Přihlásit se RYBICKY.NET »

LED pásek

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
LED pásek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon – Můj LED
Nemůžu si vynachválit tento LED pásek www.t-led.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Designer Re: matt79
Opakuji, svetelny tok je v lm (Lumen), nikoli v lx(Lux), protoze Lux je intenzita osvetleni a ta je definovana jako lm/m2. Takze informace ze ma nejaky chip 45-50lx neni informaci, ale zmatkem ;-) .

Prosim tedy o link na pdf (katalogovy list) primo ke konkretni LED, protoze 5630 je jen popis pouzdra a do nej se da dat ledacos. Je to asi jako soudit boty podle rozmeru krabice, v niz jsou zabaleny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matt79
Co zkusit toto www.ledlightinghut.com/…

Pro zvýšení životnosti budu raděj svítit na poloviční výkon přes regulátor PWM.
A ta svítivost není kravina. Jeden čip má 45-50lx.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: amrtin
Umistenim tady toho moc nevyresis, at to das kamkoli, nad tak vysokym akvariem to bude vzdycky hodne svitit ven z akvaria, na hladine bude silene svetlo, na dne tma.

Musis resit vyzarovaci uhel, a v tom pripade, ze se to stejne musi resit, ten LED reflektor ztraci mnoho z celeho kouzla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Designer
Jasně,o tom úhlu vím,to se řeší vzdáleností od hladiny...,případně na dosvícení okrajů nádrže led páskem,který se pak dá využít jako "noční svícení" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: amrtin
Pokud vim, LED reflektory mivaji vyzarovaci uhel 120 stupnu, s tim si tady buhvi jak nepomuze, zase by se to muselo jeste dal resit, zmensit ten vyzarovaci uhel, a to uz pak mam stejny problem pri pouziti zarivek T5 54W, ovsem nevyhazuju tim penize za samostane hned nic neresici vobludy...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: amrtin
právě že moc by jich potřeba nebude. a hlavně je lepší mít co nejvíc světelných zdrojů co se prostorového rozložení světla týče. Třeba ja do 350L svítím 9 ledkama na 1/3 a stačí to v pohodě. pokud bych chtěl kytky do červena tak bych to jen přidal naplno... takže těch 20 - 30 kousků by to úplně rozzářilo... :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dudak – led pásek 3014
Nevíte někdo jestli se někde v Praze dá koupit pásek s diodama 3014 60led/metr, potřebuju jen malej kousek cca 1m, tak aby to neprodávali jen na 5m, nemůžu ho nikde najít a nechce se mi to objednávat přes e-Bay :-O
edit: případně podobnej s 2835 diodama 60/m
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: sasula
Mě se ty 3w sice zamlouvají,ale na takto velké akva by jich bylo opravdu potřeba moc a takto je přiškrtit...no,já bych tuto variantu nevolil(mluvím za sebe,neodsuzuji).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: adam87
a nebo použít 20-30 3w led čipů a nechat to svítit delší dobu. u těch čipů počítám s 1/3 příkonem aby se velmi dobře uchladily(téměř sami)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - adam87 Re: amrtin
uvidíme tedy, jak budou svítit ty dvě zářivky,snad budou stačit, třeb do budoucna ty reflektrory uděláme
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: adam87
Takže můj návrh je znám.:6x20W v led reflektorech.Prosím tedy někoho,kdo je schopen navrhnout podobně svítící světlo se zářivkami.Jsem zvědav na jejich příkon a svítivost... :-|
Ty led by dávaly něco přes 9000lm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - glpetr Re: adam87
hmm Led páskem moc neušetříš svítil jsem zářivkovou trubicí 2x 18W, abych dosáhl stejné intenzity osvětlení musel jsem použít Led pásek 14W/m a nastavit příkon na cca 30W (úspora 6W) další nevýhodou výkonných Led pásků je potřeba chlazení, (rostliny pod Led rostou celkem dobře). V tvém případě hloubka aqva 80 cm při použití Led pásků potřeba svítit minimálně 100 W a to jen tehdy když neuvažuješ o na světlo náročných rostlinách. Účinnější jsou svítidla osazené Led Cree čipy ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: adam87
Mrkni sem a udelej si nejakou predstavu: rybicky.net/clanky/561-osvetleni-akvaria-rostliny-a-watt-lux-lumen

Vubec nerikam, ze se ma se vsim co jsem tam napsal bezhlave souhlasit, ale dava to alespon nejaky podklad pro to, co to chce.

Nezminuji se tam o LED, ale ber to tak, ze LED pasek produkuje bezne i mensi svetelny tok nez zarivka. LED maji obrovskou vyhodu ve vyzarovacim uhlu, sviti lepe tam kam svitit maji, ne vsude okolo, a tak se to u zarivek resi reflektory a i tak LED v tomhle ohledu vitezi. Nicmene je najivni si myslet, ze u LED mi proti zarivkam se slusnymi reflektory staci mnohem nizsi prikon, a uz vubec je mylna predstava, ze bude radove nizsi. Nebude, a pokud neni pro LED nejaky duvod, casto se vubec nevyplati.
Mě vychází 480l hrubého,takže tak 400 čistého vody.To jen pro upřesnění.
Veškeré rostlinky v tom akva jsou anubiasy a ty by rostly i po tmě.Původní světlo na malawi a anubiasy samozřejmě stačí,ale v případě plánování zarostlého akva je třeba opravdu mnohem víc.
Ty navrhované led trubice není lepší varianta,podívej se(myslim že si můžeme tykat,ne? ;-) ) kolik má lm!Mnohem méně než obyčejná zářivka!Sice svítí v úzkém úhlu,takže ve výsledku to bude hodně podobné,ale i tak to není řešení.
Já osobně bych na toto akva opravdu doporučil ty reflektory(výhoda je že akva nemá klasický kryt),zářivky by při podobném světelném výkonu měly mnohem větší spotřebu,nehledě na to,že trubice se musí měnit,kdežto ty led vydrží hoooodně dlouho.Jasně,že by bylo ideální si ten reflektor někde půjčit a vyzkoušet si to a podle toho jich koupit vhodný počet.
Zkus se podívat na zdejší presentace a čím jsou osvícené. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - adam87 Re: amrtin
No tak abych Vás uved do přestavy, v týdnu si jedu prototo akvárium aukro.cz/… vyhrál jsem ho na aukru, nádhernej kousek a plánuju ho mít i stejně založený, kytky tam budou max. ty anubiasy co tam má. Má tam jen dvě trubice T8 120cm a rostlo mu to pěkně, kdyybch dal 6x ten reflektor,tak už by se mi to ani na spotřebu nevyplatilo a zbytečná investice,myslím,že na ty trubce to poroste taky. Ještě mě zaujalo toto www.lepsi-svetlo.cz/… taky varianta a bude to svítit oněco více. Co myslíte?

Spíš mi jde otot,jestli kytky neuhnívají pod Ledkama, kolik by mělo být lumenů a kelvinů?
Na tuhle velikost(výšku) akva bych pásky silně nedoporučoval.Použij led reflektory a to 20W (6ks).K nim si vyrobit rampu nebo kryt,případně je zavěsit nad akva.Je to už opravdu velké akvárko a tam holt světlo něco stojí :-| Nejlevněji se dá pořídit na aukru a to: aukro.cz/… Máš tam na výběr tři typy,nejlepší je zkombinovat(studená/denní bílá).A pak nebudeš stíhat vyhazovat rostlinky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: adam87
Ne. 80cm na výšku je na led pásky moc.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - adam87 – Emos LED pásek
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mohu si levně nakoupit tyto Led pásky shop.emos.cz/… a ma 1m 450 lm je to dostačující na akvárium o 600l rozměry 150x80x40, aby rostli kytky? :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - Designer Re: ViktorX
Silikon je dobry vodic tepla, pod elektronicke soucastky se pouzivaji silikonove podlozky pro prenos tepla, coz ma proti pastam obrovskou vyhodu v tom, ze se od toho vsechno nezablemca a zaroven to elektricky izoluje. Ale to jen na doplneni, Ty to urcite vis ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Dejmon Re: ViktorX
Souhlas, teď jsem také lepil pásek akvarijním silikonem a krásně to drží a teplo to také přenáší, opravdu nevím, co tu někteří řeší za problémy!!!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: Havlis
Proím tě, přilep to akvarijním silikonem, jednak to bude držet, a když to pořádně přitlačíš, bude to tenká vrstvička, co dobře přenese teplo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Havlis Re: Legioix
vecer hodíím...tusim 4,8 W/m
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: Havlis
Hod sem fotku jak to svítí. Docela by mě to zajímalo. Kolik je W/m?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Havlis Re: Pepyyczek
Díky zkusim to nejak poresit s tím větráčkem právě ze to bude pocitam 2cm nad sklem...Myslim si že ty ledky moc drzet nebudou...uz v ten den co sem to delal se to zaclo odlepovat..:( díky za radu musim sehnat nekaje poradne lepidlo :-D ...typ LED 3528 nevodotěsný...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepyyczek Re: Havlis
Nevim jestli jsou tam nějaký průduchy,nebo aspoň na fotce nejsou žádné vidět.Možná by stálo za to,aby jsi vyvrtal nějakou díru a vsadil do ní větráček.Čím to máš lepené?Z vlastní zkušenosti znám,že lepidlo v tomhle případě není moc spolehlivé,lepil bych spíš třeba pryskyřicí na laminování.Jeden podobný kryt jsem lepil kamarádovi nad terárium,s tím že byl ale z lamina a diody jsme lepili právě dvakrát :-( Poprvé lepidlem (Chemoprén extrém) a podruhé asi tak za cca 14dní právě laminátem z laminovací sady na opravu člunů atd. Svítí už cca 2 měsíce a drží to jak pes.Je to můj názor a má zkušenost,tak uvidíš co poradí ještě ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Havlis
Tohle nevypadá zle,ale buď dodej kvalitnější fotku(detail pásku),nebo aspoň typ led.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Havlis
Fotka k příspěvku Zdravím zdejší LEDkaře....rozhodl sem si poridit svoje 2 akvarko...1 bylo s originalnim krytem (uplně na H**no)tk me napadlo udelat svetlo z LED pásku. Docetl sem se, že se musi chladit....rekl sem taťkovi at mi udela z hliníku kryt že si tam dam ty ledky...:-D tk jstli je to vyhovující..kdyz to bude asi 2 cm nad krycím sklem....bude tam jeste stmívač,aby se to neprehrivalo :) díky

Reagovat na tento příspěvek 3  - R slavko Re: Shiftiiik
Shiftiiik napsal: Dobrý deň prosím Vás podporuje led pásek rast rias alebo siníc? Ďakujem
Ani nie. Oveľa lepšie výsledky dosiahnete zanedbávaním výmeny vody, prerybnením a prekrmovaním, spolu s prehnane silným svetlom. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Shiftiiik – Led pásek a riasy
Dobrý deň prosím Vás podporuje led pásek rast rias alebo siníc? Ďakujem
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: daren
daren napsal: Nevim, ma amaterska poucka je, ze dokud na to udrzis ruku a je to jen prijemne teple, tak je to OK :)
Túto poučku ma učili na strednej škole a vychádza z toho, že priemerná ruka dokáže zvládnuť teplotu do 60 °C (mozoľnatá viac, nemakačenko menej), avšak učili ma to pri transformátoroch… Pri LED a iných polovodičoch do toho vstupuje tepelný odpor medzi PN prechodom a púzdrom, ktorý zjednodušene udáva o koľko je prechod teplejší ako púzdro. Zistiť túto hodnotu pri LED je problém, najmä ak sú z eBay a pod, ale lepšie to často nie je ani pri nákupe v domácich obchodoch. Pri dotyku priamo na LED to je OK, ale pri pásiku zaliatom v silikóne však toto pravidlo, kvôli tepelnej izolácii silikónu, neplatí!

Len tak na okraj, v technickej dokumentácii, ktorá sa mi dostala do rúk, sa max. teplota prechodu pohybovala okolo 115 °C, ale už teploty nad cca 75 °C začínajú negatívne ovplyvňovať životnosť.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kubasan Re: tomsk1
nieco podobne som mal aj ja ,svieti mi to uz cca 2 roky aj nieco .pomalicky mi ale uz odchadzaju diody.co je ale zaujimave tak zo studenych bielych mi svieti uz maloco,no teple biele idu stale bez neakych problemov ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 1  - rybka1 Re: tomsk1
To budeme sledovat asi dvaja:-):-).ja sice nemam 5050,je tam nejake ine cislo a vraj ze tie co mam ja netreba chladit bezne sa pouzivaju a osvetlenie barov atd.... ludia co s tym robia mi to povedali no uvidiiiime.inac mas to super akva som uz predtym videl.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tomsk1 – led
Fotka k příspěvku Dakujem za kritiku, je to moje prve led svetlo takze kazda rada cenna :)

Spravil som to na sposob "sendvica" /led pasik medzi sklom a zrkadlom/ pretoze vyrobca deklaroval ze led pasik nieje potrebne chladit a ze sa nenahrieva.

Dam vediet ako dlho mi to svietilo pivo

Reagovat na tento příspěvek 1  - daren Re: tomsk1
Jestli je to jako sendvic, tak bych to cele odtrhnul od skla kus nahoru, aby se ta cast led odkud vychazi svetlo mohla volne chladit o vzduch. Pokud bys mel sklo polozene na akvariu (ve variante sendvic), stejne by se ti vzduch nad vodou asi zbytecne prehrival.

Mel jsem jeden cas hlinikove listy polozene na skle, docela se to hralo. Stacilo o centimetr prizvednout (ale byly to listy 1cm siroke, to ty mas jako desku, tam se to nebude chladit tak dobre)

Jinak, ciste pro zajimavost, provozoval jsem jeden cas led pasek jen tak. 5cm nad vodou, nez jakehokoli chlazeni. (5050, 14.4W/m). Ve vode se koupal pravidelne. Hral se dost, tak ze postupem casu 'uhorel' ten papir, co kryje lepici pasku. Kdyz to spadlo do vody, produkovalo to paru/mirokapicky. Svitil statecne 2 mesice, nez jsem to cele predelal a neztracel prilis na svitu. Asi dobry kousek :)

Nevim, ma amaterska poucka je, ze dokud na to udrzis ruku a je to jen prijemne teple, tak je to OK :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: tomsk1
Na sklo hlikovej chladič? coze To je pěkná kr.... :-D Čipy musej bejt přímo na hliníku,jinak je neuchladíš.Ty 3528 sice samy o sobě tolik nehřejou,ale takhle uzavřený je usmažíš všechny.Zkus do toho zakomponovat alespoň větrání(ventilátor z PC).Ale ty 5050 maj taky malý chlazení...
Doufám,že sem to z tý jedný fotky pochopil dobře a nepíšu bludy :-|
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: daren
Tak já měl na mysli právě ty zatavený s 5050.A hodně záleží kus od kusu,jeden pásek vydrží týden,druhý už svítí rok v pohodě...holt masová čínská výroba,trochu mi to připomíná výrobu škodovek onehdá v čssr:nekupovat auta vyrobený v pondělí a v pátek,nejspolehlivější jsou vyrobený ve středu smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: tomsk1
Asi jsem blbej, radeji se zeptam. Takze jsi ty pasky nalepil na hlinik, a pred ty LED dal sklo? Davam tomu mesic, ty na tech bilych pasech odejdou jeste driv, a pral bych Ti, abych se seredne pletl ;-) .

Reagovat na tento příspěvek 0  - tomsk1 – krycie sklo s led
Fotka k příspěvku Zdravim, co myslite, ako dlho mi to vydrzi svietit? je tam 384 led diod /CoolWhite 300ks typ 3528 + WarmWhite 84ks typ 5050/. Na sklo som polozil este hlinikovy chladic... snad to pomoze k dlhsej zivotnosti.

Reagovat na tento příspěvek 3  - daren Re: amrtin
amrtin napsal: Já věci kolem led kupuju taky na ebay ;-).Ten můj na ledových neonkách má cca 2,2m a svítí pořád stejně až právě na těch pár diod.A je zalitý(koukni na moje fotky) a už mi i párkrát spadnul do vody(za provozu samozřejmě,jak jinak) a svítí pořád.Ale záleží i na typu led,ty máš 5050 a ty jsou nejproblémovější.

Nevim, uz skoro rok svitim paskem 5050, a problemovy mi neprijde. Mam ho v hlinkove liste. Pouzivam variantu bez izolace (s izolaci jsem take zkusil, a byl to krok vedle - i v liste se velmi prehrivaly a postupne po par tydnech odesly). Neizolovany pasek mi nekolikrat spadnul i do vody, prezil bez uhony.

Pocitove mi prijde, ze tepla bila sviti intenzivneji nez studena, cili mozna zalezi na konkrentim kousku/vyrobci, nevim, treba jsem mel stesti...
Aha,tak to chápu ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: amrtin
Reflektory by na to opravdu nešly. Na to není dostatečná plocha a bylo by to v kanceláři hodně rušivé. takhle to svítí jen do akva a neobtěžuje to jinak... Téměř neviditelné řešení na tom akva neni kryt ale jen krycí skla. Tak trochu minimalistický čistý design...
Vyzkoušejte
Tak druhá snesitelná varianta by byly led reflektory,ne? ;-) Mě by přišel jen jeden pásek že to bude málo...Ale jestli to tvejm rostlinkám stačí,tak proč ne :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: stuz
Tak jsem to přeměřil a s délkou akva jsem to trochu přehnal má jen 275cm a na něm 270cm LED pásku.
Takže tam je jeden pásek po celé délce akva.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: sasula
sasula napsal: Pokud se neblbne s maximálními W na metr, tak jedou pásky bez problému.

Ano, a to je presne ono, protoze nejhusteji osazene pasky jsou takove proto, aby se mohly chlubit poradnym prikonem a i svitivosti. Kdyz se ale stahne jejich prikon na snesitelnou/uchladitelnou mez, snadno se zjisti, ze mene huste osazeny pasek sviti stejne...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stuz Re: sasula
Kolik tam toho pásku máš? A svítíš jenom pomocí toho pásku?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: amrtin, Designer
Pokud se neblbne s maximálními W na metr, tak jedou pásky bez problému. U mě u 3m dlouhého akvária to byla jediná snesitelná varianta osvětlení. Je tam použitý jeden pásek po celé délce v AL profilu. Už to takhle svítí přes rok a nic vysvíceno neni.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: glpetr
Jo,ty už jsou lepší,já to bral podle toho příkonu. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - glpetr Re: amrtin
hmm 5050 už tam nemám, minulý týden jsen svítidlo osadil 5630 ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: glpetr
Já věci kolem led kupuju taky na ebay ;-).Ten můj na ledových neonkách má cca 2,2m a svítí pořád stejně až právě na těch pár diod.A je zalitý(koukni na moje fotky) a už mi i párkrát spadnul do vody(za provozu samozřejmě,jak jinak) a svítí pořád.Ale záleží i na typu led,ty máš 5050 a ty jsou nejproblémovější.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 60 61

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 73396x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18505?od=2081