Co je to za plže?
0 16.10.2016 19:00 Ondrášek – Co je to za plže?

Ahoj kolegové? Prosím o identifikaci plže na fotce. Jednou za čas ho vyhrabu ze dna při odkalování jinak během dne zcela neaktivní. Velikostí je totožný se svatou Helenou.
Starší reakce
0 03.10.2016 16:28 anna836
Starší reakce
0 30.09.2016 12:24 hurvajz77 – šnek

Nevíte náhodou, co to je za šneka. Není to nějaká pískořka? V akvárku mám jenom ampularii a jinak čisto. Tohohle šneka jsem objevil při dokoupení nových rostlin, tak se raději ptám, co to je, abych si nepřešnekoval akvárko. Je dost malý (necelý cm), tak snad to půjde poznat.
Starší reakce
Myslel bych si, že to jsou Okružáci a to nejsou žádní škůdci, ba právě naopak, to jsou dělníci, těch si považuj.

0 25.08.2016 21:27 Rou – Nezvaný host

Ahoj, dovlekl jsem si do akvária nezvaného hosta. Snažil jsem se ho identifikovat dle atlasu, ale neúspěšně. Nevíte někdo co je to zač? Rostou neskutečně rychle, za cca 4 dny vyrostli z pidišneků s průhlednou ulitou na skoro centimetr velké šneky se světlehnědou ulitou s tmavýma puntíkama. Díky.
Starší reakce
Já se docela určitě nehádám, vím prd a srovnávám jen podle fotek z atlasu. Třeba Willi přihodí víc fotek...

Já nevím, chybí mi tam to "ohrnutí" okraje ulity, které je pro tento druh typické:
ceb.wikipedia.org/…
www.naturabohemica.cz/…
Ale ulity mohou být různě zdeformované, takže pokud má takovéhle hezké uši, je to ona.
Děkuju ti náčelníku, že ses mě zastal...
Já kousek níž řešil plovatku bahenní. Našli jsme jí plnou kaluž, asi 1000 jich tam je. Hrozně se mi líbí, ale po tom, co jsem si přečetl v atlasu, jsem zamáčkl slzu a obcházím kaluž obloukem...

Díky. Já bych docela věřil, že je to ona. Ti menší mají malinko jiné ulity, do velikosti cca 2-5 mm skoro průhledné, které se postupně a jen místy zabarvují do hněda. Mne spíše zaujalo to české synonymum "Uchatka toulavá", protože takové trojúhelníkové "uši" jsem u jiného plže zatím neviděl (viz. zejména poslední foto na kartě). Rádi surfují zespodu po hladině. Mimochodem produkuje dosti velké množství odpadních látek a to už od mala.
Ale ze všech atlasových nejmíň úplně jinou

Ta určitě ne, má úplně jinou ulitu, ale co to je, nevím.
0 01.08.2016 11:45 Willi3288 
Prosím zkušené o identifikaci. Přivezen někde mezi rostlinami, současná velikost cca 2,5 - 3 cm, má již potomstvo.
Díky za tip.
Ten můj má pravotočivou ulitu, řekl bych, jestli se to bere od nohy ke špičce...
Edit: Na 99% procent to bude ta plovatka. Popis tady přesně odpovídá
www.snailworld.eu/…
Asi bude kaluž s čerstvou, ještě nedorostlou mládeží...

Ctibum vybírá otázku "Plži v ČR za 500".
Na přiložených fotografiích je
A Plovatka bahenní
B jiný plž (jaký)
C nevím
Vyskytuje se v travnaté bahnité louži ve Svratce na Vysočině, kousek od potoka a hřiště. Leze v bahně i po hladině (zespoda). Velikost až 1,5cm
Odpivídejte... TEĎ
Starší reakce
Menší je Kružník a větší Okružák...mám je taky. Redukce krmení na přemnožené Kružníky neúčinkuje a tak jsem si tam nasadil právě Okružáky, kteří je potravně omezují a tak tam mám teď 2 stabilně velké populace...
Kružník a okružák - ani jeden z nich nepoškozují zdravé rostliny , jen ožírají řasy , mikroorganizmy a uhnilé části rostlin , pokud se budeš krotit s krmením , nijak zvlášt se nepřemnožují , s kružníkem to může být složitější, vzhledem k jeho velikosti je pro něj všude všeho dost , takže se může lehce přemnožit
0 11.07.2016 09:42 Bacoun – Okružák kanadský nebo kružník čínský?

Zdravím,nejsem si jistý co je to za plže.Jestli okružák nebo křužník.Ty větší mám 2ks už cca 14 dní a nepřibívají.A těch mimin jsem zatím našel 5 ks.Díky za radu.Co je pozoruji tak zatím spásají jenom řasu.Rostliny zatím nechávají na pokuji a to i ti mrňousové.Ty i dost často vidím na biomolitanu sání("předfiltru").Nejspíš se tam pasou co tam voda zanese.Nemám z nich obavy.Jenom bych si chtěl být jistý,co jsou opravdu zač.Díky
Starší reakce

V akvárku se mě vyskytli plži.
Předpokládám, že je to levatka a to druhý je kružník, nebo okružák? Aktuální velikost je cca 3-4mm...
Předem děkuji za upřesnění

Pomohla, ale kdo bude vybírat ty mrtvolky??? Možná, že by více zabrala týdenní hladovka.
Souhlasím že se zdají neškodné. V tomto množství jsou ale dominantou akvária. Jsou všude. Mačkání jsem zkoušel. To je ale marný boj. Pomohla by NoPlanaria?
Ty bílé flíčky na skle mohou být cokoliv. Oba druhy jsou neškodné, čistí sklo i rostliny. Většinou časem prostě zmizí - ryby malé "vyzobou"(pokud budou mít hlad). Jestli ti velmi vadí z estetického hlediska, tak je prostě rozmáčkni o sklo, ryby se o zbytek postarají.
0 01.07.2016 20:12 Dejvizcech – Kdo to je a jak na něj

řekl bych že jeden z těchto Člunice jezerní (Acroloxus lacustris) a Člunka pravohrotá (Ferrissia clessiniana).
ale mám jich stovky. helenka si jich nevšímá. nějaký jiný nápad?
Starší reakce
To není levatka, ale Bithynia tentaculata.

V akváriu se mi objevili tito plži,nevíte prosím co by to mohlo být zač??
Starší reakce
-1 12.04.2016 16:41 Matulik – Jan Matula

Dobrý den,
Nevíte co je tohle za šneka?
Starší reakce
no, tak to nevyzerá. :/ Nemá také pásy na ulite, ani také dlhé "tykadlá". Ono to má telo naozaj ako tá brotia, aj takú farbu a podobný tvar, ale tá ulita nezodpovedá. A našla som ešte jednu prázdnu ulitu takú istú ako má tento živý. Takže ich tam je možno viac. Pohybuje sa hlavne v noci, pri svetle iba minimálne. Ešte tam mám jednu helenku...
Brotie to není...vypadá to takto?
Asolene (Asolene) spixi.
Eldorado do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil. 06-05-2000.
39 mm high. spixi

Ahojte, vie niekto určiť druh slimáka? Má do pol centimetra, pozorujem ho asi tri týždne, trošku rastie. Objavil sa v akváriu znenazdajky, nemenila som nič už niekoľko mesiacov, nepridávala som žiadne rastliny. Mám tam vežovky, levatky, kružníky, neritiny a brotiu.
Ospravedlňte kvalitu fotiek, je naozaj maličký. Zaujímavé je telo slimáka, podobá sa práve na tú brotiu, ale žiadne výstupky na ulite. :/
To vypadá jako plovatka bahenní - ale nevidím tykadla. Si ji vygoogli a porovnej.
Starší reakce
Jj, je to okružák.

Dobrý den ve spolek!

prosím o identifikaci, děkuji!
Starší reakce
Také bych to viděl na Okružáka. Pracant k nezaplacení!
Vzhledem k velikosti spíše okružák

Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52372x