Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

Přejít na předchozí stránku 35 Přejít na další stránku   1  
Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 12:46 danielkasan – Čo to je?
Fotka k příspěvku Na rastline Vallisneria americana som objavila zvláštne cudzie teleso.
Vyzerá to ako malý priesvitný vačok a je plný guličiek telovej farby.
Nevedel by niekto poradiť čo to je alebo čo s tým?
Na ikry je to príliš malé.Akvárium mám už rok ale ešte som sa s tým nastretla.
Predom ďakujem za odpoveď.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 10:31 Muž Johan [4952] - Rostliny – mechovka
Zkoušel někdo dlouhodobě chovat nějakou mechovku? Třeba Plumatella repens.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 10:02 Žena Kaira [927] - Labyrintky
Já taky děkuju, aspoň můžu být klidná. Ploštěnky ve velkém akváriu s rybama mi starosti dělat nemusejí. ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.01.2015 09:20 Muž Pepator [9] Re: aurela
Já na základě doporučení Turbínky koupil u veterináře 1 Panacur za 15 Kč. Dávkování je trochu složitější, ale ploštěnky jsou fuč a to stačila pouze jedna aplikace. Krevetky i šneci přežili.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 21:45 aurela Re: ondrejD
Články nemá. Všem moc děkuji za diskuzi. Jdu koupit no-planaria :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 20:46 ondrejD Re: aurela
jinak dle fotky to taky vidím na ploštěnku.

Zkus na to zviřátko vzít lupu - pijavice jsou článkované, ploštěnky ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 20:41 ondrejD Re: jamajcan
Ad. "Pijavice a chobotnatka je v podstatě to stejné,takže souhlasím"

Drobná poznámka: mezi chobotnatky patří jak celkem neškodná Glossiphonia, tak i velmi nepříjemná Piscicola geometra - parazit ryb, vypadá (naštěstí pro aurelu) jinak než to co je na fotce, ale nesměšoval bych rozhodně chobotnatky s pijavicema.

pro úplnnost - ch. rybí např. zde:

www.biolib.cz/…

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 20:35 Muž Pepator [9] Re: RBSC
Na tom tvém obrázku v odkazu je to krásně vidět. Ploštěnka nemusí mít hlavu do kosočtverce. Taky jsem měl ploštěnky co byly tvaru jako obušek a měly dvě malá očka vepředu přesně jako na obrázku. Některé měly hlavu do kosočtverce a jiné ne. A barvu měly taky různou od hnědé po šedou až dočervena. A na videu je vidět jak se rychle pohybuje. Já vsázím na ploštěnku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 19:53 Muž Johan [4952] - RostlinyRe: aurela
Vsázím na ploštěnku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 17:37 RBSC ploštěnky
Kaira napsala: ..., ale nemá to hranatou hlavu...
aurela napsala: Hranatou hlavičku jsem nezpozorovala...

Není pravda, že ploštěnky musí mít nutně hranatou hlavu.
www.zoologie.frasma.cz/…
www.natur.cuni.cz/…

Nabízený tip se mi zdá nejpravděpodobnější, ale popravdě, na fotkách toho není příliš moc vidět, natož spolehlivé determinační znaky. Pohyb tvora(/video) jsem neviděl.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 17:33 jamajcan Re: Turbínka
Pijavice a chobotnatka je v podstatě to stejné,takže souhlasím a kdo viděl ploštěnky,ten ví ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2015 17:30 Žena Turbínka [2558] Re: aurela
Když už jsem byla usvědčená z prohlídnutí videa, tak se tedy vyjádřím :-) Ploštěnku bych vyloučila - tvar hlavy, pohyb, nestandarní barva a přikláním se k pijavkám nebo chobotkatkám, blíže si to určovat netroufám. Ale tak či onak bych si to v akváriu nehýčkala a důsledně sbírala, doufej, že jich tam nemáš vic ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 17:26 jamajcan Re: aurela
Tož,já bych si na ploštěnku nevsadil.Spíše mi to připomíná pohyb pijavičí.Přísunem vpřed.Ploštěnka se pohybuje kontinuálně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 15:17 Muž Legioix [574] Re: aurela
Podle videa je to obyčejná ploštěnka. Použít NO-planaria a do dvou týdnů je pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 14:20 aurela Re: Turbínka
Jelikož jste mi schválila video, tak věřím, že jste ho viděla :-) Nemůže to být nějaká hlístice? Nějak se mi pořád nechce věřit Vaší variantě, na tom videu co jsem našla to vypadalo strašně hnusně :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 12:37 aurela Re: aurela
Fotka k příspěvku Chytila jsem. Na papír to dát nemůžu, smrskne se to do kuličky. Je to tmavě červené/hnědé. Mám to na videu, dám to na svůj profil, snad někdo bude vědět

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 12:17 aurela Re: Turbínka
Hranatou hlavičku jsem nezpozorovala, ale byla to chvíle kdy jsem to viděla, letěla jsem pro foťák a zkoušela co nejrychleji vyfotit. Viděla jsem tam 2 tyhle tvory, byli u filtru. Ukázali se při krmení, ale teď je ani za nic nemůžu najít. Mám nastraženou past na ploštěnky, ale zatím nic. Určitě to při příštím zpozorování odchytím, jsem na ty sviňuchy připravená. Podle mě to bude nějaká třetí varianta. O "Glossiphonii" jsem našla video a je to velký tvoreček i když je teprve v "lůně matky". Ale já o tom vím prd, proto se tady ptám zkušenějších. Pokusím se odchytit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 12:00 Muž Pepator [9] Re: aurela
Je to ploštěnka, vyndej jí opatrně rukou nebo na špejli či vatovou tyčinkou hlavně ji vyndej hned, než se rozmnoží, tedy jestli už není pozdě. Pokud ji rozmáčkneš nebo přepůlíš, tak doroste hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 11:55 Žena Kaira [927] - Labyrintky
Taky jsem pozorovala v akváriu něco podobného, velikost a tvar těla jako menší ploštěnka, ale nemá to hranatou hlavu a je takhle dočervena jako na fotce od Aurely. Ploštěnku poznám bezpečně, tohle je jiné. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 11:52 aurela Re: vaaclav
Taky se bojím, že to budou spíše ploštěnky, zkusila jsem dát do akva past a uvidím
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 11:49 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: aurela
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 10:08 Žena Turbínka [2558] Re: aurela
Ručně. Já sama jsem nepřišla na nic lepšího.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 10:03 aurela Re: Turbínka
A můžete mi poradit jak se toho mám zbavit? Na netu jsem bohužel nic nenašla, možná v záchvatu paniky. Mám v akva krevetky. Jakákoliv chemie mi je zabije
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 09:56 Žena Turbínka [2558] Re: aurela
Glossiphonia, pryč s tím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 09:53 aurela – Červík
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, prosím o radu v určení parazita. Našla jsem ho dnes cca 10 dní po zakoupení Neritiny zebra. Červík má asi 3 mm, při pokusu o rozmáčknutí se schoulil ale neumřel

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.01.2015 12:46 Muž kofejn [963] Re: lilitko
Fotka k příspěvku Asi lasturnatka. Tak jsem ji měl v akva, když bylo ještě bez ryb.
rybicky.net/video/1560.flv

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2015 12:30 Žena lilitko [224]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, dnes som objavila niečo zvláštne. Pohybuje sa po akváriu veľmi rýchlo, po dne aj pláva, resp. odfotila som to na koreni a potom sa to spustilo ku dnu. Pripomína mi to chrobáčika, asi ako lienka.
Pridávam fotky. Neviete niekto o čo sa jedná? coze

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.01.2015 22:08 terteus Re: maros77
Nazdar. Neviem ci si sa uz toho zbavil alebo nie, ale pokial si nezalozil akva na novo, tak asi este s tym bojujes. Ja som tu dlho hladal nejaku radu ktora by mi pomohla sa tej potvory Glossiphonii zbavit, ale nic som tu neobjavil. Objavil som to po prvy krat pred pol rokom, ked mi pri cisteni akva jedna ta pijavica zostala na spodu vedra. Akva cistim (mam 200L) raz za cca3-4 tyzdne a vzdy som ich vysal z akva viac a viac. Posledne to bolo uz priblizne 13kusov, vacsie i malinke kusy. 2 som dokonca nasiel az na termostate. Robil som aj pokusy so solou. Vacsie mnozstvo neprezili ale to by neprezili asi ani rybky:-D Mal som testovacie gubky a mensie kusy dokazali zhltnut.(test v 10L nadrzke)Ale velke tam zostali i ked tam nebolo ziadne dno.Glossiphonie mi rybky nenapadali, vo velkom prezili aj male rybky pri nich a dorastli, zivia sa vraj detritom, nezozranym krmimov a slimakmi. Na poslednej akva burze vo Zvolene som trosku pokecal s predajcami. U jedneho som mal myslim ze stastie. Jemu vraj jeden chovatel poradil rakov. Tak som si hned kupil 4 kusy. Lepsie ako dake liecivo, co mi takmer zlikviduje aj akvarium. Jednalo sa o raka zakrsleho-mexickeho CPO. Za kus som dal 3eura. rybky mi nenapadaju(len raz som videl ako ten rak skocil po velkej black molly ked mu chcela ukradnut zvanec)a taktiez sa vraj znesu s krevetkami. Krevetky nemam ale ze on ich osadil do akva s krevetkami,kde mal tiez tieto Glossiphonie.Pred 2dnami som cistil akvarium. Vymenil som polku vody z akva a nenasiel som vo vedre ziadnu Glossiphoniu. Mozno to teda zabralo a hned spavam lepsie:-D Snad som teda niekomu pomohol. Ale po vyse 6tich mesiacoch co som vzdy vycucol daku Glossiphoniu som po prvy raz od pritomnosti CPO nevylovil z akva ziadnu. Co sa tyka este toho raka, docital som sa ze mu tiez chutia vraj slimaky(kotulky). Tiez som videl zopar krat ako si ich tocil ale ked sa mu slimak schoval do ulity, tak ho rak nechal napokoji. Ale prazdnu ulitu som ho uz videl zrat. Ak by mi aj obcas dakeho slimaka zozrali, vzdy lepsie akoby mi ich hufne kynozili pijavice-Glossiphonie.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 03:02 - Re: rriki
Ale cyklop nelikviduje gupky,práve naopak je pre gupky prefektnou pochúťkou.
Skôr by som to hádal na parazita Ergasilussp (0,6 x 1,7 mm) Číslo 24 v odkaze.
www.cichlidportal.sk/…

www.google.sk/…
www.google.sk/…
Ak je to ono:

Liečba:

10-30minut kúpel v 10 mg / L manganistanu draselného. Ak je infikovaných viac rýb, treba liečiť všetky ryby v nádrži 2 mg / L manganistanu draselného.No opatrne! Prípadne skúsiť niečo širokospektrálne proti parazitom.
www.dpi.nsw.gov.au/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 02:45 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Džouzif
Já bych to viděl na dvouprdelkový cyklop
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 00:36 Muž Džouzif [25] Re: prasan
Vím, ale lépe už to mobilem fakt nedám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 00:21 - Re: Džouzif
Chcelo by to makro foto.Z tohto si vážne ani len netrúfam hádať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2014 23:34 Muž Džouzif [25]
Fotka k příspěvku Ahoj, zase řeším, teď už celkem vážnější problém s úhynem ryb v Odchovně. Dnes mi během 3 hodin uhynuli 4 paví očka s tím, že plavali v akva bokem u dna nebo u hladiny (nemohli se potopit) a měli odstáté a zarudlé žábry. Kromě toho pohybovali jen bočními ploutvemi.

Dodržuji pravidelně týdenní údržbu (výměna poloviny vody) včetně odkalování dna a když je čas, tak třeba i 2x týdně část vody. Problém se zavlečením bych případně viděl na mražené patentky.

Teď večer jsem si všiml, že se na skle, dekoracích i rostlinách pohybují nějací paraziti. Velikostně jsou přibližně 0,5mm a celkem rychlé. Jsou bílé, některé jen oválné.

Prosím o pokus určit tvora na fotce, abych mohl nasadit léčbu. Děkuji

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2014 17:20 hanzys – dotaz
Zdravím chtěl bych se zeptat co je to za bíle mušky u hladiny mého akvária jsou na skle nad hladinou?Každý den jich je víc a víc larvy mušek jsou na hladině vody u skla ... Nesetkal se nekdy s tímto problémem ? rozzureny

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 23:17 Muž larix [1420] Re: radim
Je to kolónia machoviek (Phylactolaemata). Možno machovka plazivá Plumatella repens ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 22:40 radim
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj
Nevítě někdo co to je? Roste to ve filtru v kterém se už nějaký ten půlrok čistí jen molitan :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2014 10:11 rasticek
Dával som nové rastliny, zo zverimexu.
Ale už je to v podstate jedno, na radu tyna181190 som ho vylovil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2014 01:15 Muž 150koni [653]
Larva Tiplice je tady :-) www.agromanual.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2014 00:20 Muž Johan [4952] - RostlinyRe: rasticek
Vždy jsou dobré nějaké další informace o pozadí akvária, např. co se přidávalo, či jestli není nové dno, např. někde z potoka. Dle mého larva tiplice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 20:59 Žena tyna181190 [27] - Axolotlové a žebrovníciRe: rasticek
Ta housenka je moučný červík normálně ho vylov a budeš mít od něho klid ten se ti tam určitě množit nebude
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 20:53 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Th0mas
Jsou ale poměrně dravé a tak bych udělal to co ti navrhl zervan. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 18:50 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Th0mas
No veď normálne vyloviť a vyhodiť - ideálne von do nejakého jazierka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 18:45 Muž Th0mas [0] - MiniakváriaRe: vaaclav
Moc díky...nevíš jak se toho zbavit....předpokládám že jsem to dostal s kytkou...a samo to zmizí jelikož jako Nymfa(larva či co) Vážky se to nemnoží...díky za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 18:17 Žena Lucnilama [18] Re: rasticek
Třeba mě někdo znalejší opraví, ale já bych řekla, že je to nějaká housenka (húsenica), která omylem spadla do vody a usilovně se snaží neutopit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 18:07 rasticek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím vás, čo je zas toto?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 17:44 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Th0mas
www.google.cz/…
Vážky - DUMy.cz :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 17:17 Muž Th0mas [0] - Miniakvária – Copak je to za breberku?
Fotka k příspěvku hojte, nevíte někdo co je tohle za živočicha...za poslední týden jsem vytáhl druhého....má tak cca 0,5cm, na to aby si s tím poradily rybky je to již velké i když se o to pokoušely ...omlouvám se za kvalitu fotek...blbě se to fotilo...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2014 09:08 radim Re: David
jestli je to on...
cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2014 08:58 radim Re: David
použij lupu :-P
nevím co by to pro tebe znamenalo, protože jen hádám a o čolkách vím jen to, že mají 4 nohy a ani to někdy nesedí :-D Pro ryby tento dravý roztoč není nebezpečný...snad jen pro narozený potěr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 21:42 David Re: radim
Jelikož nemám mikroskop,tak si nemůžu být jistý jestli to je on,ale jestli ho bez zvětšení vidíme pouhým okem jako zelenou plavající tečku která umí chodit po skle,mohl by to být on.Co by to pro mě,tedy pro čolky znamenalo? coze
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [35] ...... 86 87

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 58680x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7539-co-je-to-za-zavleceneho-skudce-parazita?od=1701