Co je to za plže?
Určit druh můžeš pomocí zdejšího atlasu.
Já bych ho nechal a doufal, že se rozmnoží. Okružák, levatka nebo kružník jsou užiteční pomocníci
A pokud nebudeš mít v akvárku bordel (odumřelé části rostlin například) nebo nebudeš překrmovat ryby, tak se ti nepřemnoží.
Zdravím, v akváriu som našla neželaného slimáka, pravdepodobne prineseného s rastlinami. Zrejme je to okružák. Nepodarilo sa mi ho odfotiť,bol úplne vzadu a malý. Má priesvitnú ulitu. Našla som zatial len jedného. Nechať alebo vyhodiť preč? Nechcem, aby sa mi to tam množilo.
Edit: prikladám fotku ďalšieho slimáka, čo som v akva našla. Moje otázky sú rovnaké, čo to je, nechať alebo dať preč? Bude sa množiť? Opäť som zatiaľ našla len tento jeden kus.
Starší reakce
Melanoides tuberculatus - piskořka věžovitá
0 16.01.2021 13:42 Milan44 – Název šneků

Ahojte,
mám dvě prosby - první fotka jde vidět velké množství malinkých šneků (jsou velmi rychlí), kterých je najednou plné akvárium - ale doslova plné. Jak se jich zbavit a jaká může být příčina tak velkého množství šněků?
A druhá fotka - bílé tečky na kořenech a kamenech - jsou to vajíčka šněků? Jak se případně zbavit tohoto?
Děkuji
0 15.01.2021 19:43 Honza – Co je to zač?

Ahoj, poradí někdo co je to za šneka? V akvarku mám šnečí kalamitu a krom sběru nevím co s nimi. Díky za rady.
Starší reakce
No, ve vláknu o Helenách se dočtete, že když se zadaří, tak se spíš rády přemnoží a nejde se jich tak lehce zbavit.
Ale také mi zároveň s nimi přežívají i Piskořky, Levatky a Okružáky komplet vyžraly, ale Piskořky se docela drží.
Takže by opravdu mohlo jít i i malou Piskořku.
Je pravda, že i malé Heleny už mají své žluté proužky.
Ne tak dávno tu někde pár lidí psalo, že se jim přemnožili...

Ne teď již si to nemyslím byl jsem značně ovlivněn názory, že se v akváriu nerozmnožují a mě se to nikdy nestalo. Poté jsem si přečetl co je zde v atlase uvedeno. Docela mě to překvapilo, že se v akváriu rozmnožují, protože například nyní pročítám celkově téma začátečník a tam se to ne jednou objevilo, že se v akváriu nerozmnožují. Je pravdou, že jsou to příspěvky staršího data.
Já bych naopak tipnul ty brotie. Heleny se v akváriu nerozmnožují a jsou žluto-černé. Možná by to mohla být, také nějaká pískořka, ale ty by nejspíše heleny povraždily.

Ahoj co to za mimina pls? V akva mám heleny a brotie herculea. Je jich tam poměrně dost. Tak nvm, ale tipuju heleny. Děkuju za tip
Starší reakce
Starší reakce
Okružák, vynikající a nenahraditelný pomocník v AQ...
0 29.11.2020 11:40 Brodys – Vetřelec
Starší reakce
Tak tady už je to totožný.

No, přijde mi to naprosto stejný.
www.garnelenhaus.de/… Klidně je tam nechej ničemu neškodí. Ale jestli se ti množí opravdu rychle, tak je to signál, že buď překrmuješ nebo něco v akváriu nefunguje jak má.. Ale to je už na jiné téma. Stejně tak fakt, že tam máš žalostně málo rostlin.
No mě to stejné nepřipadá. Je pravda že se množí dost rychle tak je odebiram. Mám akva dvě, jedno 54L a jedno 25L kde mám Bettu. Z většího ty šneky dávám k Bettce. Je mi líto je likvidovat. Tak ted nevím jestli v 54L něco nechat nebo radši odebírat, co vy na to?

0 15.11.2020 11:29 Rumomen – Co je to za šneka?

No pre istotu ešte prikladám foto keď je vylezený. Neviem či je to hlava, alebo tá trubica čo s ňou Helena prepichuje pancier.
Starší reakce
Ten vlevo na první fotce bude spíš kružník. Vpravo je levatka.

Ahoj, nebo počkej až vystrčí hlavu z ulity. Plovatka má "ouška" kdežto levatka má "tykadla"

Levatka má ulitu levotočivou, plovatka pravotočivou.

Hezký večer, prosím, jak mám oddělit Plovatky od Levatek ?
Starší reakce
Uchatky/plovatky na rozdiel od levatiek vraj nezeru rastliny.
Ich nevyhoda je, ze su medzi hostitelom roznych parazitob, kt. napadaju ryby, ale aj cloveka !!!
citat z atlasu: "Druhy Lymnaea stagnalis (plovatka bahenní) a Galba truncatula (plovatka malá) patří k vůbec nejčastěji rozšířeným vodním plžům na území ČR. Tyto druhy jsou významnými mezihostiteli různých parazitických živočichů, například motolic a hlístic. Včetně Fasciola hepatica (motolice jaterní) a Fascioloides magna (motolice velká)."
S tím ti nepomůžu, nikdy jsem neměl. Mám ale nějak zafixované, že to není až taková výhra, na rozdíl od levatky. Už ale nevím, co jsem kde četl. Jestli výkaly, žere rostliny, rychle se množí, nebo všechno dohromady...? Ale ber to s rezervou, jistý si moc nejsem...
Ano, jeden a ten samý, nevíš, co ,,dovede,, v akváriu ?...
Na těch nových fotkách mi to taky připadá, jako plovatka. Je to stejný šnek, jako předtím?
Já bych řekl plovatka malá, ale jistý si nejsem.

Ty ,,uši,, mě donutily ho znova cvaknout a máš pravdu, bude to ta ,,Uchatka,, (česky také Plovatka) asi toulavá, akorát nemůžu dohledat, jestli je vhodná do AQ, nebo něco - někoho zlikviduje. Dikec...
Tipnul bych nějakou plovatku nebo uchatku...
Starší reakce
Třeba Planorbella scalaris? Určitě to není žádný škůdce, jednu dobu se mi také objevili v akváriu, ale, bohužel, je "převálcovali" jiní.
nieco zo skupiny plovatky
Levatka, její ježdění po spodní straně hladiny je pověstné

Je velmi užitečná a neškodná pro žádoucí rostliny.

Podarilo se mi to jeste vyfotit... ma asi 2 mm ... mutant...
Já už měl mrňavý okružáky všelijak tvarovaný, i takhle nějak. Ale netvrdím, že mám pravdu, je to jen tip

Kdyz okruzaky mam normalne placaty

tohle me prijde jako levatka, ktery nekdo zarazil spicku ulity dovnitr

Tipuju malýho Okružáka...

Poznate co je to za sneka? Tip bych mela, ale mate me ze nema tu ulitu do spicky, jako levatky a podobne

Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52372x