Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 15:07 Jarden Sk Re: JirkaŠčobák
To je velmi zjednodušene napísané a funguje to v low techu bez hnojenia a rýb, ale ak pridáš v nádrži svetlo, tak ti ani okružláci nepomôžu.Ja ich mám aj levatiek v akva haldy a riase sa nevyhnem ak nedodržím pravidelnú a dôkladnú údržbu/aj okružláci produkujú množstvo odpadu/. Nádrž ktorú si uviedol so sinicou a prachovou riasou a dalšími, k tomu bez hnojenia a svietenia, bolo možné stabilizovať aj umelo vyladením hnojenia a svetla, veď to sú základy. Okružláci premenili riasu na NO3 a PO4 -teda odpad nutný pre baktérie a prihnojenie rastlín, ktoré podrástli pridaním živín ktoré chýbali-vznikla tak rovnováha-predtým tam org. odpad robili len rastliny a tie strádali.Je to len prirodzený spôsob stabilizovania nádrže so slabším svetlom.Nie je to univerzálny návod na problém s riasou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2019 14:43 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Kamarád ...
... se pokusil na začátku léta o trávník ve 20l. Semínka z Číny. Na úvod emerz, zakryté fólií, aby tam byla vlhkost. Pak napustil vodu, nasadil japoniky, neritinu, ještě později dal ryby. Na konci léta registroval řasy, bojoval s nimi, na začátku listopadu ukázal stav: photos.google.com/…

Vybral jsem mu z akvárií přes 100 okružáků (ano, 100 do 20 litrů). V den, kdy je nasadil, to vypadalo takto: photos.google.com/…

Po šesti dnech: photos.google.com/…

Nechal je ještě nějakou dobu pracovat, pak většinu okružáků ubytoval mimo a má je jako speciální jednotky připravené zakročit. Jedna z posledních fotek: photos.google.com/…

Tolik na téma, jak likvidovat řasy. Nic nefunguje a není tak snadné, jak okružáci.
Jedu zítra ráno do Prahy, mohu někomu donést, jestli chcete.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 14:17 Muž Snukr [0] – Řasa na listech
Fotka k příspěvku Zdravím, mne se dělá řasa výhradně na lístkách Lilaeopsis brasiliensis a Eleocharis acicularis,štětičková (viz.foto):-(Zkoušel jsem prve experimentovat se světlem,ale bylo to spíš horší.Nyní jsem provedl komplet očistu filtru, zvýšení proudu, přihnojení + tekutý CO2 a zášmik:-).A uvidím.Zatím to není katastrofa,ale bojuju ať to není horší.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 12:57 Jarden Sk Re: Filip58
Prikloním sa na stranu JB, prúdenie z dvoch filtrov je tam dostatočné, ale problém bude org. odpad v prúde.Takže za mňa lepšie odkaliť dno a nevíriť zbytočne pri odkalovaní odpad a vyčisit aj filtre. Pridanie ďalších rýb to ešte zhorší ak nebudeš poriadne čistiť-výmena 1/2 vody je ok.Ak meníš väčšie množstvo vody a vo vstupnej vode nemáš veľa NO3, tak by som prihnojil hnojivom aj s dusičnanmi a fosforečnanmi a neskôr stačí len trochu Plantaminu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 12:23 Muž Zit_Congerson [67] - RostlinyRe: Filip58
Když se neozval nikdo zkušenější, zkusím pár mouder já.

Jelikož máš čerstvě založené AQ je v něm pravděpodobně také málo živin pro rostlinky, navíc s řasou snad bojuje téměř každý. Musí si to celkově sednout, najít se ta rovnováha v AQ.
Tato řasa tuším vzniká z nedostatku živin v AQ nebo nedostatku CO2. Osvětlení nemáš tak silné, takže rostlinky nemusejí spotřebovat tolik CO2, ale přeměřit si hodnoty pro jistotu můžeš... Hnojil bych na denni bázi, být na tvém místě, mechanicky řasu odstranil (mohlo by i pomoci tekuté CO2, ale to je jen krátkodobé řešení, které neodstraní příčinu, ale jen potlačí řasu) a zkusil zvýšit průtok ve filtru, aby voda více cirkulovala.

Doufám, že pokud radím špatně, tak že zkušenější zakročí :)

EDIT: než jsem to stihl splácat na mobilu, JB zakročil rychleji, ale v něčem jsme se koukám shodli
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 12:19 Muž JB [0] Re: Filip58
Ahoj, nejsem sice expert, ale mel sem podobny problem. Po dvou mesicich od zalozeni se mi udelala podobna rasa skoro po celem akvarku, viz. fotka v presentaci (mozna je to ta sama co mas ty). Projel sem tady forum a hledal spis pricinu, nez ze bych zacal nejak drasticky likvidovat tu rasu. Sice nevim presne co byla pricina, ale vycistil sem filtr (odkalil), vymenil nebo vycistil mechanickou filtraci, omezil sviceni, razatne jsem ostrihal napadene listy, prihnojil dno a zacal pouzivat Easy Carbo. Plus jsem dokoupil par dalsich krevetek. Dneska uz je ta rasa skoro uplne pryc a akvarko se ma k svetu. Za me to bylo asi hlavne vodou, jednou sem meril amoniak a bylo ho tam vic nez by melo. Netusim, zda to bylo nejakou chybou v zabehu, kazdopadne to vypada ze se to ustalilo. Zmizela mi uz skoro uplne rasa i na Anubiasech. Takze bych asi opravdu zkusil to co tady vetsinou zkusenejsi radi, tj. hledat pricinu a zjistit jake tam mas podminky, atd..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2019 16:46 Muž Filip58 [17] – Fujtajbl
Fotka k příspěvku Ahoj, na vallisnerii se mi dělá tahle ošklivá řasa, poradí někdo jak na ni? Akva 200 l, založeno před cca 2 měsíci, viz prezentace. Osvětlení 1x24w led, mám tam ještě 1x17w led, ale to momentálně nezapínám. Údržba 1x týdně výměna 40 litrů vody, v rámci ní takové platonické odkalování u předního skla, aktuálně nehnojím.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2019 11:10 Jarden Sk Re: MichalV
Iba pri hnojení/všimol som si neskôr že nehnojí-dopísal som ešte dodatok/, draslík v krmive neviem posúdiť, ale mám skúsenosť že pokial som mal draslík v akva viac ako 20mg/l tak sa mi rozhodila rovnováha a naopak po znížení na 7-10mg/l mi stúpla spotreba NO3 v akva raz toľko a podobnú skúsenosť má aj jeden môj priateľ akvarista.Sú nejaké články že draslík do 25-30mg/l nemá neg. vplyv ba dokonca som čítal aj o hodnotách 100-150mg/l a rastliny rástli, moja skúsenosť je však opačná. Domnievam sa, že ak chce niekto zvýšiť spotrebu NO3 v akva mal by zistiť množstvo draslíku a dať ho dole. Kolko je nutné minimum neviem, ale pri 7-10mg/l mi to rastie v pohode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2019 11:07 Muž Smetany [1226] Re: Jarden Sk
To sice může být pravda, ale při množství ryb v nádrži by musela překrmovat vážně hodně. Navíc pokud se opravdu jedná o GSA (vycházím z informace ze nejde odstranit magnetickou stěrkou GDA by jít měla bez problémů) tak její výskyt ukazuje na nedostatek fosforu nikoliv nadbytek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2019 11:00 Muž MichalV [327] Re: Jarden Sk
Jarden Sk napsal: Skôr by som namietal na zvyšovaní draslíku pridávaním KNO3 a volil inú variantu bez draslíku, toho býva tiež v akva docela dost a môže robiť problém.
Iba pri hnojení alebo aj z krmiva? Ja som zatiaľ nezachytil problém s draslíkom pokiaľ sa ním priamo nehnojilo. Ja test na K nemám.
Ale s tým fosforom máš pravdu, aj bez hnojenia je to u mňa viac ako 1 mg/l.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2019 10:46 Jarden Sk Re: Smetany
Ak nechce zvyšovať množstvo fosforu v akva tak je to logické.V niektorých krmivách je dosť fosforu a nie je len zdrojom dusíku.Ja fosfor v akva dodávam len krmením a drží sa mi okolo 1mg/l. Skôr by som namietal na zvyšovaní draslíku pridávaním KNO3 a volil inú variantu bez draslíku, toho býva tiež v akva docela dost a môže robiť problém.Ale ak nehnojila doposial nič tak je to ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2019 09:27 Muž Smetany [1226] Re: nekdo
S tou částí o filtru souhlasím. Co se týče svícení nevím jestli zkrátit. Možná by bylo lepší zařadit pár hodin pauzu.(5h světlo 3h tma a pak zase 5h světlo). Co mi ale přijde divné je rada ohledně hnojení a krmení. Můžou nastat 2 situace buď je živin moc pak je dobré omezit krmení případně zvýšit frekvenci výměn vody, nebo je živin málo pak je dobré začít hnojit. Ale radit snížit krmení a zároveň přidávat KNO3 mi přijde dost zvláštní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2019 05:48 Muž nekdo [355] Re: Maya
filtr je 100% eheim pickup
dle fotky bych tipnul na velikost 160
filtr i s bublinkama nic neřeší, alespoň na fotografii je špatně umístěn
1) je pod vodou a bublinky tedy nejsou (ta hadička nahoru musí být nad hladinou, aby to mohlo nějaký vzduch přisát)
2) je moc blízko u dna = nasává bordel pořád (== musíte mnohem častěji ten molitan uvnitř)
3) je na šikmo = co nabere rozfoukává do vodního sloupce
začal bych tím, že bych ho dal o kousek výš,vyčistil molitan, stáhl průtok a přilepil na sklo. Pak bych vyměnil 1/3 vody.

čím svítíte je dle mého aktuálně jedno, anžto na fotografii (pokud je aktuální) je dost plovouček a většina rostlin prosperuje, jediné co bych udělal je zkrátil dobu svícení než se problém vyřeší.

další věc, která pomáhá řasám je amoniak a spol == odsál bych detrit a méně krmil
na čem se asi shodneme je to, že řasa jede, protože má pro to podmínky...
zakoupil bych jedinou smysluplnou chemii do akvaria a to je PMDD hnojivo - osobne bych vzal od Rosika a dal bych jen základ+kno3 a začal hnojit minimální dávkou (2ml/100l)

Žádnou chemii od kamarádky bych nepoužíval, stejně jako přidávání fosforu - každopádně musíte vydržet, protože ani jedna z věcí se neprojeví okamžitě (aneb problém vyřešen po nakapání zázračné vodičky se nekoná)


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 21:47 Muž Smetany [1226] Re: Maya
Koukni na vlákno o GSA je tam toho spousta. Ale mě se dělá pořád i když se žádná jiná netvoří. Pokud je rychlost jejího růstu taková že škrábu sklo 1x měsíčně tak to neřeším pokud je to rychlejší tak většinou pomůže přidat fosfor (výrazně se tím zpomalí její růst)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 21:44 R Muž Anthrax [4773] Re: Maya
V prezentaci jsi dost skoupá na info a když tam nějaké máš, tak celkem nekonkrétní. Zaktualizuj si ji... Čím svítíš, jaký tam máš konkrétně filtr? Jaká je osádka?
Určitě bych častěji měnil vodu. Chemií to podle mě nevyřešíš. Vyhledej si pojem zelená prachová řasa.
Sviť méně, pořiď si spínací hodiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 21:36 Žena Maya [30] Re: Smetany
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Noo ale oskrabani neresi proc se tam ta mrcha udelala :(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 21:03 Muž Smetany [1226] Re: Maya
Ty zelené tečky jdou oškrábat žiletkou nebo ještě lépe škrabkou na sklokeramickou desku. Co se týče vláknité řasy chemií bych to neřešil. Která je to prezentace?
Edit: bylo by aktuální foto?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 20:24 Žena Maya [30]
Ahoj, v jednom akvarku mam takovy zeleny tecky vsude po skle- ani cisticem na sklo se toho neda zbavit. (Tim magnetickym)
Svitim cca 10-12h denne a filtr mam i s bublinkama. Do toho tam mam tu hnusnou dlouhou vlaknitou rasu- porad motam na spejli a bez uspechu. Muzu tam stat co tri dny:(
Ted sem dostala od kamradky nejakou chemii, ale nejdriv jsem se chtela poradit. Do toho uz mi umřely 3 drobnoustky- ted jedna nafoukla a supiny zjezeny tone
ostatnik rybam se dari ( dania, mini pandikove)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 22:10 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ParaKiko
Netuším, nakolik je reálné se s axolotlem usilovat o rostlinné akvárium.
Mohu ti poslat ohromnou masu zelené řasy, která nevypadá zle a možná je pro tebe smysluplnější. Viz video m.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 20:21 ParaKiko Re: JirkaŠčobák
Děkuji za radu, v akváriu mám však malého axelotla, lze k němu okružáky přidat, popřípadě nezničí jednotlivé rostliny?

O Axelotlech mám pár věcí načtených a jeho soužití s jinými živočichy je problematické.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 20:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ParaKiko
1. Echinodorus zasazený moc hluboko. Neprospívá mu. Povytáhni. Nevadí, ani když vidíš 2 mm kořenů.
2. Při takovémto slabém množství rostlin řasy prospívají. Samozřejmě. Přidej okamžitě hromadu jednoduchých rostlin.
3. Na řasy samotné 30 malých okružáků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 20:06 ParaKiko Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Fotka akvárka:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 20:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ParaKiko
Ukaž fotku celého akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 19:57 ParaKiko – Jak postupovat?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, už několik dnů bojuji se svým akvárkem. Na fóru jsem si četl hodně diskuzí, ale stejně si nejsem jistý o co se jedná. Viz foto.

Řasa na rostlinách je bílá až průhledná vlásková a na kameni spíše zeleno hnědá, také mám mírný zelenavý povlak na skle.

Děkuji za rady!
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2019 18:03 Jarden Sk Re: Tom384
Platinum je zásobný substrát, takže je schopný živiny viazať, preto je dobré merať hodnoty vody priamo zo substrátu, tak je to najpresnejšie a keď meriate hodnotu živín vo vode je pravdepodobne substrát nasýtený, najmarkantnejšie je to pri fosfore, ten je pri Platinu skoro nemeratelný. Problém vlasatej riasy je v silnom svetle, zvýšenom org. odpade a niekedy nedostatku NO3-čo nie je celkom tento prípad. Pravidelná výmena vody a vyčistenie filtra s odkalením dna, by malo obsah org. odpadu znížiť. Znižovať intenzitu svetla nie je vhodné, radšej skrátiť dobu svietenia vzhĺadom na kobercové alebo nízke rastliny. Použitie peroxidu ako tu bolo spomenuté, je tiež vhodné s výborným účinkom avšak manuálne odstránenie čo najviac riasy je nutné. Dávkovanie je pri 3percnt. konc. 30ml/100l. na výtok z filtra -nie do nasávania alebo na ryby či krevetky/mám odskúšané/.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 22:31 Muž Oldass [806] Re: Tom384
Svítil bych dál a víc (>=10h). I rostliny potřebují světlo. 7h je málo. (když už, lepší ubrat intenzitu než dobu svícení)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 21:05 Muž Tref [20] Re: Tom384
S těma krevetkama bych určitě počkal, minimálně ještě 14 dnů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 20:58 Muž Tom384 [54] Re: Celsiq
Takze na zaklade zdejsich ohlasu jsem udelal zmeny. Vyndal jsem filtr a zkusim to bez nej. Pridal jsem jeste ruzkatec. Pro klid duse jsem stahnul dobu sviceni na 7h. Zmeril jsem NO3 a je na 5mg/l tak zitra vymenim cast vody a tim dusik doplnim. No a v sobotu je v Brne akvatera, takze zajdem pro krvetky a zacnu pomale krmit. Dekuji vsem co se mi snazili pomoct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 14:36 Muž Celsiq [50] Re: Tom384
Hele s platinum soil jsem již zakládal 2 akvária. V obou případech jsem se zelené vláknité nevyhnul. Předpokládám, že je to důsledek vysoké koncentrace živin právě v substrátu. Řasu jsem pravidelně ručně odstraňoval a do cca měsíce se přestala tvořit sama. Pokud ti nerostou rostliny v platinum soil, je něco špatně. Protože v tom substrátu je živin opravdu hodně a většina rostlin si zvládne z kořenů alespoň to minimum vzít. Zaměřil bych se na častou výměnu vody a poctivou údržbu. Pokud máš podezření na nedostatené množství prvků ve vodě, klidně přihnoj. Pokud nebudeš dávat vysoké koncentrace a dělat pravidelnou výměnu s údržbou, nic nepokazíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 11:12 Muž Tref [20] Re: Tom384
V ještě menším akváriu mám dobrou zkušenost s Limnophila Sesiliflora, sice je třeba ji každý týden zastřihnout, ale od začátku krásně roste a udržuje stabilitu, ostatní rostliny co tam mám stabilitě moc nepomůžou. Dokonce i po vytržení ze substrátu a znovu zasazením, není žádný problém. Zkusil bych tam košíček hodit a uvidíš. Jedu bez filtru, alespoň je více místa na rostliny a u tebe bych se toho taky nebál.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2019 09:50 Muž Oldass [806] Re: Tom384
S tím dnem zkušenost nemám, ale přidal bych rostliny (kryptokoryny). Plevuňka co máš mi přijde pro začátek komplikovaná, ta moc nepojede. Bahnička to samé. To jsou kytky co ti teď nepomáhají. Řasokoule je taky k ničemu. Takže tam máš nějaké 2 rostliny, co by mohly v začátku fungovat. (to je málo)
Kdyby si trhal vláknitou, tak to nedělej špejlí jak se tu často radí, ale rukou a utrhni jí včetně základu (roste z takové tmavší plošky - ta musí ven). Když použiješ špejli, či mezizubní kartáček, jen jí zkrátíš, ale ona pojede dál. Navíc často rozneseš její části po celém akváriu.

Změř fosfor.
Zatím do akva nic nepřidávej (chemii).

p.s.: Ty šutry mi přijdou zbytečný, v tak malém akváriu se akorát připravuješ o potřebný objem vody. Dal bych je pryč. Místo nich zeleň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 09:38 Muž Planorbella [643] Re: Tom384
Před 14 dny jsem taky měl při substrátu (křemičitý písek) zamotanou mezi rostlinami zelenou vláknitou řasu, bojoval jsem s ní už dlouho, stále jsem namotával ale za dva dny se objevila ve větším množství znovu. Pak jsem experimentálně nalil plnou 20ml stříkačku 3% roztoku peroxidu vodíku a aplikoval jsem po celém dně (řasa nebyla nikde jinde). Slušně to bublalo a na druhý den řasa zbledla, namotávat na špejli šla o poznání líp (zkřehla a nebyla zamotaná všude). Od té doby se neukázala. Berte to jen jako experiment a jakousi zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 09:32 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tom384
Ceratophyllum roste bez filtru líp. Nemyslím, že by filtr přidal do vody CO2.
Okružáci, pokud mají rychle fungovat, musí být přidáni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 09:10 Muž Tom384 [54] Re: JirkaŠčobák
Filtr je jinej ale stejnej davat nebudu, 700lh by tohle akva asi neuneslo. Kameny prosli testem octem a jsou OK. Nejvetsi rozdil je asi v substratu. Platinum soil zkousim poprve, ale ze by mel mit negativni vliv na rostliny bych necekal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 09:05 Muž Tom384 [54] Re: JirkaŠčobák
Okruzaci se casem namnozej, uz ted je tam tak 20 do 1mm. Mas asi pravdu ze akva by dokazalo fungovat i bez filtru, ted je pusteny na minimalni vykon cca 50l/h. Ceri hladinu takze by mel dodat o trochu vic kysliku a CO2 do vody. Rosltin je tam pomerne hodne. Ono to neni na fotce videt ale na hladine je spousta plovoucek. Prihodil jsem jeste ruzkatec a do stredu zapichnul oddenek Valisnerie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 08:56 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tom384
Něco je jinak. Jiný filtr? Co ty kameny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 08:49 Muž Tom384 [54] Re: zervajs
Jasny, v druhym akvariu mmam nekolik druhu ras a zily mi to nerve. Stav je stabilizovany, dlohodobe udrzitelny a na urovni kterou jsem ochotnej tolerovat. U cerstve zalozenyho akva kde jsou rostliny oslabeny presazenim (a u nekterych prechodem z emerzu) je dulezity, aby se rozjely v rustu. Proto bych rad nejak adekvatne reagoval. Zelena rasa vetsinou znamena moc svetla nebo nedostatek zivin. Kdyz uberu svetlo tak urcite zpomalim rust, takze se mi zda ze pridani zivin je lepsi reseni. Nicmene je to zasah kterej muze vic pokazit nez pomoct. Proto se ptam zkusenejch.

Dulezitej faktor kterej mi vrta hlavou je ten ruzkatec. To je kytka ktera mi rostla vzdycky a za vsech okolnosti. Pokud prestava rust tak je neco spatne. Dusicnany muzu zmerit ale vsadil bych boty ze budou pres 5mg/l. Spis bych cekal neco jinyho co se do akvaria dostava s potravou. Mozna fosfor?

PS: Na chemii je jeste hoodne brzo. To uz bych musel prestat verit ze se situace da resit jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 08:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tom384
Doplnil bych ještě rostliny, omezoval řasu ručně, nasadil pár okružáků navíc a pozoroval. Pokud by se mi povedlo sehnat dafnie, hodil bych je tam.

P.S. Takovéhle akvárium a ještě, když tam chceš jen krevetky, doopravdy nepotřebuje filtr. Dal bych ho pryč a pozoroval, jestli to bez něj náhodou nebude lepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 08:16 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Tom384
- zkuste osvědčené použití Acriflavinem, nebo přípravek DENNERLE Algae Destruct ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 07:33 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Tom384
A co ten dusík ? Je znát mezi výměnami pokles ?
Myslím, že Tvé dno (platinumsoil) do sebe "cucá" živiny, a ovlivňuje "prostředí" akva.
Ps: řasa není konec světa ( mohla Ti přijít s rostlinama) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 21:41 Muž Tom384 [54] Re: zervajs
1000+, obal jsem vyhodil tak uz nevim presne. Jeste k tomu hnojeni. Mam i druhy akva a tam prave je prihnojovani notnost. voda co mi tece z kohoutku je takova jalova. Hodne vapniku, malo horciku, zeleza a ja nevim ceho jeste. Jak tyden nehnojim tak je to znat na rostlinacha a za dva tydny uz mam rasy na prodavani.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 21:28 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Tom384
pokud se nerozjede, teprv bych se bál smich
na hnojení je brzo, stačí výměny vody...
( kolik lm má ta žárovka?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 21:04 Muž Tom384 [54]
Ahoj, v tri tydny zalozenem neocardinariu (zatim jen s Okruzakama a jednim cernym pasazerem) se mi zacina objevovat zelena vlaknita rasa. Zatim je jen v naznaku na rostlinach a kamenech, ale bojim se aby se moc nerozjela. Svitim 8h dene 13w led. Jako prvni co me napadlo je ze ztlumim svetlo, nicmene je tu i druha hypoteza. Vsimnul jsem si ze ruzkatec uz neroste tak zbesile jako po zalozeni a tak se vkrada myslenka ze v nadrzi dosly nejaky dulezity prvky.

Takze mam ztumit svetlo, prihnojit PMDD nebo oboji, nebo tomu nechat volny prubeh a nechat to jak to je?

Predem dik za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2019 16:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
Nemám problém. Psala jsi, že jsi vložila ryby podle její metody, chci se jí zeptat, co si myslí o postupu přidávat druhy postupně.

Pak mě zajímá, co si bude myslet o použití méně druhů rostlin a jaký má nazor na akva bez filtru. Může to být zajímavá konzultace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2019 15:58 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: JirkaŠčobák
Samozřejmě, to ona dělá i ve své knize. To jen ty máš nějaký problém a potřebuješ se o něčem ujistit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2019 15:55 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
Podle mě by bylo úplně normální, pokud by akceptovala více, než jen jednu možnou cestu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2019 15:31 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: JirkaŠčobák
Pokud odepíše jinak než ve smyslu, že rybky do akvária umisťuje ještě týž den večer - jak je to v její knize - znamenalo by to, že se v jejím náhledu na věc něco změnilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2019 14:32 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
zelenakapusta napsala: Co se týká umístění rybek, postupovala jsem zcela v souladu s metodou.
Diana Walstadt mě nasměrovala na fórum, kde mám položit dotaz a ona zkusí odpovědět. Zaregistroval jsem se, ale dotaz naformuluju až přes víkend. Dám pak vědět, když odepíše.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2019 20:23 Žena zelenakapusta [1626] - Tetry
Jen tak pro zajímavost - www.youtube.com/…
Moje první akvárium za dobu roční existence prodělalo řadu velmi radikálních změn. Hrabala jsem se v něm od samotného počátku, ale už se mi pomalu začíná dávat dohromady časová osa kopanců, které jsem tentokrát udělala a způsobila si tím řasovou kalamitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 19:11 Muž Oldass [806] Re: Guppy
Určitě bych nestříhal. Zbytečně se rostlina oslabuje. A také bych nepřesazoval a nesázel, zkrátka bych nechal dno v klidu. Časté zásahy do dna mi přijdou, hlavně když je dole zemina (Walstad), kontraproduktivní. U TinyWorld (Walstad) jsem v počátcích (1. měsíc) měnil vodu co 3 dny (ale je to akva bez filtru).
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484-jak-na-rasy?od=301