Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za plže?

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Co je to za plže?
https://rybicky.net/clanky/1055-plzi-v-akvariu-i
https://rybicky.net/clanky/1062-plzi-v-akvariu-ii
https://rybicky.net/clanky/1088-plzi-v-akvariu-iii
https://www.schnecken-und-muscheln.de/

Toto téma slouží výlučně k určení druhů plžů. Je-li plž správně určena, pak další otázky (např. k jeho chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování plžů přeje redakce portálu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2021 19:43 Honza – Co je to zač?
Fotka k příspěvku Ahoj, poradí někdo co je to za šneka? V akvarku mám šnečí kalamitu a krom sběru nevím co s nimi. Díky za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 15:38 Muž PetrO [774] Re: Robin151
No, ve vláknu o Helenách se dočtete, že když se zadaří, tak se spíš rády přemnoží a nejde se jich tak lehce zbavit.
Ale také mi zároveň s nimi přežívají i Piskořky, Levatky a Okružáky komplet vyžraly, ale Piskořky se docela drží.
Takže by opravdu mohlo jít i i malou Piskořku.
Je pravda, že i malé Heleny už mají své žluté proužky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2020 15:37 R Muž ctibum [7135] Re: Robin151
Ne tak dávno tu někde pár lidí psalo, že se jim přemnožili... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 15:20 Muž Robin151 [11] Re: afc1886
Ne teď již si to nemyslím byl jsem značně ovlivněn názory, že se v akváriu nerozmnožují a mě se to nikdy nestalo. Poté jsem si přečetl co je zde v atlase uvedeno. Docela mě to překvapilo, že se v akváriu rozmnožují, protože například nyní pročítám celkově téma začátečník a tam se to ne jednou objevilo, že se v akváriu nerozmnožují. Je pravdou, že jsou to příspěvky staršího data.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.12.2020 14:58 R Muž afc1886 [15321] Re: Robin151
Robin151 napsal: Heleny se v akváriu nerozmnožují a jsou žluto-černé.
Opravdu si myslíš že máš pravdu? ;-)
rybicky.net/atlasostatnich/surmovka_vrazedna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 14:16 Muž Robin151 [11] Re: ladalup
Já bych naopak tipnul ty brotie. Heleny se v akváriu nerozmnožují a jsou žluto-černé. Možná by to mohla být, také nějaká pískořka, ale ty by nejspíše heleny povraždily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2020 19:54 Muž ladalup [3] – Co je to za mimina
Fotka k příspěvku Ahoj co to za mimina pls?V akva mám heleny a brotie herculea.Je jich tam poměrně dost,tak nvm,ale tipuju heleny.????Děkuju za tip

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.12.2020 18:41 Muž vlka [3511] Re: Drea94
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2020 17:44 Žena Drea94 [6]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Čo je toto za slimáka prosím? Asi som ho dotiahla s rastlinami. Len ma zaujíma či je to taký ten čo sa rozmnožuje rýchlosťou blesku a budem mať za týždeň inváziu alebo je to nejaký špeci druh :-D

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.11.2020 12:11 Muž vlka [3511] Re: Brodys
Okružák, vynikající a nenahraditelný pomocník v AQ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2020 11:40 Brodys – Vetřelec
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o určení vetřelce v akváriu, na fotce už je větší jedinec. Díky!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2020 00:29 Rumomen Re: Anthrax
Tak tady už je to totožný. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.11.2020 17:59 R Muž Anthrax [4992] Re: Rumomen
No, přijde mi to naprosto stejný. www.garnelenhaus.de/… Klidně je tam nechej ničemu neškodí. Ale jestli se ti množí opravdu rychle, tak je to signál, že buď překrmuješ nebo něco v akváriu nefunguje jak má.. Ale to je už na jiné téma. Stejně tak fakt, že tam máš žalostně málo rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2020 11:56 Rumomen Re: afc1886
No mě to stejné nepřipadá. Je pravda že se množí dost rychle tak je odebiram. Mám akva dvě, jedno 54L a jedno 25L kde mám Bettu. Z většího ty šneky dávám k Bettce. Je mi líto je likvidovat. Tak ted nevím jestli v 54L něco nechat nebo radši odebírat, co vy na to? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2020 11:40 R Muž afc1886 [15321] Re: Rumomen
"Estli" se nepletu tak rybicky.net/atlasostatnich/plz_planorbella_scalaris Už se to tady v poslední době zjišťovalo vícekrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2020 11:29 Rumomen – Co je to za šneka?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím tadyk fšechny. Jsem tu nové,a chtěl bych se zeptat estli nekdo neví co je to za šneka? Abych věděl estli nechat nebo odstranit. Jinak se jmenuju Mara. ahoj

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2020 19:19 R Muž ctibum [7135] Re: poqy
Tak porovnej zbarvení ulity... rybicky.net/atlasostatnich/surmovka_vrazedna
Za mě stále piskořka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2020 17:46 Muž poqy [4] Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku No pre istotu ešte prikladám foto keď je vylezený. Neviem či je to hlava, alebo tá trubica čo s ňou Helena prepichuje pancier.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.11.2020 16:45 R Muž ctibum [7135] Re: poqy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2020 16:38 Muž poqy [4] – je to mladá Surmovka vražedná?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Na rastlinke som si doniesol tohoto slimáka. Je to Surmovka vražedná? Minule mi to zničilo krevety, tak si chcem byť istý.

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.10.2020 13:08 R Muž Anthrax [4992] Re: Lucky005
Ten vlevo na první fotce bude spíš kružník. Vpravo je levatka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 12:59 Muž Lucky005 [197] – Dotaz
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o určení, je to levatka a okruzak? Omlouvám se za kvalitu foto, jsou fakt malí.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.10.2020 07:29 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: vlka
Ahoj, nebo počkej až vystrčí hlavu z ulity. Plovatka má "ouška" kdežto levatka má "tykadla" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   26.10.2020 22:13 R Muž ctibum [7135] Re: vlka
Levatka má ulitu levotočivou, plovatka pravotočivou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2020 22:08 Muž vlka [3511] – ...dotázek...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký večer, prosím, jak mám oddělit Plovatky od Levatek ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2020 12:18 Muž luckyluke [3] Re: vlka
Uchatky/plovatky na rozdiel od levatiek vraj nezeru rastliny.
Ich nevyhoda je, ze su medzi hostitelom roznych parazitob, kt. napadaju ryby, ale aj cloveka !!!

citat z atlasu: "Druhy Lymnaea stagnalis (plovatka bahenní) a Galba truncatula (plovatka malá) patří k vůbec nejčastěji rozšířeným vodním plžům na území ČR. Tyto druhy jsou významnými mezihostiteli různých parazitických živočichů, například motolic a hlístic. Včetně Fasciola hepatica (motolice jaterní) a Fascioloides magna (motolice velká)."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   13.10.2020 21:49 R Muž ctibum [7135] Re: vlka
S tím ti nepomůžu, nikdy jsem neměl. Mám ale nějak zafixované, že to není až taková výhra, na rozdíl od levatky. Už ale nevím, co jsem kde četl. Jestli výkaly, žere rostliny, rychle se množí, nebo všechno dohromady...? Ale ber to s rezervou, jistý si moc nejsem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2020 21:09 Muž vlka [3511] Re: ctibum
Ano, jeden a ten samý, nevíš, co ,,dovede,, v akváriu ?...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2020 21:04 R Muž ctibum [7135] Re: vlka
Na těch nových fotkách mi to taky připadá, jako plovatka. Je to stejný šnek, jako předtím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.10.2020 20:55 R Muž afc1886 [15321] Re: vlka
Já bych řekl plovatka malá, ale jistý si nejsem.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2020 20:21 Muž vlka [3511] Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ty ,,uši,, mě donutily ho znova cvaknout a máš pravdu, bude to ta ,,Uchatka,, (česky také Plovatka) asi toulavá, akorát nemůžu dohledat, jestli je vhodná do AQ, nebo něco - někoho zlikviduje. Dikec...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2020 19:49 R Muž ctibum [7135] Re: vlka
Tipnul bych nějakou plovatku nebo uchatku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2020 18:52 Muž vlka [3511] – ...dotázek...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký večer, prosím poradí někdo, koho jsem to našel v akváriu ? Velikost něco málo přes 1 cm. Děkuji...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2020 21:30 Žena sivon [1716] - PlžiRe: Kristy
Třeba Planorbella scalaris? Určitě to není žádný škůdce, jednu dobu se mi také objevili v akváriu, ale, bohužel, je "převálcovali" jiní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2020 12:30 Muž luckyluke [3] Re: Hapimere
nieco zo skupiny plovatky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2020 16:16 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: Klárča
Levatka, její ježdění po spodní straně hladiny je pověstné :-)
Je velmi užitečná a neškodná pro žádoucí rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2020 15:57 Žena Klárča [49] – Co je to?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím pozná někdo co by to mohlo být za plže? Asi 2 až 5 mm. Hlavně bych rada věděla jestli tyto šneky pustit do nedávno založeného 60l akvária aby pomohli s pripadnou likvidaci řasy.
Díky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2020 11:48 Žena Hapimere [84] Re: ctibum
Fotka k příspěvku Podarilo se mi to jeste vyfotit... ma asi 2 mm ... mutant...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2020 10:51 R Muž ctibum [7135] Re: Hapimere
Já už měl mrňavý okružáky všelijak tvarovaný, i takhle nějak. Ale netvrdím, že mám pravdu, je to jen tip ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2020 10:09 Žena Hapimere [84] Re: ctibum
Kdyz okruzaky mam normalne placaty ano tohle me prijde jako levatka, ktery nekdo zarazil spicku ulity dovnitr smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2020 09:28 R Muž ctibum [7135] Re: Hapimere
Tipuju malýho Okružáka... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2020 09:01 Žena Hapimere [84]
Fotka k příspěvku Poznate co je to za sneka? Tip bych mela, ale mate me ze nema tu ulitu do spicky, jako levatky a podobne hmm

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.08.2020 22:46 R Muž ctibum [7135] Re: AM
Je to piskořka.
Ostatní je v tomto vlákně mimo téma, tak se s případnou další diskuzí přesuň sem rybicky.net/forum/8499-premnozene-piskorky (a rovnou si to vlákno pročti). Bude ale žádoucí založit prezentaci nádrže.
Šneci obecně se přemnožují, pokud k tomu mají podmínky, tzn. dostatek (nadbytek) potravy. U piskořky to je viz atlas "Den tráví zahrabané ve štěrku nebo písku, který svojí činností prokypřují a vyžírají z něj zapadlou potravu, tlející zbytky a detrit". Takže nejúčinější bude zlepšit podmínky v nádrži...
EDIT
Jelikož by měl Pangas být v minimálně 800 litrové nádrži, tak bych v takovém objemu 50 piskořek neřešil... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2020 21:45 Muž Blackie89 [493] Re: AM
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2020 21:41 AM
Fotka k příspěvku Zdravím, v akváriu se mi přemnožili tito šneci, zřejmě prineseni s kytkou. Z jednoho jich je po 14 dnech 50. Jak se jich co nejúčinněji zbavit. V akváriu mám dále sumecky žraločí, prisavce a ampularie.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.07.2020 21:43 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Ekrman
Piskořky postupem času okružáky nebo ostatní plže vytlačí, takže zvažuj, kteří jsou pro tebe žádanější
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   10.07.2020 20:20 R Muž Anthrax [4992] Re: Ekrman
Okružáci to budou. To druhé jsou piskořky. Rovněž užiteční plži. Kypří dno. Prostě dělnická třída akvária. Nežádoucí jsou pro toho, kdo překrmuje nebo nemá zdání o tom, co vše v akva zastanou. :-)

Na prodej mají ty zpeněžitelné. To vůbec není o užitečnosti. :-) Naopak někteří okrasní plži jsou buď darmošlapové nebo dokonce škodí rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2020 19:58 Muž Ekrman [2] – Tipuji správně druh?
Fotka k příspěvku Dobrý den,
Projel jsem pár akvaristik a nemůžu sehnat Okružáky. V jedné SuperZOO jsem v jednom akváriu našel nějaké, které by to mohli být. Prý je ale neprodávají, že mají na prodej jen užitečné a né nežádoucí či škodlivé jako jsou právě Okružáci. Paní byla milá, tak je seškrábla z kmene a dostal jsem je gratis. Trochu mě znejistilo, jestli je tam nakonec mám dávat hmm

Můžete mi proím potvrdit, zda-li ti světlí na fotce jsou kanaďani? X-) rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky

Netuším, co mohou být ti druzí, ale raději si je tam dobrovolně dávat nebudu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.07.2020 09:27 Muž Blackie89 [493] Re: KittyM
Ahoj,
Ten šnek by měla být rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_melanoides_granifera
A ty vajíčka budou asi od Neritiny Zebry rybicky.net/atlasostatnich/neritina_zebra či jí podobného typu šneka, pokud je v akváriu tedy máš...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2020 09:11 Žena KittyM [31] – Co to je?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím všechny.. Sháněla jsem piskořky a levatky a paní ve zverimexu mi ochotně vysbírala všechny prcky různě po akvárkách - jen se zeptám co je to na fotce - není to malá clea helena? A ty bílé tečky - jsou to vajíčka levatek, nebo jsem si přitáhla něco s červenými komářími larvami z louže? Díky díky!

https://rybicky.net/clanky/1055-plzi-v-akvariu-i
https://rybicky.net/clanky/1062-plzi-v-akvariu-ii
https://rybicky.net/clanky/1088-plzi-v-akvariu-iii
https://www.schnecken-und-muscheln.de/

Toto téma slouží výlučně k určení druhů plžů. Je-li plž správně určena, pak další otázky (např. k jeho chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování plžů přeje redakce portálu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 25 26

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52146x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3158-co-je-to-za-plze?od=151