v tvojom akva, kým sa to zabehne. Dá sa aj dlhšie s kŕmením, ale treba odkalovať všetko čo vykadia alebo nezožerú.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 17:27 Maq Re: Bubobubo84
Vzduchovat!
Měnit vodu.
Připravit pohřby - za chyby se platí (životy ryb). :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2018 16:15 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Bubobubo84
Nie som sice odborník, ale jedna v3c je jasná. Ryby tam sli moc skoro. Ryby sa zvyčajne vypúšťajú do akvaria az po mesiaci alebo viac, ked funguje nitrifikacia. Ak vase rybky nemaju zomriet na otravu NO2, bude to chciet castu vymenu vody kym sa akva nezabehne. Inak ten zakal moze byt asi nalevnik.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 16:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Bubobubo84
Nedávno jsem napsal o zakládání akvária. Přečti si a porovnej, cos udělala jinak. Nejspíše to bude tím.
scobak.blog.sme.sk/…

K tomu, co se děje: Máš tam nějaké kolonie nálevníků. Asi.
Na otázku, zda škodí: Spíš ne. Ale mohou škodit další procesy probíhající v akváriu. Zkus vrátit ryby. Škoda je zabít.

P.S. Založ prezentaci nádrže a dej tam fotku celého akvária.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2018 15:43 Bubobubo84 – Zakalene akvarko
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o odbornou radu - akvarko nove zalozeno 4 dny, komplet nová voda, substrát a 1 kořen vyvaren, druhy kořen vyčištěn ne varnou vodou. Osazenstvo 4 ctverzubci, 3 endlerky.
Voda byla čistá, po 4 dnech během hodiny se stalo toto- viz. Foto
Najednou listy kytek cimsi obalene, voda téměř nepruhledna. Prosím co to muže být?? Dekuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2018 22:19 Alexyy Re: jarovo
Jestli myslíte ten říční pisek, tak ten ano. Ale hnojivo ne :-)
Dobre , děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.11.2018 21:49 Muž jarovo [1695] Re: Alexyy
ahoj na začiatok jednu otázku - preprala si substrát pred tým než si ho dala do AQ?
- určite by som odkalil a vymenil časť vody minimálne dvakrát do týždňa
- a určite by som pridal rastliny ano
- všetko má svoj čas takže vydržať

Nech sa darí držím palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2018 21:11 Muž Jrk [143] Re: Jrk
Jinak, omlouvám se - prezentaci tady máš - delší čas jsem tady nebyl - jsem nějaký dezorientovaný - omlouvám se, ono si zase zvyknu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2018 21:02 Muž Jrk [143] Re: Alexyy
Osobně jsem to tak dělal, primárně kvůli rozvoji řas - ty rostou velice rychle a dokáží zužitkovat veškeré přebývající živiny z vody - takže do doby, než se rozrostou vyšší rostliny a získají "převahu" nad potenciální možností růstu řasy, tak jsem vodu měnil obden - kromě zákalů, slepých hladin a řas jsem se zbavil i takového toho bordelu ;-) Trvalo to cca měsíc a vše bylo v pořádku. s klidným svědomím mohu doporučit - určitě nic nezkazíš :-) Třeba se ozve ještě někdo s nějakým jiným , lepším nápadem, uvidíme hmm No a vem to logicky: Je "TO" tam - poklepu zvedne se "TO" na hladinu, potom spadne zpátky - když "TO" odsaju, tak "TO" tam nebude :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.11.2018 21:02 Muž ManuChavez [1035] - Teď už hlavně krevetyRe: Alexyy
Není to náhodou nějakej bordel z toho Dennerle substrátu, co tam podle prezentace máš?
To z tý hladiny zkus vybrat síťkou, nebo z listů stáhnout odkalovacím zvonem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2018 20:48 Alexyy Re: Jrk
V utery jsem vyměnila cca 1/3 vodu.
Takze bych mela každý druhy den menit vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   24.11.2018 20:41 Muž Jrk [143] Re: Alexyy
Myslím, že určitě nic nepokazíš, když vyměníš cca 50% vody, odkalíš dno... Bylo by i dobré si tady udělat prezentaci nádrže, vést si deníček, přidat pár fotek - ono se potom lépe radí ;-) Jinak všeobecně u nově založených nádrží se nebojím měnit cca 25% vody obden - dle mého názoru se tímto způsobem mohu vyhnout spoustě problémů, myslím, že je chybou založit akva a nechávat ho zajíždět bez výměny vody - dle mých skromných zkušeností - čím novější, tím častěji, až se zajede, tak 25% týdně. Ale možná někdo poradí lépe :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2018 20:23 Alexyy – Oranžový bordel
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mam 10dni založené 128l akva, a asi od pondeli pozoruju, že na listech většiny květin mam jakoby oranžový prach, který kdyz chci odstranit, tak poklepu na listy - ono se to zvedne na hladinu a pak to zas spadne. Nevíte jak se toho zbavit, případě co s tim?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2018 19:41 Žena BrunetkaKatka [0] Re: ctibum
Tak jsem se konečně dokopala k tomu, založit si prezentaci. ;-) potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2018 15:00 R Muž ctibum [6895] Re: BrunetkaKatka
Ještě doplním. Necelé tři měsíce staré akva je pořád čerstvé, ve vývinu a podle mě nelze s jistotou říct, že se mu daří. Prostředí ještě nemusí být stabilní, něco můžeš dělat špatně a pak stačí málo, třeba dvoutýdenní dovolená a překlopí se to do průšvihu. Tim spíš, že to je malá nádrž...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2018 14:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: BrunetkaKatka
Jak píše Ctibum, udělej prezentaci. Bez fotky ti nikdo nic neřekne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2018 14:27 R Muž ctibum [6895] Re: BrunetkaKatka
Byo by dobré založit a maximálně vyplnit prezentaci s aktuální fotkou. Technika, údržba, dno, hnojení kolik a jak často atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2018 14:09 Žena BrunetkaKatka [0]
Dobrý den. Nevím kam mám napsat, tak píšu sem. Mám akvárium 40 litrů, založeno 26.6.2018. Dařilo se mu perfektně, rostliny rostly, žádná řasa.... hodnoty v normě, jen ph bylo trochu vyšší (7,4) prostě všechno perfektní, až mi to připadalo divné. No, pak jsem bohužel na 2 týdny odjela a pohroma byla na světě.Jakmile jsem se vrátila, akvárium bylo v hrozném stavu..tak trochu jsem s tím počítala, a tak jsem ho vyčistila a odkalila. Myslela jsem si, že se akvárium zase vrátí do původního stavu, ale nestalo se tak. Už je to asi 2 týdny od mého návratu a akvrárium je stále v katastrofickém stavu. Rostliny naprosto prěstaly jevit známky růstu, začly se různě kroutit a nemají hezkou barvu.. Zato se po celém akváriu hojně rozrostla zelená vláknitá řasa, které se nemůžu zbavit. Proto potřebuji rady.... jak dostat akvárium a hlavně rostliny zpět do původního stavu a zbavit se té vláknité řasy? Hnojit, nehnojit? Zatemnit akvárium? Měnit častěji vodu?
Pozn. Ryba je v akváriu pouze jedna - betta + jeden šnek neritina. Před odjezdem jsem hnojila Bioflorem od Rataje, jinak nic..
Děkuju za všechny rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2018 19:20 Žena Karcoolka [0]
Moje dosud zjištěné informace: tvrdost vody je měkká 0,5-1.3 mmol/l. Akvárium je Juwel Trigon 190. 190l (paní tvrdila 200,nezjišťovala jsem až teď), rozměry 98.5x70x60. Zadní dekorativni stěna je lepena řekla bych na silikonu přímo od Juwelu. Koukám,že mám špatně sestavený asi i filtr,nemám tam tu druhou bílou houbičku,hlavně paní říkal,že to prala v myčce,takže zničila všechny ty bakterie teda ,nemám je koupit nové ty druhy houbiček ve filtru,nebo teď už ne? A na te okrasne štěně se dělá nějaká červená rasa ,paní říkala že je to normální,že to vydrbe vždy kartáčkem. Taky mě napadlo,když budu měnit půlku vody jak radite,jestli nedat nové dno,nějaký ten písek spěchám vím,vyčkám na rady ,ale nechci o ty ryby přijít
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.08.2018 18:14 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Karcoolka
Chce to prezentaci jak psal Maq s co nejvíce údaji (fotky, popis techniky, ...). Dej fotky ryb (případně i techniky a rostlin), druhy (typy) určíme, ale třeba sumeček žraločí je v dospělosti hodně velká ryba, absolutně nevhodná do akvárií (ale běžně se prodává): rybicky.net/atlasryb/pangas_dolnooky
Parametry vody zjistíš buď na stránkách vodáren a pokud máte studnu, tak musíte mít rozbor.
Pro začátek by to chtělo často měnit vodu (30% ob den) a sehnat co nejméně náročné rostliny (na hladinu nebo plovoucí jako je růžkatec, egeria, pistia, salvinia, ...).
EDIT: S těmi velkými rybami co tam máš, Jirkova metoda bez filtru nebude fungovat. U velkých ryb je základem výměna vody (já měním 50% každý týden)! Možná tam máš i šnekožravou rybu. ;-) Jo a výměna vody se dělá pomocí hadice. Vypustíš z akvária přímo do záchodu (vany, na zahradu) a napustíš opět hadicí přímo z vodovodu přes redukci. Někteří začátečníci mají tendence i u velkých akvárií měnit vodu pomocí kyblíků. Je to hrozně pracné a pak hrozí, že brzy na akvaristiku zanevřeš nebo se na ty výměny vody vykašleš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2018 18:07 Žena Karcoolka [0]
No tak to už se těším,protože opravdu netuším,co dál. Fotku jsem nahrávala,asi špatně,hned jdu na to,každopádně díky,za první rady,jdu studovat jaké rostliny pořídit a šneky,jak jsem tak pochopila z clanku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2018 18:02 Maq Re: Karcoolka
Tohle asi bude chtít rozborku krok za krokem, položku po položce.
Za tím účelem je nejlepší tady zřídit prezentaci akvária, tam je místo pro fotky a všechny důležité údaje... no a pak Tě začnem rozebírat... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2018 17:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Karcoolka
dennikn.sk/…

“Základ pro zdravé akvárium je vědět, jaké rostliny jsou pro mě vhodné. Nechtít všechno hned. Být trpělivý. Pozorovat. U většiny lidí se problémy dají poznat už z vzhledu akvária.”

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 50

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68240x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium--problem?od=501