Postupný úhyn ryb
maxo napsal: ..Ma vypulene oci a je nejaka apaticka. Zatial som ju odlovil vedla /do 5l pohara-nic ine narychlo nemam/ a doprial som jej solny kupel...
Na me by tedy solna koupel rozhodne v podobnem pripade zabrala. Prskal bych, oci bych vykulil jeste vic, a ten co by me tam hodil, by dostal ploutvi.
Provádíš při tom mohutném hnojení i nějaké měření vody nebo to ma dáváš nazdařbůh?
Tak mam asi nejaky vaznejsi problem. Posli mi 3 neonky,panciernicek,prisavnik a aj siamka-to vsetko behom 3 dni. A aby toho nebolo malo tak aj bojovnica sa tvari akosi divne. Ma vypulene oci a je nejaka apaticka. Zatial som ju odlovil vedla /do 5l pohara-nic ine narychlo nemam/ a doprial som jej solny kupel.Uvidime ci zaberie. Doteraz bolo cca 5mesiacov pokoj,pravidelna udrzba aj krmenie s obcasnymi obmenami potravy-tak pre zmenu chuti.Mate niekto nejake rady?
0 11.06.2009 14:30 Dusyk – Re: PetrH
Mne uhynul mladý nožovec, asi 5cm a taktiež asi 3cm ancistrus. Oboch som nikdy nenašiel
0 11.06.2009 09:31 PetrH Na tu jsem se taky kdysi koukal asi ji vyzkouším, moc možností asi nemám. Dík za informace
0 11.06.2009 08:01 PetrH Uf, tak to jsem si oddech, šneky tam nemám, jen cichlidy a zbytek mečovek (které jsou tam na dožití - byly použity pro zajetí filtru). Je pravda že mne jedna mečovka zmizela, není po ní
(vidu) ani
(slechu) a vubec jsem jí nenašel. Neví někdo co by jsem mohl použít za živočicha který by si v případě uhynu s rybkou poradil
a přitom by moc nenarušil biotop Afriky?. Za šneků mám strach, uvažoval jsem o pískořce věžovité (nebo jak se to píše) ale nerad bych abi se přemnožila. Nebo použít krevetku - to asi ne
. Nebo je ještě něco jiného?.
0 11.06.2009 07:33 Dusyk – Re: PetrH
Pokiaľ na to neprídeš, tak len čakať, kým sa objaví. inú možnosť nemáš
Ak neumrela na chorobu, tak riziko z mŕtvej rybky je minimálne. Cichlidky sa vedia pekne terorizovať.
0 11.06.2009 06:51 PetrH Ahoj, mám dotaz. Mám větší aqua a v něm hodně skrýší pro rybky. Při přidávání kamenů do aqua jsem zjisti že je jedna rybka mrtvá. Pokud by jsem nehýbal s kamenama, tak by jsem na to vůbec nepřišel
. Byla to nedávno koupená rybka ostatní jsou v pořádku.
---------------- A DOTAZ ------------
Jak likvidujete uhynulé ryby ve svém velkém aqua se spoustou skrýší.
BIOLOGICKY - máte na to nějakou krevetu či jinou potvůrku (ale mám v aqua cichlidy)
ČASEM - počkáte až se nafoukne
a vyplave na hladinu (když uhyne v nějaké skrýši)
NEBO JINAK
- ale já nevím jak.
Děkuji za radu, aqua mám teprve 2měsíce a nemám zkušenost jak to chodí.
Starší reakce
Já ti bohužel neporadím,mě se nemoci vyhýbaly,až do ted.Mrkla jsem ted do akvárka a našla jsem na neonce bílý vřídek u oka,taky netuším,co by to mohlo být..tak jdu hledat v knížkách
jako kdybych to přivolala..tak ahoj a držím palce,at tomu přijdeš na kloub
Máš moc pěkný akvárko,taky přerybněno nemáš..no,přeju ti,abys na tu příčinu brzy přišla,budu držet palce.fakt netuším..Jestli nemoc nepřenesl nákup nových rybek
0 19.05.2009 18:43 Simi Akvarko mam 112 litru, je v mych nadrzich tk koukni tam, nebudu to tu vypisovat.
A me je tech rybek taky lito.
Ještě by určitě pomohlo,kdybys napsala,jak velké je tvé akvárko,jak dlouho je založené a kolik ryb a rostlin v něm máš.Myslím,že to jsou takové základní údaje.Kromě hodnoty vody.
Jinak takovéhle dotazy mě vždycky rozesmutní..je mi jich líto.
0 17.05.2009 12:19 sokar Odkalovat bys měla jednou týdně.Pokud má ryba nějaký výrostek tak bys měla pozjišťovat co by to mohlo být za nemoc.Co nějaký jiný příznaky před smrtí?
Jedna nebo 2 za měsíc mě nepřijde až zas tak moc.Nevik kolik se ty tvoje ryby dožívaj normálně ale třeba už sou starý.Mě tak taky pozdechaly guppy do pár měsíců ale všici mladí byly OK.
0 16.05.2009 21:55 Simi – Postupny uhyn ryb
Pred par mesici mi zacaly hynout ryby, priblizne jedna nebo dve za mesic, bez nejakych priznaku,nasla sem je proste lezet mrtve na dne. Akvarium pravidelne odkaluju jednou za dva tydny, chemii nepouzivam, testy v normě. Dnes sem na jednom daniu nasla vyrustek na hlave(viz obrazek), ryba se jinak chova normalne. Odlovila jsem ji pro jistotu do karanteny. Nevim si s tim rady tk budu rada kdyz mi nekdo poradi.
Starší reakce
No já bych řekl že to byl kančík,ale důkazy nemám..
Myslíš, že to byl ten kančík? No mohla umřít na cokoli a do mrtvoly si pak každá rybka ráda "kousne".
No,tak to asi nebude těžký vypátrat..
Vzhledem k osazení..Předělával jsem totiž akva,tak jsem nechtěl ze začátku moc krmit,a odnesla to chudák tetra..
0 30.04.2009 12:26 sokar – Re: Sanka
Stačí,
stejně s tym nic moc neuděláš.Spíš bych se soustředil jak rybka pošla, nebo kdo ju zabil.
Ahoj,bohužel jsem dneska zjistil,že mi umřela jedna ryba,ale vidět že jí asi někdo chtěl k jídlu,měla okousané ploutve..Takže jsem jí vylovil a vyměnil 1 kyblík vody,ale nevím jestli to stačí..Tak by jsem se chtěl ještě zeptat..
Nemám jen jedno akvárko, moulo
Myslím, že problém bude ve vodě. Změř N-látky a uvidíš.
0 28.04.2009 16:12 offtopic – Re: kolcun2
0 28.04.2009 16:04 kladivoun 80l, vnitřní filtr, topítko na 25 stupňů, dole písek, kořeny, břidlice. Kytky jemnolisté, jávský mech. Jak už jsem psala výše....pouze ancistrusi a krevetky.
Těch informací na radu je málo, měnit vodu nestačí. Co velikost nádrže, ostatní rybky, rostliny, technické vybavení atd?
Chemii nepoužívám, u krevetek je to snad jasný..
Měla jsem v akváriu tři ancistrusy gold a tři normální. Z ničeho nic umřel jeden gold, za pár dní další. Včera jsem odlovila posledního gold, byl zezpod nafouklý, skoro průhledný se znaky krve po tělíčku. Dnes ráno jsem našla jednoho normálního, taky mrtvého, už okousaného. Zbyli mi dva. Nevíte, čím to může být? Jsou v akváriu s padesáti krevetkami Red cherry a s třemi filtrujícími krevetami. Pravidelně měním vodu, všechny parametry jsou v pořádku. Krevetky jsou všechny o.k.
Starší reakce
Zdaravím, všechny když už mluvíte o tom zabíjení rybiček, určitě nejrychlejší smrt je s něma třísknout o nějakou tvrdou věc mají to hned za sebou.
0 17.04.2009 18:23 marsz Třísknu s rybkou raději o zem. A nebyly už načaté při nákupu? Kupovával jsem si rájovce a ti taky do tří až pěti měsíců umírali. Možná je někdo krmil ledem?
0 17.04.2009 11:23 marie – Re: Piky
tak to je hrozný jen to číst
já slyšela ,že je rychlé a bezbolestné nalít rybám do vody sodovku ale u těchhle by to asi efekt moc nemělo
0 17.04.2009 11:19 marie – Re: motýlek
taky mám docela proud, ale zdá se mě, že se jim to vyloženě líbí. schválně do toho plavou a nechají se odvézt a pak zase hup do proudu
Teda v těch lepších časech
0 17.04.2009 11:18 Piky – Re: marei
Naprosto Vám rozumím, u nás to jsou taky oblíbenci a to jsme dospělí, ani si nedovedete představit bylo těžké je je utratit, našla jsem tady že nejrychlejší a neméně bolestivý způsob je přestřihnout jim páteř za hlavou. Ještě celý den potom jsem nebyla k ničemu, když jsem viděla jak mává ploutvema a snaží se. Jenže jsem nechtěla nechat ho chcípnout hlady.
0 17.04.2009 11:06 marei – Re: Piky
tak díky moc, zkusím to. Pitomý je, že je to nejoblíbenější ryba našeho 2,5 letýho prcka (baštili mu z ruky) a byla docela fuška mu vysvětlit, proč je rybyčka najednou oranžová, když před tím byla modrá
a jestli příjdem i o tyhle dvě, tak už si asi netroufnu koupit nový - je to děsně smutný se na ně koukat.
měl jsem asi podobné problémy ... sameček a dvě samičky, dařilo se jim dobře, sameček několikrát zkoušel stavět hnízdo ... pak stejné příznaky - nehybné, u hladiny nebo na dně ... párkrát jsem vyměnil dost vody, ale zlepšení mi připadalo jen na chvíli ... pak už sameček jen statoval, tak jsem je všechny tři přelovil do pětilitrovky, dal acryflavin a kuchyňskou sůl ... sameček asi už byl hodně zdevastovaný, tak nepřežil, ale samičky to zvládly a zase normálně žerou a mají se k světu - jen jim musím pořídit nějakého místního samečka - ty asijské neberu ... možná byl u mě problém s přílišným prouděním vody z filtru? - protože jiné ryby ve stejné nádrži jsou ve sqělém stavu - tetry ...
0 17.04.2009 10:56 Piky – Re: marie
No tak to je vážně záhada, ale dám ti kontakt na chovatele ja od něj kupuju betty, snad ti poradí, má tady taky prezentaci. Joecz, snad mě nezabije, že mu dělám reklamu
0 17.04.2009 10:50 marie – Re: Piky
prezentaci nemám - protože nemám foťák, a to by bez fotek asi neblo ono
0 17.04.2009 10:47 marie – Re: Piky
akvárko mám asi 5 měsíců - správně založené
vodu měním každou neděli 1/3-1/2. je čisťounká a NO2 a NO3 jsou tak jak mají být.
nic nateklé, nafouklé, vypoulené, špatně zbarvené, jen ztratili lesk a chuť do čehokoliv
0 17.04.2009 10:40 Piky – Re: Marie
No to nachlazení, nevím, odsuzovat to nebudu ale teď už zima nebývá a normální lidi mají doma aspoň 20°C, což by snad až tak nevadilo, spíš napište, jak často měníte vodu, čistíte filtr, jak dlouho je akva založené. Nevšimla jsem si, že byste měla prezentaci. Tak se musím ptát, mě to přijde, že jsou otrávené NO2 nebo NO3. Jiné příznaky nemají? Něco oteklého, oči normální? Mě se to stalo už dvakrát také, ale to byla bakterka, takže měli nafouklé oko, jinak to samé co vy, po týdnu by umřeli vyčerpáním kdybych je neutratila.
Máte krycí sklo, nebo kryt? Pokud by byl nad hladinou chladný vzduch, mohly se nachladit.
0 17.04.2009 10:13 Marie – umírají mi bojovnice
Ahoj, nenašla jsem tady ve fóru podobný problém, tak zakládám nové téma - možná jsem špatně hledala o bojovnici je tady toho hromada.
do nového společného akvárka jsem si pořídila 2samice a 1samce - byli to prcci, takže staří nebyli. dařilo se jim výborně, asi po 2 měšících mi uhynula první samice - pořídila jsem novou aby byly 2. za 14 dní samec. koupila jsem novýho. Všem třem se dařilo výborně - samečkovi říkáme starosta
asi po dalších 2 měsících uhynula mladší samice. a teď po 14 dnech vypadají na umření í druhá samice a samec.
příznaky mají všichni stejný - přestanou žrát, leží u hladiny na filtru, ztratí lestk, pokleslé poloutve, apatické. Tento stav trvá zhruba týden a je po nich.
ostatní rybičky jsou naprosto OK, hodnoty perfektní, samice nejsou uhoněné - mají spoustu úkrytů.
Fakt nevím čím by to mohlo být, setkal se někdo s něčím podobným, můžete mi poradit nějaké léky nebo něco - prosíííííííím
bohužel nemám foťák
moc díky Marie
Starší reakce
0 03.04.2009 07:28 Akváč – Re: Malapa
no nemaj je ani propadlá ani nafouklá tak to bude asi fakt tou vodou
Vodou to nebude určitě. U mladých ryb měním vždy 100% vody, jinak to při trochu intanzívnějším chovu, ani nejde a nikdy žádný problém. Samozřejmě potěru a prvních pár dní dávám vždy vodu odstátou. Později měním část vody za odstátou, zbytek přímo z vodovodu. Pokud mě někdo chcete napadnout, co to šířím za sadistické rady, nakoukněte do mé prezentace Akva, pak teprve suďte na základě odchovů.
Umírající rybky, mají bříška propadlá, umírají hladem? Nebo jsou naopak nafouklá? Pokud ano, budou to hlístice.
Přidat reakci
1 ...... 48
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26769x