Co je to za plže?
0 15.01.2021 19:43 Honza – Co je to zač?
Ahoj, poradí někdo co je to za šneka? V akvarku mám šnečí kalamitu a krom sběru nevím co s nimi. Díky za rady.
Starší reakce
No, ve vláknu o Helenách se dočtete, že když se zadaří, tak se spíš rády přemnoží a nejde se jich tak lehce zbavit.
Ale také mi zároveň s nimi přežívají i Piskořky, Levatky a Okružáky komplet vyžraly, ale Piskořky se docela drží.
Takže by opravdu mohlo jít i i malou Piskořku.
Je pravda, že i malé Heleny už mají své žluté proužky.
Ne tak dávno tu někde pár lidí psalo, že se jim přemnožili...
Ne teď již si to nemyslím byl jsem značně ovlivněn názory, že se v akváriu nerozmnožují a mě se to nikdy nestalo. Poté jsem si přečetl co je zde v atlase uvedeno. Docela mě to překvapilo, že se v akváriu rozmnožují, protože například nyní pročítám celkově téma začátečník a tam se to ne jednou objevilo, že se v akváriu nerozmnožují. Je pravdou, že jsou to příspěvky staršího data.
Já bych naopak tipnul ty brotie. Heleny se v akváriu nerozmnožují a jsou žluto-černé. Možná by to mohla být, také nějaká pískořka, ale ty by nejspíše heleny povraždily.
Ahoj co to za mimina pls?V akva mám heleny a brotie herculea.Je jich tam poměrně dost,tak nvm,ale tipuju heleny.????Děkuju za tip
Starší reakce
Starší reakce
Okružák, vynikající a nenahraditelný pomocník v AQ...
0 29.11.2020 11:40 Brodys – Vetřelec
Starší reakce
Tak tady už je to totožný.
No, přijde mi to naprosto stejný.
www.garnelenhaus.de/… Klidně je tam nechej ničemu neškodí. Ale jestli se ti množí opravdu rychle, tak je to signál, že buď překrmuješ nebo něco v akváriu nefunguje jak má.. Ale to je už na jiné téma. Stejně tak fakt, že tam máš žalostně málo rostlin.
No mě to stejné nepřipadá. Je pravda že se množí dost rychle tak je odebiram. Mám akva dvě, jedno 54L a jedno 25L kde mám Bettu. Z většího ty šneky dávám k Bettce. Je mi líto je likvidovat. Tak ted nevím jestli v 54L něco nechat nebo radši odebírat, co vy na to?
0 15.11.2020 11:29 Rumomen – Co je to za šneka?
No pre istotu ešte prikladám foto keď je vylezený. Neviem či je to hlava, alebo tá trubica čo s ňou Helena prepichuje pancier.
Starší reakce
Ten vlevo na první fotce bude spíš kružník. Vpravo je levatka.
Ahoj, nebo počkej až vystrčí hlavu z ulity. Plovatka má "ouška" kdežto levatka má "tykadla"
Levatka má ulitu levotočivou, plovatka pravotočivou.
Hezký večer, prosím, jak mám oddělit Plovatky od Levatek ?
Starší reakce
Uchatky/plovatky na rozdiel od levatiek vraj nezeru rastliny.
Ich nevyhoda je, ze su medzi hostitelom roznych parazitob, kt. napadaju ryby, ale aj cloveka !!!
citat z atlasu: "Druhy Lymnaea stagnalis (plovatka bahenní) a Galba truncatula (plovatka malá) patří k vůbec nejčastěji rozšířeným vodním plžům na území ČR. Tyto druhy jsou významnými mezihostiteli různých parazitických živočichů, například motolic a hlístic. Včetně Fasciola hepatica (motolice jaterní) a Fascioloides magna (motolice velká)."
S tím ti nepomůžu, nikdy jsem neměl. Mám ale nějak zafixované, že to není až taková výhra, na rozdíl od levatky. Už ale nevím, co jsem kde četl. Jestli výkaly, žere rostliny, rychle se množí, nebo všechno dohromady...? Ale ber to s rezervou, jistý si moc nejsem...
Ano, jeden a ten samý, nevíš, co ,,dovede,, v akváriu ?...
Na těch nových fotkách mi to taky připadá, jako plovatka. Je to stejný šnek, jako předtím?
Já bych řekl plovatka malá, ale jistý si nejsem.
Ty ,,uši,, mě donutily ho znova cvaknout a máš pravdu, bude to ta ,,Uchatka,, (česky také Plovatka) asi toulavá, akorát nemůžu dohledat, jestli je vhodná do AQ, nebo něco - někoho zlikviduje. Dikec...
Tipnul bych nějakou plovatku nebo uchatku...
Starší reakce
Třeba Planorbella scalaris? Určitě to není žádný škůdce, jednu dobu se mi také objevili v akváriu, ale, bohužel, je "převálcovali" jiní.
nieco zo skupiny plovatky
Levatka, její ježdění po spodní straně hladiny je pověstné
Je velmi užitečná a neškodná pro žádoucí rostliny.
Podarilo se mi to jeste vyfotit... ma asi 2 mm ... mutant...
Já už měl mrňavý okružáky všelijak tvarovaný, i takhle nějak. Ale netvrdím, že mám pravdu, je to jen tip
Kdyz okruzaky mam normalne placaty
tohle me prijde jako levatka, ktery nekdo zarazil spicku ulity dovnitr
Tipuju malýho Okružáka...
Poznate co je to za sneka? Tip bych mela, ale mate me ze nema tu ulitu do spicky, jako levatky a podobne
Je to piskořka.
Ostatní je v tomto vlákně mimo téma, tak se s případnou další diskuzí přesuň sem
rybicky.net/forum/8499-premnozene-piskorky (a rovnou si to vlákno pročti). Bude ale žádoucí založit prezentaci nádrže.
Šneci obecně se přemnožují, pokud k tomu mají podmínky, tzn. dostatek (nadbytek) potravy. U piskořky to je viz atlas "Den tráví zahrabané ve štěrku nebo písku, který svojí činností prokypřují a vyžírají z něj zapadlou potravu, tlející zbytky a detrit". Takže nejúčinější bude zlepšit podmínky v nádrži...
EDIT
Jelikož by měl Pangas být v minimálně 800 litrové nádrži, tak bych v takovém objemu 50 piskořek neřešil...
0 20.08.2020 21:41 AM Zdravím, v akváriu se mi přemnožili tito šneci, zřejmě prineseni s kytkou. Z jednoho jich je po 14 dnech 50. Jak se jich co nejúčinněji zbavit. V akváriu mám dále sumecky žraločí, prisavce a ampularie.
Starší reakce
Piskořky postupem času okružáky nebo ostatní plže vytlačí, takže zvažuj, kteří jsou pro tebe žádanější
Okružáci to budou. To druhé jsou piskořky. Rovněž užiteční plži. Kypří dno. Prostě dělnická třída akvária. Nežádoucí jsou pro toho, kdo překrmuje nebo nemá zdání o tom, co vše v akva zastanou.
Na prodej mají ty zpeněžitelné. To vůbec není o užitečnosti.
Naopak někteří okrasní plži jsou buď darmošlapové nebo dokonce škodí rostlinám.
Dobrý den,
Projel jsem pár akvaristik a nemůžu sehnat Okružáky. V jedné SuperZOO jsem v jednom akváriu našel nějaké, které by to mohli být. Prý je ale neprodávají, že mají na prodej jen užitečné a né nežádoucí či škodlivé jako jsou právě Okružáci. Paní byla milá, tak je seškrábla z kmene a dostal jsem je gratis. Trochu mě znejistilo, jestli je tam nakonec mám dávat
Můžete mi proím potvrdit, zda-li ti světlí na fotce jsou kanaďani?
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky
Netuším, co mohou být ti druzí, ale raději si je tam dobrovolně dávat nebudu.
Zdravím všechny.. Sháněla jsem piskořky a levatky a paní ve zverimexu mi ochotně vysbírala všechny prcky různě po akvárkách - jen se zeptám co je to na fotce - není to malá clea helena? A ty bílé tečky - jsou to vajíčka levatek, nebo jsem si přitáhla něco s červenými komářími larvami z louže? Díky díky!
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52146x