Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Emerzní pěstování rostlin

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Přejít na předchozí stránku 21 Přejít na další stránku   1  
Emerzní pěstování rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 05:32 Muž LiborSprysl [9015] Re: meleri
Na téma cenové politiky jsem vám cosi připsal v jiném tématu u bet... :-P Ve Francii jsem byl několikrát a ceny celkem znám...občas trpím touhou dodávat tam "napřímo". Pamatuji časy, kdy pár ok stál 20 franků...

celé by to stálo v malém akvárku... :-D proč si myslíte, že jsem blbá? hop No proč...Fuj... teda nemyslím si, že jste úplně blbá, jen vám tak nějak možná chybějí určité schopnosti se vzdělávat...Viděla jste dospělý šípatkovec, aby byl schopen množení, přiklopený v malém akvárku? Nepřepokládám totiž, že chcete množit jen ty významně malé druhy...

na netu jsem o tom nic nenašla...to k těm schopnostem se vzdělávat...není jen internet, že? Ale i na tom internetu je toho dost k pěstování echinodorů " na suchu".

Abych to trochu obrousil, tak beru vše zpět a omlouvám se, pokud je vám méně než deset let...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 05:25 meleri Re: LiborSprysl
ale ne. byl by v malem kvetinaci. v plastovem. ten kvetinac by stal ve vode a to cele by bylo v malem akvarku s krycim sklem aby neutikala vlhkost. jen se ptam, jakou hlinu do toho, a jestli i sterk?
proc si myslite hned ze jsem blba? jen se ptam. na netu jsem o tom nic nenasla.
kdybyste videl ceny rostlin tady taky byste se zamyslel nad jinym zpusobem....hold ne vsecko stoji tricet nebo sedesat korun jak u vas v cr.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 04:54 Muž LiborSprysl [9015] Re: meleri
coze Někdy z vašich dotazů mám pocit, že si z prostých lidí děláte prču...Ne že by emerzní pěstování byl nějaký složitý problém, ale přece jen je možné jen za určitých podmínek, které snad i alespoň trochu uvažující dítě umí zhodnotit. Člověk, který se byť i jen motá kolem akvaristiky, by na tom měl být znatelně lépe...Ale abych neutekl od tématu...echinodorus není begónie, kterou lze pěstovat za oknem. Už jen s ohledem na to, že se vzdušnou vlhkostí budete mít v bytě problém...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 03:49 meleri
chtela bych zasadit echinodorus a par jinych kytek za okno, ale nevim jakou hlinu pouzit? mate nekdo zkusenosti s pestovanim vodnich rostlin emerzne? chtela bych si je takto mnozit, protoze jsou to krasne rostliny a obcas nejakou pouzit do akvaria....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2012 13:28 Žena Danila [4489] - Sumci
Fotka k příspěvku Nebo takto? :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   27.11.2012 13:26 Žena Danila [4489] - SumciRe: dvorak
Fotka k příspěvku dvorak napsal: Tak mě napadlo, že bych si mohl udělat nějakou emerzní zahrádku pouze z Anubiasů, ale nenapadá mě jak na to. Nějakej návrh, atd.

Nějak takhle?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 23:03 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Vašek
Vašek napsal: Teď jsem byl línej a jen jej tam tak píchnul.
Ja ho mám v akva na vrchu môjho útesu, takže pri výmene vody je vždy jeho časť nejakú dobu na suchu. Zdá sa, že aj to málo riasu likviduje, pretože je rozdiel medzi hotnými a dolnými listami.

Vašek napsal: Ano je to Ricie. Rozrůstá se krásně.
Vďaka, obom. Dúfam, že budú ďalšie fotky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2012 22:21 Muž Vašek [56]
Fotka k příspěvku Já už jej v roztoku sava máčel a přežil to v pohodě. Teď jsem byl línej a jen jej tam tak píchnul.

Ano je to Ricie. Rozrůstá se krásně. Do jara snad pokreje celé dno.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 22:02 Muž kortezhugo [983] Re: slavko
slavko napsal: Prosím Vás, to vpredu vpravo je čo?

To bude asi Riccia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 21:36 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
Tiež môžem potvrdiť, že to tento anubias prežije, hoci ja som ho močil len 3 min, ale na riasu to stačilo. Nemočil som ho potom pol hodiny, len opláchol pod tečúcou vodou..

Len neviem ako to urobím nabudúce, dosť sa odvtedy rozrástol, takže do vtedajšej misy sa nevojde a do vedra bude treba veľa Sava - mangelka bude hundrať ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 21:27 R Muž romant [27987] Re: Vašek
Kontrolu, ale spíš potvrzení toho co vaaclav napsal možno provést zde. rybicky.net/forum/1328
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 21:15 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vašek
Stačí je namočit do roztoku sava 1 díl sava 20dílů vody a máčet 4 min, osprchovat. V čisté vodě máčet 30 min. Nevím jestli si to dobře pamatuji, tak si to zkontroluj, je to někde napsáno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 20:16 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Vašek
Prosím Vás, to vpredu vpravo je čo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2012 17:37 Muž Vašek [56]
Fotka k příspěvku Mám necelý měsíc var. nana. Staré listy byly z akvária zařasené, tak čekám až trochu naroste a zkrátím jej.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 11:48 Muž dvorak [94] - Rostliny
Zdravím, chtěl bych se zeptat na vaše názory, resp. znát vaše názory a nápady na emerzní pěstování Anubiasů barteri. Mám jich v akva nehorázně moc. S ohledem na pomale rostoucí rostlinu to zní divně, ale je to tak. Tak mě napadlo, že bych si mohl udělat nějakou emerzní zahrádku pouze z Anubiasů, ale nenapadá mě jak na to. Nějakej návrh, atd.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 22:28 Muž Vašek [56]
Už mi nešlo po 2 editovat.

Ještě jsem chtěl napsat, jak mám v plánu kontrolovat úroveň vody v rašelině a písku. Do jednoho rohu dám průsvitnou trubičku buď ke vzduchování, nebo ustřižená brčko a v něm krásně uvidí výšku spodních vod ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 22:08 Muž Vašek [56]
Já už mám přávě ty dva Anubiasy plonkové. U matky jsou k ničemu, ta když odkaluje, tak je vyhrabe a nechá je jak jsou a já je zatím do velké nádrže nechci. Měl jsem jich 5 malej a k tomu ještě 1 cca 30cm a vše jsem vyházel.

Právě kvůli odpařování jsem myslel, nechat tak 1-2 cm přečnívat přez parapet aby topení akvárium ohřívalo zespoda.

Pro dobré utěsnění chci na horní hrany skla dát rozstřiženou vzduchovací hadičku, aby to pěkně přiléhalo a kryt z 5mm skla a uprostřed nalepenou úchytku. Myslím, že to bude těsnit natolik, že se voda bude odpařovat velmi pomalu.

Pokud tam budu dolévat starou vodu z akvária budu muset teoreticky někdy hnojit, nebo bude stačit rašelina a ta voda?


EDIT: V tomto videu v čase 2:47 je právě krásně vidět obrovský anubias na lávovém kameni jen s kořenama ve vodě
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 20:38 Muž dvorak [94] - Rostliny
Jo měla by tam být. Ovšem samotná "vrstva" vody v tomto akvárku ti nezajistí 100% vlhkost. Pro stopro vlhkost je třeba odpařování. Odpařování je zajištěno ohříváním vody. V letních nebo vlastně v teplých měsících ti pomůže slunce, jelikož máš akva na okením parapetu (jakožto asi většina akvaristů - aby nemuseli svítit), ale přes zimu se voda nebude tolik ohřívat - takže se nebude tolik nebo vůbec odpařovat a tak nebude celý rok 100% vlhkost. Ale to nevadí ;)
No s tím Anubiasem nevím. Já mám anubis přivázaný silonem ke kousku břidlice. Poměrně dlouhé kořeny jsem namotal na tento kousek břidlice a mám to položené na vlhkém substrátu (v květníku).
Podle těch tvejch plánu, jsem si odvodil, že chceš mít na celém dně akvária rašelinu a na tom ten písek. Budeš muset hlídat to, aby se ti voda neodpařila a kytky pak nezůstaly na suchu. Já mám teď v akvárku několik květináčů s kytkama. Mezi květníkama je vidět krásně hladina vody, takže snadno poznám, kdy je vody málo. V loni jsem měl Echinodorus a Hygrophilu v květináči jen tak - jako obyč pokojovku. Je teda fakt, že si to vyžadovalo denní kontrolu vody v misce. Misku jsem měl vyšší, asi tak do půlky květináče. Ale i tak, vody muselo být dost.
Tvoje idea o rašelině a písku je reálná, byť obtížnější. Snadnější je podle mě pěstování kytek v květináči. Ale půjde to tak. Krycí sklo je pro začátek, pro předělání kytek z submerz. na emerz. téměř samozřejmostí. 2 kytky jsou opravdu jen prozatím. Později budeš každý přebytek zkoušet emezně ;) S tím Anubiasem by to možná šlo. Ale asi pro jistotu, že ti submerzní Anubias neuschne, zvykal bych ho na "sucho" postupně. Takže zezačátku kořeny ve vodě/mokru. Až si listy "zvyknou" na "sucho" pak bych teprve přidělal rostlinku na kořen ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 18:19 Muž Vašek [56]
Fotka k příspěvku Tak jsem dnes zakoupil trochu skla
Představa je písek ( spíše takovej zkameněkej ozanžovej jíl) a pod něj rašelina.
Nahoru přijde krycí sklo a představa jsou prozatím 2 kytky.
Na kořen bych chtěl Anubias nana a později až se namnoží v akváriu Cryptocorinu Tropica.

Četl jsem, že Anubias emersně dobře prosperuje, ale zajímá mě, jestli musí mít kořeny pod vodou v substrátu, nebo mu stačí být na vlhkém kořenu? Vzhledem k tomu, že nádrž bude překrytá, tak by tam mělo být takřka 100% vlhkost.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 11:51 Muž dvorak [94] - RostlinyRe: RAP
RAP napsal: Tady máš nějaké příklady zde na rybičkách rybicky.net/nadrze/6561 , rybicky.net/nadrze/12994 ;-)

Prezentaci skrývajíc se v prním odkazu neznám, ale ten druhej odkaz/prezentace je docela dobrá s velkým množstvím odkazů ;)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 09:18 RAP Re: Vašek
Tady máš nějaké příklady zde na rybičkách rybicky.net/nadrze/6561 , rybicky.net/nadrze/12994 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 08:25 host Re: Vašek
Tady máš odkaz na špičkového specialistu, včetně popisu emerzního pěstování:
crypts.home.xs4all.nl/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 08:11 Muž grunda [1781] - Cichlidy
cryptokoryne tropica emersně pěstovat určitě jde, mám to vyzkoušené
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 08:08 Muž Vašek [56]
Přeně tak, malou nádržku co se prodávají pro bojovnice, ale udělat z ní skleník.

Já přečetl před položením dotazu první 3 stránky a vesměs se psalo, že Cryptocoriny nejdou. Tato by jít snad ele mohla. Jdu studovat dál.

Nějaké prezentace by se mi líbily, ale nevím kde a u koho hledat.

Jinak díky za odkaz na rostliná akvária, zajímavé čtení. Plísně jsem se obával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 08:02 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Vašek
přečti si tohle: www.rostlinna-akvaria.cz/…
a tohle: www.rostlinna-akvaria.cz/…
a vynechej poslední fázi, zalití vodou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 01:41 Muž dvorak [94] - RostlinyRe: ivaha
Leda tak. To by byla jiná. A v tom případě bych Vaškovi doporučil prokousat se tímto tématem - třeba jen použít filtr a přečíst jen nejlépe hodnocené příspěvky + pročtení nějakého článku, nebo projití prezentací nádrží s emerzními rostlinami. Poté Vašku získáš část informací a můžeš vložit doplňující otázku. Ale nejprve zkus nějakej ten článek, prezentaci, toto fórum ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 01:37 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: dvorak
Já to chápu tak, že myslel akvárko na bettu, leč bez betty ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.10.2012 01:34 Muž dvorak [94] - RostlinyRe: Vašek
Počkej, počkej, počkej. Chceš pořídit menší akvárko, do něj Bettu a v tom pěstovan cryptocorynu emerzně? To nemyslíš vážně, ne? Emerzní pěstování vodních rostlin, znamená pěstování rostlin s kořenovou částí ve vodě, bahně, či mokrém substrátě a listovou část rostliny mít mimo vodu ve vlhku. Tudíž nechápu, kam chceš ještě dát tu Bettu? Zkus si prvně přečíst nějaký článek na téma Emerzní pěstování rostli (potažmo i toto fórum) + nějaký ten článek na téma buďto Rybičky obecně, nebo přímo Betta a pak se zamysli a rozhodni se, co bys chtěl. Zda Bettu v malém akva, nebo Cryptocorynu emerzně. Obojí dohromady v jednom akva (malém) těžko půjde ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2012 21:37 Muž Vašek [56]
Chtěl bych si pořídit nějakou slkeněnou nádržku, nebo nějaké malinkaté akvárium na Bettu a zasadit do něj Cryptocoryne Tropica. Nádržku bych chtěl samozřejmě přikrýt kricím sklem abych mohl udržovat 100% vlhkost.

Právě o té Tropice se píše, že emerzně lze. Do čeho vhodného je jí zasadit? Dorašeliny?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2012 18:40 Muž DavidDizzer [26] – Přeměna rostlin
,,Dobrý den, měl bych takový dotaz"...
Dlouhou dobu jsem neměl čas vyměňovat nebo doplňovat vodu v akváriu o objemu 25 litrů, takže voda se za tu dobu vypařila až do poloviny, takže rostliny za tu dobu přeměnily prakticky svůj původ submerzní na EMERZNÍ. Vypadá to poměrně působivě, že právě Hygrophila, riccia a Micranthemum vytvořilo emerzní listy a celkově keříky, které se šplhají více a více nahoru. Oddělal jsem tedy zcela krycí sklo a nadále svítím na rostliny zářivkou.
Chci se tedy zeptat, jak tyto rostliny v akváriu pěstovat (polovina vody, polovina prostoru pro rostoucí rostliny)... A jak je popřípadě přesázet do normálních květináčů a pěstovat jako pokojovou rostlinu? Ale převážně se ptám na to, jak je pěstovat jako ,,v paludáriu"

Děkuji moc :-))
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.04.2012 16:46 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Mejlan
Mejlan napsal: jde mi o zkušenosti, názory, atd. ...
google používat samozřejmě umím

Každý si stráži zloženie substrátu a preto je potrebné naozaj pozorne hľadať kde a kto uvádza zloženie
www.youtube.com/….
www.youtube.com/….
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.04.2012 10:45 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Mejlan
V atlase si vyberte možnost "možné pěstovat emerzně". Téměř všechny akvarijní rostliny jsou vhodné i pro emerzní pěstování.

Substrát pro ně není moc důležitý. Stačí cokoliv co neobsahuje příliš vápníku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2012 09:46 Muž Mejlan [2] Re: milan666
jde mi o zkušenosti, názory, atd. ...
google používat samozřejmě umím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2012 09:43 Muž RadioactiWe [192] - Labyrintky
Zdravím, môžu byť korene pri emerznom pestovaní úplne pod vodou? Vďaka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2012 09:36 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Mejlan
Zadaj si do googla "wabi kusa"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2012 20:10 Muž Yirka [9123] Re: Mejlan
Je tu na to celé vlákno, tak si můžeš počíst než se ti někdo konkrétně ozve: rybicky.net/forum/13445-emerzni-pestovani
Zároveň prosím o sloučení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.04.2012 19:55 Muž Mejlan [2] – Wabi-kusa
Fotka k příspěvku Jakou máte zkušenost s tímto typem pěstování(emerzní)?
Jaké rostlinky jsou podle vás nejvhodnější na tyto pokusy?
Z čeho vytvořit nejlepší substrát?
Jakou nejlépe použít nádobu?

jsem zvědavý na vaše zkušenosti než se do něčeho vrhnu :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 18:08 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: kortezhugo
No dost světla má. Jinak jako, že v té filtrační vatě roste lépe i bez světla nebo jak jsi to myslel?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 17:45 Muž kortezhugo [983] Re: Filip980
No este nieco...skusal som pestovat iba vo filtracnej vate a tam som len vymienal vodu...a rastlo to v pohode...da sa povedat ze skoro tak isto ako v substrate.Teraz ked to nebudes dosvetlovat -tak to bude len tak prezivat -este zo 2 mesiace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 16:57 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: Johan
Díky, chápu :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 16:19 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Filip980
makro i mikro živiny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 16:12 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: Johan
A čím bych to měl hnojit? Já se moc v těch hnojivech neorientuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 16:10 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Filip980
Pokud to je jen v té umělotině, tak by ho chtělo přihnojit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 15:25 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: kortezhugo
No já jsem původně ani ten emerz neplánoval, pořídil jsem si ho hlavně do akvária, ale zbytek se mi už nevešel a když byl emerzní tak jsem se rozhodl v tom jeho emerzu pokračovat. Jinak díky za info.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 15:23 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: Johan
No já ho mám zatím ve flexiobkladech 1 - 2 mm. Mám ho zatím u malého akvária, kam mu dopadá jak denní světlo tak i světlo z osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 15:18 Muž kortezhugo [983] Re: Filip980
No mne to pod vodou ovela lepsie rastie...ako ked som skusal emers...tak ze v tomto neporadim...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 15:15 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Filip980
Rozhodně je lepší ho mít na světlém místě v jemném substrátu (podle hnojení buď písek, vata apod..). Vlhkost není zas tak důležitá, ale pod 80% by asi jít neměla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 15:02 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: Filip980
Prosím, poraďte...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2012 17:55 Muž Filip980 [398] - Rostliny – Micrantheum
Ahoj zkusil jsem emerzní pěsotvání micrantheum micranthemoides. Chtěl jsem se zeptat jestli je jedno jaký bude mít substrát? A taky jestli má nějaké vysoké nároky na osvětlení i jako emerzní forma?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2011 00:12 Muž kortezhugo [983] Re: aoelcz
no mam aj hydroponicke pestovanie odskusane...-v pohode
ale ako som pisal -zo substratom to je jednoduchsie

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [21] ...... 32 33

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9920?od=1001