Postupný úhyn ryb
Starší reakce
Pochopil jsem to tak, že vyměnil 100 l vody v 300 l nádrži. Pokud přitom "nerozrajtoval" dno, "nějaké" nitrifikačních bakterie by i po vyčištění filtru v akváriu být měly. Stačí ale jeden jediný test na NO2, aby bylo jasno, oč jde.
ten casovy udaj jsem vycetl zde na foru.....
Zapomeňte na Savo, hypermagan i ostatní chemii! Za sebe vám poradím dojít si koupit kapkový test na dusitany, stačí obyč. za 80 Kč třeba od Rataje a zkontrolovat jejich hodnotu. Naměříte-li cokoli, bude třeba měnit vodu denně, alespoň tak 1/3 objemu, ale měla by být pokud možno odstátá a mít zhruba stejnou teplotu. Nebo dávat část odstáté a část čerstvé.
Roztok na úpravu vody je přesně co?
Filtr máte jaký? A jakým způsobem ho manžel čistil?
Pomohla by prezentace s pár fotkami a popisem, ale lapání rybek u hladiny může být jedním z příznaků otravy právě těmi dusitany.
Zajímá mě spíš ten časový údaj.Z čeho vychází.Každý se sem tam hrabeme v akvariu - a vypínáme filtr.Jenže při odkalení a výměně 1/3 vody to trvá dst louho nž se napustí vod.Pokud nechci ryby zchladit.Zapínat filr ,když je výtok 10 cm nad hladinou výrobce zakazuje.
v akvaristice se hlavne pouziva mechanicka a biologicka filtrace, proto kdyz je filtracnima naplnema neproudi nejakou dobu voda nastava hromadny uhyn organismu zijicich v tech naplnich a dojde k pruseru (jeden z duvodu moznych otrav)
asi by jsi si mela neco nastudovat o akvafistice... pekny clanky pro pouceni i inspiraci najdesh na
www.klub.akva.sk/… 0 17.01.2010 16:50 andy24 na jiných stránkáchbjsem četla něco podobných jen místo sava tam byl hypermangan,jaký na to máte názor?
0 17.01.2010 16:41 Mulisak Hele nejsem odborník ???? kamoš měl něco takovýho dal tam 5 kapek sava asi na 60 litru vody pustil vzduchování na plno a povedlo se mu to zlikvidovat ten bordel
0 17.01.2010 16:39 andy24 Na jaký rozbor?
Mám ještě jeden dotaz,mám po výmněně vody udělat její běžnou úpravu to je hnojivo pro kytky a roztak na úpravu vody?
To vím, to není odověď na otázku.
filtr zbira necistoty a kolobehu v AQ neusazuje se tolik necistot z ceho muze vzniknout otrava at uz ruznymi latkami treba amoniak,no3 atd presne to nereknu nejsem odbornik ale muzu rict ze nedostatecna ci vypnuta fitrace je jako vrazda
Easy test mám ověřen jinými testy a ukazuje shodně(ve svém rozmezí přesnosti).Co se děje po 2 hodinách nefunkčností filtru?Problémy mám stejné.Většinu nemocí už vylučeno,otrava jak by smet.Zítra jdou ryby na rozbor.
odbornik teda nejsem ale tohle se pise zde na webu
Nároky na světlo
Ne každá rostlina má stejné nároky na světlo. Nejvyšší nároky mají šípatky, Echinodory a nízké kobercové druhy. Ve stínu se naopak zabydlí Anubisy a Kryptokoryny. Obecně se doporučuje mít na 1 litr vody 0,4 - 0,6W osvětlení. Vezměte také v úvahu výšku nádrže. Čím vyšší sloupec vody, tím více světla potřebujete. Vyšší intenzitě světle pomůže i reflektor Juwell, který odráží světlo a nebo reflexní folie, kterou přilepíte na spodní stranu horního krytu akvária.
0 17.01.2010 15:49 andy24 máme skaláry,neonky,čichavce a ještě dva druhy ale ty nevím jak se jmenují.Po dechu lapají a je fakt že minulý týden muž vzčistil filtr a i vymněnil vodu za čistou
Co se týče těch hemikálií tak snad ne
0 17.01.2010 15:42 Mulisak – světlo
Nazdárek
potřebuju poradit mám 200 L akv. a jen jedno světlo Osram Lumilux 18/830 je to dost nebo málo dík kamarádi odborníci
Ted jedna otazka mozna ti bude pripadat blbe ale nedelal jsi ty nebo nekdo z rodiny pobliz AQ neco s chemikaliemi nebo si neumyl ruce kdyz si delal neco s AQ (v pripade chemie staci i ta domaci na myti)
taky je mohl zabit chlor treba mohli dat vetsi davku do vody ve vyrobe
a necistila jsi nahodou filtr nebo nebyl vypnut vic jak dve hodiny, nezapacha voda?
nelapou rybky u hladiny?
jinak mezi nami tyhle 5in1 nejsou moc spolehlivy ajaky to jsou ryby?? prestavam mit na tyhle vlakna nervy....
0 17.01.2010 15:28 andy24 Vodu měním každý týden mám 300 litrové akvárko tak němim cca 100 l a během číštění odsávám nečístoty ze dna.Na rybkách nic viditelného není žádná plíseň na mrtvolkách není žádná viditelná změna jen mi připadá divný,že nestrácejí barvu.Na testování vody používám EasyTest 5in1 testuje na NO3,NO2,GH,KH a pH všehny naměřené hodnotyn odpovídaj normálu.
chapu ze jsi nestastna ale podobna temata se tu objevuji casto.... navic paskytujesh proklate malo udaju.... a ani nemash prezentaci
1) jaky druhy ryb mas a ktere umiraji
2) jak vypadaji mrtvolky
3) testy vody
4) udrzba
5) jine prihody (vypadek el. proudu, havarie vodovodu v okoli, prenechani na cas pece nekomu jinemu apod.)
je treba zjisti jestli te trapi nejaka nemoc nebo otrava
0 17.01.2010 15:11 andy24 – úmrtí rybek
zhruba před 4 měsíci jsme si pořídili akvárium,dodržujem vše co nám odborník při zakládání poradil a přes to nám teď bez zjevné příčiny umírají ryby,během dvou dnů 7 rúzných rybek
Starší reakce
0 04.01.2010 17:16 Honzičekk Cawec moc prosím o radu chci s ezeptat jsme asi před tydnem vymnil vodu v akvariu a od te doby umírá jedna ryba za druhou , nemuže to byt tim že když jsem vymnoval vodu a byla v akvariu zrovna uhynula ryba a ja ji zapoměl vyndat ze s eostatní ryby nakazili moc děkuji za odpověd
Starší reakce
No to poznáš,hlavně si něco načti,ať víš pro příště co a proč.Oni se i tady v prezentacích vidí různé rybí guláše,ale nikdo tam už nepíše jak to dopadlo týden po nafocení.Uvidíš co ti přežije, nějaký čas to nech a pak si tam dej ryby co se k sobě hodí buď jen živorodky a ancíka,nebo pancíky a neonky nebo jiné malé tetry.Závojnatku nech v kbelíku a jestli nechcípne nech ji někomu za odvoz.Držím ti palce,ať máš aspoň ty tlamovce v pořádku
Za hodinu se nakazit a pojit asi stihnout nemohl. Otravit ano. Hned vymenit vodu, a cist a cist ....
Hlavně těm tlamovcům nedávej nic z toho akva co máš nemocné ryby,pokud jim nic není můžeš je nakazit.
Když si koupíš test bude tam návod.
0 03.11.2009 20:27 cimboss no te zavojnatce někdo trochu okousal ocas,to by mi asi nevzali
jinak jak se měří NO2?
Jen trošku zkonkretizuji Yirkův příspěvek - nebát se denně měnit 50% vody a to do doby, dokud bude NO2 měřitelné.
No udělal bych asi tohle. Z těch co máš a jsou to hejnovky bych si vybral jen jeden druh na takové aqua. Třeba ty neonky např. A zbytek hlavně tu závojnatku šel vrátit do akvaristiky. K tlamovcům bych ji nedával už vůbec. Jinak platí co jsem napsal výše. A co se týče tlamovců. No nic se jim stát nemusí. Hlavně to chce dodržet zásady akvaristiky a bude to ok. Co se týče toho zajíždění bez rybiček. Ono to neni tak uplně pravda. Je lepší tam dát ze začátku pár odolných rybek, aby to tzv zajely. Přece jenom rostlinkám někdo hnojit musí
Ale ne hned zase jo
chvilku počkat...
Měnit a měřit - vodu a NO2.
0 03.11.2009 20:05 cimboss Mám tam jen jednu zavojnatku,mám ji dát radši tlamovcům do akvarka?
No jinak z těch článků jsem zjistil že tam ten první měsíc jsou dusikáté latky,že se to mělo udělat bez ryb, dá se to udělat jinak když už ty ryby tam mám?aby mi aspoň nepozdchal zbytek,nebo hlavně ty tlamovci,ty by mě hodně mrzely
Závojnatkám je nejlíp v samostatné nádrži,navíc pořádně velké dorůstají až 20 cm.Tenhle obrázek je z 200l.To červené je dospělý samec a to oranžové zlatí čichavci.Závojnatky jsou jen 2,tak se postěhojí do100l.
No on ten hlavní problém asi bude ve velkém množství rybiček v akvariu. Závojnatky samy o sobě jsou dost veliké a hlavně jsou to prasátka. Do toho mečovky, neonky atd. No nic moc kombinace. Viděl bych to na nadprodukci svinstva a splodin. Doporučuji ubrat rybky a zvolit jinou schůdnější kombinaci. Např. Jen neonky, pancéřníčky a něco do párku k tomu třeba menší čichavce či cichlidky malé, ale ne tohle
0 03.11.2009 18:42 švíco – Re: cimboss
Najdi si něco o otravě NO2 a dále o zabíhání nově založené nádrže....
0 03.11.2009 18:40 cimboss – umírání rybek
zdravím, potřebovl bych pomoc,umírají mi náhle rybky.Před měsícem jsem si pořídil 2 akvaria,do většiho jsem dal Tlamovce a do menšího(6Ol) takovou směs,panceřníčky,ancitruse,mečovky,neonky,zavojnatky atd.a teď mi to začíná vymírat jen ve spodní nadrži,nevím co mám dělat.Tlamovcům se daří dobře,ale v menším tak 5 za den mrtvých rybek,už tam skoro nic nemám
no vida tak držím palce
0 31.10.2009 18:17 amatérka – Re: Sid
Zdravíčko vespolek,teď jste mi zamotali hlavu těmi odbornými výpočty
Akva zatím funguje,už žádný úhyn,filtrace jede non stop a akva se zelená jedna báseň.Snad už se bude dařit
...odbíháme od otázky proč voda páchne, ryby chcípají a kytky hnijou...
Já myslím, že se to tu objevilo... Přerybněná nádržka s minimem nefungujících kytek, špatnou údržbou... A také volbou nesprávného typu filtru a jeho nesprávného použití - v "holých" nádržích s rybami "nahusto" se solidní život umožňující podmínky udržují jinak...
0 31.10.2009 11:00 JuraS Jasan..číst se nedá bez znalosti celé abecedy..i akvárko nezvládne v normálním případě žít bez všech potřebných xyz (nevím jak to napsat)..ale odbíháme od otázky proč voda páchne, ryby chcípají a kytky hnijou..prostě v žumpě probíhají hnilobné procesy a ne ty životadárné...
"Neznalec" by měl v první řadě pochopit, že všechno za něj sebelepší filtr nevyřeší, prostě je občas třeba vzít zvon+hadici+kýbl a část vody v akva vyměnit.
0 31.10.2009 09:43 JuraS Napiš to jednoduše aby to pochopil i neznalec..akva s hafem ryb = potřeba z vody odstranit co vy..serou a vych..čijou..= filtrace s velkou plochou filtračního materiálu s pomalým průtokem. Filtrační materiál = všechno přes co voda protéká=houba na mytí nádobí, molitan, kamínky, písek, plastové kuličky, keramické válečky, rašelina a třeba i filtry do auta, průtok je dán nasávací trubkou (kolik vody zvládne její cestou protéct) a silou motoru co vodu z filtru vytlačí+průměr a délka roury z filtru do akva+otáčky+tvar lopatek+jejich délka atd..prostě co je napsáno na štítku motoru - xyz co vyjadřuje jak materiál ve filtru brzdí průtok vody...kolik zvládne trubka si spočítá každej co má za sebou 6 tou třídu základní školy..
výsledek..?? hodně ryb=filtr a pomalým průtokem a velkou plochou filtračního materiálu
ne honič vody = akva 60 lt a v něm filtr o průtoku 1200 lt...= vhodné pro ryby z horských pramenů ne pro ryby z tůněk a zatopených rýžových polí a nebo amazonky..
ke skladbě ryb se vyjádřit neumím..jsem na velké ryby...kapry a tak..v akva větší..colossoma bidens a teď diskové...
Njn to je pravda. Já už chemii neměl hodně dlouho, tak mi názvy občas pletou hlavu
Nechtěl jsem prudit, ale chodí sem i méně zkušení, tak ať v tom nemají hokej.
Ještě by mohli nabýt dojmu, že velký filtr je zbaví dusičnanů...
Áno tak
Přidat reakci
1 ...... 48
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26769x