Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Lasturnatka

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Lasturnatka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.12.2021 14:43 Muž Papik [617]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Lehce jsem kvedlal malým odkalovačem kolem a do fissidensu, napustil sotva polovinu ikea konvičky na vodu a tolik breberek se chytlo. Pokud se spočítají a vynásobí minimálně dvoucifernou konstantou, dostaneme se k reálným počtům lasturnatek v akváriu s čistými 19 litry vody.

Nelze se potom divit, že tento užitečný prehistorický tvor dokáže ve velkých počtech uštípat krevetky, šneky nebo potěr ryb k smrti. Druhá fotografie je v rozlišení 1:1. Pokud jich není moc, nevadí, likvidují odpad podobně jako šneci. Akvárium s nimi cca 8 měsíců bez problémů fungovalo. Ovšem při přemnožení jsou katastrofa.

Ještě doplním, jak si myslím, že k fatálnímu přemnožení došlo. V akváriu se úspěšně množily neocaridiny a caridiny babaulti, plus čtyři přírůstky pancéřníčků a začínalo v něm být poněkud těsno. Kvůli mladým krevetkám i potěru jsem úmyslně překrmoval.

Manuálně jsem tedy min. půl roku vybíral okružáky a levatky, aby krevetkám přestaly zabírat místo. Okružáky se vylovit povedlo stoprocentně, pár schovaných levatek vzdorovalo. Přesto šneci v podstatě zmizeli. Tím myslím ztratily lasturnatky potravní konkurenty a spolu s přehnaným dávkováním automatického krmítka i standardním překrmováním se vytvořily podmínky k jejich množení geometrickou řadou.

Aneb co může způsobit neuvážený a nešetrný lidský zásah do fungujícího ekosystému.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 20   06.12.2021 20:25 Muž Papik [617] – Lasturnatky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Lasturnatky pod průmyslovým mikroskopem. Průhledné fazole na třetí fotce jsou jejich prázdné schránky.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2021 18:13 Žena BBchory [851] – je to lasturnatka?
Fotka k příspěvku Ahoj,
mohli byste mi prosím potvrdit, že je tento tvoreček lasturnatka? Velikost necelý milimetr, shlukují se na skle tam, kde jsou fleky řasy, docela rychle běhají a plavou.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2021 20:54 Muž Pupack [415] Re: hanka365686
Fotka k příspěvku a jsou to určitě lasturnatky? dnes jsem je zrovna fotil. vypadají takto, mají sotva milimetr a dost pochybuju že by požíraly rostliny :))
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2021 19:43 Žena lenkalor [580] Re: hanka365686
Prezentaci nemáš, takže nevím, jaké máš akvárium. :-) Ale že zkušenosti vím, že je lepší mít více zarostlé akvárium, dobré jsou hlavně mechy, ve kterých se malinké krevetky mohou schovat. Ony pak ani nevylezou, pokud jsou okolo predátoři. V mechu mají pořád co žrát.
Nebo mít rostliny navázané na kameny- anubiasy, bucephalandry, bolbitis, microsorium. Kameny se sesadí dohromady a ryby se tam nedostanou. Nebo jenom někam nasypat trochu větší kamínky a krevetky mezi nimi mají skrýš.
Nevím jak máš velké akvárium, ale pokud máš plastovou porodničku, můžeš po dobu hladovky přidělat porodničku do nádrže a malou platu tam dát. Tam ji můžeš i přikrmovat.
Jestli odkaluješ do kýble, tak malé krevetky vyndat po usazení kalů skleněnou fajfkou z kýble. Leckdy to jinak nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2021 18:54 hanka365686 Re: lenkalor
Děkuji za radu, je možné, že je trochu překrmuju, akorát se bojím, aby mi právě v rámci hladu nesežraly malá kreveťata a poslední nesežrané rybátko od plat:-( Nebo jestli je obětovat a nechat nejprve ryby zkusit vyjíst lasturnatky?
A to stejné právě s prohrabáním dna - abych nezlikvidovala mrňata od krevetek...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2021 23:41 Žena lenkalor [580] Re: hanka365686
Občas se mi namnoží lasturnatky v jednom středním krevetkáriu, ale že by mi ožíraly kytky, to jsem nikdy neviděla. Pokud je chci potlačit, přidám 5 ks nejmenšího potěru pavích ok na měsíc, max 2 měsíce do 90 l akvária. Pak už jim nevěřím, že nezobnou nejmenší krevetky a odlovím je.
Asi moc krmíš živorodky, jinak by je tvoje ryby lovily. :-)
Mě tedy lasturnatky nevadí, zatím jsem neviděla, že by škodily, jenom jako poučený akvarista je preventivně nenechávám přemožit. Možná zbytečně. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2021 22:18 Silviebaris Re: hanka365686
Okurku jsi zkoušela.. ;-)
Co jsem tak googlila,tak pomahá zintenzivnit vysávani dna,jsou zaryté ve dně..
Druhej piše,úplně překopat akva..kukni na krevetkari.sk..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2021 21:24 hanka365686 – jak je redukovat
Dobrý den, dokážete mi poradit? V akvárku se mi rozmnožily poměrně dost lasturnatky (asi). I když jsem celou diskuzi přečetla, pořád nevím, jak nejlíp s nima zatočit. Lezou mi po šnekách, ožírají mi kytky, ze kterých jsem měla obrovskou radost, že se mi konečně začaly krásně rozrůstat. Stačil týden a kytky mají nehorázně ožrané listy a starší výhonky začínají hnědnout. Na to, že mám v akvárku black a gold molly a pár mladých pavích oček, ani jedna z rybek se jich nedotkne. Nebo možná jo, ale není to vidět. A já jsem ani neviděla, že by po nich rybky šly. Problém je ten, že mám v akvárku ještě i krevetky. Další a větší ryby tam dávat nechci, protože by mi i s lasturnatkama požraly i rybátka i kreveťátka a to bych strašně nerada:-(
Můžu je ještě vybírat mechanicky, ale jsou to mr.chy rychlé a obávám se, že by se stejně množily rychleji než já je vybírala:-/

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 20:36 Muž Martinek1985 [68] Re: ZDRI
Tak jsem dnes nasadil 3 samce endlerek. Jinak je stále podporuji okurkou. Lasturnatek snad přibývá raketovou rychlostí. Navíc myslím, že jejich počet souvisí i s tím, že se mi opět začala tvořit zelená vlaknita řasa. Asi to bude boj ještě.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 10:23 Muž ZDRI [1415] Re: Martinek1985
A zkus rozsvítit uprostřed noci - budeš překvapený, kolik jich tam bude :-(
Obávám se, že je to neřešitelné. Konzultoval jsem i s kamarádkou z Hydrobiologického ústavu, bohužel není žádný přípravek, hubící Lasturnatky a neškodící krevetám. Aby je opravdu definitivně zlikvidovaly ryby, musely by tam být dlouhodobě/trvale, což bude mít fatální vliv na malé krevetky, začarovaný kruh ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 09:51 Muž Oldass [806] Re: Martinek1985
No mě je pomalu zlikvidovaly ryby, endlerky. Je to nejjednodušší.
Edit: Opravil bych trochu tuhle informaci. Počet Lasturnatek se hodně snížil, ale stále na nějaké občas narazím. Takže k úplné likvidaci Endlerkama nedošlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 07:41 Muž Martinek1985 [68] – Likvidace
Fotka k příspěvku Tak jsem včera na okurku pochytal v 60ti litrovem krevetarku lasturnatky. Osobně mě překvapilo, kolik jich šlo ven. Věřím tomu, že minimálně stejné ne-li větší množství tam ovšem zůstalo. Nějaký nápad na jejich jinou redukci než mám způsob? Ryby tam nechci, jelikož se krevetky konečně množí.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2020 10:43 Muž ZDRI [1415] Re: pantovarnicek
Endleři Lasturnatky výrazně zredukovali, ale nedokáží je zcela zlikvidovat (část Lasturnatek se držela ve dne a vylézal až za tmy). Endleři dle očekávání současně vyzobali i malé krevetky. Takže jediným řešením bylo kompletně nádrž znovu založit (viz historie nádrže Rohové Sulawesi a Malé Sulawesi). Od té doby se mi Lasturnatky (díky Bohu) nevrátily.

Ještě doplním:
- Lasturnatky nejsou v nádrži Obývak, kde jsou trvale ryby
- Lasturnatky jsem měl i nádrži Vanička na krevety (zde žádné ryby), zcela zmizely pár měsíců po nasazení Dayán (Krevetka čokoládová)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2020 08:27 Muž pantovarnicek [2] Re: ZDRI
jak je to s lasturnatkama po pul roce, zabrali ty endlerky? Zbavil ses toho?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.11.2019 15:37 R Muž Anthrax [4739] Re: tibs20
Ryby by se o ně měly postarat.
Nicméně i v akváriu bez ryb, u krevetek, mi vymizely samy od sebe. Časem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 15:18 Muž tibs20 [0]
Prosím o radu. Ako sa ich zbavím?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2019 12:00 Muž Oldass [806] Re: ZDRI
Jo jo endlerky jsou dobří predátoři. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2019 12:39 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: ZDRI
tak to je dobrá zpráva palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.08.2019 10:27 Muž ZDRI [1415]
Nasadil jsem na zkoušku 2 samečky Endlerek - fungují výborně, během dvou dnů vyčistili nádrž od většiny Lasturnatek. Dospělých krevet si nevšímají (ani celkem malých Kardinálek), krevetky se jich také nebojí. Všiml jsem si, že s chutí žerou malé lasturnatky, ale ty dospělé, 1-2 mm velké, sezobnou, ale většinou pak vyplivnou, asi budu už moc tvrdé, nebo něčím "nechutné". Tak jsem tam přidal i dvě Rasbory Hengelovi (ty co sežerou, tak už nevyplivnou). Ale mají mnohem menší "produktivitu sběru", plavou jen v horní části nádrže, zatímco Endlerky nejsou líné jezdit i po dně, mezi kořeny a opravdu poctivě "zobat".

Každopádně po dvou dnech je viděl velice pozitivní vývoj nádrže, okamžitě se to projevilo i na spokojenosti a aktivitě krevetek. Lasturnatky evidentně nehubí jen mladé krevetky, ale nějak omezují i dospělé. Těžko se to popisuje a exaktně měří, ale kdo zná Sulawesi, pozná to na jejich projevu na první pohled. Takže ryby tam min. týden nechám, aby dokončily opravdu důslednou ´delasturnaci´. I za tu cenu, že sežerou malé krevetky (zákon schválnosti - o víkendu rodily dvě samičky, viděl jsem spoustu čerstvě narozených krevetek).
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 09:19 Muž ZDRI [1415] Re: zervajs
Konzultoval jsem to i se známými, odborníky z Biologického ústavu, také neznají žádné jednoduché řešení. Jediné co doporučují, je nasadit dočasně menší ryby, které vyžerou Lasturnatky a neuloví dospělé krevety. Mám teď v jiné nádrži čilé, žravé, cca 2-3 cm velké Rasbory Espeho, myslíte, že by 2-3 jedinci byli na toto vhodné?

Současně zkusím i nápad Smetanyho - past. Skleněná lékovka-trubička, plastové víčko s malou dírou, kterou prolezou lasturnatky, ale ne krevetky. A uvnitř nějaká voňavá návnada. Nemáte vypozorováno, co je nejvíc láká a přitom se rychle nekazí, nesviní vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 18:55 Muž paulo [58]
A nějaká plovoucí bublinatka by na lasturnatky nešla použít?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 09:11 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: O.Tom
A akvárko je bez ryb? Mně se objevují pořád dokola, pokaždé, když nechám akvárko nějakou dobu nezarybněné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2019 17:57 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Oldass
zde se dá dost vyčíst ;-)
cubbysaquatics.com/…
z jiného zdroje : Seed Shrimp are eaten by Tadpole Shrimp, Water Mites, Mallards and other ducks, as well as wading birds such as the Great Egret. ps: jinak to mnoho lidí vzdalo, tak držím pěsti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2019 16:29 Muž O.Tom [439] Re: Smetany
A já se marně snažím zopakovat zavlečení lasturnatek do akvária.
Měl jsem takové pidi, velikostně nedosahovaly ani hlavičky celokovového špendlíku.
Čtení tenkrát na rybičkách mě tak vyděsilo, že jsem je hned šel likvidovat...
Mladé bojovnice je vyzobaly jak slepice za pár hodin a znovu si donést domů lasturnatky se mi už nepodařilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2019 16:17 Žena Acomys [97] Re: Smetany
Tak u mě nezmar nezabral, dospělé lasturnatky jsem opakovaně viděla nezmara přeprat a utéct mu. Asi záleží jaký druh to je, ty moje jsou kulaté, dospělí tak 2-2,5mm. Přijde mi, že stavy docela zredukovala bublinatka, nebo to byla jen náhoda. V akváriu s živorodkami (Poeciliopsis gracilis) mi lasturnatky spolehlivě zmizí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2019 15:02 Muž Smetany [1226] Re: ZDRI
Lasturnatky mají docela tvrdou schránku a tak moc rybám nechutnají. Možná by to zvládli nějaké mladé od sekavek ale nejsem si jist jestli tím neohrozíš i dospělé. Mě lasturnatky vyhubil nezmar ale to je z bláta do louže..... Ještě jsem přemýšlel o nějaké pasti. Najít něco na co krevetky nepůjdou a lasturnatky ano a tímto způsobem je ručně odstranit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2019 14:03 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: ZDRI
Mně s lasturnatkami rybky vždycky pomohly, ale už jsem tu četla i zkušenost, že některé druhy lasturnatek nežere nikdo. Já je mívám ve dvanáctilitrovce, když ji nechám nějakou dobu prázdnou. Mívala jsem tam potěr endlerek a teď je tam malý štikovec a lasturnatky pokaždé zmizely.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2019 13:33 Muž Oldass [806] Re: ZDRI
Nikde jsem se nedočetl délku života lasturnatek.

Jednu rybku v aqua mám, endlerku, zatím je lasturnatek jen pár. Jestli je žere to nevím. Ale dospělého jedince by asi nedala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2019 12:46 Muž ZDRI [1415] Re: Oldass
Já už prostudoval, co se dalo, ale řešení nenašel.Teplota - určitě ne, u mě Lasturnatky prosperují ve Vaničce s Neocaridinami při 18°C, stejně tak i v Sulawesi při 29°C. Problém nebude ani v překrmování, v Sulawesi skoro nekrmím, žraly hlavně řasy (dokud je nespásly Lasturnatky...).

Jediné, co mě napadá - úplně obětovat všechny menší krevetky (stejně jich tam díky lasturnatkám teď moc není) pustit na nějaký čas do Sulawesi nějaké rybky, které by je (snad) vyzobaly a při tom (snad) nevychytaly i dospělé krevety. Nemáte s tímto někdo praktickou zkušenost?

Heleny asi nepomohou, na to jsou lasturnatky moc malé a pohyblivé.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2019 12:33 Silviebaris Re: Oldass
Clea helena funguje na všechny šneky,ale lasturnatky mi nevyžrala... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2019 11:48 Muž Oldass [806] Re: ZDRI
Také mi v nádrži nepřežily mladé krevetky, resp. jsem viděl 3 krevety s vajíčky, poté bez vajíček a mladé krevetky jsem vůbec nezahlédl.
Lasturnatky mám v nádrži také (TinyWorld), je možné, že je měly na svědomí.

Pokud si s nimi neporadí jiný predátor, myslím např. nějaká rybka, jsou asi jen dva způsoby jak "vyhrát".
V přírodě funguje hlavně první - tj. množstevní výhoda. Mít tolik krevet, aby se byly schopni v daném počtu reprodukovat i při těch ztrátách.
Druhá možnost - omezit lasturnatkám potravu. Vyhladovět.
Oboje funguje v přírodě a jak vidno, za víc jak 500 mil. let se lasturnatky nepřemnožily.

Jenže druhá varianta padá, protože vše živé co by mohlo být jejich potravou těžko odeberu. Zbývá zkusit variantu 1 - zvýšit počet krevet. Ale i to může skončit špatně, např. tím, že se lasturnatky díky většímu množství potravy také více rozmnoží. (akvárium je moc malý kus přírody, není kam se přemístit, dočasně schovat)
Uvidíme. Nyní jsem přidal pár krevet. Budu vše sledovat.

Osobně nějakou chemii, i kdyby existovala, používat nebudu.

Zkus pohledat net: Ostracoda aquarium

edit: třeba jim vadí nízká a nebo vysoká teplota, kdo ví ... třeba najdeme něco rozumného
edit2: rybicky.net/atlasostatnich/surmovka_vrazedna :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2019 11:07 Muž ZDRI [1415]
Po nějaké době bohužel musím jednoznačně konstatovat, že Lasturnatky maji výrazně negativní vliv na množení krevetek:
- jsou jejich přímými potravními konkurenty, po rozmnožení velice rychle spásly krásné řasové porosty
- lze předpokládat, že co sežerou, to v jiné formě vyloučí, takže jejich exkrementy budou negativně ovlivňovat kvalitu vody
- nemohu to prokázat, ale podle toho, jak rychle zmizí malé čerstvě narozené krevetky si myslím, že je i přímo likvidují (do té doby, než se Lasturnatky namnožily, mláďata krásně rostla a prosperovala).

Pozn.: výše uvedené se týká konkrétně mé Sulawesi nádrže.

Dotaz - nevíte o nějaké novince/způsobu, který by je byl schopný eliminovat a přitom nezabil citlivé krevetky? Snažím se jich mechanicky co nejvíc odsát při výměně vody, ale je to boj s větrnými mlýny...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 18:51 R Muž ctibum [6870] Re: A.K.
Nasadila jsem na ně pár pavích ok a třeba je zredukuji a ještě si posmaknou
Nejisté, projdi tohle vlákno... ;-)
Já si jich dneska schválně, ale neplánovaně asi 30 přivezl, takže je ještě nemám načtený...
Chovatel, co mi je nalovil, tak nadával jen na to, že mu vyčistily molitan ve filtru... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 18:47 Muž Planorbella [643] Re: A.K.
No to nevím jestli je ty paví očka sní všechny možná si jen uzobnou ale asi jim nebudou chutnat a k tomu jak škodí potěru tak co by mohla lasturnatka udělat potěru?Není to dravec čistí povrchy od řas atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 18:41 Žena A.K. [17] Re: Planorbella
To nevim. Tak porůznu se to píše ale žádný důvěryhodný vědecký článek publikovany v renomovaném vědeckém periodiku a mnohokrát citovaný sem nenašla. Ale raci zasáhnout než se pak divit. Nasadila jsem na ně pár pavích ok a třeba je zredukuji a ještě si posmaknou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 18:31 Muž Planorbella [643] Re: A.K.
Jak víte že škodí potěru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 17:56 Žena A.K. [17] Re: Planorbella
Pokud škodí potěru v akváriu je nechci nechci dávat pozor jestli sáhnu síťkou nebo hadici z akvárka do akvarka. Navíc připomínají sníh a na zimní výzdobu je ještě brzy :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 17:47 Muž Planorbella [643] Re: ctibum
Jistě že není, však jsou neškodné a mně navíc vymizely samy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 17:43 R Muž ctibum [6870] Re: A.K.
Je důvod se jich zbavovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 17:09 Žena A.K. [17]
Pomohl by na lasturnatky prostředek no planaria? Šneky likviduje spolehlive. Zkoušel už to někdo?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2016 07:08 petrl Re: LiborSprysl
No chtělo by to asi otestovat, máte s tím nějakou praktickou zkušenost ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 16:38 Muž LiborSprysl [9015] Re: petrl
S ohledem na jejich schopnosti by ta voda musela mít ještě tak o dvacet stupňů více... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2016 13:52 petrl Re: LiborSprysl
Vyšší teplota vody nemusí vždy znamenat klesající kvalitu vody, ale je vždy důvodem pro klesající obsah kyslíku ve vodě - a to se nemusí některým druhům lasturnatek z domácích vod příliš líbit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 13:33 Muž LiborSprysl [9015] Re: petrl
No ta teplota často souvisí s klesající kvalitou vody, a to nemají lasturnatky rády. Jinak si myslím, že je jim celkem fuck, v čem plavou.
Ploštěnky kvalitě vody také nepřidají, tak se není co divit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2016 13:11 petrl
Tak jsem kdysi kdesi četl, že lasturnatky nesnáší teplotu nad 30°C, nezkusíte to někdo ?
Moje krevetky nejsou na tak vysoké teploty zvyklé :-)

P.S.: Je zajímavé, že lasturnatky se mi objevily v zápětí po úspěšné likvidaci ploštěnek přípravkem No planaria.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2015 15:22 Jitkyns – lasturnatka
Ahoj, podle diskusí mám v akváriu právě lasturnatky. Bílé tečky které se pohybují sem a tam. Neví někdo kde se mohly vzít? Mám malé akvárium 2 roky, novou rybu jsem nekupovala snad půl roku pouze jsem vyměnila vodu a vyčistila akvarium a po týdnu lezou po skle. Nechápu z čeho a kde se vzaly ??? A jak se jich zbavím? Díky za každou radu !

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.03.2015 23:43 Žena sivon [1694] - PlžiRe: lemming46
Navíc spor vznikl kvůli tvorům na fotografii (pokud je toto nějaký mrňavý druh lasturnatky), kteří se časem objeví v krevetkárku asi u každého a opravdu je lze zlikvidovat pomocí ryb, u mne stačil potěr Black Molly.

O něco větší, kulatější a hlavně pohyblivější tvoreček, který byl 100% lasturnatka, byl opravdu "nezničitelný" a ryby jej plivaly a posléze už ani neochutnávaly (naštěstí nějak vymizely samovolně).

Podle mne se pánové vyjadřují každý k jinému živočichu ( v odchovně se asi objeví ledacos), ale to je stejné, jako argumentovat tím, že tygra si mohu domů klidně vzít, když soused má dobré zkušenosti s kočkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2015 12:25 Muž lemming46 [313] Re: LiborSprysl
Ten průchod trávicím traktem ryb je velmi podstatnou informací, která dost zásadně vyvrací vaši informaci, pokud snad vaše endlerky nemají žvýkací zuby schopné rozdrtit lasturnatku a tím ji zbavit života. Ono se tam psalo ne o lasturnatkách, ale o vajíčkách. Chce to zklidnit emoce a pak zjistíte, že třeba ani nejste ve při. :-) Jinak jsem teda neodolal a pořídil dva páry endlerek a po pár dnech nebylo po lasturnatkách ani stopy. Trochu nešikovný je, že se mi teď začínají množit endlerky, ale to snad půjde regulovat snáz než korýše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2015 03:47 Muž LiborSprysl [9015] Re: MonterMonty
Vašemu krmení měděnek lasturnatkami se tedy vesele usmívám, protože plácáte nesmysly. Otázkou totiž zůstává, zda poznáte skutečně lasturnatky a dovedete je od sebe rozlišit, protože lasturnatek je několik druhů a mohou být odlišnosti. (Ale já o nich nevím, protože mívám v nádržích asi všechny druhy :-)) Ovšem než panáček začne machrovat a cosi tvrdit, tak by si měl ještě jednou přečíst odkaz, který jeho reakci vyvolal...
Vedeckými pokusmi sa zistilo, že ich vajíčka sú veľmi odolné, sú odolné voči vyschutiu, mrazu,prečkajú aj niekoľko rokov, ...bez problémov prejdu aj tráviacim traktom rýb !!! taktiež aj dospelé jedince.!!! (takže kupovať ryby kôli tomu aby sme zlikvidovali Lasturnatky je zbytočné).
Ten průchod trávicím traktem ryb je velmi podstatnou informací, která dost zásadně vyvrací vaši informaci, pokud snad vaše endlerky nemají žvýkací zuby schopné rozdrtit lasturnatku a tím ji zbavit života. Varianta, že by měla tato ryba ve svém trávícím systému dostatek látek rozpouštějícím chitin z krunýřku je také nepravděpodobná, protože lasturnatky nejsou jejím primárním zdrojem potravy. Navíc si nemyslím, že se lasturnatka objeví v sudě na zahradě... :-P ... Takže nechte si svou pravdu a dál ji šiřte... Hodně lidí žije v různých omylech celý život a jsou spokojení. Totéž přeji i vám. ano ahoj

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 6532x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10066?od=0