mě se subjektivně nelíbí
nelíbí se mi ani marketing
z následujících důvodů:
(aby bylo jasné, bavím se o tom z odkazu, který sem dal afc, respektive Vy - ano, souhlasím s tím, že z těch dvou nabídnutých voleb je fine set lepší ve smyslu menší zlo za peníze.
www.rostlinna-akvaria.cz/… )
1) v popisu je moderní designový set
pod tím je fotka s krytem z plastového profilu s dřevodekorem - jasně, je to subjektivní záležitost, ale buďme realisté - opravdu byste si toto koupil jako designovou záležitost ? respektive jinak - máte někde doma nábytek, dveře, nebo okna z vnitřní strany z "dřevodekorem" který je podobný tomuto ?
2) nikde není napsán rozměr skla (bavíme se o tloušťce skla)
3) součástí setu je (asi) 1 svítidlo, jehož prioritou je cena (a samozřejmě zisk výrobce) - neříkám, že je to svítidlo dobré (ani špatné) - moc se mi nechce věřit tomu, že dokáže dostat 280 lm/w, ale já jsem znám svým pesimistickým (někdo říká realistickým) přístupem.
4) součástí setu není topítko
5) součástí setu není filtr
6) součástí setu není podložka pod akvárium
7) do krytu se vejde až 4,5 světla je informace typu pojď na mě z boku....
jasně - jsou to prkotiny, ale v popisu porovnávají "s konkurencí", kde všechno toto vybavení je součástí setu
je to jednoduché - podívejte se na filtry a na topítko a spol, přičtěte cenu a uvidíte, kam se dostanete za cenu, ať porovnáváme porovnatelné.
Aby to nebylo úplně jednoduché zařaďte ještě další výrobce - eheim, aquatlantis...a spol. Neříkám, že je to cenově výhodné, nebo kvalitní, jen říkám, že je potřeba o tom uvažovat takto.
A na kolik Vás vyjde, když půjdete opačnou cestou - zjistěte jak největší prostor můžete věnovat akváriu, poptejte u místního sklenáře rozměr akvária (čím větší tím lepší), poptejte rozměr skříňky, nebo sežeňte skříňku a na tu postavte pak rozměr akvária... prozkoumejte filtry, výhody, nevýhody... a kupte si rovnou ten, co tam do budoucna půjde... "vnější filtr nemám kam umístit " je jen výmluva - filtr můžete umístit i nad akvárium, nebo za něj - to problém není (neříkám že každý komerčně dostupný) - vůbec na úvod je zapotřebí uvažovat o tom, jaké ryby tam chcete mít, jaké rostliny, jak moc to chcete hnojit a jestli půjdete cestou jungle, nebo aquascapingu - podle toho potom vybrat filtraci a světlo - k čemu Vám bude x lumenů a co2, když tam budete mít jen samé nenáročné rostliny ? k čemu tam budete mít x světla, když budete mít třeba jen malawi, nebo tanganiku ? A naopak, proč tam budete cpát skaláry, nebo terčovce, když to bude mít jen 40 cm na výšku... a takto postupně se doberete tomu, co vlastně chcete - a v okamžiku, kdy už budete vědět co chcete dovnitř a proč to tam chcete budete i vědět, co k tomu vlastně budete potřebovat za techniku...
Jasně, je to složitější cesta, ale z hlediska dlouhodobé investice je to ta nejvíce ekonomicky únosná (pro Vás)- pak totiž zjistíte, že tenhle filtr nepotřebujete, tohle nepotřebujete...a že Vám ze setu zbylo vlastně jen akvárium a ostatní jste vyměnil....