Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 40 Přejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 20:53 Muž Turok [18]
ta nezpůsobuje tak velké ztráty a nešíří se tak rychle bude to něco jiného..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 13:09 Porcupine
že by tuberkuloza?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 10:41 JMat – Re: cassiel
A jak vypadá "logické" osázení akva? Závojnatka se na dno dostane (aby mohla "luxovat" kamínky)a jestli mám větší kytky ve předu nebo spíš u zadního skla je snad jedno, ne? Jinak tableta asi zabrala, protože ty flíčky už se ztrácejí..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2007 14:00 rolandmynar
Náhodou ta škeble je jeden z nejkrásnějších mořských šneků a největších Cypraea tygris - Zavinutec tygrovaný. Ten mimo jiné nežije ve sladkých vodách no. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2007 13:30 cassiel
No, já nevím teda... ale už od pohledu tam ta závojnatka nemá co dělat. hmm Naprosto nelogicky osázené akva.A ještě ty škeble na dně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2007 01:26 JARDA111 – Re: JMat
Ahoj, vim ze se ti zda na akvarko pocet ryb tak akorat ,ale je treba to brat tak ze 1 zavojnatka a 6 zivorodek vodu znecistuje daleko vic nez treba 100 ks neonek. zmer ph a no2-asi ty hodnoty nebudou nic moc,neprekrmuj a zvys objem filtracni hmoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 20:15 R Muž Silent [5951] – Re: JMat
Neříkám že je nádrž přerybněná. Spíše je trochu nevhodně osazená. Pokud je tam málo živých rostlin tak musí být nasazená biologická filtrace.To že se nemoc dostala do aq s novou rostlinou není příliš pravděpodobné. Možná by stálo za to změřit hodnoty dusíkatých látek ve vodě. Ten Baktopur by se měl používat v karanténních nádržích. Ve společné nádrži většinou udělá víc škody než užitku. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 20:05 JMat
Když jsem počítala na 1 cm rybky 1 l vody, tak to jde, ne? Vím že 2 nejsou hejno, ale to bych musela mít v takhle malým akva jenom 1 druh.. Rok byl klid - nemohla jsem si s tou novou (neopláchnutou) kytkou přitáhnout nějakou chorobu z obchodu??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 19:57 R Muž Silent [5951]
Pro závojnatku je ta nádrž moc malá. Voda může být přesycená dusíkatými látkami. Baktopur tutově zabije všechny filtrační bakterie a následně se tím zhorší prostředí. Navíc tetry, dánie a pancéřníčci jsou hejnové ryby. Možná stačí zlepšit podmínky v aq. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 19:57 JMat
Fotka k příspěvku nepovedené foto, ale líp to asi nepůjde - pořád se drží u hladiny (nelape po vzduchu, ale drží hřbetní ploutev nad hladinou..)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 19:48 JMat
Fotka k příspěvku Akvárko má 54 l, v něm 4 tetry neonové, 2 panceřníčci, 1 závojnatka, 1 zebřička, 6 pavích oček a šnek. Rostliny 4 "živé" a 3 umělé (závojnatka je "likvidátor"). Filtr - ? - krabička, motorek, houba (kterou propláchnu, když nejdou bubliny..). Vodu používám odstátou - z kohoutku. Krmení TetraMin. Takhle funguje rok. Před téměř 2 měsíci jsem řešila problém s 2. závojnatkou, která měla (podle příznaků (?)) vodnatelnost. Tableta baktopur (pravděpodobně) zachránila zbytek ryb. Nové ryby nepřibyly (kromě narozených pavích oček) - jen mě teď napadlo, že jsem asi před měsícem koupila novou kytku a dala jsem ji rovnou do akvárka....

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 19:29 R Muž Silent [5951]
Na jakoukoli radu je třeba znát velikost nádrže, počty a druhy ryb, jaká voda případně druh filtrace. prostě více informací. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 19:08 JMat – Úhyn ryb a nemocná závojnatka
Prosím o radu - během týdne mi uhynuly 2 paví očka a 1 plata. Paví kluk před tím delší dobu odpočíval na listech nebo velkých kamenech, ale jedl normálně. Paví holka porodila a druhý den "byla pryč" a plata se včera začala skrývat pod listy a teď už to má taky za sebou. Na žádné z ryb jsem jinak nepozorovala nic zvláštního. Pár dní se mi zdá, že jiná "paví očice" má "roztřepený" ocas. A dnes během dne se objevily závojnatce na hřbetě červené flíčky. Podle příznaků jsem si na sera.cz/… našla případnou léčbu závojnatky (hodila jsem do akva tabletu SERA BAKTOPUR DIRECT - to snad nemůže uškodit, ne?). Doufám, že paví očice nemá tuberkulózu!!?? Dají se ještě zachránit zbývající rybky? Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 13:39 dulka
Mohl by mi někdo poradit, jakou chorobu mám léčit, popř. jak, když mají ryby krvavá skřele, v pokročilém stádiu se některým jakoby rozpadá tlamka a po projevení příznaků do dvou dnů hynou? Zanesla jsem si tu chorobu do akvárka před týdnem s novou bojovnicí a půlka ryb už je mrtvá než mi došlo, proč umírají. Zatím to zasáhlo všechny druhy, které jsem v akváriu měla (pancéřníčci, tetry, parmy, bojovnice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:59 jd
ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 00:01 Sidonius
A nebo na řasy použít esHa PROTALON 707... :-)
Zkuste to a dejte vědět, jak to dopadlo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 23:15 Sidonius
Bohužel - pouhým zvýšením intenzity osvětlení se ruduchy sotva zbavíte ... To by bylo příliš jednoduché. Ale je to jedno z opatření, které má v boji proti ruduchám opodstatnění - zlepšuje podmínky pro vyšší rostliny. A dobře fungující rostliny jsou silnou zbraní proti řasám všeho druhu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 22:27 jd
Roduchy? Předpokládám, že se jich zbavím zvýšením osvětlení, že? Do mého setového krytu se už žádná zářivka nevejde,takže musím udělat nový.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 22:25 Sidonius
Ruduchy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 22:13 jd
Jedná se o takový zelený sametový koberec, který pokrývá listy rostlin a kameny. Sem tam se objeví i jakási hnědá štětka
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 22:10 agagagas
otázka je, jestli tam máš skutečně řasy anebo sinice - to jsou mrchy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:34 jd
Čichavci dýchají u hladiny sem tam, ale cichlidky jsou v pohodě. Teda alespoň doufám, že jsou, protože úmrtí těchto rybek by mě moc mrzelo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:30 rolandmynar
zásadní chyba..čistit filtr a zároveň měnit vodu...!

Než to dopíšu, tak je to tady od Wladyse :-P ;-) rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:29 rolandmynar
Filtr jsem dneska vyčistil, jinak ho čistím každý druhý týden.

Mám filtr vnitřní, ale čistím ho tak jednou za 3 měsíce, když už přestává táhnout a bublinkvat. Vyměnit vodu a současně vymýt filtr rybám spíše škodí než prospívá. Je to jako bys je dal z domovské vody do laboratorní (přehnaně) čistoty. To nepřežijí ani některé zdravé rybky. Nedělej to současně. A filtr moc často.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:28 Muž wladys [291] - Cichlidy
zásadní chyba..čistit filtr a zároveň měnit vodu...!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:26 rolandmynar
Fotky v mém profilu jsou již starší. Od té doby se rostliny rozrostly, ale jsou z větší části pokryty řasou, kromě nových výhonků. Dnes jsem vyměnil část vody, teplota 24C

Jak jsem na to koukal, máš vzduchování a dost světla? Nedýchají ti čichavci furt vzduch z hladiny? Řekl bych, že na ty tvoje rybky tam nebude moc kyslíku v té vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:26 jd
Filtr jsem dneska vyčistil, jinak ho čistím každý druhý týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:24 Muž wladys [291] - Cichlidy
Taky bych to viděl na ten "dusík" píšeš,že měníš vodu každé pondělí,takže si už asi dnes vyměnil.Nečistil si teď někdy ten filtřík a zároveň měnil vodu?Doporučuju koupit aspoň základní testy na NO2, NO3 a proměřit.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:23 jd
Fotky v mém profilu jsou již starší. Od té doby se rostliny rozrostly, ale jsou z větší části pokryty řasou, kromě nových výhonků. Dnes jsem vyměnil část vody, teplota 24C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:19 Štěpán
Na první pohled - v akváriu je velice málo rostlin. Přebytek dusíkatých látek?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:17 jd
Ryby vypadají pořád stejně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:17 jd
Voda nezapáchá, filtrace - molitanový filtr -kompresor venku, akva je staré tři měsíce. Akorát mám pořád problém s řasama a teď ty umírající rybky, zrovna mi další parmička plave břichem nahoru. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:16 rolandmynar
Není nic vidět na rybách? Povlak, tečky, červené žábry atd?...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:13 Muž wladys [291] - Cichlidy
Podle mě to vypadá na udušení z nedostatku kyslíku nebo vyší hladina NO2.Jak dlouho je nádrž založená,jaká je filtrace?Nezapáchá voda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:07 jd – Umírají mi ryby
Zdravím, nevíte někdo jestli má vliv rozšíření řas pravděpodobně z nedostatku světla (akva 54 litrů, 1 zářivka 15w aqua-glo) na úmrtnost ryb. Dnes mi z ničeho nic zemřela jedna parmička, chystá se za ní plata a další parmičky jsou na tom bledě. Dva čichavci zlatí jsou zatím v pořádku, stejně tak jako malé cichlidky. Do dneška bylo vše v pohodě.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 08:57 Muž filipsi [1298]
No ono to funguje v akvarku uplne jinak nez v prirode. Takovy kozovec v prirode ma evoluci "vyzkousene", ze se musi vylihnout treba 1000x, aby 10 naslo hostitele, a rozhodne se jim malokdy podari hostitele zabit, protoze ten je vystaveny daleko mensim koncentracim utoku.
Oproti tomu v akvarku brzo neprezije nic.Strategie je proste dana evoluci, ne inteligentni strategie, kdy by si kozovec mohl rict "ejhle, posledni ryba, te se zavrtam do tlamky a uz zlobit nebudu, nez koupi nove".
(vim, ze si to tak nemyslel, jen aby to nekdo nepochopil tak, ze se pred nim schvalne kozovec schovava :-) )
Nobody - ty by me taky zajimalo. Ja myslim, ze ne. Az k tomu bude mit nekdo presnejsi info, rad si ho poslechnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 08:41 mama1101 – Paraziti
Paraziti mají strategii nezabít všechny hostitele. Po proběhlé (a neléčené) epidemii zůstane nějaký přeživší jedinec který pak žíje s parazitem v rovnováze a za určitých vhodných podmínek ho šíří dál. Pak stačí nějaká změna vnějších podmínek (chem. vody, teplota, vpuštění nových ryb atd.) a epidemie vypukne znova. Většinou si kožovce dotáhneme z prodejny, která má plno dodavatelů (a i zdrojů infekce). Stačí nedezinfikovat lovící síťku a jedna nakažená ryba nakazí celou prodejnu (vyjma prodavače).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2007 18:50 Nobody
Takže parazit přežije i zmrazení v potravě na takových -18°C? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2007 17:09 rolandmynar
RE: pro rolandmynar® Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel. smich
Podle čeho soudíš, že "opatrný" ? Tehdy jsem moc opatrný nebyl a šáhnul "vedle" místo pro sůl a dal cukr. To byla výrobna na želatinu.. Nepomohla ani celková výměna vody - musel jsem založit celé dno znovu. Takže po této zkušenosti jsem v této oblasti opravdu opatrný a před osolením si pro jistotu vždycky "líznu", :-P , protože stačí aby hospodyně prohodila dózy a je opět "vystaráno" :-O Ale jako každý smrtelník dělám a budu dělat chyby, ze kterých se poučím...

To byla ironie :-D smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2007 09:22 Muž ČUPR [205] - Tetry
RE: pro rolandmynar® Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel. smich
Podle čeho soudíš, že "opatrný" ? Tehdy jsem moc opatrný nebyl a šáhnul "vedle" místo pro sůl a dal cukr. To byla výrobna na želatinu.. Nepomohla ani celková výměna vody - musel jsem založit celé dno znovu. Takže po této zkušenosti jsem v této oblasti opravdu opatrný a před osolením si pro jistotu vždycky "líznu", :-P , protože stačí aby hospodyně prohodila dózy a je opět "vystaráno" :-O Ale jako každý smrtelník dělám a budu dělat chyby, ze kterých se poučím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2007 09:17 Muž ČUPR [205] - Tetry
Údaájně ancistrus nejdéle zdokumentovaný věk víc než 20 let. Tvých deset je rybka těsně po nejlepších letech, ale žádný stařec. ano
Díky za informaci - fakt jsem doposud nikde nečetl KOLIK let se dožije která ryba. Pouze u choulostivějších druhů jako jsou halančíci a nebo např. Cichlidka Ramirezova se píše maximálně o dvou letech. Ale asi stejně záleží, jaké jsou vytvořeny podmínky pro tu kterou rybku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 23:06 Sidonius
Filipsi: ...Nebo vydrzi snad zavrtany mesice ci roky, v jakemsi "vegetacnim klidu"?
Roky nejspíš ne, ale týdny a snad i měsíce podle některých zdrojů ano. (Nechci suplovat doc. Dvořáka :-D - počkejme na konkrétní informace z dnešní přednášky. Věřím, že se jich dočkáme. ano )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 22:48 Muž Malapa [494] - Afrika
Určitě na krupičku nestačí jen teplota 30C a sůl. Bohužel je to tak, ale jakmile propukne epidemie krupičky, není nač čekat, lépe rychle zasáhnout chemií. Raději kratší dobu a radikálně. Konkrétně u ancistrusů, to ani v dalších generacích nemělo u mě nikdy negativní dopad. Přesněji, nic nepozoruji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 22:42 Muž filipsi [1298]
Pro Boha - jen žádnou chemii
Bohuzel nektere nemoci se jinak nez chemii nedaji, a jak se zda, i nektere "kmeny" kozovce. Pak si treba muzes vybrat, jestli chemii, nebo zkusit rybky "povarit" ve 40stC :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 22:39 Muž filipsi [1298]
Nemusí být vinou naší nepozornosti, přineseme-li si z prodejny rybku nakaženou kožovcem.

To urcite. Ale podud ji dame poctive na dva tydny do karanteny, s dost velkou pravdepodobnosti zavrtany parazit opusti hostitele, namnozi se, a bud pomre, nebo ryby napadne viditelneji. Nebo vydrzi snad zavrtany mesice ci roky, v jakemsi "vegetacnim klidu"? Nikde jsem na to zatim nenarazil.
Cast prevence by mohla byt i jit se preptat do akvaristiky po tydnu, jestli nekde nemeli krupicku, pote co jsem nakoupil. Ale delat to nebudu, nikde je neznam natolik, ze bych veril v pravdivost informace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 22:30 rolandmynar
Pro Boha - jen žádnou chemii - žádnou modrou skalici, nebo hypermangan a podobné sra*ky. Na krupičku je nejlepší zvýšit teplotu vody - klidně až na 28 °C a do sklenice rozmíchat kuchyňskou (mořskou) sůl a pomalu potom přilévat do akvária. Mám ancistrusy již řadu let a přežili všechny "katastrofy" v akváriu. Dokonce přežili i záměnu soli za cukr - to byl tehdy mazec - želatinový zákal vody a ancíci to přežili. Nejstarší kus má už víc jak neuvěřitelných 10 let. Ani nevím (nikde jsem se nedočetl) jak dlouho žije a kolika se Ancistrus dožije let

Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 22:29 Muž Malapa [494] - Afrika
Údaájně ancistrus nejdéle zdokumentovaný věk víc než 20 let. Tvých deset je rybka těsně po nejlepších letech, ale žádný stařec. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 22:25 Muž ČUPR [205] - Tetry
Pro Boha - jen žádnou chemii - žádnou modrou skalici, nebo hypermangan a podobné sra*ky. Na krupičku je nejlepší zvýšit teplotu vody - klidně až na 28 °C a do sklenice rozmíchat kuchyňskou (mořskou) sůl a pomalu potom přilévat do akvária. Mám ancistrusy již řadu let a přežili všechny "katastrofy" v akváriu. Dokonce přežili i záměnu soli za cukr - to byl tehdy mazec - želatinový zákal vody a ancíci to přežili. Nejstarší kus má už víc jak neuvěřitelných 10 let. Ani nevím (nikde jsem se nedočetl) jak dlouho žije a kolika se Ancistrus dožije let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 22:22 Sidonius
Ale jednu poznámku (zkušenost) připojím:
Nemusí být vinou naší nepozornosti, přineseme-li si z prodejny rybku nakaženou kožovcem. Ne vždy je taková rybka viditelným hostitelem tohoto parazita! Jednotliví prvoci se mohou ukrývat na žábrách nebo uvnitř tlamky, kde nejsou pouhým okem zjistitelní. Patří k jakýmsi evolučním schopnostem parazita vyčkat oslabení hostitele vinou stresoru a zahájit intenzívní rozmnožovací cyklus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2007 22:19 Muž filipsi [1298]
Ono by bylo hezke, kdyby se tyhle prednasky publikovaly nekde na webu. Podklady a materialy jsou jiste hotove, a pochybuju, ze by se na takoveto prednaseci cinnosti dalo vydelat (az zprostredkovane, zdravejsimi chovy). Ale nutit samozrejme nikoho nemuzeme.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [40] ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 27205x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb?od=1951