Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

LED pásek

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 33 Přejít na další stránku   1  
LED pásek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.01.2015 21:46 Muž j0hny [86] – 3M paska
Ak uz idete do vysokovykonnych pasov (14W/m a pod) ,ak je moznost, berte pas bez tej 3M pasky.
Ja ju v narocnych podmienkach strhavam dole aj s tou ochrannou foliou a pas lepim na teplovodive lepidlo AG termoglue. 1 tubicka vyjde na 5m a stoji 2,5€ / 10g
Pre nizkovykonne pasy staci poistit aj chemoprenom, alebo sekundakom 1 mikrokvapka na 10cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 15:58 Muž grupyk [20]
Fotka k příspěvku Dlouhodobě vytvářím osvětlení podobné návodu viz rybicky.net/clanky/1344-led-osvetleni-pro-rostlinna-akvaria-po-1001 nebudu sice ohýbat plexi, ale celkově to bude dost podobné. Když jsem si dnes doma rozsvítil profily, tak to byl v porovnání s 15w zářivkou šok, to bude skoro na sluneční brýle pro ryby :-) Až to bude svítit dolů, ta to nebude tolik vynikat, ale tohle je rozdíl.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 14:29 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Tomason
V příslušném vlákně ti určitě kluci co se tím zabývají doporučí jiné CRRE s příznivější cenou a podobným výkonem , já CREEčka nemám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 14:25 Muž Tomason [37] Re: MonterMonty
:) Já ti věřím, že to asi teplem časem odpadne. No ten silikon se obávám, že asi nebude to pravé. jen tak počítám, že jestli tam mám dát výkonné čipy (třeba tak 10 čipů)http://www.svitilny.eu/led-cree-xm-l2-u2-cool-white/prod_430.html tak tam taky nechám pěkný balík :-) to je téměř 3000 jenom za čipy :-D Já to akvárko snad prodám a bude to :-) Kdyby nebylo zabudované do nábytku, tak bych ho prodal a koupil nižší a delší, ale to už po 15 letech se mi moc nechce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 14:10 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Tomason
Já tě k ničemu nenabádám , jen popisuji svoje zkušenosti s páskama , samo jsou tu i takoví kterým pásky fungují a nemúžou si je vynachválit , ovšem myslím si o tom svoje .
vyzkoušel už jsem pásky renomovaných firem za opravdu dlouhé peníze ,na chladiči který sami doporučovali k nim a vždy to bylo stejné , to podotýkám že pásky nikdy nebyly přímo nad vodou ale vždy nad krycím sklem aby se do nich nemohla dostat vlhkost , ikdyž jsem ještě pásek do profilu obtáhl kolem spoje silikonem aby líp držel , po čase se teplem pásek i tak prohnul, 3M páska povolila a najednou jsem zjistil že to nějak přestalo topit , čím to asi bylo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 14:00 Muž Tomason [37] Re: MonterMonty
tak jsem zase na začátku :-) Jdu řešit ty zmiňované čipy ( www.svitilny.eu/… ) . Zasekl jsem se u toho, kolik jich bude potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 13:46 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Tomason
Já si spíš myslím že budeš mít problém takový pásek (20W/m) kloudně uchladit , jak koukám ty běžné profily pro pásky - nic moc - takže investovat do nějakého pořádného chladiče (to se motá kolem 500 za metr bez difuzoru ) nebo použít třeba www.powerledosvetleni.cz/… a ještě ty dva tři co použiješ namontovat na 3-5mm hliníkovou desku , spočítej si na jaké ceně jsi ted
důležitou věc kterou to neřeší je že ta 3M oboustranka kterou pásek na tento profil přilepíš -časem(teplem )povolí a celé toto chlazení je k ničemu , do takových AL profilů se ti asi nevejde žádná příchytka pásků co se k tomu používá
pak je možnost pořídit regulaci , dvojnásobek pásků a zregulovat to celé třeba jen na 50% ale to je zase hned dvakrát větší investice - nemusely by ty chladiče teda bejt tak masivní , otázka ale je kolik toho světla po zredukování z toho pásku dostaneš
to jsou všechno důvody proč za mě pásky ne
čip přilepíš (přišroubuješ) na jeden masivní chladič ,popřípadě pořídíš čočku a jde se svítit , pokud se jeden podělá , lehce ho vyměníš , pokud ti u pásku odejde jeden slot , můžeš ho zahodit celej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 13:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RoFr
OT:
RoFr napsal: Chci ještě připomenout, buďte velmi obezřetní při čerpání rad a informací prostřednictvím jakéhokoliv fóra.
A taky se rozhlednout pri prechazeni ulice, nemame mluvit s neznamymi lidmi, nebrat bonbony od cizich panu, a taky si mame vzit svetr.

Ano tati ano .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 12:38 Muž Tomason [37] Re: RoFr
To by mohlo vyřešit můj problém v kombinaci s www.t-led.cz/… + třeba www.powerledosvetleni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.01.2015 11:45 Muž Tomason [37] Re: Designer
Děkuji, chápu:-) Děkuji moc za pomoc a radu. To kolik a jaké tedy půjdu řešit do jiného vlákna.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 11:16 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Designer
Asi jsme prekryli temata, nechtel bych ted byt redaktorem, to rozstipnout tak, aby to stale melo navaznost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 10:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tomason
Jak pise Karlos, chce to moduly ci jak se casto rika "chipy" (chip je jen to uplne uvnitr) a opatrit je necim takovym:
cz.farnell.com/…
Jen se to prilepi a ze 120° vyzarovaciho uhlu mas mnohem mensi. Pak musis vymyslet, jak jednotlive moduly LED poskladas nad akvarium, aby se svetla prekryvala a vytvorila rozumne rovnomerne pokryti. Muzes si i pomoct tim, ze nemusis mit vsechny LED kolmo ke dnu, daji se montovat i na ohnuty plech, takze ty krajni sviti vic smerem na stred akvaria.

Ja mam nad akvariem jako doplnek tri tyhle:
cz.farnell.com/…
Nejsou spatne, sviti mi ted rekneme rok bez problemu, ale lze i levneji, a jak se divam, tihle mi oblibenci uz se nevyrabi.

Cim to zivit, hledej zkratku LDD, mockrate jsme je tady probirali.

Jinak k LED mimo reflektoru existuji i cocky, je to prakticky srovnatelne reseni s reflektory, mozna i cenove vyhodnejsi. Prikladem: cz.farnell.com/…

Vsechny linky ber jen jako ilustracni, to svoje si musis najit dle svych potreb ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 10:07 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Tomason
jsou i jiné LED technologie než pásky.
rybicky.net/forum/4030-vykonne-led-cipy-cree-cob-apod
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 09:40 Muž Tomason [37] Re: Designer
Díky za názornou ukázku :-) No a z toho mi vyvstala i otázka druhá, jakým způsobem (respektive čím) bych měl akvárium osvítit? Na LED technologii tedy můžu nejspíš zapomenout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 00:25 Muž j0hny [86] Re: Designer
Urcite ze rozumne navrhnute resp. podla rozumneho navrhu vyrobene LED osvetlenie, nech je aj 2-3x drahsie, prinesie pozitivne vysledky.
Ako vravim, tuto technologiu samu o sebe neodsudzujem. Chcem len usetrit ludom sklamanie z lacneho neefektivneho pasu, aby zvazili tu "druhu" variantu ktora je proste osvedcena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 00:06 Efeba31 Re: Designer
V profesním životě jsem obchodník a LEDky prodávám :-) baví mě to a rád se učím novým věcem, takže učený nejsem a respektuji názor a zkušenost povolaných odborníků. V tom co jsem psal jsem hlavně chtěl poukázat na kvalitu různích ledek a podvodům v obchodu s tímto artiklem :-O a ta záležitost kolem měření traf mě zas posunula kousek dál potlesk
No a že jsi nečekal takto slušnou reakci... ??? Nijak jsi mě neurážel nebo nenapadal a jak jsem psal, Tvé opravení a osvětlení mého problému s trafem je přínosem palec a děkuji za rady moudrých ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.01.2015 23:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: j0hny
OT: Kdyz clovek uz vlastne nic jineho nez svuj obor neumi, vecer uz ma vseho dost, jsou LEDky nadherna uleva pro hlavu, aktivni odpocinek ;-) . Ono hrabat se totiz stale v akvariu... mne to nejak funguje lepe, kdyz se v tom hrabu spis min :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 23:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Designer
Jeste dodam, verim ze to sem do tematu patri, protoze zapojeni se nelisi od LED pasku, lisi se jen vhodneji zvolene napajeci napeti, a to ze ten "pasek" muze mit jiny tvar a neni tak ohebny. Nic to ale nemeni na tom, ze to v principu nic jineho nez LED pasek neni, ovsem oproti beznym mizernym LED paskum to sviti 3x tolik za stejnou energii, proti lepsim to nemusi byt tak drasticke, ale najit totez v beznem komercnim pasku, a pokud mozno za aspon trosku akceptovatelnou cenu, jen tak nebude ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.01.2015 23:46 Muž j0hny [86] Re: Designer
Ocenujem tvoju sikovnost a chut obetovat tomu tolko casu. Technologiu na to mam, ale proste ma ledky nejak moc neoslovili, aby som nad vyvojom travil dlhe hodiny.
LEDky neodsudzujem, len mam ine priority. Tych 10 hodin casu pri vyrobe mozem vymenit za 5 hodin nadcas v praci a mozem si to dovolit kupit hotove... rovnako ako 99 percent ludi tu na fore bez spajkovacich zrucnosti a vyrobnych moznosti.
Plosnaky sa daju pouzit aj univerzalne, su dostupne aj vo velkych formatoch za rozumny peniaz.
Zdroje pouzivam meanwell, vacsinou u nich neni problem s galvanickym odpojenim, stabilizacia spatnou vazbou je riesena pomocnym vynutim, prudove su tiez celkom dobre riesene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   22.01.2015 23:30 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: j0hny
Vis, LED pas si muzes udelat uplne sam a presne podle svych predstav, nakonec proto delam panely 24V. Kdyz to totiz chces nad akvarium, nemas problem pouzit bezny plosny spoj, nepotrebujes to lepit na oblouk atp. Nejsi limitovan sirkou pasu, takze na medi rovnou muzes vyleptat rozumne velke chladici plosky. Navic vykon muzes tak rozumne rozlozit, a pouzit takove LED, ze to proste neupeces a nepotrebujes zadny pridavny hlinik k chlazeni. Udelas si naprosto co chces. A slozitost plosnaku? Kdo je trosku sikovny, to dokaze vyryt i rajsnadlem primo do medi jako delici cary, vzdyt je to jen o tom vyryt neco jako zebrik.

Je to treba trosku pracne, to ano, ale vysledek muze stat za to. LED pouzivam tyto:
cz.farnell.com/…
barevna teplota 6500K, takze pro mne prima, okolo 130lm/W taky neni zrovna nejaky odpad. Vykonova ztrata na jedne LED okolo 0.2W, kdo si to umi predstavit, je mu jasne, ze tohle se uchladi snadno.

Pajeni SMD? No tak tohle se da zvladnout i krompacem. K 7mi temto LED seriove pouzivam 2x 120R v pouzdre 1206 paralelne (chce to tak 56 az 60R), at to netopi. Tim mi to vychazi na 24V s mirnou rezervou pro max. proud, s paralelnim spojenim LED v ramci jednoho pouzdra jsem nezaznamenal problem, takze pajet vsechny piny po stranach spolecne lze (v pouzdre jsou 3 LED, vyvedene zvlast). Kolik takovych sedmic uz se pouzije, to je na kazdem, 4 takove sedmice dokazi dobre nasvitit 54l akvarium klasickych 60x30x30cm, na horni hranici pouzitelnosti v low-tech akvariu, dve sedmice (14 LED) pro nano 30x30x30cm je taky az dost.

Souvisi s tim pouzity zdroj. Dnesni spinane adaptery do zdi 24V/500mA stoji kolem 200Kc (plus minus, jak kde) a maji minimalni tolerence vystupniho napeti. Na jednu sedmici LED pocitame 60mA (je to malinko mene, tohle je max., kvuli tolerancim). Proste 56 LED z takoveho zdrojiku uzivime, a chtel bych videt, kdo tohle ukociruje v 54l akvariu, rekl bych ze malokdo, a pritom je to blbych ani ne 12W.

Nastava posledni problem. Co s medi na plosnaku? Prestrika se to silnejsi vrstvou: www.gme.cz/… , klidne pres LED, je dokonale ciry. Sice omezi odvod tepla do okoli, ale my tady mame dost rezervu a kdo se podiva do PDF, co ty LED vydrzi na chipu za teplotu, bude jeste vic v klidu. Jiste, chce si to zkusit, sam jsem se to nastrikat ucil, i neuspechy byly, vsechno chce svoje, ale jak clovek uz vi jak silnou vrstvu, je to v pohode (radeji silnejsi, nez malo).

No a privod? www.gme.cz/… Bud se pripaji na med plosnaku rovnou a uretan to take zaizoluje, nebo se provlekne skrz desku a zalije troskou epoxydu. Sam pouzivam ten epoxyd, kablik se pak neutrhne. A vic akvarii, treba minicka? Proc vic zdroju, k mani jsou k napajeni hotove roztrojky i rozpetky, prodluzovacky... proste se Vam nestane, ze byste museli pajet konektor. Pravda, je to trosku drazsi, ale clovek je tvor liny a nejakou tu plus minus padesatikacku da radeji, nez by se drel.

A pokud mate zajem, kldine popisu i jak si udelat plosnak fotocestou, z vytisku laserovou tiskarnou, je to snadnejsi, nez si kdo mysli. Pro znalejsi, mozna tu fintu neznate, kancelarsky papir nasakly petrolejem je pro UV prusvitny, potisk z laserovky nikoli ;-) .

No tajim ja neco? :)

EDIT: Fotek ruznych provedeni jsem sem daval vic, treba tuhle se svetlem nad minicko: rybicky.net/k/forum/641692.jpg
rybicky.net/k/forum/637409_2.jpg
rybicky.net/k/forum/619045.jpg

A Martinuv pivni test U Trojek:
rybicky.net/k/forum/619649.jpg
rybicky.net/k/forum/619650.jpg
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 23:22 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: MonterMonty
Toto vlákno žije najmä kvôli informáciám o super lacnom a efektívnejšom zdroji svetla na stránkach rôznych edrevární. Neznalí si myslia, že vybabrú so svetom a urobia si super-tuper LED osvetlenie za 10 € a ešte aj ušetria na spotrebe.

Avšak, nesúhlasím s nevhodnosťou pásikov ako takých. Sám som spokojný používateľ pásikov s čipmi 3014, ktoré svietia už druhý rok, a to sú v kryte, kde im úspešne prikurujú ešte dve žiarivky. Momentálne mi dorazil pásik s 7020 a prvý dojem je dobrý, no na podrobnejšie testovanie som ešte nemal čas, ale i na to príde.

Inými slovami, toto vlákno má zmysel a nikto Vás nenúti čítať ho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 22:31 Muž j0hny [86] – Par mojich postrehov
Hlavny problem je asi v tom, ze tam furt pchaju tie odpory ako blbci = zbytocna tepelna strata.
Dodnes nechapem preco nerobia 24V pasy zo 7 LED v serii (za sebou) s uplne minimalnym predradnym odporom, alebo trebars aj 18V, 36V atd
(Ale nebranil by som sa ani napr. 10V variante, aby sa zvysila odolnost proti elektrolytickemu korodovaniu=nemusely by byt tak dokonale izolovane. Aj tak ta izolacia stoji za prd, vodna para je nevyspytatelna, dostane sa vsade)
Kludne by som si za taky pas par centov priplatil.
Uz ked to nejaky vyrobca takto hodi na listu s prudovym zdrojom (elektronicky predradnik miesto odporu) tak za to chcu 5-10 nasobne prachy.

Nadalej teda ostavam zastancom HIGH EFFICIENCY T5 ziariviek s reflektorom, kde je ucinnost (pri vyuziti pre nas potrebneho spektra) rovnaka, ak nie este vyssia.
Vdaka skusenostiam (nielen mojim) je to dokonca lacnejsie a zivotnostou bohuzial vo vacsine pripadov aj lepsie ako lacne LED pasy vyrobene z odpadu, s zoxidovanou zhnitou par mikrometrov hrubou medou uz od vyroby.

JEDINE PLUS pre LED pasy je asi to bezpecne napatie, ale za tie cinske SPINANE zdroje by som ruku do ohna (v nasom pripade do vody :) ) nedal. Vacsina NIEJE galvanicky oddelena, tj jeden pol vstupu a jeden pol vystupu su spojene kondenzatorom, a ak je pouzita 2-polova sietova vydlicka, tak faza na pasiku bud je alebo nieje. Ruska ruleta.
Pri neonovych trubkach v sladkovodnej akvaristike tiez nieje problem na privod akvarka zaradit 10mA prudovy chranic.
EDIT: Takze relevantne plus pre led pas ostava asi uz len ta lubovolna dlzka po 5cm do dlzky nejakych 10m
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.01.2015 19:45 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: kofejn
Proto tak trochu nechápu , že už toto vlákno není dávno u ledu , naprostá většina z nás má s pásky negativní zkušenost , velmi dobrou ba i levnější variantou jsou čipy-za mě led pásek tak max nad 20cm vysokou vytíračku a na půl výkonu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   22.01.2015 19:39 Muž kofejn [963] Re: Designer
Však jo, diky tomu bordýlku jsem to mohl fotit :). Svítil jsem páskama a i pěkně mi kytky rostly. Bohužel pásky vydržely cca jen 1/2 roku a nikomu je s klidným svědomím nedoporučím. U mě odešly na vlhkost pod silikonem, chlazené byly nadstardně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 19:32 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: kofejn
To bych musel zahrnout lom svetla na hladine, odraz od hladiny a kdy je jaky, zacit se zabyvat necistotami ve vode, odrazem od skla podle zaraseni a podle uhlu, dokonce i odrazem od dna pri svetlem pisku... to bych nikam nedosel, chtel jsem to napsat tak, aby to pochopil pokud mozno kazdy :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 19:26 Muž kofejn [963] Re: Designer
Fotka k příspěvku Ono to ve skutečnosti tak hrozné není, dost světla se odrazí zpátky do akvárka.
Fotku už jsem sem dával.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.01.2015 18:10 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tomason
Takze hura na to.

Nakresli si na papir akvarium zboku a doprostred nahoru tesne nad akvarium slunicko, jak ho kresli deti. Udelej mu hodne paprsku, huste, at to mas nazorne a protahni je pres celou vysku akvaria, proste dlouhe cary.

A ted si nakresli cary, jako dno v akvariu, jako by bylo na hladine, v polovine, a dole jak je normalne. A ted si spocitej, kolik tech paprsku z toho slunicka dopada na to horni dno, na to prostredni dno, a na to spodni dno.

Nahore je to pekne huste, hodne svetla, dole to stoji za houby.

Ted si nakresli totez, ale to slunicko dej mnohem vys. To uz je lepsi, vid? A kdyz ho das nekonecne daleko, bude to nejlepsi.

To slunicko ale sviti i mimo akvarium, takze vymaz vsechny paprsky, ktere sviti jinam.

Co z toho vyplyva? Ze kdyz narves nad vysoke akvarium tesne nad hladinu spoustu svetla, budes mit na hladine svetelne peklo a na dne tmu. Kdyz to das vys, musis zajistit, at nesvitis vsude okolo, jinak osvetlujes koberec vic nez akvarium. A kdyz to nechces mit hodne moc vysoko, potrebujes vic zdroju svetla s uzkym vyzarovacim uhlem.

Vysledek, LED pasky jsou Ti k nicemu, jestlis maloval, vidis to sam, sviti bezne v uhlu 120 stupnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 16:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: replikant33
Z principu, ty dilky na obrazku jsou razeny jako 3 LED seriove s odporem, a pak vsechny dilky v pasu paralelne. Znici-li se cokoli v jednom dilku tak, ze se to rozpoji, dilek nesviti cely. Kdyz se jedna z tech veci v dilku zkratuje, ostatnimi tece vyrazne vetsi proud a za nejakou nedlouhou dobu se znici taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 16:42 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: replikant33
To tak nemuzes brat. Ty odpory proste musi byt dimenzovany k tomu, jaka je na nich vykonova ztrata. Kdyz Ti na takovem odporu zustane 20mW, i 0603 odpor je v pohode. A kdyz tam ma zustat ctvrtWatt, je i odpor v 1206 malo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 16:34 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Designer
super, takže je lepší volit pasky které mají odporu více? a muže to vodítko "jakési" kvality ?

Ja jsem tu před nějakou dobou mluvil o odcházení celých častí pásku vždy po 3 čipech za jedním odporem , z čehož soudím že odešel odpor popřípadě sebou vzal i čipy. ALE pokud by tam bylo odporu víc (1:1) tak odejde jeden odpor a jeden čip ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 16:26 Muž Tomason [37] Re: Tomason
odkaz tady: www.t-led.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 16:24 Muž Tomason [37] LED
Koukám, že se tu bavíte o něčem, s čím bych potřeboval poradit i já. Mám akvárium trochu prapodivných rozměrů (nyní bych volil zcela jinak, ale je pozdě) rozměry jsou 100x40(h)x70(v) výška hladiny je cca 60 cm a momentálně svítím 2x30W zářivkami (lifeglo + aquaglo) a není to zrovna moc, takže buď dokoupit ještě 2 zářivky a nebo změnit osvětlení. Našel jsem LED pasek (www.t-led.cz/…) uvažuji o 3 x 1 metr (barvu neřeším). Trochu se bojím, aby rybičky neosleply, ale zároveň to prosvětlilo dostatečně akvárium na růst kytek. Světlo bude stmívací, takže se bude moci regulovat. Nějaký názor "odborníka" by nebyl? Děkuji moc za reakci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.01.2015 16:22 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: replikant33
Podivej se co je na odporu napsano (u prvniho obrazku vidim 200, takze je to 20R, mysleno 20 a posledni cislice rika nula nul za tim, tedy krat deset na nultou). Pak zmer napeti na tom odporu a vypocti vykonovou ztratu. Protoze jsou pri maximalni povolene vykonove ztrate odpory pekne zhave, proste se ten ztratovy vykon rozdeli na dva ci vice odporu, a tim uz zhave nebudou ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 15:53 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte . – odpor
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dovedl by mi někdo vysvětlit proč jsou u některych pasku byt stejného označení (např 5050) odpory v poměru k led čipům 1:1 a u jinhého 1:3 ?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 10:42 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Efeba31
Necekal jsem tak slusnou reakci, takze dekuji za ni ;-) .

Z vety "Jelikož se v profesním životě zabývám navrhováním osvětlení a prodejem LED technologií ..." jsem pochopil, ze mame co do cineni s profesionalem.

Takze pokud budes potrebovat, klidne napis, nikdo nevi vsechno, ale s ledascim ohledne elektroniky poradit mohu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.01.2015 10:01 Efeba31 – Re: Designer
Nemyslím že zrovna ostuda, nejsem studovaný elektrotechnik a LEDky jsou koníček ;-) a jestli mám něco dostudovat? Ano, stále se učím a Tvé poznatky jsou pro mě přínosem a další názory jiných akvaristů jsou vítány, jak jsem psal budu testovat různá světla a asi i přidám hodně studené zdroje ano děkuji za rady a připomínky pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.01.2015 09:33 Muž sasula [274] Re: KarlosS
souhlasím, do většiny akvárií se hodí studená bílá...

osobně volím 15 - 20 000K... a to je voda nádherná... jak křišťál ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.01.2015 18:27 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Efeba31
u led čipů uvidíš, že naopak barva 6500°K je nejpřirozenější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.01.2015 18:19 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Efeba31
Pro priste pouzij vyhradne stabilizovany zdroj, idealne spinany, protoze ty jsou dnes z principu stabilizovane. Napeti na vystupu transformatoru je totiz stridave, po usmerneni dosahne bez zateze hodnoty maxima napeti na sinu z transformatoru, a ne efektivni hodnoty napeti. Transformator v malem adapteru neni tvrdym zdrojem napeti (se zatezi klesa napeti), a tak je naprosto normalni, ze takovy zdroj da po usmerneni na vystupu 18V, aby po zatizeni dal napeti deklarovane.

Je to naprosto normalni vec, kterou by mel znat i prodejce takovychto technologii - doporucuji rychle dostudovat, aby priste zase nedoslo k ostude, jako prave ted ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 17:02 Efeba31 – LED pásek

Dobrý den přeji všem :-)
Pročítal jsem zdejší články o LED technologii pro osvětlování našich akvárek. Jelikož se v profesním životě zabývám navrhováním osvětlení a prodejem LED technologií, přidá svou troškou do mlýna a možná mé zkušenosti někomu napomohou s rozhodováním.
Předně bych chtěl říci něco o kvalitě nejčastěji nabízeného zboží.
Na internetu a českém trhu všeobecně je nepřeberné množství LED technologie, kterou si můžete koupit a používat pro různé účeli. Nikde však prodejce nepíše jak je to se skutečnou kvalitou například zde protřásaných LED pásků. Cílem každého výrobce a prodejce je... prodat s co nejmenšími náklady. Což v praxi znamená že kvalita jde stranou. Osobně jsem vyděl mnoho výrobků různé kvality a ceny. Obecně lze LED pásky rozdělit do tří kategoríí kvality (A,B,C) přičemž kategorie "A" by měla být nejlepší. Nejčastěji se na internetu prodává vše v kategorii "C" a to hlavně za ty nejnižší možné ceny. dnes každého kupujícího zajímá především cena a kvalita nebo třeba výrobce čipu už je úplně pasé... hlavně že ušetřím.
V podstatě si to všechno děláme sami, podobu trhu určuje vždy zákazník. Tak se nemůžeme divit že se vše řídí tou nejnižší cenou. Pokud by jsme chtěli LED pásek který skutečně odolá vlhkosti (IP65) a jeho čipy (Samsung, COB, Cree, SMD) jsou výběrové ne odpad z výroby, nemůžeme čekat že se k nám dostane z Polska, nebo že ho levně koupíme na Aukru.
Další bolest LED pásků je jejich chlazení, každý výrobce udává že pro použití LED pásku je nutné pásek nalepit na Al profil, proto nečekejte že pásek vydrží nalepený na plexiskle nebo na jiném materiálu se špatnou tepelnou vodivostí. Tím se dostáváme i k další důležité součásti a to je zdroj. Dost se hodnotí kvalita pásku a čipů mezi uživateli ale nikdo moc neřeší kvalitu použitého zdroje, trafa. Pásek se může přehřívat a tak zkracovat svou celkovou životnost i když ho nalepíme na odpovídající Al profil. Příčinou může být přídavná elektronika (dálkové ovládání , stmívač) a nebo právě trafo. Nedávno jsem instaloval nový LED pásek na Al profil pro mé akvárko a připojil ho na nové trafo. Na štítku výrobce udával 230V/12V 60W.... no tak jsem si nedělal starost... pásek krásně svítil ale po chvilce se nedal udržet v ruce jak byl rozpálený! Někde se stala chyba, trafo jsem přeměřil a místo 12 V mi dávalo krásných 18.4 V což se projevilo rychlím zahřátím pásku. Měřil jsem i jiná trafa a někdy jsem se nestačil divit, rekord drží trafo které místo 12V dalo 24V což jsem si nakonec vysvětlil záměnou štítku u výrobce (doufám že to tak je)
Kvalita LED pásků, jejich elektroniky je pro lajky a uživatele někdy velký oříšek. Při nákupu je nízká cena prvním indikátorem budoucích problémů. Ale nemusí to být vždy pravda, i za málo peněz se dá narazit na zdroj který vám bude dlouho sloužit ano jen netuším jak takovou kvalitu při nákupu poznat.
Další téma v osvětlování je teplota chromatičnosti, česky barva světla :-) ze zkušenosti jiných akvaristů vím že kombinaci teplé bílé(Warm White) 2700 - 3500 kelvinů a stření bílé (Pure White)5000 - 5500 kelvinů dosáhneme příznivé kombinace světelného spektra pro růst rostlin a vybarvení rybiček palec osobně se na podobné testování barev při osvětlování akvárek chystám a jsem moc zvědav jak to dopadne. Je dobré i předem rozmyslet jaký bude celkový výkon a kolik Luxů nám navržené osvětlení bude schopno produkovat. Asi bych se vyvaroval studené bílé (Cool White) 6000 - 7000 kelvinů, která nám podá pronikavé osvětlení ale rybičky budou jak na solárku... zde na webu jsem našel moc pěkný článek o osvětlování a je zde popsáno vše tak podrobně a odborně že to lépe už asi nejde potlesk palec rybicky.net/clanky/1297- pro náročnější krásné počtení.
Přeji všem šťastnou ruku při výběru LED pásků a samou radost za našich svěřenců.
Filip

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 14:43 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Malawi
"ball caster"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 14:05 Muž Malawi [0] - Afrika – kolečko
Fotka k příspěvku Zdravím, nepatří to sem, ale nevíte, jak se tohle odborně jmenuje a kde by se to dalo levně sehnat, nebo kolik to asi tak stojí?
Děkuji za odpověďi, kdo se s tím někdy už setkal? ahoj
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2015 09:23 Steppik Re: Designer
Dno jsem poupravil. Sehnal jsem říční šterk,je to mnohem lepší. Včera jsem se k fotkám už nedostal. Dneska to napravím :-) Zítra snad budou rostlinky,tak se uvidí jestli mi to LED světlo bude stačit :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.01.2015 17:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Legioix
Zkratka s vyjimkou uplne holeho dna bude cokoli lepsi nez tohle, i kdyz mozna ze to hole dno je taky lepsi :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   20.01.2015 10:25 Muž Legioix [574] Re: Steppik
Já bych to vyměnil komplet dokud je to ještě prázdné. Bud bych tam použil něco z páleného jílu (třeba Aquaclay nebo JBL Manado) a nebo tmavý písek: www.flexiobklady.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2015 09:53 Steppik Re: KarlosS
Ok. odpoledne dodám víc fotek. Co si myslíš o tom dnu? Mám sehnat ještě nejaký šterk s menší zrnitostí a dát ho navrch?

Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2015 09:42 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Steppik
to nikdo z fotky nepozná. Pokud sem nedáš dvě fotografie se stejným nastavením foťáku k porovnání, s tím, že u té druhé budou parametry světla jasné, těžko to někdo posoudí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2015 08:56 Steppik – LED světlo Arcadia
Co si myslíte o tom jak to svítí?

Díky za názory :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2015 21:47 JoKa Re: Steppik
Není to písek, ale štěrk... Je ostrý, zapadá ti do něj všechno co může a tam to uhnije, páč se to z toho nedá kloudně dostat... Až do toho jednou rejpneš a půjdou z toho bubliny, už je pozdě...
Za půl roku si budeš drbat hlavu, že si ho nevyměnil hned... ano

Edit: je mi jasné, že si ho koupil v akvaristice... Také jsem v jednom akvu takový měl... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2015 21:29 Muž Legioix [574] Re: Steppik
Celkově. Barva i zrnitost dna je otřes.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [33] ...... 60

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 72859x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18505?od=1601