Co je to za plže?
0 24.02.2013 14:38 Kamča – okružák?

Ahoj, taky máme v akvárku takový šneky. Co jsou zač? Děkuji
Už mám brýle a zvětšila jsem si foto..je to okružák.

Od montyho to opravdu levatka není.

A jako odkaz na biolibu to tedy nevypadá.
Okružák. A krásný

Levatka má ulitu od narození do špičky. A jestli máš rostlinky od kofeina, tak mu poděkuj za tento bonus, je to ten sám krasavec, co tady dával fotky před nedávnem. Užitečný pomocníček.
Je docela možný, že je z liliovníčku. U mě se pohybují hlavně v něm.
Fakt bych to na okružáka nehádal, velký vypadá to úplně jinak a podezříval jsem tě, že jsi mi s kytkama dal i vajíčka

Před čtrnácti dny bych řekl ano. Dneska vím, že je to okružák. Koukni na moje fotky v tomto vlákně před dvěma týdny

.
Starší reakce
ampulárie, nebo jinak měchýřovka

ahojte nemohl sem najít ve foru jaky je to plž....prosím vás copak je to za slimáka ?

je velmi rychlej čistí jako divej

dekuju

Tam to mrcha musí dýchat jenom, když jí nevidím.

Asi si sednu k akva dám si kafe a budu jí sledovat dokud ji nenachytám.

Jinak děkuji za radu a útěchu, že tak krásného šněčka nemusím vyhodit.

To mají ale všichni plicnatí plži.
Bát se jí nemusíte. Jen ji tam nechte. Také je mám. Rostliny nežerou a vodu vždy zatěžuje krmení, né šneci.
Měchýřovku poznám a ta na rozíl od tohoto šneška šla hned z akva pryč. Ta totiž žrala všechno, co jí přišlo pod nohu

Tady v atlase píší:má vyvinut zvláštní kornoutovitý dýchací otvor (pneumostom), který vysouvá nad hladinu.Ale jak jsem vyčetla ,jste na šnečky expert. Poradíte mi, mám se jí bát , že začne žrát rostlinky, či přemnožení. Taky tady píší, že dost zatěžuje vodu, ale já si zatím u krevetek 12lničeho nevšimla. Velmi se mi líbí, jak její vzhled tak chování a docela bych byla ráda kdyby se mi trochu

rozmnožili.Nebo jí mám radši vyhodit, než mi zamoří a sežere akva?

Jestli tím šnekem s "dýchacím nesmyslem" nebude myšlena měchýřovka

, což tenhle šnek není.
Nevím jakej dýchací nesmysle myslíte, ale je to ona.
To jsem si taky myslela, ale nemá ten dýchací nesmysl, a nežere ani jemnolisté či křehké rostlinky, zato řasy na kamenech to je fofr.
0 14.02.2013 19:33 jitkaS 
Zdravím. Prosím řekne mi někdo co je to za šnečka. Je velmi rychlý,umí lést po hladině, nežere rostlinky ani moc neznečištuje vodu. Fotka bohužel nedokáže ukázat jeho krásné tělíčko které vypadá jako nebe plné hvězdiček. Zavlečen zřejmě s rostlinkami ke krevetkám.Děkuji
Starší reakce
Přesně tak. Levatka a okružák.

Přesně tak. Vlevo okružák, vpravo kružník, oba zrovna stejně velcí (cca 4 mm).
Tak abych to tu trošku uvedl na pravou míru. Jedná se o nějakého okružáka. V akváriu je nejčastější okružák kanadský.
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky
Kružníci jsou hodně malí a tohle fakt kružník není. I malá levatka má "točenou" ulitu.
Kružník nemá takhle širokou ulitu.
Je to jak píše Toník.

Fakt okružák? U mně v akvárku takhle vypadají mladé levatky. Jako useklé, ale vlevo mají strukturu ulity. Tady mám dospělou:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Ty "useklé" bych odfotil v noci, teď žádnou nevidím.
Kterého okružáka máte na mysli? (Jde o kružníka - Gyraulus sp.)
Prdlajs levatka, nějaký Gyraulus.
To bude levatka s ještě nevyvinutou ulitou. Paniky netřeba, jsou to užiteční šneci

. Asi se ani moc nemnoží, v akváriu se mi objevují jen po zhasnutí a málo. Dobře čistí kytky od řas.
Podle barvy spíše docela zerodovaná Thiara winteri, granifery bývají tmavší. Ale mohou to být obě.
Granifery budou určitě častější

Asi to bude granifera.. teď vypadám, že si ani neumím projít atlas

Jsem kdysi dostal šneky pod názvem granifera a vypadali úplně jinak než tihle.
Granifery budou asi tohle a kdo ví tedy co bylo tenkrát.. možná ty ostnité
Podívej se jestli ostnitá nebo granifera

A ještě tu mám dalšího šneka, těchhle mám nejvíc, jen mi pořád nejdou slušně nafotit. Taky jsou hodně zahrabaní v písku.
My máme taky některé bez kresby, ale proč to tak je, to netuším

Ta s hnědýma flekama je věžovita určitě. Ta druhá si netroufám určit, ale třeba ta samá bez kresby.

Ahoj, která z nich je věžovitá a co je zač pak ta druhá, nebo proč jsou rozdílně vybarvené ?

Starší reakce
Kružník čínský je maximálně velký 0,5cm.A ten druhý je 1,5cm?Čeleď okružákovitých je to určitě,tam patří i kružníci.Těch druhů je víc.

Prosím ještě o jednu identifikaci.
Je to opravdu okružák?
U mě tedy malí Okružáci skvrnitou ulitu nemají a jsou pěkně placatí, až když rostou dál tak se některým ulita "poskvrní" a ztloustne. Ale malí vypadají že snad by ani na skle akva nešli rozmáčknout jak jsou placatí ...
Proto jsem se tu kdysi v tom vlákně ujišťoval co to vlastně mám.
Nemyslím si, že se unáhluju. Mladí okružáci se mě kružníkům vůbec podobní nezdají. Mají totiž mnohem širší ulitu a velmi často jí mají skvrnitou.
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52372x