Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvarijní set

 

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Akvarijní set
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.11.2023 22:14 Žena Maina [34] Re: Thomas
Dobrý den, předávám Vám moji zkušenost - měla jsem současně akvaset Juwel Rio 180 i předchůdce Volgy Aquatlantis 288l.
Juwel jsem prodala - vnitřní filtr, špatný, blbě se čistí a neustále dokupujete ty kostky náplně, nelze nastavovat výtok! Nelze tlumit světla! nutno dokupovat drahý stmívač.
Aquatlantis mám již 6 let bez problémů, super světla - dají se stmívat. Krásně rostou pod světly rostlinky. Avšak biofiltr v setu jsem nikdy nepoužila, koupila jsem si vnější Eheim - taky max. spokojenost super tichý, kvalita
Dělání akva na zakázku mi dnes přijde už jako přežitý.

Toť moje zkušenost - tak si vyberte ..... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2023 20:50 Muž Alesak83 [0] – Akvarijní set - dotaz
Ahoj, chci si pořídit akvarijní set kolem 250litrů do obýváku. Má zde někdo delší zkušenost s níže zmíněnou Aquaatlantis Volga? Nebo jaký set doporučujete?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2022 21:04 Thomas Re: Sha
Děkuju, taky se k tomu kloním. Volga má dobré světlo a na fotkách se mi hodně líbí, včetně skříňky. Jako plus beru i to, že ho Rataj doveze svojí dopravou. Jj, volcano bych chtěl max do pytlíků a udělat nějakou profilaci dna. Dno bych chtěl unisoil nebo aquaclay. Volcano jsem viděl z blízka a zdá se mi moc ostré. A pancéřníčků se nechci vzdát, jsou to moje oblíbené rybky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2022 20:53 Muž Sha [500] Re: Thomas
Ze setů je určitě nejlepší Volga. Viděl jsem a je to krasavec. Juwel mám a problém je světlo Multilux, není stmívatelné. Tudíž řešit osvětlení. Fine je druhá liga. S termínem ze Sklorexu už budete mít Aqualantis napuštěný. :-)
Filtr Eheim je prostě Eheim.
Akorát, když chcete mít pancéřníčky, nedávejte Volcano, které přidá Rataj k akváriu! Zvolte křemičitý písek max do 2mm a rybičky vám poděkují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2022 19:47 Thomas Re: Lojza007
Děkuju za odpověď. Ohledně filtru mi to pomohlo, asi to bude opravdu Eheim. Měl jsem biopower v bývalém akváriu 10 let a ani jsem o něm nevěděl, stál za tu cenu.
Volga se nám doma líbí celkově i designově, pořád mírně vede a finančně vyjde stejně se sklorexem. Tam mi dali podobnou cenu i s krytem, na ten mi dali termín 3-6 týdnů.
Dodá takž děkuji za odpověď, sklorex znám, proto o něm taky uvažuju, tam bych neměl strach o kvalitu...

Děkuji i za info o fine setu, lákavá cena,ale vyškrtávám z výběru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2022 10:20 Muž doda [134] Re: Thomas
Pokud to nemáš do Sklorexu daleko tak tam zajdi. Řekneš představu a oni ti to poskládají. Já to tak udělal a až na světlo které jsem si dodal sám (potom musel nahradit) sem nenašel žádnou chybu. Bral sem tam všechno a dodání i s krytem a skříní na zakázku 1 měsíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2022 09:49 Muž Lojza007 [1175] Re: Thomas
Protože máš zkušenosti a pokud máš aspoň trochu blízko Sklorex, doporučuju nechat slepit optiwhite akvárium. Cenově se to sice vyrovná s Juwelem, ale to průhledný sklo je prostě lepší. Jejich kryty vyrábí Farao Uherský Hradiště, ušetříš třeba tím, že si to můžeš objednat bez rampy na zářivky a místo toho si z hliníkových kusů vyrobit vlastní držák na světlo. A taky si můžeš vybrat z obrovského množství dekoru. Jenom počítej, že dodávka krytu bude trvat několik měsíců, přes Sklorex to možná bude rychlejší, ale měsíc to bude určitě. Set z Invitalu je Diversa z Polska, skříňka nekvalitní, akvárium moc pokazit nejde, kryt ti neřeknu, pravděpodobně lepený hliník a rohy budou z plastu.
Skříňku doporučuju od truhláře, sice bude stát dvoj až trojnásobek nabízených krámů typu Diversa, ale bude to záruka kvality a zapadne do interiéru. Z vlastní zkušenosti doporučuju jeden šuplík na krmvivo a hnojivo, pod to skříňku s poličkou na různý krámy a jednu aspoň 40cm širokou skříňku na filtr a spol. U metrovýho akvária bych to řešil jednou větší skříňkou 50cm na techniku a pak šuplíkem a malou skříňkou. U 120cm bych ty velký skříňky udělal dvě, tam už se bez problémů vlezou. Dozadu nezapomeň udělat velkou díru na hadice a další blbosti. Diversa má takovou malou díru, prolezly dvě 16/22 hadice a cokoliv dalšího tama protáhnout už začíná být problém. Akvárium mám v rohu, takže se dozadu vůbec nedostanu.
Z těch dvou filtrů je lepší a tišší Eheim, pokud nebude vadit trošku vyšší hlučnost, tak bych klidně šel do Eheim Classic, cenově se srovná s JBL, ale je to desetiletími prověřený filtr. K tomu doporučuju pořídit nějaký předfiltr, ať se hlavní filtr nemusí moc často rozdělávat. Za sebe doporučuju Sera Prefix.

A nebo zkus sehnat set od Juwelu z druhé ruky. Většinou je i se skříňkou, vnitřní filtr je od nich velice povedený, není problém dokoupit náhradní díly, pravděpodobně bude potřeba vyměnit zářivky za LED a to bude vše. Vyjde to tak na čtvrtinu jakékoliv jiné varianty. Občas ho někdo prodává i zde.

EDIT: Teď jsem si ještě pročetl čtvrtou variantu, bude to dražší než Juwel, ale kvalita bude určitě lepší. Ten jejich vnitřní filtr neznám, tipuju, že bude horší než od Juwelu. Světla není nejmenší důvod měnit, Aquatlantis jsou hodně dobrý světla, jejich kontroler asi nebude potřeba kupovat, jde sehnat něco levnějšího typu S2 Pro, záleží, jestli budou sedět konektory nebo mají nějaký atyp, ale to by tady určitě někdo dokázal z vlastní zkušenosti napsat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2022 08:40 Thomas – rada s akvarijním setem
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu nebo váš názor na výběr akvarijního setu. nějaké zkušenosti s akvaristikou už mám a teď jsme doma našli místo, kde by se nám akvárium líbilo a chtěli bychom si ho pořídit. Místo máme na 240 a i když jsme se rozhodovali mezi 180 a 240, spíš bych to viděl na 240. Zatím bychom tam chtěli mít běžné rostlinky (kdyby se dařilo, tak výhledově třeba i nějaké náročnější, červené,...). Rybičky spíše jižní ameriku, pancéříčky, párt aka, nějaké tetry, živorodky, nějaký krunýřovec. Tak aby to bylo hezké na pohled a dělalo radost i dětem (proto živorodky).
Po dlouhém pročítání zdejšího fora a procházení e-shopů, tak nějak nevím a mám trochu dilema.
1, set Juwel Rio - viděl jsem naživo a nevypadal špatně, ale nelíbí se mi světlo (nevím, jestli bych do originál rampy nacpal Aquatlantis světlo), které bych vyměnil a jsem na vážkách s filtrem. Celkově spíš asi ne
2, výroba ve Sklorexu - líbí se mi jejich kryt i záruka na akvárium a vím, že to bude záruka kvality. Poskládal bych si vše tak, abych nic nevyhodil. Cenově jsem na tom ve výsledku podobně jako u upravených setů
3, Invital www.rostlinna-akvaria.cz/…
cenově vychází nejlíp ze všech, jen předpokládám, že je to asi z Polska a nemám k tomu moc důvěru. Světla Sinkor vypadají dobře, ale po internetu jsou na ně reakce tak 50 na 50 pro a proti. Trochu mám obavu i z přepravy Toptrans, i když zatím mi vždycky vše přišlo v celku
4, Rataj www.rataj-spk.cz/…-
Set Aquatlantis, asi největší favorit, má hliníkový kryt, dobré světlo a hodně se mi líbí i skříňka. Jen mě trochu štve nutnost dokoupit kontroler, a počtítám s výměnou filtru. A vlastně jsem se nikde nedopátral a ani Rataj mi neodpověděl jasně, jak je to s případnou výměnou světla. Podle fotek se to tváří, že je to napevno.

Filtr celkově spíše vnější, mám dva favority:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/… a nebo e1502

Sice mám super zkušenosti s vnitřními filtry Eheim, na druhou stranu jsem na vážkách, jestli zbytečně platit jen na značku.

Budu rád, za nějaký jiný názor, teď mi přijde, že se nemůžu pohnout z místa.
Děkuji!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.05.2022 13:31 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Ella
To je úplně v pohodě set. A řeči typu set je na h..o vůbec neberte v potaz. Udělal jsem mnoho setů od 25 do 300 litrů. Vždy je to o světle, počtu a druhu rostlin a ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.05.2022 11:26 Žena Ella [4] Re: Anthrax, Lojza007
Děkuji moc,
počítám s tím, že já se budu starat a dcera překrmovat .-) kouknu na ostatní sety a něco vyberu, moc mi to pomohlo
edit juwel objednán
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.05.2022 10:56 R Muž Anthrax [4730] Re: Ella
Ahoj, proč ne. Pokud se ti to nechce sestavovat po jednotlivých částech. Ale jak to u vás bude, víš jenom ty. :-) Nevím, jakou máte doma teplotu a jestli je třeba pořizovat topítko. Nenáročné krevetky ho nepotřebují, ale nevím, jaký druh plánujete. Většina pancéřníku taky zvládá pokojovou teplotu v pořádku. Opět záleží na druhu. Klasické neonky bych osobně do tak krátkého akvária nedával, navíc menší druhy krevetek dokáží sežrat. Jsou to stejně hejnové ryby a ideální je chovat je ve větších počtech. A stejně nemyslím si, že zrovna neonky dlouhodobě zaujmou šestileté dítě. Třeba živorodky jsou v tomhle vděčnější. Děti mají radost z odchovů. Ale těžko říct. Záleží taky, kdo se bude o akvárko starat a krmit. Živorodky se při překrmování snadno přemnoží. A děti rády krmí a překrmují. :-)

Edit: Pokud se o to bude starat dcera, tak bych šel cestou jednoduchosti. Co nejméně druhů ryb, co nejméně techniky (bezpečnost) a hromada nenáročných rostlin. Pokud se budeš ty, tak ti vlastně jako začátečnici doporučím to samé krom té bezpečnosti. Nepředpokládám u tebe, že např. vytáhneš z vody zapnuté topítko a položíš ho na stolek pod akváriem, jako to uděl kolegův syn. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.05.2022 10:37 Muž Lojza007 [1175] Re: Ella
U dítěte chápu snahu spíš o menší akva, ale nebylo by místo na trošku větší - aspoň 80x30x30? Líp se v něm udržuje stabilita a dá se zvolit více druhů ryb, samozřejmě čím větší, tím lepší, za sebe bych doporučil aspoň metr délky. Jinak do šedesátky klidně víc těch pancéřníčků, menších druhů jako drobný nebo malý určitě bez problémů pojme k deseti. Mají raději větší hejno. Z neonek jedině ty menší - modré a aspoň 20 nebo 30ks nebo hezky vypadají různé menší razborky. A krevetky jenom jednu barvu, jakmile se mezi sebou zkříží, stanou se postupně průhlednými.
Případně místo setu od Eheimu je možné zvolit set od Juwelu nebo Aquatlantis, mají lepší filtrace, světla budou podobná. Moje jediné doporučení je, brát set s plochým víkem, které je rozdělené na více dílů. Dá se tam pak dobře odkládat různé nástroje, krmení a podobně, jinou přidanou hodnotu to moc nemá.
U zbytku bych se držel tohoto článku: rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
Rostliny pak doporučuju pořídit od někoho z okolí ze sekce Darování, určitě bude někdo poblíž dřív nebo později něco nabízet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2022 10:21 Žena Ella [4] – set Eheim
ahoj,
slíbila jsem dceři (6 let) akvárko a po poradě s paní z akvamexu Chrudim, mi už pomřeli dvě betty a panceřníček (s pietou jsme je zakopali pod jabloň)
nebudu rozebírat proč - kulaté akvarium, připínací světýlko za 550,- (asi ležák či co)

ale jde mi o to, že jsem něco slíbil a teď jaké akvárko, zkoušela jsem něco načíst a vymyslet a pořád mi z toho vychází paskvil a tím, že jsem nezkušená, tak se bojím aby to dopadlo. Nerada bych dceři vysvětlovala hromadný hrob na zahradě.
Co si myslíte o tomto případně bych byla vděčná za nějaký typ ideálně s odkazy co všechno koupit
plánujeme tam krevetky, panceřníčky (cca 4 aby se nebáli) a nějakou tu neonku
www.akvaristik.eu/…

děkuji moc za trpělivost a za rady, už to tu čtu 14 dní, ale něco konstruktivního jsem ještě nevymyslela

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2022 15:18 Muž Shimi [678] Re: Paros
Mrkni do zdejších inzerátů, mám tam na prodej kompletně vybavené Juwel Rio 125 a "zabiješ" tím všechny mouchy jednou ranou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2022 14:59 Paros
Dobrý den, chtěl bych pořídit akvárium původně jsem chtěl koupit komplet ale nakonec jsem se rozhodl pro tohle www.vyprodeje24.cz/… Co by jste mi doporučili koupit za filtr a podobně ? Chtěl bych klasiku sladkovodní s více druhy ryb a rostlin a cenově levnější varianty děkuji za odpovědi

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.02.2022 19:41 Muž vlka [3426] Re: Pavel50
Ale malé. Nejdříve bych zvážil, jaké největší si můžu dovolit. Po čase je v podstatě každé malé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2022 10:45 Muž Pavel50 [30] Re: Lojza007
Tak s kabely problém nemám, mám tak kabel od filtru, topení a kablík od digi teploměru a když se kabely dají do předlisovaných průchodů, tak je to v pohodě.
Pokud jde o kryt, tak na akvárium se stejně asi nic nedává, tak to, že není plochý nemůže vadit a stejně jako ten stolek je to asi opravdu osobní názor, mně se oboje velmi líbí, je to praktické, elegantní a nerušivé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2022 10:37 Muž Lojza007 [1175] Re: Pavel50
Ten set jsem měl, na začátek dobrý, světlo nic moc, na kobercovky to není, noční úplně k ničemu, ale je fajn, že se tam dá zapojit stmívač. Kryt není zrovna dobře vyřešen, není plochý, takže na něho nejde nic odložit, jakmile se pod ním vede víc kabelů, tak se jaksi podivně občas zkroutí. Filtr jsem taky vyměnil, ale ten původní není úplně špatný, jenom se do něho nesmí kupovat ty jejich náplně, v ceně je i topítko.
Ale na začátek, než člověk zjistí, že je 60 litrů málo, je to za ty peníze dobrý, za mě je opravdu největší výtka na provedení toho krytu.

PS: Ta jejich skříňka se mně vůbec nelíbí, ale to je věc vkusu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2022 08:27 Alas Re: Lojza007
Na hliníkové kryty od AquaSteal jsem již koukal, ale jak píšeš pak si můžu vybrat světlo a v tu chvíli zas nevím, kterým směrem jít. Fine má led světlo Sincor 25w se stmívačem a to jsem vyhodnotil jako naprosto dostačující, neplánuji CO2 a náročné rostliny. Jinak skřínka je v pohodě tam problém nevidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 18:30 Muž Pavel50 [30] Re: Alas
Já bych set nezavrhoval, koupil jsem si toto:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
pod akvárium toto: www.tetra.net/…

a maximální spokojenost se vzhledem a provedením akvária, vypadá to se stolkem fakt krásně, původní filtr jsem ale vyhodil a dal jsem tam toto:
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Osvětlení LED (režim denní/noční), zdá se je dobré, rostlinky nestačím trhat a stříhat...
Provedení krytu je výborné, nic neteče vedle a má to otevírací přední velkou klapku a dvě poloviční klapky vzadu, takže přístup dobrý...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 18:24 Muž Lojza007 [1175] Re: Alas
Pak bych doporučil zvážit i optiwhite akvárium, bude dražší, než normální sklo, ale vypadá líp. Ty kryty třeba pro Sklorex, akva-tera.cz a určitě i další dělá Farao International - www.faraouh.cz a dá se objednat přímo od nich, ale teď měli nějaký problémy a já na kryt nestandardních rozměrů čekám už do října (ale už se to snad pohnulo), proto doporučuju vzít akvárium standardních rozměrů, aby pak šlo případně pořídit jiný kryt, když by to nevyšlo (hodně je dělají Poláci). Třeba Invital má jiný kryt, pravděpodobně přímo Diversa. Pokud nechceš ten d-c-fix polep, AquaStel dělá hliníkový barvený kryt.
Když to pořídíš zvlášť, můžeš si vybírat z různých typů krytů, z různých světel, normální/optiwhite, takže je to lepší.
Jenom pro jistotu, ta skříň unese cca dva metráky? Třeba u skříně z Ikei bych se obával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 16:54 Alas invital fine 112l
Děkuji všem za info a možná doplním pár informací. Skřínku již mám a chci pořídit externí filtr, proto sháním pouze akvarium + světlo + kryt. U akvaria jsem limitován délkou 80cm. Proto mě zaujal tento set, který obsahuje pouze to co chci, jediné, kde jsem si nebyl jistý je ten kryt, rád bych, aby to trochu vypadalo, ideálně černý a plochý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2022 16:27 Muž Perlas [546] Re: Alas
Lidi mi zde radili. Postav si to sam. Koupil jsem Juwel primo 70 ( byl jsem pod tlakem. )

Pak jsem si slozil sam 160ku.

Set funguje, ale uz bych si ho nikdy neporidil. Rezal jsem do krytu a ted si zkusim upgradovat filtr, ne-li ho vymnenim. Protoze mam cunatka rybicky.

Takze se tu priklanim ke zkusenejsim. Postav si to sam :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 15:56 Muž Lojza007 [1175] Re: Alas
Ten polep bude v klidu, používá se d-c-fix nebo tak nějak se to jmenuje, vydrží a nejde poznat, že je to polep. Jinak ta skříňka je přejmenovaná Diversa, kryt buď Diversa nebo AquaStel. Já osobně bych šel radši do Juwellu, ten vnitřní filtr je od nich hodně dobrý, ale chápu, pokud chceš jiný filtr, že se ti za něho nechce platit. Pokud máš rád lesklý materiál, tak pěkný sety dělá i AquaEl a tuším bez filtru. AquaEl a Juwell bývají k vidění v Hornbachu tam, kde mají akvaristiku (např. v Brně).
U skříní Diversa/Invital jenom malý varování, mají zoufale malý díry na protáhnutí hadic, kabelů a všeho ostatního, před přisunutím ke zdi doporučuju vykružovákem udělat minimálně ještě jednu vedle nebo rozšířit tu existující.
Pořídit set je samozřejmě zvlášť na začátku jednodušší, ale dá se to i bez toho. Skříňku si vybereš dle svých preferencí (největší výběr je na Invitalu) nebo si nech vyrobit od truhláře na zakázku, bude pevnější a líp zpracovaná, za sebe doporučuju nechat udělat šuplík, je super pro krmení, hnojiva, atd. (pro představu: www.rostlinna-akvaria.cz/… ). A taky pokud nemáš rovný podlahy, tak tam rovnou dej nějaký šroubovací nožičky na srovnání, později se to fakt blbě řeší. Snad nikdo z akvarijních výrobců to nemá. Pak si necháš vyrobit akvárium přesně podle rozměrů skříňky, doporučuju vybrat rozměr tak, aby šel snadno pořídit kryt. A dál už můžeš vybírat vybavení dle představ nebo se vyptávat tady na fóru.
A stejně za pár týdnů přijdeš na to, že bys to všechno udělal jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 15:38 Brodys Re: afc1886
Jasně, to bez debat chápu, ale tazatel už dle dotazu tuší co chce, tak jsem byl zvědavý a chtěl i pomoc jít touhle cestou. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2022 14:50 R Muž afc1886 [14632] Re: Brodys
Největší problém je v tom, že začátečník většinou neví co nakonec bude potřebovat a neorientuje se v nabídce. No a ten set je takový jednoduchý na koupi, protože se dotyčný až tak moc nestará. Až člověk trochu víc nakoukne do akvaristického života, tak začne dokupovat věci k obrazu svému a ejhle většinou zůstane původní jen akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 14:34 Brodys Re: Alas
Omlouvám se, že to není odpověď na otázku, ale proč si nevybrat rovnou stolek a akvárium a světlo zvlášť, tak aby vyhovoval a byl kvalitní a zároveň nekoupíte nic navíc.......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 14:10 Alas – invital fine 112l
Dobrý den, mohl bych se zeptat někoho, kdo vlastní set Invital FINE 112l na zkušenosti. Především mě zajímá zpracování krytu (v černé barvě), dle výrobce plast polepený černou tapetou u mě nevzbuzuje příliš důvěru. Uvažuji ještě nad AQ od Juwelu ve stejné velikosti, ale nechce se mi platit za filtr a topítko, které nevyužiji a FINE ma alespon dle tabulek lepší osvětlení. Předem dík za reakce.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2021 21:38 Muž Lojza007 [1175] Re: lumpet
Dneska jsem viděl v Hornbachu set Juwell Primo 120, pokud je na to rozpočet a prostor, určitě by bylo lepší tohle 120 litrový akvárium než menší šedesátka. Je to komplet set včetně slušné juwellácké filtrace, rovnýho víka s LED a teploměru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.11.2021 21:18 Muž Lojza007 [1175] Re: lumpet
Z těch dvou bych bral ten Eheim, bude mít lepší filtr, má plochý dekl. Pokud se máma rozhodne zlepšovat, aspoň to bude zdroj dalších dárků. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2021 19:58 Brodys Re: lumpet
54l je v poho, dá se s ním i manipulovat a nějaká rovnováha se taky udrží. Určitě se vykašli na set,najdi si akvárium a skříňku, která se ti líbí a filtr se světlem ti tady k tomu jistě lidé s podobným problémem poradí ;-) Sám jsem jeden z těch,co začínal s 54l setem,krom skla a skříně jsem vše vyhodil, nedalo se to smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2021 17:26 lumpet Založení akvária
Moc všem děkuji za reakce, to jsem ani nečekala, jaká diskuze se rozvine.:-) Ale jde mi z toho trošku hlava kolem, každý z vás má jiný názor, tak se s tím musím nějak holt poprat. Mamka veliké akvárko měla dlouhou dobu, teď už dlouho nemá nic, protože s tím měla plno starostí a už chce opravdu jen malé pro potěšení. Původně jsem chtěla pořizovat 20l, ale od toho jste mě odradili téměř všichni, tak tedy 54l snad ještě zvládne. :-) Chtěla akvárko bílé, mohlo by být něco takového? www.superzoo.cz/…#
Nebo
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Potřebuji set, nevyznám se v tom tak, abych sama poskládala dohromady, co je třeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2021 12:35 Muž Roger [1873] Re: MARTIN HORÁK
Oba víme, že akvárium klidně nano se dá založit bez světla a filtru a bude fungovat bezproblémů ;-) je to o zkušenosti, je to o pochopení určitých návazností atd.. ale pokud se bavíme o tom, jaký set či postup doporučit někomu kdo nic z toho nemá a pouze začíná, měli by jsme doporučit co nejsnazší cestu aby se vyvaroval technických chyb. Osobně jsem začínal na 54l pacific nebo jak se to jmenuje, za mě doporučím koupit sklo zvlášť, světlo zvlášť, a filtr také zvlášť. Ušetří si do budoucna starosti a může se tak zaměřit na podstatnější věci a to jak mít stabilitu v akváriu. Hodně setů za příznivou cenu jsou k ničemu, pro začátečníka obzvláště a pro někoho kdo se vyzná úplně. Ty kvalitnější sety jsou pro změnu dražší než když si to poskládáš sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.11.2021 11:23 Muž vlka [3426] ...založení AQ...
Osobně jsem dostal set, kde jsem jako první nahradil setový filtr Asap 500 za Eheim Aquaball 180 a doplnil do krytu další zářivku kvůli stmívání a rozednívání. Ale jinak jsem spokojený, světlo nad AQ mi nesvítí do očí, ale jen do vody, Krevetky, rybičky i šnečci neopouštějí AQ, okraj hladiny, kde je většinou ,,sanétrovej ráfek,, není vidět, trubičky a hadičky lezoucí přes okraj není vidět. Prostě je to věc a názor každého akvaristy zvlášť a ať si každý buď vybere, nebo tímto procesem ,,subjektivního zlepšení,, projde sám...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.11.2021 09:57 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Buldr
To je hrozná hloupost co jste napsal.
Pokud by to tak bylo, tak bychom mohli zrušit celou jednu velkou část akvaristiky - nano akvaristiku.
To, že někdo neumí udělat z 20, 30 či 54 litrové nádrže funkční a zdravé akvárium není chyba v tom "setu", nýbrž chyba člověka, který k tomu přistoupil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2021 22:31 Muž Lojza007 [1175] Re: Perlas
Ještě jsem nad tím popřemýšlel a tady je pár dalších tipů. Víko ideálně rovné, mnou doporučená Tetra má tvarovaný víko a nic na to nejde položit, v tomto ohledu je lepší Juwell, Eheim nebo Aquatlatis a nejspíš i další. Pokud je možnost a prostor, vemte jí větší, bude mít radost, že má možnost většího výběru ryb.
A k tomu ideální poddárky - síťka, odkalovač (doporučuju MARINA Easy Clean mini), teploměr, magnetická stěrka, třeba i startovací bakterie nebo klidně i hnojivo.
Ještě je na zvážení, jestli to akvárium zakládat a osazovat rostlinami, je to sice hezčí překvapení, ale třeba to vůbec nebude dle představ mámy, tak jestli by nebyl jako poslední dárek lepší nějaký poukaz, aby si to sama nakoupila v nějakým akva eshopu dle svých představ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2021 12:06 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: Perlas
Když vidím tu fotku v odkazu s AQ na konzoli, tak mám problém uvěřit, že je to jako celek stabilní. Kdyby do toho zboku narazilo děcko, tak to možná i převrátí. Kromě toho se mi ještě nelíbí, že nejde pod to nic moc uložit. Ale to je samozřejmě subjektivní pohled bez prostorových znalostí místa, kde to bude stát. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2021 00:23 Muž Perlas [546] Re: lumpet
www.juwelakvarium.cz/…

Maji i 60ku

Mam 70ku a funguje to. Jen pak sehnat dno, kytky a osazenstvo. Filtr neni vubec slyset.

Prodavaji se i v hornbachu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.11.2021 23:12 R Muž ctibum [6838] Re: lumpet
Pokud se maminka vyzná, což vy evidentně ne (nic ve zlém), koupil bych jen samotný set (osobně bych doporučil Aquatlantis viz moje "61") a zbytek nechal na ní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2021 15:29 Žena permonici [316] Re: lumpet
Dobrý den, 15 litrové akvárium je velmi malé, špatně se v něm udržuje nutná biologická rovnováha, je nestabilní teplotně atd. Souhlasím s předchozími příspěvky, akvárium o objemu 54 li (čili taková klasika) není tak velké, jak se může zdát, a přitom už v něm lze provozovat akvaristiku, vybrat si vhodné rybičky a nemít tolik práce jako s 15 litry. U akvárií platí, že čím větší, tím lepší. Pokud by se mamince vešlo 84 l akvárium nebo dokonce 112 l (80x35x40) bylo by to ještě lepší. Také záleží na Vašich finančních možnostech, to je jasné.
Rostliny se dají získat i zdarma z přebytků pěstitelů. Na dno "kamínky" vel. 2-4 mm, raději tmavší (ne bílé). Světlo LED se stmívačem + spínací hodiny, teploměr, filtr (mám raději vnější, ale to je otázka osobní preference a financí), pro maminku může být i kompletní set s krytem fajn, nemusí pak nic řešit, dokud se z ní nestane vášnivá akvaristka a nezačne technicky vylepšovat. :-) Dále bude potřebovat odkalovač a síťku na ryby, mně se velmi osvědčila i dlouhá zahnutá pinzeta na sázení rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2021 12:50 Muž Lojza007 [1175] Re: lumpet
Já bych doporučil přímo set od Tetry, má cca oněch 54litrů, je včetně filtrace, topítka, LED v krytu. Chybí akorát časovač nebo stmívač.
Do toho akvarijní písek a pár rostlin. Maminka si pak ryby už vybere sama, protože do Vánoc už se nádrž nestihne pořádně zaběhnout.
Ideálně navštívit nějakou akvaristiku v okolí, tam pomůžou s pískem i rostlinama nebo třeba pomůže nějaký místní akvarista z okolí.
EDIT: A ještě bych doporučil mrknout na akva prodejny jako je www.rostlinna-akvaria.cz, často jsou tam články pro začátečníky, výpočty množství substrátu a podobně. A většinou to tam vyjde levněji než na Mallu a podobných všehoobchodech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2021 11:12 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: lumpet
Dobrý den. Být vámi poohlédnu se po setu 54 litrů, tedy rozměr 60x30x30cm.
Ten set obsahuje vše. Tedy podložku, kryt s osvětlením, topítko. Některé sety mají i filtraci, pokud v setu nebude, je potřeba jej dokoupit.
Dále je zapotřebí koupit jemný písek, živé rostliny, akvarijní síťku, kýbl a dejme tomu tomu 2m hadici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2021 11:00 lumpet – Prosba o radu
Moje maminka mívala vždy v obýváku obrovské akvárko, teď už dlouho žádné nemá a přála si od nás na Vánoce aspoň malý Biorb s tím, že by tam měla 2 nějaké pidi rybky. Tak jsem hledala a narazila zde na jinou diskuzi, která mě přesvědčila o tom, že Biorb asi nebude ta správná cesta... Já ale s akvaristikou nemám žádné zkušenosti, proto jsem chtěla vás zkušené moc poprosit o radu. Jaké malé akvárium (chtěla těch 15l) koupit? Našla jsem třeba toto www.mall.cz/… Ale nevím, co přikoupit k němu? Filtry? Co je třeba na dno? Teploměr? Rostlinky? Mohli byste mi, prosím, prosím, poradit? Maminka by si rady věděla, ale potřebujeme to jako překvapení, tak tam se ptát nemůžu. Předem moc děkuji za odpovědi. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2021 05:34 Žena Naďa [33] Re: DH
Myslím, že se se světlem poperou, bude mi stačit. Spíš mě zajímalo, jak moc X málo je osvícen roh u trigon?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2021 19:20 Muž DH [335] Re: Lojza007
Jak píše Shimi, podle mě to právě Juwel udělal tak, aby to nešlo obejít a lidi si museli připlatit za Helialux se Smart controlem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2021 18:30 Muž Shimi [678] Re: Lojza007
MultiLux právě nemá externí zdroj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2021 18:24 Muž Lojza007 [1175] Re: DH
Pokud mají ty multiluxy externí zdroj, tak za cenu ztráty záruky jde vsadit do kabelu konektor samec a samice a vložit regulátor jasu. Jedno takový neregulovatelný světlo jsem tak předělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2021 17:34 Žena Naďa [33] Re: DH
Stmívání mám jen u led osvětlení v 540, ostatní jsou normální, původní světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2021 17:31 Muž DH [335] Re: Naďa
Mám RIO 180 a 450. Vnitřní filtry jsou kvalitní a pro běžnou akvaristiku ( rostliny + pár rybek) rozhodně stačí, takže je zbytečné je měnit za vnější. Světla jsou docela silná a bohužel se nedá regulovat jejich intenzita. Hodně lidí ( včetně mě) má nebo mělo problém s řasou. Zářivky se dají natáčet +-60° nebo je možné světla přelepovat pokud je potřeba. Elegantní ale drahé řešení je nahradit setový Multilux stmívacím Helialuxem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2021 17:07 Žena Naďa [33] – Zkušenosti Juwel trigon 190
Ahoj, zkušenosti s Trigonem 190 od Juwelu? Světlo, filtr, údržba v rohu? Kytky budou jen nenáročné, taky ze setu. To co prosperuje 14 let.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 45

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 40787x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12588-akvarijni-set