Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 25 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2018 22:09 MILI@ – Zdravím...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku ahoj Založila jsem si cca před 7-8 měsíci akvárium a vše v pohodě, až donedávna byla voda jako "křišťál". Asi před měsícem se mi v akváriu objevila jakási hnědá řasa, nemám ponětí, co to může být a co proti tomu dělat. Akvárko jsem vyčistila, vydrhla kameny, štěrk i rostliny - nepomohlo to... Podruhé se řasa objevila znovu už dva týdny po vyčištění. Krmím nitěnkami nebo suchým krmivem a do vody jsem přidala ClearAqua. Poraďte, prosím, co dělat... Jen tak pro info, jsem "začínající" akvarista.... ;-) ano palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2018 21:10 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: JirkaŠčobák
Kružníci mi jdou po listech mandlovniku mořského a ny řasy celkem prdí, okružáky nemám, ale rád bych měl :) levatky mám a ty jsou hodně supr a jsou i hezký.. ty listy asi budu muset dát do filtru, protože to dělá bordel a hlavně se na tom kruznici muzou užrat.. starý listy rostlin dávám pryč a pořád tam maj co žrát.. asi budu muset něco vyvraždit (rozmačkat, ryby si pochutnaj smich )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2018 20:49 R Muž romant [28001] Re: JirkaŠčobák
Když nebudou mít jinou možnost. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2018 20:49 Muž AsusKD [85] Re: Strakááč
No ja som takúto riasu mal na emerzných listoch. Na subemerznych sa mi už nechytila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2018 20:46 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Strakááč
Okružáci ji sežerou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2018 20:22 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Andaska
Tyjo, pravda, že mi teď výtok bublá, třeba to tomu taky pomůže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2018 18:21 Andaska Re: Strakááč
Tuhle rasu mám na echinodorech taky a nejen na nich. Jen co pozoruji, ze když pridam vzduchovani tak se mnozí ještě rychleji. Taky se ji chci zbavit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2018 11:37 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)
Fotka k příspěvku Může mi někdo poradit co s tou řasou ?
Roste jen na echinodorech inpai... a na amazonicus a uruguayensis neroste.. zvláštní :)
Pak roste ještě taková "lanovitá" zelená řasa lehce na cabomba aquatica, tu snadno sundam rukou, je jakoby natažena mezi stonkama, mezi sebou a maličko se dělá na skle..
možná to bylo tím, že rostly jen v písku, přidal jsem kuličky jbl a vlastní a nový listy rostou nějak rychlejš, zelenejsi a už bez řasy, může to být tím? Taky se mi teď rozjel okrehek ale ta rasa tam je delší dobu a nechce mizet ale zajímalo by mě, jak tomu předejít :) ještě jsem radši na zkoušku ubral svícení 12:00 - 22:30 (10,5h) z 11:00 - 22:30 (11,5h)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.09.2018 16:01 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Andaska
Pozoruj, čemu se daří a přidej to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2018 16:01 Andaska Re: vaclav
Tak jo ten předek vyndam. Mech nedam :-D ...ten mi tam roste jak zbesilej a je krásně zelenej a jedinej bez ras ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.09.2018 15:56 R Muž vaclav [14822] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Andaska
Koupila jsi si 4 velké echináče, ten trávník a mech také vyndej je to zdroj a vhodný podklad pro řasy. Klidně nech volné místo a dej tam něco až se zbavíš řas. Vyndej všechno co nechce růst a nebo to jde špatně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2018 15:40 Andaska Re: vaclav
Spoustu jo? A jaké rostlinky mi tam podle Tebe chybí? Jedine, co vidím, ze mi tam nejde je eleocharis a koberecek u předního skla, jinak ty ostatní rostou. Tedy zatim :-) . Ale nevím, co místo nich dopředu dat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2018 15:33 R Muž vaclav [14822] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Cados
Nechceš tekutý uhlík ale na tu ruduchu je dobrý. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2018 15:19 Cados – Vadí řasy?
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat jestli řasy v akvariu něčemu vadí (pominu-li estetickou stránku..) Mám tam černou štětičkovou (sem tam občas trochu zelené ale ta mizí sama, asi ji někdo žere) vzadu na skle a na některých rostlinách (ale vůbec mě to nevadí).
A jestli mám vyhazovat napadené listy (aby se nerozrůstala?). I když je tam asi půl roku a + - stále na stejné úrovni..
Tím, že ta řasa roste tak odčerpává také živiny, ne (jako fotosyntéza atd..)?
P.S. prezentace není vůbec aktuální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.09.2018 21:03 R Muž vaclav [14822] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Andaska
Vybrala jsi si spoustu nevhodných rostlin a ty pak neprosperují a tudíž se nejdříve zařasí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2018 20:56 R Muž ctibum [7091] Re: Andaska
Jo, to je ten tvůj průserář s Pandíkama a substrátem...
Osobně bych se obrnil trpělivostí, neklesal na mysli, zatnul zuby a čekal. Asi bych na hladinu přihodil nějaký plovoučky větší než Okřehek, toho se blbě zbavuje. A držel se rad z vlákna o úhynu ryb. Máš to čerstvý, nestabilní, do toho ty ryby... A ze dne na den se to nespraví, ani z týdnu na týden...
Ještě zkus přidat informace o svícení. Intenzita a intervaly. Třeba ti k tomu někdo řekne víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2018 20:44 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Andaska
mě se chytly pořádně kořenící rostliny, rychlerostoucí, ubral jsem svícení a přivezl jsem si okřehek, kterej roste hrozně rychle, a dle mě ten tej řase nedal vůbec prostor a pomalu mi řasa odešla, někde ještě je, na skle se maličko dělá, ale to je dle mě normální jev, zvlášť když to akvárium je pořád v záběhu... a taky zkus míň krmit, třeba obden.. to mi taky nějak zafungovalo.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2018 19:11 Andaska Re: ctibum
112l je jsou tam fotky před ocistenim a pak po očištění skel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2018 19:11 R Muž ctibum [7091] Re: Andaska
V jakém akvárku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2018 19:06 Andaska
Ahoj, jsem začátečník a od zacatku se trapim pomalu se vsemi druhy ras. Nevím co mám dělat. Místo rostlin jsou vedoucí rasy. Nechci aby mi rostlinky kvůli tomu odešli. Co s tím....prosím.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2018 17:30 Muž MichalV [328] Re: PetrJ
Ak to bola posledna skladacka do mozajky tak preco nie. Ja som skusal v malom akva LED 1 W/L a riasovy bum bol len kym si nevyzrala ziviny v stlpci, potom zacala kapat/stagnovat :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2018 17:05 Muž PetrJ [25] Re: AndreaLulu
Snad to do tohoto tématu patří. Jak mám v prezentaci, na akvárku mám 2 LED pásky a řídím je regulátorem TC420. Maximální intenzitu mám nastavenou na 38%, zkusil jsem intenzitu zvýšit na 43% a za chvíli se objevila na rostlinách u hladiny zelená řasa (asi vláknitá, prostě takové dlouhé zelené vlasy). Po snížení intenzity světla na 38% zase zmizela. To jsem ještě jednou zopakoval a to samé.
Takže opravdu celkem malá změna intenzity osvětlení a hned by byl problém.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.08.2018 19:53 Muž Zahry [21] Re: AndreaLulu
Vezmeš trochu toho písku a ponoříš ho do octa. Pokud písek začne šumět obsahuje vápenec. Takovýto substrát není vhodný pro použití v akvárku. Pokud nešumí je to v pohodě a můžeš ho použít. Tady je video z YT www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2018 18:54 Žena AndreaLulu [1] Re: Maq
No jistá si nejsem, píšou to tam ale co já vím.. :-O Co je to octový test? Tvrdou vodu mám, to je pravda a ph je cca 7,4 (mám BEN-TEST a vyšší tam ta škála není)

Né oprava, není to tam napsaný...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2018 18:51 Žena AndreaLulu [1] Re: vaaclav
wow, to je šikovný :-) díky za tip. Dnes jsem ale já trubka koupila ten CO2 Optimat...už jsem včera fórum nekontrolovala, pošlu pak foto jak jsem to "aplikovala" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 19:18 Maq Re: AndreaLulu
Mně se z fotek nezdá, že by osvětlení bylo příliš intenzivní.
Jsi si jistá, že ten Tvůj křemičitý písek je opravdu křemičitý? Octový test byl? A nemáš tam jiný zdroj vápence?
Myslím že máš vodu hodně tvrdou a vysoké pH. Tohle by chtělo vědět, než začneš řešit cokoli dalšího. Já vím že bys chtěla hnojit, ale tak to nefunguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 18:07 Žena tramtra [3295] – Japoniky vs řasa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Když už se dnes přebírám v těch fotkách, něco přidám i sem...
Hodně zařasený mech vláknitou zelenou, pak se na tom začala dělat sinice - mech těsně pod hladinou pěkně na světle. Světlo jsem trochu zvedla a nasadila do boje dvě Krevetky japonské z vedlejšího akvária (ty pořádnou řasu neviděly nikdy). Nejvíc zasažené větvičky mechu jsem ostříhala a nevím proč, nechala jsem si je na okně. Pak mě napadlo zkusit je nabídnou Japonkám...dopadlo to dobře:
Foto 1: stav mechu před stříháním
Foto 2: 8:29 větvička vložena do akvárka (během chvilky si ji jedna krevetka našla)
Foto 3: 11:17 velký progres (vyplašila jsem krevetu)
Foto 4: druhý den...celkem slušná práce
Foto 5: nakonec se postaraly o celé akvárium

Díky holky, jste poklad. palec

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2018 18:06 R Muž vaclav [14822] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: AndreaLulu
Pokud jsi jen trochu šikovná tak za minimální cenu si uděláš z dvou pet lahví svoje vlastní CO2. Návodů jak na to je na internetu spousta www.youtube.com/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 16:58 Žena AndreaLulu [1] Re: vaaclav
oki :-) ztlumím světlo a co se týče toho CO2, co tohle? www.superzoo.cz/…#
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 16:29 R Muž vaclav [14822] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: AndreaLulu
Problém není jen něco nasypat do akvária ale hlavně by jsi musela používat CO2 z lahve nebo burčák (cukr a kvasnice) aby se ti rozpustila a netvořila ta bílá krusta. Lze to kompenzovat také snížením intenzity osvětlení. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 16:25 Žena AndreaLulu [1] Re: vaaclav
Aha :-) a doporučíš mi nějaké fajn hnojivo prosím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 16:22 R Muž vaclav [14822] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: AndreaLulu
Je to živná půda pro řasy a silné světlo musíš nějak kompenzovat například CO2+další hnojivo. Rostlinám se pak tolik nedaří ale řasám ano. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 16:16 Žena AndreaLulu [1] Re: vaaclav
tak jo, díky moc :-) ono to může i za ty řasy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.08.2018 16:08 R Muž vaclav [14822] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: AndreaLulu
To ti nepomůže, budeš muset dávat klasické CO2 nebo snížit intenzitu osvětlení nebo délku svícení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 16:03 Žena AndreaLulu [1] Re: afc1886
jasně, pardón. Takže mám přidávat CO2? Mám teda jen v tekuté formě od tetra, což mi bylo doporučeno nepřidávat, mám pořídit něco jiného?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2018 15:54 R Muž afc1886 [15246] Re: AndreaLulu
Vyhledej si biogenní odvápnění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 15:43 Žena AndreaLulu [1] – co se to děje
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, nevím jestli to patří zrovna do tohoto tématu ale dívejte, co se to děje :(
EDIT- mívám tam i zelenou řasu ale tu pravidelně odstraňuji a stírám ze skla, dnes jsem si všimla i trochu černé řasy na jednom listu :(
EDIT 2- ve filtru mám aquaclay, coarse foam, fiber a clean water náplň

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2018 12:00 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: MirekSazava
Ok.. jakože teď svitim tak 12a půl hodiny a to od začátku.. v tom asi bude hlavní problém.. zkusím ubrat na 9,5 nebo 10 a uvidíme
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 10:48 Muž MirekSazava [71] Re: Strakááč
8 hodin stačí. Pokud máš slabší světlo, přidal bych max hodinku. Začni na osmi uvidíš, co to s akva udělá, podle toho pak dobu případně doladit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 10:10 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: MirekSazava
O hodinu,nebo dvě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 08:12 Muž MirekSazava [71] Re: Strakááč
Já bych řekl, že moc svítíš. Zkrať trochu čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2018 07:50 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář) – Jak se jí zbavit?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jak se mám zbavit týhle řasy, mám řasu i u nějakých dalších kytek, na skle.. klasika.... to bude určitě i tím vedrem, který mi teď dělá teplotu 28, 29 ale už mi stačí jen sehnat kabel na zapojení ventilátoru,kterej mi strejda sehnal zadarmo ze sbernyho dvora, z nějakýho elektrospotřebiče..
Ale co mám ještě udělat?
Žádnou chemii tam moc rvát nechci..
Dík..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 14:13 Muž cristoph [1] Re: cristoph
pár týždňov po zavedení CO2 z kvasiniek čierna riasa takmer vymizla. + raz do dňa aplikovanie EasyLife Carbo podľa dávkovania na postihnuté miesta. Len pre info prípadných budúcich prispievateľov :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2018 10:07 Muž cristoph [1] – čierna riasa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, po ústupe zelenej riasy sa objavila táto čierna, už sa nerozširuje, ale neviem ako ju odstrániť. Znova by som rád poprosil o rady, starostlivosť o akvárium zostalo, ako je aj v profile.

rybicky.net/nadrze/28591

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2018 21:00 R Muž ctibum [7091] Re: 1pe2
No jak říkám, raději si ještě počkej, já jsem teoretik, ještě jsem nic takovýho neřešil ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2018 20:57 1pe2
Děkuji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2018 20:52 R Muž ctibum [7091] Re: 1pe2
Tipnul bych si takovou tu Horácovu klasiku - nerovnováha živin a světla ( www.horacovoakvarium.cz/… ).
Hnojíš, byť málo, máš tam nějaké ty bordeláře ancistrusy a živorodky, světla asi celkem dost a k tomu prakticky žádné rychlerostoucí kytky...
Ale počkej si na další názory ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2018 20:43 1pe2
Fotka k příspěvku Filtr je externi Eheim 4+600 a hnojeni maximalně 1x tydně Easy life profito 45ml ale nepřehanim to raději spiše 1x za 10dnu.Foto nadrže posilam.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2018 20:29 R Muž ctibum [7091] Re: 1pe2
Zkus ještě přidat informace o hnojení, filtru a údržbě a celkové foto nádrže, nebo lépe, založ prezentaci a tohle všechno tam vyplň... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2018 20:05 1pe2 – Řasa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den.Jsem zde poprvé a poprosil bych o radu.Chtěl bych se zeptat co je to za řasu.Aqua mam zařizene nově cca 3 měsice.Nadrž je 450l pouštim s osvětlenim C02 denně dale pak na cca 3h UV lampu a k tomu chichiros doktor 3 na rust rostlin a potlačeni řas.V minulosti u stare nadrže jsem měl problem s ruduchou ale měla jiny tvar byla štětičkova a bylo to na dlouho než jsem se ji zbavil... vytahnout koreny a spařiz vařici vodou a pak kartač...ale teď u te nove nadrže s jednou tak většim objemem se mi do toho opravdu moc nechce.Svitim světelnou rampou Juwel led dvě trubice a k tomu Juwel Helialux 1500. na plno 9h plus rozedněni a stmivani.Ph mam od 6.6 do 6.8. K tomu jsem pořidil osazenstvo přisavky thajske parmičky černopruhe a vice pruhe sic pracuji pilně ale tu tmavou řasu moc nelikviduji.Přečetl jsem leda cos ale již mi napady došly krom toho že vytahnout vše z nadrže kde je ta morybundus řasa se mi opravdu nechce ale... Zasilam foto.Předem děkuji za každou odpověď.Petr

http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [25] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43741x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484-jak-na-rasy?od=1201