Zdravím, mám akvárium (viď prezentácia), a v ňom problém s riasou na skle a rastlinách. Potreboval by som poradiť, čo z možných opatrení, ktoré prichádzajú u mňa do úvahy bude najlepšie. Začalo to ešte v starom 160l akváriu, keď som si s rastlinkami doniesol aj zelenú prachovú riasu, po jednej fľaške AlgExitu ustúpila, zmenila sa zo zelenej na hnedú, ale keďže rastline som presťahoval do nového akvária, prežíva ďalej. Hnedý povlak na skle je tvrdý, a musí sa oškrabávať, na listoch takisto -oškrabať, ani mechanicky odstrániť nijako nejde. Purigen trochu pomohol, ale nie úplne.
Viem, že často zato môže veľa organického odpadu, ale výkaly pochytá predfilter bezproblémov, odkaľovať ani nemám čo, vo vode sa akurát vznášajú jemné častice, akoby prachu a tie odkaliť ani pri najlepšej vôli nejdú, zdvihnú sa vždy pri kŕmení, keď ryby brúzdajú po dne a dlho trvá než sa usadia (viď foto). Tu by možno pomohol druhý filter, ale ten teraz finančne neutiahnem, maximálne prúdové čerpadlo, ktoré by zrýchlilo prúdenie vody a hnalo tie drobné čiastočky k nasávaniu, ale zase mám obavu že ak bude príliš silné prúdenie, rozbujnia sa iné riasy, než teda kúpim čerpadlo, zaujímal by ma váš názor, prípadne ďalšie možnosti.
Ďalší problém by mohlo byť hnojivo, teraz používam PMDD + tenso coctail, viem že sa o ňom tvrdí, že spôsobuje riasy, skúšal som aj Ferrox NPK, okrem toho že riasy boli ešte horšia, zdecimoval som aj rastlinky, na žačiatku som mal aj EasyLife Profito, rastlinky rástli ale riasy tiež, tak neviem.
No a posledná vec je vysoké pH (7,5-7,8), ktoré by tiež mohlo byť zodpovedné za vyšší výskyt riasy. Znížovanie rašelinovými granulami (JBL Tormec) nezabralo ani o kúsok, a cestou klasickej rašeliny ísť nechcem, jednak sa mi nepáči zafarbená voda, jednak by sa asi "bila" s purigenom, a ten oddvádza solídnu robotu. Druhá možnosť by bolo použitie HCl alebo H3PO4 do odstátej vody, niektorí tu na fóre s tým mali dobré skúsenosti. Komerčné prípravky na zníženie pH/kH zavrhujem, na viac ako 300l vody by som sa nedoplatil. To už sa mi finančne oplatí posledná možnosť - co2. Dlho som sa tomu bránil, ale mám doma fľašu aj s redukčákom, problém je, že ju používam ku striekacej pištoli a občas si ju požičiava otec, teda nebola by dostupná stále, neviem či by púšťanie co2 s prestávkami bolo prínosné, hlavne kvôli kolísaniu pH.
Tak, dúfam že niekto porozumel tomu, čo sa snažím povedať, ak som na niečo zabudol, uvítam každý nápad.