Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 12:50 Muž smik [70] Re: medamedas
Vydrž v nastaveném režimu. Ti otíci mě většinou tak 30-40% popadali i ve fungující nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2019 21:50 Muž medamedas [6] - TetryRe: smik
Tak zákal mizí. Voda už je téměř čirá. Odebral jsem Doctor Chihiros, přidal druhý velký filtr a ještě malý s UV lampou. UV lámou pouštím jen před noc, ale myslím, že nejvic pomohl ten druhéj filtr a v něm Seachem Purigen, ten je asi opravdu fakt dobrej.
Dnes jsem sehnal nejakou egerii ještě a sneky a ty krásně čistí. Hlavně Nerita Zebra, k tomu pár Japonic a otíků. Všichni se pěkně činí.
Teď už jen odstranit tu vláknitou řasu.
Hnojim minimálně a přidávám bakterie k zabehnuti, hlavně teď toho druhého nového filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 21:19 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: romant
Dovolím se oponovat,pokud si chceš ověřit pravdivost mého tvrzení,tak část dokumentace je v mém deníčku a v fotografiích v období 8-9.2015.,nb. beru na výlet sebou,aby jsi ji viděl celou,tak nabízím sázku o panáka. ;-) .Sedmdesát litrů vody přepuštěné z vedlejší nádrže,byl start nových náplní filtrace. :-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2019 18:00 R Muž romant [27982] Re: Tojsouvěci
Transport vody z jedoucí nádrže skoro nic neřeší, je to voda vydejchaná a těch bakterií o které nám jde téměř "čistá". ;-) Jinak podpis pod již napsaným, není nad zdravej bordel z jedoucí nádrže. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   21.02.2019 17:20 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: medamedas
Příčina je v mrtvé (surové) vodě bez přítomnosti bakterií a rozvoj řas podpořený hnojivy a CO2,diskutabilní je i doba a intenzita osvětlení,včetně použitých rostlin (emerz versus submerz).
Možná by bylo vhodné řešení,akvo odkalit se současným odpuštěním co největší části vody,doplnit vodu stejné teploty na původní stav,vyloučit dočasně hnojiva i CO2,upravit přes spínací hodiny dobu osvitu např. max.šest hodin,nebo na čtyři+ čtyři s dvouhodinovou přestávkou.Při realizacích nových nádrží se k naočkování filtrace bakteriemi výborně osvědčuje kal vymáchnutý z funčních náplní filtrů zdravých akvárií,nouzově to jde řešit i transportem vody z těchto nádrží,další možnost je použít komerční bakterie,nebo počkat,až dojde k samovolnému bakteriálnímu osídlení filtru a voda se jejich působením stane živou a akvo se dostane do biologické rovnováhy.
Objem a výkon fitru je v pohodě,přidáním dalšího by se mohlo oddálit jejich osídlení bakteriemi.
UV záření sice jednobuněčnou řasu hubí,ale likviduje i bakterie,které s ním přijdou do styku,je to sice šetrnější řešení,než glutaraldehyd,peroxid vodíku,chloramin a jiné použití chemie,ale vzniklý mikrošlem moc nepřispěje filru v záběhu.
Vláknitou řasu lze odstraňovat mechanicky,nejlépe kulatým kartáčkem na zkumavky,není to žádná věda,ani pro suchý zip.

Držím palce,ať se s tím popereš,možná Ti někdo poradí líp. :-)


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2019 17:11 Maq Re: medamedas
Seachem deNitrate je pemza, která má póry takové, že by měla poskytovat osídlovací plochu v místech, kde už jen špatně proniká kyslík. Takže by tam měla nastat denitrifikace. Snad to tak i funguje, ale předpokladem toho určitě je, že na vnější straně těch pórů je usídleno dost aerobních mikrobů, kteří právě ten kyslík spotřebují a nepustí dál. Takže, jinými slovy, když máme filtr hezky osídlený mikroby a všechno frčí, tak deNitrate nabízí jakýsi bonus - zastrčené škvíry, kde by mohla nastat denitrifikace.
Myslím že u Tebe není prozatím splněn ten předpoklad, to bohaté osídlení aerobní mikroflórou.
UV lampu (a Chihiros) jsem nedoporučil právě proto, že než vzniknou usedlé kolonie, tak motilní stádia bloudí vodou. Konkrétně když je dodáš tím EasyStartem či jinou násadou. Ta relativní neškodnost platí až tehdy, kdy už jsou mikrobi pevně usídlení a pohyblivá stádia ve vodě jsou celkem podružná věc (oni pořád pátrají po nových Amerikách, a když jim to na chvíli překazíme, nic moc se nestane - Kolumbus se utopil, Španělsko žije dál).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2019 16:09 Muž DH [335] Re: medamedas
deNitrate by měl teoreticky NO3 odstraňovat, ale pouze při nízkém průtoku do cca. 200 l/h. Tak nízký průtok žádný externí filtr nemá. Při vyšším průtoku funguje stejně jako Matrix/pemza.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 15:48 Muž medamedas [6] - TetryRe: Luky13
Je tam pár levatek co se přistěhovali s rostlinkama. Ale ty mi přijdou jako nejméně užiteční. Seženu nějaké šneky teď na akva burze snad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 15:40 Muž smik [70] Re: medamedas
Jestli děláš výměny vody tak často jak jsem doporučoval a ve zdrojové vodě nemáš podle toho co jsi psal NO3 a ve filtru máš ten deNitrate tak bych si myslel že to možné je. Nebo si ten test nakalibruj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 15:38 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: smik
Zlatý můj molitan aspoň vím na 100% co od něj můžu čekat. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 15:31 Muž Luky13 [60] Re: medamedas
V jednom příspěvků píšeš, že ti šneci neutikají, ale nevím jaké. V prezentaci o nich nic nepíšeš. Jestli tam ještě nemáš Okružáky a Neritinu zebru tak doporučuji. Dobře luxujou řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 15:27 Muž medamedas [6] - TetryRe: smik
Ano měl by odstraňuje NO3, ale že by tak dokonale?
S tou UV lampou jsem to taky četl, že by bakteriím neměla uškodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 15:22 Muž smik [70] Re: medamedas
No ale ten Seachem de Nitrate odstraňuje i NO3 ne?
Já narozdíl od Maga bych tu UV lampu použil, když už bych ji měl. UV lampa ti bakterie fungující přisedle nezabije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 14:52 Muž medamedas [6] - TetryRe: Maq
V nynější filtru mám ten modrý molitan, pak myslím pytlík s uhlím, pak keramické kroužky, mech pro a Seachem de*Nitrate. No druhého filtru co dnes dám použiju vatu, Seachem Matrix a Purigen. Mám ten EasyStart kapnout přímo do filtru???
Dobře, Chihiros tedy vypnu, stejně většina bulbinek co vidíš na rostlinách tak je z něho práve myslím.
PH vstupní vody by mělo být někde kolem 7,58. Mě to nepřijde jako extra tvrdá voda (2,67mmol/l). Z kohoutku mám podstatně horší.
Mě taky přijde, že ten test na NO3 ukazuje blbost když tam mám čistou nulu. Je to nový test od Sera. A ta nula mě taky přišla divná. Jestli ten test někdo znáte, tak mě se třeba nerozpustí ta třetí přísada pášková, toho testu. Tak jsem si říkal, jestli to není chyba a proto to ukazuje nulu. Nevím, nemám s těmito testy zkušenost.
No snažil jsem se tam naházet nějakou masu rostlin rychle rostoucích. Chtěl jsem růžkatec, ale sehnal jsem 2 stonky :(
V sobotu jdu na akva burzu do Brna, zkusím tam něco ještě sehnat, popříadě zkusím kouknout zdali někdo ještě nedaruje egerii.
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   21.02.2019 14:23 Maq Re: medamedas
Vhoď do akvária velkou hromadu egerie a salvinie, nebo podobné zeleně. UV lampu nepoužívej, lepší (zdravější, šetrnější k mikrobům) je filtrace přes aktivní uhlí. A můžeš k tomu přidat filtrační tkaninu nebo vatu.
Ztlum osvětlení a CO2 jen mírně, třeba 15 mg/L - pokud to z dropcheckeru odečteš. Viděl jsem na fotkách, jak Ti rostliny bláznivě bublinkují; to je efektní, ale pro rovnováhu akvária nedobré.
Jaké tam máš vlastně pH?
Použij mikrobiální násadu (máš ve filtru vhodné médium?), třeba ten EasyStart. Raději maličké dávky denně, než naopak. Vypni Chihiros, tím záběh poškozuješ. Žádné biocidy, tekuté CO2 nepoužívej.
=
S těmito opatřeními bys měl rychle zvládnout zákal. S přisedlými řasami to bude na delší boj, ale to je běžné.
Pokud jde o hnojení, nebyl bych si vůbec jistý, že tam máš málo dusíku (NO3). Když jsou ve vodě sulfidy - a Ty je tam momentálně pravděpodobně máš - tak testy na NO3 ukazují nesmysly. Nejrozumnější by bylo na čas vysadit hnojení úplně.
Nasázel sis tam drobotinu, navíc ne zrovna nenáročné-rychlerostoucí, jak se tady říká. Chce to masu běžné zeleniny.
A ta Tvoje voda není trochu tvrdší, je tvrdá jak kameň. Na pití dobrá, to Ti věřím, ale pro rostliny, které potřebují relativně přesné dávkování živin, to je špatné. Popřemýšlej o reverzní osmóze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2019 13:37 Muž smik [70] Re: medamedas
Já ti celkem rozumím. Kdo by se chtěl dívat na brčálově zelenou vodu. Ta UV lampa by na ní měla pomoct. Jestli si si jistý tou úrovní CO2 tak ji tak nech, ale klidně můžeš teď snížit.
EI funguje vcelku dobře a v podstatě ti umožňuje pracovat jen s jednou neznámou a tou je CO2.
Pokud máš samostatné sloučeniny tak si namíchej KNO3 tak abys přidával 15mg/l týdně, přidal bych taky Mg cca 5mg/l týdně. PO4 je taky potřeba, ale teď bych to s ním nehrotil vůbec.
Hnojivo si udělej jen tak na týden (na dva) ať můžeš případně reagovat. Mikro bych přidával dle návodu výrobce
A ano souhlasím, vše není jen marketing. Podle mého třeba aktivní ADA substráty jsou bomba, můžeme se bavit o ceně, ale to je asi tak všechno :-)
Ono je to všechno něco za něco. Buď člověk může provozovat na slušné úrovni LowTech akvárko, nebo se bude snažit o Hitech aquascape a musí počítat, že ty náklady jsou vyšší.
Pokud tě to bude bavit tak se k tomu prokoušeš. Je to podle mého v největší míře o pravidelnosti. (hnojení, údržba, stříhání, čištění, kontrolování :-)). Vždycky když mě akvárko v nějakém období přestane bavit tak skončí v dost neutěšeném stavu

BTW až se zbavíš těch základních problémů s řasou, tak bych zvážil přidat nějaké kvalitní hnojivo (tyčinky) do toho pískového dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 12:41 Muž medamedas [6] - TetryRe: smik
Já vím, že vypadám jak ňouma, kterej utratil co se dalo a vše nakoupil. Popravdě jsem na to nějakou dobu šetřil a koupil to důležité. A je pravda, že jsem uvěřil metodě EI. Až nyní když je problém, a očekával jsem ho na začátek, tak dokupuji další věci, abych jej snáze odstranil. Popravdě řečeno se chci řasy co nejdříve zbavit, protože čím déle tam bude, tím hůře půjde podle mě odstranit a tím je větší šance, že dá pokouřit rostlinkám. A především ta zelená voda mě děsí, protože se bojím, že spodní rostlinky mají nedostatek světla skrz ten zelený sloupec a může je to zcela položit, když nyní ještě svítím málo. proto bych rád aspoň tu zelenou vodu odstranil. Pročteno mám celkem dost, čtu a sleduju nyní každý večer. A už několik let a asi 8 let mám své malé akva.
A pustil jsme se do toho, až jsem měl ujasněno co chci a co použiji a prostě jsem věřil, že metoda EI funguje bezproblémově, jak se píše a žádné doporučení, jak s metodou zacházet v počátcích, jsem nenašel.
Věřím, že nejsem zcela bez znalosti jak procesy v akva fungují. Ale je pravda, že nejsem v nich tak kovaný. Proto teoreticky vím co dělat, ale ptám se, aby mi zkušenější řekli zda dělám dobře a potvrdili mi to nebo vyvrátili. Protože co se týče hnojení, zde jsem opravdu trošku amatér, doposud jsem nikdy nehnojil, jen používal CO2.
Vše se vyvíjí, i akvaristika a poznatky, a věřím, že vše není marketing. Myslím, že před 20 lety se ani nevědělo, co způsobuje řasy, dnes to už rámcově víme jaké nedostatky jakých prvků dávají vzniknout jakým řasám. Jen bych rád dostal radu, jaké prvky a jaké množství jsou nyný nejlepší k tomu, abych řasy co možná nejlépe potlačil a přesto situaci nezhoršil. A pokud tím cpaním něčeho do akva považuje hnojení, tak to si myslím, že je nezbytné, aby rostlinky prosperovali, přece jen v akva nebude nikdy prostředí jako venku a nikdy nebudu mít vodu bohatou na minerály a různé prvky jako v potoce nebo řece.
Ty hodnoty PO4 jsem odhadl, vyšlo mi to barevně něco mezi 0,05 a 0,1mg, tak jsem to odhadl na 0,06mg abych byl co nejblíže :)
Nyní již mám dokoupené samostatně všechny položky potřebné hnojení, tak mohu dodávat již, co je přesně třeba.
Jinak CO2 mám nyní někde kolem 25mg.
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.02.2019 10:31 Muž smik [70] Re: medamedas
Provozovat HiTech akva už trochu těch znalostí chce. NO3 na 0 bez zásobního substrátu není dobře. Tvoje vstupní vody žádné NO3 nemá takže výměnama si nepomůžeš. Pokud chceš hnojit hnojivama které si sám budeš míchat tak potřebuješ samostatné chemikálie. Co jsem pochopil tak to EI už máš namíchané a nic s tím neuděláš. Můžeš zkusit přidat na dávkování, ale v téhle fázi budeš zbytečně zvedat PO4. Takže by to chtělo mít KNO3 které si můžeš míchat podle potřeby a NO3 držet třeba na 15mg/l týden. S hnojivem se dá pak různě hrát a laborovat. Třeba omezovat N pro lepší barvu červených rostlin, ale tím se teď vůbec netrap :-)
V nákupech se mírni :-). Ta UV lampa by na ten zelený zákal měla pomoci. Dá se i provést zatemnění akva třeba na 3 dny. ( se zelenou vodou ale zkušenosti nemám, nemusel sem nikdy řešit)
Otíci moc s řasou nepomůžou, japoniky něco málo jo (s některou řasou), ale musí jich být hodně. Takže jako údržbářská četa proč ne, ale že zlikvidují všechnu řasu na to nesázej.
Stran filtrace a čeření hladiny. Dobré i špatné :-) Všechno je to o vybalancování. Dávkuješ do akva CO2. Čím víc budeš čeřit hladinu tím víc budeš muset přidávat CO2. Někdo dávkuje CO2 24 hodin, někdo dávkuje CO2 tak že ho zapíná třeba 2 hodiny před světlem a vypíná hodinu před zhasnutím. Tím že čeříš hladinu tak to akva v OFF fázi rychleji odplyníš a živočichové si odfrknou. Výhoda je taky v tom že před zapnutím světel můžeš dávat víc CO2 a rychlejc se dostaneš na požadovanou úroveň na které se držíš. Prostě každej systém má svoje pro a proti,ale chce už trochu zkušenosti pro dobré vylazení a pochopit ty principy. Ty se teď zaměř na stabilní "základní" prostředí v akva.
Míň svítíš, nemáš moc velkou rostlinnou masu tzn, že budeš potřebovat daleko míň CO2. Jak jsem psal méně znamená více.
Důležité také je když budeš instalovat ten filtr aby si měl správné proudění v akva. Najdi na Youtrubce kanál GreenAqua a tam nají u některých nádrží spoustu věcí pěkně vysvětlených. Akvaristika je o trpělivosti. Techniku budeš mít dobrou. Teď to bude chtít správnou údržbu, trochu té trpělivosti a teoretické znalosti (kterých není nikdy dost) se pokusit přenést do praxe. :-)

Edit: Nějakej test dokáže naměřit 0,06mg PO4?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.02.2019 08:51 Maq Re: medamedas
Jak to tak čtu, řekl bych, že Ty jsi učebnicový příklad oběti akvaristického marketingu. Všechno, co Ti mohlo být prodáno, jsi koupil. A vesměs použil. Přitom ale nerozumíš tomu, jak akvárium vlastně funguje.
Myslím že bys teď měl vydechnout a zvolnit. Žádné "honem honem, co tam mám nalít, nasypat, přidat". Z té situace jen tak rychle nevybruslíš.
Teď bys měl hlavně studovat akvaristiku jako takovou. Ne jak se prodává, ale jak se dělá. Vyžaduje to porozumění věci, trpělivost a cit. Technika je jen takový pomocníček, který to sám nevytrhne.
Asi Ti to přijde jako takové nicneříkající plkání. Ale já jinou cestu ze Tvých potíží nevidím. Dostáváš tady mnoho rad, vesměs dobrých, ale nebudeš je umět úspěšně využít, pokud nebudeš chápat kontext.
Kde studium začít? Možná bys se měl zaměřit na rostliny. Když fungují rostliny, funguje i akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 08:06 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: medamedas
Přestaň věřit reklamním letáčkům a začni používat selský rozum. Přestaň tam cokoliv přisypávat a lít kromě vody, nasaď tam ty šneky a budeš vidět, jak se to pohne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 07:11 Muž medamedas [6] - TetryRe: Wanderer
Ale já příčinu znám, nové akva, zítra to bude tři týdny a příliš mnoho hnojiva od začátku. Nebylo zabehle.
Plovouci rostliny tam mám a k tomu růžkatec. Ryby žádné nemám takže neprekrmuju. Vodu měním obden. Tak moc nevím jak se zbavit jinak vlaknite rasy, sama jen tak neodezni a lovit ji ručně že 430l akva asi nedám. Chci ji likvidovat ekologicky, krevetkama, myslel jsem že to je nej způsob. Všude píšou že Flourish Excel neuškodí ani krevetkam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   21.02.2019 06:51 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: medamedas
Taky mi přijde, že řešíš víc následky, než příčinu. Přestaň tam lít všelijaké zázračné vodičky a dej tam dostatek rostlin. Ze začátku třeba plovoučky a egerii. Až se ti to rozroste a zaběhne, tak je můžeš dát pryč. Měň vodu a nepřekrmuj.

A jinak bych řekl, že nejsou žádné zázračné ryby, co řasu spasou. Jediní, kdo ti v tom mohou pomoct, jsou okružáci a levatky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   20.02.2019 22:23 Žena drvi [2894] Re: medamedas
Otici sklo za tebe čistit nebudou, krevety řasu oberou jen omezeně. A tím tekutým uhlíkem je otrávíš, je to glutaraldehyd, uhliku pro rostliny uvolňuje minimum. Leda tak v přímém kontaktu dokáže zlikvidovat třeba ruduchu. Ale pro citlivé organismy je to jed. Tuhle tvoji strategii v boji s řasou nepovažuji za šťastnou.
NO3 na nule je špatně, chce to zvednout tak na 10 - 20 mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2019 21:07 Muž medamedas [6] - TetryRe: medamedas
Plus ještě plánuju přidávat Flourish Excel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2019 19:56 Muž medamedas [6] - TetryRe: smik
Tak jsem dělal testy a PO4 je kolem 0,06mg, ale NO3 je už druhý den na nule, je to v pořádku?
Mám něčím konkrétním prihnojit víc?
Teď hnojim asi petinovou dávkou EI a davkuji každý den.
Jinak jsem přidal plovoucí rostliny, a obden měním třetinu vody. Zda se mi, že voda už je celkem v pořádku, aspoň šneci neutikaji ven :) všem rostlinkam se daří dobře a rostou. Ale voda je stále řádně zekena a co jsem tak pročítal, tak jen tak díky filtraci to do kupy nedám.
Tak zítra dorazí další filtr, a dám tam i filtr s UV lampou abych zlikvidoval tu zelenou vodu. Plánuji pouštět UV ale jen na noc, souhlasíte?
Jeden fiktr nastavím tak, aby čeřil hladinu, to je žádoucí ne?
Nasledne chci koupit krevetky japonici, aby mě zbavili te vlaknite řasy. A otiky aby čistíli sklo. Přihodil Aquael Unifilter UV 1000 dvě fotky ze dneska.
Mame prosím nějaké další nápady a tipy? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.02.2019 02:15 Maq Re: Pavoltrnava, Anthrax
Je to přesně tohle:
www.funchem.cz/…
I koncentrace je stejná. Jiná je jen etiketa a cena.
Je to běžná látka, používá se jako vločkovač, zdroj trojmocného železa, které adsorbuje fosforečnany, přechodné kovy, a některé další látky. Ta nebezpečnost zní konkrétně takto: "Nesmí se dostat nezředěný nebo ve větším množství do spodní vody, povodí nebo kanalizace." Stejný stupeň nebezpečí platí třeba i pro kuchyňskou sůl.
Používám to jako hnojivo, tam kde chci dodat železo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2019 23:57 R Muž Anthrax [4739] Re: Pavoltrnava
No nevím. I když budou mít doporučené dávkování asi podchycené, tak tohle ve mě nevzbuzuje velkou důvěru:
H412 Škodlivý pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky.
Viz. bezpečnostní list: www.jbl.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2019 23:52 Andaska Re: Pavoltrnava
A proč konkrétně ho chceš použít?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2019 23:47 Pavoltrnava – PhosEx Rapid
Pekný deň prajem.
Chcel by som sa informovať či máte skúsenosti s prípravkom JBL PhosEx Rapid? Uvažujem nad jeho použitím ale radšej sa chcem informovať. Ďakujem za vaše pripomienky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.02.2019 18:34 Muž Zip [277] Re: Luky13
Návod hezký, ale obávám se, že přidání krevetek 3. den a po 10 dnech ryby je docela odvaha no
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2019 17:57 Muž Luky13 [60] Re: medamedas
Tu metodu neznám co používáš, ale hnojení se doporučuje až po třeba 21 dnech a to jen půl doporučené dávky a světlo mít ztlumené, proto na začátku není třeba hnojit. Počkat až si vše sedne a kytky zakoření.
Tady je to pěkně popsané od prvního dne co dělat. Je to německy, ale google to celkem obstojně přeloží.
tropica.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2019 17:20 Muž medamedas [6] - TetryRe: smik
Ano, objednal jsem filtr v plné palbě, to jsem si dopředu nastudoval.
Sveětla jsem tedy zapl obě a na jednom ubral na 80%.
Hnojení tedy budu dávat každý den cca pětinu z hodnot EI.
Test PO4(JBL) jsem dělal ve čtvrtek a bylo to mimo stunici, ale odhadl jsem to na 2,5mg/l, což mi přišlo OK, protože dle doporučení u metdoy EI když je problém s řasami, tak zvýšit PO4 na 2-3mg/l. Test na NO3 nemám. To testování vody nemám rád a nikdy jsem nechtěl dělat, proto jsem se původně rozhodl tak pro metodu EI. Sakra pročetl jsem toho spousty, ale nikde není napsáno, že to není vhodné do nově založených akva, nebo ne do všech typů akva apod. Nikde se ani nepíše o nějakých omezeních či jak s metodou naložit během prvních týdnů nového akva :-(
Jinak planuji měnit třetinu vody obden. Už mám dva stonky růžkatce a zítra budu mít ještě salvinia a limnobium. Následně v úterý další filtr, když dorazí.
Děkuji za rady, jsem rád že jsou ještě lidi, kteří nezjištně poradí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2019 12:07 Muž smik [70] Re: medamedas
Ty světla jedou na plný výkon nebo je nějak reguluješ? možná bych nechal svítit obě a stáhl jen ten čas, Pokud jdou regulovat tak bych je stáhl na třeba 80%. Jo ještě k tomu filtru. Hlavně kup verzi s dvojkohouty. prodává se myslím verze bez, s dvojkohouty a třetí verze i s filtračními náplněmi. Bez těch dvojkohoutů je čištění toho filtru veeelkej opruz.
Hnojit bych nepřestával. Jestli máš namíchané EI tak dávkuj tak 1/4 doporučeného dávkování. Nedávkuj to 3x týdně jak EI doporučuje, ale každej den. Nějaké NO3 tam potřebuješ dát když ve vstupní vodě nemáš nic.
Stran záběhu. Já tydle ty kejkle se ždímáním starejch filtrů do nevejch nikdy nedělal. Jestli to pomáhá netuším, ale moc bych si na to nevsadil.
Klíčová je podle mě v téhle fázi střídmost, dostatek rostlin, kvalitní filtrace a s tím spojená hygiena nádrže (teď nemyslím všechno máchat každej týden v Savu), výměny vody při problémech pomáhají :-)
Akva je každé trochu jiné a je potřeba ho vybalancovat, ty postupy jsou dnes v době jůtůbů a sociálních sítích celkem profláklé.

Edit:
Ještě nevím jestli něco testuješ, ale pro začátek bys měl mít aspoň přehled o obsahu NO3 a možná PO4. Tak si ty testy pořiď. (JBL by mohla být dobrá volba). Určitě by se hodili i jiné, třeba někdo doporučí. Já testuju málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2019 09:12 Muž medamedas [6] - TetryRe: smik
Děkuji za doporučení. Tak jsem si ještě objednal Clasic 2217, dám tam kvalitní filt. materiály. A zase bude lépe. Mám doma ještě zabehlý filtr na malém akva. Mám třeba do toho nového vymacknout molitan z toho zaběhlého, aby se rychleji vytvořili bakterie?
Jinak ze dvou světel jsem nechal svítit jen jedno a 5 hodin. Samostatné složky zatím nemám, jen namichane EI, tak bych zatím použil je. Otázka zní, kdy zase mohu pomaličku začít hnojit? Zatím nechávám scela bez hnojení.
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   16.02.2019 17:21 Muž smik [70] Re: medamedas
No světelnou pauzu bych nedával. Ta se dává většinou u akvárek které nejsou sycené CO2. Mě zhasíná akva ve 22hod a start se mění podle potřeby. Takže ho zapni v 17hod a vypni ve 21:30 a až bude cajk si to prodloužíš. Nebo si to nastav podle sebe, ale bez pauzy.
Vodu máš celkem slušnou, kapánek by snesla měkčí, ale myslím že v pohodě. Pokud se tomu dá věřit tak tam nemáš žádné NO3, to budeš muset přidávat každopádně. Pokud si hnojivo mícháš sám tak bych si namíchal dávkování něco jako 10mg/l NO3, 10mg/L K, 3mg/L Mg týdenní dávka a dávkoval denně. Mikra nevím co máš, já teď používám Profito v doporučeném dávkování a celkem OK.
K rostlinám. In Vitro rostliny mi nepřijdou úplně vhodné k založení akva. Většinou jsou prťavé a trvá dlouho než se rozrostou, pokud se chytnou. Na rostlinách určitě přitlač.
Ten Easy start zkušenost nemám, ale asi to neublíží, jestli to pomůže, kdo ví.

Ad filtrace. Všechno záleží na tom k jakému akva se chceš dopracovat. Pokud koketuješ s něčím jako Aquscape tak se většonou používají filtry o výkonu 5-10x větším než je obsah akvárka.
Já mám akva 180x50x55 a mám v něm Eheim 2217 a Sunsun 703B. To je papírovejch 2400L/hod a není to nic moc. Ten SunSun těch 1400L/hod rozhodně nedává, ale jsou to cenově přijatelné filtry. navíc ten SunSun v B variantě má UV lampu a ta by ti na ten zelenej zákal pomohla.

Využij taky václavovu radu a mrkni na nějaké prezentace akvárek které se ti líbí a kam se chceš dopracovat. Většinou z toho setupu pochopíš co funguje a co ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2019 15:19 Muž medamedas [6] - TetryRe: afc1886
Chodím z práce později a chci, aby akva večer ještě svítilo a mohl tak pozozorovat jak se situace vyvíjí, a dělat údržbu.
Přemýšlím teď tedy o tom druhém filtru ještě, myslíte, že to něco změní? Bude tam nějaký efekt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2019 15:03 R Muž afc1886 [14655] Re: medamedas
A proč chceš tu pauzu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2019 14:43 Muž medamedas [6] - TetryRe: smik
Moc děkuji, to jsou detailní rady co nyní dělat, super.
Doplním hodnoty vody. Ale jsou to asi 1,5 roku staré hodnoty když jsem testoval vrt, tak je možné, že jsou trochu jiné. Tvrdost je 2,67mmol/l, Ca 60,5mg/l, Mg 28,3mg/l, amoniak 0,548mg/l, NO2 0,0586mg/l, NO3 1,24 mg/l, Fe 0,0053mg/l, Mn 0,0584mg/l.
Dá se z těch hodnot vody něco vyčíst?
Ohledně světla, je třeba aby svícení bylo v kuse, nebo mohu přes poledne vypnout třeba na 2 hodiny? Přičemž zachovám celkovou dobu svitu 5 hodin.
A ještě dotaz na přípravek Easy start, mám přidávat, aby se akva rychleji zaběhlo? Například po každé výměně vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   16.02.2019 14:00 Muž smik [70] Re: medamedas
Tak jak píše Maq. EI metoda není šptná metoda. Sám jsem ji celkem úspěšně provozoval. Nevýhody jsou u ní poměrně identifikovatelné. Ty momentálně v akva nejsi moc připravenej na žádnej sofistikovanej systém. Velice dobře funguje Amano systém, ale na ten ti tam chybí to hlavní. Aktivní výživný substrát. EI se dá úspěšně použít v stabilním prostředí s masou rostlin, která to prostředí vytváří.
Nepíšeš, aspoň sem to nenašel, jaké máš parametry té tvojí studniční vody? Obsahuje nějaké NO3?.
Být tebou tak bych: Začal masívním proplachováním akva. V současném stavu 1xtýdně je málo. Klidně ob den, ob 2dny 50%vody vyměnit. Stáhnout délku osvitu na 5hodin. Pokud se akva dostane do pohody tak přidávat co týden hodinku, ale nešel bych na víc jak 8hodin. Pak bych spíš zvyšoval intenzitu. Ve fungující nádrži, s dostatečnou a rostoucí masou rostlin, do které se svítí silným světlem, se stejně maximální doba osvitu pohybuje kolem 10ti hodim.
CO2. Někdy méně je více. Vím EI je založené na vysokém CO2, ale CO2 je strašně blbě měřitelné. Takže sniž světlo a uber CO2 někam k 15-20mg/l.
Hnojit bych nepřestával, ale rapidně snížil a na EI bych se teda vyprdl. V akva se většinou nedostává, Mg, K a Fe+další míkroprvky. Teď bych limitoval růst fosforem.
Ten filtr co máš je výkonově dost na hraně. Já bych tam klidně přidal nějakého Clasica 2217. Ale chápu že nemusí být prostředky.
Ještě k vodě. Nevím jaká je přesná tvrdost té tvojí studniční, jám mám studnu tvrdou brutálně. Míchám s vodou z RO na nějakých 350mikroS. Obecně bych řekl, že rostlinám vyhovuje víc měkká voda a lépe se v ní rozpouští CO2.
Pokud vládneš trochu AJ (nebo překladač) tak tady je celkem pěkné čtení.
www.advancedplantedtank.com
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.02.2019 23:14 Maq Re: medamedas
medamedas napsal: Bohužel šlo o rostlinky in vitro, tak musím počkat až vyrostou a zatím tedy moc vidět nejsou. Věřím, až řádně vyrosrotou všechny mechy, koberec a rostliny v zadní části, bude tam celkem dost zelené hmoty. Proto mi nepřijde, že by to nemohlo fungovat. ... V takovém případě se hledají přesné koncentrace hnojiva metodou pokus omyl nebo jak se k tomu přistupuje? Dekuji
Obecně jde o hledání rovnováhy mezi základními faktory:
(a) množství zelené hmoty,
(b) světlo,
(c) CO2,
(d) živiny,
k čemuž já osobně jako rovnocenné přidávám
(e) kyslík, a
(f) čistota, tj. nízký obsah organických látek ve vodě.
=
Metodu Estimative Index vymyslel a propaguje Tom Barr. Ty jsi se teď přesvědčil, že nefunguje tak bezproblémově a univerzálně, jak milý Tom tvrdí. Malé (in-vitro) rostliny, byť jsou to rychle rostoucí druhy, zpočátku nemohou ve velkém rozsahu konat to, co rovnováha akvária potřebuje. Dokonce je to tak, že zpočátku mají problémů až nad hlavu a situaci částečně zhoršují. Čili tento faktor je slabý. Tomu úměrně musíš přizpůsobit ostatní. Zejména světlo a živiny. Těch musí být taky relativně málo, jinak je využijí přednostně řasy. Dále, rostliny v problémech více kyslíku konzumují než produkují a způsobují organické znečištění. To jsou důvody pro pilné výměny vody, vzduchování během noci, filtraci přes aktivní uhlí.
Až se rostliny, jak doufáš, začnou ujímat a rozrůstat, tak se ta bilance začne posouvat do příznivějších poloh. Pak můžeš s citem postupně přidávat světlo a živiny. Naopak stabilizující se mikroflóra by měla zvládnout úvodní problémy s kyslíkem a organickým znečištěním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2019 22:18 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: medamedas
Pokud ti můžu poradit tak se podívej do zdejších nádrží rybicky.net/nadrze/… a přečti si jak to různí lidé dělají.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/…
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2019 22:08 Muž Smetany [1226] Re: medamedas
Také nejsem odborník a zatím jsem něco podobného zkoušel jen v malé nádrži. Už skoro 2 roky funguje v podstatě bez řas a hnojím na principu pozorování rostlin. Trvalo to ale už sem vypozoroval jak některé rostliny mění barvu podle toho jaký prvek jim schází. Takže když vidím že rostlině nový přírůstek mění barvu opatrně přihnojím tím prvkem který myslím že chybí a ona se zase srovná tak sem spokojenej a čekám kdy bude chybět něco dalšího. Asi to není ideální způsob a Maq mi určitě napíše proč je to špatně, (budu za to rád) ale zatím mi to nějak funguje a rostlinám se daří. :-) Teď zakládám 700 litrů tak sem zvědav, jak dopadnu u velkého objemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2019 21:44 Muž medamedas [6] - TetryRe: Maq
Děkuji za názor. Popravdě tyto pány neznám a nesleduji jejich práci. Inspiraci jsem čerpal všude možně, respektive jsem to v hlavě nosil roky než jsem si mohl tak velké akva pořídit. Je pravda že mám rád trošku minimalizmus a to bude ten koberec v popředí, ale v pozadí mám celkem dost větších rostlin. Přičemž jsem si vědom toho, že je třeba mít co nejvíc rostlin v akva. Proto je zadní část vysazena většími rostlinami ve větší míře. Bohužel šlo o rostlinky in vitro, tak musím počkat až vyrostou a zatím tedy moc vidět nejsou. Věřím, až řádně vyrosrotou všechny mechy, koberec a rostliny v zadní části, bude tam celkem dost zelené hmoty. Proto mi nepřijde, že by to nemohlo fungovat. Nicméně je pravda, že nejsem odborník a opravdu to nebude fungovat. A je pravda, že jsem netušil, že metoda EI nelze aplikovat na minimalistický styl. V takovém případě se hledají přesné koncentrace hnojiva metodou pokus omyl nebo jak se k tomu přistupuje? Dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   15.02.2019 20:43 Maq Re: medamedas
Obecná poznámka: Na Tvém akvárku jsou jasně vidět zdroje Tvé inspirace. Tom Barr (EI) a Takashi Amano. Oba přístupy jsou více či méně kritizovatelné, ale docela určitě platí, že je nemůžeš kombinovat. Nemůžeš chtít Amanův decentní design a sypat tam živiny lopatou podle Barra.
Amano živiny dávkoval velmi pečlivě, střízlivě, a úzkostlivě dbal o čistotu (hlavně nízký obsah organických látek ve vodě). A používal hodně měkkou vodu. Díky tomu mohl mít koberečky, volné objemy, kontrastující sektory.
Barrova metoda je mnohem "hrubější". Dát všeho až moc. V prvé řadě hodně rostlin! Je to přístup pro maximalizaci tvorby zelené hmoty, pro barevnou džungli.
Budeš muset těm koloběhům a rovnováhám faktorů trošku líp porozumět, a pak si zvolit pro Tebe vyhovující cestu. Ta míchanice, kterou jsi do začátku zvolil, fungovat nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2019 19:51 Andaska Re: medamedas
Častá výměna vody vůbec neva. První týden od založení jsem měnila 1/3 obden, druhý týden každý třetí den a postupně dobu prodlužovala až na 1 týdně. Přidej hodně rostlinek a s výměnou pokračuj ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2019 19:44 Muž medamedas [6] - TetryRe: Andaska
Děkuji, také už jsem na to koukal, a dva lidi našel, snad brzy napíšou.
Jinak polovinu vody jsem měnil jak se má. Zítra zase polovinu vyměním. Mám pak ještě vyměnit znovu nebo častěji menší množství? Tipuji, že ta výměna vody není moc ideální, když nemám ještě zaběhlé akva. Jako, že tam stále přidávám čerstvou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2019 19:18 Andaska Re: Planorbella
A kam je narvu? Mám to celé zarostlé :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2019 19:14 Muž Planorbella [643] Re: Andaska
A taky bych přidal rostlin ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2019 19:14 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: medamedas
Rotala je celkem náročná, rychle roste jen v ideálních podmínkách. Nemusí to být jen růžkatec. Podle mě jsou ještě lepší plovoucí rostliny s listy nad hladinou jako je Salvinia nebo Pistia. Skoro každý kdo je má jich část každý týden vyhazuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2019 19:14 Andaska Re: medamedas
Plno lidí tu Růžkatec i jiné rostlinky daruje zdarma, stačí mrknout třeba do inzerátů...rostliny zdarma ;-)
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484-jak-na-rasy?od=751