Emerzní pěstování rostlin
0 13.02.2010 11:33 tomas120 – Re: kortezhugo
ty osobne máš s týmto pestovaním skúsenosti?
daj si do Googla - hydroponie...
je to v podstate "to iste"...a mozes ciiiiitat...
0 13.02.2010 11:20 tomas120 – Re: kortezhugo
No zatial iba papriky, uhorky, paradajky, a občas reďkovky
Až dnes som sa dočítal tu na portály že aj takto sa dajú dopestovať akva rastliny , doteraz som o tomto pestovaní nevedel - ináč by som to už dávno praktizoval. Mám dosť malých akvárií a nerobí mi problém ich na leto premiestniť do skleníka..Len si musím niečo prečítať o tejto forme pestovania, veľmi ma to zaujalo ...
...a co vsetko pestujes v skleniku???
0 13.02.2010 10:59 tomas120 predsa len mám ešte jednu otázku , v lete v skleníku býva často aj cez 50 stupňov , nemoze takáto vysoká teplota tým rastlinám ublížiť? Myslím si že taký anubias alebo echinodorus niesu na taketo teploty prisposobený
Ktore???
- vecsina - pozri si atlas... Emerzně...
To chce upravit "Rozsirene vyhladavanie"
0 13.02.2010 09:56 tomas120 a ktoré rastlinky by si takto dali pestovať? máme doma skleník a v lete tam býva tak dusno a vlhko,by som skúsil tam niečo vypestovať
0 13.02.2010 08:46 Spycee [9] - Rostliny Mne tam vecsinou trochu vody "stoji" - proste je to stale riadne mokre - ako bahno...
Mně to připadá jako květní stvol.
no Diego dnes pozeram ten Echinac - neviem ci ide o list - preto ze tie vyrastali zo stredu toto rastie z "boku"
0 13.02.2010 06:01 Re - Matronek Univerzální recept na to zalévání není. Někomu to doslova stojí ve vodě a nemusí se starat o zálivku, jiný má jenom trochu vody v podmisce. Substrát by asi měl být pořád mokrý, a sledoval bych kytku. Pokud roste a neschnou jí listy, tak jí asi ten režim vyhovuje, pokud schne, něco je špatně. Hodně taky záleží na teplotě a světelných podmínkách. Já pěstuji emerzní kytky tak, že celý kořenový systém je ve vodě a nad vodu koukají listy.
0 12.02.2010 21:41 Jo a k tomu emerzu Já mám pokojový skleníček, kde mám asi 20 cm vody a tam mám postavené květináče s kytkami. Mám je nasazené v klasickém štěrku. Ničím nehnojím, protože ve vodě se prohání hejno trpasličích živorodek, které obstarávají hnojivo. Květináče s nižšími kytkami mám podložené. Teď jsem třeba sehnal panašovanou formu Anubias barteri a ten pod vodu nepůjde, protože panašování se pod vodou ztrácí. Mám v jednom akvárku Ech. cv. Marble Queen a ten je od klasického E. cordifolius k nerozeznání. Takže asi taky půjde na "sucho", protože to jeho panašování bylo dost výrazné.
0 12.02.2010 21:32 Re - Spycee S tím Hornbachem asi nemáte pravdu. Byl jsem v Ostravě v Hornbachu a třeba Echinodory byly evidentně emerzní. Stejně tak stonkovky. Zato tam měli submerzní Limnophylla aquatica. Ta cena je asi způsobena tím, že dodavatel je z Německa a tam jsou ty ceny trochu někde jinde. Ale je zase fakt, že když se pořádně podíváte, dají se tam vybrat i zajímavé věci. pořídil jsem si tam třeba Cryptocoryne wendtii Green. Sice byla za 89 korun, ale v tom košíku bylo tolik rostlinek, že tam nebylo ani místo na tu čedičovou vatu. Když jsem ten trs z košíku vyndal a spočítal, bylo ta asi 20 rostlinek, což si myslím, že je hodně levné.
...ale je on rastie pomerne rychlo - len od jesene do jari sa to vyrazne spomali...tento rok bi mohol aj vykvitnut...
Není to moc velkej rychlík..
Musím souhlasit,mokřanky mi taky rostly při nízké vhkosti,ale ty ostatní,které vyžadují větší vlhkost hrozí shnitím,jak je to možné?Co to způsobuje?
Vůbec nevím...
Bál jsem se,že ho ztratím....Ale zkusím sehnat na zítřejší burze osiris (ten je velkej v emerzu) a zkusím okno.Nebo něco navrhni,takovej pokus.
Za jak dlouho ti s toho ,,nic´´ vyrostl na takovýho macka?
Toto je moje okno teraz v "zime" v lete je vsetko na balkone...
...zislo bi sa viac okien
Diego? to bol Echinodorus cordifolius?
...tomu tiez "nevadi" nizka vlhkost - oni sa vedia "prisposobit" zo par listov uschne - a medzi tim si zvecsi korenovu sustavu pre ziskanie viacej vody kvoli "suchu"...
PS:netreba ich "rozmaznavat" - budu pevnejsie a odolnejsie....
no trochu vidno na koncoch ze mu to velmo dobre nerobi ale
rastie a pri radiatore - to uz je co povedat...
kupoval som ho v Aqua-Daho - v akva velmo nesiel vybral som ho "von" ked mal uz asi pol cm vysku a nieco co sa podobalo na korienok...-teraz ma cca 50cm...
...ale je pravda ze ked sa zacalo kurit par listov "zhodil" a narastli - "ako to povedat" tvrdsie...
Se úplně divím,že ti ten Echi. roste v takovým suchu,mě na suchým vzduchu přestal úplně dělat nový listy a ty starý stářím usychaly,takže nakonec jsem ho zachránil tím,že jsem ho dal pod vodu...
Micranthemum micranthemoides - na tom najviac vidno "zimu"...v lete rastol ako "cert"
V zadu Rotala rotundifolia - a "to" v predu uz ani neviem co je
Echinodorus subalatus - na okne...teraz som ho fotil...
Už jako v zimní zahradě...
Samolus valerandii - ten som mal na telke
ten kvitne cely rok...
semien som mal niekolko tisic - nesrandujem...
Hygrophila corymbosa - tiez mozes v kvetinaci normalne na okne...
"Chlupatá forma: Rostliny měkce chlupaté, v prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí se ochlupení může ztratit, silně aromatická."
Já vím,v pěstírně nechcu svítit,tak jsem kytky rozprodal a zbytek sem dal do akva.
...darmo slnko je slnko
aj u mna teraz v zime "stagnuju"
ale napr.Echinodorus subalatus mam hned vedla radiatora a veselo si rastie...a nevadi mu ani ze sa kuri...
Kytky byly v platových květináčích (hlína pro pokojové kytky),takže rašelina,jíl atd..už ani nevím co všechno,voda byla jenom minimálně a to proto,aby nebyly kořeny na suchu! a potopila se topítka,na které jsem nastavil teplotu asi o 1 stupen vyšší než je okolní teplota,což způsobulo rychlé vypařování vody a následnou vhkost v pěstírně.Ano,akvárko jsem zastřešil sklem.
Toto léto plánuju a už realizuju venkovní submerzní pěstírnu (stonkovky a echinodory) a příští rok už konečně pořádnej skleník na zahradě.Byl jsem v Aqua-daho několikrát,tak přibližně vím...
no ja ich mam normalne na okne
niektore ale potrebuju vyssiu vlhkost...
ale na co to vlastne chces...
ja ich pestujem viac menej zo zvedavosti
...no skusenosti mam a co chces vlastne vediet?
0 12.02.2010 18:28 Spycee [9] - Rostliny pěstování rostlinek nad vodou ve velmi vlhkém prostředí, tak to dělají aqua daho, aby se rychle rostliny rozmnozili a nebo vysemenily a proto je cena podstatne nizsi nez v hornbachu tam dodavatel pěstuje subzirme - podvodou
za stejnou rostlinku echinodoru :
Aqua daho - matecni rostlina 130,-
Hornbach - obycejna rostlina 230,-
0 12.02.2010 18:24 pansuu – Re: Spycee
A to je co? Nebo líp řečeno, čeho pěstování?
máte někdo zkušenosti s emerirmním pěstováním ?
Starší reakce
Já mám doma na okně Hydrocotyle leucocephala, vzduch má klasický, takže vlhkost nic moc, je zasazen v květináči s akadamou a dal jsem mu tam tyčinku pro pokojovky. Roste hezky, ale lístky jsou jen cca 2cm v průměru. Kdyby měl vyšší vzdušnou vlhkost, rostli by pravděpodobně lépe. I když už i kvete.
Foto kdyžtak dodám, kdyby někdo měl zájem o tu chcíplotinku, lepší emerzní foto tady v atlase.
...
pozri si paludarka - tam je toho viac....
...niektore potrebuju velku vlhkost vzduchu - niektore mozes mat normalne na okne...samozrejme zaliate vodou...proste "bahno"...
...napr. aj Hygrophilu corymbosu...som mal normalne na okne....
0 08.12.2009 12:20 Petr Mohl by mi tu někdo poradit jaké rostliny by šly pěstovat doma? Kolik světla budou asi potřebovat? Můžu normálně rostlinu jen "zapíchnout" do hlíny a nechat jí růst? Jaká má být tepltoa vzduchu?
Yirka ma pravdu...Cr.affinis - velkopestovatelia nepestuju,pre - par veci...
1-emers "neide"
2-pred par rokmi ju mal kazdy druhy akvarista
3-ked ma podmienky za rok zarastie cele akva...
popri tom v akvaristikach ju malo kedy "vidno"
...u mna je to "neznicitelna" rastlina - mam ju viac ako 33rokov...
Přidat reakci
1 ...... [30] 32 33
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46117x