Přihlásit se RYBICKY.NET »

LED pásek

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
LED pásek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon Re: jamajcan
Neprotiřečím si, a pevně tomu věřím, že to těch DESET let vydrží. Neboj, jsem tu a dávám jsem info o nádrži, takže můžeš sledovat ;-) ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon Re: glpetr
Se podívej ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LinaDee Re: glpetr
Používám 20w/m, což je jen o málo víc, zahřívá se fest, proto mám aktivní chlazení. Příkon jsem neměřila.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - glpetr
hmm Dotaz pro všechny akvakutily kteří požívají LED pásek 18W/m a nezahřívá se, zkusili jste změřit skutečný příkon toho pásku ? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - glpetr Re: Dejmon
hmm Velice by mne zajímalo, v jaké nádrži svítíš tímto světlem ? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: Dejmon
Ty umíš číst budoucnost?Nebo podle čeho tak soudíš,že za 10let bude ještě fungovat?Papír přece podle Tebe snese všechno,takže pokud bezmezně věříš tomu,jakou životnost udávají slavní výrobci z úesá,tak si trošku protiřečíš :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon Re: slavko
Už se těším na to, jak budu psát za rok = pořád svítí, za dva roky = pořád svítí, ... za deset let = pořád svítí a vy na to budete psát za rok = opět vyměňuji LED pásek, za dva roky = opět vyměňuji LED pásek, za deset let = opět vyměňuji LED pásek ;-) ;-) :-P
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: Dejmon
Dejmon napsal: Já mám tento LED pásek SB3-TW2-300 IP68
Dovolím si znova upozorniť, že IP68 (i IP65) poskytujú ochranu pred vodou v kvapalnom stav, ale veľmi podobné účinky má voda v plynnom stave (vlhkosť), proti ktorej ochranu nemusia poskytovať (a väčšinou ani neposkytujú, pretože riziko poškodenia zdravia je nízke, tak sa neskúma). V určitých podmienkach (napr. okolo akvárka) môže byť táto ochrana viac na škodu ako na úžitok (v prípade LED pásikov), pretože bráni prirodzenému vysušovaniu...
Dejmon napsal: To, že to maká :-)
Napriek mojej nedôvere k čomukoľvek z USA držím palce aby slúžilo dlho a k spokojnosti!
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Dejmon Re: davidek75
Já mám tento LED pásek SB3-TW2-300 IP68 na hliníkovém profilu a také se to nehřeje. Co mě těší, tak že ho můžu zastrčit také celý pod vodu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - davidek75 Re: glpetr
mám pásky s čipy 5730 , 18W/m přilepené na chladiči z pozinkového plechu 0,8mm šíře 50mm a má teplotu 35°C , taky se nehřeje
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon Re: glpetr
Dovol, abych se zasmál, rostliny rostou, a dokonce i zelená řasa se objevila. On totiž papír a výpočty snesou všechno, ale realita bývá někdy, ať se člověk diví, trošku jinačí. Vtom mi musíš za pravdu dát, i čert na koze jezdil ;-) ano hop
hmm tato LED dioda má max.příkon 0,064W (3,2V x 0,02A), při 69 diodách ve svítidle je to 4,4W příkonu na svítidlo to není teda nic moc a životnost 100 000 provozních hodin je nesmysl ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon Re: dudak
Jo jo, takové rejpaly mám nejraději, sedí doma na (_!_) a do všeho vidí a ještě k tomu rejpají. Tak ještě jednou. Nejedná se o žádné LED pásky případně SMD LED čipy, ale o www.led-tech.cz/… . Při svícení 12-ti hodinami denně to vychází na nějakých 8333 dnů či převedeno na roky to je 22 let bez nějakých omezení !!! Je to zatavené ve skleněné trubici, která jak se ví vodu nepropouští :-). Mám nejdelší modul, který amík vyrábí. Jinak to jede přes trafo s 12 V a 500 mA. Chladit to není třeba, teploty je zde minimálně, ale že mám sundané víko, tak to mám tímto způsobem strčené v AQ.
 Reagovat na tento příspěvek -1  - glpetr Re: replikant33
replikant33 napsal: led pásek 5630 18w/m zdroj 12V 0~1,5A 18W. dal jsem 2x45cm na hliníkový chladič při svícení nebylo žádné znatelné zahřívaní.
hmm led pásek 5630 18w/m a nezahřívá se, tak to jsem ještě neviděl ani neslyšel a to používám Led pásky pro osvětlení (nejen v akvaristice) již delší dobu. ahoj
hmm Nemůžu s tebou souhlasit, svítím jen Led páskem, výměna pásku po 12 měsících provozu (pásek koupený na ebay 12W/m cena 200kč za 5m), velice záleží na umístění Led pásku v krytu aqva přímo nad hladinou nevydrží ale ve svítidle které je zavěšené nebo položené na krycím skle a Led pásek je dostatečně chlazený je životnost přijatelná. ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dudak Re: Dejmon
u tohohle výrobku bych dost pochyboval, že je to vyrobeno v USA, a jestli ano tak možná jen sestaveno, do většiny LED trubic se dávají klasické LED pásky případně SMD LED čipy stejné jako do pásků, takže to tak velký rozdíl oproti páskům nebude. Tím nechci říct, že to nemůže být dobré světlo....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon Re: Kamilstrom
 Reagovat na tento příspěvek 0  - replikant33 Re: RoFr
Náchapu Vaše vehementní rozčílení .V návodu je jasně uvedeno 12V (bohužel nic o nutnosti snižovaní na 50%).Mimo jíné...doporučení vhodného zdroje s min. watáží schodnou s výkonem pásku nebo vyšší . dokonce se zde uvádí možnost nalepení led pásku na jakýkoli hladký odmaštěný povrch. IP65 možnost aplikace ve vlhkém prostředí .

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: Dejmon
Jak se jmenuje ten vyrobce,nebo jaka znacka to je? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon – LED
Přidáno video do mého profilu "LED trubice z USA", možná to někoho nakopne a začne tyto trubice vyrábět u nás za přijatelnou cenu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejmon Re: slavko
To, že to maká :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - replikant33
led pásek 5630 18w/m zdroj 12V 0~1,5A 18W. dal jsem 2x45cm na hliníkový chladič při svícení nebylo žádné znatelné zahřívaní. po 10ti dnech jsem zaznamenal rapidní úbytek svítivosti.. co to způsobuje ?
Dejmon napsal: Výrobce je v USA
Ak je to s USA tak to určite zaručuje, len neviem čo...
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Dejmon – Trochu rejpavá
Moje dojmy z používání LED pásků. Všechny stojí na pendrek, ať chceme či nikoli, vždy se po nějaké době budou časem vypalovat a to buď drahé či levné LED pásky vyrobené v USA, NDR či v Číně. Takže nás do budoucna čekají nové a nové investice!!! Já si naopak pořídil opravdové LED světlo s IP68. Výrobce je v USA a jsem s tím nadmíru spokojený, i zelené řasy, které mě dříve nerostly, tak krásně rostou a jsou potravou pro přísavky thajské. Všem kulinářům přeji příjemné nervy s LED pásky a všemožným opravám do budoucnosti. Rybičkám a řasám zdar ;-) PS rejpalové ozvěte se smich :-D
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Tony2013 Re: gadam
Zalezi na tech malejch svetylkach na tom pasku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: gadam
vůbec žádný vliv.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - gadam
Chcel by som sa opytat, ci ma sirka pasika nejaky vplyv na svietivost a lm....je v tom nejaky rozdiel? ak mam trebars pasik 10mm siroky a je mu pisane 1500lm a pasik 14mm siroky a ma 1300lm...vobec sa v tom nevyznam
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Xavi Re: Designer
Ja len na doplnenie, T8 18W trubica ma tak 800 az 1150lm, zalezi podla vyrobcu a farby svetla. Mne vacsionu casu svietia na 112l len dva cize cca 2000lm. Vsetky 4 spolu zapinam len cez poludnie na par hodin. Na nenarocne rastliny az az.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maldenRe: Designer
dakujem
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: malden
Pokud je tech 1400lm pro 70cm pasek, pak je to pri 2 ks asi takove, jako bys nad to akvarium dal dve zarivky T8 30W s reflektory, coz tady bude bohate stacit.

Pokud je to 1400lm/m, pak je to asi jako dve zarivky T8 18W opet s reflektory, coz bude stacit taky, 35cm neni nijak moc vysoke akvarium.

Prosim, ber to porovnani s rezervou, plus minus autobus, ale asi v techto intencich.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malden
idem si vyrabat osvetlenie na akvarium 80X35X35 a chcem si tam dat dva led pasiky 6530 (maju priblizne 1400lm kazdy) od dlzke priblizne 65-70cm myslite, ze to bude stacit na nenarocne a mierne narocne rastliny? alebo co by ste odporucili?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - miky17 Re: Designer
stačilo by ve dvouch řadách --> 60cm tohodle?
www.t-led.cz/…

nebo jsem našel tyto rovnou na 230V
www.t-led.cz/…
a
www.t-led.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - miky17 Re: Designer
Tak zatím spíš jenom s Jávským mechem, růžkatcem, douškou atd..Prostě málo náročné rosliny :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - davidek75 Re: Zober
akva mám ve skříni , viz. moje prezentace , do lamina nad akva jsem dal 4 vrutošrouby a na ně nalepil pozinkovaný plech 300x300 mm , co hřeje víc - no myslím že 3328 , ty 5730 mám pod kuchyňskou linkou přilepené na plechu který má cca 39°C , do 3328 bych už nešel , jsou šíleně drahé , 5m 5730 + zdroj 5A mě vyšel na 370kč , někde tady už jsem dával odkaz kde jsem to koupil
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zober Re: davidek75
Ktore sa hreju viac, 3328 alebo 5730? To je pre mna dobra sprava, ze 3328 Ti stale svietia aj po roku.
Pozrel som tvoju nadrz Davidovo 3. a vidim, ze ten led pas mas kvalitne chladeny. Toto ja do plastoveho krytu nenamontujem. Mozem tam dat len jednoduchu ALU listu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - davidek75 Re: Zober
svítím na ně , ale do dalšího akva jsem koupil pásky s čipy 5730 , svítí taky hezky a cena je někde úplně jinde než za 3328 , objednal jsem je přímo z Číny tak uvidíme jak dlouho vydrží
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zober Re: davidek75
Tiez uvazujem nad LED pasom 3328 na ALU liste do existujuceho akva krytu. Ako dlho Ti tie pasy vydrzali, kedze tento prispevok si pisal pred viac ako rokom?
Ako velmi sa hreju?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: miky17
Jiste pochopis, ze je trosku rozdil mezi krevetarkem s kusem nenarocneho mechu a krevetarkem s narocnym kobercem rostlin. Chce to vic popsat zamer ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - miky17 – mini akva
Dobrý den, základam krevetarium 30x25x20(sxhxv) a zajímalo by me jaký led pasek by mi stačil na toto akva :)
Budu rad za každou radu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - dolomitt
Fotka k příspěvku Já kupoval tohle www.aliexpress.com/…, zatím svítím tak na 70% takže úbytek svítivosti půjde trochu korigovat. Jinak hliníkovou lištu mám překrytou difuzorem a utěsněnou silikonem tak voda na pásek vůbec nejde, uvidím co ukáže čas noo...

Reagovat na tento příspěvek 0  - souky Re: RoFr
a proč ne rovnou while(test){...} :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AG – RGB pásek noční osvětlení
Fotka k příspěvku Udělal jsem dneska fotku mojí instalace nočního osvětlení po cca měsíci provozu. Koupil jsem 1m tohoto pásku: www.t-led.cz/…
Má IP55 což mi přišlo dostatečné pro montáž na boční stěnu krytu. Chlazení jsem neřešil, noční osvětlení běží na cca 8V odběr nula nula nic. Chtěl jsem si hrát s barvou světla (proto to RGB) ale nakonec je zapojená jen modrá větev. Vypadá to že IP55 rozhodně není dostatečné tohle místo. Voda navzlínala do jednotlivých sekcí, když pásek pomačkám tu a tam se ještě nějaká LED rozsvítí. IP68 by doufám dopadlo líp, tak snad někdy příště a IP55 do akvaria bez krycích skel nebrat!

Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: davidek75
Fotka k příspěvku Nepoužívam CO2 a mám krycie sklá.Celozaliate odchádzali už i len pri skúške dodávateľa.Preto som bral otvorené na AL lištách.
Dva pásy o dlžke cca 2,60m na jeden zdroj.

Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: davidek75
Fotka k příspěvku Osobne mám na stene 3528 a 5050 (kombináciu) Je to hustejší led pás a svieti to parádne.Rastlinky(tie bežné,menej náročné) v pohode rastú pri hĺbke 40cm.

Reagovat na tento příspěvek 0  - davidek75 Re: Marcel G
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Marcel GRe: davidek75
Když máte takové dobré zdroje, hoďte sem prosím odkazy, abysme to nemuseli hledat. Díky!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - davidek75 Re: dolomitt
kde jsi je kupoval? já je koupil taky v Číně ale za daleko lepší cenu , 5m denní bílá + 5A zdroj za 370kč , jedu na ně už tři měsíce a zatím jen spokojenost , dokonce i ta lepící páska zatím drží .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: dolomitt
Jeste chybi body:
6/ Pasek po snizeni svitivosti vlivem prehrivani strhnete.
7/ Po odmasteni a ocisteni profilu nalepte novy a pak pokracujte bodem 6/
smich

Ne ze bych Ti to pral, ale neni to vubec neco neobvykleho, ze nekdo ty body 6/ a 7/ takhle cyklicky opakuje. Co se tyce mne, jsem z while(1); jaksi vylecen. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dolomitt
Tak jsem to tady nastudoval a rozhodl se nahradit mé drahé atypické t5 zářivky juwel osvětlením z LED pásku, po prostudování jsem se rozhodl pro vysoce svítivé pásky. Při pohledu na zloděje v českých e-shopech jsem se rozhodl objednat pásek někde v Číně, zaujal mne pásek s chipy 5730 které mají 0,3W na chip, což už je použitelná hodnota. Jelikož jsem nevěděl jak moc to bude svítit a jakou barvou, rozhodl jsem se koupit 5m pásku teplá bílá a 5m studená bílá. Cena byla úžasná zaplatil jsem 600 kč za 10m pásku = 60kč za metr, poštovné bylo zdarma. Zdroj hliníky stmívač a kabely jsem kupoval v ČR a vyrobil mé první Led osvětlení s cenou cca 1400 kč, s tím že mí cca 8m led pásku zbylo, možná na výměnu :)

Mé postřehy, pokud budu osvětlení upravovat tak
1/ 3M lepící pásku na LED pásku bych určitě nahradil hliníkou lepící oboustranou páskou, ta čínská 3M moc nedrží a musel jsem si na některých místech pomoct silikonem což není ideální.
2/ Viděl jsem dnes chipy 5050 a opravdu jsou slaboučké. Takže urcite lepší kupovat aspon 5630 nebo 5730 s 0,3W na chip (Př: zářivka juwel 75 cm 25W má 1620 Lumenů, 75cm pásku má 2000 Lumenů + navíc berte v úvahu ztráty u zářivky a to i v případě reflektorů) takže mi stačily dva pásky 80cm místo dvou zářivek :)
3/kupte si stmívač zapojení je snadné a získáte možnost regulovat intenzitu světla
4/nekupujte pásky v ČR, jsou tak 5x dražší a velmi často prodejci tají jejich specifikaci
5/ hliníkové profily kupujte širší (já mám šířku profilu dvojnásobnou oproti šířce pásku a klidně bych dnes koupil širší, teplota mi ted v tech vedrech jde na povrchu profilu az ke 40°C což není ideální ...)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 60 61

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 73396x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18505?od=1931