Emerzní pěstování rostlin
Klidně ho můžete zkusit dát normálně do akvária, třeba právě jako ten jávskej.
0 25.08.2010 21:30 Pavol Johan napsal: Určitě něco jiného.
Zkuste popátrat v okruhu Brachythecium, Drepanocladus nebo co já vím který=).
ok diki....zobral som si kusok z toho domov aj s nejakym sutrom co som nasiel v lese
tak som dal do kochlika raselinu na nu ten kamen a ku nemu som priviazal nilonom ten mach. dal som tam asi 20 ml vody a prikryl som to priesvitnou foliou...je to ok?
0 25.08.2010 21:28 Usine – Re: Pepan
Odjel jsem na dovolenou a po 14 dnech jsem v akváriu našel jinou rostlinu. Kdybych nevěděl co to je, tak bych myslel že jí někdo vyměnil.
Evidentně má majitele, který ví, co jí dát.
Určitě něco jiného.
Zkuste popátrat v okruhu Brachythecium, Drepanocladus nebo co já vím který=).
Rozdíl mezi emerzními a submerzními listy je u anubiasů minimální. Rychlejší metoda pro Vás asi bude, když Anubias zasadíte do subtrátu, ve kterém jej chcete pěstovat a celý květináč, ve kterém je kytka zasazena, obalíte nějakou průhlednou fólií, do které uděláte pár menších otvorů a ty postupně zvětšujete. Takto během několika týdnů spolehlivě převedete anubias na souš a takto přizpůsobené rostliny se dají pěstovat třeba i na parapetu jako pokojovky. Samozřejmě za předpokladu, že kořenový systém bude mít dostatek vody.
Hm. Nakolko AQ mam plne, a nemam kde dat anubias, planujem dostat anubias z vody na sus.
Ak som ta pochopil spravne, tak mam anubias zasadit do zeminy, zaliat az po vrch vodou a pomalicky znizovat hladinu az sa vytvoria emerzne listy?
Zhruba na aky cas odhadujem uvedenu premenu?
Popsal ste to docela dobře. B. caroliniana je větší a chlupatá, B. monieri má užší, lysé listy.
Na první fotce jsou obě, ale květ je B. monieri.
A na druhé fotce je rostlina jasně chlupatá.
0 24.08.2010 19:39 Pavol este otazka...co je ciel aby sme dosiahli?
ziskat emerznu rastlinu do zakryteho akvarka a velkou vlhkostou alebo rastlinu co moze byt v obycajnom substrate ako 'normalna' rastlina bez velkej vlhkosti...da sa aj ta druha varianta????
Já měl Ludwigii ve sklenici normálně pod vodou a nechal sem ji přerůst přes hladinu.
Pak už to nebyl problém
Chce to jen trpělivost.
0 24.08.2010 18:09 Usine – Re: BranoN
Strčit emerzní rostlinu pod vodu není nic těžkého a většinou to vyjde. Podstatně horší je to obráceně. Když vyndáš submerzní rostlinu z vody většinou ji listy uvadnou a uschnou a to i ve vlhkém vzduchu. Nezbude než na to jít zdlouhavější metodou a to postupným snižování hladiny vody a počkat až si rostlina vytvoří emerzní listy.
0 24.08.2010 15:21 Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky je to vcelku zaujimava tema.........vzhladom ze mi v akva kvoli nedostatku svetla opadavaju listy na ludwigii repens rubin, ak by sa mi podarilo tak ju zacat pestovat emerzne.
mam cca. 5litrovy zavaraci alebo aky to je pohar... a to je asi vsetko
nenapisal by niekto ako by som mal zacat s touto ratlinou emerzne a popripade aj nejake skusenosti??
mam jej otrhat vsetky listy a nechat len asi 4 male a kratku stonku?
nestracajte trpezlivost so mnou...snazim sa
a ako ho(anubias) dostat z vody na sus?
0 24.08.2010 15:11 Usine – Re: Gunguy
Samozřejmě
Dá.
da se emerzne pěstévat anubias?
Pěkné, ale ty názvy jsou opačně.
1 24.08.2010 14:10 Geri [29] - Skaláry pěstuju rostliny za oknem v akvárku v květináčích v "rezavé vodě" už druhým rokem, vydrží i přes zimu a na jaře a v letě pěkně kvetou.
Na obrázku Bacopa Caroliniana
Mam ich pozakryvane celofanom, su na balkone. Myslim, ze tam bude optimalna vlhkost.
I kdyby byly pouze emerzní, tak byly pěstovány ve skleníku a tak byly přizpůsobené větší vlhkosti. Musejí si na vaší nižší vlhkost zvyknout.
Podam informaciu ako som dopadol.
Aj mna to zaujima.
Sice manzelka je uz zo mna zufala, ale co uz.
0 23.08.2010 17:20 Usine – Re: BranoN
I když jsou rostliny emerzní byly nejspíš už chvíli pod vodou. Vyndat je z vody bude problém. Budeš je muset držet ve velké vlhkosti, jinak ti uschnou.
no niektore potrebuju "vyssiu" vlhkost...
niektore porastu normalne na okne...
ja tiez pouzivam substrat pre izbove rastliny -ten je dobre zmiesat s pieskom
pravdepodobne bol slaby korenovy system...
ale inac aj ja som ju musel "uvezovat"
Kolegovia.
Nakolko som kupil viacej rastlin ako mi v danej situacii vojde do AQ a rastlinky si chcem uchovat v emerznom stave.
Potrebujem odsuhlasit ci som postupoval spravne, t.j. rastlinky
Hygrophila polysperma
Echinodorus Leopard
Sagittaria subulata
Ludwigia arcuata
Micranthemum umbrosum
som dal do 4litrovej sklenenej flase a vrch zakryl celofanom?
Emerznu Rotalu rotundifolia som dal len do kvetinaca, a stonky "spadli dole az rastlinka vyzera, ze odisla."Kde som urobil chybu?
Dik za radu.
To je pravda, já tam mám namočený hemiantus.
riesi sa tu hydroponia...
- kto tam co "strci" je jeho vec....
mna ten "spodok" stranky nezaujima
na hydroponickom pestovani je dobre to ze sa clovek moze zabavat s "pomerom" zivin...
a nie len "hodně dusičnanů"...ale aj slusne mnozstvo P
Nejvíce mně těší že to dokáže růst a je s tím sranda deně koukat jak obrůstají koberečky v květináčcích, no jako by mi bylo zas 10 let
A to CO2 k tomu, že?
Ublížit to kytkám nemůže - naopak.
Zkouším to hydroponicky na Fujizuně, hodně dusičnanů, kapka PMDD..
pridavat CO2 ma viac krat napadlo....
ale emersne sa pestuje prave pre "to"...ze nie je potrebne pridavat nic...-teda ak je dobry substrat...
já pěstuju hemianthus za oknem v menším akvárku jen částečně ponořený ve vodě a daří se mu dobře. Ale učitě bych moh růst i víc. Má jenom denní světlo a okno je na jih
Také zkouším cosi, mám tady Hemianthus Cuba a taky trhutku a eleocharis.
Zdá se že jim to venku moc nesvědčilo, začaly růst až teď když jsem na ně začal svítit lampičkou....
Do jednoho truhlíku jsem přidal i CO2, co si myslíte o dávkování CO2 emerzně ?
0 21.08.2010 18:46 Frodo Jupí taky se zadařilo
Pěstuju emerzně riccii fluitans, emerzní forma je moc hezká
A taky Sagittarii subulatu. Je to zajímavé odvětví akvaristiky!
Starší reakce
To znám. I ten největší prostor dokážu zaplnit.
jj - ved to poznas
ja toho mam tiez dost - a vsetko mozne....
Už ani ty anubiasy není kam dávat. Pořád si říkám, že až děcka vyfičí z baráku, rozšířím si místo na kytky.
jj
- to poznam - Echinace su krasne - len
akvaria mame male
Mi se echináče taky líbí, ale protože mám nemoc zvanou sbírkování, tak kdybych si chtěl pořídit celou kolekci rodu, nevešel bych se do paneláku. Takže si hraji s anubiasy, těch je míň. Zatím.
...no mam aj Echinodorus 'Lena' - tomu sa velmo nechce - teda emers...a v akva rastie krasne...
...ja som na tom tak - kupim kosik a tam 2-3 echinace
...a nie vsetko vojde do aqua...
...obcas zas "zachranna" akcia - nieco nerastie v aqua tak ide na "sucho"...
Trochu jste mě předběhl. Zrovna jsem se chtěl zeptat, co je s nimi. A co ostatní emezrní kytky?
Přidat reakci
1 ...... [25] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46117x