Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
Ještě jedna fotka =)
Zdravím. Dneska jsem našel na přední stěně akvária zevnitř tohle, nevíte co to může být?
Předevčírem jsem čistil skla, takže to tam nemůže být dlouho. A co se změn v akvariu týče, tak jsem si akorád včéra prinesl Razborky Galaxy, ale žádnou rostlinku. Určitě to není člunčice ani člunka, ty v akvárku mám a jsou velmi rozdílné.
Prave premyslel a premyslim cim dal casteji
Jen si rikam, na tu mou stovku, jake..
Zivorodky jsem mel, a uz bych je asi nechtel - hodne chodi na zachod a prijde mi, ze jsou moc citlive na PH, respektive mnozstvi CO2 ve vode..
Snad neonky nebo jine
a nepřemýšlel si že bys tam přidal nějakou rybu?
Jo jo, proc se snazit pestovat krevetky, pestovat rosliny, kdyz muzu mit bez prace a namahy pijavice a dalsi zivocichy
To by bylo prece taky pekne - a hlavne vse zdarma
Já je měla v jávském mechu spolu s levatkami - zakoupeno v OBI. Lasturnatky a levatky zdarma
No prave
Pred par lety, nez jsme zrusili 400l akvarko, tak v nem dlouhe roky bez problemu. Koreny, kameny z prirody, zadne moc velke vedatorovani a no-problemo.
Jen by me zajimalo, odkud ty breberky mam. Ale myslim si, ze to bude nejspise z cerne drte, kterou jsem koupil v Bauhauzu
záleží jestli by to proti takovým breberkám vůbec pomohlo. Spíš bych řekla že máš smůlu, plno lidí si dá do akvárka všechno možný bez jakékoli desinfekce, klidně kořen z přírody, a nic takovýho si tam nenatáhnou
Desinfekci rostlin je možné provést vykoupáním rostlin ve velmi slabém(růžovým) roztoku hypermanganu, 20 minutová koupel a následný opláchnutí vodou.
Noo, o tom jsem uz neco cetl, tusim namacet rostlinky do peroxidu, nebo tak nejak ze ?
Všechno co do akvária dáváš by jsi měl desinfikovat. Neměl by jsi potom takové problémy.
Jo jo, to ja se desim prave docela casto. Jak nemam zadnou rybu, tak den co den z akvarka vytahuju pijavice, plostenky, larvy od vasky (jepic) a kdo vi co jeste.
Nic me tak nevadi jako ty larvy vasky, jelikoz me zerou krevety a navic se me opravdu ale opravdu nelibi. Ty pijavice, plostenky, lasturnatky, by vyresilo ryby osazenstvo, ale ty larvy, ty prave nee
Takze me akvarko uz delsi dobu tak nejak smutni
Není zač
, kdysi (26.12.)
jsem se také děsila, co mi to plave v akva
a tehdy mi tu poradil Haimdol.
Anoo, to je ono. Ctu ze je neskodna.. Aspon nejaka dobra zprava
Dekujii
Zřejmě to není jen jeden druh. Tyhle larvy nemusí být vážky, ale třeba jepice, nebo něco podobného.
Odkalil jsem vodu do kybla, nechal odstat, usadit sediment a nyni pozoruji, ze na dne mam nejake breberky. Odsal jsem je do slenice a vyfotil.
Jelikoz maji ani ne pul milimetru, popisu je zde, jak asi vypadaji.
Pri pohledu zvrchu tvarem pripomina plostici nebo blechu. Tento zivocich narozdil od plostice LEZE a pomerne k jeho velikosti rychle (ovsem ne jako plostice nebo plz) - ikdyz nohy diky jeho velikosti videt nejsou.
Dale tento zivocich dokaze plavat, zde bych ho prirovnal pohybem snad k nejakemu bicikovci, nebo spermii
?
Jeste doplnim, ze jeho telo neni elasticke, jako maji plzi. Spis bych ho prirovnal k nejake schrance.
V akvariu mam krevetky (ovsem toto krevetky urcite nejsou) a larvy vazky.. Tak snad si rikam, zda to neni nejaka prenymfa teto larvy vazky...
--
Tu jeste doplnuji, ze lze pri detajlejsim pozorovani zahlednout, jakysi ocasek/bicik (ktery prirovnam k ocasku larvy vazky), ovsem muj exemplar se pohybuje timto bicikem vpred
Ahoj kluci, při zakládání akvária (listopad), jsem si prinesl vajicka larvy vazky. Ty se pres vanoce vylihla a vyrostla cca do rozmeru 1cm. Od Vanoc do dneska tyto larvy po akvariu sbiram. Vzdycky jsem chytl larvu cca 1cm velkou, dnes jsem chytl uz cernou, cca 1,5cm velkou, no a dneska odpoledne zase 5mm velkou.. Zacinam si rikal, zda se mi v tom akvariu nemohou mnozit. Sice pokud vim, vazka se mnozi v okridlene podobe pohlavne, tak si rikam, zda se nemohou mnozit i nejak ve vode?? Jak by bylo jinak mozne, ze od tohoto prosince sbiram tyto larvy ktere s dobou rekl bych rostou a najednou najdu larvu mnohem mensi, nez predtim...
achjoo uz
V mém akváriu jsem to také již viděl. Může to nějak uškodit akváriu nebo rybám? (viz příspěvek z 18.02.2012 od jitusss).
to je rozpad listu u cryptocoryn (kryptokorynová nemoc), nix neobvykleho pri nahle zmene.... pokud prezijou koreny (coz je skoro vzdy), kytka zakratko vyhodi novy listy...
Myslím, že by bylo vhodné diskusi ukončit takto:
Je výborné, že ještě existují lidé, kteří na svém pozemku připraví takové podmínky pro ohrožené druhy, že jsou tyto potvůrky ochotné se k nim nastěhovat a v lepším případě i vyvádět mladé.
0 24.02.2012 12:06 ageJ [6] Myslím že troška nadhledu by nyní svědčila spíš tobě
Žížalice není nebezpečná, dravcům přijde k chuti.
PS: Kdyby to byla nítěnka, tak bude v misce s vodou vytvářet klubíčko s jinými jedinci, v akváriu s pískem bude čouhat tělem vem a vlnit se.
Jak je to dlouhé a silné? Podle té fotky s korunou mi to na nítěnku nepřipadá.
jéé,zbytečně se rozčiluješ,ber to trošku s humorem
mě to přišlo podle příspěvků,že jsi xx trošku sedl na lep
0 24.02.2012 11:29 ageJ [6] 1 23.02.2012 15:38 xx Omlouvám se všem diskutujícím, nenapadlo by mě, že tady budete s vážnou tváří rozebírat můj "chov" šídel. Byla to legrace, ke které mně vyprovokoval příspěvek hr s tím jak bude mít doma xxHonza F1 generaci vážek.
Když si vezmu larvu nebo nymfu vážky z přírody a nechám si ji vylíhnout v akváriu bude to pořád ten samý jedinec přinesený z přírody, jen už to bude dospělý kus.
Představa, jak si někdo v bytě vychová F1 generaci vážek je naprosto dokonalá. Nachytám si v přírodě vážky, až dospějí budu jim obstarávat živý hmyz, který mi tam časem budou elegantně lovit u stropu kolem lustru. Nakonec mi nakladou do akvária vajíčka, ze kterých se mi pak vylíhne první úspěšný F1 odchov dospělých vážek.
Mně to s těmi F5-ami prostě nedalo. U všech z svých příspěvků mám
Chovem myšlená potravní závislost je asi to nejsprávnější definicí...hendikepovaná zvířata se od potravy nevzdálí byť by k tomu měla možnost za normálních okolností. Podobné je to při vytvoření podmínek, které se jinde nevyskytují.
Nepochopil.
Napsala jsem "pokud nemají v okolí jinou možnost rozmnožování".
Patrně máš to štěstí, že se nepohybuješ ve velkých městech, či v oblasti tzv. satelitů. Někde jde o obrovskou plochu téměř sterilní krajiny. Mnoho nadšenců, kteří by měli na zahradě místo bazénu rybník není. Používání herbicidů na anglické trávníky, všech možných postřiků proti hmyzu na okrasných rostlinách a další chemie vytlačuje takové druhy jako vážka či šídlo.
Chov jelenů či daňků v oboře, odkud nemají možnost utéct, je také chov. Pokud utečou, je to volně žijící zvíře. Kapra koi v jezírku také chováme a neoznačujeme za zavlečený druh, který se mi tam náhodou množí, protože těžko může přeběhnout jinam
a může se chovat vysoká zvěř, když ji nemám v nádobě nebo v kleci?
,,,bože já měl dvakrát na zahradě hada
Pokud nemají v okolí jinou možnost rozmnožování, myslím, že se oprávněně může chlubit "chovem". Z bazénu s chlorovanou vodou u sousedů asi šídla moc nadšená nebudou. Sterilita některých rádoby zahrad až zaráží.
V naší jezírkostudni loví larvy vážky hlavně pulce, ale tam není žádný rybí potěr.
0 22.02.2012 20:48 xx –
Re: hr Larvy šídel mám v jezírku pro radost už roky a zavlečena tam byla zcela úmyslně. Za odborníka se nepovažuji, ale vím co mi tam larvy loví. Drobný rybí potěr komzumují velice často a rády - a to jak karásky tak potěr živorodek, který mám v dalších menších jezírkách přes léto. Jak a co presně larvy šídel loví se dá krásně pozorovat v horních mělkých částech jezírek, téměř u hladiny (do 25 cm hloubky), stačí si jen sednout a dívat se. Stejně jako potěr ryb loví také malé pulce, na velkého pulce který už má 4 nohy, si netroufnou, je to pro ně příliš velké sousto.
Nedovedu si představit, jak larva šídla daná třeba do 4 litrovky nebo malého akvária by začala žrát umělou nehýbající se potravu. I v přírodě larva reaguje na pohyb kořisti, nehýbající se potravu nechává na pokoji.
Jenom doplním tu potravu - nítěnky, malé žížaly nebo patentky a šneci, přepokládám že v nouzi bude žrát i pijavice. Všechno by mělo být živé. Ten potěr ryb je ovšem nejlepší krmení.
Urcite ji nevyhazuj z okna. Je to tak zajimave zvire, ze krevetky jsou proti tomu nudni patroni. Predstav si to jako takovou kudlanku pod vodou. Jen se koukni nekde na video jak lovi!
Muzes ji dat do sklenice, ale male akvarko by bylo lepsi neb ji v nem lip uvidis. Topitko ani filtr netreba. Nejake kytky a trocha pisku ze zabehleho akvaria.
Mrazeny asi zrat nebudou, ale kdyz jim jednou za tyden az dva prineses nejakou mensi zivorodku od nekoho co uz nevi co s nima, bude se ji darit skvele. Prip. tam dej male hejnko mladych pavych ocek a ona uz si je bude postupne redukovat.
0 22.02.2012 14:26 xx –
Re: hr No vzhledem k tomu, že se tam předtím nikdy šídla nevyskytovala i když podmínky k tomu měla a objevila se tam až poté, co jsme si jejich larvy přivezli s lekníny, můžu je s klidem považovat za vlastní odchov.
PS: "Něco chovat znamená asi to, že máš nějakého tvora v nějaké nádobě, nebo kleci, kde kdyby jsi mu neposkytl krmivo, vodu a jisté důležité faktory k jeho žití, tak by zahynul." - splňuje to i tu tvojí definici
0 22.02.2012 13:03 xx –
Re: hr Někdo je chová v bytě a někdo na zahradě.
5 22.02.2012 12:33 xx –
Re: hr Jaká frajeřina - jenom F1? Mně na zahradě loni lítaly F5 a letos to už budou F6 šídla.
Jen sousedky mají hloupé připomínky, co jim tam pořád lítá za potvory a že se chtějí v klidu opalovat. Ještě že si zatím nevšimly těch žab, slepýšů a užovky. To by byl teprve jekot.
Me tak exoticky nepripada, mozna as na tu ponekud tmavou barvu. Jen tu nymfu pekne krm mrazenym, dej ji moznost vylezt po necem z akvaria a jednoho dne budes mit na zaclone krasnou vazku. A neboj se, urcite ti neublizi, je pomerne krehka. Samozrejme pokud mas mensi rybky, tak je lepsi ji dat zvlast, nejlepe do chladna, protoze ted v zime by vazka nemela venku sanci a chladem se vyvoj zpomali.
0 22.02.2012 12:10 xx –
Re: hr Když se řekne A, mělo by se říct i B. Sama od sebe nevyroste, i v té sklenici se musí přikrmovat:
www.superstock.co.uk/…
Je otázka, jestli akvaristu nadchne představa, jak mu alien vyžírá v akváriu potěr rybek. Proto rada v akváriu s rybami nechovat!
Tak mne napadlo, čím se asi ten tvoreček živil. Krmíš mražené?
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
Přidat reakci
1 ...... [55] ...... 86 87
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 58680x