Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 10:27 Králík Re: Maya
Aktulizuj prezentaci, pak Ti budeme moci lépe pomoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 09:43 Žena Maya [30]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mam drobnoustky backford.
Mela jsem jich 9 - minuly tyden se jedna ztratila- zacala padat na zadek a druhy den se prestala zbarvovat a ma pruhy s flekama dohromady...vcera dalsi zacala padat na zadek a dneska uz se taky se sluncem neprebarvila jak ma. Prikladam foto.
Obe holky.
Jinak do posledniho jedi

Co jim muze byt? A hlavne, co s tim?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2019 20:41 Muž RAP [1661] Re: Dinecek
Po troškách a častěji! Je lepší vyměnit 2x20litrů, než 1x50litrů. Zejména když máš tak nestabilní hodnoty. Pak už jen kontroluj hodnoty vody a až se stabilizují, tak začni přemýšlet o rybách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2019 20:12 Žena Dinecek [205] Re: RAP
Děkuju moc za rady.

Do konce prázdnin nic přidávat nebudu. Myslíš, že pak bych mohla přidat Microrasbora kubotai? A dokoupila bych pak ještě ty pancéřníčky malé? Tyhle rybky se mi strašně líbí. A přála bych si je mít stejně jako otíky. Myslíš, že takhle by to mohlo být OK? Samozřejmě vodu budu měnit po troškách, jak jste mi tu radili. Jsem zatížená na malé rybky :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2019 18:43 Muž RAP [1661] Re: Dinecek
Záleží, které se ti líbí. Koukni do atlasu a použij vylučovací metodu.
Půl roku by to trvat nemělo, to už by bylo asi na výměnu dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2019 17:47 Žena Dinecek [205] Re: RAP
A které rybky bys poradil? Dneska jsem měřila parametry, zapsala jsem je tu do deníku. Také si myslím, že je to dané tou nestabilitou kvůli tvrdosti vody. Už budu měnit jen malé množství vody. Ale chtěla bych, aby rybky, které zatím přežily, se měly co nejlépe. Nebo raději vůbec nepřidávat živočichy a počkat, až si to fakt sedne - např. půl roku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2019 10:18 Muž RAP [1661] Re: Dinecek
Co zkusit místo 1 velké výměny vody 2 malé týdně než si akva pořádně sedne. Pokud si dobře pamatuji, tak se u akvárií s těmito typy substrátů dělají na začátku častější výměny vody než s inertním dnem.
Mimochodem, ty rybky, co sis pořídila na začátek, potřebují spíš zaběhlé a funkční akvárium. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2019 08:31 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: Dinecek
třicet litrů vody a ještě "ošéfované" přípravkem sachem do 150 litrů aby takhle rozhodilo rovnováhu je "pech" ,kterému se ani nechce věřit.
Já používal vodu z Kunčiček, Zábřehu,Mariánek,Hulvák,Poruby,Hrabůvky a Dubiny a vždy přímo do akva bez přípravku na vodu, měnil jsem i půlku nádrže... problém jen když jsem sám "vrtal" do chemismu vody ( anorganickou kyselinou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2019 07:32 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: NHKG
je z OV ;-)
že,by 30 litrů( z výměn ) z 150 udělalo takovou paseku coze ??
(i v OV jsou hraniční pásma ,kde je voda "nekojenecká", a nebo tvrdá ;-)
ps: tím Co2 to být mohlo,
ps2: mě teče z vodovodu KNK 2, a v akva stěží naměřím 1...ten systém není jen hydrogenuhličitanový, a pokud má 0,5 je třeba přidat sodu nebo uhličitan vápenatý.( už k vůli tomu dnu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2019 23:18 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Dinecek
Píšeš u nádrže o úhynech po výměně vody. Jaké parametry u tvé vody uvádějí vodárny?
V Ostravě máme vodu celkem OK, ale taky se mi zdálo, že citlivějším rybám nedělá dobře. Ale vrčivky trpasličí prozatím u mě vypadají OK (mám 4 a o 3 jsem přišel v karanténě).
Zkus změřit vodu co liješ do akvária a taky tu těsně před výměnou a porovnej je. Co přesně liješ do akvária kromě vody?
Můj tip je, že to dno ti snižuje tvrdost vody a ta je pak hodně nestabilní, její parametry (hlavně pH) dost kolísají a ryby to nedávají.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2019 22:52 Žena Dinecek [205] – Postupný úhyn ryb
Ahoj, prosím o radu. V akváriu mi postupně odcházejí rybky. Prvně jsem cca po dvou měsících od založení pořídila vrčivky od chovatele. Ty jsem bohužel pravděpodobně otrávila CO2. CO2 od té doby nebublám. Nepřidávám žádné hnojivo. Provádím pravidelnou údržbu viz můj deník akvária. PH pravidelně na 6.5 a KH na 0.5, NO3 vždy kolem 10 mg/l. Používám lapkové testy od Rataje. Může být problém v nich? Někde jsem tu četla, že nejsou moc spolehlivé. Mám výživný substrát Platinium Soil. Nevzduchuji, pouze čeřím hladinu.

Po čase jsem pořídila pancéřníčky malé - 10 a 8 otíků. Pancéřníčky nyní vidím pouze 2, otíků už mám jen 5. Už žádné rybky nekupuji. V akváriu je docela dost nezmarů, ale nic s nimi nedělám kvůli 2 Neritinám sp,, levatkám a okružákům. Teplota stále 26 stupňů.

Krmím 1/4 tablety Dajana a 1 hranoli Hikari pro rybky dna. Budu vděčná za každou radu, já už si rady nevím, a to jsem tady toho přečetla mraky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2019 20:06 Žena Lucie Š. [96] Re: afc1886
Díky, no já s tím asi počítám, jen hledám a čtu a pomalu se s tím smiřuju. Ono je to jak na houpačce, když vypadali zdravě, tak byl úhyn a teď se to zastavilo a vypadají takhle. Nevím, jestli se mi to zdá, ale ty zdravě vypadající se drží dál od těch špatných. Když se mi podaří odchytit ty špatné, tak je utratím, ať se netrápí a uvidím jak to bude postupovat. ALe jak to je zarostlý, tak to nejde a nechci to stresovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2019 19:55 Žena Lucie Š. [96] Re: Smetany
Díky, ten Co2 vital nedávám, to bylo jen na začátku. Dávám olšovky, torben a teď jsem přidala Easy Life Catappa z mandlovníku. Krmení máčim v Sera Fishtamin. Včera jsem pořídila Seachem StressGuard na podporu slizu a hojení, nevím jestli to k něčemu bude. Tu artemku zkusím. S tou veterinou mě to napadlo, nevím, ale jestli se u nás obejdu a jestli do toho má cenu jít. S tím léčivem taky, jestli je to něco " jen " na neonkách a mají to stejně spočítané, tak je mi líto odrovnat všechno ostatní. Je to těžký.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2019 19:41 R Muž afc1886 [15312] Re: Lucie Š.
Nechci tě strašit, ale toto většinou zlikviduje většinu neonek a jen pár nejodolnějších přežije. Myslím si, aspoň co jsem tak vysledoval, že se s tím nedá nic dělat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2019 19:36 Muž Smetany [1226] Re: Lucie Š.
Zkusil bych místo toho tekutého uhlíku lít torben nebo jiný rašelinný výluh a krmit málo a třeba jen artemii trošku jim tím zvedneš imunitu a buď tu někdo přežije nebo ne. Ještě by šlo poslat 2-3 utracené ryby na veterinu ať ti řeknou co jim je ale myslím že jakékoli léčivo které ti doporučí odrovná krevety.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2019 19:16 Žena Lucie Š. [96]
Ještě dodám, že čím hůř ty neonky vypadají, tím menší je úhyn, spíš teda teď za poslední dobu jsem žádnou mrtvou nenašla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2019 19:13 Žena Lucie Š. [96] – Postupný úhyn neonek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj všem, nedávno jsem tu řešila postupný úhyn neonek modrých. Dala jsem na Vaše rady, přidala jsem filtr, měním vodu atd. No a pokračuje to tak, přišla jsem už i o dva pandy. Přes svátky byl klid, pak jedna neonka a do dneška žádný úhyn. Na neonkách nebylo předtím nic vidět jak jsem psala a po jedné výměně vody katastrofa, neonky ve špatným stavu, některá měla třeba jen jednu, dvě šupiny odstáté, jiné zježené víc. Ty poslední co uhynuly, tak paradoxně patřily mezi ty které vypadají stále dobře, netroufám si odhadnout, ale už je to asi pade na pade. Už jsem fakt zoufalá a nevím co dělat, pár špatných co se mi podařilo odlovit jsem utratila, teď už to snad vzdávám a nevím jestli se s tím dá ještě vůbec něco dělat a zachránit je, nebo je všechny, i ty co zatím vypadají dobře odlovit a utratit. Je to hrozný pocit a fakt už nevím co dál, je mi jich líto a je těžký se na to koukat. Pokoušela jsem se odlovit ty špatné, ale to je snad nemožný. Teď už začínám být smířená s tím, že o všechny přijdu a děsím se toho, že budu muset zlikvidovat celé akva. Jinak vše ostatní, krevety, ráčci, velká molucka a snad i ostatní pandové a otíci jsou stále v pořádku. Mám tam jednu malou čudlu, kterou jsem přinesla s neonkama, ani nevím co je zač a ta je taky v pořádku. Přihodím fotky neonek. Tak jestli někdo poradíte nejlepší řešení budu vděčná. Díky Lucie

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.01.2019 21:31 bertík13
Zkusim to ja jinak napsat. Jak pises moc hoven :-D = Hodne dusitanu (jedovaty pro ryby) = Ryby to udusi.
Kdybys mela kytky a nitrifikaci tak ty jedovaty dusitany se promeni na dusičnany, který v mensi norme nejsou skodlivy, naopak pro rostliny potrebny.

Takze když to shrnu, muzes akvárium vzduchovat jak chces, udusi se ti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   15.01.2019 21:07 R Muž ctibum [7128] Re: Ven.tom.
V tvém případě bych nic nezachraňoval, protože vůbec netušíš co, jak a proč. Bude to jen trápení ryb i tvoje... Buď bych ryby vrátil do zverimexu, nebo je odnesl do jiného zverimexu, klidně zadarmo. Akvárko bych vypustil, ty plastové věci vyhodil a začal číst odkazy, který jsi dostala tady i při registraci. Pak bych začal znovu a lépe. Nebo si pořídil třeba kaktus.
Ano, ve zverimexu tu neporadili dobře. Tak už to ve zverimexech chodí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.01.2019 20:29 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Ven.tom.
Tvoje Kvarium je malé i na 1 skalara.
Kroky:
1. Pridaj veľa živých rastlín
2. Daruj skalára a zredukuje si osadku
3. Kým toto vyriešiš často meň vodu
4. nikdy si nenechaj radiť v akvariste
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.01.2019 20:18 Muž nekdo [355] Re: Ven.tom.
je tam vice druhu a je celkove hodne ryb na to, v jakych podminkach jsou a v jake kondici je ta voda
jedny ryby maji radi (mohou existovat)v ciste vode a k tomu date kadice
na zacatek se dava vetsinou jen par ryb... na zajeti..
a nedava se jich vice najednou - ano nekomu to vyjde, ale takove mnozstvi lidi se da oznacit za statistickou chybu...
samozrejme, ze kdyz mate akvarium 1500 l, tak je tam 60 ryb jak kdyz plivne, ale vy mate pidi objem a nezajety
prostudujte si ty odkazy...a reste priciny, ne dusledky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 20:12 Muž Provpe [8] - RostlinyRe: Ven.tom.
V substratu se ti tvori nitrifikacni bakterie pokud budes furt odsavat ryby budou umirat stejne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 20:10 Ven.tom.
15 malých ryb na 60cm akvarium je přerybněni? Co se týče skalara tak mi tím pádem ve zverimexu špatně poradili a to měly být dva. A nevěděla jsem že živé rostlinky tam být musí, když se všude prodávají umělé. A kdyz budu akvarium často čistit od hoven, tak tu vodu budou mít pořád jen čerstvou a ne moc "zabydlenou" nebo jak bych to řekla ne? Myslela jsem že se maximálně voda mění 1x tydne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.01.2019 19:53 Žena drvi [2957] Re: Ven.tom.
Bez živých rostlin ti v takhle malém akvu tahle rybí parta pochcipe na špinavou vodu. Sama vidíš, jak hodně nedělají výkalů, živé rostliny by jim to pomohly zpracovat. Ve tvém případě se ty ryby udusí ve vlastních splodinách. Navíc třeba neonky potřebuji větší nádrž a opravdu čistou vodu...o skalárách ani nemluvím ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2019 19:51 Muž nekdo [355] Re: Ven.tom.
priciny uz vam tu byly vypsany
nezabehle akvarium
bez kytek
zivorodky nemaji nejake super traveni = kudi jezdi, tudy kadi
k rybam to tu uz take zaznelo

proste se zamyslete nad tim, jestli nahodou nebude opravdu neco na tom, ze vam tu vice lidi nezavisle na sobe odpovida stejne na reseni vaseho problemu...
chapu, ze to nechcete slyset, ale proste tak to opravdu je - bohuzel
ted muzete jen menit casto vodu a cekat...dodat rostliny..mezitim si tu neco nacist... a uvidite sama za chvili, ze to pujde jinym smerem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.01.2019 19:50 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Ven.tom.
Příčinou to je. Kdyby bylo akva zaběhnuté, s živými rostlinami a větší, problémy by být nemusely.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   15.01.2019 19:50 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Ven.tom.
Ten problém se jmenuje přerybnění a nevyhovující podmínky. Zavřete se celá rodina na záchod a pak dej vědět, jak se vám tam bydlelo. A dávat skaláry do 50l hrubého objemu je prostě prasárna.

Pročti si ty odkazy pro začátečníky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 19:45 Ven.tom.
Fotka k příspěvku Samozřejmě na radu dávám, jen když mi všechny ryby za chvilku chcipnou, tak pořád nebudu vědět ten problém. Nebo vážně může být příčina smrti že tyhle druhy nemůžou být spolu i když na sebe neútočí?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 19:38 Muž HanysOV [54] Re: Ven.tom.
Tak to je nářez coze Můžeš dát fotku? Tohle bych chtěl vidět.
A ano. Být Tebou, chlapy bych poslechl. Ví, o čem mluví ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 19:31 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Ven.tom.
Páni majú pravdu. Daj si poradiť ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 19:26 Ven.tom. Re: Wanderer
Tak nemyslím si, že taková sestava ryb způsobuje každodenní umrtí. Něco se těm rybám nelíbí a nevím jak zjistit, co je špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 19:09 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Ven.tom.
V téhle sestavě to vychcípá prakticky všechno. Už jen podle toho popisu a sestavy ryb to nemůže fungovat ani když to napojíš přímo na vodovod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   15.01.2019 17:45 R Muž afc1886 [15312] Re: Ven.tom.
Máš tam prostě nevhodné podmínky pro rybky. Vidím to asi takhle.
1- rybky vpuštěny příliš brzo do nezaběhlého akvária
2- absence živých rostlinek
3- nevhodná osádka do akvária
4- založ prezentaci akvária
5- po registraci dostaneš hodně poučných odkazů
6- každodenní výměna části vody je pro tebe teď to nejlepší

EDIT- tady máš ty odkazy
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 17:36 Ven.tom. – Rybičky umírají
Dobrý den, prosím Vás od Vánoc 2018 máme akvarium 54l, máme umělé rostliny, jsou tam neonky,paví očka, kominíčci, mečovky, jeden skalár, chtěli jsme dva, ale jelikož už jeden dělal dalším rybkám problémy, tak jsme ho nedokoupili. Už po třech dnech kdy tam byly neonky jedna zemřela, to jsme si řekli že asi ze šoku a teď, skoro po měsíci za poslední tři dny zemřely tři ryby. Každý den jedna. První mečovka, pak paví očko a teď zase mečovka. Voda má 24 stupňů, ph 7,2 . Asi před 6 dny jsem čistila dno ale hoven tam mají pořád dost, může jim to tam vadit? Ale nemůžu přece dno čistit co dva dny.. Nebo málo kyslíku? Jak to poznám? U jedné mečovky jsem si všimla že den před tím než umřela plavala na dnu nebo spíš "odpočivala "
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 18:30 Andaska Re: bubo bubo
Založ si prezentaci a přidej fotku akvária. Takhle Ti těžko někdo může poradit, když o Tvém akva nic nevíme. Proč máš teplotu jen 21 stupňů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 18:14 bubo bubo – úhyn samečků gupky
Stále spokojené stejně staré rybky v poměru 3:1 ve prospěch samiček. Najednou mi vyhynuli všichni samečci. Už se mi to stalo před pár lety jednou. Teplota kolem 21°C, . Neví někdo proč?
bubo bubo

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 23:53 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Janek
to je ale celkem normální u egerky :) to je rostlina která je jedna z mých nejoblídenějších... :)
to RO bych pořídil i sobě i když mám vodu v pohodě... ale čím dřív to uděláš, tím víc možností budeš mít v budoucnosti :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2018 23:29 Janek
Co se týče rostlin v akváriu, přidal jsem 7 stonků egeria densa a ty vyrostly za týden o 10-12 cm. coze

Tuhle vodu pije více jak polovina vesnice (cca 400 lidí).

Uvažoval jsem o variantě toho, co píše MichalV a sice o nádrži s akvaponickým systémem, kde by se voda nechala pročistit a odstát. Problém je v tom, že ho můžu dát jen do sklepa, kde je půl roku fakt ukrutná zima.

Tím pádem jdu shánět informace k RO a objednat rozbor. Dám vědět, jak to dopadlo. Moc vám děkuju za pomoc. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2018 19:54 Muž Jarry [1440] Re: Maq
Ale šel bych v tomto případě asi i do DI stupně a ono to pak s doplňováním vhodné směsi pro Tanganyiku taky nebude bez práce a nákladů, ale zase bude jistota vhodné vody, osobně bych šel touto cestou raději, než zkoušet vodu napravovat jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.12.2018 19:28 Maq
Pánové, Janek píše, že má problémy v souvislosti s výměnou vody. Pokud má nenulové dusitany, je to jistě špatně, ale ty by mohly zabíjet ryby kdykoli. Hledejme tedy dál a jinak:
(1) Buď při výměně dojde k nějaké náhlé a možná dočasné změně parametrů.
(2) Anebo nová voda obsahuje nějaký jed, pravděpodobně prchavý (rychle z vody unikne).
Janek píše, že voda přitéká z pole. Farmář tam každý rok používá jiná hnojiva a jiné pesticidy. Každý rok je také jiné počasí a hladina spodní vody se mění, což její složení významně ovlivňuje.
V obou naznačených případech jsme na zjištění příčiny s nějakými papírky krátcí. Pesticidy obsahují mraky složitých organických sloučenin, jejichž názvy pomalu ani neumím přečíst. Můžou být rychle reaktivní s něčím. Ryba plave okolo, a "koupí" plnou dávku, za chvíli je po ní. Krátce poté už jed nepůsobí.
Neříkám že je to zrovna takhle, ale mohlo by být.
=
Nepadla žádná zmínka o amoniaku a o rostlinách. Tyhle cichlidy rostliny neničí (pouze bůhvíproč anubisy) a zarostlé akvárium jim vyhovuje - znám je.
Co s tím? Vnější filtr, zeolit (na amoniak), aktivní uhlí (na organické látky), a iontoměniče (na dusičnany). V součtu dost pracné a nákladné. Spíš bych to viděl na tu reverzní osmózu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 19:26 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Janek
Používáš tu vodu i na pití? Pokud ano, doporučuji zadat rozbor vody do laboratoře.

Jsou komerční přípravky, které pohlcují dusičnany. Nemám s nimi zkušenosti, ale měly by fungovat. Na vyzkoušení nestojí zas tak moc. Třeba: www.lecivaprotercovce.cz/…
Do filtru doporučuji níže zmiňovaný anex nebo u tvých ryb připadá v úvahu i zeolit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 18:26 Muž MichalV [328] Re: Janek
Dá. Jedno nepraktické riešenie má napadlo. Nádoba s dostatočne veľkým objemom, čerpadlová hlava s biomolitanom a privzdušňovaním. Násada pre rýchly zábeh z akva a už si len odsledovať ako dlho bude trvať, kým klesne NO2. NO3 len pestovaním riasy pomocou prirodzeného alebo umelého osvetlenia. Chce sa ti do toho?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 18:19 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Janek
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Existuje to ale nemám s tím vubec žádný zkušenosti..
Pokud je to ale s tím hnojivem jak píšeš pravda, pokud to jde, šel bych do RO
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 17:15 Janek
Připusťme, že jsou naměřené hodnoty reálné. Dá se pak kohoutková voda upravit i jinak než RO, abych při každé výměně ryby nepřiotrávil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 17:04 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Janek
NO2 0.25? To je asi ten problém ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2018 17:00 Janek
Díky za bleskovou reakci.

Všechna měření včetně Ph jsou z papírků (JBL Proscan). Hodnotu NO2 0,25 a NO3 50 mi to ukazuje i u kohoutkové vody, tak nějak nevím, jestli se na tahle data dá spolehnout. (měření jsem prováděl opravdu precizně a opakovaně)

Mám vodu ze studně. Bydlím uprostřed vesnice, která je na úpatí kopce a všechna spodní voda stéká z 200 m vzdáleného pole. Napadlo mě už, jestli množství dusičnanů nesouvisí s hnojivy místních zemědělců.

Paradoxně jsem v téhle vodě kdysi choval od malých asijských ryb, přes jižní ameriku včetně různých cichlid, teter, skalár, ramirezek a podobně choulostivých ryb. A prosperovaly velmi dobře. Pak jsem si musel dát 5 let pauzu a teď takováhle katastrofa.

Ampularie byly jen na podporu zajetí filtrů. Šly ven ještě před rybami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 16:43 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: NHKG
osmoza ale vyřeší případně i jiný věci než jen dusík ve vodě... :) já mít prostor na osmozu, tak už jí dávno používám :) aniž by šlo o dusičnany...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 15:57 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Strakááč
Není, jednodušší a asi i běžně používané řešení chovateli obdobných ryb je anex. Je to určitě méně pracné, funguje i na produkty ryb a asi to i vyjde levněji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 15:55 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Janek
Můžeš mít vodu plnou dusičnanů... pokud se to potvrdí.. tak jediný řešení je koupit rezervní osmozu.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 15:46 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Janek
Nemám zkušenosti s uvedenými rybami, ale podle měření máš:
NO3 moc vysoko.
NO2 musí být neměřitelné.
pH máš na Afriku nízko, ale nevím jak moc to těmto rybám vadí. pH měříš taky papírky?
Pokud používáš vodovodní vodu, dej odkaz na měření vodáren.

Vodu nedopouštíš hadicí?? Zeptej se chovatele na parametry jeho vody a pokud ještě máš ampularie, tak je dej pryč.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26781x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb?od=78