Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2021 20:48 Muž mojzas [9] – Uhnívání rostlin
Zdravím a přeju hezký Nový rok.
Potřeboval bych radu. Už cca měsíc a půl mám nové 200l akvo a některé rostliny mi neustále uhnívají od země. Snažil jsem volit nenáročné rostliny. aspoň tak to bylo prezentováno na webu. Na druhou stranu některé rostou jak plevel a už dvakrát jsem dělal prostřih. Na dně je štěrk frakce 2-4mm a pod tím substrát. Ve štěrku je přidané i hnojivo. Uhnívají mi Proserpinaca palustris Cuba, Pogostemon stellata broadleaf, Bacopa caroliniana. Zkouším i nenáročnou kobercovku ELEOCHARIS MINIMA, která má tendenci se pomalu rozrůstat, ale zároveň zahnívá od vrchu. Mám světlo chihiros led s975, teď jsem přidal další cca 60W rgbw vlastní výroby. Nejedu to naplno. Nicméně zahnívání nebude problém světla si myslím. NO2 0,1 mg/l což mě nepřekvapuje vzhledem k zahnívání rostlin. Voda Ph7 , KH 7, NO3 8mg/l, Fe cca 0,05mg/l. Mám kapalné testy, takže by to mělo sedět. Mám pocit, že mi dělá neplechu dno, kdykoliv do něj rýpnu pár centimetrů. vychází z něj bubliny, v podstatě kamkoliv. Díky za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2020 10:51 Muž _Rob_ [80] Re: Andy719
Ancistruse musíš krmit stejně jako každé rybky. Nejsou to žádní vyhledávači odpadu a zbytků. Pro 4 stačí ze začátku jedna tableta nebo kousek okurky. Ale na to už je pozdě :) a jak píše kolega ze začátku klidně 2x týdně měnit vodu.

Pokud je voda podle testů ok, klidně je tam dát můžeš. Dělám to taky po založení nového akvária už 20 let a nikdy mi nic nechcíplo. Vlastně si ani nepamatuju, kdy sem lovil nějakou pošlou rybku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.12.2020 18:01 R Muž afc1886 [14685] Re: Andy719
Žádné zajížděcí rybky nepotřebuješ, stačí tam mít šneky a potom pěkně vyčkávat. Když už jsi tam ty rybky dal, tak to chtělo měnit vodu mnohem častěji než jednou týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2020 17:16 Muž Andy719 [2] – Úhyn ancistrusů
Ahoj,

20.11. jsem založil akvárium (komplet nádrž vč. techniky, dna a rostlin - viz má prezentace). Kromě Seachem Floursih na rostliny a bio-boostu bez filtru jsem tam žádnou další chemii nedával. Asi po dvou dnech se mi udělal bílý zákal, který však zcela zmizel cca 5. den. Zároveň se mi na dekoraci, kořenu, udělal takový bílý povlak, ale ve fóru jsem se zde dočetl, že to by nemělo být nic hrozného, že musím být trpělivý a zmizí to samo.

Po týdnu (27.11.) jsem šel do místní akvaristiky, odkud mám ty kořeny, na nichž se mi udělal ten bílý povlak, načerpat inspiraci a zeptat se právě na ten bílý povlak na kořenu. Prodavač mě taktéž ujistil, že to zmizí samo + mi řekl, že s tím pomohou ryby a doporučil mi nákup ancistrusů. Když jsem se ho ptal, jestli na ně ještě není brzo (týden po založení), ptal se mě na ten počáteční bílý zákal, a když jsem mu řekl, že zákal je už pár dní pryč, ujistil mě, že je to ok a ancistruse tam můžu nasadit. Vím, že první ryby mohu nasadit až po měsíci, ale že můžu pár zajížděcích rybek nasadit dříve.

Dle jeho tipu jsem proto zakoupil 4 ancistruse - takové ty úplně obyčejné. Zároveň jsem se ho i ptal, jestli je mám něčím krmit a on mi řekl, že ne, že si potravu obstarají sami. Bohužel mi všechny 4 ancistrusové postupně uhynuli, včera (5.12.) odešel do věcných lovišť poslední kousek :( Nevíte, čím to může být?

PH se mi pohybuje v intervalu 7-7,5. Test na dusitany vychází jako čirý (nitrit test od Aquaru), přičemž čirá se dle přiložené stupnice = 0 NO2 mg/l. Dle testů by voda proto měla být ok - nijak extra nesmrdí, nemám tam žádné řasy, teplota je 25,5... Jediný viditelný problém je ten bílý povlak na kořenech a navíc se mi zdá, že má voda mírně hnědé zbarvení (měním cca 1/4 vody 1x týdně), ale to jsem taky přisuzoval kořenům.

Nasadil jsem ty chudáky ancistruse moc brzo? Anebo byl problém v tom, že jsem je dle tipu prodavače nekrmil a oni si tam třeba nenašli nějakou potravu, když to je stále dost čerstvá nádrž? Anebo to může být v něčem jiném?

A mám s nasazením dalších zajížděcích rybek čekat, nebo tam něco málo můžu zkusit nasadit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.10.2020 18:13 Muž vlka [3453] Re: Nitram18
Klidně na rozběh použij spoustu Růžkatce (Ceratophyllum demersum) nebo Morovinky (Egeria densa). Nech je tam jako plovoučky a kdykoli je můžeš dát pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 13:11 Muž Nitram18 [0] Re: vlka
Ano akorát jsem se nad tím zamýšlel. Mám naplánované asi ještě dvě. Jednu střední/vyšší dozadu a zkusit něco kobercového. I když budou asi náročnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.10.2020 12:53 Muž vlka [3453] Re: Nitram18
Čauky, jak píše Guppy a ještě bych přidal rostlinek, hodně přidal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.10.2020 10:33 R Muž Guppy [2280] - Rostliny, paví očka, malé cichlidyRe: Nitram18
Časem a výměnami vody ten zákal zmizí. Je to normální a neškodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 10:31 Muž Nitram18 [0] – Hnědý zákal - kořen
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, jsem tu nový ještě jsem ani nevyplnil profil. K akvaristice jsem se po letech vrátil a poprvé jsem do malé nově založené nádrže zkusil dát kořen z akvaristiky. Dva dny jsem ho máchal ve vodě a při založení se nadruhý den voda lehce zakalila do hněda. Z dálky přes sklo to vypadá zeleho/hnědá ale po třech dnes jsem vyměnil trochu vody a v kbelíku byla hnědo/žlutá. Prvotního mléčného zákalu jsem se zbavil, voda je čirá. Voda je namíchaná řád/děťovka 60/40. Mám tomu dát šanci a čas nebo zkusit nějaký přípravek? Dávkuju jen nitrifikační/dentrifikační bakterie. Akva zatím bez ryb. Svítím 7h. Dík za tipy
Martin
V příloze foto při napuštění a zákal.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2020 08:18 R Muž ctibum [6921] Re: Muhyng
AD dno, držel bych rad Jarryho. Osobně bych začal znovu, křemičitý písek frakce max 1 mm, jemnolisté a drobné rostliny například rybicky.net/atlasrostlin/eleocharis_parvula rybicky.net/atlasrostlin/recanka_guadalupensis nebo rybicky.net/atlasrostlin/hemianthus_micranthemoides tu mám ve "26" jako stonkovku vzadu.
Prostě všechno malý, v miníčku to opticky zvětší prostor...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2020 07:37 Muž Muhyng [1] Re: ctibum
Ďakujem! hop Fakt by mi nenapadlo hľadať to pri chorobách. Už som to prečítal. Teraz ešte poraďte, čo s tým dnom :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2020 07:27 R Muž ctibum [6921] Re: Muhyng
No, žil jsem v domnění, že se tam o postupu rozepisuje víc... www.horacovoakvarium.cz/…

EDIT www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2020 00:10 Muž Muhyng [1] Re: ctibum
Trochu z každého. Snáď si nemyslíš, že to sfúknem na posedenie. Keby pod tou fotkou bol link na článok, tak sa samozrejme prekliknem. Ak to bolo niekde v Poradni, tak je zrušená.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2020 23:09 R Muž ctibum [6921] Re: Muhyng
Četls ten Horácův web, nebo sis jen prohlídnul obrázky..? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2020 21:35 Muž Muhyng [1] Re: vaclav
Zase možno blbá otázka - tie matice už ostanú na rastline “na furt”? Lebo keď sa potom rozkorenia do substrátu, nebolo by bohviečo ich vyhrabať, dávať to dole... bez nejakého poškodenia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2020 21:29 Muž Muhyng [1] Re: Jarry
Hodil som ten substrát do kalkulačky a pr rozmeroch akvária a 2l starého dňa a 2l profi spolu to vychádza na priemernú hrubku substrátu 5cm. Vravíš, že by stačilo 2-4, teda priemerne 3cm. Mám sa pokúsiť nejako šetrne odobrať profi soil a pridať časť starého dna? Alebo cez sito vypláchnuť organické časti starého dňa a nechať len kamienky? Kľudne buďte konkrétni :)
Inak ma teší, že po vybratí koreňa a dennej výmene cca 3l vody je voda už pekne číra, menej ju cítiť a filter ide úplne na parádu.
Pozeral som aj na tie stonkovce a niektoré neviem neviem, by ma snáď vyhnali aj bytu. Ale tú lobeliu cardinalis a limnophila sessiliflora skúsim zohnať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2020 11:32 Muž Jarry [1437] Re: Muhyng
Stonkovky, které mám vyzkoušené v malém akváriu (37l) v čistém křemičitém písku prakticky bez hnojení. Rychle rostou, jednoduše se udržují, stačí občas ostříhat. Pokud jsou již hodně zařasené, je potřeba vytáhnout a zasadit horních třeba 10cm rostliny.
rybicky.net/atlasrostlin/rotala_rotundifolia
rybicky.net/atlasrostlin/bacopa_monnieri
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/hydrocotyle_tripartita
rybicky.net/atlasrostlin/lobelia_cardinalis_mini

Na ten kořen můžeš kromě anubiasu přilepit/přivázat třeba i kousek mechu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2020 11:22 Muž Muhyng [1] Re: Jarry
OK, pouvažujem nad tým. Inak, mám z toho celkom hokej. V návode sa niečo píše a v zásade to doporučuje len výrobca hmm Napr. to dno - pôvodne som mal kúpené len tie guličky Profi Soil, potom pozerám na obal a rýchlo som šiel kúpiť aj Staré dno. Mám pocit, že by som väčší úspech zožal, keby to Staré dno nepoužijem vôbec. Teraz idem dať na profesia.sk inzerát, že hľadám Popolušku, ktorá to roztriedi :)

Zeleninu som vyberal podľa popisu a fotiek, samého ma trošku prekvapilo, aké giganty dorazili. Napr. Cryptocoryne becketii - "Listy jsou kopinaté, 7,5-12 cm dlouhé a asi 2-3 cm široké." Na fotke chutná malá rastlinka a potom dorazia 20cm lopúchy smich Čo sú stonkovky? Nešiel by pridať link na konkrétnu rastlinu z atlasu? Vzhľadom na moje skúsenosti to musí byť niečo nenáročné, odolné a lacné, aby ma potom nemrzelo, keď to nebude odolné dosť :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2020 13:57 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: silviebaris
www.horacovoakvarium.cz/… Je úplně jedno jestli budou rezavé nebo ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2020 13:47 Silviebaris Re: Muhyng
otázka na Horacomatky - nejako som sa nedoklikal k detailnému opisu - to nebude vadiť hrdzavé železo v akváriu?...Existují nerez matice.. www.horacovoakvarium.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2020 12:02 Muž Jarry [1437] Re: Muhyng
Skladba rostlin je dle mého zcela nevhodná na tak malé akvárium, všechno jsou to velké rostliny, navíc zatím v emerzní (suchozemské) formě, listy se začnou rozpadat, než začnou růst listy podvodní a z toho bude další bordel. Spousta hnojiva a vodiček, já bych asi doporučil začít znova a trochu jinak. Většinu rostlin bych někomu daroval, vyházel bych ze dna kuličky (a asi i to staré dno), celkově bych snížil výšku dna na 2-4cm a pořídil rostliny vhodné do takto malého akvária. Klidně bych tam vrátil ten kořen, přilepil bych na něj anubias (ty se nesází do substrátu), k tomu bych nechal jeden Echinodorus, jestli tam máš nějaký menší druh a doplnil to drobnými stonkovkami. Určitě si načti, jak se jaká rostlina pěstuje, jaké dorůstá velikosti atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2020 11:30 Muž Muhyng [1] Re: Anthrax
Fotka k příspěvku Novinky:
- koreň som vybral, nemal som to srdce pozerať na ten humus. Nechám ho niekde namočený mesiac, dva a uvidím, čo sa s ním stane
- vypláchol som filter, bol plný toho slizu, teraz zase šlape
- opakovane som vymenil časť vody
- rukami som očistil rastliny ako som vedel, mali to nachytané všade. Kryptokoryny sa už začínali rozpadávať, teraz to vyzerá, že rozpad sa zastavil
- kúpil som odkalovač Tetra GC30 aby som ten bordel nasal z dna. Zdá sa mi, že nasávacia rúra je príliš dlhá. Proste môj vodný stĺpec je pomerne nízky na počiatočné zaplavenie a neskôr, keď hladina ešte poklesne, začne nasávať vzduch cez netesnosť okolo spoja tých dvoch žltých kusov. Je v pohode z neho trošku odpíliť?
- otázka na Horacomatky - nejako som sa nedoklikal k detailnému opisu - to nebude vadiť hrdzavé železo v akváriu?
- nebolo by jednoduchšie zasadiť rastliny v tom deravom kvetináči? Proste to pichnúť do substrátu a trochu prihrnúť...
- asi trápna otázka - keď pohnem nejakou rastlinou, z dna idú bublinky. Je to OK? Aj pri bočnom skle v substráte nejaké vidno
- finálna otázka - koľko životov trvá vypestovať také akvárium ako Horac? stydim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2020 07:39 R Muž Anthrax [4786] Re: Muhyng
To nedovedu říct kolik vody a jak často. Nic proti vyššímu dnu, to zpravidla ničemu nevadí. Nicméně staré obsahuje hodně organického bordelu. Neměl jsem ho ale když koukneš na zkušenosti lidí tady rybicky.net/forum/16659 , tak to není žádná sláva. Obzvlášť pokud se do toho musíš znovu dosazovat rostliny.
Pokud ti nějaká rostlina nechce držet ve dně, tak použij horácomatku. www.horacovoakvarium.cz/… :-)

Větší molitan by mohl pomoct, ucpe se to za delší dobu než teď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2020 06:05 Muž Muhyng [1] Re: Anthrax
OK. Začnem meniť vodu. Toho starého dňa sú tam 2l, rovnako aj Profi soil-u. Nezdalo sa mi to moc veľa, podľa návodu skôr málo. Kým som nezačal sadiť, potom som bol rád že má čo držať rastliny. Aj tak niektoré vyplávali a musel som ich zasadiť znovu.
Koľko vody a ako často meniť?
Filter som chcel nechať zabehnúť, v pláne je 1 rybička. Teraz skôr uvažujem nad nejakou formou “hacku” - vytlačiť si na 3D tlačiarni niečo ako spodok filtračnej hlavy a nasadiť to na môj filter spolu s nejakým molitanom. Možno by fičal lepšie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2020 00:28 R Muž Anthrax [4786] Re: Muhyng
Zmizí to do pár dnů, max. týdnu samo. S pomocí okružáků to bude o něco rychleji.

Být tebou, tak začnu měnit pravidelně vodu. To staré dno totiž není žádná výhra v takovém množství. Aby to neskončilo v řasách.

Nevím nakolik potřebuješ „lepší“ filtr a natož s ním přivzdušňovat, když tam nemáš ryby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2020 00:22 Muž podlaha [7] Re: Muhyng
Ahoj,

S tím kořenem si vůbece nedělej starosti. Ten povlak je u nově založených nádrží normální, je to nějaká houba/plíseň či co, ale neškodná. taky jsem to měl, při výměně vody jsem to svinstvo odsával hadicí, a i když se třeba udělalo nové, po cca měsíci od založení to zmizlo. Už nevím jestli to snad i žraly ryby/krevetky nebo to zmizlo ještě před nasazením, ale každopádně to zmizlo.

S tím tvým filtrem to je jiná věc, jestli po 5ti dnech ztrácí výkon téměř na nulu, to není úplně v pořádku.
Pořádně ho prohlédni, pokud možno rozeber co jde, vyčisti - vyždímej pořádně houbu atd. a koukni na vrtulku, jestli ji něco nebrzdí a jestli se může volně otáčet.

EDIT:: teď jsem koukl jak vlastně vypadá ten filtr. No za mě je to teda hodné malé, těch filtračních médií tam asi moc nevejde. Jak radí ostatní, raději bublifuk nebo molitan s čerpací hlavou. Případně i závěsný a dát do něj jak molitan tak třeba pemzu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2020 00:21 Muž Maro_s.12 [96] Re: Muhyng
Nie stačí pri odkalovani po tom prejst a ono sa to pěkně odsaje a zmizne to nemusíš nic vyberat. Plus minus za mesiac to mne osobně zmizlo z každého korena.

www.rostlinna-akvaria.cz/…

Tu máš adresu tam si mozes najst nějaký dobrý stoja skoro nic a nie su vobec drahé vyber si podla rozmerov a niekde blizko tvojho bydliska si ho kup majú ich vsade
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2020 00:06 Muž Muhyng [1] Re: Maro_s.12
Čiže keď nechcem prisavniky, tak mám koreň pravidelne vyberať a mechanicky to odstraňovať? “Časom zmizne” by sa dalo definovať ako týždeň, mesiac, rok...?
Tú techniku by som možno potreboval viac konkrétne. Aby som nevyhodil peniaze za ďalšiu nefungujúcu blbosť. Alebo fungujúcu perfektne, ale príliš nahlas. Napr. ten môj Aquael je tichučký, len asi slabučký. Zajtra umyjem koreň, dám ho do vedra, prepláchnem filter a uvidím, či sa zase tak skoro upchá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2020 23:32 Muž Maro_s.12 [96] Re: Muhyng
Ahoj. Ten koreň ako každý koreň ktorý je suchý a nenasiaty vodou vždy na povrchu po namočení vytvori ten biely povlak. O nic ale nejde není to nijak škodlivé dá sa to lahko odstranit hadicou a odsavanim a casom to zmizne. Mne s tým pomohli ancistrusi. A ten filter sa asi velmi rychlo zanáša to casom každý filter a preto straca tah. Najlepsia volba je vždy cerpacia hlava plus kocka molitanu. Kup si nějaký malý bublifuk do toho objemu dáš za to 5 eur dohromady a máš pokoj na niekolko mesiacov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2020 22:16 Muž Muhyng [1] – Prosim o radu s akvariom
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,
pred 5 dňami som založil akvárium. Akvárium ma vnútorné rozmery š34xh24xv30cm, je v ňom momentálne cca 20l vody. Na dne je substrát priemerne 6cm, spodná polovica je Staré dno, nad tým Profi Soil. Profi Soil bol predtým namočený pár dní vo vode. Ako dekoráciu som dal dnu koreň Amano kúpený v akvaristike, bol cca dva týždne namočený vo vedre (púšťal farbu a aj teraz trochu púšťa), niekoľko krát kefkou očistený a uvarený v slanej vode. Voda v akváriu je asi týždeň odstáta vodovodná voda. Zasadil som som 9 rastliniek, všetko nenáročné kusy - 5 echinodorov, 3 kryptokoriny, 1 anubias, pod každú šla gulička Bivoja (min. 1 kryptokoryna už púšťa nové listy). Do vody som pridal Bactoesex a Bio Nitrivec a neskôr trošku vločiek pre ryby. Filter je Aquael Fan Mikro Plus (podľa predavača v obchode aj podľa obalu mal stačiť…) a svetlo je 6W LED Repti Planet. Ak ma neporazí, časom do akvária pôjde nejaká samotárska rybička. Lebo:
- koreň je kompletne pokrytý niečím slizovitým, mliečne priesvitným jemným sopľom do vzdialenosti cca 5mm od povrchu. Mal to na sebe aj vo vedre, očistil som to, potom som ho vyvaril, znovu sa to spravilo, znovu som očistil…
- filter – zo začiatku išiel ukážkovo, ale teraz akoby strácal dych. Hlavne čo sa prevzdušňovania týka. Prvý deň robil bublinky ako drak, až som ho radšej trochu priškrtil. Ale odvtedy kontinuálne klesá prietok, ale hlavne už nie je schopný ťahať do vody vzduch. Ráno som ho prepláchol v troche vody z akvária a teraz večer sa už voda skoro nehýbe, o nejakom vzduchu nehovoriac. Neviem, či sa filter zaserie tým slizom, alebo prečo sa to deje. Mám pocit, že to navzájom súvisí, kým nebol sliz, filter išiel.
Takže, poraďte prosím, čo s tým, ideálne nenákladné riešenia.
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   25.05.2020 16:18 Muž Roger [1873] Re: Rol!itjAnek
Za mě vám teď dávám palec postavili jste se k tomu čelem a to je dobře, po dlouhé době vidím někoho kdo si dal říct bez vytáček, držím palce ať se druhý pokus podaří, všichni tu rádi poradí bez urážek, bez posměšků a dalšího podobného chování který je zvykem například na fb skupinách. Pokud budete cokoliv potřebovat, kdokoliv ze zkušenějších rád poradí, popřípadě pošle odkaz na co je třeba. Ať se daří, a apeluji na tu prezentaci, to je první krok k úspěšné cestě, infor o akváriu, správně vyplněný deníček vám zpětně dost připomene a leckomu pomůže aby vám mohl adekvátně poradit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   25.05.2020 15:23 Rol!itjAnek Re: ZDRI
Moc děkujeme všem za rady, rybičky jsme se rozhodli vrátit zpět do obchodu a založit akvárium od začátku. Skočili jsme do toho po hlavě aniž bychom si o tom něco pořádně přečetli a zjišťovali jsme informace jen ve zverimexu ve kterém jsme rybky kupovali, což byla chyba. Ještě jednou chci všem poděkovat za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.05.2020 14:58 R Muž afc1886 [14685] Re: Rol!itjAnek
Vše podstatné už zaznělo, tak jen doplním, že než rybky vrátíš nebo daruješ, tak prováděj každodenní výměnu části vody. A neboj, něco tady načteš a ono to půjde. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.05.2020 13:33 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: ZDRI
Přesně nakopat do pr....le,ale zepředu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   25.05.2020 13:30 Muž ZDRI [1415] Re: Rol!itjAnek
tone Tady je opravdu všechno špatně:
- do takhle malého akvarka absolutně nevhodné ryby
- navíc pro ně špatné dno - příliš hrubý a ostrý štěrk
- kytky radši neřeším, evidentně jich je podle fotky málo a v tom štěrku stejně neporostou, místo nich tam "straší" a zabírá prostor ta nevkusná plastová dekorace...
- nové, nezajeté akvárko, příliš brzo nasazené ryby (neměly by se nasazovat za týden, ale cca za měsíc po založení)
Toho blba, který Ti doporučil Mřenky nádherné do 30-l akvarka nakopat do p....e, i když to teď nějak zubynehty udržíš při životě, do budoucna to stejně bude špatné. Osobně doporučuji okamžitě vrátit/darovat ryby a celé akvárko v klidu založit znovu (s normálním pískem). A před tím si přečíst místní témata pro začátečníky, popř. se poradit o tom, čemu nerozumíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   25.05.2020 13:12 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Rol!itjAnek
Tohle je další nádrž z kategorie "skoro všechno špatně". Najdi někoho, kdo si ty mřenky vezme (třeba ve vlákně "daruji") a začni komplet znovu. Vyhodit to dno, co tam je a místo něj křemičitý písek. Dát pryč to cimbuří nebo vrak nebo co to je. Rostliny to v kýblu týden vydrží, mezi tím nádrž založ znovu, dej víc rostlin a pak tak šest týdnů počkej, než si pořídíš nové ryby. A určitě už ne mřenky, ani skaláry, ani čichavce, ani arowany, ani ancistruse, ale fakt jen ty razborky nebo modré neonky nebo případně jednu bettu a už nic víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   25.05.2020 12:52 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Blackie89
To máš pravdu. Souhlasím.Jen teď musí vyřešit akutní stav. Bílý zakal=nálevník=nedostatek kyslíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   25.05.2020 12:46 Muž Blackie89 [493] Re: Rol!itjAnek
Zdravím.
Ty mřenky nádherné tam opravdu nemají co dělat v žádném případě!!! rybicky.net/atlasryb/sekavka_nadherna
Ty další ryby nejspíš také ne...
Nejlepší by dle mě bylo, buď zkusit ryby co nejrychleji prodat, třeba tady: rybicky.net/inzeraty/
A nebo darovat: rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku
Potom počkat až se akvárium opravdu zajede a potom případně sehnat do tak malého akvária rybičky typu: rybicky.net/atlasryb/razborka_bornejska
nebo 1x rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
případně krevetky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.05.2020 12:44 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Rol!itjAnek
Za prvé udělej prezentaci nádrže. Za druhé zkontroluj teplotu. Za třetí přidej vzduchování. Pokud nemáš tak vývod filtru do úrovně hladiny. Za další už si nech odstát aspon 15 litrů vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2020 12:19 Rol!itjAnek – Prosím o pomoc !!
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, máme veliký problém. S přítelem jsme si pořídily 30 litrový set, kde by mělo být vše potřebřené. Doukoupily jsme žive rostliny a osazeli akvarko sme rozběhnuly do provozu. Po 24 hod. jsme vypustily rybyčky do akvaria 6 parmiček. Rybyčky mi příjde že byli v šoku a to jsme uďělaly vše co nam v akva v obchodním centru řekly, ale neřekli že mají ryby být v puštěny týden po odstátí vody.Naše chyba měli sme nejprve neco přečíst, trapí mě to a PROSIM o pomoc . Všimla jsem si dnes že 4 den po vpuštění ryb v akva plavou pořád na hladině jako by nemohly dýchat. přikládám foto niže. Mám o ně opravdu strach !! Děkuji za radu a přeji pěkný den
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.02.2020 00:13 Muž M0RGAN [120] Re: sejvi
Mám ho taky, ale dávám přednost tomu od Sery. Akorát se občas trochu napiju :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2020 20:00 Muž sejvi [490] - Plži, Krevetky, Razborky, rostlinyRe: M0RGAN
Odkalovač úplně stačí tento, používám ho několik měsíců a spokojenost za pár korun. palec

Odkalovač UniStar délka 210 cm
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.02.2020 18:05 Muž M0RGAN [120] Re: Vlamik
Po pár úvodních odkaleních zvonem by to mělo zmizet :-) Navíc není třeba všechnu vodu měnit, prostě odsát zvonem plný kýbl, nechat sednout, 80% (čisté) vody vrátit, zbytek vylít někam kytkám na zahradu. A znovu :-) Osvědčil se mi tento akvarijni-odkalovace.heureka.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.02.2020 17:49 Silviebaris Re: Vlamik
Jak je to pár dni tak klidně,a nebo vydržet,měnit vodu,to se ustálí časem samo.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 17:38 Vlamik – Praní písku
Jsem úplný začátečník a při zakládání akvária jsme dali koupený písek a neproprali. Po zalití vodou byla voda zakalená, po přefiltrování přes noc byla sice ráno čistá, ale při pohybu písku se opět zakalí. Udělali jsme chybu,že jsme písek nepřestali? Nemáme vodu odčerpat a začít úplně od začátku?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.02.2020 00:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Derdin
Derdin napsal: Čau, tak jsem osadil akvárium novými kytkami a dnem, co na to říkáte? Nějaké další doporučení? Teď svítím málo (8 hodin), mám se dostat jen na 10 nebo klidně až na 12h? Aktualizoval jsem i počet ryb, vše je v prezentaci. Vodu plánuji prvních 6 týdnů měnit 2x týdne a pomalu začít vodu měnit méně a méně často až budu vodu jen dolévat podle odparu.
1) Přidej rostliny.
2) K “plánu” výměn vody: To je, jako kdyby ti začalo škrábat v krku, měl jsi teplotu a řekl, že následující čtyři dny budeš brát tři paraleny denně, pátý a šestý den bude stačit už jen jeden. Blbost, že ano? Nevíš, jak se ti nemoc vyvine. S akváriem to je stejné. Nevíš, co se bude dít. Nemluvil bych o plánu, ale pozoroval a operativně se rozhodoval. Každé akvárium je jiné.
3) Dost souhlasím s tím, co napsal michalt. Prosperující akvárium je primární cíl. Bezúdržbovost je v mých očích bonus. Cíl je mít prosperující rostlinné akvárium. Když budou fungovat rostliny, je prosperita živočichů následek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2020 11:32 Derdin Re: _ucx_
Jojo, už jsou 3 na cestě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2020 18:41 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: vlka
No zrovna těch, co odkazuješ, bych nekupoval, co výška aq. dovolí, ale tak maximálně jeden, spíš ani to ne. Kupoval bych tyhle:

www.sklorex-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   01.02.2020 18:37 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Derdin
Jo, teď to akvárium podle prezentace vypadá nadějně. Jen bych zrušil ten tekutý uhlík, to zas bude nějaká forma Glutaraldehydu, který nadělá víc škody, než užitku.

Obecně, myslím si, že není dobré, když si za cíl zvolíš "bezúdržbovost" akvária. Správný přístup je ten, že si zvolíš za cíl prosperující akvárium, tedy takové, ve kterém jsou rostliny i ryby nejspokojenější v rámci daného objemu a typu vody. Ta míra údržby se má přizpůsobovat tomuhle cíli. Jestli nemáš čas nebo chuť pravidelně dlouhodobě měnit vodu (někdy i často, když je potřeba) a pečovat o rostliny, to akvárium neskončí dobře a bylo by dobré zvážit jiného koníčka. Akvaristika je jedním z těch koníčků, kde člověk musí alespoň trochu rozumět, co se proč a jak dělá. Bez nějakých znalostí souvislostí jen se selským rozumem daleko nezajdeš.

Několik lidí, kteří mermomocí chtěli bezúdržbové akvárium, jsem poznal. Všichni dřív nebo později začali tlačit na pílu a zkoušet, co to akvárium vydrží bez úhynů. Prostě bez toho, aby rozuměli principům, chtěli jen méně a méně měnit vodu a byli spokojeni, jak jim to skvěle funguje. Až pak najednou nastoupila masová nemoc nebo se rozmohla sinice, řasa a nastala apokalypsa. Ani jeden již akvárium nemá. Jeden z nich "znovuzaložil," pač "to přece fungovat musí" a skončil stejně dvakrát.

Máš dobrý objem nádrže, dobré dno, dobrý filtr (uprav jej, jak Ti radí vlka). To je základ. Časem uvidíš, jestli je dobré světlo. Teď bys měl načíst, které rostliny budou vhodné do začátku, jak funguje dusíkový cyklus, co dělají plži, co dělá dno. Pak které ryby mají nedokonalé trávení a znečišťují vodu, které žerou kytky, které ryby jsou hejnové a zařídit si podle toho osádku a počty ryb tak, aby to nebylo na hraně udržitelnosti.

Pak postupně získat zkušenosti s tím, které rostliny Ti v akváriu pojedou nejlíp bez toho, abys musel vodu nějak zásadně chemicky upravovat, které ryby Ti nebudou kazit stabilitu nádrže a zároveň se Ti budou líbit. Prostě si to celé zařizovat celou dobu tak, abys tam měl pouze ryby a rostliny, kterým dokážeš bez velké námahy luxusně splnit biologické nároky téměř po všech stránkách a jednotlivé druhy se navzájem budou podporovat v prosperitě.

Až dosáhneš (nirvány smich ) stavu, že všechno v akváriu bude dostatečně daleko od svých biologických limitů, pak zjistíš, že vodu již téměř není potřeba měnit.

Nerad píšu obecně a "filozoficky." Jen teď jsem se tomu nedokázal vyhnout, protože na praktický přístup k bezúdržbovému akváriu neexistuje jeden jasný recept nebo postup. K tomu se člověk musí propracovat zkušenostmi. Nebo se to trpělivě naučit od někoho, kdo to opravdu umí. Jenže tady takových lidí hodně není, co taky něco naznačuje. Tak hodně zdaru! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.02.2020 17:50 Muž vlka [3453] Re: Derdin
K tomu filtru bych dokoupil další košíky - co výška AQ dovolí. www.sklorex-akvarium.cz/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 50

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68242x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium--problem?od=101