Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 21:20 R Muž romant [28001] Re: Ivushka
Nezkoušej, konej a po dobu těch výměn neodkaluj dno a skoro nekrm. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 21:19 Žena Ivushka [0] Re: romant
Ok vyzkouším, dík za radu! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 21:17 R Muž romant [28001] Re: Ivushka
Denně měň 1/3 objemu vody, máš narušenou biologickou rovnováhu, ta výměna filtru k tomu výrazně přispěla. Teď musíš čekat než se filtr osídlí nitrifikačníma bakteriema a po tu dobu to budeš držet těma výměnama vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 21:14 Žena Ivushka [0] Re: romant
S osádkou si chci do konce týdne nějak poradit a na filtr jsem nasadila větší molitan 5x5x12 větší bohužel neměli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 21:00 R Muž romant [28001] Re: Ivushka
Podle mě jde o vyšší koncentrace N látek a tvoje původní osádka je tak trochu zvyklá. Letmo jsem nahlédl do prezentace a je tam hned několik prohřešků, nevhodná osádka a poddimenzovaný filtr, tedy co jsem v rychlosti viděl. Jako základní opatření při obdobným problému doporučuji intenzivní výměny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 20:55 Žena Ivushka [0] – Úhyn ancistrusů
Fotka k příspěvku Ahojte,
mám docela velký problém ohledně náhlého úhynu ancistrusů. Asi před 3-4 týdny mi uhynuli oba mí ancíci, kteří už měli nějaký ten rok-ok brala jsem to že stářím. Na další týden jsem koupila v prodejně 2 nové, byli docela malí a všichni umřeli :( také jsem koupila pancérníčka, který kupodivu žije do dnes a navíc 2 čichavce, kterým se také daří. Jelikož jsem v nádrži chtěla ancíky, tak jsem se je rozhodla koupit znova a v jiné prodejně. Opět po několika dnech úhyn všech. Jinak původním rybám, které mám se nic neděje. Opravdu netuším, čím to může být. Akvárko už mám zhruba 6 let a tohle se mi nikdy nestalo. Je to 54L nádrž, živé rostliny,ph 6, vodovodní voda-měkká, teplota vody okolo 24 stupnů, vodu měním min. 1 měsíčně 1/3-teď už častěji co týden + odkaluji. Pro představu přikládám i foto mrtvého ancíka. Četla jsem, že by to mohla být otrava, ale nejde mi do hlavy, proč teda ostatní ryby problém nemají.
Děkuji za odpověď.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 20:33 herrhlinik Re: MonterMonty
OK.Budu se snažit to foto atd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 20:09 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: herrhlinik
myslím že z tak málo informací ti nikdo nic neporadí , chtělo by to zřídit prezentaci , vyplnit co nejvíce údajů o akva a jeho režimu , pak se dá něco usuzovat ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 19:41 herrhlinik – stoupaji k hladině
Jsem začátečník a mám problém s tím ,že mě jednou za čas nějaká rybka začne stoupat k hladině ,časem jí to prostě zabije.Mám podezření na měchýř ,ale jak by se poškodil? Jídlo ? Prostředí ? , a proč to má vždy jen jedna a ne všechny ? Ostatní rybky se mají k světu ,barva dobra,kytky zdravé mají přírůstky a bez řasy jednou týdně čistím od výkalu ,nepřerybníno,netuším kde dělám chybu moc děkuji za jakoukoliv radu ,nejsem profesionál sad sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 16:19 Muž patamatix [408] Re: aqua123
Umělé kytky nemají v akva co dělat,je třeba hodně rostli živých. Pochybuji,že by ryby ukousli natož sežrali umělou hmotu,poznají co je k jídlo u co ne to vyplivnou.Pokud ti ryby hynou,tak jen protože nemají odpovídající prostředí. A ty umělé kytky tomu nasvědčují. Udělej si prezentaci a určitě ti někdo řekne co s tím ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 16:14 aqua123 – Prosím o radu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mají umělé rostliny vliv na úmrtí rybiček? Když čistím akvárko vidím, že kytky jsou okousané. Je možné že po tom rybky umírají?? Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 22:47 Muž patamatix [408] Re: baziliska
Však si s tím poradíš ;-) Přeji ať se daří ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 22:45 baziliska
Akvarko mam asi od zacatku rijna. Snazili jsme se dodrzet zajeti akvaria a nastudovat si aspon zaklady, ale uznavam, ze ta priprava je podcenena. Moc diky za rady a za odkaz - jdu to rovnou nastudovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 22:31 Muž patamatix [408] Re: georg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 22:30 Muž georg [112] - AfrikaRe: baziliska
Pokud bylo aq. nové, nezajeté s rybami, tak to je právě ten čas, kdy nastanou problémy. Naatuduj ty odkazy v úvodu a najdeš příčinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 22:26 R Muž romant [28001] Re: baziliska
Více rostlin a měnit vodu častěji, klidně obden, krmit střídmě a odkalovat s citem, ne moc hloubkovou orbu, ale odkalovat v tom týdenním rytmu a když odkaluješ nečistiti při tom filtr, to činit až za další týden, kdy ne odkalovat, jenom měnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 22:26 Muž patamatix [408]
To je plíseň,jak dlouho máš akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 22:22 baziliska – polehavajici molly a blednouci tetry
Fotka k příspěvku Prosim o radu. Jsem zacatecnik, mela jsem k dispozici zakladni set akvaria,v hornbachu poridila rybicky (neonky, molly cervene a zlate, tetry medene a jednoho sumecka na cisteni)a rostlinky dle doporuceni prodejce. Rybicky byly prvni mesic akcni a vesele. cca po mesici jsme dokoupili rostlinku a s ni si do akvaria zanesly snecky, kteri se brzy premnozili.
Nekdy v te dobe jedna tetra medena viditelne zbledla a dokonce se zmensila. Drzela se na jednom miste, tahl se za ni bily 'ocasek', nejedla a po par týdnech uhynula. Ostatni rybicky se zdaly byt v pohode. Na zacatku ledna ale vsechny molly zacaly polehavat u dna nebo naopak u hladiny. Jednu cervenou jsme dnes vytahovali mrtvou a bojim se,aby to nepotkalo i ostatní.Dalsi cervena dnes vypadala spatne - drzela ploutvicky u tela a hur koordinovala pohyby, zda se mi ale,ze ji trochu pomohla dnesni vymena vody. Zaroven jsem si vsimla,ze další medena tetra zacina blednout a drzet se stranou. Zatim vymenujeme vodu a odkalujeme dno jedenkrat tydne a v ten den taky vynecháváme krmeni. Prosim poradte co muzeme udelat, aby rybicky byly v pořádku.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 17:22 Muž lojzalojzovic [327] Re: romant
ok, dík za bleskovou odpověď, vypadá to že počkám jestli se vytratí všechny a vrátím se k osvědčeným neonkám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.12.2013 17:18 R Muž romant [28001] Re: lojzalojzovic
Jj červenohlavky dovedou bejt cíťové a hlavně období transportu a aklimatizace bývá kritičtější. Je možný, že se nepopasovaly s vodou jakou máš, ty co odešly mohly bejt již načatý, nebo nadměrnej převozní stres a už to jede. Přesný určení by nám zodpověděl snad jedině rozbor od veterináře a tudíž vše co zde bude napsáno jsou tak trochu spekulace, ale já z vlastní zkušenosti vím, že to cíťové dovedou bejt, jak píšu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 17:09 Muž lojzalojzovic [327] – tetry mě opouštějí
prosím o radu, nakoupil jsem v půlce prosince 12ks teter červenohlavých, k dnešnímu dni je jich šest, odjíždějí porcelánovým expresem postupně tak v intervalu 3-4 dnů, u první nejdřív zbělel ocas a zadní část těla po pár hodinách už opalovala bříško, u dalších sem nepozoroval žádné změny (kromě změny z živé ryby v mrtvou). poslední z odchozích jsem zastihl ještě naživu, držela se bokem hejna a byla v posledním tažení ale kromě celkové ztráty zbarvení nebylo vidět nic dalšího (zranění, vn. paraziti apod.) ostatní ryby se zdají v pohodě.
a dotaz překvapivě zní - čím by to mohlo být?? :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 23:21 JoKa Re: kamča
Filtr peru vždycky týden nebo dva po odkalování

Já ten problém vidím prostě tady. V horlivé snaze dát tomu co nejlepší údržbu se dopouštíš chyb...
Měň 1/3 vody týden co týden. Filtr per, až když opravdu viditelně klesne průtok a to v odsáté vodě z akva. Že děláš 14i denní odstup mezi odkalováním a praním filtru je v pořádku, jen to podle mě děláš až příliš často... O filtru jsem hovořil a na dno od teď další dva měsíce nesahej... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 16:50 R Muž romant [28001] Re: kamča
Tady jsem se Tě snažil nasměrovat, kde bude asi problém. Poprosil bych, aby jsi se hlásila pod jedním nickem a ideál je pod tou registrací, je v tom bordel a zbytečně to mate. ;-) rybicky.net/forum/17064-plisen-…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 16:45 kamča
oprava: zabořování odkalovače
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 16:44 kamča Re: Urtman
Ty kamínky a ocet už jsem zkoušela, než jsem je vůbec dala do akvárka. Filtr peru vždycky týden nebo dva po odkalování. Ta stránka, na kterou jsi mi dal odkaz, je jedna z těch,kterýma jsem se při zakládání akvária řídila.on bude asi problém u toho zabořování filtru do dna. Jak to mám dělat bez toho zabořování? Když jsem to zkoušela bez toho, tak jsem nic neodkalila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 15:54 JoKa Re: kamča
Podle fotek vypadá vše ok, přerybněno také nemáš. Pro jistotu bych zkusil vzít trošku kamínků ze dna a hodit do octa, jestli náhodou nebudou šumět. Ale nemyslím si, že budou...
Tady to vidím spíš na tu rozházenou nitrifikaci. Prostuduj ty odkazy, ať víš, jak měnit vodu atd. Můžeš kouknout i tady www.akvarijni.cz/… , jestli jsi neudělala někde chybu...
Nikdy neper filtr, když odkaluješ (ten per, když jenom měníš vodu a až tehdy, když se sníží jeho průtok). A je rozdíl mezi výměnou vody (kdy vyměníš 1/3 vody cca 1x týdně a maximálně posbíráš největší bordel ze dna) a odkalením, jakože "zaboříš zvon do dna"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 14:51 kamča
rybicky.net/nadrze/19518 Tady je ta prezentace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 12:41 kamča
Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 11:18 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: romant
K odkalovaniu: Ešte si zjavne pod tým rôzni ľudia predstavujú rôznu realizáciu :) Pre niekoho je odkalovanie len "povysávanie" dna, pre niekoho to znamená povrchové bagrovanie. A čo som si všimol, dosť sa to líši od substrátu: úplne inak sa mi odkalovalo pri ťažkom riečnom štrku (ak som chcel "bagrovať", tak to som musel fakt dosť tlačiť a točiť zvonom) a úplne inak pri terajšom kremičitom piesku 1-2 mm (kde i rýchlejší pohyb zvonom rozvíri dno a zrnká).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 10:46 R Muž romant [28001] Re: Urtman
Urtman napsal:... Odkalovat každé dva týdny je chyba.Nemusí tomu tak být, ale to nemůžeme objektivně bez znalosti nádrže, osádky, techniky atd. smysluplně posoudit. ;-) Reaguji takto zcela záměrně, aby si z toho někdo neodnesl poučení, že se nemusí odkalovat vůbec, což ostatně bude u některých typů nádrží i platit, ale bude to vždy vysoce individuální záležitost a taky to bude s sebou nést jistou míru zkušeností majitele daný nádrže. Začátečníkovi bych neodkalování nedoporučil. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 10:27 JoKa Re: kamča
rybicky.net/forum/4345

rybicky.net/forum/7045-cisteni--akva

rybicky.net/forum/274-vymena-vody

a ještě bych doplnil, přečti si, kdy a jak měnit vodu a odkalovat. Odkalovat každé dva týdny je chyba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.12.2013 07:04 R Muž romant [28001] Re: kamča
Zaregistruj se, zřiď prezentaci, uveď co nejvíce údajů o nádrži, fotky a budeme hledat řešení. Teď doporučím častější výměnu vody, klidně obden a pokud to není nezbytně nutný ten filtr nečistit tak často, přehnaná hygiena v tomto ohledu může škodit, ale nevíme nic o tom co je to za filtr, zda-li odpovídá kapacitně nádrži a znečišťovatelům a pokud je to čištění opravdu tak jak uvádíš nutný, nebude ten filtr vyhovovat, ale to se doladí po těch informacích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 06:59 kamča
V mém akva každý týden onemocní nějaká ryba, dám ji do karantény a ona brzy umře. Zatím se to stalo dvakrát, poprvé to asi byla krupička a teď asi plíseň. Akva má 180l, středně tvrdá, záasaditá voda. Snažím se odkalovat každé dva týdny a týden mezitím čistím filtr. Dvakrát se mi ale stalo, že jsem odkalovala až po třech týdnech. Nevíte, jak aby neumíraly?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 21:05 Muž Davik59 [0]
Moc díky všem za komenty. Opravdu bych měl začít co nejvíce číst, poté jednat. Ve vodě bylo co2 přes 50mg. Což podle toho, co se píše, bude nejspíše hodně. Barvu jsem měl uplně žlutou. :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 20:56 Muž Sid [6696] - RostlinyRe: Ičin
Já zase čtu něco o sycení CO2 a na fotce vidím kvasnicovač, takže i kdyby byl v nádržce nějaký vápenec, sotva by s pH pohnul...
(Vápenec nevidím, ale třeba je to očima. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 20:47 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
ještě teda se dívám, že tam je vápenec, takže ph bude nad 7 - bacha na čpavek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 20:45 R Muž romant [28001] Re: Sid
Souhlas, když ne to CO2, tak z N možná NH3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 20:43 Muž Sid [6696] - RostlinyRe: romant
...To, že to odnesl šnek je známka toho, že je tam nadlimitní množství N látek a tipnul bych si na na NO2...
Nic bližšího sice o té zmiňované každodenní výměně vody nevíme, přesto bych to otravu N-látkami netipoval. NH3 se dá s ohledem na přídavek CO2 v podstatě vyloučit, NO2 vzhledem k výše napsanému a 5 dnům od založení nádržky také.
Už podle reakce přísavníka to vypadá vcelku jednoznačně na přesycení vody CO2. Taky závěrečná otázka tazatele tomu nasvědčuje - evidentně se v problematice používání CO2 v akvaristice moc neorientuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 20:35 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Nepodceňoval bych ani to CO2 - malá plocha hladiny, případně malý pohyb vody a problém může být taky. Každopádně do 10 litrů nepatří žádná ryba, natož ancík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 18:56 R Muž romant [28001] Re: Davik59
Ano, naočkování filtru je dobrej postup, ale jak jsem napsal, těch 10 litrů je tenkej ledík, takže nespoléhat na nic a počítat spíš s tou horší variantou časy spíš násobit dvěma. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 18:54 Muž Davik59 [0] Re: romant
Dalo by se nastartování uspíšit i s filtrem, kterej bych vypral ve vnějším filtru k velkýmu AQ, nebo trochu vody z velkýho AQ? Skusím co se dá, pročtu co se dá... Přítelkyně mě žene ještě do 20l AQ který už máme doma.. Takže mám co dělat :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 18:23 R Muž romant [28001] Re: Davik59
10 litrů to je véélmi nestabilní prostředí i když je zaběhnutý, tedy velmi rychle náchylný na to, aby se sebemenší chybka projevila. To CO2 bych prozatím nepoužil a jenom měnil tu vodu. To, že to odnesl šnek je známka toho, že je tam nadlimitní množství N látek a tipnul bych si na na NO2, nebo ještě o kapánek hůř a to je prostředí pro život neslučitelné. Rozbíhající nitrifikaci bych nastartoval bezpečnějším způsobem a to lehounkou špetkou suchýho krmení a čekal se šnekem min. 14 dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 18:12 Muž Davik59 [0]
Stala se mi nemilá věc. Zabíhám miniakvárium, cca 10l, pár rostlin, lávovej kámen, písek. Po několika dnech, kdy každý den měním vodu, sem si řekl, že dám do akva šnečka. Ten mi ale bohužel přes noc zemřel. Dnes jsem tam dal ještě před výměnou vody Přísavníka hřebenitého. ten asi po cca. 10 vteřinách se obrátil na záda, kdybych ho nevylovil zemřel by. Do akva mám ještě zavedeno co2, je možné že voda byla přesycená a proto odcházeli?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 13:17 EliskaK Re: romant
Jasně chci se vyvarovat dalších chyb a rady si cením, chci rybičky pro radost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.11.2013 10:38 R Muž romant [28001] Re: EliskaK
O.k. Tu úvahu o výměně dna bych rozhodně podpořil, pandy a rostliny to bezesporu ocení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 10:35 EliskaK Re: romant
filtr neperu každý týden jen vodu měním každý týden od tvé rady dvakrát týdně,filtr zhrubajednou za měsíc a to jen jemně, jen je zajímavé, že pandičky a ancitrus jsou v pořádku, odkaluji zvonem ty kamímky jspi asi3-4mm velké co mám, tak nevím popřemýšlím tedy o jiném dně plus nové osádce do akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 10:07 R Muž romant [28001] Re: EliskaK
Podle mě je špatně rytmus hygieny nádrže. Mě se nelíbí jak máš v prezentaci napsáno to praní houby filtru co týden, což je u tohoto filtru, i když jsou v nádrži špindírové, velmi časté a kontraproduktivní a jako další rizikový faktor vidím v tom ne příliš vhodném dnu, jenž je složeno z ostřejších šutříků a bordýlek tam velmi rád zapadává tak nešťastně, že klidně může docházet k jeho zahnívání, neb se při odkalování těchto typů drtí nedá dobře zabořit odkalovač do dna tak, aby se efektivně ten detrit odsál. Toliko moje postřehy z letmého zkouknutí oné nádrže. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2013 09:46 EliskaK Re: romant
tak jsem dělala co jsem mohla, ale odešly všechny i tak děkuji za radu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2013 11:50 EliskaK
Tak to zabralo, ale až po delší době, přišla jsem o veškerý potěr a z velkých pávčat zbylo 5... je mi s toho smutno. :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2013 17:33 EliskaK Re: romant
děkuji zaměřím se na častější výměnu snad to zabere :)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26781x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb?od=578