Co je to za plže?

Dvoucentimetrové mívám v akváriu celkem často, je ale pravda, že jim to trvá velmi dlouho, než vyrostou.
Rozdíl ve stavbě ulity je malý, snad ústí ulity mají kanadští trochu více otevřené. Hlavní rozdíl je v původu. Okružák kanadský, přes svůj český název, pochází z teplých vod Ameriky v přírodě u nás zimu nepřežije. Okružák ploský je evropský a náš domácí druh, lze ho najít ve většině rybníků. V příliš teplých akváriích se mu moc nedaří. Hlavní rozdíl pro laika je ve velikosti - okružák ploský, i přes méně příznivé podmínky, klidně dosáhne 5 cm.
Na fotce oba druhy.
Největší okružáky jsem měl kolem centimetru, takže v dobrých podmínkách by se ke dvoum dostat mohly ...
Možná podle velikosti v dospělosti

A ty zde v atlase uváděné 2cm u kanadského se mi zdají přehnané. Když jsem je v minulosti měl, tak jejich rozměr byl okolo 6 mm.
Kanadský, se mi zdá, má taky vzhledem k celkové velikosti širší stavbu ulity než ploský.
Dají se tyhle dva druhy vůbec rozeznat podle něčeho?
Pokud je kytka zakoupená v akvaristice, pak to jistě není okružák ploský, ale okružák kanadský - menší příbuzný schopný přežít v teplém akváriu. Jinak 100% souhlas s přecházejícím příspěvkem.
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky Neodlovovat a nechat dělat svojí práci. Jsou to skvělý dělníci a údržbáři a rostliny Ti budou vyloženě hejčkat(umožňují jim lépe dýchat) a konzumovat budou jenom ty, který odcházejí, nebo odcházet budou, oni vědí. Když se přiměřeně krmí a dle potřeby udržuje dno odkalováním, tak jejich kalamitní přemnožení nehrozí.

0 13.07.2013 10:54 Vachi
Podívej se na Planorbella scalaris.
Taky si myslím, že je to Bithynia (tam asi směřoval ludvik) - srovnej s fotkami od Dezidora jen o něco níže v tomto vlákně
Mohlo by to být i mládě nějakého druhu z čeledi Viviparidae, ale pokud jsou tam rostliny už 2 měsíce, měřilo by skoro centimetr. A muselo by se tam dostat s rostlinami ve velikosti minimálně 3 mm, protože to jsou živorodí šneci. S jejich křehkou ulitou to není moc pravděpodobné.
Takže vše ukazuje spíš na rod Bithynia - množí se vajíčky a i v dospělosti je to droboučký a nenápadný šnek, který může dlouho unikat pozornosti.
Určitě ne levatka. I když fotka je nic moc (vím, fotí se to blbě). Ale v časopise Akvárium někde v prvních číslech bylo o plžích - a tenhle byl zmíněn jako poměrně rarita (v té době). Jestli najdu, upřesním.
maniakva.cz/… strana 22 (ale teď najednou i si zase jistý nejsem ...)
Já to vidím spis na levatku
to by mohl být mladý okružák

0 10.07.2013 18:48 Nek – Co je to za šneka?

Kvůli řasám jsme si do akvárka pořídili 3 zubovce. Všechno je ok, akorát jsme po návratu z dovolené našli na kořeni a kamenech vajíčka. Po pročtení fóra už vím, že z toho nic nebude. Nicméně jsem objevila v akvárku i malinkého šnečka. Bude to ještě mládě, ulitku má skoro průhlednou.
Nemám dobrou techniku, kterou bych ho zvládla vyfotit, ale něco přeci jen přikládám? (můžu dodat i jiné pohledy)
Asi to nebudou ti zubovci, že? Vájíček tu máme požehnaně...
Pro upřesnění dodávám, že akvárko máme relativně čerstvě, zakládali jsme ho v březnu. Šneky tu nemáme déle než 2 měsíce. Rostlinky tu jsou od začátku. Řekla bych, že kdyby šneček pocházel z nich (možné je všechno), byl by větší.
Nějaká hrachovka (popřípadě nějaká okružanka). Ale víc se takto určit nedá.
0 07.07.2013 19:36
kofejn [964] 
Dnes jsem byl prvně na lovu živého a nalovil jsem hlavně šneky, asi okružáky. Mimo kvanta šneku mi siťce uvízly i škeble. Dvě jsem si přinesl na identifikaci, co by to mohlo být?
Co jsem tu našel v atlasu, místní škeble vyžadují tekoucí vodu a já lovil v tůňce cca 10 x 5m, která nemá snad ani přítok. Voda je černá jak kafe, okolo stromy.
Starší reakce
Okružák - pokud je z akvária tak nejspíš okružák kanadský

Dobrý den,
prosím o určení tohoto šneka. Děkuji moc všem.
Starší reakce

Ahoj,můžete mi prosím pomoc s určením tohoto plže?Našel jsem ho v malém zatopeném lomu. Bylo jich tam několik v různých barevných varietách,nohu měli vždy černou,velikost 3 až 5 cm. Děkuju.Omlouvám se za kvalitu fotky
Starší reakce
To vypadá na piskořku graniferu či ostnitou, ale těžko říct z té "kvalitní" fotografie

Starší reakce
To vypadá jako Bithynia, taky jsem ji kdysi v akváriu našla. Žijí i u nás, takže z pěstíren rostlin se do akvárií dostat můžou. Jsou to prckové a nepřemnoží se, tak si jich málokdo z nás vůbec všimne
www.allesumdieschneck.de/…
www.naturbiotop.de/… Levatka má ulitu doleva

0 10.04.2013 19:04 Dezidor – Co je tohle?
Starší reakce

Zdravim, asi jsem si na nejake rostlince prinesl tohoto plze. Byl uplne mikro. Po 14 dnech uz ma cca 5mm. Nevite co je to za druh? Nesezere mi rostlinky? Dekuji za pomoc.
Starší reakce
okružák ploský..akorát tady ten je nějakej drahej

Starší reakce
Kolegyně má evidentně v akváriu oba druhy. Pokud je plž placatý a s ulitou jakoby připláclou ke sklu, jde o kružníky, naopak ti malí tlusťoučcí jsou okružáci.
Krásné srovnávací foto viz. toto téma 10.2. (o jednu stranu zpět).
Ten 1cm je velikost toho co máš v akva nebo jsi ještě popisovala toho okružáka?
Kružníci mívají jen pár milimetrů, jestli roste nad půl centimetru tak to bude spíš Okružák ....
Keď som to porovnala tak to vyzerá na čínskeho kružníka, vďaka

Potom to bude nejaký kružník.
Okružák to není určite, tie sú oveľa väčšie a majú iný tvar, viac sploštenú ulitu, sú bledšie, ulita je v niektorých miestach priehladná. Majú max. 1 cm, ale skorej sú to milimetrové záležitosti. Doniesla som si ich na rastlinách.
Neprekrmujem, tomu sa vyhýbam.
Jak je to velké ? Mohl by to být nějaký kružník.
Okružák alebo kružník, povedal by som. Záleží na veľkosti. A okružáci sa množia rýchlo, najrýchlejšie ak sú ryby prekrmované.

Vždy som si myslela, že tieto malé slimáčiky sú okružáky, ale keď sa mi v akva 1 objavil, tak som zistila, že je to niečo iné. Ale čo to je vlastne za slimáka?
Oproti okružákom sa to hrozne rýchlo množí (aspoň u mňa).
Starší reakce
Mohl by to být malý okružák, ale třeba se vyjádří někdo zkušenější.
0 05.03.2013 00:53 Dezidor – Co je to?

Co je to za plže? Omluvám se za nekvalitní fotku, ale lépe mi to nejde.
Jojo člunka mrcha, zrovna se mi taky v akvarku nějak rozmnožila
A doroste i víc jak 3mm, ty moje některe maji aspon 5
Ferrissia clessiniana

- znam piskorky, okruzaky, levatky, heleny
- ma to krehkou, plochou, pruhlednou ulitu, vyroste max. 2-3mm
diky
Starší reakce
Možná by to chtělo ještě jednu foto z boku..
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52372x