Postupný úhyn ryb
A este jedno zistenie.Razborky,ktore doteraz drzo plavali ako sa im zachcelo,tak tie teraz plavaju vzorovo v hufe ale vcelku razantne.Nieco sa deje-ale co?
A ku***,mam nejaky problem a neviem aky.Teda ja,ryby maju problem.Za 2dni posli 3neonky a 1skalar.Pritom ostatny su zivy az moc.A zravy tiez.Nikde ziadne biele bodky,malatnost,nezaujem ani nic podozrive.Po nakupe boli vsetci postupne v karantene 2tyzdne a uz cca mesiac su vsetci spolu.A vsetko bolo v poriadku.Odvtedy ziadne nove krmivo ani rastliny ani zivocichovia.ZAHADA.
Starší reakce
No kdyby jsi se o AQ staral, tak s vymenou vody i odkalis dno... A pak by jsi nemel zakalenou vodu...
sem totiž dával nové rostlinky a voda byla zakalená tak jsem je tam nechtěl nechávat
a proc prelovujes rybky do kyble kdyz cistis akva???Musej bejt vystresovany jen uz tim lovenim pak sok v kybli a sok pri preliti zpatky do akvarka.
Opravte mne nekdo pokud se pletu ale takovehle cisteni tu praktikuje asi malokdo.Ja si to teda alespon u sebe nedokazi predstavit.
AAkorát nemám testy může to být tím?
Tipoval bych to na péči...
Ahojte dnes jsem čistil akva a dal jsem rybicky zvlášt do kýblu s vodou za akva pak jsem vyměnil vodu dal jsem čistou do akva a pak až tam byla voda 24 stupňů dal jsem je tam a du tam po půl hodince se podívat a jedno mládě pavího očka bylo mrtvé nevíte čím to může být?
Ono to hodně bude o té péči
A četl jsi si už to, co Ti psal Yirka, ty články ohledně založení a provozování akvárií
rybicky.net/forum/182…
Ono je pořeba se o rybičky a akvárium starat, při špatné péči je utrápíš! Ahojte nevíte čím mohla umřít tato rybka?
Starší reakce
0 04.02.2010 18:59 Markus – Re: chuanvaldes
Ahoj
ten povlak jak říkáš může být ta příčina...Když se ti udělá povlak tak se zhorší Výměna plynů a tím pádem okysličení vody...Ten se převážně vytváří když akqa nemá vzduchování.Nebot zduchování neustále čeří hladinu tím se omezí tvrorbě toho povlaku...jiného mě nic nenapadá....
A co ten muj problem (viz. prispevek z dopoledne)? Napada nekoho neco...
Pokud to dobre chapu, tak akvarium nebylo dostatecne zabehle na vpusteni ryb. Precti si peclive tenhle (zde tisickrat opakovany, ale stale aktualni
) clanek:
www.horacovoakvarium.cz/…
0 04.02.2010 11:58 LuModra – Re: Linduš
5 dní
jak je to dlouho, co jsi napustila vodu do akvárka?
Sice do nemoci nejsem expert... ale tohle vypada na krupicku...
0 04.02.2010 11:13 LuModra – pomocte mi...
Prosím Vás, potřebuju pomoct. V akvaristice jsem začátečník. Pořídila jsem si nové akvárko. Nandala do něj kamínky, zasázela kytky, pořídila jsem si filtr,topítko i lampu. Dostala jsem od rodičů 10 rybiček: tetry krvavé a tetry neonky(+trnovec). Aklimatizovaly se v pohodě. Přikoupila jsem si k nim Bettu. Děda jakožto "zkušenej" akvarista mi nasypal do akvárka nějakou dezinfekci proti plísním,prý preventivně. ASi 3 dni potom mi začaly původní rybičky chcípat.Měly na sobě bílé skrvrny. Víte někdo co je to nza nemoc ? Nebo to způsobyla ta dezinfekce? ... Teď už mi zbývají jenom poslední 3. Koupila jsem si jestě 4 tetry měděné a bojím se aby mi také nepochcípaly.
Nazdar panove a damy...
Mam takovy mensi problem...
Zacinaji mi umirat rybicky, a nevim si rady cim to muze byt...
Minuly tyden, jsem v jeden den objevil mrtveho ancika a red-cherry... 3dny nato odesla jedna neonka a obe platy (byli to prckove cca. 1,5cm)... Dnes rano jeden otik...
- ani jedna z rybicek na sobe nemela znamky, plisne nebo krupicky...
- vsechny hodnoty vody (pH, kH, GH, CO2, NO2, NO3, teplota) jsou v normalu, zadne zasadne zmeny...
- co se tyce krmiva porad pouzivam to same (Sera, Hikari)
- CO2 aplikuji pomoci "burcaku", zatim se mi nepovedlo dosahnout idealni hodnoty CO2 ve vode... Takze otravou CO2 to byt podle me nemuze...
- vodu menim 1-2 krat za 2tydny (10l)... Vzdy 2dny odstata + trochu tam cvrnknu Aquatanu...
- vsechny rybicky umreli bez toho abych den predem pozoroval nejakou zmenu v chovani... az na otika, ktery vcera paru krat polehaval na boku na "koberci"
- hnojim pomoci Sera Florena a Sera Flora Daydrops
- zasahy do akvaria byli taky minimalni... pred 10dny jsem dal nove rostlinky od Rataje a vcera trochu prostrihal...
- o vikendu jsem proplachnul hruby molitan ve filtru a vymenil balicek aktivniho uhli, zustal tam kosicek a pul keramickych valecku, takze nemyslim, ze bych zliklidoval osazeni bakterii... molitan jsem samozrejme proplachnul v akvarijni vode...
- na hladine se mi uz 2tydny tvori docela silny povlak, ktery musim kazdy den sundavat pomoci papirovych uterek...
To je asi tak vse co bych mohl napsat k stavu AQ... Nevim mi nekdo poradi, doufam, ze jo...
Predem dekuji...
Starší reakce
...bral jsem to po sesti hodinach...
Mně by se teda nechtělo v noci stávat, abych žbrybkám vyměnil vodu...
K té frekvenci výměn: Záleží na konkrétních podmínkách, ale při jakýchsi "standardních" stačí obvykle výměna 50% vody obden. Ale nic nebrání i četnější frekvenci, bude-li třeba.
(Je ale vhodné postupovat tak, aby třeba nebyla - omezit krmení, odstraňovat vše, co by se mohlo rozkládat...)
Samozřejmě, že v podobných případech je na místě "opřít se" o test NO2 a postupovat podle naměřených hodnot.
bral jsem to po sesti hodinach..... ale mash pravdu je to jen odhad a ja mam odhady docela spatny.... tak kolikrat by to bylo podle tebe za 24hodin??? jeste hjsem to od tebe necetl
0 27.01.2010 08:38 JuraS a docela bych se nedivil kdyby tam neměl filtraci a nebo vzduchování zapnuté furt (protože to "vrčí") a nebo paradoxně v 50 lt akva s vnitřním filtrem o výkonu 1200 lt/hod..
0 27.01.2010 06:57 fly [3] Ach jo, dalsi uplne zbytecne utrapene rybicky
. Skoda, ze sem kazdy prijde az kdyz uz je to v hajzlu a ne predtim, aby ziskal informace a udelal to dobre. Kdyby byli ve zverimexech (kde zacatecnici nakupuji) co k cemu, tak by po prodejne rozmistili velke napisy se zakladnimi informacemi ve stylu "tyhle a tyhle rybky se k sobe nehodi", "do nove zalozeneho akva dejte rybky az po mesici" atd.
A pro ostatni zviratka samozrejme take
Nerealne, ja vim, ale aspon by bylo videt, komu nejde jen o prachy, ale take trochu o ta prodavana zvirata...
Až 4x denně 50%?!
To už je i na mě zbytečně často.
Že vy jste ještě v praxi neměl se snižováním NO2 co do činění?
menit nekolikrat(2 az 4x) denne az 50% vody, aby jsi snizil NO2....
nalevnici by se mi hodily.... me ribicky je miluji...
Nebo se nebát první ptát a ptát. Ale už se stalo a podruhé se to jistě znovu nezopákne.
proč by se to mělo jako zakalit že tam máš novou vodu? nikdy se mi to nestalo a taky sem tam dával rybi hnet
Starší reakce
Pochopil jsem to tak, že vyměnil 100 l vody v 300 l nádrži. Pokud přitom "nerozrajtoval" dno, "nějaké" nitrifikačních bakterie by i po vyčištění filtru v akváriu být měly. Stačí ale jeden jediný test na NO2, aby bylo jasno, oč jde.
ten casovy udaj jsem vycetl zde na foru.....
Zapomeňte na Savo, hypermagan i ostatní chemii! Za sebe vám poradím dojít si koupit kapkový test na dusitany, stačí obyč. za 80 Kč třeba od Rataje a zkontrolovat jejich hodnotu. Naměříte-li cokoli, bude třeba měnit vodu denně, alespoň tak 1/3 objemu, ale měla by být pokud možno odstátá a mít zhruba stejnou teplotu. Nebo dávat část odstáté a část čerstvé.
Roztok na úpravu vody je přesně co?
Filtr máte jaký? A jakým způsobem ho manžel čistil?
Pomohla by prezentace s pár fotkami a popisem, ale lapání rybek u hladiny může být jedním z příznaků otravy právě těmi dusitany.
Zajímá mě spíš ten časový údaj.Z čeho vychází.Každý se sem tam hrabeme v akvariu - a vypínáme filtr.Jenže při odkalení a výměně 1/3 vody to trvá dst louho nž se napustí vod.Pokud nechci ryby zchladit.Zapínat filr ,když je výtok 10 cm nad hladinou výrobce zakazuje.
v akvaristice se hlavne pouziva mechanicka a biologicka filtrace, proto kdyz je filtracnima naplnema neproudi nejakou dobu voda nastava hromadny uhyn organismu zijicich v tech naplnich a dojde k pruseru (jeden z duvodu moznych otrav)
asi by jsi si mela neco nastudovat o akvafistice... pekny clanky pro pouceni i inspiraci najdesh na
www.klub.akva.sk/… 0 17.01.2010 16:50 andy24 na jiných stránkáchbjsem četla něco podobných jen místo sava tam byl hypermangan,jaký na to máte názor?
0 17.01.2010 16:41 Mulisak Hele nejsem odborník ???? kamoš měl něco takovýho dal tam 5 kapek sava asi na 60 litru vody pustil vzduchování na plno a povedlo se mu to zlikvidovat ten bordel
0 17.01.2010 16:39 andy24 Na jaký rozbor?
Mám ještě jeden dotaz,mám po výmněně vody udělat její běžnou úpravu to je hnojivo pro kytky a roztak na úpravu vody?
To vím, to není odověď na otázku.
filtr zbira necistoty a kolobehu v AQ neusazuje se tolik necistot z ceho muze vzniknout otrava at uz ruznymi latkami treba amoniak,no3 atd presne to nereknu nejsem odbornik ale muzu rict ze nedostatecna ci vypnuta fitrace je jako vrazda
Easy test mám ověřen jinými testy a ukazuje shodně(ve svém rozmezí přesnosti).Co se děje po 2 hodinách nefunkčností filtru?Problémy mám stejné.Většinu nemocí už vylučeno,otrava jak by smet.Zítra jdou ryby na rozbor.
odbornik teda nejsem ale tohle se pise zde na webu
Nároky na světlo
Ne každá rostlina má stejné nároky na světlo. Nejvyšší nároky mají šípatky, Echinodory a nízké kobercové druhy. Ve stínu se naopak zabydlí Anubisy a Kryptokoryny. Obecně se doporučuje mít na 1 litr vody 0,4 - 0,6W osvětlení. Vezměte také v úvahu výšku nádrže. Čím vyšší sloupec vody, tím více světla potřebujete. Vyšší intenzitě světle pomůže i reflektor Juwell, který odráží světlo a nebo reflexní folie, kterou přilepíte na spodní stranu horního krytu akvária.
0 17.01.2010 15:49 andy24 máme skaláry,neonky,čichavce a ještě dva druhy ale ty nevím jak se jmenují.Po dechu lapají a je fakt že minulý týden muž vzčistil filtr a i vymněnil vodu za čistou
Co se týče těch hemikálií tak snad ne
0 17.01.2010 15:42 Mulisak – světlo
Nazdárek
potřebuju poradit mám 200 L akv. a jen jedno světlo Osram Lumilux 18/830 je to dost nebo málo dík kamarádi odborníci
Ted jedna otazka mozna ti bude pripadat blbe ale nedelal jsi ty nebo nekdo z rodiny pobliz AQ neco s chemikaliemi nebo si neumyl ruce kdyz si delal neco s AQ (v pripade chemie staci i ta domaci na myti)
taky je mohl zabit chlor treba mohli dat vetsi davku do vody ve vyrobe
a necistila jsi nahodou filtr nebo nebyl vypnut vic jak dve hodiny, nezapacha voda?
nelapou rybky u hladiny?
jinak mezi nami tyhle 5in1 nejsou moc spolehlivy ajaky to jsou ryby?? prestavam mit na tyhle vlakna nervy....
0 17.01.2010 15:28 andy24 Vodu měním každý týden mám 300 litrové akvárko tak němim cca 100 l a během číštění odsávám nečístoty ze dna.Na rybkách nic viditelného není žádná plíseň na mrtvolkách není žádná viditelná změna jen mi připadá divný,že nestrácejí barvu.Na testování vody používám EasyTest 5in1 testuje na NO3,NO2,GH,KH a pH všehny naměřené hodnotyn odpovídaj normálu.
chapu ze jsi nestastna ale podobna temata se tu objevuji casto.... navic paskytujesh proklate malo udaju.... a ani nemash prezentaci
1) jaky druhy ryb mas a ktere umiraji
2) jak vypadaji mrtvolky
3) testy vody
4) udrzba
5) jine prihody (vypadek el. proudu, havarie vodovodu v okoli, prenechani na cas pece nekomu jinemu apod.)
je treba zjisti jestli te trapi nejaka nemoc nebo otrava
0 17.01.2010 15:11 andy24 – úmrtí rybek
zhruba před 4 měsíci jsme si pořídili akvárium,dodržujem vše co nám odborník při zakládání poradil a přes to nám teď bez zjevné příčiny umírají ryby,během dvou dnů 7 rúzných rybek
Přidat reakci
1 ...... [25] ...... 48
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26767x