Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Emerzní pěstování rostlin

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Emerzní pěstování rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2014 08:26 Muž Aforte [629] Re: JozefM
Nevím odkud jsi, ale teoreticky bychom se mohli domluvit na nějaké výměně. :) Věřím, že cordifolius a amazonicus bych určitě našel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2014 01:10 Muž JozefM [34] - Kryptokoryny...
ja som práve dosadil crypta čo som si objednal. neskoro som začal a takto to dopadlo. A to som ani nestihol všetko. ostala mi robota aj na zajtra... čo už...
Echinače nejake budu ale ešte musia chvílu počkať... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2014 21:07 Muž Aforte [629] Re: JozefM
Je to super. Emerzní pěstování je výborná věc, jak mít hodně druhů rostlin, které do akvárií nenastrkáš. U echinodorů ti doporučím E. cordifolius. Jde mi skvěle, jen jako pokojovka. Výborně a ochotně roste. Na druhou stranu nemůžu doporučit E. amazonicus. podle mě potřebuje větší vlhkost. Když byl mimo uzavřenou nádobu, tak rostl pomalu a listy měl takové zvadlé. Ano kvetl, ale pohled na něj nebyl zrovna nejlepší. Jen co jsem ho dal do uzavřené nádoby, tak se zbláznil. Roste skvěle. Listy dlouhé a pevné. Kvete ochotně a má spoustu nových rostlinek na květních stvolech. Mám teď nově několik další echinodorů, ale zatím nemohu soudit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2014 20:52 Muž JozefM [34] - Kryptokoryny...
pestujem hlavne crypta a mám aj nejake tie anubiasy ale ako tu čítam s echinačmi by to tiež mohlo ísť. Asi ich pár vyskušam. Super je, že nepotrebuju taku vysoku vľhkosť ako crypta a teda nemusím riešiť do čoho ich dám.
Inak veľmi zaujímava a použna tema, už som ju celu prečítal 2x...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.07.2014 17:10 Muž Aforte [629]
Fotka k příspěvku Emerzní E. cordifolius. Daří se mu skvěle. Už má tři květní stvoly. Bohužel zatím novou rostlinku nevyhnal, ale teď už se chystá. Některé listy už nemají daleko k 1dm. Nedivil bych se, kdyby ho už dosáhly.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 22:07 Muž JozefM [34] - Kryptokoryny...
Ahojte emerzaci...:)

Má niekto z Vás skusenosti s pestovanim rastliniek v čistom humuse z bukovych listov?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.06.2014 14:03 Muž Aforte [629]
Fotka k příspěvku Tohle vyrostlo za měsíc z jedné rostlinky. Rozdělil jsem ho na 7 kousků. ano palec

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.06.2014 08:45 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Amras
cedulku si mužeš vyrobit z vička od ramy,perly a podobně, stačí vystřihnout požadovany tvar a fixem na CD popsatt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.06.2014 15:39 Muž Amras [34] Re: Aforte
Co třeba před ně vložit plastovou (nebo jak bych to nazval) cedulku s jejich názvem? Něco jak se často objevují na polích nebo v košících s květinami v akvaristice.
Mám něco takového na mysli... www.bovaplus.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2014 15:26 Muž Aforte [629]
Mám takový hloupý dotaz. Jak si mám označit rostlinky, které mám v emerzu? Dost častou jdou poznat, ale když už mám více echinodorů, tak se to už plete. Díky. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2014 21:46 Muž Sid [6769] - RostlinyRe: nuphar
Tohle mi dělá (i čtyři květní stvoly najednou) jedna "echinodoří bestie" i pod vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2014 21:24 Muž Aforte [629]
Fotka k příspěvku Echinodorus amazonicus vyhání druhý květní stvol. Bohužel první jsem musel střihnout. Zkusil jsem ho dát do vody a pak ho nechtěně vytáhl. Všiml jsem si už pozdě. Byl seschlý a akorát zavazel. stydim :-D

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2014 19:52 Muž Aforte [629] Re: Amras
Zamíchat vše dohromady.
Substrát pro pokojové rotliny : písek : štěrk
1 : 0,5 : 0,5

Tak bych to udělal já. Ten písek a štěrk je tam jen na to, aby se kořeny měly čeho chytnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2014 19:50 Muž Amras [34]
Chci si udělat takový pokus s emerzním pěstováním. Myslíte, že bude vhodné když do truhlíku dám na dno štěrk (ten co mám momentálně v akva, nějaký mi při zakládání zbyl) na něj substrát pro pokojovky a na něj písek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.06.2014 15:21 Muž nuphar [317] - RostlinyRe: Aforte
Fotka k příspěvku Mám radost, že je postaráno o nadějný dorost v disciplně emerzního pěstování, jen tak dál, držím palce.

palec

Přikládám detail mladých rostlin na jednom z květních stvolů E.Frans Stoffeles.

Nuphar

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.06.2014 13:05 Muž Aforte [629] Re: nuphar
Fotka k příspěvku Pokusím se lehce konkurovat s horší fotkou.
Druhý okvětní stvol na rostlině: echinodorus amazonicus.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.06.2014 12:45 Muž nuphar [317] - Rostliny – Echinodorus Frans Stoffels
Fotka k příspěvku Po kratší odmlce něco pro další inspiraci pro ty, kteří chtějí zkusit emerzní kulturu.
Dnes jsem objevil už rašící čtvrtý květní stvol u této rostliny.

Nuphar ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2014 18:58 Muž keydoc [398] - RostlinyRe: ludvik
Nebo postupne snizit vlhkost proderavenim ci poodkrytim igelitu. Nejaky cas to ale potrva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2014 18:07 Muž Aforte [629] Re: ludvik
Tak to neporadím. Ty rostlinky si musí nějak zvyknout. Tzn. na začátku kropit a časem ho snižovat až na minimum. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2014 17:49 Muž ludvik [1082] Re: Aforte
Taky pokusuji ... jenže jak je vytáhnu z pod igelitu (takový skleníček), tak jsou za hodinu zvadlé. Major a Bleherae. Pak mám ještě Beauty Red a Indian Red, ty se chovají asi stejně, ale u nich jsem neměl takové nervy.
Zato Hygrophila spec. Red, té je to asi jedno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2014 17:46 Muž Aforte [629] Re: ludvik
To je teď vytažené z emerzního akvária. Každopádně napravo, jak je vidět echinodorus cordifolius, tak ten stejný(i listově) mám už od začátku na okně mimo to akva. Rostly stejně, tak proč bych je měl v akváriu, kde můžu mít kryptokoryny. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2014 17:44 Muž ludvik [1082] Re: Aforte
To máš jen tak na okně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.06.2014 17:43 Muž Aforte [629] Re: Aforte
Fotka k příspěvku Nová rostlinka: echinodorus amazonicus

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.06.2014 17:40 Muž Aforte [629]
Fotka k příspěvku Tak jsem se taky pustil do echinodorů. Tohle je zhruba po měsíci.

Vlevo echinodorus amazonicus
Vpravo echinodorus cordifolius

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2014 19:56 Muž Sid [6769] - RostlinyRe: Bella
...no a v tom OT marastu zapadl muj dotaz na Sida: jakpak se jmenuje ten echac co je na fotce? pekna barva...
Jak píše Mrak - SZ jen tak nepřehlédnu. :-) (Ale tady šlo o to, že jsem "pár hodin" pauzíroval, ne, že jsem se přehlédl.)
No, já se domnívám, že "základem" by mohl být Echinodorus grandiflorus "Argentinensis", (jak jsem už zmínil). :)
Tyto barevně neobvyklé submerzní listy (v počtu asi 4 kusů) začal produkovat těsně předtím, než začal vyhánět evidentně emerzní listy. (Přitom mu submerzní listy ležely na hladině nejmíň 3 roky, takže nemám tuchu, co bylo spouštěčem takového chování... :-O Asi už toho měl pod vodou dost. :))
Pravdou je, že co jsem se jal každý emerzní list hned po rozvití poctivě odstraňovat, přestalo se mu dařit a časem zašel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2014 09:01 Žena Bella [1050] - RostlinyRe: Sid
no a v tom OT marastu zapadl muj dotaz na Sida:

jakpak se jmenuje ten echac co je na fotce? pekna barva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   04.06.2014 16:37 Žena petulinakk [2017] Re: Aforte
Podminky mi prijdou naprosto normalni, a proc neodpovis taky mne? Nebo je to pod tvou uroven?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2014 16:23 Muž Aforte [629] Re: petulinakk
Odpovídám 3CK, který se ptal na glossu. Jen jsem to vzal i s podmínkami, ve kterých to bylo. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   04.06.2014 16:20 Žena petulinakk [2017] Re: Aforte
Muzu vedet co te na tom tak prekvapilo? coze
Popisujes bezny prechod rostlin na emerz, co je tak prekvapujici??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.06.2014 16:14 Muž Aforte [629] Re: 3CK
Dělal jsem menší pokus. Taková průhledná nádoba. Na dno manado s jílovými kuličky. Zalil to vodou až po vrchní část manada. To celé zakryl a jen čekal. Marsilea hirsuta nerostla. Sagittaria subulata shodila staré lístky a začala vyhánět malé, krásně zelené nové. HC a glossa se skoro rozpadly a začaly vyhazovat krásné mini zelené lístky.

Docela mě to překvapilo. Bohužel se tam objevila sinice a další možná havěť. Proto jsem to vyhodil. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2014 09:46 Muž 3CK [49] – Glossostigma elatinoides emerzně
Zdravím, někdo nějaké zkušenosti s glossostigmou emerzně? Hlavně teda jak s listama? Úplně se na odstranění submerzních listů vyprdnout?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 23:22 Muž Sid [6769] - RostlinyRe: MonterMonty
U červených "Ozelotů" a podobných kultivarů se předpokládá, že budou mít zejména mladé listy červené. Ale např. u Echinodorus grandiflorus "Argentinensis" bývá obvykle červené jen žilkování mladých listů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.06.2014 23:07 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Sid
Tak to se taky musím přidat , Ozelot od Jáji , byl zcela zelenej když jsem ho zapích do akava , ted takhle krásně blbne rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.06.2014 22:52 Muž Sid [6769] - RostlinyRe: Designer
Fotka k příspěvku ...Problem ovsem je, ze vetsina Echinodoru vypada v submerzu zajimaveji. Tohle v emerzu neuvidis...
Souhlas! :-)
Třeba tohle taky ne. :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 22:51 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: nuphar
Protože mám trochu na starosti zdejší atlas rostlin a echinodory jsou můj hlavní zájem mezi akvarijními rostlinami mám opravdový zájem o tvoje emerzní nebo i jiné fotky pro atlas rostlin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.06.2014 22:13 Muž ludvik [1082] Re: nuphar
Z hlediska obsahu je toto komunitní web ... pokud možno každý by měl něčím přispět :-) Má-li čím, samozřejmě ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 21:53 Muž nuphar [317] - RostlinyRe: vaaclav
Takové ambice nemám, neuvažoval jsem o tom. Pokud by byl ze strany administrátora zájem, není problém poslat něco z archivu a případně ještě další nafotit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   02.06.2014 17:54 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: nuphar
Poč už nejsou tvoje fotky emerzních echináčů v atlase rostlin? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 11:59 Muž nuphar [317] - RostlinyRe: Designer
Blahopřeji, krásný snímek submerzu.
Samozřejmě, každá z forem má svoje přednosti. Mne na emerzu láká především to, že mohu do svých skromných prostor poskládat více rostlin, aniž bych je musel mít v nádržích a navíc jdu rád "proti proudu", což ovšem obnáší občas nějakou tu "bouli a šrám", ale v tom je ten půvab..
Ať se daří, děláš to dobře! :-) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.06.2014 11:40 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: nuphar
Problem ovsem je, ze vetsina Echinodoru vypada v submerzu zajimaveji. Tohle v emerzu neuvidis:
rybicky.net/fotogalerie.php… ,
a ze ho i v emerzu mam (zatim jen kratkou dobu). V emerzu je jen zeleny a s velice podobnym listim, jako mnoho jinych.

Mit Echinodory ve vode je zkratka zajimavejsi, da se s tim vic vyblbnout :) .

EDIT: Cimz nerikam, ze by se mi ty Tve emerzy nelibily, libi a moc ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   02.06.2014 11:33 Muž nuphar [317] - RostlinyRe: Aforte
Fotka k příspěvku Ahoj, pokud je zájem, přidám další - Echinodorus "Beauty Red".
Nezoufej, pokud budeš trpělivý a dokážeš se poučit z chyb, určitě se časem zadaří.
Koukal jsem na Tvoji prezentaci a musím Tě pochválit, tak nějak jsem se prokousával i já sám. :-) ahoj

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.06.2014 11:21 Muž nuphar [317] - Rostliny – Echinodorus gabrieli
Fotka k příspěvku Další emerzně pěstovaný echináč, který se rozhodl vyhodit květní stvol. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 11:24 Žena Bella [1050] - Rostliny – Re: nuphar
nadhera! me neprestava fascinovat nakolik jsou ty emerzy jiny nez submerzy

s pritelem mame domluvu: rozdelili jsme parapety doma na "my-kytkovy" a prazdny, ale, hehe, parapet v koupelne v dohode zahrnut neni ;-) ze bych ho zaanektovala... blby je, ze do toho jednani vstupuje treti strana - kocky :-) a ty se umi nekompromisne vyjadrit, ze na jejich rozhlednu se nic sazet nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.05.2014 11:03 Muž nuphar [317] - Rostliny – Echinodorus "Beauty Red"
Fotka k příspěvku I koupelna může být vhodným místem k emerznímu pěstování, vyšší vlhkost vzduchu je vždycky vítána, o čemž svědčí květní stvol. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   27.05.2014 06:11 Muž nuphar [317] - Rostliny – Echinodorus
Fotka k příspěvku Zde je jeden kousek, který se ke kvetení prozatím příliš nemá - Echinodorus aschersonianus. Vypadá, že je v pěkné kondici, tak se snad nějakého květního stvolu dočkám. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2014 03:18 Žena Kytka [2146] Re: MonterMonty
MonterMonty napsal: tak to je krasavec potlesk , jak jsi hopřinutil k emerzu ?
Přinutil? Zrovna Echináče nijak nutit nemusíš. Klasický postup: odrbat všechny submerzní listy, nechat jen ten nejmenší středový a šup s tím do substrátu na okno. On to dá. A pokud na něj chceš být hodnější, tak vložit květináč do pařníčku nebo do akva s centimetrem vody zakrytého fólií, rosit se stále delšími intervaly a pomalu otvírat, ať si zvyká na vzduch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2014 22:02 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: nuphar
tak to je krasavec potlesk , jak jsi hopřinutil k emerzu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   26.05.2014 14:04 Muž nuphar [317] - Rostliny – Echinodory
Fotka k příspěvku Jak jsem slíbil, přidávám s mírným zpožděním snímek "stachanovce" Echinodorus Jan Harbich, který byl po mírném napadení molicí ošetřen tyčinkou CAREO s hnojivými účinky a navíc průběžně dostává při doplňování vody slabý roztok Kristalonu plod a květ.
Květní stvoly jsem musel vyvázat k opoře, protože na okně není příliš místa. Pokud budete počítat se mnou a objevíte i dva nejmladší květní stvoly, dostaneme se k úctyhodnému číslu 7. Možná ještě překvapí dalším květenstvím, ale i tak je to hodně dobrý výkon. Samozřejmostí je dobrá výživa, aby rostlina takovéto nasazení zvládla.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2014 20:18 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Kytka
Děkuji za inspiraci , no takových serepetiček za stovku doma najdu spoustu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2014 19:38 Žena Kytka [2146] Re: MonterMonty
Tohle je na emerzy fajn a akvárko to není, takže ti to doma projde smich
medigrower.cz/…
happygrow.cz/…

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 33

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46518x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9920?od=686