Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 27 Přejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2009 19:17 R Muž Silent [5949] – Re: Dahak
A upřímně řečeno to není případ ani valné většiny běžných akvaristů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2009 19:15 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: vcielka
Je to tak.Akvárium vyvážené nepřerybněné a dobře osázené rostlinami může bez filtru fungovat, ale to není a nebyl případ amaterky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2009 19:14 Žena ustavprochore [567] – Re: amatérka
Amatérko, nechcete zkusit sebrat další pořádný kus odvahy, zaregistrovat se a přidat sem prezentaci (se zakázaným hodnocením)? Nejlepší by bylo akviško vidět naživo, ale i fotky jsou dobrá věc a třeba tady my "vševědi - teoretici" dostaneme i nějaký konkrétní nápad, jak by se to akviško dalo vylepšit a rybkám v něm bylo fajn. O to přece jde. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.10.2009 19:03 Muž Farrael [28] - Živorodky
Souhlasím s většinou akvaristů. Založit akvarium bez filtru či ho vypínat i byť na dvě hodiny je opravdu krok ke smrti rybiček. Ono se sice dá akvarium osadit rybičkami hned po založení. Ale má to své zákonitosti a člověk musí vědět co dělá. A musí to také vyžadovat situace. Např. kompletní přestavba akvária, kde člověk nemá kam dát jinam ryby. Ale pak člověk musí dodržovat určité podmínky a i přesto se to nemusí vždy povést zcela. Sám můžu vyprávět. Od přestavby většího aqua stále bojuji s řasou. Sice se to zlepšuje, ale pořád tam je víc než ji chci vidět... Chce to holt studovat a studovat a opatrně zkoušet. Každý nějak začínal to je pravda. Ale ospravedlňovat tím své chyby zcela a ještě se čertit za rady ostatních, protože je v nich občas ostré slovo (oprávněně - ty lidi to bolí za ty ryby) tak tím těm rybičkám člověk nepomůže. Věřím, že se ze svých chyb poučíte a příště se Vám to už nestane. A co jsem tu myslím, že nezaznamenal, tak Vám doporučuji do akvária zase nasadit rostlinky a pokud možno tam dát rostlinku, která je rychlerostoucí a sežere takzvaně většinu dusíkatých látek. Rybičkám tím velmi ulevíte a rostlina Vám aspoň vyrobí kyslík. Tak hodně zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2009 15:52 vcielka – Re: amatérka
ono je dost mozne to vzduchovanie. rybky totiz potrebuju ten kyslik aspon dostat umelo ked uz tam nemas tie rastlinky jak si pisala ze si ich vyhodila, lebo rastlinkam chvilu trva kym sa ujmu a zacnu produkovat kyslik. Ja to v takychto pripadoch riesim plavajucimi rastlinkami, ktore sa z mojej skusenosti u mna ujmu zo vsetkych najrychlejsie. Co sa tyka zakorenovacich rastlin tam zavisi od substratu a osvetlenia ako rychlo a ci sa ti ujmu, to si nepisala ake mas. Ale tie rastlinky ti pri tych zivorodkach ktore tam mas doporucujem. BTW zapach moze estepochadzat z bakterii ktore sa ti tam mohli dostat s vodou z chovproduktu alebo na nejakej rybe ci rastline chovatela ktory ich do toho chovproduktu predal.Tie bakterie potom mozu produkovat veci ktore tvoje rybycky nemusia a z toho zapacha aj voda, lebo aby ti po 2 dnoch zacala zapachat voda je doooost divne. A povedz mi smrdelo to ako cpavok?
Ja vodu casto nemenim v akvarku. Tak isto ako tvoj otec sa snazim im to tam velmi nenarusat.a tiez mi to tam krasne funguje. Moj brat mal ale podobny problem ako ty. Ale on sa nato vybodol. takze ti neviem poradit ako on to riesil. si tam radsej hodil nakoniec riecne ryby ako vasnivy rybar. chov guram ho myslim ze nadobro presiel :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2009 15:38 vcielka – Re: holenda
suhlas. ja tak isto som bola aspon 10 rokov bez filtra. hned potom ako mi prestal stacit motorcek. Penazi v tej dobe som na novy nemala. Bola som dieta a rodicia nechceli investovat. Tak 10 rokov akvarko fungovalo na plavajucich rastlinkach s rozlicnymi zivorodkami a sumcekoidmi a to aj s malym mnozstvom rastlin. A v pohode prezivalo. Ba som mala dojem ze sa im dari lepsie. Teraz sice uz filter mam ale i tak nesuhlasim so vsetkym co tu kto popisal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2009 13:55 amatérka
Ale musím uznat,že od té doby,co jsme znovu vše vyčistili,založili nanovo a nechali FILTR JET NONSTOP,nepošla už žádná rybka.A předtím fakt jedna denně :-( ,takže zrovna v našem případě byl nejspíš problém v tom filtru a vzduchování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2009 13:53 amatérka – Re: holenda
Holendo,mě to právě taky překvapilo.Můj tatík je zkušený akvarista a filtr nepouští téměř vůbec,vodu taky nečistí tak často,jak se doporučuje.V podstatě si akvárka a ryb téměř nevšímá,krom krmení.A daří se mu skvěle.Rybky se množí,jsou zdravé,v AQ mají svůj vlastní svět,do kterého jim nikdo zbytečně a často nezasahuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2009 16:47 Moušičky – Re: amatérka
Když jsem začínala před rokem(ve 14letch) měla jsme malé 30litrové akvárium a v něm značně přerybněno. Velice mi pomohla četba a taky rady lidí z internetu a dopracovala jsem se myslím velice pěkně za ten rok. Pokuď tě akvaristika oslovila tak se toho jen tak nevzdávej je to krásný koníček a jsem ráda, že jsme stím nepřestala ;-). Pokuď budeš chtít napsat budu jenom ráda :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2009 07:59 kreten – Re: holenda
:-) filtr není nutnost v podmínkách o nichž hovoříte a ani vám neudělá paseku, když ho čas od času pustíte, protože ten binec co z něj půjde, ryby zkousnou a budou se těšit až ho zase vypnete. Ovšem pak je to opravdu zbytečnost, která se nemusí vyplatit...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.10.2009 07:58 Muž Yirka [9118] – Re: holenda
To je sice pěkné a nikdo ti tvou zkušenost nebere. Je však třeba se uklidnit a popřemýšlet kdo a proč se ptá. Většinou jsou to začátečníci a těm doporučovat začínat bez filtru, či šetřit jeho vypínáním není to pravé ořechové. Takže filtr sice není v některých případech nutný, ale dobře zvolený je opravdu velmi dobrým pomocníkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2009 07:51 holenda
no nedami sa nezapojit. trochu ma dviha zo stolicky, ked citam ze "je absolutne bezpodmienecne nutne mat stale zapnuty filter". 10 rokov som mal akvarium uplne bez filtra, dalsich par rokov som filter zapinal iba prilezitostne... samozrejme so zapnutym filtrom nonstop je to najjednoduchsie a moze sa akvarium prerybnovat, ale ked je akvarium primerane zarastene zdravymi rastlinami a nieje prerybnene, tak filter nieje vobec, ale vobec nutny... howgh ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2009 18:41 Bambi
mela jsi zacit z vetsi nadrzi cim mensi nadrz mas tim horsi jsou dopady pri jakemkoli zanedbani a neznalostech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2009 18:34 Bambi
dle meho nazoru to akva nebilo zabehle je treba ho nechat zaject aspon 14 dni lepe 3 tydny pri zapnute filtraci potom tepriv nasedit par ryb ne vsechny najednou tim ze akva vycistite a date odstatou vodu to neviresite ,prestante krmit ryby vydrzi klidne 14 dni a kazdej den menit cast vody a cekat co pomre pomre
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2009 13:38 amatérka – ..
Myslela jsem,že od toho tady to fórum je.Aby se člověk mohl v případě nezdarů poradit.Já už ani nemám chuť mít stejný koníček,jako vy.Protože většina z vás jste zatrpklí a netolerantní.Vzpomeňte si na SVOJE začátky.Jistě,vám se vše hned dařilo od samého začátku,vy POLOBOZI.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2009 10:20 Žena geminika [39] - Živorodky – Re: JuraS
Pardon, malo to byť pre "amaterku", ale veď ona si odpoveď nájde. S tým plne súhlasím, že ľudia narýchlo všetko nahádžu do akvarka a potom sa čudujú, že to nefunguje a rýchlo hľadajú pomoc. Dnes sa nikomu nechce veľmi čítať. Ten Murphyho zákon sa mi páčil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2009 10:16 Žena geminika [39] - Živorodky
Ja som nemyslela liečiť nové rybky, ale to torzo z pôvodných. Je jasné, že nové netreba liečiť. Len odporúčajú pri nákupe nových rýb použiť aspoň Malachytovú zeleň. Aj to čistenie som napísala len orientačne. Ja ho čistím, keď mám čas a chuť, ale nie dlhšie ako po 5 týždňoch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.10.2009 09:48 Žena ustavprochore [567] – Re: geminika
geminika napsala: ... prípadne preliečiť nejakým liečivom ...

Nesouhlas! Patří k častým chybám (nejen) začátečníků léčit "něco něčím". A lék na lidskou blbost bohužel ještě nikdo nevynalezl. ;-)

A našla bych v tom vašem textu více věcí, se kterými tak úplně nesouhlasím - frekvence údržby, čistění filtru,... - je to vždy individuální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2009 09:24 Žena geminika [39] - Živorodky – Re: JuraS
Ja sa venujem akvaristike už takých 20 rokov, ak nie viac. Nedávno som zakladala nové akvárium a všetko prebehlo hladko, bez uhýnu jedinej rybky.Môžeš si ho vyhľadať pod názvom "Pracovné relaxátko". Doma mám tiež jedno akvarko, ktoré je tu v galérii pod názvom "Trojuholník". To len aby ste videli, že netrepem a trošku sa vyznám..Ten trojuholník mám už asi 10 rokov.
No, prečítala som si všetko, čo ti tu kto poradil. Dovolím si to tu všetko zhrnúť, aby to bolo jednoduché pochopiť. Základ je, neunáhliť sa. Ja viem, že keď sa človek na to dá, tak to chce mať rýchlo zariadené a kochať sa. Ale v akvaristike to tak nefunguje, o čom si sa aj sám presvedčil. Takže rybky vybrať a izolovať, prípadne preliečiť nejakým liečivom. Potom vybrať všetko z akvarka, všetko dôkladne poumývať, poukladať znovu do akvária a napustiť vodu z vodovodu. Zapnúť filter a nechať ho nepretržite takto aspoň 2 týždne. Ja filter nevypínam ani keď čistím vodu. Hadičku nechám vo vode s kamienkom a filter vyčistím. Rastlinky môžeš posadiť tak na 2-3 deň. Po tých 2 týždňoch môžeš vpustiť 2-3 rybky (mečunky, gubky alebo iné odolné). Za pár dní (5-6) pridať zase zopár rybiek (2-3 ks). Takto pridávať rybky, až kým sa akvarko nezabehne bez úhynu. Počítaj také 3-4 litre na 1 rybku. Keď sa ti to podarí, tak potom neprekrmovať, filter vyčistiť tak raz za 2 týžne a 1/3 vody raz za 3-4 týždne podľa veľkosti akvária. Dúfam, že som poradila a tebe sa podarí založiť jedno pekné a zdravé akvárium, z ktorého budete mať doma radosť. Držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 21:24 Muž snickers [0] - Tetry – Re: amatérka
Nevzdávej to:)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:18 XY – Re: amatérka
I ty dvě hodiny stačí,aby pomřela část užitečných bakterií.Jak psali,musí jet nonstop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:18 Muž Miras [111] – Re: amatérka
a proč se vypíná byť na 2 hodiny, stejně je to jedno, ta vypnutá filtrace není jen jeden problém, jak jsem psal, zanedbáno bylo snad všechno :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.10.2009 19:17 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: amatérka
Filtr vypínejte, jen když ho čistíte, popřípadě snižujete vody při její výměně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:17 amatérka – Re: Honz
Honz,asi jo.Jdu to vylít do hajzlíku a koupím dva křečky.Plyšové.Díky všem trpělivým za snahu pomoct,přeju hezký večer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:16 XY – Re: Honz
To by přeci nemělo žádný smysl no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:15 amatérka – Re: Miras
Miras psala jsem,že filtrace běží převážnou většinu dne-rozuměj,že vypínáme třba na 2 hodiny denně.To zdaleka není půlka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:12 Muž Miras [111] – Re: amatérka
no moc jste toho asi nenačetla, 2x do měsíce měnit vodu při napůl zapnuté filtraci, to pak není čemu se divit :-( dle mého byly porušeny naprosto všechny základní pravidla :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:08 filipsi – Re: amatérka
To, ze jste ji davali vcera vecer, nemusi znamenat, ze maji vodu "cerstvou", tj. v poradku. Pokud nefunguje kolobeh dusiku (jak se dale doctes), musi se treba voda vymenit i 2x denne (1/3-1/2).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:06 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: amatérka
Nepřetržitý chod filtru je opravdu nutný a je to pravděpodobně jedna z hlavních chyb kterou jste udělali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:06 amatérka – Re: filipsi
Fili,já toho načetla dost,ale asi to pořád nestačí.Každopádně díky za pochopení.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:05 filipsi – Re: amatérka
Neboj, krome kritiky se tady doctes a dozvis urcite i spoustu zajimaveho. Ale kruta pravda muze byt, ze treba ryby uz zachranit nepujde. Proto, pokud te akvaristika chytne, urcite rada preckas i nejake to opzdvizene oboci nad tim, ze si necetla driv nez nakupovala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:04 amatérka – Re: filipsi
Rybky mají nyní čerstvou,dávali jsme je tam včera večer..Díky moc za odkazy,mrknu na to.Snad tam najdu důvody nezdarů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:02 amatérka – Re: Johan
Johan,že jsem pako,už vím.To jsem si sem přečíst nešla.Chtěla jsem radu,jak to napravit,čemu se vyvarovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:01 filipsi – Re: amatérka
Pridam jeste neco cteni:

www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.klub.akva.sk/… (prvnich cisla ale i ty ostatni stoji za to)
rybicky.net/rady/zalozeni-akvaria

A jakych 15 ryb zbylo? Kazdopadne mozna budete po precteni chytrejsi. Ale z evseho nejdriv sup k akva, a vymenit polovinu vody za cerstvou, z vodovodu. Pak teprve se pustit do cteni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 19:00 amatérka – Re: Miras
Miras,zkoušeli jsme jak měnit jen čás vody(třetinu jsme nechali),tak kompletní výměnu celého obsahu.Čistíme tak 2x do měsíce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:58 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: amatérka
Třeba tím, že byly polomrtvé a hold to zanechává následky. Pro příště toho co nejvíc přečíst..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:54 amatérka – Re: Johan
Johan,nynějších 15 ryb na 60 litrů vody je moc?Nebo proč úhyn pokračuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:51 Muž Miras [111] – Re: amatérka
jak už bylo psáno, filtr musí jet pořád a jak častá byla údržba, tam bych viděl problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:51 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: amatérka
uhynulo 15 rybek? Tak to předpokládám, že jich tam bylo tak 30, co? Zkuste si přečíst nějaké "rady na začátek". Třeba horacovoakvarium.cz/… . Prostě ste si ryby otrávila tím, že jich tam je mnoho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:50 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: amatérka
Filtrace musí bezpodmínečně běžet nepřetržitě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:50 amatérka – ..
Teď jich zbylo něco kolem patnácti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:48 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: amatérka
Kolik těch rybek v té šedesátce máte ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:48 amatérka – ..
Filtraci máme Eheim,přesný typ nevím.Pouštíme často,převážnou většinu dne.Rostlinkám se moc nedařilo,uhnívaly.Rybky jim taky dávaly zabrat.Nemůže být problém v teplotě vody?Kameny jsme drhli záměrně,myslela jsem,že tím vyřešíme "zkaženou vodu".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:41 Muž Miras [111] – Re: amatérka
no na začátek nepíšete nic o filtraci a vyndat ty kytky bylo každopádně špatně, zrovna tak drhnout ty kameny a pod. ono v akva trochu té "špíny" musí být, myslím tim nějaké ty řasy atd. jaká byla údržba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2009 18:34 amatérka – páchnoucí voda,zkřivená páteř rybek,velký úhyn :(
Omlouvám se,že zakládám nové téma,ale hodně jsem pročítala bez nalezení odpovědi na moje dotazy.
Máme akva asi 4 měsíce,od té doby nám uhynulo minimálně 15 rybek(neonky,dania,black molly,..).Objem 60 litrů,standartní výbava(vzduchování,topení,osvětlení).Teplota vody 24°.
Voda po několika dnech ukrutně zapáchá,už jsme zlikvidovali i živé rostliny,mysleli jsme,že je to tím.Nyní jsme opět důkladně vymyli celé akva,kámen po kameni jsme pečlivě drhli a zakládali znovu.Vodu jsme nechali odstát.Rybky byly v prozatímní nádrži,ale už po 12ti hodinách v ní voda děsně zapáchala.Vůbec nevíme,co děláme špatně sad Rybky jsou již ve vyčištěném akvárku s odstátou vodou,ale zlatý čichavec od včera leží na dně,je neaktivní,má ohnutou páteř před ocasní ploutví a tu má svěšenou("zvadlou") :-O Přeně s těmihle příznaky nám odešly i předešlé rybky.
Díky moc za případné rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 14:19 Martin
Dobrý deň, mám problém s úhynom rybiciek v akvariu. stalo sa to samcovi mecuna mexickeho. Jeden vecer zacal nekoordinovane plavat a pri plavani ho stale vykrivovalo na jednu stranu. potom ked uz neplaval vzdy sadol na zem ale vzdycky sa vykrivil na bok. neviete co je to za problém a ako sa da odstranit dakujem velmi pekne ( pred tym sa mi to stalo u neoniek)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2009 18:00 Žena ustavprochore [567] – Re: sevik
Jak dlouho je akva založené a kolik je v něm rybek?
Vypadá to na otravu dusitany, doporučila bych vyměnit klidně polovinu vodu - odstátou, přiměřené teploty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2009 17:41 sevik – umíraj mi rybky
Potřebola bych radu moje mečovky plavou u hladiny a 2 mi umřely co s tim mám dělat jedna ani nechce žrát sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2009 18:37 rogosak – Re: dominator
Nic si z toho nedělej alspoň byla snaha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2009 18:37 rogosak – Re: dominator
Nic si z toho nedělej byla snaha.Je jí škoda.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [27] ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26750x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb?od=1301