Emerzní pěstování rostlin
Já bych chtěl na to právě svítit už od začátku umělím světlem.aby na to světlo byla rostlina dobře privyklá než začnu zatápět.Samozřejmě že nejsou všechny rostliny pro toto pěstování vhodné, ale o většině trávích rostlinách se píše, že tak rostou.Sice bych za to ruku do ohně nedal, ale myslím si, že velká část těchto rostlin se pěstuje právě tímto způsobem.A pokud je to tak, bude jejich pěstování na tento způsob přizpůsobeno.Jedinný problém předběžně nakonec nevidím.
...este k tomu "soku"
v prirode zacne prsat zaleje "ich" voda za par hodin a je to
"děje se tak jistě z určitého důvodu(rychlejší růst)
"
...no pozor - nie vsetko rastie emersne rychlejsie
dvovodou je viac...
kopec problemov odpada...riasy,CO2,filter,atd...
dalsia vec je mnozenie...emersne maju kvety-semena...
vecsinou staci denne svetlo - dosvetluje sa "mozno" cez zimu
Ale ako pise Yirka "Fakt bych z toho nedělal vědu.....
"
A ty jsi si takto akvárium zakládal ? No on je to spíš podle mě supr nápad .Emerzně se ve velkopěstírnách rostliny normálně pěstují (jak vím z internetu)a děje se tak jistě z určitého důvodu(rychlejší růst)
.Pak si ale šlověk rostlinu koupí a přesadí rovnou do akvárka s vodou,kde se tato rostlina musí vypořádávat s určitým šokem zaprvé s tím přesazením do vody a za druhé s novým zakořeněním.Výše uvedeným způsobem by se vše dělo tak nějak přirozeněji,s přihlédnutím k růstu rostlin ve své domovině.Emerzní pěstování tu již popsáno je, ale ne tento způsob "přímého předpěstování".
Nevím proč tě můj příspěvek k tématu vzduchování tak rozdováděl a svým způsobem i doslova nahněval
Asi je těžké to ztrávit a přiznat si to
.Věda to rozhodně pro mě není. A příště si laskavě odpusť tu ironii a dělání z člověka hlupáka, jak je to už skoro ve všech diskusích téměř pravidlem.
Napadlo mě založit akvárium s výběrem rostlin rostoucích i v emerzním stavu(hlavně mi jde o trávníčky a koberečky kterých je většina
), akvárium založit s minimálním objemem vody(tak po dno,hydrophonie),hnojivo staré dno nebo jílové koule.svítit blízko,posléze oddalovat Myslím že by se takto rozrůstal mnohem rychleji a byl by hustší,lépe prokořeněný.Po dokonalém prokořenění začít postupně zvyšovat hladinu vody a přivykat takto rostliny podvodnímu stavu.Napadlo mě také takto založené akváriu přikrýt sklem, přidávat co2 a zrychlit tím růst.Podvodní způsob pěstování krásných hustých trávníčků mi přijde rozhodně více složitý než trávníku ve skleníku.
Většina rostlin prý takto funguje i v přírodě mezi obdobími dešťů a vlhka.
Jen mám strach, že při nalití vody umře.Máte s tím někdo zkušenost? Vím, že se tak rostliny pěstují hlavně v pěstírnách, ale ne přímo v akváriu které se později zaleje vodou. Možná se mýlím.Ale spíš ne.
0 19.10.2010 19:51 Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky a ako je tazke prepestovat ludwigiu repens rubin ne emerz?......myslim lahke stredne tazke...
sa mi to asi po dvoch mesiacoch podarilo......korene su zapustene, voda len na urovni korena cakam kym sa vypari, a je zasadena v
prevazne raseline potom je tam trosku substratu pre muskaty a trochu obycajnej hliny zo zahrady.
inak sa jej dari dobre zatial rastie a idu z nej aj *vzdusne* korene........
Starší reakce
Starší reakce
0 07.10.2010 09:28 JuraS Odpovím ti asi takhle..echináče mě pravidelně na šlahounech vytváří dceřiné rostliny..v létě jsem je házel do kýblu na balkonu a nebo z něj..jednu kytku echináče lena jsem ale zasadil do květináče do trochy hlíny štěrku a rašeliny..teď stojí na okně, nádherně barevné listy a zespodu jde teplo od topení..ani ji moc nezalívám ale bude to oblíbená domácí kytka...zkusím tak kdejaký echináč i jiné...
0 07.10.2010 09:25 Pavol no z toho co si pisal/a som toho moc nepochopil skus to tak laicky, nemusis upnle ale hydroponia neviem co je uplne, a chcel by som ludwigiu pestovat tak ako normal rastlinu na okne, len chcem vediet co robit.... ale inak dakujem
Asi by měla platit pravidla o hydroponii, vodivost, pH, množství hnojiva a hladina ponoření kořenů, intervaly výměn živinové vody.
0 06.10.2010 19:22 Pavol cauko, uz asi 1 mesiac mam vonku z akva ludvigiu repens rubin, vo flasi so strkom z akva
voda uz ja na hranici rastu korenov a chcem sa spytat co dalej.....???
ako hnojit, nejaku speci podu, stale tam mam sacok na zvysenie vlhkost, lebo som dnes mozno posledny krat znizil hladinu vody....
prosim o rady....co dalej????
Starší reakce
jo zapomněl jsem napsat, kdysi jsem koupil dost jetý fujizuny, kytkám se to zjevně líbí, zatím ho používám jako substrát pro kytky
Kristalon, včetně mikroprvků, asi se po něm podívám, děkuji.
Já používám Kristalon a hnojím asi poloviční koncentrací, která je doporučená pro hnojení pokojovek. Asi po dvou týdnech vodu vyleju a dám tam novou. Pro ilustraci lehce mázlé foto emerzně pěstované Staurogyne, která je nasazená ve wistematu(dělal jsem to teď narychlo mobilem).
jeden..
Mám asi tři květináčky, zkouším parvulus, trhutku a hemianthus na suchu, řeším jak koncentrovaný živný roztok použít, jak často měnit a také tak trošku složení živin...
nemáte někdo zkušenost ?
Starší reakce
ho tam dlho nemam..ale ak tak mam strk ktory sumi pri octe ten tam nabuduce dam miesto perlitu... ale mam cas...naech sa spameta...
inac nie kazda raselina je moc kysla....
zato je lepsie pouzit substrat pre izbove rastliny lebo uz obsahuje raselinu - a na obale sa udava aj cca pH...
potom to staci zmiesat zo "strkopieskom"...
PS:receptov je vela
Agroperlit je síce dobrá vec ale nie pre bahenné rastliny, ale typické izbové rastliny.
Nahraď ho štrkom a pokiaľ používaš rašelinu je dobre ju miešať haseným vápnom, je moc kyslá.
Hasené vápno je skôr vecou zložitou a tak stačí stará omietka (rozdrvená) a primiešaná do zeminy.
Tým všetkým som prešiel, dokonca som do vody v ktorej boli ponorené kvetináčky s rastlinami sypal vápenec (kameň), aby som zmierňoval prílišnú kyslosť.
Najlepšie skúsenosti však mám so zeminou z lesa, dokonca si túto zeminu (riedenú vodou) meliem na starom mlynčeku na mäso, granulky potom suším a pridávam pod korene rastlín v akváriu, výsledok je
Ešte dodám, že akvarijné rastliny sú vo väčšine bahenné rastliny, ktoré znesú dlhodobé zaplavenie a preto ich aj takto beriem
Samolus je v emerzní kultuře doslova "plevel". S podmínkami si nedělejte hlavu.
ten som pestoval cca 15 rokov dozadu...
rastol pekne normalne v izbe na telke
ja sa pokusam pestovat emerzne samolus ..zistila som ze emerzne rastie vraj lepsie ako submerzne... a dala som agroperlit s raselinou niekde sa tak pisalo ... mam fotky v prezentacii my doma mame sklenik to ma zaujalo..ako ich mam v skleinu pestovat? rosit kazdy den alebo netreba? my ich dost vetrame...
Sadím ich samozrejme až keď zapustia do vody korene
Mne keď kvitnú echinodory tak nechám odkvitnúť kvety a nechám narásť nové mladé rastlinky, ktoré potom sadím do premočenej zeminy z lesa spod ihličnatých stromov.
No a pod nich dám nádobu s vodou z akvária
Jak dlouho je máte zasazené?
Skleník je skleník, mal som možnosť pracovať v ňom, vlhkosť svetlo atď.
Na parapete je to niekoľkonásobne pomalšie, mám aj ja
Kryptošky mají k anubiasu trošku daleko, nechápu srovnání, ale klidně zkuste. =)
Sebelepší myšlenka bez realizace je na ho..... Zkuste to, stojí to za to.
Když se dá na parapetu pěstovat Anubias, kryptošky by měly taky. Letos to už nestihnu, ale zkuste do mě rejpnout na jaře a zkusím to a samozřejmě se pochlubím s úspěchy i neúspěchy.
0 27.08.2010 16:37 Kuba No moje echinodory už brzo asi taky čeká parapet, teploty dou dolu. Pěstujou se opravdu snadno, řadu z nich sem přez léto vypěstoval z 5cm odnoží s pár lístky, který jim navíc při přesazení do skleníku uschly. Ze začátku jim to chvíli trvá, než začnou růst, protože nejdřív vytvářej silnej kořenovej systém, ale pak už to de rychle. Většina z nich celkem brzy i vykvete.
musim to uz aj ja vyskusat ,uz sa odhodlavam pomaly 1rok.
Jenom s páry nenáročnými rostlinami, jako např. šípatkovic, ale zkuste třeba na parapetu cryptošky.
Neslintat a něco dělat. Trochu horší výsledky se dají docílit doma na parapetu.
závidim
Klobúk dole
My chudáci bez skleníka
No ako pozeram - "emersopestovatelov" pribuda
Mas to pekne.
1 27.08.2010 10:09 Kuba Taky sem letos nasadil několik Echinodorů do skleníku. Krásně se rozrostli a řada z nich kvete ;) Použil sem obyčejný substrát pro pokojové rostliny a pravidelně jim dávám hnojivo
Víc fotek:
rybicky.net/nadrze/5551…
Jo, tu druhou stránku jsem už někde viděl a nestačil jsem koulet očima
1 26.08.2010 20:39 crypto231 ja to mam takto
sagitaria/ricia/vesicularia po novom aj HC
Mal som i toto
0 26.08.2010 10:13 Usine – Re: Pepan
Tenhle plevel tam určitě nedám je to jen pro Echináče.
Hezký počinek. Ještě bych tam dal nějaké plazivé stonkovky jako stolístky, kabomby, bakopy, na pokrytí substrátu.
1 25.08.2010 22:31 Usine – Re: Pepan
Tu už mám.
To je příroda. Máte náběh na to, udělat si kolekci emerzů.
Přidat reakci
1 ...... [24] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46117x