Paví očko (Gupka) - rozmnožování, odchov
0 23.11.2009 16:15 AdamqoSVK Mozem sa opytat ci nemate nejaky navrh ako ta porodnicka ma vyzerat?? bol by som rad keby ste mi tu nieco uply ...dakujem
tak jo, dekuju, budu brat, ze je to normalni
No mohlo jí něco v bříšku "zůstat" a ona to "doporodila" a to by vůbec vadit nemělo..
porodnicka je doma delana, ne proto, ze chci setrit, ale ty kupovane jsou proste male, takze u me je samice v porodnicce, kde jsou sice uzounke skviry, ale za noc se mladata dostanou nahoru, ted jsem porodnicku vylepsila, ze to tak snadne nemaji, ale porad se nektera nahoru dostanou. navic kupovanou jsem zkousela taky a tam kolikrat mali ani nespadli dolu, rovnou sli k hladine a samice je sezrala. spis mi slo o ten pocet dni, ze jsem necekala, ze bude zase rodit. navic v zime, kdy se vetsinou doba mezi porody jeste prodluzuje.
no pro začátek jak mohla sežrat malé, pokud byla v porodničce??? a jinak během týdne je docela brzo znova porod, ale pravda je, že mečovka měla před týdnem taky malé, a vypadá to že do týdne budou zas, ale to je cca.14 dní ne 8.
Chci se zeptat zkušenějších akvaristů:
Samička pavího očka byla dána do domácí porodničky na noc, přes noc viditelně porodila (byla poloviční), ale jelikož tohle je zrovna potvora, co všechna mláďata žere, tak tam nic nezbylo (mláďata se zvládla vrátit nahoru - dle pozorování dalších porodů). Po přesně osmi dnech byla samička opět jako sud a porodila opět, to už bylo přes den a nějaké mladé se mi povedlo odchytit. Máte někdo zkušenost s tím, že by byl interval mezi porody tak krátký? Nebo poprvé porodila třeba mrtvé zárodky a až po týdnu živé? V druhém porodu byly pouze dva mrtvé zárodky, jinak asi třicet malých. Děkuji za odpovědi.
Jakmile máš obě pohlaví dohromady a rybky se blíží dospělosti 2-3 měsíce (dle podmínek) ani se tě nebudou ptát a budou se množit geometrickou řadou.
0 22.11.2009 20:13 AdamqoSVK – Plodnost
Mozem sa opytat ako pridem na to ze moje rybky su pripravene k rozmnozovani ...a ako to je s oplodenim ..dakujem za odpoved
0 21.11.2009 12:07 Lin to se mi taky párkrát stalo. otec míval taky akva, prý tomu říkali křivice a léčilo se to malachitovou zelení.
já nakapala fmc, dala na tři dny sépiovou kost a nedávno jsem vyměnila dno-bílý písek za hrubší tmavý. předevčírem porodila starší obyvatelka a vypadá hodně rovně s dobrou kondičkou.
(a na plůdek si ostatní taky nestěžovali, že by jim nechutnal)
ale taky musím říct, že některá samička po třech porodech je pořád pěkná, zatímco jiné padly za vlast hned po prvním.
nemohl by to být třeba nějaký parazit?
tím světlem to nebude, jelikož vetšinou svítíme jen pro rostlinky, či proto aby jsme viděly rybky a celkově akva
jak psal Yirka, podle mě to bude nějaký špatný odchov, to že samice zhubne po porodu je normální ale ne že pojde.
To na to mít vliv s největší pravděpodobnosti mít nebude..
0 20.11.2009 21:36 arny – Re: Yirka
ještě se zeptám,tohle akvárko mám v hale,kde není skoro žádné denní světlo,pouze umělý zdroj. nemůže mít i tohle vliv?
Gupky potřebují trošku tvrdší vodu. Jiné rybky třeba potřebují ke tření vodu kterou jim poskytuješ. Takhle se to těžko posuzuje, musel bys dát více informací, nejlépe založit prezentaci. Zkušených chovatelů je tu dost, určitě se ti sejde dostatek rad.
0 20.11.2009 21:27 arny – Re: Yirka
no nevím,jestli je to vodou.v jiném akvárku se stejnou vodou se mi rjiné ryby i třou a jsou náročnější. a zkoušel jsem je kupovat pokaždé jinde.
0 20.11.2009 21:25 arny – Re: avast
ne jsou pořád ve stejné nádrži a stejnou teplotou.. nevím co s tím. našel jsem ještě názor, že mají nedostatek vápníku. ale přitom jim krmení střídám..
Buďto již geneticky špatné rybky - změň zdroj, oživ krev nebo špatné podmínky v nádrži - voda.
Nedáváš je z teplejší vody do studenější?? To by mohla být jedna z příčin..
0 20.11.2009 21:08 arny nazdárek. chtěl jsem se zeptat,jestli někdo neví co dělat... mám mimo jiné i gupky.ale skoro každá samice mi po porodu zhubne,prohne se a potom zahyne. nevím co s tím. paví oka mi nějak nejdou..co s nima?
(OT) Ty jsi opravdu nenapravitelný ... Fakt neumíš číst, vždyť to v tom odkazu je přímo napsáno.
Je to tu snad 1 000 000 000 krát a ty se ještě jednou ptáš.. Ale že mám vcelku sobrou náladu, tak ti to napíšu.. Je to jednou za cca 1 měsíc.. A příště hledej..
přesně tak jak píše Yirka a jinak pokud si to tu znova prolezeš tak je to tu popsané milionkrát, než se pořád dokola ptát na jedno a to samé.
Opravdu neumíš číst nebo nerozumíš psanému textu? Vždyť jsem ti to včera jasně napsal a přiložil i link.
0 19.11.2009 12:56 deltas ahoj nevím čím mám krmit den staré gupky já jim rozdrolím vločkové jídlo zezačátku ani nevěděli že to je je k jídlu ale už to ždubou myslíte že dělám dobře děkuji
přesně tak, teď právě jeden takový příklad mám. Mám cca 6 měsíční samice a jedna zatím (!) porodila jen asi 5 a druhá minule (teď nevím, protože ještě neporodila) kolem 25-30 mláďat, takže je to hodně různý.
Ta samička je malá a mladá, o moc více jich nebylo.
to ti nikdo neřekne kolik, je to různé u každé samice a vrátit už ji můžeš
0 18.11.2009 19:22 Lin – Re: deltas
vrátit asi, když už nejsou k sežrání
nevím, nejsem začátečník, ale tohle jsem nikdy neřešila, tak by mě to taky docela zajímalo
0 18.11.2009 19:19 Lin – Re: Miras
právě to dělám a žádné přemnožení nehrozí, ale když tihle maličcí vyklouzli za jízdy, přece je tam nehodím jako potravu, na to nemám žaludek
0 18.11.2009 19:17 deltas ahoj chci se zeptat a kdy je mám do akva spátky vrátit.mám 2cm samici a ona porodila ty malé porodila je tudle noc a zachránil jsem jich cca 10.kolik jich tak plus mínus porodila at vím strátu děkuji
no ale gupky jak jednou začnou tak už to frčí takže je třeba vymyslet řešení i do budoucna ne jen na teď, a nebo je nech ve větším akva ať si to příroda zařídí
0 18.11.2009 19:07 Lin – Re: avast
chápu, že chceš poradit to nejlepší a vážím si toho, jen nevím, kam si těch osm litrů strčím. polička nad akva to těžko unese a všude jinde vládne malý nezbeda. zkusím to nějak vymyslet, na nějaký den snad ta nouzovka vystačí. chjo
0 18.11.2009 19:01 Lin – Re: Miras
máš recht, je to nouzovka
Už jsem to tu psal deltasovi, ale asi to ještě jednou budu muset zopakovat, ale s tím rozdílem, že ty ušetříš spoustu věcí.. Taže,kup si 8 l akvárko (cca 150 Kč) pak kousek hadičky (pokud je potřeba cca 6 Kč metr) teploměr (tušim do 20 Kč) filtr molitanový na vzduch (v akvaristice kolem 60 Kč) a ala cekově to vyjde na maximálně 250 Kč. Pak podle potřeby osvětlení a topení. Na dno bych nic nedával a nedával bych tam ani žádné rostlinky.
no naco porodničku když už jsou malé na světě, fakt to chce něco většího, vždyt porostou a co pak s nima, tak petka nebo co je jen nouzovka
0 18.11.2009 18:36 Lin – Re: Miras
díky moc
takže jeden problém vyřešen, mamka půjde k ostatním.
no, největší, co jsem našla je plastovka, vejde se do ní dva a půl litru
vzduchování vyndám z akva, je tam jen pro ozdobu. co když vyrobím porodničku do akva?
a když seženu malé akva, bude stačit něco kolem tří litrů? nemám místo na větší.
a stačilo by vzduchování s výměnou vody? jak často?
1: ta černá skvrna je v pořádku to má v sobě už další vrh
2: uskaldnit to nevím
ale dal bych je aspon do 5l sklenice se vzduchováním a fofrem něco sehnat
0 18.11.2009 17:47 Lin – překvapení
ahoj lidičky.
moc by se mi hodila rada od vás.
dneska cestou ze zverimexu se mi okotila v autě gupka
zatím jsem je nechala v litové nádobce. ještě má černou skvrnu, tak zde otázka č.1: musí ta skvrna po porodu zmizet? jestli už jí můžu přemístnit do akva.
kdyby porodila v akvárku, tak je to v pohodě, ale takhle je nechci dát "na jatka" mezi ostatní rybičky, aby je nesežraly. proto důležitější otázka č.2: jak je mám krucipísek uskladnit? druhé akva tak rychle opravdu nehrozí
beru každou dobře míněnou radu
Jako už x krát i tentokrát napíšu: přečti si článek v atlasu, je tam vše.http://rybicky.net/atlasryb/zivorodka_duhova
0 18.11.2009 16:57 deltas a kdy je mám začít krmit a čím dnes jsem zkusil rozdrolit zrnka a trošku jsem jim dal ale ani nevěděli že to je k jídlu poradte
Já bych ti poradil možná lépe. Kup si 8 l akvárko (cca 150 Kč) pak kousek hadičky (cca 6 Kč metr) teploměr (tušim do 20 Kč) filtr molitanový na vzduch (v akvaristice kolem 60 Kč) a kompresorek/vzduchovací motorek (jak který, ale tobě bude stačit asi ten nejslabší a ten je tušim kolem taky 150 Kč) ala cekově to vyjde na necelých 300 Kč. Pak podle potřeby osvětlení a topení. Na dno bych nic nedával a nedával bych tam ani žádné rostlinky.
0 18.11.2009 16:28 deltas výhody:nekazila by se voda,nemusel bych manipulovat s teplotou.......
To Yirka: Tak toho sem si nikdy nevšiml že se to mění tak brzy.
To Miras: Taky díky, protože sem si tím nebyl jistý, ale myslel sem si že to půjde /myslet je ..... vědět
/..
A obou díky
U dobře prospívajících rybek lze ještě před vybarvováním v tomto stáří pozorovat přeměnu ploutve v gonopodium.
dvě v jedné porodničce porodí v klidu a pohlaví poznáš jakmile se začnou vybarvovat, nemusí to bejt za měsíc ale i déle, záleží na krmení atd.
0 17.11.2009 19:04 avast [49] Teď mě ta napadá otázka. Mám doma porodničku (
www.profizoo.cz/…-) a mám v ní 2 samice pavích oček a v tom spočívá otázka. Jestli porodní když tam budou obě, nebo se budou nějak "rušit" a rodit se jim nebude chtít? Docela by mě to zajímalo, protože jsem minule stihl mladé jen od jedné, tak jsem je tam dal obě a radši dřív a ono se zatím nic moc neděje. Napadlo mě to čistě náhodou, ale docela by mě to zajímalo. Dík za případné odpovědi.
A ještě jedna otázka, jak se rozezná v tom prvním měsíci pohlaví podle tech ploutví?
no vločky splesnivěli, to znamená že krmíš moc a pokud krmíš vločkama ty malé tak není čemu se divit, sežerou jen minimum z těch vloček, pokud vůbec něco, trochu se k tomu stavíš se smíchem, já bych se radši zamyslel co dát a jak nejrychleji do pořádku
Přidat reakci
1 ...... [65] ...... 95
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 156083x