Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 41 Přejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2013 16:59 Cristine Re: romant
Dobře, tak dáme hladovku. Ještě jednou dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2013 16:15 R Muž romant [27987] Re: Cristine
Ne není, to bych to nedoporučoval. ;-) Zdravá ryba vydrží 3 týdny bez krmení bez problému. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2013 16:11 Cristine Re: romant
Díky za radu, dodržím, dám report jak to dopadlo.
Jen dotaz - není týden bez krmení moc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2013 14:39 R Muž romant [27987] Re: Cristine
Nechat tam kde jsou a denně měnit polovinu vody po dobu týdne, nekrmit nikoho ničím a další týden měnit denně 1/3 a začít lehounce krmit. Další týden už měnit jenom 2x týdně 1/3 a krmit normálka, tedy tolik co do 20 vteřin skonzumují. Filtr nechat nonstop v provozu, nic nečistit a rostlin klidně přidat, těch není nikdy dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2013 14:35 Cristine
Prosím o radu, akutně.
10 pavích oček, 4 pancéřníci, nezaběhnuté akva 30 l s filtrem, odstátou vodou a novým řádně propraným dnem - akva štěrk 3-5mm. Zasázela jsem tam rychle kytky.

Je pro ryby lepší dát je do holé 70 l třeba na 3 týdny jako do karantény (není tam filtr!!!) než se zaběhne akvárko, nebo je lepší je nechat v tom akva s filtrem? Kolik vody denně vyměnit v obou případech? Třetinu nebo více?

Zajistím na výměnu řádně odstátou vodu. Je to tvrdá voda ze studny, bez rozboru. Je vhodné ji i převařit, když je tvrdá a nevím nic o dusičnanech? Po převaření se na hladině mírně vysráží bílý povlak a ve varné konvici se dělá hodně kamene. Piškořkám se tu vždy dařilo ve vodě bez úprav.
Filtr není nový, ale že v něm něco přežilo se spolehnout nedá.

Krmit budu samozřejmě minimálně, jen co okamžitě sežerou.
Ráda bych se v dané situaci vyhnula úhynům. Díky za rychlé a konstruktivní rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 13:13 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Když čtu tu sestavu tak nepřidávat vůbec nic!!
54l a v nich čtyřpruhé, neonky, molly a pancíci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.05.2013 11:41 R Muž romant [27987] Re: cvrček
www.horacovoakvarium.cz/…
www.akvarijni.cz/…
Velmi stručně. Špatné zabíhání nádrže. Teď nedělat nic jinýho než výměny vody a to denně 1/3 objemu akva po dobu týdne, nikoho ničím nekrmit a po týdnu měnit obden, nový rybky nepřidávat, nejdříve až za dalších 14 dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 11:29 cvrček – Úhyn, nově založená nádrž
Zdravím fórum, po letech jsem si pořídil malé akvárko, jen tak pro radost a relaxaci místo TV :-) Týden po založení,s osmi rybičkami jsem dokoupil ale druhý den byla většina neonek pošlých a dnes jedna hokejka s dalšími dvěma neonkami opět mrtvá. Parmičky čtyřpruhé úplně bez problémů, black molly též, panceřníci taky ok.... Nevím jestli jsem měl počkat déle. Jedná se o 54l akvárko v sadě s topením a filtrem. Mám tam jen štěrk, pár umělých kytek a dutej samorost ze zveráku. Do vody jsem přidal Aquasafe.Stěch neonek mi tam zbyly jen 2, takže asi taky pojdou,jedna je normál v prostředku druhá pořád někde v koutě trucuje,Filtr jsem nastavil tak aby čistá voda nelítala až na víko, ale průtok je takže vzduchu by měly mít snad dost.Já už si nic nepamatuju,měl jsem před 30ti lety víc nádrží a vzduchoval jsem normál motorkama, ten filtr by snad měl stačit na takovej malej obsah.Prosím jestli máte radu, tak poraďte, je to už dávno co jsem o tom něco věděl...Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2013 09:01 Muž ludvik [1082] Re: Yirka
Jakou má spojitost tlak a teplota? Byť nějaká tam je, je zanedbatelná ... a já o tom nemluvil. Doporučuji přečíst znovu :-) Mluvil jsem o souvislosti výměn vody s praskáním akvárií, tedy pravidelné a relativně značné změny tlaků na sklo a spoje. Byla to ovšem jen myšlenka, nepodložená žádnou relevantní statistikou, zato následovaná smajlíkem.
Yirka napsal: Ta úvaha o praskání akvárií a značných rozdílech tlaků ve spojitosti s o několik °C rozdílnou teplotou vody jeví se mi býti poněkud pošetilá. hmm

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.02.2013 07:40 Muž Yirka [9126] Re: ludvik
Ta úvaha o praskání akvárií a značných rozdílech tlaků ve spojitosti s o několik °C rozdílnou teplotou vody jeví se mi býti poněkud pošetilá. hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 22:53 Muž kofejn [963] Re: ludvik
Každý týden (teď už je to dobry, když to není obden) tahám do druhého patra 50l. Na aklimatizaci jsou za dveřma do obýváku.
Na Horáce samozřejmě nemám, to je jiný level palec .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 21:08 Muž ludvik [1082] Re: Horác
Jo, to je také způsob. Ale třeba u mě bych si tím zabral jedinou volnou zeď. Tam někdy do budoucna chci ale větší akvárium - a napadlo mě to udělat vyšší a do spodní části nacpat zásobníky (barely, nebo nějakou stovku akva). Musím přiznat, že po čtení Horáce ... to je studnice informací nevídaná.
V každém případě si ale stojím za tím, že uchování většího množství vody je pro většinu akvaristů (koníčkářů, ne fanatiků jako Ičin :-) ) prostě problém. A jak je to náročná, člověka opruzující práce - ve výsledku ryby trpí víc, než trochou studené vody.
Já jsem taky nenavrhoval výměnu třetiny vody za studenou jedním velkým žbluňk, ale pomalounkým napouštěním. A to do větší plochy (kachním zobákem), ne rovnou z hadice tlustým proudem. Zkusím sehnat termokameru a uvidíme.

Mě to také přivádí na myšlenku, že praskání akvárií je způsobeno častou výměnou velkého množství vody. Ty rozdíly tlaků tam budou na spoje dost značné. Něco za něco :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 20:38 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: ludvik
Bydlím v bytě a dokonce i s přítelkyní pouze v jednom pokoji. Krom onoho barelu tady máme ještě 2 akvária, 2 terária a dvě malý paludárka ;) no moc prostoru pro život nám tady nezbývá :) Ale brzo bude místa víc (ale taky zvířat ;) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.02.2013 20:26 Muž Horác [3942] Re: ludvik
Já to onehdá vyřešil takhle :o) horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 20:23 Muž ludvik [1082] Re: Ičin
Asi nejsi z paneláku, co? :-)
Ičin napsal: Postavit to někam za dveře se dá snad kdekoli
Já to ještě v podstatě dělat můžu (ale tahat každý týden se mi to rozhodně nechce) ... single v 2+1 má místa dost. I tak ty dva barely jsou jak pěst na oko. Ale neumím si představit, že to dělám i v normálním "rodinném" bytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 20:12 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: ludvik
už párkrát se mi stalo že měly ryby problém s plynovým měchýřem, proto už to raději nedělám. Jestli to nedělá problém rybám tak to tak dělej klidně dál ;-) jsou to tvoje ryby. Podle mě prostě tropické ryby nejsou zvyklé na to aby se dostaly do tak studené vody, plavou proti proudu protože je to jejich instinkt, nezáleží jim na teplotě.
Já liju normálně teplou vodu z kohoutku, ale v paneláku nebydlím. Do některých akvárek dávám měkkou vodu co mám v barelech v garáži, ale před nalitím do akvárka ji dám ohřát dovnitř, nebo ji míchám s horkou vodou z konvice. Je jasný že je nejpohodlnější když to nemůžeš lít rovnou hadicí z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 20:09 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: ludvik
No já teda neměním 100 litrů, ale jen 50-70, ale vodu nechávám v barelu co se používá na kvašení ovoce(vodu at) - plastovej, průhlednej, 50 litrů. Postavit to někam za dveře se dá snad kdekoli
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 20:00 Muž ludvik [1082] Re: katterinecka
Když si odmyslím ty, co se jim koníček stal povoláním ... kde máme my ostatní nechávat těch cca 100 litrů? Tak možná balkón - a skoro polovinu roku by to stejně mělo teplotu jak z kohoutku.
Míchat s teplou z kohoutku leckdo nedoporučuje. Přitom v panelácích to má parametry pitné vody.
Průtokový ohřívač většinou není kam do té koupelny dát. Zkouším průběžně hledat nějaký malý s termostatem a nenacházím.
Takže fakt zbývá jen ten můj pomalý způsob dolévání studené přímo z kohoutku.
katterinecka napsala: když nalíváš vodu do akvárka, tak ryby často rády plavou přímo do toho proudu, což může být u 6ti stupňové vody dost problém
Mimochodem myslíš, že kdyby jim to tak vadilo, že by do toho proudu lezly? Odsud podsud, ale nervy mají také, poznají teplo a chlad.
Za těch X let co jsem se tomu nevěnoval se z akvaristiky fakt stala věda co dokáže odradit ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.02.2013 19:54 Muž Louka [49]
Takže všem děkuji za rady,zkušenosti a postřehy.
Zhrnu to asi takhle.Koupím ještě jeden kýbl.Do jednoho dám vodu na odstátí a druhej den budu do druhého odkalovat.Chemiji co mi zbyla dám na poličce dozadu a budu sledovat jak mi to prosperuje.Ještě jednou dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:34 Muž Yirka [9126]
Já tedy měním cca 50 litrů a napouštím přímo z kohoutku hadicí do nádrže. A přiznám se bez mučení, že žádnoz teplotu neslaďuji. Teplota klesne tak mo 2°C. A rybky, ty tu studenější vodu milují. Při napoštění chodí pod hadici nejen pancéřníčci, což by bylo pochopitelné, ale i skalárky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:24 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: Louka
Tak to sem reagoval na jiný příspěvek nebo jejich kombinaci :) prostě někde bylo že někdo mění 15 litrů a voda má 6 stupňů. To mě hlava nebrala.
Chlór v akváriu nadělá víc škody než užitku. Stabilita vody je důležitější než teoretické zabití nějaké škodlivé bakterie. V kvalitní vodě jsou ryby dostatečně odolné a s případnou bakterií si hravě poradí. Jakmile začne kvalita kolísat (klesat) tak se zdravotní problémy vyskytnou velice snadno i při desinfekci vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.02.2013 18:22 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Louka
chlor bakterie zas tak neovlivní, v té koncentraci v jaké ho tam budeš lít. V poslední době se i rozmáhá praní filtru ve vodovodní vodě a stejně to nitrifikační bakterie přežijí. Vyšší koncentrace mohou být škodlivé přímo pro ryby, ale chlor z vodovodní vody obvykle brzo vyprchá (urychlí se to tou sprchou). Jsou lidi co mění i větší množství vody rovnou z kohoutku bez problémů. Chemie na odstraňění chloru není nutná, jde to v pohodě i bez ní.

Pokud chlor zabije nějaké bakterie, jak ty "dobré", tak ty "špatné", některé zahynou, některé přežijí. Pokud mají "zárodky nemocí" příznivé prostředí budou se šířit dál a nějaká trocha chloru jim v tom nezabrání. Tak myslím že tyhle teorie jsou trochu o ničem, pokud chce mít někdo sterilní prostředí tak se to moc neslučuje s akvaristikou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.02.2013 18:22 Muž grunda [1781] - Cichlidy
já napouštím do cca 800 litrového akva každý týden cca 200 litrů vody přímo z kohoutku - prostě si namíchám teplotu baterií a vše je O.K.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:21 jamajcan
O úpravě vody něco málo vím a připadá mi prostě nesmyslné si lít do akvária vodu,která obsahuje látku určenou k likvidaci mikroorganismů.I když po čase z vody vyprchá,svoje stačí nadělat.Filtry taky nepereme ve vodovodní vodě.Kdo chce,at si lije vodu z vodovodu přímo do akvária,je to každého věc.Já zůstanu při dolívání vody odstáté.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:17 Muž Louka [49] Re: Ičin
Já nemám problém s teplotou.Kýbl má po tom co den stojí max -jeden stupeň oproti akvárku a to si myslím že je v pohodě(samozřejmě přilitím 1 litru teplé vody by to asi stouplo i nad akvárko)při mém objemu výměny mě spíš zajímala ta problematika s chlórem.Jak moc je škodlivej a nebo naopak prospěšnej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:11 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: ludvik
když nalíváš vodu do akvárka, tak ryby často rády plavou přímo do toho proudu, což může být u 6ti stupňové vody dost problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:11 Muž Ad@m [1051] Re: Louka
Chlór samozrejme zabíja aj iné baktéria, ale záleží na koncentrácii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:09 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Těch 5 stupňů je opravdu dost podstatný rozdíl.
Ale osobně nějak nemůžu pochopit jaký je to nepřekonatelný problém nechat ten kýbl (a půl) stát půl dne někde v pokoji. Nebo do něho přilít litr horké vody. Když někdo mění 200 litrů, tak chápu, že odstání je problém, ale pokud se jedná o 15 litrů, tak tomu nerozumím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:09 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Louka
já dávám vodu rovnou z vodovodu a žádné negativní poznatky nemám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:08 Muž Louka [49]
Takže jestli to chápu dobře když náhodou zapomenu nechat odstát vodu tak mám klidně napustit vodu do kýblu přes sprchu a neměl by to být problém.
Samozřejmě o stejné teplotě

A s tím chlorem jak psal Zoidik - sice nějaké nitrifikační bakterie zabiješ, ale v této souvislosti mě napadá druhá otázka, a myslím, že se to tady i někde řešilo, že chlor je jak známo desinfekce, zda nezabije i škodlivé bakterie nebo některé zárodky nemocí.

Jestli to takhle funguje tak přes sprchu a žádná chemie mi připadá jako dobrý nápad.Co vy na to?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:04 R Muž romant [27987] Re: ludvik
Jasná zpráva. X-) On si tu, či onu metodu musí každej otestovat a dostat to tzv. do oka a pod kůži a potom je to relaxační záležitost. :) Nicméně tazateli, začátečníkovi, je dobrý doporučit to teplotní sladění, ono to může velmi lehce svádět k takovýmu žoviálnímu podcenění, který může generovat nějakou větší chybku a to bych velmi nerad. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.02.2013 18:03 jamajcan Re: ludvik
Tak to já bych snížení teploty o 5°C viděl narozdíl od Tebe,jako docela velký problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 17:56 Muž ludvik [1082] Re: romant
romant napsal: No vidíš, jednou nenapíšu "teplotně sladěnou" a už jsem kárán. ;-)
Na druhou stranu - vyměním-li 30% vody 24 stupňů za 6, klesne mi celková teplota na necelých 19. Budu-li tedy napouštět pomalu, aby zabralo topítko (a vlastně i pokojová teplota), neviděl bych to jako zásadní problém. Myslím u běžných rybek, nějaké extranáročné specialitky nepočítám. Když začne v pralese pršet, prší dva měsíce v kuse, tak to také klesne ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 17:06 R Muž romant [27987] Re: jamajcan
No vidíš, jednou nenapíšu "teplotně sladěnou" a už jsem kárán. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 17:04 jamajcan Re: romant
I když třeba ne kvůli chloru,tak určitě kvůli teplotě to tak záhy udělat nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:10 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Louka
Osobně vodu při výměně odstátou nenechávám a jak ji naleju v koupelně do kýblu, tak ji během pár vtěřin liju do akvárka. S tím chlorem sice nějaké nitrifikační bakterie zabiješ, ale v této souvislosti mě napadá druhá otázka, a myslím, že se to tady i někde řešilo, že chlor je jak známo desinfekce, zda nezabije i škodlivé bakterie nebo některé zárodky nemocí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.02.2013 16:08 R Muž romant [27987] Re: Louka
Natoč tu měněnou vodu přes sprchu a budeš možnost problémů způsobených chlórem eliminovat na minimum a vodu takto "získanou" lze používat velmi záhy po natočení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2013 15:19 jamajcan Re: Louka
A trošku Tě opravím,nejsou to nutrifikační bakterie,ale nitrifikační bakterie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2013 15:14 jamajcan Re: Louka
Chlor se přímo užívá k desinfekci vody,takže odpověd na Tvou otázku je,chlorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 15:12 Muž Louka [49]
Pokuď se stane že nemám zrovna odstátou vodu a vyměňuji s obsahu 60litrů 15litrů.
Samozřejmně že voda má +/- stejnou teplotu , ale jedná se mi o to jestli nalít neodstátou vodu do AQ bez přípravku na odchlórování nebo sním.Jak působý chlór na nutrifikační bakterie?Zajímalo by mě jestli nutrifikační bakterie víc zabiju nějakým přípravkem na úpravu vody nebo chlorem?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2013 12:02 R Muž romant [27987] Re: melrok1
Pokud to není třeba voda z osmózy, tak s mírným přihnojením lze počítat, každý rozbor vody je toho jasným důkazem, je ale otázka do jaké míry je to pro tu či onu nádrž dostatečný, ale to záleží i na dalších faktorech jenž růst rostlin dokáží ovlivnit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2013 11:33 Muž melrok1 [13] - Živorodky
vymenou vody sa hnoja rastlinky ? o aky princip tam ide ? zatial som na to nenarazil este je to zaujimava informacia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 20:59 Muž Louka [49] Re: romant
dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 20:56 R Muž romant [27987] Re: Louka
Teď zádný hnojivo do vodního sloupce, když hnojivo, tak něco do dna pod kořeny rostlin, ono tou častou výměnou vody budeš taky trošku hnojit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 20:54 Muž Louka [49]
Vým že už jsem asi otravnej,ale ještě jedna otázka....měl jsem v plánu tam nalít aji hnojivo(sera florena).Nebude se to s tím nitrivcem být?Jen abych zase něco nepokazil.Ještě jednou dík za trpělivost a rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 20:29 R Muž romant [27987] Re: Louka
Jasně stačí ti obyč. bublifuk a vzduchovací motorek a máš hotovo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 20:26 Muž Louka [49]
On by mi ho asi aji nechal,ale to bych musel asik dokoupit filtr že?Jinak by to asik nefungovalo?Kdysi jsem AQ měl,ale nikdy jsem neměl karanténí nádrž.už je to pěknejch let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 20:15 R Muž romant [27987] Re: Louka
To půjčený akvo si buď nech a nebo si pořiď svoje a měj ho jako karanténu, to se vyplatí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 20:14 Muž Louka [49] Re: romant
Dobrá zítra nitrivec pak za dva dny výměna vody a vpuštění přeživších.pak každej den vyměním 15Litrů odstáté cca 1týden a nechám to měsíc zaběhnout.A potom opatrně s dosazováním dalších(hlavně zase nepřerybnit).jen se ujišťuji,protože co jsem zažíval od začátku ledna to už nechci :-( buď to dělat pořádně nebo se na to vys..t!Taky každej den čtu po tomto foru zhruba tak 3hodiny.Snad to bude OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2013 20:02 R Muž romant [27987] Re: Louka
Tak, výměny vody se netřeba bát a měnit klidně i víc, ale ty 3 rybky to budou dobrý zajížděcí obyvatelé. Další ryby přidej až tak po měsíci, až to bude tutovka a měnit vodu se v tu dobu nemusíš stydět. ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [41] ...... 50

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68242x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium--problem?od=2001