Emerzní pěstování rostlin
Dal bych tomu víc vody, klidně po vrch těch listů a raději, aby byla ta voda měkčí, osobně přilévám ze zachycené dešťovky a kořeny zasypávám živným substrátem, který pokryji slabší vrstvou jemnějšího štěrku. I mladé rostliny červenolistých echinodorů mám, takto umístěné v mělké nádrži ve skleníku. Teď jsem přišel z venku, kde je ve stínu +31,5°C, dal si vychlazené pivo a nechce se mi hned "běžet" to fotit k doložení mých slov, ale funguje to, kytky vyhání květní šlahouny, tedy správněji bude stvoly.
Děkuju
igelit se mi tam moc nelíbil, tak jsem přes to položil prozatím slabé sklo. Ještě je malinkej
Doporučil bych ji zakrýt igeliťákem, pokud to teda nemáš a pomalu odkrývat.
5 04.07.2018 06:47 Angus68 – Echinodorus rubra
Starší reakce
Ani nevim ze voni,ale kvete krasne..
Bohužel noční vůně je tak pronikavá že to je až nepříjemné.
Pěkná rostlinka,já mám taky sice není do vodičky,ale mám z ní radost.
Pokud to není hermeticky uzavřeno ve skleníku, vždycky se najde nějaký malý hmyz, který to opýlení provede.
Modelářský štěteček s jemným vlasem.
Vím o umělém opylování, ale tohle jsou velmi malé kvítky, vždyť ani nerozeznám pestík a tyčinky.
Sama,ja to delala na rajcatech,vatovym tamponem do usi,a plodily..
Otázkou zůstává, kdo ty květy opyluje, já to nejsem.
Pokud to vykvete, určitě zaplodí.
Téměř úplně rozkvetlý Samolus valerandi. Jestli se objeví i semena, to netuším, každopádně je to velmi hezké květenství.
Ahááá, takže já je asi pořádně nakopnu do ledvin když je nechám ať se snaží samy, co?
Rostlinky byly maličké a na přechod jsem je zvykal v zakrytém akváriu s tím, že jsem je minimálně jednou denně rosil. Potom jsem postupně rostlinky přivykal na čím dál menší vlhkost, až skončily na parapetu.
rybicky.net/fotogalerie.php… Tak to je super, že se tak 'přeonačily'. Jak dlouho jim to trvalo a jak velké byly když jsi je vyndal?
Já mám takovou zkušenost, že když vyndám submerzní rostlinku z akvária, do necelé hodiny uschnou listy a je velká otázka, jestli přežije.
Samolus valerandi mi ale tohle všechno láme, protože tento druh si snad ani nevšiml, že je na suchu a vesele si rostl dál.
Všechno to jsou rostlinky vytažené z akvária, ze submerzu na emerz.
Nádherný pohled
Jak tyhle porosty vlastně vznikly? Koupil sis emerzní rostlinky a nechal je tak pokračovat nebo jsi je jednoho krásného dne vyndal z akvária a ony přešly z submerzu na emerz?
Ahoj všem,
nakonec se rozhodly vykvést dvě rostlinky Samolus valerandi
Starší reakce
Ahoj všem,
před časem jsem z akvária odebrala několik rostlinek Samolus valerandi a zkouším ho pěstovat emerzně.
Zatím se daří, začíná i nakvétat
Starší reakce
Mne tiež rastie ako divá.
pridám aj ja jednu - pôvodne predaná do akvária
a skončila na okne
7 02.06.2018 21:50 Angus68 – Hygrophila pinnatifida
Starší reakce
Starší reakce
Jakou tam máš vzdušnou vlhkost?
Starší reakce
Mrknu.
Taky vyzkouším tu Bucephalandru v přechodové části kořene voda-vzduch
Mívají je občas v Hornbachu, ale i v normálních květinářstvích.
asi vyhrála.....Syngonium mini. Dekuji
Tillandsie se rosit musí, akorát si musíš dát pozor aby po každém rosení pořádně vyschly. Pokud by byly pořád vlhké, hrozí nebezpečí že shnijí. A ještě k tomu Anubiasu - jak psala Petulinakk, pokud bude mít kořeny mimo vodu, ty uschnou, přestanou vyživovat kytku a celá rostlina může uhynout. Když jsem psal o Syngoniu, existuje Syngonium mini a to by se tam vešlo, viz odkaz.
www.google.cz/… Mám takhle na kořeni nad hladinou orchideje phalaenopsis, nejdřív jsem zkusmo koupila nějaký ten hybrid z výprodeje jestli vydrží s jedním kořenem trvale ponořeným... prospělo mu to moc, tak tam teď mám dva malé botanické. Ale nemám to vyzkoušené dlouhodobě, a světlo mám výš nad kořenem než ty.
Anubias by šel, ale musel bys ho umístit nejdřív dolů na přechod vody v souš, a počkat až ti vyšplhá, aspoň já mám zkušenost, že jak nebyla většina kořenů ve vodě tak začaly schnout, a to byly předtím na emerzu v květníčku. S bucephalandrou to bude obdobné.
antiA napsal: špička/vrchol kořene je 25cm nad hladinou a světlo je nad hladinou 40cm. Tzn rostlina bude 15cm pod led světlem. - takže by neměla být vyšší.
akvarko je dostatečně velké- jakou to má spojitost?
Třeba takovou, že kytky navržené Pepanem jsou dost velké a nevešly by se tam
Anubiasy jsou i malé - například A. barteri cv. nana.
Proto jsem se ptal na to, kolik místa tam máš.
Maq napsal: No já jsem je těsně nad vodní hladinou nikdy neměl. Ale pod světlem - asi jo. Otázka je jak často.
Tillandsie mají ještě jednu výhodu: když chcípnou, vypadají stejně...
To není pravda. Zešednou a časem se rozpadnou.
No já jsem je těsně nad vodní hladinou nikdy neměl. Ale pod světlem - asi jo. Otázka je jak často.
Tillandsie mají ještě jednu výhodu: když chcípnou, vypadají stejně...
ta tillandsia se nemusí rosit?
trkla me do nosu Bucephalandra. Sla by tato varianta?
Co takhle nějakou epifytickou orchidej?
Méně náročné by bylo nalepit tam pár tillandsií, velmi efektní, praktické...
špička/vrchol kořene je 25cm nad hladinou a světlo je nad hladinou 40cm. Tzn rostlina bude 15cm pod led světlem. - takže by neměla být vyšší.
akvarko je dostatečně velké- jakou to má spojitost?
Jak velké je to akvárko?
A jakou máš představu o velikosti té rostliny a o rychlosti jejího růstu?
Dal bych tam nějaké Syngonium. Hydroponii snáší velice dobře, dalo by se vyvést po tom kořeni a řez snáší taky dobře. Případně i nějaká Raphidophora.
Co Anubias? Je to sice klasika, ale v pohodě to zvládne. A třeba i pokvete
Můžeš ho dát kousek pod vodu a nechat ho vyrůst nad vodu.
Doporučte nějakou zajímavou rostlinu na vycuhujici 40 centimetrů korene z akvária.
Líbil by se mi nějaký mech ale ten by asi na špici uschl. Nemíním rostlinu rosit.
Děkuji
Starší reakce
Tady jsou tedy ty mé problemy s hydropony. Ber to ale jen jako zkušenost z jednoho jediného akvária, v dalších nádržích to může být úplně o něčem jiném.
Podénka (Tradescantia sp.) - zde byl problém v křehkosti celé rostliny (každou chvíli ji něco polámalo) a hlavně vláskových koříncích, na které se chytá všeliké svinstvo a rády se zařasí. Také šmakuje okružákům i za čerstva.
Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) - pooomalý růst, později prakticky stagnace
Břečťan (Hedera helix) - ze začátku vypadal nadějně (byl jako jediný v malém květináči s keramzitem), později čím dál drobnější listy, nakonec se kvůli mohutnícím spathiphyllám ani nevešel a byl odstraněn
Potos (Scindapsus aureus) - ve velkém akváriu mu uhnívaly konečky stonků pod vodou a ani moc nerostl, z druhého akvária s drápatkami i bez umělého osvětlení roste jako dominantní plevel (možná ve velkém akvu nedával konkurenci spathiphyll)
Starší reakce
Jo jen kořeny, cca 20 cm a ono si to pak žije vlastním životem. Prorostlo mi to anubiasy a byl celkem problém to pak dostat z akvária při stěhování.
Já bych to spíše potápěl postupně, aby si zvykla a stihla přirůstat.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46117x