Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 18:28 Eris
Zdravím. Mám doma akvarko cca 2tydny o obsahu 50l. Je to už asi třetí nebo čtvrta rybička co jsem vylovila mrtvou. Do akvária koukam pravidelně a sleduji chování rybicek. Vše se zdá vždy v pořádku, všechny rybky plavou, žerou a nezdají se ani nějak nemocné nebo neaktivní, ale pak najednou kouknu znovu a najdu nějakou mrtvou s okousanymi ploutvickami. Když je vyndam, tak se nezdají být ani nijak nemocné. Můžu dodat foto s uctenkou(názvy ryb), akvarka, aby jste byly více v obraze. Bylo by možné mi napsat na mail Ergie1992@gmail ??? Děkuji předem za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.04.2016 18:23 R Muž romant [28001] Re: luciash
Vnitřní paraziti, tedy nějaká jejich forma a zřejmě máš v akváriu cysty parazita jenž z ryb vyšel a napadá ti další ryby, ovšem tohle všechno velmi úzce souvisí právě z tou kvalitou prostředí, jak se dotazuje kolega NHKG. Spíchni prezenatci, uveď co nejvíce pravdivých údajů o nádrži a zkusíme se na to podívat komplexněji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2016 18:03 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: luciash
Jaká je filtrace? Nepřeháníš to s krmením? Vstupní voda je OK? Teplota je stálá nebo kolísá a v noci je nižší? Krmíš jen sušeným, nebo i mraženým, případně živým?
Každopádně těžko radit bez znalostí akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 15:22 luciash – Postupný úhyn halančíci
Zdravím, mám asi 4 měsíce nové akva 25l. Založení proběhlo bez problému, rybky jsem vpouštěla po měsíci záběhu.
Měla jsem 1 samečka a 3 samice halančíka pestrého gold (akva stinnější, hodně zarostlé, teplota kolem 23st, filtr odpovídající velikosti akva).
Po zhruba měsíci se sameček začal stále schovávat, neplaval, hubnul, měl stažené ploutve a nakonec uhynul, žádné jiné příznaky neměl. Ostatní rybky vypadaly naprosto bez problému, tak jsem zas tolik neřešila.
Posléze jsem pořídila samečka nového. Nyní, asi po dalších dvou měsících se to samé stalo jedné samici. Drží se u dna nebo namáčklá u filtru, neplave, hubne, stažené ploutve, včera uhynula a dnes jsem si všimla, že i další samice je hubenější a méně akční než byla.
Nový sameček i poslední samice vypadají na první pohled fit, ale bojím se, aby je to nepostihlo také.
Vodu průběžně měřím a hodnoty jsou v pořádku, vodu měním vždy 1/4 1x za týden-14dní.
Nevíte co by mohlo být v nepořádku?
díky moc Lucie

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 17:13 zuzakva Re: Vítek V
Asi mě zase někdo smaže a omínusuje, ale pořád mi to připadá jako infekce (např. žábrohlísty).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2016 17:50 R Muž romant [28001] Re: AJAX
Odkalovačem, třeba www.juwelakvarium.cz/… , ale chtělo by se to vážně nad tou osádkou zamyslet, v těch 50 litrech to nebude dělat nikdy moc dobrotu, tedy se závojnatkama to bude jenom otročina s nejistým výsledkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2016 17:42 AJAX – závojnatky-dno
jak se prosím odkaluje dno máme akvárko měsíc už nám pošlo 5 rybiček, vím že musí být zaběhlé měsíc, ale pozdě, odstranila jsem mořské věci a ještě chci vyčistit dno plavou tam, takové špinky, a pak ještě vyměníme vodu
:-( tak 20l-akva máme 50l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2016 19:53 Vítek V
Tak se zdálo být vše v pořádku ale není ....test na dusitany se zda být ok ale dnes zase 2 skaláry leží na dně a dýchají z posledního ..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 17:33 Vítek V Re: afc1886
Mám to v plánu
Nějakou externí chci pořídit ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2016 17:16 R Muž afc1886 [15302] Re: Vítek V
To,že ten test vyšel dobře,může být tou výměnou vody,proto neusni na vavřínech a pokračuj v ní.A řasa,ta taky časem zmizí,neboj.Ale jestli máš možnost,tak bych koukl po lepší filtraci.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 17:11 Vítek V Re: afc1886
Tak jsem dnes zkusil test na no2 od Tetry a vyšel úplně v pořádku .. Včera jsem vyměnil půlku vody a vzduchovani běží druhý den.
Zda se být snad vše ok .. Jen hnědá řasa mi ještě drasa nervy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 15:47 zuzakva Re: jarda62
Samozřejmě, že nebyl. Ale kdyby měla a použila testy, i přes tento hloupý nápad by hned zjistila, co je špatně. A že následující výměny a čištění to ještě zhorší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2016 15:44 Jarda62 Re: zuzakva
Tady záleží na tom jestli byl nový filtr dostatečně zaběhnutý než šel starý pryč, taky mohly být použité jiné filtrační materiály což mohlo razantně změnit hodnoty vody, na co ryby nemusely být zvyklé, jestliže žily dlouhodobě v neměněné vodě, nebo mohlo jít o nějakou infekci...shodou náhod se kolegovi minulý týden stalo to samé...ryby mu začaly pomalu chcípat bez příznaků, vytáhl komplet dno kameny a nechal jen vodu, měnil deně a taky nepomohlo, filtry nečistil a v tom si myslím, že byl zakopaný pes (nějaká nemoc) protože berem vodu ze stejného zdroje, já měním vícekrát týdně a akva je v pohodě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2016 15:38 R Muž afc1886 [15302] Re: zuzakva
Jestli to nebude tím,že filtry měly jet nějakou dobu společně.A už bych to opravdu ukončil tu diskuzi,je to mimo téma.Díky ahoj
PS-založ tu prezentaci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2016 15:33 zuzakva Re: jarda62
Testy jsou dostatečně přesné. A tisíce nestojí. Porozumění koloběhu dusíku je základ akvaristiky a jen o tom číst moc nepomůže. Asi největší zabiják ryb a to mnohdy i u dlouholetých akvaristů. Kolegyně zabila nedávno všechny ryby v 500L akváriu, které má asi deset let. Koupila si nový, lepší filtr. Starý vyhodila. Ryby začaly lapat po dechu. Někdo ji poradil výměnu vody a odkalení, nepomohlo. Tak vyměnila vodu všechnu, vyprala písek...

Přitom stačilo vědět, co se v tom akváriu děje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.03.2016 15:23 Jarda62 Re: zuzakva
I v přírodě proudí voda, což u nás dělají výměny vody, testy nejsou přesné a na barvoslepost bych to nesváděl...samozřejmě není test jako test, ale pochybuji, že by si začátečník hned pořizoval testy za tisíce, nejlepší test je stav rostlin, ryb, respektive celého akva, podle toho by se měli lidi řídit, aby více porozuměli akvaristice...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2016 15:22 Muž koyack [87] Re: zuzakva
Tak to máte pravdu a jak sakra tenkrát tu nezdravou vodovodní vodu měřili.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2016 15:15 zuzakva Re: Yirka
No a mně zase prosperovaly hůře, když jsme ji na základě podobných mouder úplně zbytečně měnila. Každá nádrž je jiná, Základ je, vědět co se v ní děje. Tedy měřit, zvlášť když to nemá člověk v oku. A provozovat ji tak, aby nebyla na výměně závislá. Protože výpadek nastane dříve či později vždycky.

Kdo má obyčejné ryby schopné žít ve vodovodní vodě, jde mu jen o ten čas, práci a riziko průseru při výpadku údržby. Když člověk chová něco náročnějšího, co potřebuje vodu odlišnou od vodovodní (moře, blackwater...), už ani zběsile měnit nemůže, pokud tedy není v balíku.

K původnímu dotazu - z dostupných informací vůbec není jisté, že se jedná o otravu vodou. Příčina může být jiná. Jsem asi divná, ale já bych nejdřív prostě zjistila, co se děje. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2016 15:13 Jarda62 Re: zuzakva
Tak si tady založ prezentaci, ať se vidí jak to může fungovat... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 15:07 Muž Yirka [9222] Re: zuzakva
No vidíš to. A já měl první nádrž před 55 lety a když jsem kdysi vodu neměnil, nádrže prosperovaly rozhodně hůře.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 14:57 zuzakva Re: Yirka
To děvče má akvária 15 let a nechce tahat ani hadici. Proč, když ji nepotřebuje? A cestou vystudovalo biologii. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2016 14:55 Muž Yirka [9222] Re: zervan
A to je právě ono co říkám. Že se nedá zevšeobecňovat tříměsíční zkušenost.
Já mám větší nádrž 9. rok. První rok a půl jsem poctivě měřil základní veličiny, měnil vodu, odkaloval atd. Po zhruba 9 měsících se vše naprosto ustálilo a při pravidelné údržbě měřit prostě nemusím, protože přesně vím co se v nádrži děje. Ono k tomu někdy stačí pozorovat rybky a jejich chování.
Teď vím, že mi stačí měnit 25-30% vody čtrnáctidenně, odkalit jednou za čtvrt roku (stejně není co) a nádrž jede v pohodě.
Když děvče nechce tahat kýbly, stačí natáhnout hadici..... ;-) ahoj
Edit: Jo, a ještě jsem jaksi nepochopil, co bylo v mém příspěvku extrémního.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 14:51 zuzakva Re: zervan
Radši se po převaření (jsou tam baktérie a jiné breberky, že), napiju vody ze svého akvária než vody z pražského vodovodu. Co si představuješ, že je v tom akváriu tak hrozného? Oproti vodovodu tam chybí dusík a chybí chlór, výrazně méně tam bude i různého dalšího bordelu (zbytky léčiv, různých chemikálií apod., protože dochází k sice pomalému ale přeci jen biologickému rozkladu a asi i vazbě na substrát a jinou organiku). Více tam bude různých organických látek (hlavně huminové látky apod), které jsou neškodné. A breberky, které převařím. Takže v čem by měl být problém té akvarijní vody? Ostatně, který akvarista se nenapil z akvárka? Myslím, že nic horšího než průjem z breberek nehrozí. A i to spíš teoreticky, akvarijní breberky nejsou asi moc patogenní a budou z akvaristova zažívacího traktu více v šoku než akvarista z nich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 14:44 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Yirka
Sa to tu nejako zvrhlo prim k extrémnym tvrdeniam, žiaľ :-( Zjavne nechce jedna strana pochopiť druhú a naopak. Nezdá sa mi ani extrém žiadnej výmeny vody - dobre, aj ak nemá dusičnany, nenapil by som sa mesačnej vody z akvária určite, čo rôzne organické látky?

Ale ani extrém tvrdošijného odmietania merania - zoberme trebárs moje pomocné akvárium "rozplávačka", kde nehnojím, je to také chovné low-tech akvárium. Vďaka meraniam viem, že v súčastnosti (už je tam len cca 30 ancíkov) stačí meniť raz za týždeň maximum vody, pretože filtrácia zvláda dusitany konštantne a dusičnany z cca 10 mg/l stúpnu na cca 50 mg/l (a to asi tretinu priestoru vypĺňajú dva mohutné trsy Egerie, cca 50-100 stoniek dĺžky cca 30 cm, takže nie je pravda ani to, že "stačí hodiť kus Egeria densa a dusičnany budú vždynízko", to teda nie, až taká zázračnica to nie je) a vďaka meraniam som vedel, že keď som tam mal niekoľkonásobne viac ancíkov, musel som meniť každé 3 dni maximum vody. Bez meraní by som netušil, či mám meniť denne, či stačí raz za týždeň tretina alebo v akom stave sú procesy všeobecne. A nech sa nikto nehnevá, ale riešiť situáciu až keď mi rybky dychčia pod hladinou, to mi príde dosť neskoro.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 14:13 zuzakva Re: NHKG
Já ve svém akváriu neměním vodu vůbec - jen dolévám demi. No ano, při čištění filtru (tak jednou za půl roku - čistím v případě zpomalení průtoku) se nějaká ta voda vymění, ale to je zanedbatelné. A občas odkalování, ale odkaluji jen "chirurgicky" vzduchovací hadičkou, pokud mě někde vizuálně irituje nějaký bordýlek :-D Akvárium má 50 litrů, žádný zázrak to není, ve velkém akváriu by to bylo mnohem snazší.

Základ je, nepřerybňovat - a ano, dost kytek. Nemusí to být Egeria.
A ano, pokud hightech = EI, tak zhroutila. EI vymyslel někdo, kdo měl velké svaly a barvoslepé oči, tak nahradil testy výměnou vody pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2016 14:08 Muž Yirka [9222] Re: zuzakva
Děvče, nezlob se na mě, ale vidíš ty věci poněkud zkresleně a rozhodně se nedají vydávat za nějaká obecně platná pravidla. Dokonce si troufnu říci, že od tříměsíční akvaristky zní poněkud troufale.
A vycházet z toho, že v nádrži je nižší NO3 než ve vodě z kohoutku a říkat si, že je ta voda v nádrži kvalitnější? Sorry. To už není ani na diskusi. Ono totiž stačí do nádrže vhodit kus Egeria Densa a ty dusičnany budou vždy velmi nízko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2016 14:08 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: zuzakva
Nevím o jediném sladkovodním akváriu tady na rybičkách, kde by byla rovnováha a fungovalo bez výměny vody. I většina high tech akvárií by se bez masivní výměny vody po čase zhroutila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 13:58 zuzakva Re: koyack
Právě proto, že má akvárium tři měsíce, by se měl naučit jak funguje a co se v něm děje...

Že je v akváriu lepší voda než ve vodovodu tě překvapuje? Máš pocit, že voda se musí v akváriu zhoršovat? Pak raději no comment.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   03.03.2016 13:55 Muž koyack [87] Re: zuzakva
Takže máte lepší vodu v akváriu než, která vám teče z kohoutku. To by mě zajímalo co ti vaši chovanci v akvárku vylučují. Píšete o bio.rovnováze. Myslíte, že tazatel který má akvárium cca. tři měsíce bude mít s rovnováhou v akváriu nějaké praktické zkušenosti? Já se domnívám, že ne. A radit mu, když mu padá jedna ryba za druhou neměnit vodu ale koupit testy a měřit tak to mě přijde hodně ujeté. Co funguje vám nemusí fungovat jinde. Takže já jdu vyměnit vodu tak jako každý týden, no snad to ty moje rybky nějak přežijí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2016 13:15 zuzakva Re: koyack
koyack napsal: Cituji: "Pro mě jsou ty kýble s vodou asi moc těžký no, tak vodu neměním, radši občas změřím". A já hlupák se s těma kýblema tahám a přitom si stačí koupit testy a měřit. Tak doufám, že ty vaše názory si nevezme k srdci nějaký akvaristický potěr.

Ano stačí měřit, na základě měření vědět, co se v akváriu děje a akvárium provozovat tak, aby bylo v biologické rovnováze. Pak stačí výměny jen malé, nejsou nijak kritické (tedy když se vynechají, nic hrozného se neděje), nebo dokonce žádné (ani to není u nepřerybněných nádrží scifi). Bavíme se tedy o nádrži v biologické rovnováze, která by asi měla být cílem většiny akvaristů, ne nějaké velkokapacitní odchovně.

Ale jsem holka, nerada tahám těžké věci a nejsem jako spousta mužů barvoslepá :-D. Ale i to se dá řešit, ten test se dá vyfotit a vyhodnotit ve Photoshopu :-D

A hlavně, výměnami člověk dosáhne maximálně tak dobré vody, jaká mu teče ze zdroje. To může být ale dost katastrofa. Já mám v akváriu například asi desetkrát méně dusičnanů než ve vodě z vodovodu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.03.2016 12:58 Muž koyack [87] Re: zuzakva
Cituji: "Pro mě jsou ty kýble s vodou asi moc těžký no, tak vodu neměním, radši občas změřím". A já hlupák se s těma kýblema tahám a přitom si stačí koupit testy a měřit. Tak doufám, že ty vaše názory si nevezme k srdci nějaký akvaristický potěr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 11:58 Muž motýlek [275] Re: zuzakva
rozumný postoj ... já se snažím podobně řešit přístup k udržování rovnováhy v akvárku ... samozřejmě, že u odchovny to je jinak, ale u společenského či druhového akvárii je výměna vody v naprosto pravidelných intervalech pro úředníky ... osobně "se podívám a vidím" ;-) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2016 11:54 zuzakva Re: koyack
1) změřit

2) na základě měření zjistit příčinu

3) odstranit příčinu (což může a nemusí zahrnovat výměnu vody)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 11:52 zuzakva Re: NHKG
Nedělá tenhle přístup z té akvaristiky trošku otročinu? Neměřit, nezajímat se, co se tam skutečně děje, ale preventivně měnit měnit měnit a nevynechávat? Pro mě jsou ty kýble s vodou asi moc těžký no, tak vodu neměním, radši občas změřím. Taky z vodovodu tečou věci, co v akváriu mít nechci, udržovat kvalitu vody výměnami by byla rezignace na kvalitu vody. Ale to je asi bolest Prahy. Ale každý soudruh podle svých potřeb a možností.

U mě je fungující akvárko takové, kde stačí tak hodina údržby měsíčně, z čehož je 90% krmení ryb a protrhávání rostlin. Ne takové, které se v rovnováze musí udržovat neustálou výměnou vody. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 11:52 Muž koyack [87] Re: zuzakva
Takže jestli jsem vás dobře pochopil, doporučujete tazateli /VitekV/ vodu neměnit ale změřit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.03.2016 09:29 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Vítek V
Připravky nejsou potřeba. Hlavně ty výměny dělat pravidelně a nevynechávat. Naopak v případě problémů provádět častěji. A zjisti si parametry vody co do akvária liješ, měřit akvarijní vodu není nutné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2016 09:12 Vítek V Re: romant
Co mi doporucis za přípravek , při výměně vody ? Dávám aquasafe nebo aquatan ..
Mám dávat při každé výměně ? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:52 zuzakva Re: romant
Ten o otravě nic neví, proto se ptá. Samozřejmě je možné, že tu betty umřely na něco jiného než ty skaláry, ale pokud to má stejnou příčinu, na dusík nevěřím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:48 R Muž romant [28001] Re: zuzakva
Tazatel dnes v 17:42.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:48 zuzakva
já prostě nemám křišťálovou kouli ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:46 zuzakva Re: romant
a my vime, ze je to otrava? lapani u hladiny nemusi byt jen otrava, muze to byt i infekce, pokud lapaji betty, je neco divne..., kdyby odesly skalary a betty to ignorovaly, byla by otrava celkem zrejma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.03.2016 19:44 R Muž romant [28001] Re: zuzakva
Ale o dusičnany tady nejde. ;-) Jinak klidně si raď lidem ať vodu nejdříve změří, já jim poradím ať vodu hned při zpozorování příznaků otravy, jak to popisuje tazatel prostě a jednoduše vymění. X-) Nemám s tvým názorem problém, jenom mám prostě jiný. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:39 zuzakva Re: romant
Tu vodu je ale záhodno změřit tak jak je, ne po výměně.

BTW: já jako pražačka bych výměnami vody obsah dusičnanů v akváriu radikálně ZVYŠOVALA:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:37 R Muž romant [28001] Re: zervan
Já to zjednoduším, jakmile pozoruji lapat po vzduchu u hladiny skaláru, mají v tom prsty buď dusitany a nebo v horším případě čpavek a ten je o to zákeřnější, že se ukáže jenom tzv. na chvilku a když se dostaneme k jeho měření, už tam prostě nic nenaměříme, proto možná tak tvrdošíjně "odmítám" to měření. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.03.2016 19:32 R Muž romant [28001] Re: zuzakva
Já bych před tím, než budu měřit všechno, vyměnil polovinu vody. :) Moje zkušenost říká, že posléze nebudu muset měřit takřka nic. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:32 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: romant
Tak ja odpoviem: dusitany a dusičnany predsa :)

a) sú vo vysokej miere dusitany a dusičnany v pohode: je nutné zlepšiť filtráciu, lebo to nezvláda, potom nebude treba meniť vodu častejšie;

b) sú vo vysokej miere dusičnany, ale dusitany v pohode: filter je OK a pomôže len častá výmena vody alebo nechať akvárium riadne zarásť rýchlymi rastlinami ako Egeria, ak je aj dosť silné svetlo;

c) vo vysokej miere sú oboje: treba aj zlepšiť filtráciu, aj častejšie meniť vodu alebo zarásť akvárium;

d) oboje sú v pohode: chyba je niekde úplne inde, treba usilovne pátrať.

Vari nestojí za to rozlíšiť tieto 4 situácie? ;) Tak ako píše zuzakva, ani ja by som nemusel meniť vodu, ak by šlo len o dusíkaté látky, lebo ich musím denne pridávať :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:28 zuzakva Re: romant
Já bych změřila všechno, ale primárně samozřemě dusík, pH...

Ne, betta skutečně nezačne odcházet jako první, betta splendens, klasická domestikovaná vydrží ohledně vody téměř cokoliv, daleko víc, než jakákoliv jiná ryba, co jsem kdy měla - a to včetně chloru nebo mědi - za to na parazity jsou dost citlivé. Jakkoliv s tím nesouhlasím, znám lidi co množí (na kšeft) betty způsobem, který by žádná jiná ryba nepřežila - malá nádržka, zkažená voda (když zrovna nebyl čas, že...) 100% výměna za neodstátou vodovodní, oodinózu léčit od oka modrou skalicí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:21 R Muž romant [28001] Re: zuzakva
Znovu se zeptám, co má změřit? X-) Nic proti tvému systému provozování akvaria, když víš co děláš, nemám s tím problém. Betta odejde na vysoký koncentrce N látek stejně tak rychle, jako jiný ryby a možná i rychleji. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:20 Vítek V Re: zuzakva
Když jsem měl 60 l akva tak jsem taky neměnil , jen doleval a 4 roky bylo vše v pohodě s obyc molitanovim filtrem .. A vodu jsem měnil 1 x Za 3 měsíce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2016 19:18 Vítek V Re: romant
Když menim vodu tak ten filtr lehce oplachnu tou vodou kterou vypoustim ..
Mám to čistit ještě nějak víc ?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26781x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb?od=378