Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 12:52 Muž mateas11 [0]
13x Tetra neonová (Paracheirodon innesi)
2x Čichavec šedý (Trichopodus trichopterus sumatranus)
2x Čichavec zlatý (Trichopodus trichopterus sumatranus "Gold")
1x Krunýřovec sp.
3x Pancierníček Neviem druh ale je celý biely
3x Parmička červenoploutvá (Epalzeorhynchos frenatum)
4x Parmička nádherná (Puntius conchonius)
4x Parmička pětipruhá (Puntius pentazona)
1x Skalára amazonská (Pterophyllum scalare)
1x Sumček Neviem druh ani nič, ale keď som ho kupoval povedali že by nemal žrať rybičky
5x Tetra krvavá (Hyphessobrycon eques)
Toto sú rybičky ktoré mam v akváriu. Čo mám dalej robyť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 00:31 Nobody Re: romant
Souhlasím,na tom se shodneme.
Ne vše je ovšem založeno na fungujících nitrifikačních baktérích.Baktérie jiné = problémy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 00:19 R Muž romant [28001] Re: Nobody
Ať už je ten pojem biologická rovnováha, jakoliv nedoststatečný, tak je to pro mě, takový shrnutí toho, co by v akváriu mělo fungovat a to je hlavně nitrifikace a její pochody, čímž se dostáváme k té filtraci. Takže když funguje správně dno a doplňuje se navzájem s filtrací, tak bychom pojem biologická rovnováha mohli připustit, na tom se schodneme, nebo ne?
EDIT: Doba pokročila, jdu chrnět, ale velmi rád se k naší diskusi někdy jindy vrátím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 00:15 Nobody Re: romant
Stále nenapsal o jaký druh rybek se jedná.Pak mohu odpovědět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 00:12 Nobody Re: romant
Biologická rovnováha(v akváriu se v podstatě nedá dosáhnout) - to je strašný pojem,který nemám rád - co to vlastně je?Trik výrobců všech možných pomůcek které mají donutit spotřebitele ke koupi?Abyste aspoň přibližně dosáhl této mety(biologická rovnováha),tak by Váš filtr měl - obsah Vaší nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 00:02 R Muž romant [28001] Re: Nobody
Co by jsi na ten bakteriální rozpad ploutví poradil, jako léčivo? Čistě teoreticky, není to osobní, jenom ať se i ostatní poučí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:59 Nobody Re: Tudy
Já jsem psal něco o použití léčiv?
Až se ozve dotyčný,který má problém s rybkami,a můj popis bude souhlasit,tak mu mohu poradit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:48 R Muž romant [28001] Re: Nobody
Každá nemoc má svojí nějakou příčinu a já si myslím, že hlavní příčinou problémů na něž se dotazuje mateas11 je v nedostatečným fungování biologický rovnováhy v jeho nádrži a to je posléze spouštěčem těch problémů. Vodoléčbou se nedá nic skazit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:45 R Muž romant [28001] Re: Tudy
Určitě, tak jest, jenom jsem chtěl podrthnout ty elementární věci, bez kterých je posléze použití jakýchkoliv léčiv oním pověstným posledním hřebíčkem do rakve. Už jsem se kolikrát setkal s tím, že dotyčný tazatel, jakmile se pod jeho dotazem objevila zmínka o nějakým léčivu, již tzv. na nic nečekal, vypnul počítač a letěl do akvaristiky a už se lila zázračná vodička do akva(znovu opakuji eSHa 2000 je fakt dobrá) a to co následovalo, byla pochopitelně ještě větší pohroma. Prostě opakování, matka moudrosti, nebo blbosti? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:41 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Nobody
Ono použít jen lék a spoléhat se že zabere je o hodně jednodušší, než se pořádně o akvárko starat, měnit vodu, odkalovat atd. Problém se pak bude stále vracet, když budu lít léky do zaprasené nádrže.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:38 Nobody Re: romant
Vodoléčba...?To nejspíš nepřinese žádný úspěch.Je potřeba zjistit nemoc a potom začít s léčbou.
Podle popisu to vypadá na bakteriální rozpad ploutví,který může přejít až do těla napadené rybky - takže vypadá jako vyloženě okousaná!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:36 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: romant
Rozumím - však jsem psal, pokud to nepomůže (což by mělo). Dobře víme, že nejeden zdejší přispěvovatel má místo akvária spíše žumpu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2011 23:32 R Muž romant [28001] Re: Tudy
Byť je eSHa 2000 velmi šetrné léčivo, tak bych se v první řadě zaměřil na příčiny a až potom bych "léčil" následky. To není snad ani výtka na Tvoji reakci, je to jenom takový zopakování si toho základního. Vím, že jsem s tou vodoléčbou nejednomu účastníkovi zdejšího fóra otravnej, ale když ono to tak dobře zabírá. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:23 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: mateas 11
+ Esha 2000 pokud to nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:21 R Muž romant [28001] Re: mateas11
Pokud v tom akvárku máš stále ten filtřík, tak bych ho určitě nahradil něčím jiným. Velmi dobrou službu udělá klasická čerpací hlava s kostkou biomolitanu. Za stejnej peníz budeš mít několikanásobně větší filtrační objem, než je u toho aquelu. Jako první pomoc v současnosti bych aplikoval vodoléčbu v podobě intenzivní výměny vody, denně nebo obden 30% objemu akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 22:38 Nobody Re: mateas11
Na prezentaci jsem moc neviděl.Pokud rybky vypadají,tak jak píšeš a nemáš tam agresivní cichlidy,tak se s největší pravděpodobností jedná o baktérku-postupný rozpad ploutví i těla.Rybky vypadají jako okousané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 22:03 Muž mateas11 [0] Re: Nobody
mam spravenu prezentaciu pozri tam ak mozes prosim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:59 Nobody Re: mateas11
Ahoj,jaké druhy rybek máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:57 Muž mateas11 [0] – Kapanie rybičiek
Cawte. Za posledných 15dní mi skapali 3 rybyčky neviete čim to môže byť?.... Najprv začne byť rybyčka obkúsaná a potom zostane v rohu a za 2 dni skape... :/

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2011 12:35 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Rounce
a mozna ti trosku pomuze i tehle sekce rybicky.net/nemoc/
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2011 23:22 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Rounce
Začni výměnou vody, asi 30% každý den!
Popiš blíže akvárium (velikost, filtraci, přesný počet ryb) a údržbu, bez toho nelze radit víc. A pokud by jsi si přečetl něco pro začátečníky, tak by to asi taky pomohlo, protože pochybuju že máš vhodné podmínky pro tu parmičku a podle toho že ti umírají ryby asi ani pro ten zbytek...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2011 23:06 Muž Rounce [30] – Náhodný úhyn ryb
Zdravím mám takové problém koupil jsem si Mečovky zelené červené a z nějakého důvodu mě začaly zdechat nevím co s tým. Něco podobného potkalo Parmu žraločí která má z jedné strany oka jakoby zalepené a mírně červený nevíte co mám dělat ? V akva mám ještě čichavce a těm nic není

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 09:07 sinthor
dobra diky moc uvidime jak dopadnu :-D snad muj odchova 7 teter milimetr velkych prezije :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 08:38 R Muž romant [28001] Re: sinthor
Filtr nemůžeš vyměnit za jiný, to by nedopadlo dobře. Po nějakou dobu musí být v akvárku oba společně, tak aby potom ten novej postupně přebíral funkci toho původního. S tou dobou měsíce by bylo dobrý počítat. Ty si pomůžeš tím, že do toho novýho vymačkáš trochu obsahu toho starýho a tzv. si ten novej naočkuješ tím užitečným bordýlkem co filtr obsahuje. Můžeš to samozřejmě podpořit nějakým přípravkem který ty nitrifikační bakterie obsahuje, třeba Nitrivec od Sery.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 08:03 sinthor
dneska to teda vyrobim nebude to vadit memu poteru? :-D a budu teda muset cekat dalsi mesic na vytvoreni tech bakterii? jen at vim :-D diky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 21:42 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
Já jsem neměl na mysli to Dueto, ale klasiku v podobě Atmanu s regulací výkonu. To jsem nenapsal, takže logická přopomínka. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 21:00 HaDaS Re: romant
On ten jeho filtr (čerpací hlava z něj) na tyto molitany nelze nasadit. Bude si jej muset upravit sám. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:58 HaDaS Re: sinthor
Čerpací hlava z Duetta ti to utáhne bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:19 R Muž romant [28001] Re: sinthor
Tady máš ty olitany už s dírama, jenom nasadit čerpací hlavu.
www.mojeakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:15 sinthor
takze kdyz poridim 20*10*10cm biomolitan mam vyriznot do nej diru cca ve stredu nahore na hlavu toho filtru a jen to tam polozit? bude to mit dostatecne rychle proud vody? kaminek tam pak davat nemusim? a co cisteni? jak casto a jak? to potom budu muset opet cekat cca mesic nez tam muzu dat nove osadniky? a kde bych sehnal ten biomolitan v takove velikosti prosim? :-D jeste to nakreslim ke schvaleni.. :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:04 R Muž romant [28001] Re: sinthor
Ty bakterie potřebují ke svý činnosti a množení kyslík, takže pokud nějakou kostku, tak jedině c čerpací hlavou(čerpadlem), který tu vodu přes ten biomolitan nasává z akva a pouší nazpět. To co jsem teď popsal je velmi častá, účinná a levná forma filtrace, ta kostka bimolitanu se nechává v akva, protože potřebuje nasávat do sebe tu vodu. To co popisuješ by spíš odpovídalo vnitřnímu vestavěnýmu filtru. Když pohledáš, tak tady na fóru najdeš spoustu informací o tomto způsobu filtrace. Já mám v oblibě tu čerpací hlavu s molitanem, ale to neznamená, že to nebudeš realizovat jiným způsobem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:01 HaDaS Re: sinthor
No to je paráda. Jestli máš něco jako filtrační komoru, tak odendej tělo filtru, nech jenom čerpací hlavici a celý prostor pro filtr vycpi tím biomolitanem a máš ideální řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 19:57 sinthor
no ten filtr mam zasazeny v plexisklove schrance oblepeny břidlici a je tam mista na cca jeste jeden stejne veliky filtr nemam toto misto cele vystlat tim biomolitanem ? vlezl by se tam kvadr o velikostech cca 20x10x5 cm nebo musi tim molitanem prochazet voda silnejsim proudem? kdyby ano mozna bych mohl nasmerovat vytokovou trysku do nej nebo pod molitan dat vzduchvaci kaminek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 19:47 R Muž romant [28001] Re: sinthor
Obvyklé množství týdně měněné vody je 30% objemu akva. Ten biomolitan je to co mš ve filtru. Je více porzní než tzv. normální a jakoby dírkovanej a právě to jsou ty prostory, který jsou osídlený těma nitrifikačníma bakteriema i když se to jeví jako bordýlek, ale ve skutečnosti to mazlavý jsou kolonie těch bakterií. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 19:46 HaDaS
sinthor napsal: ... co se vymeny tyce kolik menim vody.. kolik bych tak mel? :-D a kdyz hodim bublatko k tomu filtru bude to stacit? jinak biomolitan je normalni molitan co sem na nej sedel u babicky u ohne kdyz sem byl malinky? nebo nejaky vykvet aqva tech? :-D

Jak psal romant : výměnu vody klidně navyš na 30 litrů týdně.
Bublátko stačit bude, Duetto Ti bude sloužit jako mechanická filtrace, bublátko jako biologická. Byl to jen návrh, jak řešit okamžitě Tvou situaci. Existují samozřejmě sofistikovanější způsoby filtrace. Najdeš je zde ve fórech týkajících se filtrace. Například rybicky.net/forum/5930-jaky-filtr nebo rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru nebo rybicky.net/forum/12505-biomolitan (je tu toho i více). Jak jsem říkal, Duetto mám, ale chce to ohodně více důslednosti při provozu i údržbě akva.

Ta poznámka o molitanu je fakt pěkná. smich smich smich Bez ironie. Neřekl bych že to je akvaristický high-tech. Bublifuky jsou, co se ceny týká, desetikorunové položky. Molitan je trochu jiný než ten od táboráku. Ten by se ti rychle zanesl. Musí se ale k němu pořídit vzduchovací motorek, který je už dražší a většinou i hlučnější. Když bys si pohrál s tím biomolitanem, určitě by se Ti jej podařilo nasadit na hlavici od Duetta, ale bude to krkolomné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 18:33 sinthor
no dno mam velice clenite ve predu jsou skutecne dva centaky ale vzadu za bridlici je vrstva 13cm rostliny jsou ted uz rozrostlejsi +nejake nove plovouci, nicmene rostliny mam rad a rad dalsi pridam a co se vymeny tyce kolik menim vody.. kolik bych tak mel? :-D a kdyz hodim bublatko k tomu filtru bude to stacit? jinak biomolitan je normalni molitan co sem na nej sedel u babicky u ohne kdyz sem byl malinky? nebo nejaky vykvet aqva tech? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 15:26 HaDaS Re: romant
Děkuji za dobrý odkaz. Pročetl jsem si to, a jsem zase o něco moudřejší. Jenom doplním, že to začíná na straně 12.
Když jsem si z toho udělal jakýsi výcuc, vyplinulo mi z toho, že sinthorovi radím všeobecně dobře. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 14:00 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
Něco málo akvaristické osvěty. klub.akva.sk v čísle 4 se o nitrifikačních bakteriích a nitrifikaci velmi obsáhle pojednává.
Ta výška dna může klamat, taky mám viditelný 1cm a 4cm jsou schovaný pod krytem skříňky, ale jak píšeš uvidíme jakou informaci autor původního dotazu poskytne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:46 HaDaS Re: romant
Naprostý souhlas se vším co jsi napsal. Mně se však zdá, že má na dně tak 1,5 - 2 cm vrstvu. A to se mi zdá málo. Počkáme co odpoví.
Pozn.: Mám cca 5 - 6 cm na dně a vše mi roste pěkně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:40 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
Nitrifikační bakterie budou fungovat jenom tehdy, budo-li mít pro svoji činnost dostatečný množství kyslíku a tím je podle mě řečeno vše, takže dobře prokysličenej 15 cm substrát bude jistě mít těch bakterií dost adost, ale je otázkou jak to zajistit ;-) S rostlinama naprostej souhlas, ale i v 5cm substrátu se dají vypěstovat pěkný Echináče a Kryptokoryny. Ta výška dna je spíše o vkusu každýho, kdo si akvárium pořizuje. Někomu selíbí to a někomu zase tohle. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:32 HaDaS Re: romant
No, ale když je dno mocnější, tak je v něm zároveň více osidlovacího prostoru, nebo ne? Samozřejmě, že záleží na zrnitosti. A taky v něm budou lépe kořenit rostlinky, až je tam kolega dodá. Jestli se mýlím, tak se rád nechám poučit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:21 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
Výška dna na to nebude mít až tak zásadní vliv, důležitější je plocha a zrnitost toho dna. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:19 HaDaS Re: sinthor
A ještě k Tvému dnu v kombinaci s filtrem. Zdá se mi, že je tam malá vrstva. Doporučil bych udělat větší vrstvu, aby se měly baktérky kde usazovat, když ve filtru moc šancí nemají. Zase mluvím ze svých zkušeností. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.05.2011 13:15 HaDaS Re: sinthor
Koukal jsem do Tvé prezenčky, a máš stejný filtr jako já. U tohoto filtru, ač si na něj nestěžuji, mám sice všechny hodnoty v normálu, ale je velmi náchylný na zanášení předfiltrace a jeho biologická funkce je velmi nízká až mizivá. Nyní ho měním za vnitřní samodělný filtr, kdy využiji jen čerpací hlavu. Proč? Protože mně již unavuje pořád sledovat stav vody a osazenstva a schopnosti filtru. Doporučuji Ti doplnit tento filtr nějakým bublifukem, nebo jiným řešením, nebo měnit často vodu, tak jak píše romant. Hlavní příčinu Tvého problému bych viděl v kombinaci filtr x výměna vody x rostliny ... vše dle mého nedostatečné. Zní to hrozně, já vím, ale vším tím, až na ten úhyn, jsem si prošel, a radím Ti ze svých zkušeností. Měň často vodu, sleduj stav rybek (nenadechují se u hladiny?), doplň rostlinky, vzduchuj, vyndej kapsli s uhlím, vyměň náplň ve filtru (já tam stlačil více biomolitanu z bublifuku, doplň nějakým nitro-urychlovačem (např.: Bio Nitrivec) a začni přemýšlet o výměně filtru nebo jeho doplnění, stejně k tomu dospěješ časem jako já.
Přeju Ti hodně zdaru s rybičkařením a již žádný záhadný úhyn. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:07 sinthor
diky moc zatim sry za gramatiku atd mam zlomenou pravouruku a nechce se mi nic opravovat a carkovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:05 R Muž romant [28001] Re: sinthor
Naopak, to jim jenom prospěje. Už jsem ten filtr našel a určitě bych z něho vyndal to nefunkční aktivní uhlí a přidal ten biomolitan, který je tam jako filtrační médium. Při čištění, nečisti všechny ty molitany, ale jenom část, aby jsi se zbytečně nepřipravoval o nitrifikační bakterie. ;-)
EDIT: Tu týdenní vodu můžeš navýšit na 30 litrů, zvláště když tam máš mladý, ale i kdyby tam nebudou, tak to aplikuj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:02 sinthor
hned jak dojdu domu dodam info o filtru a jeste takova vec objevil sem ¨poter teter :-D takze tu vymenu 50% vody.. asi mam ten poter odlovit vedle ne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 12:55 R Muž romant [28001] Re: sinthor
Tak pokud je ten uhlíkovej filtr něco jako filtr s sktivním uhlím, tak to je tam zbytečný a už stejně je ne´činný, tak bych urřitě doporučoval výměnu toho uhlí, za nějaký filtrační materiál jenž bude vhodný k osídlení filtru nitrifikačníma bakteriema a fitr bude plnit svoji správnou funkci, ale to jenom odahuduji. Napiš bližží info o tom filtru a můžeš začít aplikovat vodoléčbu v podobě výměny 50% vody v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 12:48 sinthor
zdravim vsechny

tyden po zalozeni akvaria jsem¨vypustil do akva 8krevetek ktere sem mel jako pionyry darilo se jim dobre tak jsem za dalsi 2tydny tedy 3tyden po zalozeni pridal 9teter cervenych ktere byly prvni tyden docela čile a druhy tyden po jedne pomrely a za dalsi dva tydny zacaly skomirat i krevetky :/ akva ma 100l filtruju nonstop svitim od 6:30 do cca 22:30 vodu menim cca 10l tydne jednou sem preplachl vodou i uhlikovy filtr to jsem asi podelal co?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 09:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dkoudela
Pozor, NO2 je az meziprodukt nitrifikace. Nitrifikace se sklada z nitritace, ktera premenuje NH3/NH4+ na NO2, a nitratace, ktera premenuje NO2 na NO3. Nitritace a nitratace se dohromady jmenuji nitrifikace. NO2 se tedy zacne hromadit predevsim v okamziku, kdy v akvariu zacina nitritace fungovat, ale nitratace jeste nejede.

Nevim jak testy zareaguji na amoniak, kdyz jsou urcene pro NO2, ale pokud by reagovaly jen na NO2, muze byt ve specialnich pripadech (neco ve vode absolutne nedovoluje zivot nitrifikacnich bakterii) akvarko mrtve a NO2 nulove.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26781x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb?od=928