Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2009 21:45 Muž ezechiel [70] - Rostliny
To bude mnohem spíš vodou a dalšími podmínkami, než parazity...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2009 21:14 Dusyk – Re: Akváč
Veľmi často sa stáva pri hobby chovoch, že umre aj celé potomstvo. Je na príčine parazit, ktorým sú nositelia rodičia. Im to nevadí, ale potomstvo je na to chúlostivé. Poáha krmivo obohatené cesnakom. Ale môže byť na príčine aj tá značna výmena vody. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2009 20:48 Žena Hatomi [27] – Re: Akváč
tou výměnou. Mění se jen cca 1/3 objemu(každý týden/14 dnů) né všechna... to pak slabší ryby (třeba jako jsou tvá mláďata) nezvládnou :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2009 20:45 Akváč – Umírání ancistrusů
Ahoj,chtěl bych se zeptat,narodili se mi malí ancistrusi a asi tak po 25 dních sem vyměnil všechnu vodu a každý den mi jich umře tak 5 i víc, je to tou víměnou nebo něčím jiným prosím poraďte děkuji! akvárko má 80 litrů :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 10:00 0 – Re: Imii
Už nemám čas na vypisování , jen uvedu , že sytější barvou to není (nejsou-li záměrně "přibarvené) a i takovéto barvou výrazné ryby za vhodných podmínek mají dostatečnou odolnost - nejlépe se získají vlastním odchovem potomstva. Různé neduhy likvidují i přírodně zbarvené jedince.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 09:47 Žena Imii [46] – Re: Chem
No prvních pár dnů kolíbavý pohyb a dnes ráno jsem našla tohoto samce s těmi fleky. Na každé straně má 2. Nevěděla jsem jak mu pomoci tak jsem ho vykoupala v hypermanganu. Kolem těch fleků zmizlo takové cosi lehce bílé a jeden flek se zmenšil (teď už není vidět). Po této lázni jsem rybku dala do misky a přidala trochu soli. Vypadá lépe než ráno.
To jen ležel zadáma na dně a hýbal žábrami. Nyní po lázni hýbe ploutvičkama, šoupe se po dně a chvíli plaval i břichem dolů ... možná mu to pomohlo. Projistotu jsem si ale objednala Dajana Methylen blue a asi přeléčím celé akvárium i když si myslím že to měli tito samci, kteří byly citlivější. Ten světlejší samec a samice jsou v pořádku, ale raději jsem je také namočila do hypermanganu. Odpoledne bych měla dostat tu chemii tak uvidíme. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 09:20 Muž Chem [837] – Re: Imii
Jestli nejde jen o kolibavy pohyb, ale ma i viditelne cervene skvrny, mohlo by jit o bakteriozu (Erythrodermatitis apod). Rozpad ploutvi by tomu take napovidal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 07:36 Žena Imii [46]
Fotka k příspěvku Tak, další samec umírá a to jsem ho přelovila do čisté odstáté vody, teplota 28°C a voda byla trochu prosolená. Dnes ráno na něm jsou vidět rudé skvrny (na každé straně 2). Šupiny zježené nejsou ale ploutve má jakoby okousané, jenže byl sám v 16l tak mu je nemělo co okousat ... doufám, že to už bude dobrý. Třetí samec totiž není tak vybarvený jako tito dva a vypadá zatím celkem v pořádku, žere, plave dobře.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 16:17 Žena Imii [46] – Re: Chem
Tydle byly asi nějak šlechtěný, protože jejich červenooranžová barva až píchala do očí jak je výrazná (já bych si takové ryby nekoupila, ale maminka si přála mít v akváriu něco barevné).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 16:14 Muž Chem [837] – Re: Imii
V podstate je to tak - nemusi jit pouze o citlivejsi kusy, ale i o citlivejsi formu mecovky. Jak se mecovky "slechti", tak se po nich chce pouze dejme tomu cervena barva, vetsi vzrust a po samcich delsi "mec". K chovu davaji chovatele jedince, kteri temito vlastnostmi vynikaji mezi ostatnimi. Na to jak moc jsou haklive na obsah NO2, nebo cehokoli jineho se uz tolik nehledi. To stejne plati u ostatnich zivorodek a potazmo u vsech cilene slechtenych druhu. V zahradnictvi, nebo zemedelstvi jde casto pri slechteni o odolnost vuci plisnim, virozam, bakteriozam apod. V akvaristice jde predevsim o hezke rybky, o odolnost tolik ne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 16:09 Muž Sid [6686] - Rostliny – Re: Imii
Spíš narazily rybky na vaše NO2... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 16:07 Žena Imii [46] – Re: Chem
Takže jsem prostě narazila na citlivější kusy ... ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 16:04 Muž Chem [837] – Re: Imii
Proc chcipaji samci a ne samice a proc chcipaji mecovky a ne parmy - jde o to, ze nektere druhy ryb jsou na nektere latky ve vode citlivejsi nez jine. To stejne plati i uvnitr druhu - jsou vyslechtene formy, ktere jsou haklivejsi na obsah chemikalii a jsou formy, ktere jsou mene haklive. A to stejne plati i primo o jedincich.
Ted trochu odbehnu od ryb - v Krusnych horach se vysazovaly smrky ze stejnych provenienci (oblasti)a semena pocházela ze stejnych materskych stromu. Po kalamite, ktera tam v 80-90tych letech probehla na jedne holine zbyly treba 3 stromy, ktere se na pohled zdaly zdrave a neposkozene. Ostatni stromy byly bud uhynule, nebo alespon castecne defoliovane.
Tady bylo videt, ze i potomci tehoz "rodice" mohou byt ke kyselinam ruzne odolne. A ja vidim v tomto paralelu k Tvym rybkam. Na vetsi mnozstvi NOx ci cehokoli jineho je zrovna samicka (nejde o pohlavi, ale o toho jednotlivce) odolnejsi.
Proslechtene formy zivorodek dokazou takto leckdy uhynout pri mirne nerovnovaze a vsechny i obecne citlivejsi druhy tam mohou prezivat - jejich geny jsou v tomto pripade pripravenejsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 15:14 Žena Imii [46] – Re: Chem
Takže jinak ... proč chcípají pouze samci a samice ne ? A proč jen mečovky ... proč ne parmy a ancistrus ? Kdyby tam bylo něco v nepořádku tak snad visí na hladině ...
Jo a todle akvárium jede již od září 2008 a nikdy se mi nestalo, že by mi TAKTO umřela jiná ryba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 15:09 Muž Chem [837] – Re: Imii
Jak jiz psal Mrakoplash a Hamidol - jde opravdu o otravu. Akvarium, ve kterem je mas zrejme neni dostatecne zabehle, nebo v nem neni rovnovaha (coz je v podstate totez). Zkus je prelovit do nadrze, ktera je zabehlejsi a pokud se to do dalsiho dne nespravi, da se polemizovat nad dalsimi moznostmi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 15:02 Žena Imii [46] – Re: Imii
Tak, ten co polehával mi před minutou chcíp. Nic ne něm nebylo vidět, nic na skřelích, nebyl vyhublej ... nic prostě :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:29 Žena Imii [46] – Re: Mrakoplash
NO2 je vyšší protože ještě nedávno sem měla velký problém s NO2 (a řešila jsem to tady) teď je ustálené na té nule až 0,1mg/l ... a i ta jedna desetina není tak hrozná pokud nechovám cichlidky které sou na toto náchylnější ... ale jak říkám ... děje se to JEN samcům ... proto bych do toho to NO2 asi nezatahovala, to by bylo totiž poznat i na ostatních rybách přeci.
Jen ti samci plavou divně a se staženýma ploutvema ...
Navíc ... samci živ. duhových jsou v pořádku ... já to vážně nechápu :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:22 R Muž Silent [5949]
Plavání, kdy se ryby kymácí ze strany na stranu je typické pro živorodky při otravě dusitany. Jak psal Mrak NO2 má být neměřitelné. Takže by pomohlo přelovení do čisté vody. Pak by se to mělo upravit. Na nemoc to nevypadá. Ale je zajímavý, že to postihuje samce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:07 Mrakoplash – Re: Imii
NO2 má být neměřitelné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 13:52 Žena Imii [46] – Re: Imii
Fotka k příspěvku Tady je fotka ... ocas nemá okousaný ale průhledný a ostatní ploutve má stažené u těla.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 13:41 Žena Imii [46]
Nechci zakládat nové téma.
13.3. jsem si ve Sklorexu Brno koupila 4 kusy mečovky červené (3x samice a 1x samec). Po 3 dnech jsem si všimla, že samičkám rostou gonopodia a začínají plavat tak nějak divně. Jejich styl plavání mi připomíná kachní chůzi. Dnes to vypadá na 3 samce a 1 samici při délce těla 4cm. Samice plave krásně bez problému ale samci plavají špatně (jak jsem popsala výše). Jenže jeden samec už leží na zádech a sotva dýchá, další 2 samci ho budou asi následovat. Pokaždé když jsem si totiž koupila mečovky zelené/červené tak to samci nepřežili, ALE! samci co se narodili samicím v mém akva tyto problémy nemají. Nevím co s tím, hladina se čeří dostatečně, vodu měním, pH v normálu (kolem 6,5 - 7) a NO2 je dnes na 0,1mg/l. Ze své strany tedy nevidím příčinu proč mi koupení samci chcípají. Viditelně jim totiž nic není (kromě toho plavání) žádné naježené šupiny, žádní viditelní paraziti a ryby normálně žerou.

Děkuji všem co mi poradí =) blbé kecy si prosím nechte pro sebe, děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2009 03:12 Muž Mirek7651 [5] - Mořské ryby – BONSAJ DISCUS + KOSTŘÁCI...
Fotka k příspěvku ;-) můžeš mu tak akorát zamávat... sad

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 19:30 zuzana
ahoj..potrebujem poradit..vopred dakujem.mam rybku mecuna a cely den ma hlavu smerom nadol..ani mi neplave..len sa opiera..myslim ze mi zomiera..ak nie..da sa mu neako pomoct?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 18:35 John
Takže teď uvidím co to udělá se zbytkem a budu čekat. Prodavačce nevěřit!!! sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 18:27 R Muž Silent [5949] – Re: John
Startovací bakterie jsou jen pomůcka třeba po větším čištění filtru, nebo po výpadku filtrace či léčení. Jenže v nové nádrži moc platné nejsou. Tam je třeba trpělivost a dát nádrži, rostlinkám a bakteriím čas na růst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 18:24 John – Úhyn nových rybiček
Je to fakt 15l.Ta fotka zkresluje.Takže startovací bakterie,jak tvrdila prodavacka,nefungují hned?
Měl jsem čekat minimálně 4 týdny???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 17:33 Žena Amy01 [39]
hmm to je tak keď si niekto kúpi ryby a až potom rieši čo a ako, ach jaj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 17:20 R Muž Silent [5949]
Proboha kolik litrů má ta nádržka? To vypadá na míň než 15 litrů. Nebo je ten teploměr nějakej obří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 17:17 R Muž Silent [5949]
Ach jo. Stokrát probírané. Tak čti to cos měl přečíst před pořízením ryb: rybicky.net/rady/zalozeni-akvaria rybicky.net/rady/zakladame-akvarium-krok-za-krokem www.horacovoakvarium.cz/… www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 17:11 John – Úhyn nových rybiček
Fotka k příspěvku Akvarium běželo asi od pátku.V úterý jsem přidal startovací bakterie.Rostliny jsou 3(Douška hustolistá, Rohatec jemnolistý).Akvarium je 15l.Rybi jsme nasadili včera:Paví očko 2x, Rasbora klínoskvrná, Mečovka, Krunýřovec a krevetka.Teplota: 23 stupňů.Tady je ješte jedno foto.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 17:02 John – Úhyn nových rybiček
Fotka k příspěvku Tady je ještě foto(moc se nepovedlo).

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 17:00 R Muž Silent [5949] – Re: John
Jak dlouho běželo akvárko bez ryb? Jak je velké, kolik rostlin a kolik ryb?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2009 16:56 John – Úhyn nových rybiček
11.3. jsme si přinesli domů nové rybičky.Samička pavího očka se hned po vypuštění(vše podle příručky) stranila od ostatních a stále je na stejném místě u hladiny a lapá po dechu, má bílé výkaly.Další ryba Rasbora klínoskvrná byla v pořádku, ale dnes zničeho nic uhynula.Motala se, padala ke dnu a za chvíli bylo po ní.Ostatní ryby jsou zatím v pořádku.Nevíte někdo čím se to stalo.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 15:52 Muž jajaapaja [174] – Re: Pegg
No to ale nezpusobyl filtr.Mě tak drnčí zářivka v dílně na stropě.V ní hledej závadu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 13:10 Pegg
ok díky za rady, filtr teda poběží pořád a snad se to už opakovat nebude, a kdyby tak to musím řešit s nějakým odborníkem a osobně
filtr sem začal vypínat protože ráno když se rozsvítila automaticky zářivka tak se celý kryt rozdrnčel a vibroval
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 13:06 Žena geminika [39] - Živorodky – filter
A prečo vlastne vypínaš filter na noc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 12:52 ondra08
typnul bych si že je to z toho, že na noc vypínáš filtraci.za 1.v noci rostlinky příjmají O2 a vypouštějí do vody Co2. za 2. neustálé vypínání filtru spůsobuje tkz. přidušení samočistících bakterii ve filtru a když to děláš takto každý den tak ti samočistící bakterie mohou za čas otrávit celé akvárko. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 12:45 Muž PentueR [256] – Re: Pegg
Rybičky ti uhynuly protože...vypínáš filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 12:25 Muž jajaapaja [174] – Re: Pegg
Skoro každá ryba která večer lekne je druhý den bílá.Toho jsem si všiml víckrát.Já zrovna včera večer přimáčkl Rájovce mezi stonky listú a než jsem si toho všiml byl už přidušenej.Uvolnil jsem ho stím že to rozplave.Bohužel, nerozplaval.A ráno byl vzhůru bříškem a celej bílej.předchvílkou jsem dělal pohřeb. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 12:13 Muž arnošt [37] - Rostliny – Re: filipsi
smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 12:08 Muž filipsi [1297]
Pegg napsal..2 roky, nikdy nebyl s ničím problém..

To neznamena, ze nemuze najednou vzniknout, po dukladnem vycisteni filtru ... Ryby rostou, akva se meni.
Ale niceho jineho nez obecnych rad se nedockas, nikdo Tve ryby na dalku nerozpitva a mikrobiologicky rozbor neudela.
Rybicky Ti uhynuly protoze ... vypinas filtr ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 11:59 Muž arnošt [37] - Rostliny – Re: Pegg
těžko se ti bude s čímkoliv radit, když nemáš prezentaci nádrže a ani žádné pořádné info, čím krmíš, teplota vody, osazenstvo - tohle by byla jen střelba do prázdna...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 11:57 Pegg
stáří akva cca 2 roky, nikdy nebyl s ničím problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 11:56 Pegg
dřív jsem ho nechával i přes noc, takže neni problém s tím zase začít, to ale rozhodně není důvod těch úmrtí - tak prosím, už žádné "nevypínej filtr" ale "rybičky ti uhynuly protože ... " dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2009 11:23 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky
přes noc byl filtr vypnutej

Filtr má běžet 24hodin denně jednak kvuli stálé mechanické filtraci vody, ale i kvuli filtraci biologické, která je závisla na proudění vody filtračním médiem. Jestli necháš filtr dlouho stát, umřou ti filtrační bakterie. Nevím jestli je zrovna to příčina tvých úmrtí, ale 100% nech filtr běžet 24hodin denně!!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 11:23 Žena Elffka [9]
Filtr musí běžet pořád i v noci no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 11:21 Muž filipsi [1297]
Pegg napsal:.. přes noc byl filtr vypnutej,...

Ach jo sad

.... S prezentaci by se patralo lepe, stari akva ...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2009 11:15 Pegg – bílá smrt
Fotka k příspěvku ahoj, za poslední asi mesíc už mam druhý úmrtí za podivných okolností, večer vše v pohodě a ráno ryba u hladiny celá bílá s očima podlitýma krví, nejdřív živorodka a ted černá skalára - našel sem ji ale už bílou, viz fotka. přes noc byl filtr vypnutej, jediný co mě napadlo, že ráno při rožíhání zářivky je mohl nějak zasáhnout proud (vody tam mam jen tolik aby zepředu nebyla vidět hladina), ale to je jen moje teorie, doufám že mi tu někdo poradí, třeba s tim má někdo zkušenost (další info o akva - klasika, 90 litrošů mínus štěrk a dekorace, pět ryb plus nějaký pancéřníčci a ancíci, kupa rostlin, hodnoty v pohodě no možná o krapet vyšší ph, voda měněná, filtr občas taky, zrovna asi před týdnem, akorat mám trochu problém se zelenou řasou na listech, bez topítka, teplota zrovna teď 26, zaběhnutej kořen...) díky za rady!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2009 23:40 Muž arnošt [37] - Rostliny
tak ať to dobře dopadne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2009 19:26 cherry – Re: arnošt
Peníze vrátili - ale ted mi asi nezbyva nic jineho nez cekat, menit vodu a modlit se.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26769x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb?od=1428